- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na jól elbeszélgettetek! Csak nehogy elijesszétek old-dog kollégát. Ha neki durálom magam, akkor felteszem valami vasdarabra ezt az ArduinOS-t, kiirtom belőle az összes flatpakot, telepítek rá egy synapticot és lehet, hogy lesz belőle egy használható win10 képű ubuntu.
-
válasz
fekete.puma #105795 üzenetére
Szerintem leesett, csak játszottam a debilt, ezek szerint sikeresen! Sokat nem lehet kezdeni egy consumer és egy üzleti kategóriás gép összehasonlításával, kb olyan, mintha egy MX500 SSD-t hasonlítanánk a Samsung SM883-hoz(vagy legyen csak PM883). Mindkettő jó, de nem egy géposztályban játszanak!
-
fekete.puma
aktív tag
-
válasz
I02S3F #105792 üzenetére
Mondtam, hogy 2020 a vízválasztó az üzleti gépeknél, kb azóta lettek vékonyak! Sajna ez lett a trend és ez nem válik a notik előnyére, de legalább nem műanyag!
A lényeg, hogy ezeken minden futni fog szépen és jó ideig van egy jó géped!
Minap olvastam a Linux Mint oldalán, hogy a 22.2 már jól kezeli az ujjlenyomatokat is, gondolom akkor az Ubuntu is.
-
válasz
fekete.puma #105791 üzenetére
Mióta használom a Linux Mintet(11 év), azóta a DW lista dobogós helyén van, de ez amúgy nem a userek száma, max az érdeklődőket számolja. Ha valami évtizede sokak által megelégedettséggel használt, azt minek kéne hájpolni? A CachyOS az inkább hájpolt disztró szerintem.
Utóbbi hetekben sokat emlegetik a Debian Trixie-t, akkor a Debian is hájpolt disztró?
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105790 üzenetére
Ez olyan "használt üzleti", hogy nem használt. Én csomagoltam ki, csak a gyártói gari lejárt. Sőt! Valahova Romániába szól
A kereskedő vállalt 6 hónapot, de nem lesz itt semmi gond!
Azért elég kompakt! Jó vékony - az én sztenderjeimhez viszonyítva - , pedig látok munkahelyen is használt üzletiket, de azok sem ilyen véknyak!
Hordozhatni hordozható, de nem igen fogom.On: Az Ubuntu OOB megy. Belestem a logokba, de tökmindegy mi van ott, minden működik. Persze - , ahogy mondtam - az ujjlenyomat olvasót majd máskor röccintem be!
Előtte az uefi-t kéne gorcső alá venni!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105789 üzenetére
Szerintem nem viccnek szánta. A Linux Mint-re érvényes a hype kifejezés mert sokáig az első helyen szerepelt most meg átvette tőle a CachyOS, mert valamennyivel több FPS-t hoz játékok alatt mint a többi disztró.
Az meg egy másik dolog, hogy kezdőként egyből rámenni az Arch alapú disztróra, majd mikor jönnek a gondok, hogy pl nekem sem ismerte fel a telefont, akkor meg az lesz, hogy milyen sz@r a Linux. -
válasz
I02S3F #105788 üzenetére
Kinyírtam persze, néha előfordul...
Az előző Dell notiban lévő egyik körömnyi SSD-t lecseréltem, így azon még megvan a Win11! Valahogy akárhány használtüzleti notit vettem eddig, mindegyiken volt Windows, kivéve az elsőt, mert azt inkább meghajtó nélkül kértem. Az 5520-on meg eleinte próbálgattam első napokban az UEFI-vel való ismerkedést Windows megléte mellett.
-
válasz
fekete.puma #105785 üzenetére
Úgy érti cigam ft, hogy ez is olyan hype...mármint ahogyan a lassan 20 éve stabilan működő Linux Mint viszonyul ehhez a PCW által említett ismeretlen kínai disztróhoz. Nyilván a Linux Mintre sem igazán érvényes a hype kifejezés, ahogy egy üzleti notebookra sem. Mondjuk miért ne viccelhetne cigam kolléga is 5 évente 1*!?
-
válasz
I02S3F #105786 üzenetére
Rengeteg beállítási lehetőség van az uefi-ben, de a felét nem értem.
Csak a felét? Az jó arány.Próbáld megkeresni a https://support.hp.com/ oldalon a noti pontos tipusát és ott elég sok részletes dokumentáció van. Én elkezdtem tanulmányozni a Zbook 82 oldalas BIOS dokumentációját, de így se értem nagy részét, hogy pontosan mi micsoda, mondjuk hamar fel is adtam.
Kb én is azokkal kezdtem, amiket említesz, kivéve a bitlockert, bár nem emlékszem, egyből kilőttem-e a Wint a meghajtóról...
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105775 üzenetére
Rengeteg beállítási lehetőség van az uefi-ben, de a felét nem értem. Majd át szükséges nézni. Elsőre kikapcsoltam a secureboot-ot, mert bekavarhat. Aztán ki kellett kapcsolni a bitlockert. És a faststartup-ot is
Úgyhogy még csak most fogom az ubi telepítőt intézni!
Eddig vásárolni voltunk barátnőmmel.
-
válasz
old-dog #105773 üzenetére
Szia old dog!
Örülök, hogy elfogadtad az invitálást. Végülis nem történik semmi, ha mindkettőt kipróbálod. Írd ki egy pendrájvra az iso fájlt és live módban telepítés nélkül próbáld ki. Ha még csak windowsos kütyüd van, akkor [balena etcher] progi ajánlott a pendrájvra pörköléshez.
Az ArduinOS is csak egy Ubuntu sajátos GUI-val. Amiért nekem nem szimpi, hogy erősen épít a Flatpakra, de kezdőnek könnyebbséget jelent. Azért nézd meg a Linux Mint Cinnamont is, nem véletlen, hogy mindenki azt ajánlja. A balena etcherrel kiírt pendrájv visszaalakításában majd segítünk, ha elakadnál vele. -
cigam
titán
válasz
Nyugodtan próbáld ki. Kiírod pendrive-ra, és live módban indítod. Ekkor telepítés nélkül, a pendrive-ról fut. Tudsz kattaintgatni ismerkedni vele. Mivel kikapcsolás után mindent elfelejt, ezért nem tudod "belakni", de arra tökéletes, hogy pár órán keresztül használva legyen egy benyomásod róla, hogy ezt kerested-e vagy sem.
Ha tetszik, akkor készíts a mostani rendszeredről egy mentést (lemezképet) így ha valami mégsem úgy menne ahogy elképzelted, vissza tudod tölteni a kiindulási állapotot. Telepítés után már importálhatod az adatokat, jobban beleméjedhetsz a beállításokba, ezeket már meg fogja tartani a telepített rendszer.
Aztán ahogy használgatod menet közben rájössz, hogy kell-e ez a felület, vagy valami más után nézel. Pl. a többiek által javasolt Mint, Ubuntu,... rendszerket is megnézheted, kipróbálhatod. Majd te el döntöd melyik felület kényelmes a számodra.ubyegon2
A gép ajánlóban is ez az állandó sláger. Csak aSuzukihasznált üzleti. Pedig ez butaság. Nem kell ütni vágni, leejteni, belerugni, és semmi baja nem lesz.Az üzletire is vigyázni kell, és gyakran olyan példányokat akarnak rádsózni, amit most vettek ki akutyatörpenyúl szájából. Egy kis karc itt, egy horpadás ott, amott 1-2 pixelhiba. Persze tudom, hogy használttól ne várjak patika állapotot, de attól, hogy ezeken már vannak bejáratott sérülések még nem lesz annyival jobb, mint amekkora hype van körülötte. Plusz a laptop neppereknél kb mást nem is kapsz, csak használt üzletit. Vajon ki terjesztette elzt? A valós igény, minőség, vagy a kereskedők? Nem mellesleg ahogy írtad is, ma már az újabb üzleti gépeket sem az örökkévalóságnak tervezték. -
urandom0
senior tag
válasz
Én nem foglalkoznék vele. Ahogy írták, jobban járnál egy olyan disztróval, ami mögött nagyobb közösségi támogatás van, és kiforrottabb. Én is tudom javasolni a Linux Mintet, de ha valamiért nem tetszik egyik elérhető felülettel sem, akkor próbáld meg a Kubuntut, annak elég Windows-os beütése van.
-
válasz
cami][us #105779 üzenetére
Egyszer kaptam fel asztalról a szokásos módon családtag biliműanyag notiját a jobb sarkánál fogva! Nyekergett is erősen a szerkezet meg a gazdája is, hogy mit csinálok, nem szabad így felkapni egy notit ha fel van nyitva!
Mondjuk a zsanérjára nézve én se nagyon csuktam volna vissza...
-
válasz
I02S3F #105771 üzenetére
Nem lesz bukkanó, max az üzleti gépek rengeteg biztonsági védelme miatti hibajelzések a boot során, majd nézd meg őket a dmesg kimenetben. Elsőre sokkoló, de ha utána olvas a user ezeknek, akkor nem foglalkozik velük tovább.
Ujjlenyomat olvasót sose próbáltam még, ill kb 7-8 éve, akkor nem működött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ismerni innen szerintem senki nem ismeri, de ha tetszik az az irány, ahová a Win11 ment a Win10 után, akkor nyugodtan próbáld ki. Ha inkább a megszokott világ tetszik, akkor a Linux Mint Cinnamon-t javaslom.
Mindkettő Ubuntu leszármazott, de a Mint-nek nagyon nagy felhasználói tábora van és jellemzően egyszerűen csak működik, ráadásul kezdőbarát.
*éles telepítés előtt célszerű tenned velük egy próbát pl. az ingyenes Oracle Virtualbox alá telepítve, és / vagy telepítő pendriveról beboololva megjáratni.
-
old-dog
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok Linux téren, eddig Win 10-et használtam. Mivel megszűnik régi de jó gépemre szeretném a PC World által javasol AnduinOS-t feltenni. Mi a véleményetek erről? Jónak tűnik első olvasatra. Köszönöm. -
válasz
I02S3F #105769 üzenetére
Hááát...na jó, az ahogy nézem még talán elmegy!
2021-es kiadás ugyan, de nem műanyag házas, mint a Dell Latitude 2020 utániak.
A 150 nem mond sokat, ha elhagyod a bűvös 830/840/850 számsort a megnevezésből! Amúgy jó lesz az, használd egészséggel, ezekre meg tényleg bármilyen Linux felmegy!
Ha kipróbáltad, írj róla azért, hogy milyen, voltak-e Linuxot érintő trükközési kényszerek! Mondjuk ha a hülye Ubuntu felmegy, akkor bármi!
Anno volt olyan Ubuntuval, hogy 180 fokkal elforgatva jelent meg az asztal! Épp Elitebookon.
Tibikomám ajánlata amúgy verhetetlen volt! Vagy jó lesz vagy nem...
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105767 üzenetére
Szia Tibor!
Ne haragudj, de már elígértem egy ismerősnek!
Azért köszönöm a segítőkészséged!
-
-
daninet
veterán
válasz
Warton #105765 üzenetére
ezek a kis sikerek nagyon jól tudnak esni
multkor az Anno 1602-t akartam ablak módban futtatni
mert meló közben játszokés jól megszenvedtem vele mert a játék nem támogatja. De persze valaki már erre is csinált valami DLL-t amit ha betöltöttem winecfg-vel és ment. Nyilván ez két nap próbálkozás volt -
Warton
őstag
Tegnap újra nekifutottam a FarCry5-nek most az NTSYNC-el Proton GE10.10-el és láss csodát tökéletesen fut a játék a korábbi gliccselés megszűnt. Pedig próbálgattam korábban GE-s verziókkal is és nem akart működni igazán. Úgyhogy most lehet, hogy 4-5 év kényszerszünet után befejezem a játékot.
-
daninet
veterán
válasz
CPT.Pirk #105761 üzenetére
Igen, most kilistáztam mi történik a TPM eszközzel
Aug 14 09:55:44 saturn kernel: tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: ACPI region does not cover the entire command/response buffer. [mem 0xdc5ed000-0xdc5edfff flags 0x200] vs dc5e
d000 4000
Aug 14 09:55:44 saturn kernel: tpm_crb MSFT0101:00: error -EBUSY: can't request region for resource [mem 0xdc5ed000-0xdc5edfff]
Aug 14 09:55:44 saturn kernel: tpm_crb MSFT0101:00: probe with driver tpm_crb failed with error -16
Aug 14 09:55:44 saturn kernel: ima: No TPM chip found, activating TPM-bypass!No TPM chip found? Fura, mert amugy be van kapcsolva a secure boot, fut win11 is egy másik meghajtóról.
Na mindegy, akkor maszkolom. Köszi -
daninet
veterán
segítsetek mán rájönni, miért tart majd 2 percig a boot a gépemen. Van egy 10 másodperces ping-re várakozás ami az smb meghajtók csatolása miatt van, arról tudok. De a többi az mi a fene?
~ systemd-analyze Thu 14 Aug 2025 07:57:40 CEST
Startup finished in 10.223s (firmware) + 4.496s (loader) + 2.372s (kernel) + 45.801s (initrd) + 58.029s (userspace) = 2min 923ms
graphical.target reached after 57.645s in userspace.! ~ systemd-analyze critical-chain 2m Thu 14 Aug 2025 07:59:52 CEST
The time when unit became active or started is printed after the "@" character.
The time the unit took to start is printed after the "+" character.
graphical.target @57.645s
└─multi-user.target @57.645s
└─wait-for-ping.service @47.588s +10.056s
└─network-online.target @47.561s
└─network.target @47.561s
└─NetworkManager.service @47.307s +253ms
└─network-pre.target @47.305s
└─firewalld.service @46.356s +948ms
└─polkit.service @46.222s +126ms
└─basic.target @46.179s
└─dbus-broker.service @46.110s +64ms
└─dbus.socket @46.083s
└─sysinit.target @46.068s
└─tpm2.target @46.068sIlletve kiplottoltam az SVG fájlt is: [link]
-
válasz
I02S3F #105753 üzenetére
Igazán nincs mit! Azért is említettem, mert esetedben is talán megoldás a szervíz, de itt is függ attól, ha már megszáradt, mennyire lehet lemosni IPA-val, azért olyan lelkiismeretesen nem fognak vele pepecselni, ahogyan azt az ember magának csinálná, így gyakorlatilag vagy sikerül a művelet vagy nem.
A Dell Latitude 5520-szal is az volt, hogy az áramköri hibára szakszervíz akkora árat mondott, amiből megvettem inkább a mostani Zbook-ot. Valamit cserélgetnek benne, aztán 2 hónap múlva újra megnyekken, mert ugye egy áramköri hiba nem egyszerű, hogy csak valamit cserélünk és kész.
Sajnáltam a Dell-t, mert ugyanúgy Linux kompatibilis volt teljesen, mint a mostani Zbook.
-
Vasti74
senior tag
válasz
I02S3F #105753 üzenetére
Mi ki szoktuk venni az alaplapot, meg ami még olyan, aztán egy kis desztillált vizes mosás, szárítás, utána meg alkohollal (a számtech szervizekben szokott lenni tiszta alkohol spray) jól átfújni - átmosni, hogy folyjon róla, és így az olyan anyagok, amik oxidálhatnak valószínűleg eltávoznak ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes videó, JajzTwoCents is kijött egy Linuxos gaming videóval amiben a Bazzite42-t használta, de... Az FPS számok nem stimmelnek, gyanúsan keveset kapott Linux alatt. Aztán a videó végére a dualboot rendszerét kinyírta egy Windows update.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105752 üzenetére
Akkor megint ugyanoda jutottunk, hogy nem éri megcsináltatni? Egy ilyen tisztítás nagyobb munka, mint a sima portalanítás !
Holnap elviszem a közeli szervizbe és kiderül milyen árat mondanak!És köszi, hogy szóltál! Utána olvastam és igazad van! Egyáltalán nem biztos, hogy megúszom szerviz nélkül!
-
válasz
I02S3F #105751 üzenetére
Az super, tényleg így a legolcsóbb!
Azért készülj fel a kiszáradás utóhatásaira is, ahogy elhangzott már, a folyadékban lévő anyagok, filmszerű lerakódások, oxidáció...
A Dell Precisionra ráborult egy pohár fehérbor és hiába nem tudott belülre jutni, a billentyűzet és tapipad alatti védőlemez finoman korrodálódott, bár használható, de nem ártana ezeket cserélni.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105750 üzenetére
Ma már elindult a T430-am. Az a legolcsóbb, ha nem veszek gépet. Majd szükséges lesz elvinni kitisztíttatni.
Terheltem is Aida 64-el és bírta, ill. azóta sem fagyott meg ,mint korábban. (Ugye el sem indult a boot, beep-elt).
Ugye tegnap szét szedtem, hogy mára kiszáradjon és hatott a dolog. Öröm, boldogság!
-
válasz
fekete.puma #105749 üzenetére
Nyilván ha még nagyobb teljesítmény kell, akkor nem G5, de mivel a fórumtársunk G4-ben gondolkodik, így amiket írtam, arra is érvényes. Nekem általános használatra kell, ami évekig gond nélkül bírja és a fizikai felépítése is 6000 fényévre elhagyja a consumer biliműanyag vackokat! A Zbook pont ilyen. Szerencsére Inteles a hálózati hardver benne, viszont sose volt gondom a nVidia dVGA-val sem. Dell Precision M4700 meg egy desktop is nVidiás meg a Zbook is.
-
válasz
I02S3F #105747 üzenetére
Jóisten és Ördi törpenyuszi nem akarta a Dell Latitude 5520-at, így az hamar bevégezte, az egy tévedés volt, régebben is Zbookot szerettem volna az Elitebookok után, mert azokkal jó tapasztalatok voltak. Egy fontos szempont volt, hogy 2020 előtti modell legyen, mert utána a HP üzleti vonal is elkurvult, de a G5 még a régi minőség.
Sokkal több hsz van, mert válaszokat is kaptam, ami lényeg, az Optimus és társai nem nagyon működnek valamelyik nVidia gyári driver kiadás óta, így arról lemondtam egyelőre, a Rendszerbeállításokban lévő Illesztőprogram kezelőben tudom állítani, amit szükséges. Viszont a Nouveau nyílt driver már jó ideje teljesen jó, így nem is veszek észre különbséget a kettő között, mondjuk nem játszom és grafikázom a gépen. Elég sok biztonsági védelem van a hardveren, az kicsit idegesítő volt, de ezeket ki lehetne kapcsolni, ja és rengeteg hibakiírás is van, de rájöttem, hogy ezeknek semmilyen szerepe nincs a disztrók futtatásában, így nem foglalkozom velük. Amit eddig felraktam, simán települtek és azóta is minden működik gördülékenyen. Hardveresen hibátlan a Zbook, amit írtak notebookos topikban, hogy ha nincs fékezve a CPU ereje, hajlamos felmenni 98celsiusra, ha nagyon dolgozik, viszont a hűtés jól követi és pillanatok alatt vissza is hűti a procit, ha végzett a feladattal. De ez ilyen, van ereje és azt ki is használja, ha szükséges. Nagyon szeretem, mióta megvan, lassan 4 hónapja nyúzom.
-
I02S3F
addikt
Köszönöm srácok!
-
Zó
aktív tag
válasz
I02S3F #105740 üzenetére
Ubuntuhoz rég volt már közöm, ZBookból pedig G1-esem van. Az Ubuntu-alapú (24.04 LTS) Mint live OS-ként és virtuális gépként is jól megy rajta, rendes OS-ként MX Linux megy rajta kifogástalanul, semmi extra szórakozás nem kellett. Az Nvidia Optimust nem próbáltam soha, nem tudom, hogy segítene-e, ha futnék vele egy kört ezen a régi gépen.
-
válasz
I02S3F #105740 üzenetére
Attól függ, hogy mennyire fürdetted meg. Szét kellene szedni és el kéne takarítani a megázott részeket izopropil alkohollal, majd hagyni teljesen csontra száradni. Az elektronikát csak desztillált vízzel szabadna fürdetni, mert minden más olyan maradványokat hagyhat, ami nem kéne, hogy ott legyen.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Az Ubuntu topic nem pörög, így ide írok.
Előzmény: megfürdettem a Lenovo t430as gépem. Lehet kiszárad, ma ellenőrzöm! Ha nem, akkor veszek új gépet.
100e körül gondolkodtam egy workstation laptopra.
A hp zbook g4 és a Lenovo p14s gen 1 elérhető ilyen áron.
Ubuntu 20.04 alá tanusítva van mindkettő.
1. Jól fog működni 22.04 alatt is? E kettő?
2. Az optimust nehéz belőni, vagy könnyű? Ha nehéz is, az sem baj, csak működjön!
3. Kell hozzá spéci kernel? A robot az írta, hogy spéci oem kernelt szükséges telepíteni! -
Petya XT
senior tag
válasz
berusbacsi #105738 üzenetére
Ez az SSD még nem támogatta azt a fajta titkosítást, amihez a PSID való, ezért nincs is rajta. Kuka.
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #105736 üzenetére
Lefut, az Orico-ban, és az Axagonban is. Azzal többnyire nem szokott probléma lenni. A LUKS-nál nézegettem a múltkor, de ott is csinálja a rendszer.
Uby:
Azért jobb egy 13 éves 120gigás SSD-vel megtanulni ezt is, mint mondjuk egy Samsung 2TB 990 Pro-n!
Ez legalább vigasztalhat kicsit...
...vigasztal.
-
válasz
Petya XT #105732 üzenetére
Igaz, a Magician az mindent lát, fw-t cserél, secure erase-t csinál, csak éppen ezt a PSID-t nem mutatja meg az sem. Tényleg nem értem, miért nem adják meg a kódot, elképzelhető, hogy csak consumer eszköznál van így, industrial eszközt meg ugye csak használtan tudtunk venni eddig.
Mondjuk én óvatosságból külső házban lévő SSD-n sose csinálok semmilyen műveletet, mert az csak Sata csatolással biztonságos.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105730 üzenetére
Nem ment az tönkre, a Samsung Magician lát minden adatot az SSD-ről. gnome-disk-utility 46.1, ez van fent. Előszedem az eredeti gépét ma, remélem még működik. Bár elengedtem ezt a történetet,ez az így járás klasszikus esete. Oké, ezen nem férünk hozzá a PSID-hez. Ha veszel egy ilyen SSD-t, miért nem mellékelik hozzá? Adathoz akkor sem fogsz tudni hozzáférni, viszont az egész motyót alaphelyzetbe lehetne állítani.
-
válasz
Petya XT #105726 üzenetére
Azt hittem az SSD kibeszélő topikba írsz!
De itt se rossz...
Amúgy semmi nyomát nem találtam ennek a PSID kódnak, se terminal parancsos lekérdezéssel, sem a megtalált eredeti Samsung 980 dobozán ill a benne lévő füzetben sem, pedig kb 8 különböző számsor van a dobozon. Itt is említik, hogy egy 840 Pro-nál sem adta meg a gyártó a PSID-et, a linkben lévő hivatkozások se sokat segítettek... anno a sima Samsung 840 amúgy eléggé fw hibás volt, de az már hamarabb kijött volna, ill előző írásban említik, hogy a 840 Pro-nál(így gondolom a 840-nél is) az alap fw még nem is biztosította a titkosítást/törlést.
Amúgy fene tudja milyen verzió volt Manjaron a disks-ből, mert nem kéne ilyet felajánlania vagy talán a Udisks2 része csinálta, mert tényleg talált valami gubancot.
De egyébként a Samsung 840 már tényleg igen régi tipus, lehet megadta magát, plusz ott van a külső ház chipje is, ami kevésbé jó, mint a Sata csatolás.
Persze tanulság lehet, ha bármilyen lemezmanagelő program olyan műveletre akar rávenni, aminek nem pontosan tudod a következményeit, akkor gyorsan ignorálni kell. De ezt most már fogod tudni!
-
Petya XT
senior tag
gnome-disk-utility 46.1
Okulásként, tapasztalatként mindenképpen itt hagyon margóra a következő szösszenetet.
Adott volt egy Axagon külső ház, benne egy Samsung 840-es SSD-vel, amin valami régebbi rendszer volt. Gondoltam újra partcionálom, a formázás menüben megjelent egy ATA biztonságos törlése funkció. Feltételezem, hogy az SSD támogatta, de a külső ház okán kudarcra volt ítélve, de amikor rányomtam erre, tudatosult bennem, hogy nagy hibát követtem el, szinte azonnal hibát dobott, ATA security jelszó életbe lépett és ez az SSD itt kb ennyi is volt. Használt, brand gépből való SSD, valaki, valamikor már lejelszavazta egyszer, ami most aktív lett.
Uby segítségével, amit innen is köszönök neki, megállapítottuk, hogy mivel használt az SSD, így a jelszó, és PSID hiányában örökre zárolva marad. Log nincs, nem tudom ,hogy pontosan mi történt. Belső csatira kötve, Parted Magic, hdparm, minden megvolt, amit el lehetett követni, nem segített...
Két kérdés merült fel bennem, az egyik, hogy miért jelent meg a menüben, mint opció, amikor nem belső SATA-ra volt dugva, és az, hogy miért nyomtam rá. A saját butaságom miatt ment a levesbe. Ha véletlenül Ti is találkoztok ilyennel, óvatosan vele. Érdekes, hogy másik külső házban már nem jelent meg a menüben az opció, másik SSD-vel....elég volt a linuxból mára...
q...any...t.
-
kenguru99
senior tag
válasz
tordaitibi #105595 üzenetére
"secure boot kikapcsolása segített."
Valóban segített, hogy el tudjon tudjon indulni a telepítés. Viszont továbbra is belefagyott a telepítőbe 0 és 100 százalék között valahol. Sorrendben ezeket próbáltam. Ubuntu mate, mint, mint xce, kubuntu, bazzite, cachyOS, nobara. Majd nyolcadikra Megpróbáltam az endless os-t és az elsőre felment. Ha ezt valaki érti... Már órák óta tesztelem, teljesen normálisan működik. Bár nekem nagyon nem tetszik ez a felület, szörnyen fapados. De mindegy, már nem érdekel, legalább megy.
Egy kérdésem lenne még, ha valaki tudna segíteni. Ha a kikapcsolás ikonra nyomok, akkor kilép az os-ből de a gép maga továbbra is megy csak akkor kapcsol ki ha a hardveres on/off gombbal kinyomom. Erre esetleg valaki tud megoldást? -
jan herz
tag
válasz
Lacpac #105716 üzenetére
Én ugyanebben a cipőben járok, még meghívós volt a gmail, amikor regisztráltam. Próbáltam példákkal jelezni az ügyfélszolgálatnak, hogy mi a gondom, de minden alkalommal leráztak... Egyszer, egy ügyvédi irodától kaptam visszajelzést, amikor szóltam, hogy nem nekem szánt levelet kaptam. (Mondjuk ők azt írták, hogy a kezdeti időszakban regisztráltaknál előforduló hiba, és már találkoztak vele máskor is, köszönték, hogy jeleztem).
-
Petya XT
senior tag
Plasmára keresnék két progit. Az egyik valami hatékony fájlduplikáció kereső, mert sok képfájlom másolás közben duplikált lett, gondolom a fájlnevek miatt(ékezetes, kötőjeles) NTFS--->Ext4-re másolás során.
A másik egy cetlikhez hasonló valami az asztalra, vagy a panelre. Olyat keresnék, mint a Windowsban a Cetlik, vagy a Cinnamonban a Jegyzetek desklet.
Előre is köszi
Lacpac:
Pontosan így jártam én is Gmail-ben. Ugyanaz a vezetéknév és a keresztnév is, de a srácnál van beszúrva egy pont. Én is megkaptam az ő leveleit és ő is az enyémeket. A mai napig közös postafiókként tekintünk rá.
Bár nem beszéltünk már egy ideje.
-
Linux Mint 22.2 beta.iso
(nem direkt download link, nyugodtan kattinthacc!)Simán telepíthető már betaként a Linux Mint is, ahogy a Debian Trixie is az volt két hónapja, nyilván utóbbi azért figyelmeztet néhány esetben, hogy vigyázat, Debianként kezelj, ne Ubuntuként!
A Linux Mint nokedliknak is ajánlható már betaként is...
-
-
Sup Raa
újonc
Vigyázat!
A Kubuntu szétcseszi a Suse alapértemezett btrfs fájlrendszerét(alapértelmezett telepítés gyanánt mindeképp shrinkelni akarja majd meg sem talalja) ,rádobva még egy Fedorát(ami alapértelmezettem lvm orientált ami +külön öröm lehet) a Kubi + Fedra páros működik a Suse szétcseszve(bár a Fedra látja nem mutatja,tovább nem mókoltam).Jótanács: válassz rendszert és no dual boot! Ha mégis akkor külön meghajtó!
Na pá!👋
-
Lacpac
őstag
válasz
cigam #105705 üzenetére
A pontos emailhoz lenne megjegyzésem.
Igen, nem hoz létre új címet... csak ha valami hiba kerül a rendszerbe.
Gmail felhasználó vagyok az indulás óta. Még meghívós volt a rendszer.
Azóta többen is regisztráltak pontal elválasztva, meg még jó pár variáció van. Eddig egy emberrel sikerült telefonon beszélnem. Ő dobta is a mailját. A kapott levél és a google maps segítségével értem el. Vállalkozó, és a telefonszám ki volt írva a kerítésre.
Rendszeresen kapok mindenfajta mailt. Már immunis vagyok rájuk. Törlöm és kész. Nem érdekel ha bíróságról, bármilyen hivataltól jön.
Jeleztem már ugyvédnek is, hogy valami nem ok, nem a cimzett kapja meg. Kértem a telefonszámát az illetőnek, hogy beszéljek vele. Írták,hogy nem lehet, majd elintézik. Megköszönték. Majd egy hét múlva kaptam a levelet... amit nem nekem szántak. Volt a mailcímben egy pont. Már nem törtem magam. Delete...Én azóta csak remélem, hogy minden mailt megkapok.
Elvileg hozzám jön az összes alias, de ezekután ki tudja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #105671 üzenetére
Most, hogy kijött a Debian 13, frissítették a 3 évvel ezelőtti SMPlayert tavaly májusi kiadásra. Ha behúzták volna az idei kiadást 2 hónappal ezelőttről, akkor ezt is megkaptuk volna: "Some fixes to stop the screensaver on Linux."
Nem tudom, hogy egy user appnál ami nincs kihatással a rendszerre, ott miért kell eleve régi verziót betenni egy disztróba, ahol utána amúgy sem igen lesz frissítve? Valami függőségi oka van?
-
válasz
PCProfessor #105704 üzenetére
És Cigam,
köszi. Megint ragadt rám valami a koszon kívül.
Bár nekem ez olyan fura. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105711 üzenetére
Nem ajánlják, mert nem akar (és tud) senki mögé állni felelősségben, ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni community-nél. De az, hogy Ubi és derivatívái erre épül, pozitív jelzés értékű.
A Debian testing egy frankó desktop disztró, azt mondanám.. itt-ott néha van zűrje, de NAGYON ritka, tényleg.
A minap Stable Diffusion miatt feltoltam egy python 3.10-et, ami miatt összefosta magát a 3.13-as python-os Cinnamon. Ilyen van, de ChatGPT segített, 5 perc alatt megszereltem és most már izoláltan nyomom a korábbi ptyhon-t, nem a rendszer symlinkeket cseszteti, Cinnamon is helyreállt. A disztró mint ilyen, nagyon jól egybe van öntve feelingre, python ha frissül, a Cinnamon se fog térdelni, mert hozzá van állítva.. ez csak egy példa a sokból.
Apt is klassz cucc. ZFS új feature-ök is a napokban jöttek meg egy update-re..
Kiváló egyensúly egy desktop, inkább modernebb csomagos (de semmiképp sem bleeding edge) használat és egy kicsit "avultabb", de betonstabil "stable" között, amit meg mondjuk mission critical környezetben használnék (pl. Proxmox host). De ízlések és pofonok. Testingtől kevés pofon lesz
Amúgy meg francért vagyunk off-ban.
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #105710 üzenetére
Oké, csak a testinget nem ajánlják hétköznapi használatra. Lassabban is kap biztonsági frissítéseket, mint a stable, és van a feature freeze időszak, amikor nem is kap új frissítéseket, mondjuk az nem olyan hosszú idő, 2-3 hónap.
Én egy kis célgépen használok Lubuntut a munkahelyen, nincs vele problémám. Ami nem kell rá, azt letakarítottam, így nem bloatware, és telemetria sincs.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105708 üzenetére
Bloatware, telemetria.. ?
Meg mondjuk az Ubuntut cég csinálja, bármikor megvehetik, eladja, elkaszálják, akármi.
A Debian community disztró. Vagy tetűlassan évek alatt hal el, amire fel lehet készülni, vagy virágzik tovább, mint eddig, céges érdekeket leszarva. Utóbbira tippelek.
Meg egyáltalán, két külön disztró, oké, hogy rokonok, a Debian Testingből (!) van az Ubi jó része (volt már itt beszélve korábban), persze szanaszét "barmolva", de más alapvetően a filozófia köztük. Más disztró, na.
Egy friss Debian minimal install a Ryzen-emen elfér 128MB RAM-ban és pattog mint állat. Nekem fullos Cinnamon van, meguntam a Gnome-ot is, a KDE-t is, néha xfce ha nagyon olyanom van, de egy rohadtul élhető rendszer a Testing a mindennapokra, én nyugodt szívvel ajánlom kezdőknek is. Ultralaikusnak, mint anyám, hugom, Mint-et inkább, de IT-s linuxkezdőnek Debil testing bármikor, nekem nagyon bejött.
-
Edorn
senior tag
Krusader vagy Double Commander beállításban tudnátok segíteni? Mindegy melyikben, csak az egyik megoldódjon:
Krusader:
Hogy tudom beállítani, hogy ki legyen emelve, hogy éppen hol járok? Tudom, alul és felül színnel kiemeli, hogy éppen melyik oldalon vagyok, de ha éppen benne vagyok valamiben és gyorsan akarok valamit átmásolni/törlöni/akármi, nagyon nem az oldal alját fogom nézni.
(fenti képen, ha nem nézed az oldal alján lévő kék csíkot, meg nem mondod, hogy melyik az aktív oldal és nekem nagyon nem oda fókuszál a tekintetem, ha éppen nagyon benne vagyok valamiben... Hogy lehetne mondjuk kék kerettel kiemelni az aktív sort, vagy valami?)Double Commander:
Itt nagyon szépen látom hol járok, csak itt meg az smb nem működik. Olvastam, hogy gvfs plugin kellene hozzá... de hogy telepítek plugin-t? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105700 üzenetére
https://madweb.hu/eldobhato-e-mail-cim/
https://webdigital.hu/tudasbazis-2/levelezes-e-mail-cimek-beallitasa/mi-az-email-alias/
Gmail trükközni is enged. A Gmail figyelmen kívül hagyja a pontokat a felhasználónévben. Például:
tamaspeter@gmail.com
tamas.peter@gmail.com
ta.maspeter@gmail.com
Mind ugyanarra a fiókra fognak érkezni. Ez nem hoz létre új címet, de aliasként működik.A Gmail lehetővé teszi, hogy a felhasználónév után
+
jellel kiegészítéseket adj hozzá:tamaspeter+munka@gmail.com
tamaspeter+regisztracio@gmail.com
tamaspeter+spam@gmail.com
Ezek mind atamaspeter@gmail.com
fiókba érkeznek, és szűrőkkel könnyen kezelhetők. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
Az alias egy ún. álca ami a valódi email címedre gyűjti a maileket anélkül, hogy az eredetit meg kéne adni valakinek. Bármikor törölhető és így pl. elkerülhető a spam.
Az eldobható e-meil pont az aminek hangzik. Ezzel elkerülöd, hogy a fő email-ed bármihez legyen kötve. Beregisztrálsz vele az adott oldalra, megszerzed onnan ami kell és nem törődsz többet vele. Ha bezárod az oldalt az email megszűnik amúgy is.
Általában jó ötlet több emailt használni. 1pl. munkára, 1 személyes dolgokra, 1 online aktivitásra, stb.... ezeket pedig tudod fokozni aliasokkal. Így lényegében csak annak adod meg a főbb mail címed/címeket akinek akarod. Viszont ha regisztrálsz egy beszélgetős valamire ott aliast adsz meg.
Aki pedig nagyon komolyan veszi annak ott az opció, hogy magának hosztolja linux szerveren.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
sicc_innen #105702 üzenetére
A gmx.com annyira azért nem jó alternatíva, mikor hosszabb ideig nem használtam törölték a fiókomat. Gmail esetén azért nincs ilyen.
-
sicc_innen
tag
válasz
Egy e-mail alias egy alternatív e-mail cím, amely egy meglévő e-mail fiókhoz van létrehozva, hozzárendelve. Az aliasra küldött e-mailek a fő e-mail fiókba érkeznek. Ezek az alias címek bármikor törölhetők (eldobhatók).
Bizonyos email-szolgáltatók támogatják ezt a lehetőséget. Úgy tudom, korábban a gmail-nél is működött. (Nem használom ezt a szolgáltatót, 55 éves vagyok. Pl. a gmx.com-nál is van lehetőség aliasokra, és jó alternatíva a gmail helyett.)
Bocs, hogy off. -
Na megint csináltam magamnak (és nektek is
) feladatot.
Vettem egy olyan routert amib bedugtam a 2 terás vinyómat és teljesen saját magam, egyedül be is konfigoltam média és helyi háló smb szervernek.
Windowson minden oké, a médiaszervert azonnal látta a helyi hálón, a Winmediaplayer bedarálta róla az összes képet, videót, megy a stream simán.
Fájlkezelő is azonnal látja a samba megosztást is.
Első belépésnél a megosztás főkönyvtárába, bekérte a megadott samba felh.név-jelszót, csatlakozott majd megcsináltam a hálózati mappákat meg amit kellett kitűztem a Gyors elérésbe, minden jól működik.
Nade a Linux.
Dolphin kínkeservesen megtalálta a routert. Tovább semmi, se a médiaszerver sem megosztások nem látszanak. Hiába kattintok a Hálózatokba a routerre, semmi nem történik.
Próbáltam a Hálózati mappa hozzáadása opciót.
Minden oké, amikor a végén csatlakozna akkor kiírja vagy azt hogy Nincs jogosultságom vagy azt hogy ez az elérési út nem létezik.
Nem adja be azt az ablakot ahova be kéne írnom a smb felh.nevet és jelszót.
Próbáltam név alapján, helyi ip cím alapján, smb portokat megadni, az uána következő shared könyvtárat megadni, már mindenhogyan próbáltam. Kudarc.
Thunar ugynez, annyi hogy ez belép a routerbe, látom az összes megosztott mappát viszont ez se enged tovább, szintén hiányzik a név-jelszó megadó ablak.
Ez azt írkálja ki hogy Időtúllépés a kapcsolatba.
Ugyanilyen módon féltucat Windowsos gépet sikerült smb-n csatlakoztatnom eddig, ezek azóta is jól működnek, írom-olvasom bármiről bármelyiket.
Itt most mi a fene lehet? Miért nem tudom megcsinálni hogy lássam a router smb megosztását?
És hogyan lehet Linux alól a médiamegosztást, a médiaszervert látni? Mert ezt semmi nem listázza ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Házimozi haladó szinten
- Óvodások homokozója
- Elektromos autók - motorok
- Nők, nőügyek (18+)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest