- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amazonas
senior tag
válasz
#63718632 #10373 üzenetére
A Manjaro-nak is van topikja, egyébként.
-
Amazonas
senior tag
válasz
#63718632 #10371 üzenetére
Szia,
valamilyen GUI-s filekezelőben nem lenne ezt egyszerűbb megcsinálni?
Rá lehet keresni a csak ".doc" és csak ".xls" file-okra, utána a találatokat sorba lehet rendezni elérési útvonal szerint, és aztán csak az adott mappákban lévőket átmásolod a célmappába.
Milyen DE-t használsz? KDE-en a Dolphin-ban ezt meg lehet csinálni. -
Amazonas
senior tag
válasz
#20749568 #10355 üzenetére
Köszi a tippet, már tesztelgetem ezt is VB-ben.
Egyből le is frissült a 4.20-as kernelre... Ha mindent be tudok úgy állítani a Manjaro-s KDE-felületen is (pár Oxygen-es dolog hiányzik belőle a kinézethez, még keresgélek, conky-t felparaméterezni, stb.), mint a mostani Mint-emen, akkor lehet, hogy ez lesz a befutó.
-
Amazonas
senior tag
válasz
#20749568 #10352 üzenetére
Igaz, másnak ajánlottad, de tőled hallottam először a KDE Neon-ról, amit most próbálgatok VirtualBox-ban.
Most egy 18.2-es Mint-et használok KDE DE-vel és túl sok különbséget nem látok, azon kívül, hogy - ahogyan látom - a Neon fapadosan érkezik, és a user-nek kell felpakolgatnia rá a cuccokat, amit akar, illetve a Mint alatt mintha több asztali effektus lenne.
Viszont, a Neon mintha kevesebb RAM-ot használna alapból. Ezen kívül van valami, ami miatt esetleg ajánlott lehet Neon-ra váltani?(Szerk.: a valamikori távlati cél egy saját rendszer lenne Arch alapokon, viszont még nem merek belevágni.
)
-
Amazonas
senior tag
válasz
lev258 #10284 üzenetére
"a KDE-s cuccok jellemzően K-val kezdődnek."
Basszus, ez eddig fel sem tűnt, de tényleg, csak használtam őket....
K3b, Kate, KCalc, KMail, KNotes, Konsole, Kontact, Konversation, KSysGuard, KTorrent, KWalletManager, stb...
Mondjuk a Dolphin, az Amarok, meg a DragonPlayer kilógnak a sorból.
Egyébként nekem eddig mindenből tökéletes a KDE-vel érkező alapprogram, amire van. -
Amazonas
senior tag
válasz
scabiosa82 #10275 üzenetére
Ezt neked kell eldöntened, mi hiába mondjuk azt, hogy a Linux szerethető, ha te nem így tapasztalod.
Mindenesetre, egy megfelelő Linux-disztribúció a Windows-hoz képest fényévekkel jobban testreszabható, ezt bátran ki merem jelenteni. Kérdezd csak Frawly-t, aki az Arch vonalon is mozog.Na ott aztán tényleg olyan rendszert raksz össze magadnak, mindenféle sallangtól mentesen, amilyet akarsz - mindezt ingyen.
Csak kell hozzá tapasztalat, türelem és idő. Gondolom, ez utóbbiban családos emberként nem dúskálsz, de úgy vettem észre, hogy érdekel a Linux világa, és szeretnéd megtanulni, ezért azt kívánom neked, hogy ne add fel.
A honnan és mit tanulni kérdésre válaszképpen azt tudom mondani, hogy ha időd és türelmed engedi, magadtól tudod a legjobban megtanulni, mert a Linux rendkívül jól van dokumentálva az interneten, és személy szerint nekem eddig pl. nem volt olyan megoldandó problémám, amire ne találtam volna meg a választ a neten. ...és azért ez hatalmas élmény, szerintem.
Érdemes magáról a rendszerről, a felépítéséről is olvasgatni, az néhány parancsot megtanulni, ha van rá lehetőséged. Az Arch nevű disztró wiki-je is nagyon informatív, elég sok mindenre rá tudsz benne keresni, ami általánosan is igaz a Linux-ra, talán ez a legjobban dokumentált Linux verzió. -
Amazonas
senior tag
válasz
NeoPampalini #10252 üzenetére
Ha SSD-n van az NTFS partíció, akkor a "defaults" után tegyél be egy "noatime"-ot, de fontos, hogy szóköz ne legyen a vessző után, tehát így:
"defaults,noatime".A második "0" pedig lehet "2" is, hogy ne zárja ki az adott partíciót a file-rendszer ellenőrzésből a boot során.
Illetve, ügyelj arra, hogy szóköz nem lehet a partíció nevében, mert az az fstab-ban az értékek elválasztására szolgál. Ha mégis van, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Lemez neve" így nézne ki az fstab-ban: "Lemez\040neve". -
Amazonas
senior tag
válasz
scabiosa82 #10238 üzenetére
Szia, ugyan, nem a te hibád, én siettem, de ahogy olvastam, azóta a GIMP már megoldotta a problémát.
Majd belejössz. Ha értesz angolul és az időd engedi, javaslom, hogy külföldi fórumokat is olvasgass - nagyon sok típusproblémát önálló kereséssel is meg lehet oldani. Lesznek még buktatók, de annál több öröm.
Személy szerint én pl. szeretem az az érzést, amikor magamtól oldok meg komolyabb problémákat is, ami egyúttal egy kis önbizalmat is ad a jövőre nézve. -
Amazonas
senior tag
válasz
Károly 99 #10232 üzenetére
Szia,
nekem mondjuk KDE felületem van, és ott a rendszerbeállításoknál be lehet állítani az "A legutóbbi állapot visszatöltése" opciót:
Kellene, hogy Cinnamon-on is legyen hasonló.
A Windows-t is hibernálva állítod le? Mert a hiba leírása alapján most így arra tudok gondolni, hogy vagy "összeakad" a Windows 7 hiberfile-jával valahol, vagy egyszerűen nem tudja kiírni a RAM tartalmat a merevlemezre.
Esetleg ukuu-val próbálj meg egy kernelfrissítést. -
Amazonas
senior tag
válasz
Károly 99 #10230 üzenetére
Szia,
ismert probléma, ezért alapból tiltva is van a hibernálás a 19-ben Mate és Cinnamon alatt is, úgy tudom. Csodálkozom is, hogy akkor te hogyan tudsz hibernálni.
Telepítéskor csináltál swap partíciót és ha igen, mekkora mérettel? (Minimum a RAM-méret ajánlott, de kevesebb RAM esetén ajánlott a duplája.)
Illetve, szükséged van ezekre a funkciókra egyáltalán? Ha van SSD a gépben és arról megy a rendszer, szerintem nem nyersz időben a hibernálással semmit, ráadásul sima kikapcs utáni indításnál is ugyanúgy ott lesznek a megnyitott programok, böngészőablakok, stb.
Ha esetleg szánsz valamennyi összeget a gép fejlesztésére, elsőnek a Codegen-t cseréld le legalább valami alap FSP-re, mielőtt magával ránt valamit. Tápos topikban tudnak erről bővebb info-t adni. -
Amazonas
senior tag
válasz
scabiosa82 #10217 üzenetére
-
Amazonas
senior tag
Elnézést, hogy belekotyogok, de hátha segít. Bár nekem KDE a felület, de itt a Rendszerbeállítások-nál van egy Energiatakarékosság nevű alpont, ahol be lehet állítani a kijelző-kikapcsolási és egyéb időket. Cinnamon esetében is biztosan van hasonló, és hátha van a kijelző-lehajtásával kapcsolatban is valami.
-
Amazonas
senior tag
válasz
pitrikzoli #10026 üzenetére
A Mint-et UEFI vagy Legacy BIOS boot-módban telepítetted?
Esetleg, a BIOS-ban a boot opcióknál a Legacy mode engedélyezve van? Illetve, a secure boot-ot tiltani kellene. -
Amazonas
senior tag
válasz
pitrikzoli #10024 üzenetére
BIOS-ban a boot-sorrendet átállítottad?
-
Amazonas
senior tag
válasz
Dani_kp #9934 üzenetére
Fstab-on belül a space a paraméterek közötti elválasztóként funkcionál, ergo a rendszer nem tudta értelmezni az "F1"-et, mint file-rendszer típust a "Samsung" után.
Csak információként: ha mégis ragaszkodnál a space-hez a jövőben, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Samsung F1" így nézne ki az fstab-ban: "Samsung\040F1".Szerk.: Látom, hogy közben ubyegon2 már segített.
-
-
-
Amazonas
senior tag
-
Amazonas
senior tag
Sziasztok,
a jobb oldalon látható conky-t hekkeltem össze magamnak, viszont az SSD-hőmérsékletekkel bajban vagyok.
Valóban csak a hddtemp adatait tudja behívni a conky?
A config-file-ban kijelölt utolsó sorral oldottam meg a rendszer-SSD hőmérsékletének kijelzését, viszont ez is csak úgy működik, ha előtte daemon-ként elindítom a hddtemp-et, ami ugye megint nem megoldás.
Az itt leírt visudo-s hekkelés nekem valamiért nem működik.
Valakinek esetleg más javaslat a bejgli-sütés közben? -
Amazonas
senior tag
10:52-től max. hangerőn:
[link] -
Amazonas
senior tag
A „mezei felhasználó” kérdés szerintem itt inkább arra irányult volna, hogy adtál-e magadnak a saját rendszeredhez rendszergazdai (admin) jogosultságot a telepítésnél.
Superuser-ként a normál, produktív használat során nem kellene, hogy mindenhez jelszót kérjen a rendszer. Ha pedig kér (szoftverfrissítés, -telepítés, rendszerbeállításokat érintő programok futtatása), akkor pedig a saját, jól felfogott érdekedben teszi - ilyen esetek márpedig napi szinten többször is előfordulhatnak. -
Amazonas
senior tag
válasz
ubyegon2 #8418 üzenetére
Köszi!
Igen, a "Graphics Drivers" repository volt fent eddig is (egyébként pont ma frissült a driver 384.90-re).
Megcsináltam a leírtakat, most megy a tesztelés. Néztem egy kis Forma 1-et, abban azért elég sok és gyors kamera panning van, és mintha elmúlt volna.
Viszont ennél a tesztvideónál néha egy kicsit még előjön, de legalább nem a képernyő közepén és nem hosszan. Persze, ez a videó kimaxolja a jelenség előidézését, szóval, lehet, hogy azért jön még elő.
Illetve a kommenteknél találtam ezt a linket, ami gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint Fenyő kollega leírása, csak az UI-ban.
Mindenesetre, köszönöm! Neked is, szotadi!
Még filmezek bőszen és árgus szemekkel. -
Amazonas
senior tag
Sziasztok,
látom, hogy éppen a tearing-ről van szó. Nekem is ilyen problémám van egy GT1030-al filmnézéskor:
Kernel: 4.10.0-37-generic x86_64 (64 bit) Desktop: KDE Plasma 5.8.7
Distro: Linux Mint 18.2 SonyaCard: NVIDIA Device 1d01
Display Server: X.org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
tty size: 155x39 Advanced Data: N/A for rootAnélkül, hogy hosszasan visszaolvasnék, mit javasoltok?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest