Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
És...megvan. Rájöttem a kapcsolati logikájára, hogyan használja a prefixeket. Képmentéseket is készítettem, bloghoz jó lesz.
Mindegyikhez készít egy teljes sessiont, tehát a külső SSD- re irányítani :
Q4Wine-->SSD240 prefix-->system-->control-->Wine vezérlőpult-->Programok hozzáadása-->Telepítés--->telepítő EXE betallózása.
Fut a telepítő :
A kész telepítés immár tényleg a célmeghajtóra került, látszanak a fileok, valamint az aktuális programkezelőben a telepített program sora is :
Akkor ez is megoldódott, graf felületen már minden megvan, ami az általános használathoz kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez melyik Mint kiadás? Nálad nyilván más a neve, mert a Minten nincs KDE. Mintes kollégák majd megmondják.
Viszont a másik kérdésedre, szerintem csak létrehoztad az új prefixet, de amikor kézzel indítasz dolgokat, akkor az alapértelmezett wine környezetben futnak.
Itt van némi infó a prefixek használatáról: https://linuxconfig.org/using-wine-prefixes valszeg kellene csinálni valami indító ikont ez alapján.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem találtam Link fájlra vagy mappára menüpontot sehol a lebegőmenükben, pedig jó sokáig keresgettem, próbálgattam.
Q4Wine- ben találtam prefix szerkesztőt, megadtam egy újat, a tulajdonságokban pedig az útvonalat az SSD egy könyvtárára irányítottam.
Telepítő lefutott, a rendszer SSD- ből nem vett le tárterületet, viszont a célkönyvtárban egy darab file sincs.
A saját mappámban vannak a C drive- n a fileok. Onnan indítva a HD verziók futnak, a retrók fekete képernyőt adnak.
A mentésen a SSam HD FE van, valamint jobb felül a két prefix a Q4Wine- ben.
-
baloo79
tag
válasz
shadow1901
üzenetére
Szuper!
Nem villog az elválasztó kettőspont. (Világvége)
Nem is fog.

Amúgy a %R csak az órát és percet írja ki, de ha másodpercet is akarsz, akkor %H:%M:%S kell neked. Igaz, a kettőspontot így sem fogja villogtatni.
Nálam ezek a beállítások XFCE-n:

És így néz ki a panel végén:

Ha erre rámész az egérrel, akkor szövegbuborékban kiírja, hogy az év éppen hányadik hete van.
Szerk.
#108480 Ablakos
Melyikkel próbáltad?
Pl. a BalenaEtcherrel mennie kéne. De Ventoy-jal is bootolnia kéne, ha az iso-t odamásolod a többi iso közé. -
Ablakos
addikt
Harmadik usb creator szerű alkalmazással próbáltam, de egyikkel sem lett bootolható clonezilla usb-m. Melyikkel érdemes kiírni ezt a cloneZilla image-t?
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkor lett 240GB külső Ext4 filesystem lemezem USB3- on, eredeti kínai USB to SATA csatolóval.
Node elsőre picit megakadtam, Mint- en Lemezek nevű kezelőt találtam. Azt nem tudtam hogy a formázás evvel töröl minden partíciót, és FS nélküli csontüres lemezt készít, mondjuk pont ez volt a célom, úgyhogy ez jó lett. Az új partíció létrehozása pedig felajánlotta az Ext4 filerendszert.
Csak az egész picit más logika alapján műkszik, mint Win alatt.@ubyegon2 : szóval sikerült a rendszerhez csatolnom egy újabb széklábalátétet
- 240GB A400 - ezen volt a Win11 próbatelepítés, amit aztán átklónoztam az 1TB Apacerre.
Pár játéknak elég lesz a kis A400.Folytatom a Topikgazda által leírtakkal. Ha megtalálom a szükséges DVD- t, pár ezer lemez közt elbújt.
szerk : így néz ki az eszme :

-
válasz
shadow1901
üzenetére
De, jó a példa, ha nem is tökéletes, mivel Linuxot is 10+ éve űzöm és a példában szereplő szakterületet is ugyanannyi ideje űztem, csak éppen egy olyan részterületről van/volt szó mindkét esetben, ami addig erősen elkerült. Szóval itt nem igazán a taknyosorrúak találkoznak kihívással dolog van.
-
-
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A második sorban ott egy másik út. Azzal szerintem a teljes palettát le is fedtük. A cseresznye a 3. sorban leledzik.
Az újdonsült felhasználók pedig imádnak kerülő úton eljutni valahová.
Azt hiszem értem mire akartál kilyukadni. Sajtreszelő számodra elengedhetetlen.A példád pedig nem jó. Tipikus letörjük a szarvát a taknyosorrúnak.
Egyszerű kérdés, totál más elvárással.
Mintha azt kérdeznék tudsz festéket keverni? Igen, kibont, bot/kanál/ecset belekotrok elkeveredik. De tudod hogy arra gondolt, hogy halvány zöldet milyen százalékos törtfehérrel kell összeönteni, hogy hupikéket kapj.Heroic oldotta meg a problémám 0 tudással. Amikor a többinek ugyan abba beletört a bicskája de legalább is csorbult. Most, hogy vissza kerestem a legnagyobb hibáját (nem időrendben rendezi a híreket így át kellett nyálaznom párat) most sem használnék mást, pedig a példámban a debian is részben ezért repült.
#108473 baloo79 Ötletnek jó, megnézem majd. Elméletben működnie kéne.
Megnéztem, gugli hová kell. mappa megtalálása, nincs olyan mappa??? parancs mkdir, sudo is kell, jogosultság, jó mappa megtalálása, jogosultság. Működik. Nem villog az elválasztó kettőspont. (Világvége) De ha már dolgoztál vele megnézem. Pedig hamarosan másik OS jön
-
baloo79
tag
válasz
shadow1901
üzenetére
Az jutott eszembe az első kép alapján, hogy mi van, ha ilyen LCD-s betűtípussal próbálod?
Akkor se engedi méretezni? -
válasz
urandom0
üzenetére
A kép az mutatja, amit mutat, de ugye mifelénk alapból nincs még Debian 14, a Download szekcióban meg nem látom a 13-at...
sudo apt install ./hardinfo2_FULLNAME
hardinfo2_2.2.12-Bodhi-7_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-10_aarch64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-10_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-11_aarch64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-11_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-12_aarch64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-12_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-12_i686.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-7_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-8_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-99_trixie_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-99_trixie_riscv64.deb
hardinfo2_2.2.12-DebianGNULinux-9_i686.deb
hardinfo2_2.2.12-DevuanGNULinux-5_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-Kubuntu-24.04_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-LinuxMint-21.3_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-LinuxMint-22.1_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-LinuxMint-22.2_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-LMDE-6_amd64.deb
hardinfo2_2.2.12-MXLinux-23_amd64.debSorry, nem akartam DL linkeket berakni, egyszerűen csak kijelölős másolás csináltam.
Gondolom a PH új szerkesztője ilyen, bezzeg ha szöveget jelölök ki, azt sz*rik beilleszteni... -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sajnos igazad van, totál géz majd minden FB csoport, ezért is hagytam ott évekkel ezelőtt a FB-ot. Ha nincsenek a Törpenyuszis meg REX nyuszis csoportok, ma is ellennék nélküle. Igaz az elsőben 40000+ user van, de már ismerem a hozzáértő nyuszisokat, tenyésztők, dokik, nyuszimentéssel foglalkozók, így egy adott blokkból már ki tudom venni a valódi infókat, mert amúgy még itt is jön mindenféle okosság. Szóval az általad említett arányok minden egyébként hasznos szakmai csoportban megvan.
Viszont a törpnyuszós csoportokban rengeteg képet raknak fel értelemszerűen és azokat jó nézegetni, egyrészt übercuki nyuszik vannak, másrészt sok fiatal hugi nyuszigazdi is van.
Elképzelem hogy kb. ilyen sokkhatást váltok ki én itt a mai napig.
Áááá dehogy!
Az elején volt inkább sokkoló, főleg a Linux/Win elemezgető blogod. Mondjuk mai fejemmel már inkább szórakoztatónak tartanám azt is...ennyit tesz két év törpenyuszizás! Kb titán-grafénből vannak az idegszálaim. Van olyan nyuszi a csoportban, akit Rivotrilnak hívnak, persze ez kétirányú is lehet, de tény, hogy ami két éve agyvérzésközeli állapotba hozott Ördinél, ma azon már csak mosolygok. (vannak még ennyi idő után is kemény húzásai) -
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze, emlékszem én erre is, mint ahogy a Debianos botladozásokra is! De azt is sejtem, mennyit lehet felejteni és mennyit változott mondjuk 10 év alatt a desktop Linux.
Erről a .deb telepítésről épp releváns dolog jutott eszembe...milyen különbségeket tapasztalhatnál a Linux Mint Cinnamonhoz képest, ha fenn lenne egy Debian Cinnamon is és kipróbálnád a hardinfo2.deb megfelelő verziójának telepítését! (lehet már default fenn van a Gdebi, de nem ez a lényeg)
Szóval Linux Mint alatt letöltöd, rákatt és már telepítheted is még egy katt+jelszóval. Debian alatt ez nem lenne ilyen konyhakész, legutóbb le kellett tölteni a Gdebi-t és még az adott DE beállításai között társítanom is kellett az adott fájltipust a végrehajtást intéző programhoz. Egyébként terminalból a dpkg segítségével kellett volna felraknom kezelve a függőségeit(vagy kitömöríted és más GUI-s megoldás felrakja) itt van pár módszer! Előbbieket a Linux Mint-nél már megcsinálták konyhakészre, ahogy sok minden mást is. Emiatt is célszerűbb egy kezdőnek először a Linux Mint-re rácuppannia, aztán ha sok alapdolgot megismer, már jöhet bármi.
Ez a hardinfo2 amúgy vicces egy valami, mert Debian 13-ra még nincs külön .deb, de a githubos képen már a Debian 14-re való verzió is ott van! Meg persze az Ubuntu 26.04 is...
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem csak ott láthatsz ilyet, mármint a Linuxos csopikba.
5 darab műszaki, szakmai (szakmai...??) csoportba vagyok fennt Facén.
Van melyiknek 20000 feletti taglétszáma van.
Namost ebből a húszerzerből 5-600 valamit hozzászagol a témához, kb. 40-50 tényleg penge. Viszont ennek a 40-50 szakinak már rég elment a kedve hogy válaszoljon valami überbaromság kérdésre amit a maradék 19500 fő tesz fel napi rendszerességgel.Bele lehet fáradni.
Elképzelem hogy kb. ilyen sokkhatást váltok ki én itt a mai napig.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mondott. Annyit feldobott hogy további csomagokat kell telepíteni, jóváhagytam, aztán futott tovább a telepítés. Más telepítők is szoktak feldobni függőségket, ami már automatikus szerencsére. Régen leállt a telepítés, aztán kiírta hogy szerezzem be ezt vagy azt a csomagot.
SSD/HDD : van még tárterület bőven, csak nem Ext4, hanem NTFS/FAT32, de azok kellenek DOS/XP/Win11- hez, nem formázom át Linuxosra. Hobbigép, legyen rajta mindenféle oprendszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
A palack az a prefix. Csak azért mondom, mert ilyen néven ismeri az internet.

A link viszont fordítva van. Csatlakoztasd a külső meghajtót, majd a saját mappád alatt csinálj egy szimbólikus linket, ez pl. a Dolphinban a jobb klikkes menüben van:

Aminél a következő ablakban adsz neki egy nevet, pl. SSD, és útvonalnak meg megadod a partíciót. Ez után csak annyit kell csinálnod, hogy a wine prefix amit létrehozol, az az előbb kreált SSD mappában (ami symlink a partícióra) jöjjön létre és úgy egyből a külső meghajtóra kerülnek a fájlok.
A symlink egy jó tulajdonsága, hogy túléli, ha eltávolítod a meghajtót, a visszacsatlakozás után újra élni fog.
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem olyan egyszerű...no jó, ezt a részt ugorhatjuk is, egy egyszerű androidos mobil topikjában is olyan kérdéseket olvasok, hogy a fejem fogom!
Ha a pen vagy DVD kiírása nem megy valakinek, arra tényleg nem tudok mit mondani... Anno még internetem se volt, totál kampó lett a desktopom HDD hiba miatt, csak a tesóm két vastag számtech könyve volt, amihez fordulhattam, no az nem volt egyszerű, hogy onnan működőképesség tegyem a gépet. Ja és mi még az iskolákban nem is hallottunk számítógépről!Wine-nal tuti nem fogok vacakolni, ezeréve próbáltam, nem kell. Ha Ördi nyuszi teljesen rendbejön, lassan összerakom a desktopot és valamit próbálok rajta gamelni, a régi COD meg MOHAA és társai már kezdenek hiányozni.
Kicsi a tárterületem Ext filerendszerben(már csak 100GB maradt), rátolok egy külső SSD- t
Hát ugye nem véletlen mondom mindig, hogy kell már valami normális SSD a széklábalátétek helyett!
Még mindig egyszerűbb SSD-t venni, mint dekódolni, amit Kapitány a #108457-ben leírt!Ez a hardinfo2 telepítéskor mondott neked ilyent?

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Ha csak tárhely kell, akkor komplett partíciót, vagy mappát egy partícióról be tudsz linkelni egy másik partíció vagy mappa alá. Ez a szimbolikus linkelés, az ln -s parancs csinálja, illetve fájlkezelőkből is simán egyszerűen lehet ilyet csinálni. Ráadásul mivel szimbolikus a linkelés, így a fájlrendszert nem buzerálja át, bármikor megszüntethető probléma nélkül.
De lehet külön wine mappákat is csinálni (prefixeket), sőt, jellemzően ha több wines programot használsz, akkor érdemes több különbözőt tartani, mert eltérő beállításokat, telepített dolgokat tudsz bennük csinálni. Lehet terminálból, meg lehet pl. GUI-s programból is menedzselni őket, erre van a "bottles". [link]
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem olyan egyszerű azért. Ahogy írod Winhez is kell némi rutin, márcsak napi használathoz is. Sok user fel sem tudja telepíteni, már a telepítő pen vagy DVD kiírása sem megy nekik, ahogy pld Linux esetén is hasonló ez a kezdő lépés.
Steamen is van pár ingyenes csomagom, meg 1-2 ajándék, de inkább offline tolom.
Wine és népi zenekara elsőre elgondolkodtatóak. Rutinos PC- s azért megoldja, de aki nem látja át az alapokat sem...
...hát Linux azért sztem picit nehezebb.Kicsi a tárterületem Ext filerendszerben(már csak 100GB maradt), rátolok egy külső SSD- t, a SSam sor azért zabálja a Bytokat. Azt látom hogy a Wine palack csak Linuxos filerendszerre pakolható, de azt még ki kell derítenem, hogy új poharat hogyan tudok másik meghajtón csatolni a meglévő palackhoz.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Valójában ez tényleg 2 katt volt csak.
Jogos, elfelejtettem, hogy van .deb verziója is, amit csak le kell tölteni és 2 katt. ELőször nekem a github-os install módszer jött fel és az maradt a memóriámban. (elég sok esetben nincs külön .deb verzió egy adott programból)
-
-
válasz
shadow1901
üzenetére
Azért blogot, hogy steamen elindítod?
Mert csak ez az út volna? Akkor nem szóltam. Néha olvasok Proton meg Lutris meg különböző launcher megoldásokról és társairól, de ha csak annyi, hogy a steamet elindítom, akkor nem szóltam.
Mikor új helyre kerültem a Honvédségnél, behívott a főnököm és kérdezte, ismerem-e a térképeket? Mondtam, hogy még jó, naponta használok autóstérképet, a suliban is tanultuk, mi micsoda egy térképszelvényen...Aszongya az ember, hogy az super, akkor itt vannak a sarokpontok, gyorsan dobjam össze áttekintőlap alapján 1:25000 és 1:50000 ma-ban, mit rakjanak össze a raktárban 20 példányban. Mondom neki, hogy OK, kicsit nézegetem először mi micsoda, de nem lesz gond. Ember elment. Azért kicsit mintha mosolygott volna...
20 perc múlva telefonált a raktárosok főnöke, hogy kéne nekik a bejelölt áttekintő, mert egy óra múlva itt vannak a térképekért, most szólt ide a VKF hadműveleti embere. Kicsit sürgős nekik...
Szerencsére hamar megtaláltam a főnökömet, aki még jobban vigyorgott és megnyugtatott, hogy nem nagy ügy ez, csak addig tűnik bonyolultnak, amíg ki nem tapasztalja az ember.
Utána kukába dobta az összes áttekintőlapot az irodámból és mondta, hogy ezeket le kell cseréltetnem majd, mivel Gauss-Krüger vetületűek és féléve áttértünk az UTM vetületre.
No ezek után már óvatosabb voltam, ha valamit kérdezett, hogy meg tudom-e csinálni! Hiába érkeztem én nagy arccal x éves rutinnal meg különböző skillekkel, az kevés volt, hogy használtam már katonai térképeket...
Remélem átment a példából, mire akarok kilyukadni!
Szóval 10+ éve használok Linuxot, de játékra még soha nem használtam. (egyszer próbáltam, amikor egy Linuxos game megette az összes RAM-ot a gépből, no ott abba is maradt minden gamerkedés, 10 éve volt ez is) -
válasz
DarthSun
üzenetére
Amúgy ez is addig tűnik bonyolultnak, amíg ki nem tapasztalja az ember.
Ez valóban ilyen, sok Winről betévedő user nyekereg, hogy milyen már ez és elfelejti, hogy amikor először telepített/használt Wint, akkor is kellett tapasztalatot szeretnie a készségszintű alkalmazásához.
Parancssoros majd, abba is el kéne mélyedni, hogy tudjak vele flexelni
Ez is olyan, hogy elkezded kíváncsiságból az egyszerűbb monitorozó,, info parancssorokkal és aztán kipróbálsz mondjuk egy upgrade-et parancssorral és megtetszik! Anno például sok időt el tudtam molyolni egy adott frissítés különböző végrehajtási metodikáján. Terminalba kiadtam ezeket:
sudo aptitude update && sudo aptitude upgradesudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo apt update && sudo apt upgradeés próbáltam értelmezni a különböző végrehajtási kimeneteket.
Sokan most is rácsodálkoznak, ha a
sudo apt update && sudo apt upgradesudo nala update && sudo nala upgradeközött komoly különbség van a kimenetben.
Debian is tök egyszerű, ha már kicsit ismered az alapokat, ahogy anno is említettem, ott oda kell figyelni egy installnál, míg a Linux Mint-et csak feltelepíted pikkpakk, szinte next next finish módon.
Valszeg kicsit vénebb vagyok mint ubyegon2 kolléga.
Az a négy év tényleg nem sok, főleg ha onnan nézzük, hogy lassan 20 éve, hogy először nyugger lettem!
4 év múlva leszek újra az. 
Majd firkálok valamit, de nem ér röhögni rajta

Nem marháskodásból írtam, tényleg sehol nem láttam még egy totál laikusnak hasznos egyszerű írást, ha Linuxon játszani akarna, hogyan fogjon hozzá. Ez sem olyan egyszerű, hogy na jó felrakok egy gémet és lőtézek kicsit.

Hardinfo2 felment, működik rendben.
Na ugye, alakul ez, mivel ez egy külső csomag, nem is olyan egyszerű felrakni, mint egy tárolóból két kattal! -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na jó, elég vének vagyunk, de itt a tudás/tapasztalati vénségre céloztam. Minap benéztem FB-re a nyuszis csoport miatt és felugrott a Linux Mint barátos csoport, volt egy tucat hozzászóló, de olyan érzésem volt a profilképeket nézegetve, mitha egy békamenetre készülődő DPK csoportba tévedtem volna.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért blogot, hogy steamen elindítod?
Ha nem steames Heroicban *.exe tallózás és elindítod?
Ha meg eleve linuxos verzió, *.sh indítása?
Anticheatek szivathatnak, de azok arra is valóak. Kiszűrjék a valódi játékosokat a csalók közül.
Heroicban 2 opciód van, proton vagy wine. Protonnal kb minden alkalommal jobban működtek. Lehet ezért 9 hónapja volt az utolsó frissítése a wine-nak Heroicban. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Valszeg kicsit vénebb vagyok mint ubyegon2 kolléga.
Jó a Linuxozás idősödve is, ha töröm az agyam, talán a Német haverom nem dugja el a távszabályzót...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Már tőőttöm is lefele...Meglepődtem, de nem is annyira azon hogy működik minden(mert azt olvastam itt hogy igen), hanem hogy ki tudtam köbözni ezt Wine- t hogyan kell használni, meg hozzá palackok, meg borospoharak
, aztán a szinte azonos elérési utakon más-más jogosultsági szintek. Jézusom, ezek a könyvtárak, hogy is vannak.Amúgy ez is addig tűnik bonyolultnak, amíg ki nem tapasztalja az ember.
Nem is tudnám még kacifántosan. Telepít, ok, frissít, ok, enter, jobbklikk-balklikk sémán tudom csak, mondjuk másik kezdőnek ez így könnyebb tényleg.
Parancssoros majd, abba is el kéne mélyedni, hogy tudjak vele flexelni
Majd firkálok valamit, de nem ér röhögni rajta
Amúgy mindíg ilyen sok frissítés jön Mint- re ? Ma vagy ötször jelzett a piros pötty.
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A 2-es jóval újabb, neked az kéne, mivel állandóan nézegeted mi micsoda, mennyivel megy, etc.
Mit össze meglepődsz, hogy Linuxon működik minden!
Hát persze...mér'ne működne? (nem mellesleg még széklábalátét SSD-n futtatva is)Igaz pont esetedben úgy lenne célszerű fogalmazni, hogy Linux Mint-en működik minden! Mer'ugye az a fránya Debian is Linux.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pihenésképpen elkezdhetnél blogot írni, mit hogyan, honnan kell egymásra építgetni, hogy a mezei user játszani is tudjon Linuxon ügyesen!
Azért neked kéne ezt megírni, mert kezdőként könnyen követhető lenne a téma, nem lenne túl kacifántosítva, mint a vénebb* fórumtársak esetében.*nem életkorilag értendő
-
cigam
titán
válasz
róland
üzenetére
Mire nem elég 300Mbit a Libreelcenek? Mindegy. Az a baj a Libreelec-el, hogy eléggé lecsupaszították, nem olyan könnyen bővíthető mint egy általános otthoni distro, amihez "könnyű" utólag drivert hozzáadni/fordítani. Nézz szét a libreelec oldalán(fórumán) miket ismer.
Plusz ugyanazon a modellnéven többféle chipsettel szerelik az eszközöket, hogy az adott héten éppen milyen chipekhez fértek hozzá.A TP LINK Archer T2U verziók eltérő chipekkel kerülnek piacra (például MT7610U, RTL8821AU/RTL8812AU stb.).
MT7610U és sok RTL88xx driver nem része a Linux kernelnek; általában külső forráskódú modulokat kell fordítani és telepíteni hozzájuk. A LibreELEC viszont minimal, read‑only rendszerkép: kernel‑modul fordítás/telepítés körülményes és törékeny megoldás.
Én nem vállalnám be. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Red Eclipse-et vagy Xonoticot nem próbáltad?
-
Működik a Linuxon minden is
Feltettem hang, videó - lejátszókat, csomó progit. XFi HD USB is azonnal megy. Onyx DAC- ot is kapásból felismeri.Korábban kaptam linket a Hardinfo- ról, műkszik. Játék téren az UT3- at pakoltam fel - perfect.
Pár játék még felmegy majd, aztán már teljesen alkalmas folyamatos használatra.
Láma indulás után elértem a kezdő felhasználói szintet
-
róland
veterán
Sziasztok!
Megadta magát a régi TP-Link TL-WN821N usb-s hálózati adapterem.
Milyen hasonló eszközt érdemes venni most, ha LibreELEC alatt szeretném használni?
-
shadow1901
aktív tag
válasz
urandom0
üzenetére
Hagyd a francba. 24 novemberben még Debian volt. Az lassan vehette ezt át. Ami megmagyarázza miért nem volt probléma kb 25 tavaszig(kb). Amikor Arch lett, amivel más gondjaim vannak, majd elengedtem őket, jött megint az LCD

Köszi, nincsenek olyan accountjaim és nem is tervezek. Tudnak róla, majd az unokáim méretezhetik újra
Valljuk be, nem "kenyérre kell" [kép] [kép] -
válasz
shadow1901
üzenetére
Értem. Akkor lehet, hogy ez hibajavítás az oka: https://gitlab.xfce.org/xfce/xfce4-panel/-/commit/e72f3ddbd33657eb1e98e1589ec41038046613f2
Ez alapján az óra átméretezhetősége csak egy mellékhatás volt.
Vagy esetleg ez: https://gitlab.xfce.org/xfce/xfce4-panel/-/commit/8452f247901709207d88242dd8038136c52d1186
Itt kapott egy méretkorlátozást az LCD és a bináris widget. Mind a kettő tavaly októberi "javítás", úgyhogy szerintem a 4.20-as verzióban jelentek meg először. Ha nálad ennél régebbi van, akkor nem ezek a javítások okozzák a hibát.
A gitlab.xfce.org-ra Github vagy Gitlab accountal be lehet lépni, és lehet issuet nyitni ezügyben. -
válasz
cigam
üzenetére
A Gnome-ban hova tűnt az a gom, amivel az ablakot le/félrerakom?

2011 óta nincs minimalizáló gomb a Gnome-ban
De vissza tudod tenni dconf-editorral a /org/gnome/desktop/wm/preferences/button-layout kulcsot kell átírni így:
:minimize,maximize,closeEkkor lesz minimalizáló, maximalizáló és bezáró gombod.
És a Gnome Tweaks-ben is van rá menü:
-
Warton
őstag
-
cigam
titán
válasz
AMD94
üzenetére
Per pillanat felesleg, max. a böngészőbe épülő védelmi rendszernek van jogosultsága. Létezik ingyenes megoldás, pl. a https://www.clamav.net/ Ez nem figyel folyamatosan a háttérben, csak akkor keres, ha azt mondod neki nézze át a rendszert, vagy egy konkrét könyvtárat/fájlt. A megnyugtatás végett (paranoia függő) érdemes lehet pár hetente /havonta frissíteni az adatbázisát, majd lefuttatni egy keresést.
Ha nem telepítesz fura scripteket/programokat, nem lesz baj. Főleg ha csak a hivatalos programkönyvtárat használod (megbízható forrásból telepítesz).---
A Gnome-ban hova tűnt az a gom, amivel az ablakot le/félrerakom? -
AMD94
junior tag
Sziasztok!
Most váltok linux mint re
virusirtó kell a rendszerhez ? Van ingyenes ?
Itunes t tudom valahogy futtatni ? -
shadow1901
aktív tag
válasz
urandom0
üzenetére
Ez azért fura, mert XFCE és XFCE (wayland) munkamenetekkel tudnék bejelentkezni sima bejelentkezik, wayland pedig visszadob a login képernyőre egy fekete háttér és egér kurzor megjelenése után. Mindegy, ezt nem kell megfejteni. Talán nyáron került ki, addig tudtam méretezni. Se wayland se méret.
-
hoffman_
nagyúr
mindennek kell, hogy legyen valami oka, csak nem biztos, hogy lesz erőm megkeresni. egy daily drivert kellene összeraknom most már a W10 helyett. közben a bazzite is felment, lagtenger volt az egész, használhatatlan. a vanila Fedora közel hibátlan volt ehhez képest. közben lehet, hogy belenyúltam a QVL lottóba is, most memtest86 fut reggel óta. ha rendben, akkor felrakok egy Windows10-et, megnézem, hogy hoz-e valami anomáliát. ha nem, akkor megy vissza Fedora és folytatom a hibakeresést, jobbára...
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Szerintem te olyasmi hardveres anomáliába futsz bele mint én 7-8 évvel ezelőtt.
Mai napig megvan az a pc-m és a mai napig 2 rendszert tűr meg. Egyik a Windows másik az Ubuntu.
Blogot is írtam róla.
Se Arch se Mint se Debian se semmi mert megmagyarázhatatlan anomáliákat produkálnak.
magyarázat nincs.
Mai napig egy Ubuntu fut rajta, hiba nélkül 7. éve.
A hibákat bármikor stabilan tudom reprodukálni egy mai bármelyik disztróval ami nem Ubuntu.
Nem biztos hogy nálad is ilyesmi van csak leírtam az akkori tapasztalatomat. -
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem semmi anomália, mintha tényleg alaplaphiba lenne ?
Próbáld a Mint- et, az még nekem is, mint relatíve kezdőnek simán megy. Ha az is hibára fut, akkor valszeg a vas defektes.
Win10/11 van a gépen ? Ha igen, az működik ?
Boot idő nálam jó gyors, pedig csak egy széklábalátét SPCC SATA SSD- n van. -
válasz
shadow1901
üzenetére
Valószínűleg a Wayland átállás miatt. A Whisker menü is ezért nem méretezhető át már egérrel, mert Wayland valahogy valamit nem támogat, pontosabb okát nem tudom.
-
RaZroX
addikt
-
Warton
őstag
Tudja valaki, hogy a Battlefront 2 elindul linuxon? Ellentmondásos bejegyzések vannak a protondb-n.
Bár le van árazva most, de nem szeretném feleslegesen megvenni. -
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
a bazzite telepítő is kiakadt, még a Fedoránál is rövidebbet futtot. az USB power draw hibát ezekután biztosnak vettem.
minden egeret, billt eldobtam, kihúztam, egyesével néztem, de nem változott. annyi eszem nem volt eddig a pontig, hogy a háznak az USB header-jeit lehúzzam elsőre. USB2.0 és 3.0 header lehúzása után a Fedora bár elsőre SDDM hibával black screenre bootolt (ötletem nincs miért jó néha ugyanaz a kernel és miért áll ki máskor), de a bootidő rendben volt. a billentyűzet is ment. az egeret is rögtön látta. dmesg nem hozott USB hibát. úgy fest megvan, valami a ház kábeleivel lehet, legközelebb ezzel kezdem...
már csak a black screen boot anomália és az egér microstutter maradt meg, de még a végén azt is kitalálom. végtelen mennyiségű linux fórum és hiba van, 127x esetet megnéztem, egyik sem hozott ilyen példát, nagy pech volt.
szerk.: javított bootidő alatt 3 perc helyett 1 percnet értek, szemben a Kubuntu 15 másodpercével és de stuttering meg lassú töltések vannak bőven. agyrém kibogozni. mintha nem töltenének be komponensek csak mituán már az asztalon vagyok.
-
válasz
Ablakos
üzenetére
Van user szintű crontab és van root szintű. Ha így viszed fel a crontab bejegyzést, hogy
sudo crontab -e, akkor a root crontabjába kerül, és így már futnia kell. Ha így sem fut, akkor valószínűleg nem jogosultsági probléma lesz.Lehet sudoers-ben is bűvészkedni, valami ilyesmit:
felhasznaloneved ALL=(ALL) NOPASSWD: /home/youruser/smartctlToWEB.sh
De ez maximum csak workaround.
A harmadik megoldás pedig azt lehetne, hogy csinálsz hozzá systemd servicet és egy timert, de ez bonyolultabb, mint a crontabba beleírni.
-
-
Ablakos
addikt
Cronba helyezett ütemezésem nem tud lefutni, mivel igényli az emelt jogosultságot.
$ crontab -l
*/15 * * * * ~/./smartctlToWEB.sh (parancssorban sudoval lefut)
Hogy lehet ezt megoldani? -
hoffman_
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
nem, májusi volt és pont az USB anomáliák miatt ódzkodtam frissíteni (állandóan random ledobta a flash driveot is alaplapi porton), megelégeltem, yolo, felraktam a legfrissebbe, sikerrel. ugyanúgy jönnek a hibák.
urandom0:
azt értem, hogy az ai szerint ez nem gond, de látványos anomáliák vannak az USB kezelésemmel is, nem tudtam még kizárni semmit. se nem sikeres, se nem tiszta boot, hogy idézzem őket, ami black screenre fut, leválasztja a perifériát és minden második alkalommal manuálisan kell kiválasztani grubban a kernelt, ami előtte működött. 16 órát töltöttem troubleshooting fórumozással, és nem találtam a hibát, felettébb frusztráló sajnos. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
21 éves, az XDG mapparendszerrel kapcsolatos bugreportot zár most le a Mozilla, a 147-es kiadás már nem a .mozilla, hanem a megfelelő .config és társai mappákba fogja tenni a cuccait. [link]
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
na, teljesen feladtam Fedorát. minden második boot black screen-re fut. ezzel is tele van a Fedora help. nVidia driver már jónak tűnik, de az egér kifagy, nem találom az okát. plymouth is rendre megfagyott, három pötty és semmi. valami bootnál timeoutolt, de több infót nem adott az 'Esc'-el kilépve bootlogba.
annyira felhúzott, hogy leszedtem a bazziteot, már épp bootoltam a live környezetet, mikor szembejött a device descriptor read hiba. ebből van több is. elég hosszú a dmesg, felraktam gdriveba .txtben, esetleg ha valaki ránéz és rávágja, hogy ez hardverhiba, hálás leszek.
gyanús nekem, hogy az aranyárban mért lapom hibás ezek után. a -110es hiba az elvileg túl nagy áramfelvétel. az alaplai port meg közben üres. és a bazzite boot is hozta ezt a hibát még vagy 6 soron. direkt lehúztam mindent, több porot is próbáltam, több eszközzel. ugyanaz. unable to enumerate USB device, -72 hiba is volt, arra is azt találtam, hogy hardverhiba lehet...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
nem adtam fel, csak megnéztem a BIOS-t és kikapcsoltam az iGPU-t. érdemes volt.
még mindig van bőven anomálisa, de úgyfest, hogy megoldotta az akadást. valószínűleg a gpu váltások betettek neki. minden rendszerkomponens és KDE is legfrissebb, 580-as driver fent van. a driver nem rakta fel az nvidia-smi-t, nem akartam továbbvinni (sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-cuda). feldobtam az nvtop-ot, egyelőre rendben.
azért egy force kernel build kellett, hiába vártam negyed órát install után, black screen és prompt fogadott.
vannak néha mikrolagok, a boot idő még mindig szörnyű és az egér mindig elszáll boot közben. mások is tapasztalnak ilyet, bár nekem nem HUB gondom van. az USB probléma és a boot között biztos van összefüggés, de még nem vagyok elég tapasztalt a hibakeresésben.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Fogta magát és bedőlt az ígéretesnek tűnő linuxos Snapdragon notebook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Ne már! Drágább lesz a GPU a memóriapánik miatt?
- World of Warships
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3935, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 12 Pro 128 GB Pacific Blue 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500T 16GB DDR4 512GB SSD RX 5500 XT 8GB Zalman T4 Plus Chieftec 600W
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Akkor ez is megoldódott, graf felületen már minden megvan, ami az általános használathoz kell.

- 240GB A400 - ezen volt a Win11 próbatelepítés, amit aztán átklónoztam az 1TB Apacerre.

Gondolom a PH új szerkesztője ilyen, bezzeg ha szöveget jelölök ki, azt sz*rik beilleszteni...
Viszont a törpnyuszós csoportokban rengeteg képet raknak fel értelemszerűen és azokat jó nézegetni, egyrészt übercuki nyuszik vannak, másrészt sok fiatal hugi nyuszigazdi is van.
Az elején volt inkább sokkoló, főleg a Linux/Win elemezgető blogod. Mondjuk mai fejemmel már inkább szórakoztatónak tartanám azt is...ennyit tesz két év törpenyuszizás! Kb titán-grafénből vannak az idegszálaim. Van olyan nyuszi a csoportban, akit Rivotrilnak hívnak, persze ez kétirányú is lehet, de tény, hogy ami két éve agyvérzésközeli állapotba hozott Ördinél, ma azon már csak mosolygok. (vannak még ennyi idő után is kemény húzásai)
, lezongorázom.

Feltettem hang, videó - lejátszókat, csomó progit. XFi HD USB is azonnal megy. Onyx DAC- ot is kapásból felismeri.