- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
Új hozzászólás Aktív témák
-
YAS-dude
őstag
válasz
Vismajor01 #3998 üzenetére
Max az lesz, hogy homokos lesz a víz a medencében, mert kimossa a szűrőből.
-
Vismajor01
addikt
Mindenhol csak 0.4-0.8 szemcserméretű homokot találok,
De a szűrőre 0.45-1.85 méret van megadva
Nagyon gáz ha 0.45 a minimum és 0.40-est rakok bele?
-
kory24
őstag
Ja, megtaláltam.
"Ezt az üzemmódot maximum 2 percig használja, ha első üzembe helyezést végez, ill. új
kvarc szűrőhomokot tölt be, vagy ha a manométer 0,3-0,6 barral a normál üzemi nyomás
felett van a szűrő ill. a kvarc szűrőhomok kitisztítása érdekében"Mennyi a normál üzemi?
Működés közben nálam így áll a mutató:
Ha kb 0,6 felé menne akkor kell majd a visszamosás?
-
kory24
őstag
válasz
Big_Boss #3990 üzenetére
Olyat vettem, amilyet a homokszűrő ír, még a gyártó cég is azonos (Steinbach) : 0,7 - 1,2 mm.
Lehet, hogy picit többet töltöttem bele, mert biztos elérte a jelzett vonalat mindenhol körbe és még kézzel el is simítottam egyenletes legyen...
(majd legközelebbi visszamosásnál meglátom mennyit "köp ki")
(#3992) Dorian
"Nekem egész szezonban nem érte el a nyomásmérő azt a szintet ahol előírás a visszamosás."Mi az a nyomásérték amikor kellene visszamosást csinálni?
-
Dorian
félisten
15 kilóhoz képest az a kétmaréknyi az semmi, nulla, úgyh emiatt biztos nem kell utántölteni. Nekem egész szezonban nem érte el a nyomásmérő azt a szintet ahol előírás a visszamosás. Egyszer csináltam, szezon 2/3-ánál amikor teleesett a medence esővel, gondoltam kipróbálom milyen ez a visszamosás, és legalább vizet is engedek le vele.
-
kory24
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kezdő kérdésem
Homokszűrős keringetőt használok, amit elég macera összerakni/szétszedni....
Tavaly szűrőgolyókkal töltöttem fel, de akkor kb szezon közepe/vége felé vettem a keringetőt így kitartott.
De úgy olvastam a labdákat mosni kell időnként, tuti nem bírnak ki egy teljes szezont....Ezért idén homokmot töltöttem bele, a megjelölt vonalig.
Megcsináltam az előírt Visszaöblítést majd az utánöblítést.Azonban azt vettem észre, hogy a kijövő vízzel elég sok homok is kijött. (1-2 maréknyi biztosan)
Azt olvastam, hogy ezeket az öblítési folyamatokat meg kell majd ismételni, mert koszolódik a homok, gyengül a tisztító képessége.A kérdéseim ezzel kapcsolatba lennének:
- Milyen gyakran kell megismételni? Miből veszem észre, hogy már szükséges? (olvastam valahol hogy a nyomáskijelzőn változik nyomás) (a medencém 5köbméteres, a homok 15kg ha ez számít)
- Illetve, hogy ezeknél a öblítési folyamatoknál mindig fog kijönni homok vagy csak első alkalommal jött, mert lehet picivel többet tettem bele?
Ha mindig jön ki, akkor azt nem kell utántölteni? Kibírja szezon végéig utántöltés nélkül? (mint írtam nem szeretném szétszedni) -
Janusz001
őstag
Hétvégén megtörtént a medence állitás, 2. szezon, minden átvészelte a téli elpakolást, viszont a spirál tömlőket nem tudtam használni, eléggé megridegültek, maradtak a sima medence tömlők.
Viszont töltésnél sokkal "sötétebb" volt a csapvíz, mint tavaly, 90cm -nél már tök homályosan látszott az alja, tavaly ragyogó tiszta volt ilyenkor. Mindenesetre a szűrő reggelre kristálytisztává varázsolta, 27kg só ment bele, most megy a sokkolás, aztán már csak a jó időt várjuk. -
Vismajor01
addikt
Kb 120 centi magas, igy 10x10 centi kb 13kg lesz a terheles.
Amun most gondolkodom h mivel kene körbe epiteni a medencét
A medencéhez nem érhet maga a föld, azt el kell határoljam. Mivel magában is megállna, ezért nem gondolom hogy nagy megerősítés kell neki.
Kiszámoltam, hogy 2.5x20centis gerendákkal kb 180e ft lenne a költség, plusz jól le kell kezelni meg le is fóliázni h ne rohadjon szét.
Lehetne OSB-vel, esetleg trapézlemezzel csinálni? 10x10es oszlopokat fögök bedöngölni kb 50 centi mélyen, ahhoz lenne rögzítve. Vagy van vmi ötlet amire nem gondoltam ami költséghatékony de jó lehet?
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #3985 üzenetére
Magasságát nem írtad, de az ilyen nagy medencéknél általában a magasság is kb. kétszeres, a sima kis 366-os kerek medencékhez képest, ahová 2cm-t szoktak tenni.
-
YAS-dude
őstag
válasz
Vismajor01 #3982 üzenetére
Mitől lenne nagyobb súly egy adott négyzetméternyi xps-en? És mit segítene a vastagabb xps? Jobban tudna süppedni benne a sarkad?
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #3982 üzenetére
Ekkora alá 2cm szerintem karcsú, különösen akkor, ha nem lesz aládolgozva pl. sík betonnal. De ez egyéni döntés kérdése.
-
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
Merevített falú, csővázas medencét fogok földbe süllyeszteni
Intex lett volna, de annyival drágább, hogy most Bestwayt rendeltem meg.
Intex 830e lett volna, bestway meg 430. Tekintve h intexnél a nem sokkal kisebb (975x488 helyett 768x366) már 380ért van, ezért nagyon túlárazottnak tartottam a nagyot az Intexnél.
Illetve még egy kérdés,
Medence alá XPS elég a 2cm, vagy nagyobb súly miatt érdemes vastagabbat venni?
Köszi
-
_Yanou_
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Elkészült a betonalap a medence alá. A köv réteg 3cm XPS lenne. A vízszint megtartása miatt, a beton több helyen is a föld felett van(~5cm). Kérdésem, mivel érdemes az xps lapokat rögzíteni egymáshoz, hogy ne csússzon szét? A medence(15m3) még nem érkezett meg, de nem szeretnék plusz gondot
Érdemes estleg a medence és az xps lap közé alátétfólia?Más - Tudnátok ajánlani valami kisebb, olcsóbb keringető szivattyút, amit rákötnék a rendszerre, ha csak a hőszivattyút szeretném használni?
Köszönöm
-
j.bravo
addikt
Üdv rutinrókák,
aki régóta használ szolárfóliát, érzékelt jelentős különbséget az egyes anyagvastagságok között? Konkrétabban megfogalmazva, a 120 mikronos Intex/Bestway helyett 180, vagy 300-400 mikronos változatot választva többször annyiért, az valóban tartósabb-e, tehát egy, max két nyár helyett kibírja-e 4-5 évig?
-
Devil Smile
őstag
Sziasztok, olvastam pár hozzászólással korábban, a homemade kollektorról, ezzel kapcsolatban osztanák meg kevés tapasztalatom, (fbon van egy nagyon jó csoport a témában, akit érdekel elküldöm pmben, vagy ha lehet ide is linkekem. Szóval, tavaly vettünk egy nagyobb 5,5x 2,7 x1,3 as medencét, amihez építettem 2 tábla feketére festett osbre kollektort, ha ügyesen tekered a 20as lpe (nekem 6báros) csövet, akkor egy táblára ráfér ~100m (97-98m), körbe kapott tetőlécből egy keretet, mert fedni kell a jobb hatásfok érdekében (sajnos a fedésre tavaly már nem volt időm), ezt low budgetben lehet uv álló mg fóliával csinálni, vagy ha van rá lehetőség/keret, akkor polikarbonát, esetleg üveg.. egy fűtés keringető szivattyú van rákötve, ami egész nap forgatta a vizet, a paneleket párhuzamosan kell kötni, mert nagyon megfogja egyébként a szivattyút, a szívó oldalt a medence aljára tettem az egyik végébe, a visszatérő meg csak fel volt kötve a váz tetejére, kis csobogó jelleggel, amikor igazán tűzött a nap, akkor már mondhatni kellemetlenül meleg víz jött belőle.. Így, hogy a medence csak délután van napon nálunk, 30-32fokra is át tudta melegíteni a nap.. előtte egy kis kör alakú medencénk volt, 3x0,7m kollektor nélkül,(az intexes fekete kis hurkás fűtőakármikből volt 2, de pár hónap alatt tönkre mentek, 2x gariztattam aztán lábmosó alátét lett, xart sem ért) nem ment 26-27fok fölé soha.. az elkövetkezendő hetekben megpróbálom a 2 kollektort lefoliázni, kíváncsi leszek így mennyit javul a hatásfoka. Van aki októberig tudja így tartani a 30fokos a medencéjében, aztán átköti a háza fűtésrendszerére, így kb 2-3 hónapig fűt csak kazánnal, a többit megoldja a kollektor, igaz neki 5 tábla van, de még a bojlerre is rá dolgozik neki azt hiszem 2tábla.. Ha valakit érdekel teszek majd fel képeket, hogy néz ki az enyém..
Egyelőre ahogy nálam van 1 tábla (125*250)100m 6báros 20as lpe (/tábla) ez 2
Ezt 2 T (20/25/20) idommal és csapokkal (a könnyebb légtelenítés miatt ajánlott a csap minden táblához)
Ezek 25ös csővel vannak bekötve a szivattyúba, annyi,hogy a szívó oldalra a szivattyú elé közvetlen raktam egy 100 mikronos előszűrőt, îgy nem tud bedarálni semmit a szivattyú..Persze van még homokszűrőm külön, meg egy kis papíros szűrővel egy só bontó.. ezek tavaly a reggeli munkába indulás előtti rutin részét képezték, mindent egyesével inditani, ellenőrizni stb, de idén tervezek egy kis "vezérlőszekrényt" összeállítani az egésznek, hőmérőkkel, relékkel stb..
-
yoee74
csendes újonc
-
yoee74
csendes újonc
Sziasztok,
Uv-c lámpát használ valaki? Valójában az érdekel, hogy hogyan lehet vezerelni úgy, hogy a forgatoval együtt működjön.Egy steinbach lámpát nézegetek, mivel azt bele lehet tekerni a Steinbach szűrőm házába, tehát nem kell külön csövezni.
Ami kérdésként felmerült, hogy ha szűrőt a saját automatikajaval használom, tehát be van dugva az aljaztba és a szűrő magát kapcsolja, akkor hogyan és mikor lehet kapcsolni az uv lámpát, akkor vilagitson, amikor a szűrő működik és keringet.
Jómagam csakis arra tudok gondolni, hogy mivel a lámpa külön aljaztba van dugva, azt egy külön idő kapcsolóval kell vezerelni.
Persze lehet manuálisan is, de azt kihagynam.UVC lámpa használok, ezt ti hogyan oldjatok meg?
-
bigrob
őstag
Sziasztok!
Ti mikor tervezitek a merevfalú medencét kirakni?
Totál medence szűz vagyok, 2 éve áll a bontatlan fóliás csomagolásban amit vettem, de idén már kész a betonplacc ahova menni fog.Olyan jó idő van mostanában, hogy hétvégére terveztem kirakni, de jövőhéten jön is az eső és a 13-15 fok...
Köszi!
Robi -
Vesa
Topikgazda
válasz
Harcipocok84 #3968 üzenetére
Erre senki nem fog tudni válaszolni, mert nem látunk a jövőbe. Időjárás függő a költsége.
-
wyzard
tag
Köszönöm szépen, akkor nem kivitelezhetetlen a vágás.
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Mikor érdemes megkezdeni a medence szezont?
Nekem egy 10m3-es épített zsaluköves medencém van egy Fairland 7kW-os inveteres hőszivattyúval keringtetve. Beröffenthetem egy 27-28 fokos vízhőmérsékletre állítva, vagy még leeszi a gatyámat? -
wyzard
tag
Sziasztok,
Egy ilyesmi medencénk van már évek óta:
[link]Az első évben a víz minőségét sikerült nagyjából kordában tartani, de utána mindig nagyon melós volt, volt, hogy nyálkás volt, bezöldült stb. (pedig ph, klór stb. figyelve volt mindig). Arra gondoltam, hogy idén ezt a papíros vackot lecserélném egy homokszűrős keringetőre.
Egyelőre egy ilyet néztem ki:
[link]Az egyik fő probléma vele, hogy 38-as a csatlakozó a vízforgatóhoz, a medence csatlakozója pedig 32-es. Tudom, van átalakító, de nem tudom az mennyire 'fogja le' a forgatót. Ill. olvastam olyat is, hogy a gyárilag megerősített medencefalat a csatlakozóknál ki lehet vágni nagyobbra és oda berakni a 38-as csatlakozót. Ez utóbbitól tartok kicsit, ha félremegy ugye ...
Mit gondoltok erről, hogy lenne érdemes kezelni ezt a helyzetet? Nézzek másik vízforgatót, jó az átalakító, vagy a kivágás is működik?
Köszönöm előre is.
-
Vesa
Topikgazda
Itt a felület mérete számít amin át lesz küldve a víz, illetve a víz sebessége. Értelemszerűen, ha van 1 méter csöved, akkor lesz egy Z méretű felületed ahol a hőcsere végbe tud menni. Ha 10 métered van, akkor ennyivel nagyobb felületen adódik át a hő, ráadásul a belépő oldalon még a hidegvizet kell fűteni, de ahogy halad előre, egyre meleebb lesz, miközben a napsütés egyenletesen melegíti a csövet mindenhol, tehát kvázi exponenciálisan nő a hatásfok, mert a kilépő oldal felé közeledve már eleve melegebb vizet kell tovább melegíteni.
Az a lényeg, hogy minél hosszabb a cső, tehát minél nagyobb felületed van, annál hatékonyabb lesz a rendszer. Persze ha a forgatód teljesítménye nagy, akkor a víz áramlási sebessége is nagy, tehát hamarabb végigszalad a rendszeren és nem lesz annyi ideje felmelegedni. Első körben meg kéne nézned a solar fóliát, mert elég hatékony. Eleve jól melegít, és gátolja a lehűlést is. Ha nem elég neked, akkor venni kell mondjuk 10 méter csövet és megnézni, hogy a forgatóddal párosítva mit csinál élesben. Ha kevés, akkor toldasz még hozzá amennyi kell, amíg jó nem lesz.
-
Dorian
félisten
válasz
Flowtation #3960 üzenetére
A bubisfólia nekem nem lesz jó, mert fák vannak mellette, szóval olyan kell, amit a csőváz tetejére rögzítek és a teljes felületét fedi használaton kívül.
-
Flowtation
őstag
Igen, én is azt javaslom, hogy inkább a csövet tekerd fel. Nekem is egy volt kollégám így csinálta, de még yt-on is láttam, hogy egy darab osb-re tekertek KPE csövet és az volt a melegítő. Nekem nem vált be a panel, amit vettem, de szerintem az eleve kicsi, ilyen medencékhez és szivattyúkhoz.
De ahogy írtam is, a bubis takarófólia volt eddig a legjobb megoldás. Sajnos egy év alatt megeszi a nap, de akkor is simán megérte, főleg ha tudsz szerezni valahonnan ilyen méretben. -
Dorian
félisten
válasz
Flowtation #3958 üzenetére
Tavaly volt először medence, az a tapasztalat, hogy pont az a +3-4 fok kellene amit ezek ígérnek.
A home-made ötletet egy fórumtárs adta aki a ház előtetejére tette fel az lpe csövet és azon vezette át, azt mondta tök jól működik, és biztos olcsóbb, mintha veszek 2 db 32ezres panelt. (Mondjuk eleve a lakatosszerkezet sem lesz olcsó) -
Flowtation
őstag
-
Dorian
félisten
Sziasztok, van valaki itt?
Jövő héten jönnek hozzám lakatosok egyéb okból, és arra gondoltam, hogy a medence mellé csináltatok egy konzolt a kerítés támfalára kifelé (ott van erre alkalmas szabad tér), hogy arra ráfektessek spirálba tekert fekete LPE csövet amin keresztülvezetem a vízforgatóval a vizet, amolyan homemade szolárpanelként. Ez így működhet?
Vagy vmiért jobb ha veszek kész szolárpanelt amit ráfektetek?
Mekkora felület kell egy 8m3-es medencének (Ott fullba kapná a déli és délutáni napot) -
Ha valakinek kellene (mert elég nehéz kideríteni), Bestway telefonos ügyfélszolgálat:
+3640204624Előre is szívesen
-
Azért most már cidri van (jelenleg 3 fok), nem fűtöttem 1 hete kb. [kép] Az a terv, hogy ha éjjel mínuszok lesznek felfűtöm délután egy 10-13 fokra, az kitart szerintem másnapig, meg hagyom éjjelre a keringetést. Igazából a csövekben van egyedül fagy félszem, azt meg a keringetés oldja meg.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Harcipocok84 #3951 üzenetére
"Mármint hogy ennyi víz el tud párologni ilyen enyhe időben is."
Pedig gondold el, hogy pl. a Balaton is mekkora vízszint vesztésre képes meleg időben, pedig nem kicsi víztömeg. A lényeg az, hogy mekkora felületen tud párologni. Egységnyi víz teljesen más tempóban párolog el nagy felületen, mintha ugyanazt egy mély gödörbe töltöd, aminek a tetején csak egy 10x10cm-es nyílás van.
-
Harcipocok84
tag
ÉS egyébként tényleg... amióta letakartam mintha nem csökkenne a vízszint. Azért ez hihetetlen. Mármint hogy ennyi víz el tud párologni ilyen enyhe időben is.
MÁS: ideje lassan téliesíteni a medencét. 4,2m x 2,75m a külső mérete. A vízszint a tetejétől kb. 60-cm-ig lesz leengedve. Tehát kb. 5,4m x 3,9m környéki takaró kellene rá. Elvileg kapni 4,8m x 7,8m körüli takarót. Ez jóval nagyobb mint kellene, de ennél kisebb meg már nem jó. Az mennyire gáz, ha a felesleges 1-2m anyagot a vízszint tetejére fektetem rá? okozhat gondot?
Illetve ha esik az eső/hó, és az megáll a fóia tetején és megfagy, az nem okozhat gondot a zsaluköves medencémnek?
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Harcipocok84 #3949 üzenetére
Ha olyan az idő, simán!
Ha eresztene, annak lenne nyoma gondolom...Feljönne a vizesedés oldalt vagy valahol. -
YAS-dude
őstag
válasz
Harcipocok84 #3947 üzenetére
Ha nincs letakarva, simán elpárolog ennyi és csak azért ennyi, mert már hűvös van.
-
Harcipocok84
tag
Halihó!
Már hetek óta szenvedek az épített fóliás medencével. Csökken a vízszint.
Feltöltöttem teljesen, megjelöltem. Eltelt 7-8 nap és a vízszint 2 cm-el csökkent.
Nem vagyok jó matekból, de ez nekem kb. 200L vizet jelent egy 4x2,5-es vízfelületnél.
Az építő egyszer már volt kint, leeresztették, átnézték a medencét. De ő váltig állítja hogy ez a párolgás miatt van. Én laikus vagyok e-téren, de szerintem kizárt hogy 200L víz elpárologjon 1 hét alatt ebben a "hatalmas" hőségben... -
Semin
őstag
Árthat valamina Lay-z Miami spanak ha felfújva kiszárítva kint hagyom télire? Valahogy rizikósnak látom összecsomagolni. Arra gondoltam fejjel lefelé beleteszem a trambulinba, a gyerek úgy se használja télen.
Hülyeség? -
luciferc
őstag
A homokszűrő szivattyúja nem ment egy ideje, most meg bekapcsoláskor csak búg, nem tud forogni. Ötletek a beindításra? Sóbontós a rendszer, tehát a víz sós, de a só nem válhat ki (elvileg), olyan kevés van benne. A homokszűrő meg jó sóbontóhoz is a leírása alapján.
-
-
parkasz
senior tag
Sziasztok!
9-10 m3-es csővázas medencéhez milyen hőszivattyút javasolnátok?
Melyik típus vagy márka a javasolt.
Melyik kerülendő?
Előre is köszi! -
FőDudu
veterán
Arra kell torekedni, hogy a vastagabb resze ne csucsosan legyen hajtogatva. Az alja az vekonyabb es hajlekonyabb. Nehez megtalalni a megoldast - azt hiszem mi lefektetjuk a palastjara, felbe hajtjuk - ugyelve hol a 2 csocsonk - aztan feltekerjuk ahogy a szonyeget.
Ezert kell a 2 szemetes zsak - a feltekert verziora alulrol es felulrol 1-1. -
FőDudu
veterán
6 kerti szekre szoktam felbakolni, szepen lemosom az aljat, aztan csere es kimosom belul.
Aztan jon a nejem fujkalni a vegyszerrel, aztan mehet a hintoporozas es feltekeres.
Huzunk ra egy nagyobb nylon zsakot mindket vegen, korbe szeles rageszto szalag es kesz.Tavaly UTP kabelbol csinaltam ra cipelos fulet.
-
Dorian
félisten
Na, most jöttem rá, h ennek van alja is
és hiába tiszta, száraz a belseje, az alja még full nedves és dzsuvás. Megfordítottuk és gyorsan letakarítottuk, letörölgettük, a nap most még elég, h teljesen meg is száradjon.
Gondolom a dobozába nem fér majd vissza. -
Ezt én is olvastam, meg egyik ismerősöm akinek volt puha falú medencéje mondta, hogy egyet ki kellett dobnia, mert tavaszra teljesen összeállt és ahogy bontotta szakadt szét. Amennyiben totál száraz, én se tudom elképzelni ezt a helyzetet… de lehet elég neki egy páralecsapódás tárolás közben.
Én kitoltam backwash-al és rinsel kb közel 1-1,5m3- vizet ha már szűrő mosás legyen érdemleges (félig se volt a medence a végére), javult a helyzet, de továbbra se olyan mint összeszereléskor.
Cserébe friss víz van benne, kapott vegyszereket, ph-, meg multi tabletta, most meg kering és estére lehet csobbanni.
[kép] -
FőDudu
veterán
Nekem most szarad 6 szekre felbakolva. Azon szepen lemostam (kivul/belul), nejem ezutan megy neki a fufuval (fujkalos akarmi), aztan majd holnap elore kerul a parkoloba es ott osszehajtodik a hintoporozas utan.
Ahogy mondtam mar nem sok jovot josolok ennek, de azert megadjuk a modjat.
A szuro labdak mar a mosogepben vannak, nem is volt igazan koszos.
Kezzel kinyomkodtam folyo viz alatt, aztan ment a moso zsakokba. -
Dorian
félisten
Én tegnap leeresztettem, lemostam domesztosos vízzel, aztán tiszta vízzel a domesztos maradványokat. A leggázabb az oldal és alja csatlakozásnál az átfedést kipucolni, ott gyűlt bele minden. Aztán tiszta rongyokkal szárazra törölgettem gondosan. De ekkor már majdnem este volt, lefedtem. Ma de. más dolgom volt, most fogom kezdeni szetszedni.
Tényleg be kell hintőporozni az egész felületét összehajtás előtt? -
Látom most már mindenki pakolja el a cuccokat, nekem meg nagyon kellene agyalnom a szigetelésen.
Geotextil érhet bármit is? Föld feletti csővezeték szigetelésre valami gazdaságos javaslat?
Illetve most azt érzem, csökkent a szívó erő, eddig ha oda tettem a kezem a kettő beszívó oldali furathoz, brutál erővel oda rántotta a kezem, most meg sokkal kevésbé.
Mennyi ideig kell/célszerű lecsapatni?
Tegnap idom nem volt, egy 20-30 másodpercet toltam, backwash majd rinse funkcióban de ez nem segített, gondolom kevés volt ekkora töltet mellett.
Tipp mennyi idő kell melyik módban?
Nyomás 10psi körül volt, ott nem igazán láttam változást, ami indokolta volna a tisztítást.
Hőszivattyú kört ki kell ilyenkor iktatni vagy se? Én nem iktattam ki, gondolva ott is lehet lerakódás húzza ki onnan is… -
FőDudu
veterán
Nalam mara marad az elrakas.
Nejem mar par napja leengedte, de csak a kosz gyulik benne azota.
Elo kerestem a leereszto csonkjat, aztan ma delutan neki esek a nagynyomasuval...Aztan atviszem a haz masik oldalara, ahol a parkolo van, ott ki is szaradhat, majd elrakjuk.
Sok remenyt nem fuzok ahhoz, hogy a negyedik szezonjat is ki fogja birni - igy ha latok valami jo akciot, akkor racsapok egy 450 centis koruli atmeroju 122 magas verziora.
Pumpa es szuro marad. -
Dorian
félisten
A leeresztő magasan van, maradt benne 14 centi víz.
Ezt hogyan lehet kiszedni?
Nincs búvárszivattyúm, senki nem mondta, h ez is kötelező kellék. -
Vesa
Topikgazda
Csak a pontosítás végett: A klór nem csak kifakítja, hanem konkrétan vékonyítja, megmarja az anyagot. Ha rádobsz egy tablettát, lyukat mar bele. Természetesen, ez itt nem játszik. Szárítsd meg alaposan, és tedd el. Ami fontos, az a külső hőmérséklet. A medence anyaga 16-18C alatt már veszít a rugalmasságából, tehát hajtogatni ilyen hőmérsékleten nem egészséges (repedhet, aztán jövőre jön a meglepi)
-
-
Dorian
félisten
válasz
johnny82 #3914 üzenetére
Ehhez kapcsolódik az én kérdésem is:
Szóval leeresztjük, fertőtlenítőszerrel kisikáljuk, áttöröljük, megszárad, hintőporozzuk, elcsomagoljuk.
- Milyen fertőtlenítőszer használható? Domestosos víz? Nem fakítja meg a színét, mintáját?
- Az összehajtogatásnál kell bármire figyelni? -
Sziasztok! Most szeretném kitakarítani és majd száradás után elrakni a medencét. Mivel, hogyan érdemes normálisan kitakarítani? Van valami jól bevált szer/módszer?
-
FőDudu
veterán
válasz
Janusz001 #3912 üzenetére
Csatlakoztatod a gardena csonkot a leeresztojehez, aztan fogsz 2 kerti szeket es szepen egyik oldalrol elkezdesz a szekekkel emelve a muanyagot a csonk fele kozeliteni. A vegere 1-2 liter viz marad majd ha jol csinalod.
A szekekkel emeld az aljat az ellentetes oldalrol, hogy a maradek a csonk fele menjen...
A szekek nem fogjak kiszurni az akjat, viszont megemelik annyira, hogy a viz arra menjen amerre szeretned.A femvazat se kell szetszedni, a szek altalaban atfer a perem alatt. Oldalrol nyomod be, a szek hattamlaja nezzen a csonk fele. Ugy nem borul fel...
-
Janusz001
őstag
Nagyjából végeztem a medence leengedésével, viszont az uccsó 1-2cm a búvárszittyó már nem szedi ki, lábakat ki/keret le, aztán kézzel kiborítani? Mi erre a technika?
Másik dolog, még szezon alatt észrevettem, hogy a medence szélén, ahol találkozik az aljával, világosabb és meg van nyúlva a mintázat, mint beljebb, leengedve már egyértelműen látszik, nem tudom gyárilag ilyen volt -e, majd ha törölgetjük ujjal megnézem vékonyabb -e ott az anyag. Medence vízszintbe volt, egyenes talajon, nem tudom mi az oka, ha van egyáltalán. Az a visszahajlás a medence alján már gyárilag olyan volt.
-
-
balint82
senior tag
Sziasztok, lassan eltenném a medencét. Ennek folyamata kb tiszta, viszont a homokszűrő eltevésének mi a stakaze módja? Szükséges e valami végső szűrés programot lenyomni rajta, amíg még rajta van a medencén?
-
-
Gömbike
senior tag
Feladta a harcot a homokszűrő. Két évet ment, szezonban minden nap, kiszolgálta a hőszivattyút is, ami esetenként 6-8 órát jelentett napi szinten.
Zúgni zúg, csak nem forgatja a vizet. Érdemes/ meg lehet javítani?
Jövőre a hőszivattyú külön ágat kap kis szivattyúval. -
Janusz001
őstag
Sóbontóval van valakinek több éves tapasztalata? Tél előtt van valami tennivaló vele? Homokszűrőből homok ki, jövőre kap újat. Sóbontós részét nem tudom, elöblíteni, esetleg ecettel megtakarítani a lerakódásokat az elektródákon? Elméletileg automatikusan váltja a polaritást x időközönként, nem kellene dzsuvásnak lennie, de majd ha szétszedem kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Xbox Ultimate előfizetések
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest