- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
válasz
ubyegon2 #11734 üzenetére
Gyakorlatilag egy sor amit be kell írnia, ha a telepítés közben nem lett berakva az fstab-ba:
UUID=7AF477E3F4779FD5 /media/adatok ntfs defaults 0 0
Nála csak az uid értéket kell cserélni sajátra, meg az elérési utat tetszőlegesre, ezeket megtalálja a 'lemezek' programban. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11731 üzenetére
Azzal ne foglalkozz, hogy mibe kötnek bele. A legjobb tudásod szerint válaszolj. Sokféle megoldás van rá, az tény. Kezdőknek azért nem ideális az /etc/fstab-ban matatás, mert ha félreír benne valamit, bootképtelenség is lehet az oka, amit ugyan live rendszer alól könnyű átszerkesztéssel vagy biztonsági másolat visszaállításával helyrehozni, de egy kezdő ilyenkor megijed, és azt hiszi, hogy helyrehozhatatlan.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11707 üzenetére
Na, erre aztán nagy szükség van, hogy 5.0.1, 5.0.2, 5.0.3, ..., 5.0.36, 5.0.37, ... 5.0.93719865 kernel mind bent legyen a tárolóban. Az Oracle-féle 5.0.100-as kernel meg aztán tényleg annyira kell mindenkinek, mint egy falat kenyér, nem is tudom hogy volt el valaki is nélküle, széped tedd is fel.
Bőven elég lenne az 5.0.legutolsó kernel vagy akár az 5.3.18 sem lenne nagy kockázat. Az 5.4 meredek húzás lenne, mert abban elég sok kritizált dolog van, de az 5.3.x nem túlkapás. Még az utolsó LTS kernelágnak (4.19.x) is több értelme lenne, mint 100 különféle 5.0-snak.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #11690 üzenetére
igazad van abban, hogy csak használja, én viszont szeretném, ha egyszerűen és egyértelműen tudna frissíteni a home user is hamár kiadják a frissítéseket, mert volt olyan tapasztalatom, hogy a 2-3 éve telepített linux egyszer sem volt frissítve. És ez gáz.
Ebben jó a Mint az automatikus frissítési rendszerével, a frissítéskezelő ikonjával, és mostmár a figyelmeztető alkalmazásával is ebbe az irányba mozdul, nem véletlenül. -
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11629 üzenetére
Nem verseny. Természetesen nem csak akkor leszel ember, ha Archot vagy Gentoo-t használsz. Csak hogy a Minten és a Cinnamonon kívül nézegess alternatívákat, már csak arra az esetre is hasznos, ha váltanod kéne a jövőben. Meg mindig próbálj ki új alternatívát, próbálj valamit optimalizálni a rendszeren. Pl. ahogy rájöttél, hogy az inxi meg a smartctl is mennyivel hasznosabb, mint a sok GUI-s baromság, épp így találhatsz még magadnak ilyen gyöngyszemeket. Fejlődni mindig lehet a Linux világában, nem vagy egyféle megoldáshoz kötve.
Az 5-ös kernelt meg szerintem Minten valami szoftver húzta be függőségnek, mert nem felelt meg neki a 4.15-ös verzió. Erre tudok még gondolni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11605 üzenetére
Augusztusi telepítésű 19.2 Cinnamon. Frissítem folyamatosan, nincs piszkálva. VBox-ban futtatom. Ezek az elérhető és telepített kernelek:
4.15.0-54 -> Telepítve - Elavult
4.15.0-70 -> Telepítve - Elavult
4.15.0-72 -> Telepítve - Aktív
5.0.0-37 -> Telepíthető - Támogatás:2020 februárig
5.3.0-24 -> Telepíthető - Támogatás:2020 augusztusig
-
-
-
-
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #11554 üzenetére
Ha megvan hozzá az ellenőrző összeg, akkor szerintem mindegy hogy
honnan töltöm le.[link]
Megvárom a hivatalos kiadás utáni 19.2-ről 19.3-ra frissítés lehetőségét.
Egyébként, van aki már telepítette az Ubuntu 20.04-et a daily build-ből.
Pedig az még tényleg nagyon "nyers" lehet.
Állítólag kap is hozzá frissítést rendesen ! -
-
-
jézusom
addikt
válasz
ubyegon2 #11497 üzenetére
System:
Host: peti-linux Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.3 wm: muffin 4.2.2 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Desktop Mobo: MSI model: H87-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0
serial: <root required> UEFI: American Megatrends v: 3.9 date: 07/17/2014
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Pentium G3420 bits: 64 type: MCP
arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 12799
Speed: 800 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
Graphics:
Device-1: AMD Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] vendor: PC Partner Limited
driver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6658
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD BONAIRE (DRM 2.50.0 4.15.0-54-generic LLVM 8.0.0)
v: 4.5 Mesa 19.0.2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:8c20
Device-2: AMD Tobago HDMI Audio [Radeon R7 360 / R9 360 OEM]
vendor: PC Partner Limited driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
chip ID: 1002:aac0
Device-3: Creative Labs EMU20k1 [Sound Blaster X-Fi Series]
driver: snd_ctxfi v: kernel bus ID: 05:01.0 chip ID: 1102:0005
Sound Server: ALSA v: k4.15.0-54-generic
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 44:8a:5b:85:4e:9f
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 20.51 GiB (2.2%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10PURX-64D85Y0
size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm
serial: WD-WCC4JPLADZZN rev: 1A01 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 49.51 GiB used: 20.48 GiB (41.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: radeon temp: 37 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 197 Uptime: 1h 17m Memory: 7.72 GiB used: 1.91 GiB (24.8%)
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 target: graphical.target Compilers:
gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.19 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32
remélem erre gondoltál, fogalmam sincs mi ez a programkód. Ja jó színes lett
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11437 üzenetére
Persze, hogy érdemes. Nem is állítom, hogy nem, mert ez az alternative.to és alternativeto.net oldalak nagyon hasznosak, nem csak kezdőknek, és nem csak linuxosoknak. Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett. Inkább csak annak kiegészítésére. Aki nagyon kezdő, használja csak szépen először ezt a központot, ha már átnézett benne minden vonatkozót, akkor jöhet utána az alternativeto.net, Google keresés és társai.
Egyébként nagyon sok jó progiról lehet olvasni a reddit linuxos topikjaiban is, igaz azok CLI-sek általában, haladóknak.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11415 üzenetére
Ebben most nem értünk egyet. Az alternativeto.net-tel vigyázni kell, főleg egy kezdőnek. Egy csomó olyan programot ajánlhat, ami vagy nincs benne az adott disztró tárolójában, vagy már egy rég nem fejlesztett program, teljesíthetetlen függőségekkel. Ehelyett nagyon kezdőnek első körben sokkal jobb a Szoftverközpontot nézegetni inkább.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #11425 üzenetére
Sajnos, nem jegyeztem fel hogy ki, de nem is olyan régen frappánsan
megfogalmazta a flatpak lényegét - szerintem, ez a snap-ra is érvényes.:"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Igaz, hogy a méretük nagyobb mint pkg-vel telepítetteké, de ez azért van
mert a működésükhöz szükséges összes összetevőt tartalmazzák.
Külön futtatókörnyezetet nem igényelnek !
A méretük így is általában 100 MB (vagy lényegesen ez alatt) van. [link] -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11415 üzenetére
"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"
Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.
Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.
-
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #11401 üzenetére
Live rendszerként indított Ubuntu 19.10-re - kíváncsiságból -
feltelepítettem snap csomagként a híres "foobar2000"-et.
sudo snap install foobar2000
A telepítéssel is, meg első indítás után is (valamit még ekkor is
tölthetett le/telepíthetett) elég sokáig elszüttyögött.
De végül is, betöltődött a kezelőfelülete és használható volt !
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #11390 üzenetére
Az /opt mappába nem telepítek semmit szándékosan, de van, ami oda települt (asszem talán a WPS Office az egyik). Az unGoogled Chromium egy standalone/kvázi portable cucc, csak ki kellett tömöríteni ha jól emlékszem, ezt a /home/USER/opt-ba tettem meg, onnan is indítom.
Ami fura volt, hogy a Plasma telepítése után, bár a mentett jelszavak eltűntek a böngészőből, minden más megmaradt, extension-ök, plugin-ek, browsing history, szóval nem teljesen értem a jelenséget, de legalább ezt orvosoltam egy backup-pal.
Még arra kell rájönnöm, hogy mivel a Plasma telepítése során néhány csomagból régebbi verziót kellett feltennem ("kényszerítve", --force-all kapcsolóval), ezeket nyugodtan frissíthetem-e, vagy esetleg utána el sem indul a Plasma. -
válasz
ubyegon2 #11364 üzenetére
Mivel ez a cég eleve linuxhoz összeválogatott HW kompenensekkel dolgozik, meglepő lenne, hogy kell hozzá egy non-free csomag. Persze nem kizárt, ugyanakkor itt azt írják hogy az Atheros teljesen ingyenes, és már a kernel része, ahogy itt is erről van szó. Amíg nem tudjuk a chip pontos modellszámát nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza.
-
válasz
ubyegon2 #11364 üzenetére
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€ vagyis itt vagyok ahol a HP mini PC-vel, és még a postaköltséget sem! Ugyanis "Shipping within Europe (and outside Spain)Shipping with insurance. Time: 1 to 2 weeks (Cost: 65,00 €)" Vagyis csak a postaköltsége 21k!!! Viszont ilyen gépe tuti nem sok embernek van az országban
CsengődiGeri
Szerint az nem a Win boot menüje, hanem az UEFI-é -
-
válasz
ubyegon2 #11357 üzenetére
non-free driverek például nincsenek
Na, na, na... Azért ez nem állja meg a helyét. Elég csak bepippantani, vagy szerkeszteni az /etc/apt/sources.list fájlt, és a megfelelő sor végére hozzábiggyeszteni, hogy non-free.
Plusz léteznek gyárilag non-free-vel települő verziók. -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #11351 üzenetére
Igen, tiszta volt
Hál' istennek a gépekhez, driverekhez nem vagyok teljesen laikus, rendszergizda lévén, csak a linuxot mostanság kezdtem alaposabban tesztelgetni. Leírásokat is elég sokáig kerestem, mire találtam egy olyat ami megbízható és frissebb, nem több éves.
A Mint pedig lehet 19.2-es, hétvégén kaptam le a linuxmint.com-os oldalról.
Köszönöm az észrevételeket, igyekszem tartani magam ezekhez
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #11342 üzenetére
Hali!
Linux Mint 19 Tara, Rufus segítségével USB-ről live cd-ként bootolva, majd telepítve. Telepítés elején felajánlotta, hogy a Windows Boot Manager mellé/alá feltelepíti magát. Intel i3 5005u; nvidia geforce 920m 2gb a főbb hardverek. SSD-re telepítve.
Annyit szerettem volna csak elérni, hogy a WoW Classicot működésre bírniSemmi mással nem játszok, azt is csak hobbi szinten amikor épp van rá kis időm. Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni.
A megjelenítő tökéletesen működik egyébként.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11294 üzenetére
Dedikált alatt azt értem, hogy az a rendszer csinálja az összes többinek az indítását is, szóval amelyik elsőként indul. Ezt kell alapesetben aktualizálgatni, a ténylegesen frissített rendszer mellett is.
Szerintem félreértettetek. Én senkit nem akarok rábeszélni, hogy velem értsen egyet. Mindenkinek szíve joga, hogy a saját rendszerén úgy oldja meg, ahogy neki szimpatikus. Nekem az jön be, ha nem kell manuálisan alá dolgoznom, végül is az egész GRUB szkript csokor azért van, hogy automatizálja a feladatot. Én a saját problémámra kerestem megoldást, mert nem tudtam pontosan, hogy a GRUB hogyan viselkedik. De kiderült.
Nekem nem tűnik bonyolultnak, ha telepítéskor nem a hda-t jelölöm ki a GRUB-nak minden esetben, hanem a hda1-et, hda2-t, stb. Ezekhez, ha nincs vele más célom, hozzá sem kell nyúlni, pont elég amit saját maga csinál minden egyes frissítéskor.
Vicces ez a 2 másodperc amit írsz, mert az "átbootolok, újratelepítem, visszabootolok" azért nem 2 másodperc, azt te is érzed. Nekem annyival jobb, hogy semmi ilyet nem kell tennem. Csak újraindítom a kernel frissítésen átesett rendszert, és kész. NEKEM ez egyszerű, praktikus és biztonságos is, mert egyik sem fog beleírni a másik konfigjába.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11287 üzenetére
Az Ubuntu nem ismeri fel a wifit, illetve úgy néz ki hogy bármelyik, ami 5-ös kernelt futtat. Mint-re még nem default, de ha telepítek egy 5-öst, akkor ott sincs wifi.
A Deepin meg 4K felbontásra kapcsol, csak nem tud annyit a monitor. Így nincsenek a képen azok a vezérlők, amivel el tudnám indítani a telepítést.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11287 üzenetére
Bocs, nem az a gond, hogy melyik induljon el alapból. Az eredeti problémafelvetésem az volt, hogy olyan esetben, amikor a rendszerbetöltést egyetlen dedikált rendszer végzi, akkor frissül-e a GRUB magától. Kiderült, hogy NEM.
Bármelyik rendszer kernel változása esetén újra kell generálni a dedikált rendszer GRUB konfigját is. Minden frissítésnél nekem ezt külön figyelni kell (kellene) és gondoskodni róla (reboot, dedikált rendszert indít, update-grub, reboot, vissza az eredetibe). Kivéve persze ha maga a dedikált frissül. Ez egy folyamatos feladat, sosincs vége, minden egyes kernel változásnál el kell végezni. Én ezt tartom bonyolultnak.
Számomra sokkal egyszerűbb, ha egy alkalommal rászánok kb. 5 percet, beírom a dedikált GRUB konfigjába azt az 5-6 menüpontot (amit példaként írtam, és csak a címet meg a partíció számát kell variálni), és többet nem kell foglalkoznom vele. Mindegyik rendszer frissíteni fogja a saját fájlrendszerén a saját GRUB-ját. Ez bonyolult???
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #11268 üzenetére
No kérem, itthon ma megint nem akart frissülni a rendszer. És a következő üzenetet kaptam:
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/dhor/myway/ubuntu/dists/xenial/InRelease
Could not connect to ppa.launchpad.net:80 (91.189.95.83), connection timed out
Akkor mondom pingeljük meg$ ping 91.189.95.83
PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=652 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=401 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=4 ttl=50 time=231 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=5 ttl=50 time=102 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=6 ttl=50 time=528 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=7 ttl=50 time=189 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=8 ttl=50 time=47.7 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=9 ttl=50 time=227 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=10 ttl=50 time=41.1 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=11 ttl=50 time=243 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=12 ttl=50 time=53.9 msHát ez nem igazán fasza. No mondom akkor nézzük meg böngészőben, hogy mit is látunk.
Pikk pakk bejött az oldal majd a ping is helyreállt és a frissités bejött.PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=1 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=45.5 msSzóval nem tudom. Vhol a nagy útvesztőben vmi nincs rendben.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11244 üzenetére
Az a gép ezek szerint tudja az EUFI-t. Az ne tévesszen meg senkit, hogy karakteres BIOS-szerű felülete van, és nem grafikus, attól még nem BIOS, hanem UEFI van a gépen. Szerintem UEFI bootlehetőséget azért nem lát, mert CSM/Legacy boot van bekapcsolva, és nem vegyes/UEFI boot.
Meg ez egy Fossiccu, annak nem tudom mennyire szabványos az UEFI implementációja. De a telepítő is lehet trágya. Az Ubuntu-vonal megoldhatná már végre, hogy normálisan kezelje az UEFI bootot, erre a fejlesztők valahogy még nem képesek.
Szerk.: ááá, látom megoldódott. Nem tudom mivel lett kiírva a Mint, mert elvileg annak univerzális lemezképe van, ami képes UEFI/Legacy bootra is. Szerintem csak el lett csesszerintve a lemezkép kiírása. Windows alatt a Rufus ajánlott, Linux alatt a dd parancs, ezek biztosan nem cseszik el a kiírt lemezképet.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11244 üzenetére
Megoldva!! Bár nem úgy, ahogyan gondoltam.
Úgy csináltam a telepítést, ahogy leírtam, hdd ki, ssd partíciók törlése, w10 telepítés alatt partíciók létrehozása+hagyva egy partíciónálatlan területet a linuxnak. W10 fel, gyorsindítás w10-ben kikapcs, jöhet a linux. Ugyanaz a hiba!!Aztán azt találtam ki, hogy visszateszem a dvd írót és egy újraírható lemezre kiírom a linuxot, megpróbálom úgy. Bingó! A bootolás során ez volt az első kérdés: UEFI vagy BIOS mód
Innen már tudtam, hogy jó lesz. Köszi a sok segítséget, bocs a "feltartásért". Igazából a pendrive-ot több módon is kiírtam, több pendrive-ot használva. W10 alól: rufus, unetbootin, illetve még 1, amit ubyegon2 fórumtárs javasolt. Linux alól is unetbootin + a beépített pendrive író. Egyiknél sem jött be ez a választási lehetőség. Most van egy friss w10-em és egy mintem.
-
-
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11232 üzenetére
Köszi, átnézem, azt hiszem kezdem előölről.
Amúgy F12-vel választok boot menüt. Ott 3 lehetőség van.
1. hard drive
2. USB
3. Network
Bármelyiket választom, egyből boot-ol róla, több választási lehetőség nincs.A bios-om pedig így néz ki. (most találtam)
@cigam: ezzel sem megy.
Köszi azért mindenkinek! -
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11169 üzenetére
Vbox-os 18.04.3-ra most telepítettem frissen PPA-ból. A legfrissebb telepíthető kernelt most pakoltam fel.
ubi@ubi-VirtualBox:~$ uname -a
Linux ubi-VirtualBox 5.2.8-050208-generic #201908091630 SMP Fri Aug 9 16:33:28 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
ubi@ubi-VirtualBox:~$Sehol nem jött a folyamat közben semmilyen felugró, hogy fizessek a használatáért.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11160 üzenetére
(#11156) growler:
Köszönöm!5.0 -val már működik minden, bár most kaptam egy ilyet:
karesz@karesz-desktop:~/Asztal$ dmesg | grep error
[ 3.523761] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-roLehet, hogy 19.1 nél is volt, csak nem használtam a parancsot.
Ez a kernel frissítés kicsit zavaros, akkor: minél frissebb annál jobb, vagy ha minden megy akkor ne piszkáljam?
-
nOvOp
senior tag
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11135 üzenetére
Kipróbáltam pár verziót (18.3;19.1;19.2) mind a cinnamon, mind a mate felületből. Mindegyiknél grub hibával összeomlott a telepítő. Próbáltam, hogy a hdd-t kivettem és csak az ssd volt benne. Próbáltam kompatibilis módban is. A BIOS-ban nincs UEFI választási lehetőség, a fast boot ki van kapcsolva, a secure boot is kikapcsolt állapotban van, de azt nem is lehet módosítani. W10-ben a gyorsindítás is ki van kapcsolva. Az ssd és a hdd is MBR. Minden telepítésnél UEFI módban akar telepíteni, mert rákérdez mindig. És az összeomlás után, ha megnézem a /sys/firmware mappát, van benne efi mappa is, aminek az esetemben, ha jól tudom, nem kellene lennie. Szóval nem jutottam előre.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11133 üzenetére
Oké, akkor megy az sdb-re a grub.
Régi /home könyvtáram nincs, mert gyalultam mindent, mikor ssd-t szereztem be, és most állnék neki ismét a linuxnak. Windows kell, mert van olyan progi, amit nem váltanék ki illetve a család többi tagja meg inkább w10-et szeretne.
Azért gondoltam a 18.3-at, mert "windows" fejjel gondolkodtam, és úgy gondoltam, hogy ez talán fürgébb, mint a legújabb. (vagy itt nem úgy van, hogy nagyobb a rendszerkövetelmény minél újabb a rendszer?)
Köszi a segítséget! -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #11121 üzenetére
lásd mint fenn, a Tomato az jó lesz, de a hw verziót pontosan meg kell nézni, mert van verzió amire nem lehet feltenni semmit, és biztos a téglásítás
/már nem emlékszem a pontos azonosítókra, nagyon régi cucc ez már, így a gigás net korában/
A Sziomi 3G nagyon jó cucc az árához képest, érdemes vele ismerkedni, csak vigyázni kell, mert kikupálódsz hálózatosan is
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11111 üzenetére
A net szerint a Asus RT N12 D1 tudja a Client módot, de nem a gyári Asus szoftverrel, hanem alternatív firmware-rel, DD-Wrt, Tomato. Talán az OpenWrt is tudja, ha rámegy. Kockázatos feltenni, mert téglásíthatja a routert, meg ugrik rá a garancia is. De járható út, csak előtte mentsd el a gyári firmware-t, hogy galiba esetén vissza tudd tölteni, meg a hozzá való alternatív fw-t töltsd le.
Persze nem meglepő, az alap szoftverrel nem tudja, a gyártói firmware csak a legminimálisabb dolgokat szokta tudni, és a gyártó nem törekszik arra, hogy a fizikai eszköz tudása ki legyen használva. Elég szomorú.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #11108 üzenetére
> most azt is megtudtuk, hogy a MEki erre sem jó!
A meki erre (is) nagyon jó! Én nem vagyok rá jó.
Mert hogy nézne már ki, hogy a desktop gépet 32-es monitorostól, egerestől, billentyűzetestől hosszabbítóval a nyakamba veszem és wifit mérek a ház/udvar különböző pontjain?> Na ezt nevezik igen bölcs döntésnek
Három éve vettük a laptopot (szándékosan OS nélkülit), akkor megkapta az akkori Mintet cimmanóval. Azóta pár havonta a kezembe adja, hogy nézzem át. Olyankor lefuttatom a frissítést és megy minden rendesen tovább.
A régi, ezt megelőző laptopon win8 volt, azt naaaaagyon utálta -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #11104 üzenetére
Nagyon gyanús vagy te nekem, hogy mostanában mindenkinek terminálos megoldásokat kezdesz ajánlani. Szegény Cinmanó meg sírhat, hogy csak egy szál terminál megy rajta. Azért jó vagy ám!
Egyébként ilyen SSDID lefedettségnél nem muszáj semmi ilyet felrakni Linuxra, akár telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra, táblagépre, és azzal még kényelmesebben végig lehet járni a háztömböt, udvart, emeleteket, hogy melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
De még jobb nem végigjárni semmit, hanem abban a lakásban, szobában tesztelni csak, ahol a gép használva lesz. Mert 35 m-re arrébb hiába jobb az egyik Wi-Fi csatorna, ha a szobában, ahol a laptop vagy Wi-Fi AP használva lesz, ott meg egy másik lesz jó.
Amit még javaslok: 5 GHz használata 2,4 helyett, kisebb az interferencia más AP-k és elektromos eszközök felé (BT eszközök, mikrohullámú, stb.).
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #11104 üzenetére
> végül csak az igazi disztrót részesíted előnyben!
Az igazság az, hogy egy ideje nem használok Linuxot (vindózt sem). A kérdéses laptop egy három éves Asus amire már vásárláskor Mint-et raktam és azóta is szépen működik vele. (Tesóm hordja magával - kamionozik)
Köszönöm neked is az ajánlást. Viszont a pálcák nem kellenek
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #11069 üzenetére
Nálam most fejeződött be a 64bites Cinnamon letöltése - elég lassan jött le.
Ellenőriztem SHA256-ra - stimmel.
A hétvégén valószínű felrakom anyám laptopjára - a Win.7 helyett.Ha te már telepítetted a bétát, akkor a közben kapott frissítésekkel valószínű
ott vagy mintha egy új telepítést csinálnál ezzel a végleges kiadással. -
bringasisti
őstag
válasz
ubyegon2 #11037 üzenetére
Nem jól látod. Figyelembe vettem volna ha tudtam volna. Nem az a felület jelent meg sokszor ami a segítségben volt( helyesírás), Terminálba beírtam az illesztő programot de nincs opció hogy mentés, futtatás vagy mi a további lépés. Ezért írtam hogy ez a rendszer nem elérhető olyan ember számára aki 3 nap alatt akar egy számító gépet belakni. Nyilván mint írtam ez az én hianyosságom de a rendszer hiányossága is mert nyilván ezért terjed a fizetős rendszer az ingyenes helyett. Hogy lehet hogy a letöltésnél jelölöm a magyart és a felé magyar fele angol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest