- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeebyKay
őstag
Köszönöm, úgy érzem meg lettem már győzve a homok szűrő hatékonyságáról, de mivel szezon közben gondolom nem lehet cserélni a víz leengedése nélkül, és ez az első medencés évem, ezt a papír szűrővel fogom átveszelni szerintem. Mások is használják, mások is túlélik egy évig, nagyobb hibákat is követek el az életben mint egy papírszűrő aztán legalább ezzel is szerzek tapasztalatot
-
Janusz001
őstag
válasz
Gömbike #2996 üzenetére
Nagyon nehezen szántam rá magam, de pár napja én is leszedtem a ferde részt a medence helyén, szerintem elég jó lett a végeredmény, majd a medence felső keretén is megnézem a szintet, ha kell korrigálok, de a 2 méteres lécen végig csík között van a buborék. Megy még alá geotextil és műfű, lábak alá csináltam 3mm acélból 150X150 -es tappancsokat süllyedés ellen, hétvégén pedig medence állítás, töltés. 1 szezon, kicsit parázok a vízkezelésen. Ph -t már néztem, itt 7.8, vettem már ph mínuszt, klórstabilizálót és a szükséges mennyiségű sót a sóbontónak. Más nem tudom kellhet -e, ezekkel nekiindulunk, aztán gyűjtjük a tapasztalatokat.
-
Gömbike
senior tag
Tegnap du. feltöltöttem vezetékes vízzel a medencét. Hihetetlenül dzsuvás víz volt ( ezzel főzünk?), nem koszos, de sárgás és opálos.
Tavaly tiszta víz volt a vezetékben. De a lènyeg: du. 5 órakor elindítottam a szűrő es most állítottam le.
Eléggé látványos lett az eredmény, melo után visszamosok, stb.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TeebyKay #2991 üzenetére
A csodazsák nevű dolgon lehet vitázni, hogy jó vagy sem (lehet jó, de ahhoz is megfelelő teljesítményű forgató kell), viszont azon nem igazán, hogy a papírszűrős sajnos problémás. Eleve, amit szettben adnak, az minden esetben használhatatlan. Olyan kicsi a teljesítménye, hogy szinte nem képes vízáramot létrehozni már alapból sem. Erre jön rá, hogy amint kezd koszolódni a szűrő (1 héten belül kb.), tovább csökken a teljesítménye a szűkülő keresztmetszet miatt. Mosással lehet tisztítani a szűrőt 1-2 alkalommal, de macerás és csak részsikert lehet elérni, soha nem lesz már olyan mint újkorában. Én sem vagyok a híve a "vegyünk mindig újat" életérzésnek, de pont a papírszűrőssel kell ezt játszani ha tiszta vizet szeretnél. Egy másik megoldás a szűrőlabda, de az elsősorban homokszűrőbe való, ugyanakkor némi ügyeskedéssel/mókolással applikálható a papírosba is. A szűrőlabda mosható mosógépben, tehát csak egyszer kell megvenni és onnantól jópár szezonra elég. De a hatásfoka annak sem mérhető a homokszűrőhöz.
Lényeg az, hogy sóbontó helyett, elsőként én egy normális forgatóban gondolkodnék a helyedben. Létezik nagyobb teljesítményű papírszűrős is, ami legalább tényleg képes forgatni a vizet, csak ott az ár a probléma, mert bár olcsóbb mint egy homokszűrő, de a végén úgyis ez utóbbinál köt ki mindenki, tehát voltaképpen felesleges. Én is beleszaladtam ebbe, volt egy ilyen upgrade, tette is a dolgát, de végül mégis homokszűrős lett, mert untam már a papírt állandóan megvenni, majd később a labdákat mosni meg dzsuvázni.
-
TeebyKay
őstag
válasz
Gömbike #2992 üzenetére
Igen tudom, hogy homokszűrős, csak a leírás alján szerepelt, hogy papírszűrősben 2 hetente kell betétet cserélni, míg a homokszűrősben 3 évente, ezért kérdeztem rá. Jövőre valószínűleg befektetek egy ilyenbe, most egyenlőre épp elég baj, hogy kitaláltam, hogy 16 négyzetméter gyepes lejtős területet majd én egy darab ásóval kiegyenesítek
-
TeebyKay
őstag
Én is jobban híve vagyok egyébként a megfoltozom azokból ami otthon van és működik mentalitásnak mint a hetente kidobom és újat veszek hozzáállásnak. Nyilván jobban működik az ami állandóan le van cserélve de se nem pénztárca se nem környezetbarát. Köszi a választ, egy 2-es csomag tartalék betétet azért beszerzek a papírszűrőhöz, és akkor azzal valószínűleg ki is húzom ezt a szezont. A sóbontót meg jövőre meglátjuk ha idén nagyon csípi a szemünket a klór.
-
axioma
veterán
válasz
TeebyKay #2989 üzenetére
Mondtam en hogy ez a tarsasag nem az a tarsasag... en nem vettem kethetente papirszurot, legfeljebb idonkent kimos, visszarak, igaz volt csodazsak es jo a csapviz. Az index forumon talan me'g e'l a korabbi csapat (Mobil kerti medencek, nektek van ilyen? ez volt a regi cime, aztan roviditettek, de vszinu megtalalod), akik pl. nem szegyellnek medences kereskedok meregdraga megoldasai helyett pattex ciporagasztoval foltozni...
-
Janusz001
őstag
Ezek érnek valamit vagy jobban járok egy kézi sikamikással?
[link] -
Gömbike
senior tag
válasz
Harcipocok84 #2984 üzenetére
A 6,5 köbméteres medencémhez nem mertem megvenni az ilyen kicsi szipkát, inkább vettem egy 5 kw-st. Abban van még tartalék ha dolgoznia kell. Bevált.
Autóban sem merem megvenni az 1000 köbcentist 3 hengerrel turbóval szarrá pörgetve, inkább a 2000-es sima szívó.
Tudja a teljesítményt és ne gyilkolja magát a halálba.
De ez én vagyok.
-
-
TeebyKay
őstag
Köszönöm. Igyekeztem mindennek utána olvasni, kettő kérdés merült még fel bennem a neten találtak alapján.
Az egyik a vízkeménység kérdése, tudom-e illetve szükséges-e ezt mérni és állítani? Elég vízköves felénk a csapvíz, az összes csaptelepünk állandóan vízkövesedik, nem tudom ez mekkora problémát jelent a medencében és mivel tudom megszüntetni?
A másik a pelyhesítés. Volt ahol ezt is hasznosnak írták, nem tudom milyen gyakori az, hogy a papírszűrős keringető nem tudja megszűrni a túl apró szennyeződéseket? Vagy ezt lenne hivatott kiváltani a csodazsák? -
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Egy 9-10m3-es medencéhez elég lehet az alábbi szűrő + hőszivattyú?
- INTEX KrystalSand, Homokszűrős vízforgató, 6m3/h Sóbontó készülék ECO technológiával
- EraSpa Fairland Mini SHP03 medence hőszivattyú, 3.5 kW
Illetve ezt a két eszközt elbírja vajon egy 16A-es biztosíték? -
axioma
veterán
válasz
TeebyKay #2980 üzenetére
Bocs, guglizd ki legyszi a tobbit.
TA=total alkalinity vagy hogy irjak, ha nem jo tul nehez a ph-t beallitani, vagy ha masik iranyban akkor minimalis hatastol atlendul
csodazsak: legtechnikai szurobol eszkabalt zsak a beomlocsonkra, a papirszuronel tobbet megfog (vagy megkeresed a szuro tipusat vagy megveszed dragabban keszen)
igen, bekenni algaolovel, nemtom hasznal-e de mivel nekem volt es olvastam hogy nem art, en megcsinaltam (iden me'g nem allitottunk de korabban) -
axioma
veterán
válasz
TeebyKay #2978 üzenetére
Ha az ehhez adott papirszuros vizforgatod van, akkor az elso lustasagi upgrade a homokszuro (de egyebkent ha nem csak ezen topik hangadoi erdekelnek, akkor csodazsak es papirszuro is kiszolgalhat, foleg keves hasznalatnal).
Algaolovel esetleg kicsit vegigkenhetned mielott belemegy a viz, ezt masik forumban szoktak ajanlani. Illetve ha nem akarsz a vizkezelessel szivni, a TA-t be kell az elejen allitani (csapviz sokszor jo, de ha nem azt jo sok ph- vagy ph+ utan tudod csak meg). -
TeebyKay
őstag
Sziasztok!
Kezdő medence tulaj (én) szeretné elkerülni, hogy első évben tönkremenjen az őszi akcióban vásárolt Bestway fémvázas medence. Kicsit belepörgettem a topicba, azt már megtudtam, hogy ferde talajra nem szabad lerakni a medencét, valahogy ki kell szinteznem azt a területet, ahol a medence állni fog. Terveim szerint a legalacsonyabb pont szintjére lekapálom az egészet, és a területet lefedem 3cm-es xps lappal (ilyen maradt a felújításból, és azt olvastam a topicban, hogy hasznos ha van hőszigetelő réteg, bár fűteni nem tervezem).
A medencéhez van egy sima gyári vízforgató/szűrő, ezen felül vettem úszó klór adagolót és klórt. Ha jól értem itt a következő upgrade az lesz, hogy sóbontós vízszűrőt kötök a rendszerre, de így első évben nem szeretnék sok pénzt belefektetni. Ezen felül egy létra és egy takaróponyva van hozzá (remélem ez a kettő kompatibilis lesz egymással).
Vízszintes talajra xps lapokat rakok, felállítom a medencét, rádugom a szűrő szivattyút, kerti csapból feltöltöm vízzel, úszó adagolóba teszek klórt, ponyvával lefedem.
Mikre kell odafigyelni amikbe könnyű belebukni? Miket felejtettem ki, mit csináljak másképp?A medence nem lesz napi szinten használva, szerintem max heti 1x. Fűteni egyelőre nem tervezem, majd a nap felmelegíti a vizet. A vízszűrőt milyen gyakran és mennyi ideig kell járatni?
Köszönöm annak aki végig bírta olvasni
-
Janusz001
őstag
Gondolom egy ilyet nem gond bekötni a homokszűrő után egy "T" idommal:
-
Dorian
félisten
-
Janusz001
őstag
Aki használ sóbontós készüléket dobna rám egy pm -et, lenne pár kérdésem, köszi.
-
csuzda
aktív tag
Sziasztok! Dézsához milyen szűrőt javasoltok? Külső kályhás, műanyag bélésű, kb 7%-os sókoncentráció. Van 2 csap ami csak egy keringetőszivattyú számára lett beépítve.
-
Drakuf
tag
Közben megoldódott
kellett még adni hozzá pH csökkentőt
-
Drakuf
tag
Hali! Nemrég vettem egy jakuzzit (1.4m3), amihez kaptam egy W.I.S. okos vízelemző készüléket, és azt tapasztalom, hogy egyre magasabb pH értéket mutat (jelenleg 8.4). Próbálkoztam a helyzet korrigálásával, és hozzáadtam 140 g (Pontaqua Minuszaph) pH csökkentőt (amit a készülék ajánlott), majd fél órán át járattam a motorokat, de az elmúlt 3 órában a pH érték semennyit nem mozdult lefelé. Valakinek van ötlete, hogy mi lehet a probléma oka?
-
LanyUs
senior tag
válasz
hakydakillah #2964 üzenetére
Tökéletes, igényes megoldás. Mekkora medence
Ez tippem szerint egy 750x360 körüli méret + hőszipka
Dorian: köszönöm
-
Janusz001
őstag
Műfű jó ötlet, nálam is kezd összeállni a kép mi lesz a medence alá. Először szintbe hozom azt a 4 cm difit, eszembe jutott, hogy van elektromos talaj lazítóm, ezzel remekül ki tudom kapni a füvet és fellazítani a felső pár centit pár lépcsőben, szóval nagyjából szintbe hozom,rá geotextil, majd homokkal tömörítem és tökéletesítem a szintet, erre pedig megy a műfű. Lábak alá taposólemez megy, de gondolkodom wpc -n is.
Xps idén kimarad, egész nap sütni fogja a nap, szerintem nem lesz gond, ha mégis, akkor jövőre csiszolok a rétegrenden. -
hakydakillah
senior tag
Nálam is most került sorra a műfű téma. Tavaly elkapkodtam, azt hittem a gyári "szőnyeg" jó lesz, csak az került az XPS és medence közé, de a nap hamar kivégezte.
Szép műfüvet kellett volna, utólag okos az ember. Most gyors megoldásnak vettem a lehető legolcsóbbat, ami inkább csak szőnyeg, de egyenlőre célnak megfelel. Agyon kellett vágnom így is, ezért nem fáj annyira. Majd ha egyszer leengedem a drágámat, akkor teszek alá rendesen. Most még téli álmon van, de várom már a kicsomagolást[kép] [kép]
-
LanyUs
senior tag
Van már 80m2 Malaga 35mm műfüvem [link] . Erős szerkezetű, ollóval alig vágható, az alja nagyon erős gumis anyag apró lyukakkal, ami átengedi a vizet. De a szálmagasság itt hátrány, mert nem látszanak az alján az apró kövek. Ezért az olcsóbbat teszem alá, ami a medence alá szintén jó lehet + az apró köveket problémája is megoldva [link]
Én most egy kisebb medencével kezdek ( 300 cm kör ).
A medence alatt kiszintezem a fehér zúzott követ, rakok rá szürkehomokot + erős geotextilt. Arra visszamegy a Malaga 35 ( ez lesz a mindig használt udvarrész ). Erre a 2 cm xps + a garden műfű ( ez meg csak az idényjellegű rétegrend ). A komolyabb medencénél ( 550x250 ) azt tervezem jövőre, hogy a lábai alá 2 cm-es akác deszkát teszek majd, hogy szintben legyen az xps lapokkal.Dorian: végül melyik típust választottad sóbontóból?
-
Vesa
Topikgazda
Ha az a beton tükörsíma, akkor esetleg. Egyébként ezeknek a medencéknek az alja mindössze 0,25mm vastag, tehát az a gyenge pontjuk. Nekem már kettő ment a levesbe, pedig XPS+fólia a rétegrend (bár vlószínűleg nem ezért eresztettek, hanem elpakolás közben adhatták meg magukat). Szóval ha nem síma a felület, akkor egyrészt sérülékeny lehet bármilyen kiálló apró valamitől (egy fólia attől nem védi meg), másrészt nem lesz kényelmes rajta járkálni, harmadrészt -de ez kevéssé számít- alulról nagyobb lesz a hőveszteség.
Ha úgy ítéled meg, hogy nincs kiálló bisz-basz, akkor tegyél alá egy vastagabb geotextiliát és próbáld meg úgy. Max. ha nem jön be, akkor jövőre már XPS-re teszed.
-
Dorian
félisten
Vettem sóbontót, sót, ph csíkot, ph- granulátumot. Azt mondták más nem kell.
Azt is mondták, h ne tegyek xps-t, mert a lábaknak nem ad kellően stabil alátámasztást, a beton alapra elég egy vastagabb geotextil. -
Vesa
Topikgazda
válasz
Janusz001 #2959 üzenetére
Ezt értem, de ha folyamatos medencézést tervezel, akkor mott semmiképpen nem lesz fű a köztes időkben sem. Mondjuk szeptember közepén elrakod a medencét, még ha azonnal be is szórod fűmaggal, akkor is októberre kezd el megeredni, mire értelmezhetően nézne ki, már jön a tél. Tavasszal pedig felesleges bevetni, mert ugyanez csak pepitában, mire elkezdene valahogy kinézni, már teszed rá a medencét és úgyis kipusztul.
Én is lezavartam ezt a kört, egyetlen szezon alatt világossá vált, hogy semmi értelme nincsen. Ha a térkő nem opció, akkor lehet faburkolat vagy akár némi kreativitással valami minőségi műfű is, amit rá tudsz teríteni. Ehhez persze kell valamilyen keret, mert a normál fűbe csak úgy beletenni ronda lenne. Vagy pedig besüllyesztes egy műanyagmedencét, de az már költséges móka tud lenni. -
Janusz001
őstag
Nem akarok már a kertbe több betont/térkövet, a telek "hülye" elrendezése miatt a dupla garázs hátul van, betonozott bejáró végig, majd a garázs előtt egy jó nagy betonplacc (bő 200m2 caklipakli), persze mind lejtéssel, mert a telekben van kb 50cm , de használni sem tudnám ilyenre, mert akkor nem tudnának beállni a kocsik.
A gyönyörű időjárás miatt szerencsére van még időm gondolkodni, hogyan is legyen.Még merev falúban agyalok, akkor nem kellene összepakolni télire.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Janusz001 #2956 üzenetére
Ha rendszeres vendég lesz a medence, akkor nem érdemes fűmagozni. Valami olyan burkolatot érdemes letenni, ami jól mutat medence nélkül is. Nekem is lejt a telek, én térköveztem a helyét. Amikor nincs ott a medence, rátesszük a ping-pong asztalt. Ideális, mert vízszintben van a placc és ősszel/koratavasszal még bőven lehet játszani hacsak nincs vihar. Télen pedig úgyis mindegy, mert nem járunk a kertben, de a feleségem ilyenkor oda szokott tenni pár db konténert örökzöldekkel (ezeket aztán a medence köré húzzuk nyáron, ami csak jót tesz a hangulatnak is).
Tehát ha tartós terv a medencézés és nem csak egyetlen szezonra tervezel, akkor érdemes tartós megoldásban gondolkodni.
-
Janusz001
őstag
válasz
Gömbike #2944 üzenetére
Akkor nekiállok bágerolni, kb fél köbmétert kell kiszednem a lejtőből, aztán kis homokkal lehúzom a szintet, talpak alá 200X200 -as taposó lemez, az nem fog megsüllyedni.
Nagyon ódzkodtam szétbarmolni a medence helyét, főleg hogy szezonon kívül mi lesz a helyén, mondjuk ha szeptemberben el lesz bontva, akkor pár marék fűmaggal megszórva még lehet a területből valami a következő szezonig.
Első feltöltés után milyen vegyszerezés ajánlott? Valahol össze vannak szedve mi, milyen sorrendben fog kelleni? Kb. 10m3 víz lesz benne. Sóbontós homokszűrő lesz hozzá. -
Gömbike
senior tag
válasz
Harcipocok84 #2953 üzenetére
Sajnos ebben járatlan vagyok.
Viszont mikor medencében gondolkoztunk, nagyon sok videót megnéztünk, s mintha rémlene, van olyan videó, amiben éppen ezt a megoldást mutatják be.
-
Gömbike
senior tag
válasz
Harcipocok84 #2951 üzenetére
Az xps biztos, hogy benyomódik valamennyire, mert a medencém alá 3 cm-es van, azt a lábak rendesen benyomják.
Viszont a saját véleményem az, hogy érdemes beletenni, mert a hőveszteséget jelentősen csökkenti.
Minél vastagabb az xps, annál kevésbé sérülékeny, annál jobb hőszigetelő.
Nekem sokat jelent, hogy alulról nem adja le a hőt olyan gyorsan, neked ráadásul az oldalad is védve lenne.
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Süllyesztett 1,2m mély zsaluköves, fóliás medencénél a kell-e valahova vízszigetelés? A rétegrend 5-10cm sóder, 20-25 cm vasalt beton lesz, arra kerül rá a zsalukő.
Kell-e az aljára, esetleg az oldalára bármilyen fólia, drainlemez, akármi?
Illetve volt aki ajánlotta azt, hogy a belső oldalra XPS-t ragasztanak, erre megy rá a geotextilia és a fólia. Ez ajánlott? Kicsit félek hogy az xps hosszútávon megnyomódik... -
Vesa
Topikgazda
Attól függ, milyen műanyag? Van, amit csak hegesztéssel lehet javítani. A legtöbb szilikon tömítő nem tapad PE és PP műanyagokhoz. Szoktak még próbálkozni kétkomponensű ragasztó+üvegszálas lap kombóval, de pl. nyomásnak ez sem áll ellen és itt már felmerül az is, hogy megéri-e az egész. Legjobb megoldás hegesztetni.
-
Throme
veterán
Sziasztok!
Bestway homokszűrős vízforgató tartályt ragasztott meg valaki közületek?
Megrepedt és szivárog belőle a víz.
Milyen ragasztóval érdemes?
Ezt is valami folttal, mint a medencét, vagy poliuretán alapú ragaccsal?
Pillanatragasztó ér valamit?(vagy erre is jó a szigszalag, mint mindenre is
)
Kösz!
-
balint82
senior tag
Gondolom belépő készülék, de az Auchanban a 10%-os kuponnal 36e-re jön ki a Bestway 58515 homokszűrős, vízforgató.
Én behúztam egyet, mert a papírszűrősnél ezerszer jobb.
-
Gömbike
senior tag
válasz
Janusz001 #2943 üzenetére
A fizikát nem lehet átvágni, ezért alapszabály a tökéletes szintezés. Ennek hiányában tuti károsodni fog a medence, a víztömeg súlya nem játék.
A fúrt kúttal leginkább a vas szokott gondot okozni.Nekem is van fúrt kutam, de a rendszer tisztaságát nem áldozom be pár ezer forintért.
Persze bele lehet tenni, de mire a kút vizét vegyszerrel tisztába teszed, többszörösét ráköltöd, mintha a hálózati vízzel töltöd fel.
A homokszűrő a medencéhez van tervezve, nem arra, hogy a fúrt kút vizét kitisztítsa. Persze arra is van homokszűrő, de az ipari és az abból kivételezett vizet lehet a medencébe engedni.
De az több milla, annyit meg nem ér.
Itt van tanács az ötletedhez, de nekem erre nincs időm sajnos [link]
-
Janusz001
őstag
Az mennyire járható út, hogy csak a medence lábait vízszintezem ki, a talaj magasabb részén csak a talpaknál szedném ki a talajt +alá valami járólap, hogy ne süllyedjen. Így a medence tetején a keret vízszintben lenne, az a 4cm különbség meg alul elfér, oda úgyis megy xps lap, szezon utáni meg mégsem lenne szétbarmolva a medence helye, a hiányzó talaj visszapótolnám ősszel.
Sóbontós homokszűrő elboldogul a fúrt kúti vízzel? Elég vasas/meszes.
-
Dorian
félisten
válasz
hakydakillah #2934 üzenetére
Ezt a sóbontót a medence és a homokszűrős szivattyú közé kell kötni?
Én idén kezdem a medencézést, de akkor lehet h kapásból ezzel indítok, nem klórral. -
Sziasztok!
Ez a porszívófej (alulról) ezzel a rúddal milyen lehet vajon? Tavaly vásárolt medencéhez a ti javaslataitok alapján megvettem nemrég a Bestway 58497-es homokszűrős vízforgatót és a homokot a gyári gyenge papírszűrős helyett. Ezek passzolnak egymással méretben? Összeszerelhetők? 2 m ilyen 32-es gégecsövem van, de tavaly kevésnek bizonyult, így gondolom kell belőle 4 m, hogy kényelmesen lehessen takarítani. Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyivel lesz jobb...
Köszi!
-
Gömbike
senior tag
Nehéz a döntés, főleg ha bunkó az eladó.
S abban sem lehet biztos, mikor akcióznak. Így vettem tavaly márciusban az enyémet, augusztusban láttam érezhető akciós árakat.
De mivel már megvan, így nem is szoktam nézelődni. Viszont már kapom itthon, hogy mikor lesz összeállítva😂
-
LanyUs
senior tag
válasz
Gömbike #2935 üzenetére
Voltam a szekszárdi medence technika boltban. Pontaqua Hot Splash mini hőszivattyú 3,75 kW volt készleten, de amikor mondtam, hogy sem a hangja, sem a hatékonysága nem megfelelő, akkor lekezelő lett az eladó. Néztem róla youtube videókat és ahhoz képest mit tud 190e Ft
Láttam eladó Pingvin hőszipkát is az se meggyőző... Erre még jött a sóbontós ötlet és a polcokon hegyekben álló vegyszerek nem megvásárlása... Egy tavaly 300e Ft-os Elite 7 kw-os hőszivattyút ajánlott 490e Ft-ért és garancia ügyében ne is keressem, mert az a gyártó dolga. Jól van így kell nem eladni valamit. Szóval én oda soha többet vissza nem megyek
Ja és lehetetlen bekötni rendes csövezés nélkül egy "komolyabb" hőszivattyút. Köszönöm még egyszer a képeket -
Gömbike
senior tag
válasz
hakydakillah #2934 üzenetére
Jövőre én is megveszem. Erre az évre már megvan a multi tab.
-
-
Gömbike
senior tag
A medence hőszivattyúk kivétel nélkül titán belsővel készülnek, az áruk tükrözi. Bár azt nem tudom, hogy a kis kocka alakú pici hőszipkák mit tartalmaznak belülről.
Évek óta figyeltem az árakat a hőszipkánál, tavaly márciusban csaptam le rá 316-ért. Erre fel augusztusban 260-volt, mist ismét fent van az ára. Augusztusban az inverteresek voltak 330 körül. ( 5 Kw).
Az enyém on-off rendszerű, de nekem elèg ez is.
A zajra visszatérve: Nyilván lehet hallani a működését, de nem zavaró, megszoktam. Nem úgy kell elképzelni, hogy megfájdul az ember feje, csak halk zümmögés mikor dolgozik. -
LanyUs
senior tag
válasz
Fancy-boy #2928 üzenetére
Ez esetben én is passzolom
Felesleges probléma nem kell. A csajok már így is magasra tették a lécet ezzel a folyamatos pancsival.
A vízkő ötleted is lehet helyes, arra talán megoldás ha a gyantás rendszerű lágy vízzel töltöm fel a medencét. Azzal lehet késleltetni a problémát.
Citromsavval gyorsan lekapni az érzékelőről a vízkövet és mehet tovább. Beszélek még néhány medence értékesítővel itt a környéken. -
Fancy-boy
addikt
Idén Én is terveztem sóbontót venni, de külföldön sok a negatív vélemény az Intex gépeiről.
Állítólag 1-2 éven belül meghülyül a rendszer és megbízhatatlanná válik.
Folyton sípol hogy kevés a só, de közben meg van elégséges a vízben. Talán a vízkő lerakódik az érzékelőre. Na mindegy, szóval Én az Intex sóbontót inkább passzolom. -
LanyUs
senior tag
válasz
Fancy-boy #2926 üzenetére
Én élek ebben a tévhitben és fűztem hozzá tévesen
Ettől függetlenül a párom ismerősének gyakorlati tapasztalata nagy segítség.
Néztem én a hőszivattyú részletes használati leírását, de egy szót sem említenek a hőcserélőről. A vízforgatóból meg árulnak olyat, ami egyben sóbontós is. Elolvastam az összes apróbetűs leírást, de nem tértek ki erre.
Felhívtam a hőszipka forgalmazóját is, de a hangnyomás témakörben nem sokat tudott hozzá tenni. Miért is tudott volna, amikor még a klímásnak sem volt fogalma a pontos értékekről, amikor nálam telepítettek ( én jártam utána ).
Egy szó, mint száz általános információ sok van mindenhol, de konkrét párosítás már nehezen tehető össze. Ezért örülök, hogy pl. Gömbike megosztotta -
Fancy-boy
addikt
"mint a klór"
Ez egy általános tévhit. A sóbontós megoldás is ugyanúgy klórozást jelent, tehát vegyszer.
Csak nem kötött formában van jelen.
Hőszivattyúból pedig csak a titán hőcserélős bírja, különben rozsdásodik.
Ahogy a vízforgató gumitömítései, vagy a medence létra sem szereti különösebben a sót. -
LanyUs
senior tag
Feleségem is érdeklődik és kiderült az egyik ismerősének van ilyen medencéje... A szemét nem bántja a víz, a bőrének jobb, mint a klór és azt mondja nem büdös tőle. Viszont az igaz, hogy fokozott korrodálást okoz. Ez mennyire kompatibilis a hőszivattyúval
Gömbike: közben azt is megtudtam, hogy a gyári 1200l/óra papír vízforgató még arra sem elég, hogy elinduljon a melegítő. Annak 2-4m3/h áramlás kell. Meglesz ez, ha egyszer összeáll a szett...
Valójában több verziót is felvázoltam a feleségemnek. Szolár fólia, vegyszer és fürdenek, amikor lehetséges. Ez akciós kisebb medence esetén 40-50e induló.
Vagy sóbontós homokszűrő, hőszivattyú és nagyobb medence esetén közel 800e. -
LanyUs
senior tag
válasz
Gömbike #2921 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes bemutatást! Ez az év lesz a próba éve egy kisebb 300 cm-es kör alakú fémvázassal. Valószínűleg sikere lesz, ezért 2 éve múlva hasonló négyszögletesben gondolkodunk, mint amit a fényképed sarkán látunk ( 4-5 x 2,5 ). A hőszivattyúból én is a nagyobbat veszem
-
Gömbike
senior tag
A keringető akkor kapcsol be, ha leesik a hőmérséklet. Ezt a rendszert ha igaz, ma fogják bekötni.
A hőszipkán beállítom a hőfokot, amikor eléri, lekapcsol, de ettől függetlenül dolgozik a keringető.Ha elkészült, teszek ide fényképeket a megoldásról, de előbb a medencét is össze kellene raknom. A villanyszerelő mester ettől függetlenül összerakja az érzékelő-kapcsolót.
Tavaly kézzel kapcsolgattam őket külön-külön, most az a cél, ha a kilépő víz hőfoka leesik, kapcsolja be a keringető+hőszipka gépeket automatán.
A hőszipka, ha nincs vízáram, leáll magától( persze hibakódot ír ki), ha érzékeli újra a forgatást, akkor ismét bekapcsol.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Janusz001 #2906 üzenetére
A homokot meg kell támasztani valamivel, különben:
1. Szétnyomja a víz súlya
2. Kimossa az eső és vége van.Egyebekben -ahogy előttem írták-, legjobb megoldás lefelé szintezni, tehát kiásni a talajból!!
Bármilyen medencénél alap feltétel a szintezés! Az olcsó felállítható medencéknél ez különösen fontos, mert nem arról híresek, hogy jól tolerálják az asszimetrikus terhelést. Ne felejtsd el, hogy a lejtéssel eleve nagyobb nyomás alá kerül a medencefal egyik oldala, és erre még rájön, amikor a gyerekek ugrálnak és hullámzik a víz.
Lehet próbálkozni mindenféle gányolással, de ezeknek mindig az lesz a vége, hogy meg kell csinálni rendesen az alapot.Aki medencét szeretne, annak ki kell alakítani egy helyet, ahol megfelelő teherbírású és vízszintes talaj van.
-
LanyUs
senior tag
válasz
Gömbike #2917 üzenetére
Most is tanultam valamit! Bypass szelep! Tisztán látszik a sorrend! Nagy segítség!
Nálad a keringtető 24h-ban jár? Vagy esetleg be-kikapcsolod? És ez hogyan van szinkronban a hőszivattyúval? Érzékeli, hogy nincs vízáram és automat. leáll? De jó képek a gyakorlatból, így nem elképzelni kell
-
Gömbike
senior tag
[kép] [kép] [kép]
Nekem ez van, azért vettem ekkorát, mert ha nagyobb lesz a medence, akkor az is vígan “ vigye”.
Most 6,5 köbméter vizet kell neki melegen tartani, azt meg “ zsebből” tudja.
A bekötést így oldottam meg . [kép]
A keringető elbánik vele, nagyobb medencéhez meg úgy is nagyobb keringetőt adnak.
-
Zsadi
őstag
Köszi a válaszokat!
Akkor valamelyik 3cm, lépésálló jó lehet, ha jól gondolom. ( Vagy ajánlott a vastagabb?) Majdnem végig napos helyen lesz a medence, este 6 után kerül árnyékba, térkőn. -
LanyUs
senior tag
A teljesen lépésálló is benyomódik szűk keresztmetszeten, de utána már nem tömörödik tovább. Én pl. a teraszomat szigeteltem 8 cm vastag xps lapokkal ( kék ) és tettem rá egy masszív műfüvet. Ezáltal csak néhány mm a benyomódás, nélküle lenne 1 cm is. Most egy 2 cm-es xps-nek szinte a teljes vastagsága eltűnik szerintem a medence tartóknál, ezért kell alá szélesebb támasz ( minden láb alá teszek majd ). De a műfű alá kellene, hogy esztétikusan nézzen ki.
Én amit a feleségemnek mondtam, amikor felmerült részéről a folyamatos 32-34-36 fokos víz, hogy fura, hogy veszünk egy próba medencét 20-30e-ért, de kell hozzá egy homokszűrő 60e-ért + egy hőszipka 400e-ért. Hőszivattyúból azért ilyen, mert ha nagyobb medence stb. akkor nem kell cserélni azt is és minél alacsonyabb fordulaton üzemel a gép, annál csendesebb is.
-
Gömbike
senior tag
Én kimentem az egyik “ tüzép” telepre és megkérdeztem, melyik bírja el legjobban a súlyt, abból vettem. Nevét már nem tudom, kidobtam a fóliát.
De a tartólábak ebbe is belenyomódtak, így idén már előrenyomott profil alapján dolgozom.
Szerintem max 3 évet fog tudni kibírni. -
Janusz001
őstag
Nem rossz megoldás, nem kellene homokkal szórakozni, xps meg úgyis kell alá. Még a medence tartók alá kellene valami, xps gondolom nem bírja meg a lábakat, colos deszka vagy beton járólap.
Sóbontós homokszűrővel van egész szezonos tapasztalat? Én a 10m3 -es medencéhez ezt néztem ki : [link] , tényleg nem kell vegyszerrel foglalkozni?
-
LanyUs
senior tag
válasz
Még azon a verzión is gondolkodom, hogy veszek 2, 3 és 4 cm vastag xps lapokat. Ezekkel oldom meg a szintezést. A cm-es ugrásnál pedig egy polisztirol vágóval hozom síkba, így a medence alján nem okoz problémát. Azzal lehetséges kb. 30 cm-es darabokat arányosan levágni a lapból.
Az olcsó kis teljesítményű hőszivattyúk 56db hangnyomása nem túl bizalomgerjesztő. Azzal sokat nem érünk, ha utána beleverjük a fejszét, mert nem lehet tőle aludni.
Fairland inverter hőszivattyúkban úgy olvasom van silence mód, viszont 400e. Plusz sokat fog leállni a gép 4m3 víztömegnél. Plusz a csatlakozások sem tiszták nekem...
Azt is olvastam, hogy bizonyos típusok képesek szabályozni a vízforgatókat is mikor induljanak és álljanak le. Medencétől is illene biztonságos távolságra tenni, ha bármi probléma lenne. A FI relé alap, de többet is lehet tenni? -
Gömbike
senior tag
válasz
Működik, persze.
De a homoknál tegyél oda egy vastagabb deszkát, ásd le hogy a megtámasztásod stabil legyen. Az esővíz kegyetlen tud lenni egy nagyobb zuhé után.
Ha a homokra teszel még xps lapokat, a stabilitáson és a sima aljzaton felül a hőszigetelésed is részben megoldásra kerül. Alulról gyorsan ki tud hűlni a medence, s ez a probléma is akkor kipipálva.
-
Janusz001
őstag
válasz
Gömbike #2889 üzenetére
Ez a megoldás már működik valakinél? Nálam egy 3.66 -os medence férne el kényelmesen, de van 3-4 cm lejtés, akkor valahogy úgy kellene hogy geotextil a fűre, majd rá homok döngölve, kiszintezve, a lejtő aljánál gondolom a homokot valamivel meg kellene támasztani, de lehet elég lenne csak a geotextilt visszahajtani.
Ennyit még bevállalnék, nem szeretnék betonozni/térkövezni a medence alá. -
Harcipocok84
tag
Egyébként ha fix medencét akarok venni, akkor a Polipropilén vagy az üvegszálas a jobb választás?
-
Harcipocok84
tag
Jakuzziban is gondolkodtam, de bevallom őszintén kicsit félek a csíboroktól
Tudom-tudom, ez nagyon gáz, de fosok tőle, ez van
A medencében is szokott lenni, de ott belenézek és ha van benne akkor kimerítem hálóval. Viszont a Jakuzziban elbújik egy fúvókában és tuti akkor csíp meg amikor éppen sört szürcsölve áztatom magam. Ne ez valahogy nem hiányzik
-
LanyUs
senior tag
válasz
Harcipocok84 #2896 üzenetére
Érdekesség! Egy felfújható jakuzzi 600l víz 36 fokon tartása 20 fokos benti hőmérséklet esetén napi 5kw. Kint jelenleg 7kw/nap. Én tervezek ez helyett nyáron egy 3 méteres kör alakút inkább, de ezeken a medencéken felül + oldalt nincs 10-15 cm levegő szigetelés + 4,5 m3 a mennyiség. Viszont a hőszipka ötszörös hatékonyságú. Meglátjuk!
-
havri1
félisten
válasz
Fancy-boy #2900 üzenetére
Én klímával fűtöttem télen, 4-el. (a házat) Leghidegebb hónapban fogyasztott 180kW-ot a leghidegebb szobában. Non stop ment. COP 4.2. Nyilván más, és 3.6kW-os csak, de kiindulási alapnak jó. Ha inverteres a hőszivattyú, akkor hullámzó a fogyasztás. Elején és hidegebb napokon sokat fogyaszt (maxon megy), de ha temperál, akkor kevesebbet. Durván számolva 200kW/hó, az 14400ft most. (hatósági ár felett)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ Sapphire / Gigabyte RX 7700 XT / RX 7800XT 16GB / 7900XTX 24GB videokártyák 3 év 27%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest