- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
andrisms
aktív tag
Én pedig egy Intex ZR200-al szemezek, ha jól látom szívóerőben(45l vs 65l/perc szívóerő) és akkuban különbözik (50 vs 100perc)
Sok infót én sem találtam róla, csak néhány yt videót, illetve Árukeresőn ennyit:A termék kiválasztásának fő szempontjai:
Ezelőtt a medence homokszűrős szivattyújára köthető hagyományos porszívóm volt, körülményes volt a használata, legalább 10 perc volt mire használatra kész volt (szivattyúra kötés, légtelenítéssel vacakolás... stb. ), ezt meguntam meg tönkre is ment, és ekkor gondoltam beruházok egy akkusra, ami kb. 18 ezer forinttal került többe, de minden fillérje megérte. Szívóereje volt kérdőjel a szivattyúra köthetőhöz képest, de nem csalódtam, ugyanolyan jól szív ha nem jobban.
Előnyök
Nagyon jól szív, csak bekapcsolom és már porszívózok is, nagyon könnyű a használata, nincs vele vacakolás, sokáig megy, egyszerű tölteni. Ránézésre, fogásra nem gagyi. Sokkal szívesebben és többször használom mint a régi hagyományos porszívót. Van hozzá kétfajta szűrőzsák, így a homokot is ki tudom szívni vele.Hátrányok
Kevés üzemidő 30-40 perc.A Zr100 ehhez képest kicsit gyengébb szívóerőben és akkuban.
A ZR100 amúgy itt még olcsóbb: link -
Dorian
félisten
Én itteni ajánlásra vettem tavaly szezon elején Kokido Telsa 5-öt, akkor akcióban 28 volt ha jól emlékszem. Nagyon elégedetten használom, még úgy is, h tavaly a diófa a medence fölé lógott, így volt mit porszívózni.
Nem vennék gyengébbet, de nagyobb igényem sincs. -
SUPREME7
őstag
Nekem ilyen van, kb ugyanazt tudhatja, mint az első linken lévő. Évek óta használom, nekem elég, 3m-es medencéhez oké, ennél nagyobbhoz már nem biztos, hogy ajánlanám, hacsak nincs sok szabadidőd. Nincs nagy szívóereje, szóval szépen lassan kell vele dolgozni, hogy ne csak széttúrja maga előtt a koszt, ami 5 perc múlva szépen visszaül a medence aljára.
-
nessh
tag
Na akkor reset
.
Bestway és intex fémvázasokat van aki körbe építi? Mármint itt közöttetek.
Ezekben is lehet "teleltetni" a vizet? -
Winne
nagyúr
Urak van akinek van tapasztalata medence porszívókkal kapcsolatban?
[Egy ilyet] érdemesebb megvenni, mint egy [ilyet] ?
Mi az amire fontos figyelni?
-
hcol7
senior tag
válasz
j.bravo #4190 üzenetére
en a fuves reszbol felkapart-kiegyengetett foldre fektetett lepesallo nikecellekre rateritettem linoleumot. negyedik eve szolgal igy, es az elso ket evben meg felszedegettem a lapokat, meg feltekertem a linoleumot, utobbi kettoben mar azt sem.
gyerekek amugy imadjak szezon elejen, medence felrakas elott a slaggal locsolt linoleumon mezitlab csuszkalast(bringas sisakban). ja, meg en is : ) -
j.bravo
addikt
Jó lesz!
Kösz a tippeket mindenkinek, nálunk egyelőre úgy tűnik nem olyan nagy a gáz, mivel másfél nap alatt 2 mm-t csökkent a vízszint, az jelenlegi intenzív párolgással együtt az nem olyan sok, szvsz. Kicsit szárazabbnak tűnik az érintett műfű sarok is.
Még azért figyelem, és persze azért megpróbálom végigszkennelni majd valahogy...#4183 kory24:
először próbálkoznék a szettben a medencéhez adott folttal (persze leírást elolvasva, tényleg jó-e víz alatt), és ha nem működik, akkor lépnék tovább.
Egy medencével ezelőtt, a felfújható hurkásnál, amit darazsak kiszúrtak, az öntapadó foltok remekül működtek.Az ételfestékes módszer ötlete a bennem lakó kísérletező gyereknek tetszik
, bár egy kicsi lyuk esetén nehezen vizionálom hogy jól láthatóan "húzná" a festéket a szivárgás.
Viszont lehet hogy jövő nyárra egy vékony réteg XPS-t teszek majd a betnkockák és a műfű közé -
FőDudu
veterán
válasz
j.bravo #4180 üzenetére
Nekem a vizszint alatt 5 centivel lett egy luk belulrol kifele. El nem tudom kepzelni mi tudja atszurni a vastag palastot belulrol kifele gombostunel kisebb lukat produkalva. 1-1 csepp van kb 5 perc alatt. Csak a csorgas nyoma latszott.
Megkentem kivul a viniles ragasztoval, 1-2 perc szaradas utan nyomtam ra atlatszo foltot. Ugy tunik jo lesz.
-
Vesa
veterán
válasz
j.bravo #4180 üzenetére
Nem lehetetlen megtalálni, fiamnak sikerült a sajátján és ragasztással kibírtt még egy szezont, de én már két medencét dobtam ki azért, mert nem találtam meg a lyukat. Sehol nem buborékozott, csak napok alatt engedett le a víz. Hatezerszer végigmentünk a hegesztéseknél és a teljes alját átfésültük, de nem találtuk meg.
-
Vesa
veterán
Valószínűleg azért nem válaszol senki, mert nincs ilyen medencéje. Ez itthon nem egy ismert gyártó, hirtelen nem is tudom, ez is kínai-e, vagy pontosan milyen cég gyártja. Azt ugyan írja, hogy Spanyolországi származás, de ettől még lehet kínai OEM termék, Spanyolok által felcímkézve.
Medence alá akkor kell XPS, ha esélye van annak, hogy valami kiszúrhatja a fóliát. A másik szempont a komfort, mert egy göröngyös felületen állni nem olyan kényelmes, mint egy puhábbon, sokan ezért is tesznek alá valamit, így két legyet ütnek egycsapásra. Tehát a helyi adottságoktól és a személyes igénytől függ, hogy kell-e.
-
kory24
őstag
válasz
j.bravo #4180 üzenetére
Szia!
Én ezzel kapcsolatban érdeklődnék: "Vannak remek, víz alatt is működő ragasztók"
Milyet ajánlanál?
Más is ajánlhat
Medence oldalán lett pici lyuk (fűkasza...)
Beragasztottam a medencéhez adott (bestway) tapasszal. Egyelőre jónak tűnik, de ki tudja meddig és venni akarok. -
j.bravo
addikt
Üdv!
Ha az a gyanúnk, hogy a medence az alján lyukas, hogyan lehet megkeresni a lyukat a medence leegedése nélkül?
Vannak remek, víz alatt is működő ragasztók, de először ugye ismerni kell a lyuk helyét...Háttér: vasárnap volt alkalmunk felállítani, és hétfőn elkezdeni tölteni a tavaly ősszel összehajtogatva elpakolt fémvázas medencét. Bestway, 366x70-es, bár ez gondolom nem releváns. Úgy dereng, még a pandémia előtt vettük, de ebben nem vagyok biztos. Lehet hogy a hajtogatásoknál mostanra fáradt el?
Nálunk 40x40-es beton járdalapok alkotják az alapot, azokon műfű van, azon a medence. Eddig ez bevált. Azt vettük észre hogy a kilátszó műfű sarok tocsog a vízben és nem szárad meg.Tehát, van valami tuti módszer a búvárszemüveggel közelről végigszkennelésen kívül? Illetve a leeresztésen és nap felé fordításon kívül?
-
Dorian
félisten
válasz
Flowtation #4178 üzenetére
Tavaly alulról szívott, felül fújt be, idén a használati utasítás szerint fordítva kötöttem be. Így is jól működik meg úgy is, tök mindegy.
"majd tele kellene rakni a medencét vízzel"
Ez nálam nem probléma, mert úgyis a "csempézett minta" tetejéig töltjük, az meg felette van -
Flowtation
őstag
és #4068hcol7
Csak mint érdekesség írom.
Nálam ez most tisztázódott le. Új medencét kellett vennem, mert nálunk is tiszteletét tette az egér...
Most 366-os bestway-t vettem, ennél sokkal nagyobb a szintkülönbség a két bekötés között, az előzőnél (summer waves) alig volt. Megnéztem a homokszűrő füzetét (az is BW), ugye az utasítás szerint A-A, B-B. Ha a felsőből kellene szívni, akkor majd tele kellene rakni a medencét vízzel. Szóval érdekes, amúgy nyilván működik ígyis úgyis, mert miért ne, de azért nálam most így a víztömeg közepéről szívja a vizet, eddig inkább a felső harmadából. Kíváncsi leszek, hogy lesz -e különbség így, illetve idén először használok szűrőgolyót is, arra is. -
Dorian
félisten
válasz
Vismajor01 #4175 üzenetére
Én egyszerűen azért csináltattam beton alapot, mert láttam előző években a szomszédban, hogy a medence helyén szezon után sosem tudott visszanőni a fű, ezért a12-ből 9 hónapban ott vagy sár vagy por volt.
-
válasz
Vismajor01 #4175 üzenetére
Nem mindegy, hogy 5 méteren van 1 cm különbség vagy 3,66 méteren.
-
Vismajor01
addikt
válasz
Big_Boss #4174 üzenetére
Sose értem ezt az "ekkora medence alá"
Mintha a nyomás ami a talajra nehezül az attól függne, mekkora a medence
Csak és kizárólag a mélysége számít, az oceán fenekén egy 1x1 méteres csőben vagy magában az óceánban ugyanakkora lesz a nyomás. 132 centis mélységnél egy 10x10es négyzet 13 kiló nyomást fejt ki. Akkor is ha 3.6x4.1 méter a medence, és akkor is ha 140méterx145méter.
Persze ha azért kell mert máshogy nem lehet vizszintet varázsolni akkor nem szóltam
-
Nem írtam, hogy baj van a gre-vel, csak a legtöbb embernek Intex vagy Bestway van.
Ekkora medence alá én betont raknék. A merevfalú medincéket nem ismerem, de szerintem elég egy kis egyenetlenség és nem fog jól illeszkedni a fém palást.
Valakinek talán van itt a fórumon és megosztja a tapasztalatait. -
Janusz001
őstag
Nálam geotextil+műfű, lábak alá 3mm acéllemez, én sem voltam hajlandó betonozni. Idén is sikerült 2-3cm lejtést összehozni, 1-2 láb befele áll, de istenért sem tudtam kihúzni őket, mert akkor 1 másik ugrott vissza, aztán elengedtem a dolgot, tavaly sem dőlt össze, pedig kapott rendesen.
-
Dorian
félisten
válasz
Big_Boss #4170 üzenetére
Enyém betonon van (teljesen sima), 1 rtg geotextil, 2 rtg fólia es tök jó járni rajta.
A lábak azert ígx stabilabbak mint egy xps-be nyomódva.Ezek a vízemelmző csíkok full szarok. 3-ból 2 a ph-t mutatja tök szarul ami meg azt jól,az a klórt mutatja rosszul
A tablettás vegre jó. -
Szerintem GRE medencéje nem sok embernek van.
Szűrő elég lehet. Naponta legalább 2x legyen átforgatva a medence vize. A medence térfogatából és a 4m3/h teljesítményből ki tudod számolni, hogy mennyit menjen minimum
Betonra szeretnéd tenni? XPS-t tennék alá, sokkal kellemesebb járni a medencében ha puha az alja. -
válasz
luckyboi82 #4168 üzenetére
Szia!
Ha jól értem akkor ezt keresed. -
luckyboi82
tag
Sziasztok, menetes 38/32 kani szűkítés lenne a feladat, kicsi intex sóbontó csatlakozása miatt. mi erre a megfelelő 32-es toldócső beépítése nélkül? Láttam a napokban többen átálltak sós vízre, tőlük kérdezném elsősorban. köszi szépen előre is
-
válasz
Vismajor01 #4165 üzenetére
Egy picit én is sajnáltam kivágni, de szerintem ezek a medence fóliák jó ha 5-6 évet bírnak. Idén már nem is tervezem télre elrakni, mert a hajtogatást nem szereti a fólia.
-
válasz
Vismajor01 #4163 üzenetére
Keress rá youtube-on, hátha van unboxing videó.
De 99%, hogy azok vannak a dobozban amiket korábban írtam. -
Nekem is 3,66x1m-s medencém van.
Én szeretem. A medencébe bemenő ágon a kis fúvókát balra fordítottam, így forog a víz a medencében, szépen leszedi a bogakarat/mocskod a víz felszínéről. Én a szkimmerbe dobom a kombi tablettát is. Adnak hozzá porszívó adaptert is, de én nem tudtam úgy rátenni a csövet, hogy nem szívjon levegőt, így porszívózásra a gyári szívó csatlakozót használom, 3 utas szeleppel van rákötve a homokszűrőre.Vismajor01: szkimmer, tömítés, porszívó adapter, csavarok és szűrő kosár van a csomagban.
-
Janusz001
őstag
válasz
Big_Boss #4157 üzenetére
Szuper, kösz, én is igy képzeltem el, meg is rendeltem. Most viszont lesz egy felesleges lyukam a medencén, ahol a jelenlegi skimmer megy át a medence falán egy intex átmenő szeleppel, ennek ledugózására van valami kulturált alkatrész?
Nekem 9m3 a medence, de szintén zavar a belógó szkimmer. -
Janusz001
őstag
válasz
Vismajor01 #4153 üzenetére
Tudom, hogy vágni kell, az intex átmenő szelepekhez is nagyobb lyukat kellett vágnom.
-
Janusz001
őstag
Ilyen medence fölözőt használ valaki? [link] , kellene a beépítő keret külső és belső mérete, megnézném milyen magasra kerülne a teteje a vízszinthez képest, illetve, hogy a jelenlegi lyuk használható -e vagy új kivágás kell.
-
Vesa
veterán
válasz
Vismajor01 #4142 üzenetére
MIlyen medence lesz?
-
nessh
tag
Sziasztok,
Kinéztem egy bizonyos "GRE 500 x 300 x 120 cm" medencét [link] . Van ezzel tapasztalat valakinek? Ami link alatt van szett az rendben van hozzá vagy szűrőből nagyobb kéne?
Illetve annyi hogy nálam nem lennének azok a külső merevítők. Helyettük 3mm vastag 80*80 zártszelvényt tennék 1m mélyre betonba és azok adnák a támaszt.
-
bakker_old
csendes tag
Sziasztok, egy INTEX KrystalSand homokszűrős vízforgató egy az egyben csatlakoztatható egy Bestway merevfalú medencéhez, vagy kellenek hozzá csövek, miegyebek?
Köszönöm a választ.
-
Vismajor01
addikt
válasz
Vismajor01 #4075 üzenetére
Alakulunk
Talaj szintezve, oszlopok egyenesen, sorba állnak, méretre vágva. Most jöhet a "fal", aztán xps, majd talpak alá betonkovek, majd medence össze rakása.
-
Dorian
félisten
Ránéztem erre az Aquachek tesztcsíkra, hát ez minden csak nem pontos.
Mérési tartomány
pH 6,2 - 8,4; mérési pontosság 0,3 pH-érték
Cl 0,5 - 10 mg/l; mérési pontosság 0,5-1,0 mg/l (ppm)
TA 0 - 240 mg/l; mérési pontosság 40 mg/l (ppm)
CA 0 - 300 mg/l; mérési pontosság 40 mg/l (ppm -
luciferc
őstag
válasz
2thletme2day #4138 üzenetére
Meddig jó ebben a folyadék? Nem hiszem, hogy 1 év alatt elhasználnám.
-
FőDudu
veterán
Pont ott tapicskolja a szetcsuszos reszt a videoban.
Latszik az oldalfalba bedugott vastagabb resz amibe ez az L alaku elem be van csusztatva mindenfele rogzites nelkul.
Meg mutogatja is, hogy mennyire jo, ahogy lotyog, mert elnyeli a rengeseket.
Szerintem nem szerencses megoldas. -
FőDudu
veterán
Szomszedom 366x732x122 centis medenceje olyan amit linkelve lattam, ok vegul lebetonoztak az egeszet korben.
Hogy tutira szintben legyen.Az a lab megoldas rettenetes, raadasul annal a nagy medencenel a sarokban levo fem elemek nincsenek stifttel rogzitve es kepesek szetcsuszni ( az L alaku resz kijon a medence eleibe dugott keretbol)
Igy ott allsz 33m3 vizzel ugy, hogy a medence sarkaban szetcsuszott a fem vaz. Ha nincs tokeletesen szintezve, akkor magassag kulonbseg lehet az oldalak kozott, mert a labak eltero oldalakat tartanak eltero magassagban.
Krokodil emelore rakott faronkkel emeltuk meg, hogy vissza lehessen csusztatni a helyere.
Azota vigyaznak, nehogy szetcsusszon.
-
FőDudu
veterán
Xps szerintem mindenkeppen valtozik.
Ha mas nem, akkor tomorodik.Nekem elso evben feher volt, azok kozott centis hezagok lettek. Szerintem az nem 300-as volt.
3 eve vetrem sarga verziot (300-as, lepes sllo, stb), aminek az elei egymasba illenek ahogy a parketta. L alaku az eluk. Atlapolodnak.
Azok mar nem csusztak szet.Viszont nyarra fel kell szedni, mert porlad.
Nagyon finom, kb feher szinu por lesz belole.A kutyaim ugy neztek ki amikor rafekudtek, mint a lisztes kutyak.
Ha a keret egyben tartja az jo. Szerintem a sargara nem kell fa talpalatetekkel keszulni. Kicsit benyomodik, de pont jo igy, legalabb nem tud megcsuszni a lab. Szerintem fel centinel jobban nem melyednek bele nalam a 3 centi vastag XPS lapba a labak. Nekem femvazas medence van, annak ovalisak a labai egy-egy nagyobb tappanccsal.
A linkelt vidroban levo medence az szerintem mas fajta.
Ott szerintem nem lehet a lab ala deszkat rakni, csak ha szintbe hozod az xps lapokkal. ( nem emelheted meg a labait). -
csudri
őstag
Mennyire ördögtől való az XPS lapot homok nélkül lerakni a földre?
Úgy gondoltam, hogy elegyengetem a földet amennyire csak lehet, arra tenném az XPS-t. Milyen vastag XPS ajánlott amúgy? 75mm-es fából lesz a kerete a medence alapnak (betonvassal leütve, hogy ne mozduljon semerre, lásd mint [link] ), csak geotextilt, XPS-t, fóliát és a lábak alá deszkát tervezek most lerakni. 5x3m-es alap.
-
FőDudu
veterán
Mikori toltesu a medenced? Ha nem tavalyi - nem rohog, a szomszedom nem eresztette le a 3,6x7,2 metereset - akkor csapvizrol toltve meg nem lehet olyan nagy a gond.
En meg az eletben nem mertem ilyen dolgokat mint total alk es hasonlok.
Legyen benne eleg klor ( minimum 1mg/l), aztan nagy gaz nem lehet. Idobkent pH meres, ha kell pH minusz vagy plusz, es 'joccakat'.
En tapasztalati uton lottem be a kovetkezot:
13m3 medencebe, kell 1db nagy kombi tabletta ( a szokasos Obiban kaphato azt hiszem Summer fun markaju) 200 grammosbol. Ez kb 5 nap alatt oldodik bele a szivattyu szuro kosarabol.
A viz tokeletes, meregetni sem kell. pH azert idonkent megmerodik, ha kell kap pH minuszbol.
Klor az 1-3 mg/l kozott van attol fuggoen milyen sokat jar a pumpa ami 8m3/h. Takaratlan, igy ejjel kimegy kb az osszes klor. Ezert nem gaz ha egyebkent 1 folott van.
Ha valaki nem birja a klort, akkor kezd az eleted bonyolodni. Nalunk nincs ilyen gond.
Uv, oxigen, dewan, stb.
Mind jarhato ut, akar kombinalva is.De ha nem full automata rendszerre celzol (vegyszer adagolassal), akkor szerintem erdemes a kombi tablettanal maradni.
Nem veletlenul van az ugy, az atlag felhasznalasra tokeletes es kb bolond biztos is. -
FőDudu
veterán
válasz
morfondőr #4129 üzenetére
En oxigenes verziot probaltam, az nem mukodott 30 fok felett.
Csibor boldogan uszkalt a vizben, ha kihajitottam masnapra visszatert.
Igy en kenytelen voltam a multi tablettara atterni.
( Foldkozi tengernel elek Portorozs kornyeke), itt sut a nap rendesen. Neha 32-34 fokos a vizem. Szerencsere ejjel a levego 20-22:fokos, igy a hazban ejjel jol el lehet lenni. 10km a tenger, ott mar nem lehet ejjel klima nelkul megmaradni. Fut a tenger. 26 fok ala nem megy juliustol szeptemberig)
-
Dorian
félisten
Na most legyek okos:
Intex tesztcsík:
klór: semmit nem mér
ph: 7,8
total alk: 180
vízkeménység: 350Bestway tesztcsík:
klór: 0,5
ph: 7,2
total alk: 240Aqua Chek tesztcsík:
klór: 0,5
ph:8,4
total alk: 240
stabilizátor: 100Mindjárt felrobbanok....
-
morfondőr
addikt
Nagyon kevés klór marad a vízben, a tesztcsík épp hogy elszíneződik úgy hogy kezdésnek 5 órát ment a készülék az előírt 2 óra helyett. Amikor dolgozik van egy enyhe klór szaga, de én ezt éjszakára akarom beállítani, másnapra kipárolog, mire használjuk a medencét. Aztán éjjel újra fertőtlenít.
Egyedül attól tartok, hogy a fűtés nem lesz barátja a sós víznek, de majd alkalmanként szétszedem és leellenőrzöm. -
FőDudu
veterán
Ettol meg ugyanugy kloros megoldas
Nem UV, nem oxigen - ugyanaz, csak koncentraltabb dozisban kapja a klort egy kisebb mennyisegu viz.Ennyi erovel az UHT tej sem forralt - pedig de. Csak rovidebb ideig.
-
FőDudu
veterán
válasz
morfondőr #4110 üzenetére
Nem tudom a sobonto miert szamit vegyszer mentesnek, hiszen ugyanugy klorral kezeled a vizet a sobontast felhasznalva.
Rosszul gondolom?
Ami klor mentes az a Dewan.
Ennel tovabb gondolva jon az UV lampas megoldas, amikor UV fennyel fertotlenitik.
Az en homok szuromben van 2db fedel, ahova UV lampat lehetne bedugni.Tengerviz eseten 3 lepcsos szures ( 3db szobanyi meretu szuro) utan jon az elktrolizis, aztan UV feny, majd utana megy a medencebe (luxus szallodai szint).
-
FőDudu
veterán
válasz
Saughassy #4124 üzenetére
En OBI-ban vettem anno medence javito keszletet.
Gyakorlatilag atlatszo vinil folia es a hozza valo ragaszto (valami acetat)Epp ma raktam ossze a medencet (407x107cm), 5. szezonja.
2db 5 centimeteres hasadas volt az alja es a palast osszeadasanal.
Az egyik laban durva horpadast talatam, bele dugtam 2db betonvasat, azt tuti nem hajlitja el a nyomas). Jovore meg veszunk ujat - talan az idei szezont meg kibirja.A szakadasoknal belulrol kapott ilyen vinil foliat, kivulrol (alulrol) meg a sajat anyagabol (amit gyarilag adtak hozza) ugyanazzal a ragasztoval. Szoval ha jol csinaltam, akkor a hasadasnal durvan meg van erositve.
Ez az OBI-s verzio azert jo nekem, mert akar viz alatt is hasznalhato.
Azaz ha kilukadna valahol, akkor elmeleteileg a viz leeresztese nelkul lehetne megfoltozni vele belulrol. Oldja a medence anyagat - rakenve siman elkenodott a szinet ado reteg.(az mas kerdes, hogy en bolond biztosra akartam csinalni, igy a hasadasnal kivulrol es belulrol is kapott egy-egy foltot.)
Most toltom fel, egyelore nem latom jelet a folyasnak.
Ami kicsit megzavart, az a feliratok lekopasa a Steinbach homok szuro tetejerol, igy az uzemmodokhoz tartozo megnevezesek mar nem latszanak. De nem is lenyeg, hiszen a szuro labdakat nem kell vissza mosatni, igy szures allasba tettem (1-es) es ugy fogom jaratni. 5-os a zaras, tabletta berakasanal (szivattyu szuro kosaraba) majd az kell.
Miota szuro labdat hasznalok, azota tisztabb a viz is. Azok kepesek megfogni az afrikai homokot is - amire eddig a csodazsakot hasznaltam. Az is elo kerult a padlasrol, de valoszinuleg nem lesz hasznalva.
Szomszed vett valami medence tisztito robotot - olyat ami a falara is felmaszik. Majd meglesem - eddig csak a gyerek mondta.
Kifogytam a nagy multi tablettabol, csak gyorsklor es pH minusz amit talaltam. Majd holnap beujitok valahol kombit atblettat, addig tuti kibirja a csapviz. Halistennek van ontozesi vizem (nem kell utana csatorna dijat fizetni), igy csak 1 Euro per m3.
Mindenki most medencezik, masik szomszed is jott, hogy elfogyott a teszt csikja - adtam neki egy komplett tablettas vizelemzot, meg elmagyaraztam hogyan hasznalja.
-
Saughassy
aktív tag
Ó a mocskos egerek... tud valaki a XVI. kerület környékén (vagy lassan bárhol) olyan helyet, ahol javítótapaszt tudok venni?
Előre is köszi. -
Dorian
félisten
válasz
luciferc #4119 üzenetére
"Magas összlúgosság mellett nem lesz savas az oldat"
Dehogynem. Tavaly vegig magas volt az összlúgossagom, de enyhen savas volt a víz, 7 körül.
Idén szintén 180 körüli az összlúgosság, és jó indulattal 6,8 a ph. Most tettem bele óvatosan ph+t így 7,2-re növeltem, az összlúgossag is egyből sötétebb zöld lett.
2 külön gyartmány csíkkal is néztem előtte-utána. -
andrisms
aktív tag
válasz
andrisms #4082 üzenetére
#hőszivattyú
Végül egy FAIRLAND MINI HP SHP05 5,8kW-ra esett a választás.
Kis beszámoló, hogy legyen róla valami.jelenlegi szett:
- Bestway Steel Pro MAX 305x76cm Fémvázas medence (56406)
- Bestway Papírszűrős vízforgató 5,7 m3/h
- Steinbach Bypass szett
- Intex szolártakaró
- medence alatt rtg: beton gyeprács-geotextil-7cm XPS-tekercses PVC-műfű- medenceMivel a medence kicsi (305cm-es), szóval aránylag kevés vizet kell felfűtenie, nagyjából 5m3 van benne.
Óránként 1-1,5 fokot emelt tegnap a hőmérsékleten, napsütés sem volt, így a szolártakaró nem dobott érdemben rajta.
Fogyasztás elvileg 840W, de majd mérni fogom, kíváncsi vagyok rá.Nem hangos, hozzászólások alapján féltem kicsit, de a vízforgatónál nincs sokkal nagyobb hangja.
Túlméreteztem, úgy voltam vele hogy nem gond ha előbb felfűti a vizet, illetve ha a későbbiekben medencét cserélünk, akkor esetleg egy kicsit nagyobbhoz is jó lehet.
28m3-es medencéig írják, de szerintem valahogy max a feléhez lehet jó. -
luciferc
őstag
A pufferek olyan oldatok, amiknek a pH-ja igen stabil, vagyis ha elmozdítod bármely irányba, akkor viszonylag hamar visszatér az egyensúlyi állapotába. Ez azért van (vegyészek ne olvassák ezt...), mert olyan sók vannak benne például, amik gyenge sav-erős bázis (a bázis a lúg) vagy erős sav-gyenge bázisból képződtek és ha lúgot vagy savat adsz hozzá, akkor ahelyett, hogy a pH változna, a só gyenge része leköti a bejuttatott oxónium (sav esetén) vagy hidroxid (lúg esetén) ionokat.
Magas összlúgosság mellett nem lesz savas az oldat, mert a magas összlúgosság az egy lúgos puffert jelent.
szerk: a digitális pH mérőkhöz is puffer oldatot adnak (illetve sót, amit feloldasz) kalibrálni, így hiába szennyezel bele, a pH-ja igen stabil lesz.
-
luciferc
őstag
Azért ezt így nem jelenteném ki általánosságban, mert ha erősen pufferes a víz (magas az összlúgosság - total alkalinity), akkor bizony öntheted bele kiló számra a ph mínuszt, mert pár nap alatt vissza fog mászni. A sósav viszont amellett, hogy sokkal olcsóbb, szépen csökkenti az összlúgosságot is.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Amatőr kérdés: mehet a homokszűrő úgy hogy rajta van a szolár takaró a vízen?
Másik: milyen vízelemzőt érdemes venni?
Köszi!
-
Vesa
veterán
válasz
Vismajor01 #4112 üzenetére
Normál szennyezési terhelés alatt -értsd: nem egy fa alatt van a medence és hullik bele a levél állandóan-, plusz szinte folyamatosan járatva az is megteszi természetesen.
Itt a lényeg az, hogy értelemszerűen, minél több a vízben az oldott szerves anyag, annál inkább lesz képes az alga -és minden más nem kívánatos cucc- szaporodni. Ezt csak szűréssel és a vegyszerezés növelésével lehet ellensúlyozni.
-
Vesa
veterán
Igen, neked komoly szűrőd van ha jól emlékszem. Sokan viszont a kis hozzáadott papíros kerregővel próbálnak szűrni, ami még azt sem bírja szuflával, ha csak a szálló por és pár rovar hullik bele. De az is tisztán tartható, csak több vegyszer kell. Mindig az a lényeg, hogy a rendszer milyen hatásfokon üzemel összességében.
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Van egy kis méretű (kb. 1,6 m3-es) medencénk a gyerekeknek. Ehhez egy alap homokszűrő van második éve: Intex KrystalSand SX925 26642 és egy fűtő került idén hozzá: Intex vízmelegítő 3kW (28684)
Gondoltam beépítek még egy sóbontó készüléket, hogy minél vegyszer- és gondozásmentesebb legyen a dolog, meg a vegyszerek árán meg is térülne idővel: Intex Krystal Clear QS200 sóbontó 26662
Kérdésem, hogy mennyire kompatibilisek a készülékek, a sós víz ezt a rendszert mennyire enné meg (leginkább a fűtőt tartanám problémásnak)? Illetve bármi tanácsot elfogadok, ha felmerül valakiben!
Előre is köszi a választ! -
LanyUs
őstag
Vettem egy kézi tisztítót, hogy a medence aljáról kiszedjem a piszkot, de beleuntam és felváltotta egy akkus Steinbach kör alakú Poolrunner Battery Basic 2.0. Beteszem, elmerül, 1 óra múlva kiviszem és patyolat tiszta az alja
( 1 óra az életemből / alkalom )
-
Dorian
félisten
Na, nekem aztán szennyeződött rendesen tavaly, állandóan porszívóztam az aljá, mert fölé lógott a diófa (iden mar nem nagyon, mert koronát alakítattam), viszont az ugye pont csersavas, talan ezert nem lúgosodott.
Ill. túlméretezett a szűrőm, 6m3-es a 7,5-es medencéhez, de a sóbontó meg kicsi, igy kb. napi 2x5 órat ment az amúgy is erős homokszűrő.Idén a hetvegi feltöltes utan savas, 6,8 sincs meg, de eddig vártam, nem tettem bele semmit az esők miatt, majd ma lúgosítok egy kicsit, ha kell, h azert a 7 legalabb meglegyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- Google Pixel topik
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest