- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
Devil Smile #5351 üzenetére
Medencés csoportban benne vagyok legalább kettőben, de a nyamvadék fb alig dobálja fel, random hirdetéseket termékről meg érintőlegesen/közvetetten érdeklő csoportokból (ahol még tag sem vagyok) annál inkább. Néha elgondolkodom h kipróbálom a havidíjasat...
A barkács csoportokhoz képest talán jobb volt a helyzet, de eléggé elharapózónak éreztem a medencés csopikban is a másik lehülyézése jellegű beszólogatós észosztástPersze az adás-vétel az más téma, tudom :)
Az ittteni Best Buy topikot eeelvileg követem, de átszoktam a spórolósba hogy ne akarjak minden random akcióra ráugrani és olyan tartós fogyasztási cikkeket venni, amikre valójában nincs szükségem
(jelenleg a BB topik 2229 olvasatlan hsz-t mutat itt a jobb oldali sávon a kedvenc fórumtémáimnál)
Benézek majd. -
j.bravo
addikt
válasz
Devil Smile #5343 üzenetére
Köszi!
A kertben a jelenlegi hely 9x10 db 40 centis járdalap (alatta persze sóderral, homokkal), tehát max 366-osat tud fogadni (sőt igazából még egy kis toldás, pár fél járdalap kellene, csak francnak van kedve. Persze muszáj lesz mert a szélsők megsüllyedtek és kifelé dőlnek kissé).
Ekkora akciót sose sikerült kifognom még; örülnék ha időben rálelnék.
A sok visszaélés és bot miatt kissé fázom a FB marketplacetől, de majd megnézem azt is hogy mennyiért mennek a vázkeretek és döntök h eladom vagy polcváz lesz belőle vagy ilyesmi.Egyébként van egy megmaradt 2x3 méteres ami anyóséknál két nyarat üzemelt, és ő most már nem tudna se beleülni se kimászni, vsz. az lesz a terv h azt állítsuk fel nálunk, de szinte biztos vagyok benne h hamar kiderül hogy asszonynak kicsi lesz a gumimatrachoz
-
j.bravo
addikt
Mennyire esélytelen bárhol csak medencetestet venni, csőváz nélkül?
Tavaly le kellett selejteznünk, de a váz ép és megvan. Bestway 366x76.
Tudom, előfordul hogy valaki csak vázat vagy vázelemeket keres, és barkácsolni is lehet belőle bármit, de hátha… -
j.bravo
addikt
A felfújható hurkásról pedig azért álltunk át a csővázasra, hogy tovább tartson - végülis mondhatjuk hogy sikerült, azon kb második vagy esetleg harmadik nyáron egy idő után már nem találtam meg az összes, darazsak által szúrt lyukat, és minden este/reggel pumpálni kellett.
Ennek a mostaninak ez legalább a negyedik nyara volt, az is lehet hogy ötödik.
A vékony fém hengerpalástos változatok se bírják tovább? (Mondjuk ha azt le kell ásni, akkor mindegy; azt vsz nem fogjuk tudni megtenni) -
j.bravo
addikt
válasz
YAS-dude #5323 üzenetére
Nálunk is a csak vízszigetelő funkciót betöltő alsó fóliával van gond (ott a súlyt ugye az aljzat/talaj tartja), az oldalfal, aminek meg kell tartania a víztömeget, teljesen rendben van. Ezért is van rossz érzésem kidobni
Most hogy mondod, a múltkori, felfújható hurkás medencét mi is akkor tettük ki, de nem tudom ez-e a szabályos módszer. Illetve, a következő ilyen alkalom augusztus végén lesz; ha valahova szabályosan le lehet adni mostanában, akkor oda vinném. Utánanézek az FKF-nél illetve a hulladékudvarok listájánál.
-
j.bravo
addikt
válasz
j.bravo #5309 üzenetére
Na, oda jutottunk, hogy kis mozgatásra (ennél nagyobb hajtás kellene az elpakoláshoz) az alj szélén a merevebb-ridegebb rész ki is szakadt egy helyen, nyilván több követi majd.
Párom egyértelműen a medencétől való könnyes búcús leselejtezés felé hajlik.
Van bármi esély aljfóliát cserélni, vagy a medencefóliás (pl. beton/zsalukő medencébe a vízhatlan bélést fóliából méretre hegesztő) cégek csak fix építésű medencékbe(n) csinálnak ilyet? Vagy mindegy is, mert többe kerülne mint egy új csővázas medence?(van a családban amúgy egy másik, egy vagy két szezonban beüzemelt, jelenleg nem használt medence, de az 300x200x66-os szögletes, szerintem nem hozza majd ugyanezt az élményt, de tulképp nem kéne rögtön újat venni)Ha a selejtezés a gazdaságilag racionális út, mi a helyes módja ennek, hogyan kell hulladékként kezelni? (simán a műanyagos szelektív kukába? Elvinni valamely spec. hulladékudvarba? Vagy lomtalanításkor kellene kitenni?)
-
j.bravo
addikt
válasz
j.bravo #5296 üzenetére
#5297 FőDudu, #5287 Vesa:
Hát, az alján a berohadt rész nem is olyan kicsi, de némi nátrium-hipoklorit ezt a problémát akár még meg is oldhatná; a nagyobbik probléma hogy a fotózott részt kivéve, nem a lenti fotón látható egyirányú nyúlás, hanem furcsa gyűröttség/dimbesdombosság jelentkezett az aljfólia kerülete mellett 10-15cm szélességben (mintha mondjuk gyöngykavics ágyra raktam volna a nyárra, pedig nem), illetve mintha ridegebb, merevebb is lenne az anyag az aljzat közepéhez képest, ami teljesen lágy, ahogy kell.
Szóval lehet hogy búcsú lesz ebből, pedig a vázszerkezet és az oldalfólia szinte teljesen épek. -
j.bravo
addikt
válasz
Vismajor01 #5299 üzenetére
Akkor más fogyasztó is megdobta azt a fogyasztást
(a matekot ellenőriztem, persze tévedhetek, de ilyen egyszerűnél ennek kicsi az esélye)
Ha klímáztok, akkor elég esélyesen az lesz a kulcs, lévén a tavalyinál is melegebb nyár volt az idei. Legalábbis nálunk is többet ment a klíma... -
j.bravo
addikt
válasz
Vismajor01 #5295 üzenetére
750 W-os a vízforgatód?*
(mondjuk emlékszem, jó nagy medence, ahhoz végül is lehet, de elsőre azért ledöbbentem)* a 18,2 kWh különbözetet 24 órával elosztva ennyi adódik, ha feltételezzük hogy valóban nem volt más különbség, tavaly és idén minden nap ugyanolyan időjárású volt és ugyanannyit fogyasztott a klíma, ugyanannyit főztetek/sütöttetek villanytűzhelyen, stb.
#5287 Vesa:
az alsó vékony fólia érintett, az oldalfal elvileg nem, és ha az aljzatot rendberakom, akkor talán a teherbírás kérdése nem kritikus, mivel elvileg felülről lenyomja a víz az aljzatra és szevasz - kivéve persze a mozgatást és a medence pontos helyére igazítását, alsó fólia kisimítgatásátamik kritikusak lehetnek.
Mivel (nem is ott, hanem a medence tök más részén) befolyt alá az öntöző- vagy esővíz, van az alján/aljzaton pár kisebb berohadt rész, még az is lehet h a fő júzer (párom) a medencecserére szavaz inkább; meglátjuk. Most van más projekt, de a végső elpakolás előtt teszek egy próbát a ragasztással.
FB Intex/BW medencés csoportban többeknek teherautóponyvás ember segített komolyabb medencetest-sérüléseknél is, lehet hogy az sem elvetendő opció. -
j.bravo
addikt
Köszi, ebben van ráció.
Az alap 40x40-es betonlapokból van, most hirtelen nem vágom hogy pont ott van-e közöttük szintkülönbség, vagy éppen nincs; majd megnézem. A túlnyomó része remekül síkban van, illetve a rátett műfű is áthidal/kisimít egy kicsit a szintugrásokból.
Nyár elején annyira muszáj volt már felállítani a medencét hogy az volt a családi konszenzus hogy békén hagyjuk a lapokat a szezonra.
Jövőre megnézzük akkor...Azt nme tudom melyik irányból próbálkozzam a ragasztással. Vsz csak belülről lesz igazából hozzáférhetőség, de majd ezt is meglesem. A ragasztás érdeklben a gyűröttséget kéne valahogy kivenni, ezt is ki kell találjam valahogy.
-
j.bravo
addikt
Üdv!
366/70-es fémvázas medence leeresztése után, a maradék víz eltávolításakor vettem észre ezt. (ld. kép)
Nem sok jót jelent, ugye? A megnyúlt rész az alján van. Az az érdekes hogy nem tudom mikor nyúlhatott meg így. Ehhez azért kell erőhatás…
Nem észleltem eddig hogy elfolyna itt a víz.
(Illetve, szezon elején mintha azon a környéken erősen nedves lett volna az alátét műfű, akkor be is pánikoltam hogy lyukas a medence valahol, de sok nap múlva egyszer csak megszáradt, ezért arra jutottam hogy mégse)Mit tennének vele?
a) ragasztás belülről?
b) ragasztás kívülről?
c) teherautóponyvás hegesszen rá foltot azon az oldalon ahol jobbnak látja?
d) egyéb? -
j.bravo
addikt
válasz
Vismajor01 #5244 üzenetére
Az mindössze 0,7%, meglepne ha ennyi vágná haza...
Mindenkinek köszi a locsolásos válaszokat, a klór mennyisége nem olyan nagy most már; kilocsolom. Bár ha ennyit esik, akkor nem. Sokáig a medencében hagyni nem merem, hogy az alga ne színezze el a falát nagyon.
-
j.bravo
addikt
Szakik, láma kérdés, röhögni ér:
kissé algás medencevízzel füvet, egyéb kerti (nem élelmiszer) növényt locsolni ugye szabad?
A szimpla lefolyóba engedés helyett merült fel. Nem lehet baja a többi növénynek? (random tó algák vizétől se szokott, ezért gondolom hogy nem, de ha mégis, mondjátok!Pár nappal ezelőtt kezdett el kicsit homályos lenni a víz, aztán zöldes, bár nem nagyon. PH, klór az obis tablettás tesztet szerint rendben, bár volt pár nap amikor kevés lehetett a klór (rendszerint inkább magas volt, aztán túl sokáig hagytam lemenni).
Mivel éjszakánként már hűvös van és nappal is egyre kevésbé melegszik vissza a víz, mindenképp leengedném, elpakolnám a medencét. -
j.bravo
addikt
válasz
Vismajor01 #5216 üzenetére
A te medencéd víztömegénél, illetve a medence méretéből adódó, szétszedéskor-összeszereléskor jelentkező munkamennyiégnél már valóban ellenjavallt leengedni és elpakolni.
Kicsiknél (mint pl a mi 366x76-osunk) szerintem nagyobb a télire kint hagyás kockázata.* Nekem még nem sikerült (igaz, nyáron, egy-két napos megoldásban gondolkodva, nem több hónapra tervezve) úgy rögzítenem a fóliát, hogy egy közepesen erős szél ne kapja le és/vagy fújja bele a vízbe. Tudom, vannak erre kitalált eszközök amiket a kissé leengedett vízre kell tenni, meg nyilván van izmos fólia és rögzítés is, de nem látom kisebb szívásnak mint az elpakolást.
Télen amúgy (persze nálunk) akár a kutya nekicsapódik a medence falának labdázás közben, ha a gazdi (én) bénán dobja a labdátakkor máris mozdul a víz.
*Ha más okból nem is, a fém részek várható korróziója miatt mindenképpen.
-
j.bravo
addikt
Ha még melegen hajtogatod össze, amikor még nem rideg a fólia, azaz nem reped/törik, akkor meg lehet úszni hogy a csővázszerkezet télen korrodálódjon, illetve ha télen a hideg és rideg medencetestben mozog a víz, vsz szintén nem nagyon jó.
A hajtogatás is stressz az anyagnak, persze, én többször elkéstem vele és már nem volt annyira jó idő - 15 fok felett nem kéne hogy gond legyen vele. Mindemellett negyedik vagy ötödik nyár volt a mostani. Pedig a padlásra teszem el, ahol a hőingást ugyanúgy megkapja, de legalább nem mozog benne semmi. Illetve nem kap UV-t (jó, mondjuk télen az talán nem olyan sok) -
j.bravo
addikt
válasz
Big_Boss #5087 üzenetére
+ Dorian:
Elgondolkodtam a kint teleltetésen én is, a hajtogatást elkerülendő, de bevillant az is hogy a keretelemek rozsdásodása is egy jellemző hibaforrás, ami - legalábbis nálunk - nyáron nem nagyon fordult elő eddig, de télen, ha nem szárad meg az esővíz, megjelenhet.#5091 luciferc: jaja, mi is mindig később raktuk el végül mint terveztük, mert kora ősszel "lehet hogy lesz még meleg nap", aztán végül szeptember legvégén tettük el...
-
j.bravo
addikt
válasz
bugizozi #5006 üzenetére
Nincs a medence oldalfalán, a talajhoz közel egy jelenleg nem használt, kupakkal fedett csatlakozó? A kerek Bestway medencéken szokott lenni (nekem olyan van, azon van, és az előző, kisebb típuson is volt); ahhoz a csomagban van egy kerti slaghoz passzoló csatlakozó, amit amit a kupak lecsavarása után kívülről rá tudsz tekerni. Ezzel a víz nagyja kijön, pár centi marad.
Ha van búvárszivattyúd, ami alulról (a talpánál) szívja a vizet, azzal a leggyorsabb. Ezzel is marad egy jó másfél centi. Intex/bestway leeresztőszivattyú is kb. így néz ki.(ezt mondjuk én drágállom)
Az utolsó pár centi vastagját mi anno műanyag szemétlapáttal mertük kivagy benzin átfejtéshez hasonlóan kerti végét beletéve, másik végét alacsonyabbra helyezve és megszívva a java kijön. A legvége kiönthető.
-
j.bravo
addikt
Hmm, erre nem is gondoltam, pedig tök logikus
Az mondjuk továbbra is érdekelne - ettől tok függetlenül - hogy az ottani fecskék étlapján mi szerepel a szúnyog helyettpersze be is nézhettem, de nagyon ismerős, kis termetű, gyorsan cikázó, jellegzetes villás farkú madarak röpködtek az apartman terasza előtt sokszor.
A darazsas sztori durva!
(Ebből a szempontból a légkondis kisautó jobb választás volt, cserébe parkolóhelyet találni sokkal nehezebb, legalábbis főszezonban) -
j.bravo
addikt
lehet hogy ezt az egész mediterrán térségben így csinálták, ezért nemigen találkoztam szúnyoggal most (múlt héten) Korfun sem? (mondjuk fecskék voltak... mit ettek akkor?)
Darazsak persze voltak elegen... a népes kabócapopulációnak pedig semmi baja, legalábbis az alapzajt azt adták keményen.Szóval, a kabócák, darazsak is megfogyatkoztak a környéketeken, vagy csak a szúnyogok, illetve kisebb testű rovarok?
-
j.bravo
addikt
Ugyanekkora van nálunk, csak BW.
Felnőtt júzerként épp ezért szeretjük: le lehet ülni benne és kényelmesen kapunk levegőt, tudunk beszélgetni.
Illetve sörözni/fröccsözni.
Mélyebb változatban ülve már épp szájig érne a víz, a csevegéshez térdelni kellene vagy félguggolásban maradni / törpejárásban járkálni.
Továbbá nem kell létra, felnőtt simán át tudja lépni a medence falát.Ha már felmerült a hőszivattyú: ezek csak fűteni tudják a vizet, vagy hűteni is?
(Igen, amikor 35-36 fokra ment fel, szívesen hűtöttünk volna kicsit többet, mint amennyit éjszaka fedetlenül visszahűlt. -
j.bravo
addikt
válasz
DNReNTi #4776 üzenetére
Szűrője/vízforgatója válogatja, az alapból a medencéhez adott legtöbbször (a legkisebb Bestway biztosan) úgy van kialakítva, hogy az áramjárta rész semmi szín alatt nem tud érintkezni a medencvízzel. Az állórész egy külön, műgyantával kiöntött műanyag házban van ami fel van rögzítve a zárt műanyag szivattyúház aljára, nem megy át a kettő között tengely, ergo nincs szimmering, semmi ilyesmi. A forgórész állandómágneses, és a zárt szivattyúházon belül forog a kis rotor (impeller).
Tehát, az alapján amit láttam illetve józan paraszti alapon, csak akkor tudna megrázni ha valaki az üzemelő vízforgatót bedobná a medencébe, akkor is nehezen.
De nem tudom hogy más vízforgatók, pl. a homokszűrőkhöz adottak milyen rendszerűek, lehet hogy van olyan ahol szimmering van és annak sérülése esetén akár lehetne is gond.
Mindemellett, egy jó fi-relé sose árt, és ha kihúzod a dugaljból amíg fürdik valaki, abból baj nem lehet. Továbbá azt hiszem a gyártó is úgy írja hogy akkor üzemeltesd amikor nem fürdik senki.
-
j.bravo
addikt
válasz
Shokkolo #4731 üzenetére
Általában a szett tartalmaz egy kis papírszűrős vízforgatót is a megfelelő csövekkel, bilincsekkel együtt. Pár helyen adják anélkül is, de az szvsz ritka.
Mivel épp dübörög a kánikula, minden csobbanási lehetőség ajándék, én nem várnék a vérprofi gépészetre, hanem amint lehet, elkezdeném használni a szettben kapott forgatóval meg mini kombitablettával, és ha szükségét érzed, bármikor upgrade-elhetsz.
A bilincsek kis műanyagok, azokat mindenképp érdemes, a műa. csöveket pár évente megeszi a nap, azokat muszáj (hacsak valaki nem osztja meg a tartós cső típusának titkát), erősebb szivattyú/forgató, illetve homokszűrő pedig kényelmet jelent, de nem elengedhetetlen, legalábbis a kisebb medencéknél.A kinézett medencében a víztömeg elég kicsi, ezért ha tiszta (mondjuk csap-) vízzel töltöd fel (nem pedig olyan kútvízzel amit még szűrni kell), és nem bánod hogy naponta ki kell mosnod papírszűrőt slaggal vagy a csap alatt, pár naponta pedig cserélni, illetve a bogarakat-növényi törmeléket valami kézi hálós eszközzel kiszeded, akkor még az is lehet hogy elegendő lesz. Ha mégse, akkor beszerzed az erősebb/jobb szűrőt/szivattyút, a medencét belülről ledugózod, kicseréled a gépészetet, dugót eltávolítod, kész.
Aljzatnak van direkt erre a célra árult polifoam puzzle szerűség is, a legtöbben XPS-t használnak, nálunk épp a legolcsóbb műfű van alatta, már ez sokat számít hogy nem a kőkemény betonra/térkőre lépsz. Szezon elején-végén az XPS lassítja hogy a talaj visszahűtse a medence vizét, ilyenkor szezon közepén szvsz nem számít, sőt, jólesne ha hűtené.
-
j.bravo
addikt
válasz
Janusz001 #4558 üzenetére
Bő 4 m3, szűk 4,5 m3 vízhez?
Ne már. Távolról sem elengedhetetlen. Még a lepkepuki erejű legkisebb papírszűrős forgató is áttekeri a teljes mennyiséget naponta többször.
Nerazim: felmerült pár napja. Ha van pénz lóvéra, és/vagy vagy a minél kevesebb karbantartási időt igénylő módszert akarod, akkor a homokszűrő remek dolog, csak egy ilyen kis medihez nem indokolt a medence árának másfél-kétszeresét ellocsolni egy homokszűrőre már az elején. Szvsz ráérsz megvenni akkor, ha nem boldogulsz a papírszűrőssel.
-
-
j.bravo
addikt
válasz
Vismajor01 #4483 üzenetére
Nem leszünk népszerűek, de +1:
Egy 3,66-os medencéhez - szerintem - sem muszáj a homokszűrő.
Nagyobb víztömeghez persze igen, kell, azt nem vitatom.A gyári szettben hozzá adott 1m3/h modellnél persze érdemes nagyobbra cserélni
, de az sem feltétlenül elengedhetetlen.
Persze, egy példa nem példa,és a saját példámban mi jellemzően felnőttek, higgadt hűsölésre használjuk, nem ugrálunk ki-be a medencébe/bőlde - csapvízzel feltöltve, - úszó adagolóban elhelyezett több darab mini multitablettával, a napi pancsolás részeként a hálós kézi medencefölözővel a bogarakat és növényi törmeléket kiszedve, használaton kívül akár szolárfóliával, akár a normál takaróval letakarva, gyönyörű tiszta vizünk volt addig is amíg a sima papírszűrős forgató ment csak (mondjuk az 0/24*, ez is fontos lehet), és azóta is hogy a papírszűrőt kiváltottam a szűrőlabdacsokkal (szúnyoghálószerű mosózsákba téve), és azokat pár naponta kiöblítve.Az idén a szaharai por miatt bevetettem a búvárszivattyút is, a cső végére pillepalackba tett szűrőlabdacsokkal, de a szaharai por nélkül ez se kellett volna.
Szerintem egy ilyen pici medencére egy homokszűrő kb. olyan, mint egy kétfős háztartás napi (vagy heti) bevásárlására dobozos furgont, vagy pickupot venni. Garantáltan könnyedén ellátja a funkciót amire kell, de a szóban forgó funkció ellátására egy Corsa/Polo/Twingo/Yaris (vagy még ezek kistesói) is alkalmasak. Vagy sima webböngészésre egy i7 procis gép 32GB RAM-mal.
Több topikban - feltételezem, valóban merő jószándékból, hogy tuti biztos legyen - a javasolt cuccok terén a sokszoros túlbiztosítás terjedt el, és/vagy a legalább felső-közép kategóriás márkáké; amik garantáltan jók, de sok igényre jóval kevesebb/kisebb/egyszerűbb is elegendő. (#csakabosch, #azösszetöbbimárkaiparihulladék, #csakamiele #csakadyson stb.)
-
j.bravo
addikt
Jó lesz!
Kösz a tippeket mindenkinek, nálunk egyelőre úgy tűnik nem olyan nagy a gáz, mivel másfél nap alatt 2 mm-t csökkent a vízszint, az jelenlegi intenzív párolgással együtt az nem olyan sok, szvsz. Kicsit szárazabbnak tűnik az érintett műfű sarok is.
Még azért figyelem, és persze azért megpróbálom végigszkennelni majd valahogy...#4183 kory24:
először próbálkoznék a szettben a medencéhez adott folttal (persze leírást elolvasva, tényleg jó-e víz alatt), és ha nem működik, akkor lépnék tovább.
Egy medencével ezelőtt, a felfújható hurkásnál, amit darazsak kiszúrtak, az öntapadó foltok remekül működtek.Az ételfestékes módszer ötlete a bennem lakó kísérletező gyereknek tetszik
, bár egy kicsi lyuk esetén nehezen vizionálom hogy jól láthatóan "húzná" a festéket a szivárgás.
Viszont lehet hogy jövő nyárra egy vékony réteg XPS-t teszek majd a betnkockák és a műfű közé -
j.bravo
addikt
Üdv!
Ha az a gyanúnk, hogy a medence az alján lyukas, hogyan lehet megkeresni a lyukat a medence leegedése nélkül?
Vannak remek, víz alatt is működő ragasztók, de először ugye ismerni kell a lyuk helyét...Háttér: vasárnap volt alkalmunk felállítani, és hétfőn elkezdeni tölteni a tavaly ősszel összehajtogatva elpakolt fémvázas medencét. Bestway, 366x70-es, bár ez gondolom nem releváns. Úgy dereng, még a pandémia előtt vettük, de ebben nem vagyok biztos. Lehet hogy a hajtogatásoknál mostanra fáradt el?
Nálunk 40x40-es beton járdalapok alkotják az alapot, azokon műfű van, azon a medence. Eddig ez bevált. Azt vettük észre hogy a kilátszó műfű sarok tocsog a vízben és nem szárad meg.Tehát, van valami tuti módszer a búvárszemüveggel közelről végigszkennelésen kívül? Illetve a leeresztésen és nap felé fordításon kívül?
-
j.bravo
addikt
Üdv rutinrókák,
aki régóta használ szolárfóliát, érzékelt jelentős különbséget az egyes anyagvastagságok között? Konkrétabban megfogalmazva, a 120 mikronos Intex/Bestway helyett 180, vagy 300-400 mikronos változatot választva többször annyiért, az valóban tartósabb-e, tehát egy, max két nyár helyett kibírja-e 4-5 évig?
-
j.bravo
addikt
válasz
Dinomano #2834 üzenetére
Amikor még a felfújható változat volt, akkor a hurka ragasztása az öntapadós kis foltokkal meglepően jól bírta, talán két nyarat is, és igazából utána is újra lehetett volna ragasztani, ha elenged. Sok kicsi lyuk volt nálunk a felfújható hurkán ("kijárós" macska végigsétálhatott? sosem értettem egyet azzal hogy kijárhassanak, sajnos a kerületünk ebből a szempontból roppant gáz, önsétáltatós kutyák is vannak
), meg 2-3 éve volt éppen akciós csővázas, arra lett lecserélve, apró előrelépésként. A következő az eggyel mélyebb csővázas lehet, de még meglátjuk. Ez még remélem pár évet kibírja.
Az erősebb, oldalfali fólia ragasztását eggyel trükkösebbnek gondolom, de megfelelő méretű folttal és megfelelő ragasztóval mindenképp megér egy próbát.
Mi is a garázsba hoztuk be hétvégén, elég jól megszáradt, de kissé f*sok hogy hideg van hajtogatni, hogy meg fog törni az anyag. Persze muszáj lesz....
-
j.bravo
addikt
válasz
Harcipocok84 #2670 üzenetére
Simán lehet h csak rossz csoportban vagyok bent
de abban nincs tiltva, sőt nagyon gyakran ajánlják, de
- jellemzően egy-egy konkrét szennyeződés, pl vasas víz es klór csapadéka, vagy zöld alga kiszűrésére, (nem “alap” szűrésre)
- kb mindig elmondva hogy mindennek előfeltétele a megfelelően beállított pH és klór szint (vagy másfajta vegyszer, a lényeg h a vegyszerezést nem pótolja) -
j.bravo
addikt
A merevfalú az szerintem kemény műanyagból egybe fröccsöntött medencetest, de lehet hogy én tudom rosszul
Mondjuk ha nincs leásva, annak se árthat a csővázas támasztás
Kicsit kisebb (366-os átm. kerek, csővázas) medence alatt nálunk a 40x40-es járdalapok vannak, kétszer rostált sóder (homokszerű) ágyban. Pár év alatt némelyik kicsit megmozdult (télen gondolom ahogy mosta az eső), de egy réteg műfűvel letakarva rendben van (meg persze vissza is lehet igazgatni).
Vannak olyan arcok akik ősszel bontás helyett téliesítik a medencét; az is egy lehetőség. -
j.bravo
addikt
válasz
Gömbike #2472 üzenetére
Tesóméknál (ránézésre) ugyanez a szkimmer van, papírszűrős vízforgatóval, és rendben működik. Rengeteg bogarat, növényi törmeléket megfog. Marad hálóval kihalászandó cucc, de töredéke a szkimmer előtti állapothoz képest.
Mondjuk a papírszűrős forgató “túlméretes”(nagyobb medencehez való típus). -
j.bravo
addikt
De a cipő, amikor ragasztjuk palmatexszel, éppen száraz
(ragasztó kötése után bírja a vizet, az oké, de jellemzően szárazon ragasztjuk)
lehet hogy működne vizesen is, ha a leírás szerint az összepréselés előtt hagyjuk megszikkadni a felületét, de ezt kevesen próbálták szerintem. -
j.bravo
addikt
Ugrálás nálunk nincs, aktív mozgékony gyerek sincs. Mi felnőttek csak chill-elni megyünk a medencébe, a legnagyobb mozgás amikor asszony a gumimatracon napozik és azt mozgatja a szellő.
Tudom, vendég mindig előfordulhat, de tényleg nem látok ilyen kockázatot.
Nem mertem a videóra rákeresni még. Mindenesetre a részleges leengedés és átfűzés látszik a legracionálisabbnak. -
j.bravo
addikt
válasz
2thletme2day #2264 üzenetére
Azért gondoltam rá én is; csak továbbgondolva, vagy egymásba fűzök kisebb spanifereket, vagy veszek egy jó nagyot - ez esetben a spani nagyságrendileg annyiba kerül mint a víz (csatornadíjjal) ami benne van a medencében. Ugyanakkor lehet h teljesen nem is muszáj leengedni, elég lehet kb félig hogy egyesével ki tudjam venni a lábakat és átfűzni. Mondjuk ebben nem vagyok biztos.
Azon is agyaltam, hogy tulképp mi a legrosszabb ami történhet? Kiömlik a víz? Okozhat kárt, mittudomén eltörik a vázszerkezet? Ha nem, akkor oké, sártenger lesz, de másnap végülis felállíthatom a medencét úgy ahogy kell(ett volna) -
j.bravo
addikt
Skacok, a medence felállításakor nem mertem sörözni, meg is lett az eredménye
A képen láthatóhoz hasonló medencénk van (3,66-os) Ma vettem észre, hogy elfelejtettem a lábakat átfűzni a bokamagasságban levő "szalagon"
Mekkora baj?
Eléggé lehúzza a víz súlya? (Én józan parasztival gondolnám, de a zsigerekben lakó félős kisördög nem így gondolja),
(mármint a medencetesten és a vízszintes kereten keresztül) Szóval így is elég stabil kell hogy legyen, vagy távolról sem?
(kézzel megmozdítani mondjuk roppant nehéz, és volt relatíve erős szél is, ami látszólag nem volt hatással).
Ha így nem maradhat, akkor mit tennétek? Feltételezem, egyesével sem lehet kivenni őket, vagy legalábbis nem veszélytelen.Tekerjem körbe a megfelelő magasságban egy jó hosszú spaniferrel?Vagy kötéllel?
-
j.bravo
addikt
Én spec csak most látom, de csak agyalni tudok, tutit mondani nem
Nálunk a kert maga lejt, egy 3,66-os átmérőjű medence két átellenes pontja között vagy 10 centit. Ezt mi simán földdel egyenlítettük ki úgy nagyjából, arra jött homok (vagy a kétszer rostált sóder, ami elég hasonló, de olcsóbb?) és arra a 40x40cm járdalapok, sok izzadással töltött óra és sok sör árán vízszintezve (aminek az eredménye persze két év múlva már nem tökéletes, de még mondjuk oké). Ennek tetejére viszonylag olcsó műfű, arra a medence.
Nálad a betonra eggyel nehezebb ügy, de a homok szerintem nem rossz; csak a szétcsúszás ellen én zsák helyett építenék valami szegélyt ami nem engedi szétfolyni. Szegélykőből mondjuk? De lehet hogy vastagabb deszka is elég ha szögvassal vagy székvinklikkel lefúrod a betonba. Ha a homokból létrehozol egy vízszintes felületet, lehúzod simára, arra az XPS már bőven jó kéne legyen, szvsz. A műfűvel persze komfortosabb lenne, főleg ha arra tudsz kilépni a medencéből.
-
j.bravo
addikt
Üdv Hölgyek, Urak!
Továbbra is a Taylor a leginkább ajánlott vízelemző?
Rányomhatok a megrendelés gombra?
@Dinomano:
nálunk beton járdalapon közvetlen nem a legolcsóbb (de majdnem az) műfű, egyelőre bevált. Persze a nap fakítja, a medence alatt meg nem, de amúgy a medencébe belépve tök oké. A víz súlya lenyomja annyira hogy a járdalapok közötti illesztések láthatók-érezhetők, de ugyanakkor egyértelműen nem kőkemény a lábunk alatt. -
j.bravo
addikt
Nálunk (Pesterzsébet) ma 24 fokot mutat a vízhőmérő. Le akartam engedni a vizet illetve kiszárítani, elcsomagolni a medencét, de a jövő hétvégére ígért 28-29 fokos melegben meg akár jól is jöhet, ha éjjel nem hűl ki (eddig mondjuk nem hűlt ki, pedig voltak már hűvös éjjelek). Gondolkodóba estem
Kár hogy megette a nap a szolárfóliát, és meg nem tudtam pótolni. -
j.bravo
addikt
Maga a forróvizes cső tehát nem a fürdőtérben lenne? (úgy értettem, arra gondol Vesa, hogy ha a harmincegynéhány fokos vízben véletlen hozzáérsz a forró fűtőelemhez, az talán nem annyira vicces)
Ha tényleg átszivattyúzod egy melegebb téren és maximum negyvenegynéhány fokos víz jön be, akkor zsír. -
j.bravo
addikt
Tennél fel egy képet? Lehet hogy mást adtak el nektek illetve nekünk szolártakaró néven
A miénken nincs cipzár. A hegesztésre gondolsz esetleg? A mién vagy 3 csíkból van összehegesztve, és nemes egyszerűséggel rá kell fektetni a víz felszínére. Semmi külön rögzítés, csak ahogy tapad a vízfelszínre.
Sima felével lefelé, bubissal felfelé szoktuk a vízre tenni.
A miénken egy-egy bubi nem oszt, nem szoroz. -
j.bravo
addikt
A vételi céllal történő keresés hirdetésnek és a topikban tiltottnak számít? Ha igen, akkor töröljétek a hsz-t kérlek; ha nem, akkor ha valakinek van felesleges papírszűrős vízforgatója (pl mert upgrade-elt homokszűrősre), legyen oly jó és dobjon rám egy PÜ-t!
A lepkepuki erejű Bestway szivattyú (1,2 m3/h) attól tartok, dögledezik, néha olyan hangot ad mintha megszorulna. Amúgy is erősebb modellre akartam váltani, de jelenleg szinte mindegyik, általam eddig csekkolt boltban elfogyott.Az 50k, de tokkal-vonóval inkább 70k feletti homokszűrős upgrade-re egyelőre kevéssé hajlok, mert maga a medence ugyan csővázas, de abból nem a "pro", ránézésre csupa fém, hanem a sima, fehér csövekkel és kék műanyag toldókkal és stiftekkel szerelt modell, azaz nem tudom hány évig tart. -
j.bravo
addikt
Arra számíts majd, hogy ha be tud jutni a víz a medence alá (oldalról is) akkor a szőnyeg jó eséllyel be fog rohadni, azaz majd kukázandó lesz. Ezért lett műfű, amiből nagyrészt ki tud folyni/száradni.
De segít a szőnyeg a belépés komfortján és a kis kavicsok stb ellen. -
j.bravo
addikt
Mi a geotextil illetve medence alatt fólia, ezek kombója, majd pár év után geotextil és arra legolcsóbb műfű, majd egy év múlva beton járólap (alatta sóder/kvarchomok) és arra a műfű lépéseken mentünk végig. Ezzel a jelenlegi megoldással így elég elégedettek vagyunk.
A műfű miatt sokkal jobb a medence alján, simább, puhább. -
j.bravo
addikt
Mikor töltöttétek fel? Azt gondolnám, hogy ha ilyen meleg napok jönnek mint amilyenek voltak az utóbbi hetekben (több mint 30 fok árnyékban)
akkor huszonsok fokra felmelegszik az a víz egy hét alatt. A vízforgatás, szűrés, klórtartalom (kipárolgása) miatt jobban aggódnék. -
j.bravo
addikt
Ugyanerre a 3.5 óra per Celsius értékhez jutottam én is, de nem papíron, hanem kb fejben, és addig nem akartam kiposztolni, hátha valahol tizedest rontottam.
Meglepő ugyanakkor számomra, hogy mások melegíteni akarják a medence vizét - én hűteném(itt sitty-sutty felszalad 30 Celsius fölé)
Tavaly a szolár fólia jól működött, a csaphidegről két nap alatt 28-30 fokosra melegedett. -
j.bravo
addikt
válasz
j.bravo #1646 üzenetére
letelt a szerk. idő: nem ismerem a digitális mérő(k) működési elvét, de nem tartom elképzelhetetlennek azt sem, hogy a semleges (azaz pH 7) nem alkalmas a kalibrálásra, ettől eltérő de ismert érték kell, ezért adják hozzá a kalibráló vegyszert. Itt a használati útmutató lesz az irányadó
(plusz szerk.: ioncserélt víz: a jellemző felhasználási területekre (autó fagyálló hígítása, gőzölős vasaló stb) drága a desztillálás, ezért a vízkövesedést okozó ionokat másikakra cserélik - azaz nem 0 lesz az oldott anyag tartalom, csak olyan ami a jellemző felhasználásban nem okoz gondot) -
j.bravo
addikt
válasz
tonermagus #1644 üzenetére
Ha rendes desztillált víz (az ioncseréltet nem tudom), annak úgy tudom pont 7-nek kellene lennie.
Sajnos nem tudom van-e valami skála a savanyú ízérzet és a pH kapcsolatára, de egy 5-ös pH-jú oldaton - gondolom - valami enyhe savanyúságot kéne már érezni...
kiegészítés: a levegőből meg tud kötni CO2-t a víz (a vízben oldott széndioxidból pedig ugye szénsav lesz, azaz csökkenti a pH-t), tehát ettől lehet kissé savas a kémhatása.
Úgy dereng, mindenféle gázokat kevésbé oldódnak ha nő a víz hőmérséklete, azaz elsőre érdemesnek gondolnám meleg vízzel próbálkozni, másodszorra viszont kételkedem, nem tudom hogy a mérő mérési folyamata mennyire függ a hőmérséklettől, stb. -
j.bravo
addikt
válasz
Piftuka #1525 üzenetére
Ha jól gondolom, hasonló medence lehet az enyém is, mint cd930-é: (Bestway,) fémvázas, 3,66m átmérőjű, peremig 76cm, gyakorlati vízmélység 60cm körül. Attól függően hogy mennyire töltöm tele, a matek szerint 6-7 m3 körüli a víztérfogat.
A szettben hozzá kapott papírszűrős vízforgatót (16W, névlegesen 1,2 m3/h) nagyon gyengének érzem. Bár folyamatos üzem esetén, vagy napi 20 óra alatt elvben átforgatná kétszer a teljes mennyiséget, az a benyomásom hogy a gyakorlatban csak a szívócsonkhoz közeli részt forgatja át, még ha azt többször is.
Korábban egy régi, kb az ezredfordulón készült, (költözésnél megsérült/elveszett) medence 55W-os vízforgatóját használtuk (ahhoz a szűrő is kb duplaakkora volt), de az tavaly feladta a harcot.
Valóban érdemes erősebb vízforgatót venni hozzá? Kb mekkorát? Mi történne, ha feleslegesen erőset vennék? Csak felesleges lenne, vagy a sokszori átforgatás ártana is valahogyan? (tudom, léteznek remek időzítőkapcsolók
)
Ha a papírszűrő helyett labdá(ka) használnék, a meglévő szivattyúval, jobb vagy rosszabb lenne a szűrés/forgatás?
-
j.bravo
addikt
válasz
tonermagus #1631 üzenetére
off-ba teszem, lévén nem vagyok profi
nem vagyok medencéhez értő (kérdezni jöttem csak a kezdeti visszaolvasáskor láttam a hsz-od), de ezen azért a huszonsok ezelőtti gimis énem (akkor tanultam utoljára kémiát) megdöbbentHa nagy mennyiségű vízről van szó, akkor ehhez (érzésre; nem számoltam utána, ahhoz elő kéne venni a könyveket vagy feltúrni a gugli bugyrait) szerintem elég sok savas anyagnak kellett a vízbe kerülnie.
Tehát ha le volt takarva, nem borulhatott bele pár flakon ecet, stb, először arra gondolnék hogy mérési hiba. Nézd meg, tutira jó-e az eszköz amivel méred. Mérj rá friss csapvízre vagy ásványvízre is. Ha arra is ezt mutatja, akkor rossz a mérő.
Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Ukrajnai háború
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Steam Deck
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Reklámblokkolók topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Kugoo Kirin G1
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest