- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Lehet, hogy volt valami más hiba is az SSD-n, azért kaptál másféle hibaüzenetet.
"a hibernálás opciót is kikapcsoltam a kikapcsoló gomb opciói között, bár az szerintem igen csekély vizet zavar ott, ha egyszer nem azzal állítom le soha."
A hibernálás és a gyors indítás összefüggnek, mert a gyors indítás is a hibernálást használja. Igazából a hibernálásnak két módja van, full és reduced, és ez utóbbi a gyors indítás.
-
válasz
urandom0 #15235 üzenetére
Nem tudom, mikor elsőnek próbáltam a fájlrendszert javítani, akkor valamilyen hibernálással kapcsolatos hibaüzenetet dobott ki a Disks. Azután keresgéltem a neten, majd eljutottam ehhez a gyors rendszerindításhoz, amit kikapcsoltam. Visszabootoltam Mintbe, lefuttattam a fájlrendszer javítást, majd beengedett a meghajtóba a Nemo.
Szerk.: a hibernálás opciót is kikapcsoltam a kikapcsoló gomb opciói között, bár az szerintem igen csekély vizet zavar ott, ha egyszer nem azzal állítom le soha. -
Petya XT
senior tag
-
cigam
titán
válasz
user112 #15109 üzenetére
8GB RAM mellé 4GB swap?
Egyrészt ha használnád a hibernálást még tömörítve sem biztos hogy elfér a RAM tartalma a swap-ban.
Másrészt miért nem bízod a rendszerre? Mostanában a swap fájl a divat, mivel az SSD-knél nem jönnek elő azok a hátrányok amik miatt régen külön partícióra került.Vasti74
No és hova teszi a programokat? Igaz nem írta, hogy milyen progikkal használná, de nem ritka, hogy egyetlen program akár több GB-ot is megeszik. -
-
amdni
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13830 üzenetére
Igen ezt tapasztaltam hogy kb. ugyanannyi a boot idő, de néha kényelmesebb a hibernálás számomra ha több program fut és induláskor szeretném ha minden program ugyanabban az állaptoban lenne.
A telefon töltés és mobilinternet megosztásra van állítva. Nem lát rá a PC a mobil tárhelyére. -
Igen,a hibernálást vagy a felfüggesztés úgy kell csinálnom
Azért kérdeztem rá, hogy SSD-ről fut-e a rendszer, mert ez esetben a hibernálás totál értelmetlenné válik az SSD bootideje miatt.
A telefont rácsatlakoztatva gondolom beolvassa a fájlkezelő annak tárhelyét és emiatt kavarhat be, ha simán csak a töltés opcióra állítod, a mobilnetet akkor is átadja szerintem.
-
amdni
aktív tag
válasz
KAMI911 #13828 üzenetére
Igen,a hibernálást vagy a felfüggesztés úgy kell csinálnom, hogy még előtte kihúzom a telefont mielőtt bekapcsolom ezen funkciók valamenyikét.
A telefonon keresztül kapja az internetet a PC adatkábelen keresztül. Miután újra elindult a gép, akkor csatlakoztathatom csak vissza a telefont.
Ez egyenlőre működik hiba nélkül, párszor próbáltam. -
Sok reményt én legalábbis nem fűztem a kernel próbálgatáshoz sem egyébként és közben a 20.3 már véglegesre upgrade-elhető lett, remélem frissítetted is! Valami más lehet itt, hátha a kimenetekből valaki kiszúrja, mi a helyzet. A hibernálás dolgot írtam már neked? Kikapcsoltad? Ha nem elegendő a swap.....
-
Szerintem ez nálad nem kernelfüggő lehet, valami energiakezeléssel kapcsolatos akadás lesz ott, érdemesebb lenne kikapcsolnod a képernyővédő zárolását hibernálás alatt, alapból ne használd a hibernálást. Plusz meg kéne nézned mit ír erről mondjuk a
dmesg
a terminalban és pastebinnel linkelhetnéd ide, hátha valaki kiszúrja a problémát.Milyen meghajtón van a rendszered? Mutathatnál egy inxi -Fxxx kimenetet, mert az is lehet, hogy nem csináltál elég swap-ot és úgy hibernálsz, no az leülteti a világ minden rendszerét! Ugye nincs hová másolnia a rendszernek, mi mást tehetne, mint megáll!?
-
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Linux Mind Cinnamon 20.3-as (beta) (Ubuntu 20.04 LTS) operációs rendszert telepítettem egyik gépemre, sajnos alvó állapot vagy hibernálás után olyan mintha lefagyna a gép.
Az egér reagál a mozgatásra, a billentyűzettel a start menü megnyitható, de akármire kattintok az egérrel, nem nyitja meg, nem történik semmi. Start menübe lépéskor hiába írok valamit a billentyűzettel, a keresőbe nem íródik be.Mi lehet a gond? A beta verzió helyett a stabillal próbáljam meg?
[kép] -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
Nem mindegyik tudja a session mentést, de azért pár igen, nem csak a KDE. Ahogy olvasom a Cinmanó régen tudta, de mivel bugos feature volt, azóta kivették belőle. Netes fórumok szerint gnome-session-manager használatával (ezt használja az Openbox is) vissza lehet bele hekkelni, de akkor sem működik jól. Nem vagyok mély szakértője a témának, mivel ezt a session funkciót sem használtam soha, egyszer régen KDE és Openbox alatt eleve be volt kapcsolva valamelyik disztrón, de azonnal idegesített az első reboot után, ki is nyomtam a rákba.
De mondom, ez Windowson is problémás. Vagy amikor nem problémás látszólag, akkor is lehet belőle gond, hogy pl. már 2 hónapja altatva-folytatva van a rendszer, és próbál rámenni a frissítés, de valami olyan bug keletkezik, ami miatt nem tud felmenni. Újraindítás után újrapróbálva persze meg minden jó. Mindenképp érdemes néha napján újraindítgatni a gépet, frissítések életbeléptetése, frissítési és egyéb bugok elkerülése érdekében, meg sokszor az erőforrás-fogyasztást is helyreteszi a reboot. Nem szabad rá sajnálni az időt Hibernálásmániás Henrikeknek sem.
Meg a hibernálással nem csak az OS-nek lehet gondja, hanem olyan is van, hogy az OS problémátlanul lemegy és ébred hibernációból, de van 1-2 alkalmazás ami nem szereti, és összefossa magát, crashel, stb.. Ezt is figyelembe kell venni, ez egy elég komplex téma. Nem úgy van, hogy egyszerű az, sok buktatója van.
-
válasz
Frawly #12566 üzenetére
Valóban, ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban, ha desktopokban nem is és arról mondjuk 2-3 sec plusz idő, mire feláll ugyanúgy a rendszer, mint suspendből, gondolom hibernálás is dettó, azt régen is kilőttem alapból. Ma már szerintem nem is default ez a disztróknál. Nekem bőven elég, ha a FF megjegyzi, hol tartott, a programokat úgyis naponta kell megnyitnom, legalábbis a napi reportot úgysem csinálja meg helyettem a program.
KDE-nél lehet beállítani, hogy a lezáráskori programokkal induljon, ez szerintem nincs is Cinnamonnál, szóval kizárt dolog, mert nem tudom.
Szóval sok értelme nincs SSD-val ezeknek a régen igen hasznos suspend meg hibernation dolgoknak, mégis sokan annyira hozzászoktak, hogy fontos nekik. Rendes bakapcsot azért is szeretem jobban, mert ha valami services vagy más rosszcsontkodik, akkor azt már bootnál kiszúrom.
-
Mint Cinnamon 19.2
A systemctl poweroff nem kér jelszót, a systemctl hibernate kér.
Azt szeretném, hogy a hibernate se kérjen.
Lehet ezt valahol a rendszerben állítani/paraméterezni?Azért érdekes mert egy kisalkalmazás hívná meg amikor el akarom küldeni hibernálásba.
Tök unalmas mindig beírni a jelszót is mikor elindulok. -
Károly 99
csendes tag
válasz
Amazonas #10231 üzenetére
Természetesen készítettem egy 5,5 GB-os swap partíciót a telepítéskor, és csak egy 250 GB-os HDD van benne. A "Felfüggesztés" (készenléti állapot) funkcióra mindenképp szükségem van rá, de jó lenne, ha a hibernálás funkciót is tudnám használni. Amúgy meg próbáltam a sima kikapcsolás utáni indítást is, de nem maradt meg az előtte megnyitott program (alkalmazás), mert még nem láttam ilyet, hogy megmaradnának a kikapcsolás előtt megnyitott alkalmazások.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Károly 99 #10230 üzenetére
Szia,
ismert probléma, ezért alapból tiltva is van a hibernálás a 19-ben Mate és Cinnamon alatt is, úgy tudom. Csodálkozom is, hogy akkor te hogyan tudsz hibernálni.
Telepítéskor csináltál swap partíciót és ha igen, mekkora mérettel? (Minimum a RAM-méret ajánlott, de kevesebb RAM esetén ajánlott a duplája.)
Illetve, szükséged van ezekre a funkciókra egyáltalán? Ha van SSD a gépben és arról megy a rendszer, szerintem nem nyersz időben a hibernálással semmit, ráadásul sima kikapcs utáni indításnál is ugyanúgy ott lesznek a megnyitott programok, böngészőablakok, stb.
Ha esetleg szánsz valamennyi összeget a gép fejlesztésére, elsőnek a Codegen-t cseréld le legalább valami alap FSP-re, mielőtt magával ránt valamit. Tápos topikban tudnak erről bővebb info-t adni. -
Károly 99
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég egy ASUS M2N-E SLI alaplappal, AMD Athlon 64 X2 4800+ processzorral, 2 GB memóriával és egy NVIDIA Geforce GT630 videokártyával szerelt asztali számítógépemre egy Linux Mint 19 disztribúciót telepítettem fel Cinnamon 3.8.9-es asztali környezettel és Linux 4.15.0.20 kernellel dual bootban, illetve NVIDIA 390.77-es videókártya driverrel. A problémám a következő lenne: amikor készenléti állapotba (felfüggesztés) szeretném helyezni a fent említett számítógépemet, a számítógépem készenléti állapotba kerülése után rögtön "felébred", pedig nem nyomtam meg semmilyen billentyű vagy egérgombot, illetve a számítógépem power gombját. A hibernálásnál is ugyanez a probléma. A számítógépem a hibernálás befejezése után itt is rögtön "felébred", illetve olyan is előfordul, hogy a hibernálás befejezése után nem kapcsol ki automatikusan a számítógépem, így az kézzel kell kikapcsolni. A készenléti állapotba helyezést megpróbáltam a Linux Mint 19 telepítőjének a Live (DVD-ről futó) rendszer alatt is, de a probléma ugyanaz. Az asztali számítógépem tápegysége egy Codegen 300xx. Kipróbáltam a készenléti állapotba helyezést a Lenovo 80QQ018THV laptopon is, de nem tapasztaltam azt, hogy "felébred" a készenléti állapotba helyezés befejezése után. A jó öreg Windows 7 operációs rendszeren sem tapasztaltam problémát a készenléti állapotba helyezés és hibernálás után, mert ott automatikusan kikapcsol számítógép. Próbáltam megoldást találni a fent leírt problémákra, de sajnos nem jártam sikerrel.
Szerintetek mi lehet a konkrét probléma? Valaki tapasztalt már ilyen problémát? Lehet, hogy az ACPI-al (Advanced Configuration and Power Interface) van valami gond? A válaszokat előre is megköszönöm!
-
Bohus
aktív tag
válasz
growler #9289 üzenetére
Jogos, kicsit bekavartam a hibernálással (amit mellőzök ha ssd-n van a rendszer). Szóval asztali gépen nálam nem megy a suspend az alaplap tökéletlensége miatt, notin meg nem használom, mert alvás alatt is kell neki a szufla, amiből ha kifogy az akksi, akkor ugrott a munkamenet. Persze tápon lógva ez nem gond.
De most kipróbáltam, és lehet, hogy használni fogom. Kb. 2 másodperc volt az elalvás és ugyanennyi az ébredés, tetszik. -
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Hogy kell módosítanom a grub konfig fájlt (/etc/default/grub), hogy hibernáció után is a beállított késleltetés legyen indításkora GRUB menüben. A beállított mos 5 sec, de hibernálásból visszatérve mindig 30 sek a késleltetés.
Köszönöm!
-
Csavargoo8
csendes tag
Sziasztok!
Asus X751S laptopon futtatok 18.1 Mintet. Egyedüli oprendszer, nem dual-boot. A felfüggesztéssel és a hibernálással van egy különös problémám. Ha felfüggesztéssel vagy hibernálással állítom le a rendszert, akkor az indulás után változó idővel (20perc-2óra) lefagy a rendszer. Semmire nem reagál, csak újraindítani lehet.
Próbáltam rákeresni a hibára, de nem találtam semmit. Még azt sem tudom eldönteni, hogy hardveres vagy szoftveres a hiba. Valakinek van valami ötlete? -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Valahogy kilehet kapcsolni a hibernálásból billentyűzettel való ébresztést?Nem találom sehol sem.Macskatulajdonosként nem túl jó funkció számomra
Köszönöm előre is!
-
OldAkita
aktív tag
Pár hete van fenn a win 10 és ez idő alatt nem nagyon indítottam be a másik partícióra telepített Linux Mint-et.
Ma viszont igen, és nem tudtam csatolni a többi NTFS partíciót. Egyértelmű megoldást nem nagyon találtam, amíg el nem jutottam ide ahol leírják hogy a hiba oka a Win 10 hibernálási technikájában van. Ezt kell letiltani és láss csodát, a Linux újra tudja csatolni az összes partíciót.
Mindezt azért írtam le hátha valakinek hasznos infó. -
válasz
kislaci #6118 üzenetére
A hibernálás elmenti a rendszer jelenlegi állapotát a rendszermeghajtóra, esetedben az SSD-re, alkalmanként cc. 2-3 GB adatot írhat rá. SSD-nél nem használunk hibernálást.
Indítás előbbiek alapján értelemszerűen lassabb az alvó állapotból való visszatérésnél.
a képen láthatod, hogy be kellene kapcsolnod !
-
kislaci
senior tag
válasz
King Unique #6116 üzenetére
Egy 1Tb-os My passport ultraról van szó. A meghajtóbeállítások nálam nem aktív, nem tudok rákattintani. Lehet marad a szigszalag. Éjszakára szoktam felfüggeszteni a gépet, a vinyó meg villog néhány másodpercenként. Eddig leválasztottam és kihúztam, de elég nehézkes, előtte még le kell állítani a torrenteket hogy ki lehessen hűzni. Lehet hibernálnom kéne? Hibernácíóból mennyivel lassabban ébred a gép mint felfüggesztésből? Illetve ssd-nek jó a hibernálás?
-
válasz
cappa72 #5728 üzenetére
a noteszgép fedelének lezárásakor mit csináljon: "képernyő elsötétítése" választás lekapcsolja a képernyőt, de fut tovább minden, nem megy aludni.
Éppen ez a baj... hogy nincs!
- Felfüggesztés (nem ez kell)
- Hibernálás (ez sem)
- Ne csináljon semmit (bekapcsolva marad a monitor is)
Ez a három van.
Amit küldtél az pedig nem csak a fényerőt szabályozza? IPS-em van, ez néhol fontos Mert 0-ba ha le is veszem, egyrészt mondjuk win-es tapasztalat nem kapcsolja ki a levilágítást akkor sem, csak nagyon minimumra megy, másrészt, ha ezen redszeren kikapcsolja, akkor vakon kell majd ezt vissza? Vagy nem egészen értem most ezt a terminálos fényerőállítást.. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4855 üzenetére
Viszont még mindig nem teszel különbséget bizonyos dolgok között és összemosod őket. Nem fogom még egyszer leírni, hogy mi az xy funkció működéséhez szükséges optimalizálás és egy manapság nem feltétlen létszükségletnek számító íráscsökkentés között a különbség.
A fórumtárs eredeti felvetése az volt, hogy pl. a sleep és hibernálás tönkreteszi-e az SSD-t? Hát vsz nem, mert nem fog rá pár év alatt X 100 TB írást generálni. Ha egy jóval terebélyesebb Windowsnál nem okoz gondot, akkor egy Linux esetében sem fog. Mi ebben a felelőtlenség, talán vannak tesztek, beszámolók, amik ennek ellenkezőjét alátámasztják? Nem találkoztam még ilyennel, itt a fórumon sem. Ráadásul abban a topikban az illető, aki engem is kiokított, pl. SSD-re torrentezik és még úgy sincs gond a meghajtóval.
Szerintem ezzel ki is van vesézve a téma. Aki akarja, persze követheti a leírást és beállíthat aprólékosan mindent A-Z-ig. De, aki nem, vagy csak A-G-ig, az övé sem fog csak úgy tönkremenni. Előbb fog közbeszólni inkább a tervezett elavulás, programozott élettartam.A KU olyat nem írt, nem kell kiforgatni és mártírkodni...
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4852 üzenetére
>Ilyeneket olvastál benne?
Ugye most csak direkt cseszegetsz?
Összetett mondatot írtam.
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
Jelentése:
- a te írásod nekem hasznos, végig szoktam rajta menni
- a mások által hangoztatott kikapcsolgatások szerintem feleslegesek. -
Smart adatokban vezérlőtől függ a kijelzés, vannak terminalos parancsok, de azok után amiket írtatok, mit foglalkoztok vele!? Ezt halál komolyan kérdeztem! A KU által linkelt tesztek alapján felesleges lenne kutakodnom a parancs után.
Másrészt a KU ft által említett HDS van Linuxra is, ha már...
(#4837) whbear
Szerencsére nem ők vannak többségben, sokan azért odafigyelnek az optimális használatra, ha már kímél és gyorsít is egyben. Van aki meg lefitymálja ezeket, mert mindenkinél okosabbak vagy megtéveszti őket a sok új marketingelt írás.Nem írtam soha, hogy kímélni kell az SSD-t, optimalizálni viszont érdemes. Akinek meg sok memóriája van és nem rakja ramba a cache-t.Csak a sleep, hogy egyből lássa, hol tartott, utána nem számít, hogy mennyit gyorsul a böngészés. A tempet az SSD gyűlni szintén marhaság, ha ramdiskbe is lehet tenni. Vagy mi tudjuk rosszul!
(#4844) Sonja Nem annyira kár, fw frissítésen kívül nem is ajánlják semmire a hozzáértők. (itt nem Syl és King Unique fórumtársakra gondolok most)
(#4836) Syl
"kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et"
Ilyeneket olvastál benne? Tempre biztosan tmpfs írtam/tunk, swap kikapcsolást sem írtunk, legfeljebb swappines optimalizálást, de ha neked nincs ezek között különbség akkor nem számít!
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4835 üzenetére
>Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?
Érdekes, 12.04-es uborka és az elementary luna hónapokig ment leállítás nélkül. Csak sleep-et használtam.
A srácok elfelejtettek programozni?
Vagy térjek vissza régi verzióra?
Ne adj Isten, vindózra?Mert az is hibátlanul szlípel.
Mellesleg szerintem nem a sleep az értelmetlen, hanem pl. a 7/24-ben működő számítógép, vagy hogy aktuális témát is érintsek, az ssd kímélés
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerintvégigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4812 üzenetére
Itt eleve arról van szó, hogy sokan azért kímélgették / kímélgetik az SSD-t, mert attól félnek, hogy a sok írás idő előtt tönkreteszi. Viszont, ha a tesztek alapján kibírnak 700 TB-ot is a manapság kaphatóak, akkor eleve nem kell ezt túlparázni. Mivel a ~700 TB-ot vsz 0-24 torrentezéssel sem fogom elérni, akkor egy kis lapozófájl, vagy egyéb művelet miatti írás meg pláne nem fogja.
Ettől természetesen lehet pár optimalizálást alkalmazni (pl. swappiness), ha valaki nagyon akar. Viszont nem feltétlen létszükséglet. Illetve akkor érdemes, ha az SSD-re megadnak egy alacsony, x időtartamra vonatkozó íráslimitet. Viszont sokan még azt sem érték el. Volt, ahol napi 20 GB limit volt megadva, de általános rendszerhasználatnál vsz az sem lesz túllépve, optimalizáció nélkül sem. Vagy netán van statisztikád arról, hogy xy kis íráscsökkentő optimalizálás kihagyása miatt mennyi SSD ment tönkre idő előtt?Ha tönkre akar az menni pl. a programozott élettartam miatt, akkor úgyis tönkre fog. Vsz függetlenül attól, hogy van rajta lapozófájl, hibernálás és egyéb, vagy nincs.
"Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban."
Nem értem az összefüggést? Azért SSD-t mert alapból sokkal gyorsabb vele minden, a HDD meg adattárolásra nagyon jó. Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.
-
SirAlo
aktív tag
Második linknél nekem valamiért nincs a kijelző beállításokba Scale , lehet az újabb linux mintből kiszedték vagy máshova került.:
Viszont van egy másik érdekes problémám még, sima gép kikapcsolásnál nem kapcsol ki teljesen a gép, valami ventik kikapcsolnak de még gyengén pörget valami ventiket és a monitoron is ottmarad 3 pont (azthiszem ez a betöltőkép) és ha lenyomom a bekapcsológombot nem történik semmi, csak akkor kapcsol ki ha hosszan nyomom a kikapcsológombot. Ez a probléma lehet nem is a linux hibája mert volt amikor Windowsnál is jelentkezett , de fogalmam sincs mi lehet az oka, talán bios beállítás.
Viszont érdekes módon pl. ha Hibernálásra nyomom akkor kikapcsol rendesen a gép (vagyis hibernál) lekapcsol minden ventit stb.
-
Syl
nagyúr
-
-
Syl
nagyúr
Nem. A Sleep azt jelenti, hogy alszik a gép. A RAM-ot kivéve minden lekapcsol - ezt régen úgy hívták, hogy Suspend to RAM. A desktop alaplapok is tízen éve ismerik ezt a funkciót.
Ha leállítod a gépet, de nem szakítod meg a 230-at, akkor pontosan ugyanannyit fog fogyasztani, mint sleepben. Mert ugye az ATX gépek áram alatt vannak.Ebben a notórius SSD kímélésben meg nem hiszek. Évek óta használok SSD-t, sőt évek óta csak SSD van a gépemben, és köszöni szépen jól van. Egyáltalán nincs már szükség a 4-5 évvel ezelőtt fejekbe vert értelmetlen kímélésre (swap-ot tegyük hdd-re, tempet tegyük hdd-re, hibernálást ne használjunk stb., stb.).
-
Bohus
aktív tag
Ha sok a RAM a gépben akkor bizony sokáig tart a hibernálás. SSD ugye nem örül a mókának, jobb HDD még 100MB/s írási sebességgel is sokáig molyol a jellemzően 4GB vagy több kiírásával. Ezen a téren előnyt élveznek a kevés memóriával gazdálkodók.
Alvó módot - gondolom erről szól itt a vita - nem használom, nekem a laptopon fel sem ajánlja a Mint, nem találom a menüben. Ha ez csak arról szól, hogy lekapcsolja a lemezeket és a VGA-t, de a lap, a memó, a proci továbbra is üzemel, akkor nem érhet sokat energiamegtakarításban. Notinál rá lehet szaladni arra, hogy alvó módban kifogy az akksiból a szufla, a leállással pedig ugrottak a futó alkalmazások.
Egyébként hibernálás sincs nálam a menüben, ehhez állítólag swap partíció kellene, de az SSD használat miatt a telepítésnél mellőztem ennek elkészítését. -
Syl
nagyúr
Fastboot, hibernálás minden kikapcsolva win alatt.
Noob kérdés:
Ez a sor jó lesz fstab-ba?
UUID=D02C3D932C3D7596 /media/zolee/data fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0
A "blkid" és "cat /proc/mounts" kimeneteit szedtem össze.
Az ntfs is sda-n (ssd) van. -
Apaxp
senior tag
válasz
devil-k #3600 üzenetére
Tegnap este szenvedtem én is ezzel a problémával. Teljesen kezdő linuxos vagyok.
Amit kihámoztam hogy a win10 (nekem ez van fenn) beállításai szerint a leállítás gombra csak látszólag állt le a win. Valójában csak hibrid alvás üzemmódba került. A win energiagazdálkodási beállításokban a speciális beállítások részben ki kellet kapcsolnom a hibrid alvás lehetőséget és a hibernálást is kikapcsoltam. Utána már simán engedte a linux az ntfs hozzáférést.
A windows eltávolítása előtt nálad valószínű hogy a hibrid alvás/hibernálás volt a kikapcsolás, amit az ntfs partíció megjegyzett és ezért nem enged be most linux alól.
A megoldást sajnos nem tudom. Talán egy win újratelepítése, beállítása a megoldás. -
-
válasz
Blabcsi #2710 üzenetére
A hibernálás kik apcsolására van egy terminal parancs:
sudo mv -v /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /
visszakapcsolásra is:
sudo mv -v /com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d
forrásA többi kérdésre is megtalálhatod a választ, ha átolvasod ezt a fenti remek site- ot!
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Egy kis súgást kérnék.
XFCE rendszert használok.
Olyan gondom van, hogy az alvó módot ( opsz az windows, bocsi nem rég váltottam ), vagyis a felfüggesztést szeretném rajta belőni.
Energiakezelőben be is állítottam mindent, működik is szépen ( megfeleő időben altatja a gépet ), de visszalépéshez a bekapcsoló gombot kell megnyomnom.
Ha billentyűzet sleep gombját megnyomom elalszik, de egyből fel is ébred a masina.Tehát amit szeretnék: Billentyűzet sleep gomb lenyomásra elalszik ( és úgy is marad ), visszatéréshez a billentyűzet bármely gomb megnyomása.
Van erre valami megoldás?
Illetve még valami a hibernálást hol lehet teljesen letiltani? ( meg se jelenjen )
-
kurion
senior tag
Na telepítés után voltak gondok, lett egy grub error, ezt helyre álíltottam boot Repairral live CD-ről, ezek után csak a Win bootolt be. Utána újraraktam a Mint-et bár még mindig csak a windows bootolt be utána de a Live végre látta a Mint köteteit(a windowsét nem nyitotta meg)
Csináltam még egy repairt, ekkor Bootban csak a Mint volt ott és nem fért hozzá az NTFS particiókhoz hivathozva a hibernálás vagy más nem teljes leállásból adódó problémra. Egy sudo update-grub parancs után ami kiírta hogy talált win 8 loadert ismét futtattam a repairt és végül működik
Remélem nem gond a sok bénázás, de nagyon akartam ezt a rendszert és hát addig keresgéltem amíg fel nem ment úgy ahogy én akartam
remélem innen már menni fog mint a karikacsapás.
-
toth_janika
őstag
Hello!
Remélem tudtok segíteni. Átmásoltam pár fájlt egy hordozható vinyóra, ezután viszont megfagyott a teljes Mint (17.1). Restart után nem elérhetőek a vezetéknélküli hálózatok.
A Vezérlőközpontban a Hardware csoportokon belül lévő Hálózat ikonra kattintva azt kapom, hogy
"A beállítás nem tölthető be. Ismeretlen hiba történt".
A menüben minden elem duplán szerepel. Leállításnál nincs semmi lehetőség (régebben volt Hibernálás, Újraindítás, Leállítás) csak a Cancel...
Mit lehet tenni? -
srich
csendes tag
-
Tonyk
veterán
Dmesg-ben volt egy ha jól emlékszem 6 másodperces szünet, míg semmit nem logolt, és sem előtte sem mögötte nem volt semmi gubanc (Bár e nélkül is még mindig pont a duplája a win bootidejének). De már nem rémlik mi volt az. Megnézem, és jövök vele.
Igen, mindenféle ilyen hibrnálás szir-szar ki van kapcsolva (maga az alap hibernálása kikapcsolása nálam az első mozzanat telepítés után) pont az ssd miatt.
Nem, nem UEFI. -
kispx
addikt
Üdv,
Akadt egy pár problémán a legújabb Linux Mint-tel. A frissítéskezelő akarja automatikusan jelezni, hogy van elérhető frissítés, pedig az indítópultban benne van a frissítéskezelő.(Ubuntuban és Lubuntuban automatikusan feldobott egy ablakot indulás után pár perccel, hogy elérhető frissítés)
A hibernálás nem működik. Rákattintok a leállításra ott csak a felfüggesztés, újraindítás, és a leállítás van. (Ubuntuban sem volt hibernálás). Viszont a Lubuntuban volt és működött is.
A felhasználói fiók típusa jelenleg rendszergazda (de azért sudozni kell). Úgy hallottam, hogy alapértelmezetten nem rendszergazdaként hozza létre a felhasználói fiókot a Linux. Érdemes szabványosra átállítani a fiók típusát vagy maradhat úgy?
A válaszokat előre is köszönöm.
-
Nos hát megnéztem közben, megtaláltam a ctrl-x et is.
Ahol megáll, az a következő üzenet :ACPI:interpreter enabled
Viszont előtte van egy olyan "hiba " hogy ACPI warning: packagelist length (0xca) larger than numelements count (0x4) Truncated
Most kipróbáltam, és hibernálásból sem jön vissza, ha rajta az egérke.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztalos klub
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Stellar Blade
- Nintendo Switch 2
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bomba ár! Dell Precision M6500 i7-920XM I 32GB I 1TB I 17,1" WUXGA I FX3800M I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest