Hirdetés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 8 – Ami félresikerül, még nem biztos, hogy rossz is
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #107320 üzenetére
A hardveres sebezhetőségek az más kérdés, konkrétan Linuxhoz előbb volt kész a Meltdown és a Spectre patch, mint Windowshoz. Most is benne vannak minden új verziójú kernelben.
Linuxon inkább a szerveroldali dolgokat támadják, pl. az SSH-t. Mint pl. a Jia Tan-féle eset.
De ha valaki nagyon akar, használhat Linuxon vírusírtót, van rá. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #107320 üzenetére
Itt ez akkor sem olyan egyszerű. Két dolgog kell, hogy valami rosszindulatú dolog kerüljön be. Egyik, ha fizikálisan hozzáfér a géphez, a másik, ha Te magad teszel futtathatóvá állományt , és a jogosultságok is rendben vannak. De ez nem életszerű, bár volt már rá példa, akár egy kompromittálódott ISO-val, vagy egy közösség által karbantartott tároló, nem is olyan régen, az AUR. Be lehet szedni itt is bármit, ezért nem árt egy kis tűzfal alapozó, és legalább egy ClamAV, Kaspersky Rescue Disk, vagy hasonló. A böngészők, megfelelő add-on-ok segítségével az esetek túlnyomó részében megvéd az adathalászattól, vagy más, rosszindulatú linktől. Használhatsz Flatpakes böngészőt is, kb semmihez nem fér hozzá alapjáraton. Tudod itt az szokott lenni a baj, hogy biztonsági mentés sehol, sem a rendszerről, sem az adatokról. Adatbiztonsági elvek meg ugyanazok, mint Windows alatt, ez a tudatos használat. Minden naprakész. A rendszer és a programok is.
Rengeteg más megoldás is van, amivel védheted magad, VPN az ismeretlen weboldalakon, süti konténerezés, alternatív DNS használata a routeren: Quad9, Cloudflare( a malware szűréses) és egyebek. De inkább a szerverekre éleződnek ezek a dolgok, ahol a rendszergazda ismeri a rendszerei összes rezdülését, és nem fog innen-onnan telepíteni semmit. A 4% DE felhasználás meg nagyon kevés, hogy a közeljövőben annyi kártevő jelenjen meg a különböző kerneleket, felépítést és jogosultságkezelést tartalmazó disztrókra, ez kizárt. -
válasz
urandom0 #107317 üzenetére
Há én nem értek hozzá, de Win alatt szoftveresen is kijátszották az MS- t. Majd hardveresen is betaláltak, Intel/AMD esetén is, kihasználva az utsításkészletek kiskapuit. Azóta kell a secureboot, meg TPM, ilyesmi.
Az általad felsororolt tűzfalszerű dolgokkal a kisg*ci vírusírók is tisztában vannak, gondolom fejlesztik mint állat a kiskapukat, hogy a Linuxra is fullos vírust, trójait, egyebet tudjanak írni.
Ezek a kis genyók gazdagok, soha nem kellett dolgozniuk, a gazdag apuka járatta őket informatikai egyetemre, pénzre nyilván nincs szükségük, csak szórakozásból fejik le az áldozatokat, és bankkártyájukat...aztán csak röhögnek a markukba, mint Mardell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
winboat - Egy új megoldás Wines appok használatára. Lényegében beépít egy virtuális gépet a rendszerbe, amin fut a progoramod, de azt RDP-n keresztül éred el. Viszonylag használható megoldás.
-
Egyik kedvenc YouTube csatorna feltöltött egy jó videót Linux biztonság témakörben. Angol nyelvű de szerintem megéri megnézni. Az alapokról beszél, de amolyan teljesen fogyasztható stílusban.
-
válasz
DarthSun #107311 üzenetére
Milyen fertőzött link? Mi a hatásmechanizmusa?
Weboldalon futó Javascript nem fog tudni elindítani semmit sem a gépeden, és a fájlaidhoz sem fog tudni hozzáférni.
Cookie-hoz, localstorage-hez nem fér hozzá más, csak a saját domainen futó oldal, tehát onnan sem fog tudni adatot lopni. Ransomware nem fog tudni letöltődni és elindulni csak úgy. Gyakorlatilag amíg kézzel le nem töltesz egy futtatható fájlt, x jogosultságot nem adsz neki, addig nem nagyon tudnak ártani csupán azáltal, hogy úgynevezett fertőzött linket keresel fel.Androidon nincs a klasszikus értelemben vett vírus. Adathalász alkalmazások vannak, de odafigyeléssel 99%-kát el lehet kerülni. Elég annyi, hogy nem tölt le az ember minden jött-ment alkalmazást, amit letölt, annak pedig csak a legszükségesebb jogosultságokat adja meg.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107315 üzenetére
Ezt amit mondasz értem,igen a nem megfelelő driver,sok sok problámát tud ókózni.
Ezt még az Wps időkben tanultam is meg a megfelelő driver -t kell feltenni ami a vga -nkhóz illík.
A flag registerbit -hez nemértek,idáig még sohasem voltak problémáim a vga driverrel,erről ezt tudom mondani.
Pingvin disztrok install kőzben általában jól felismerik a vga-nkat,alapbeállitáson a nyíltdriverrel tudjuk a reboot után használni,tömören ennyi a driver kapcsán ezt tudom pontosan mondani. -
válasz
IstvánLászló #107314 üzenetére
Tippre akkor szokott anomália lenni, ha nem jól van fennt a driver, Windows alatt expert professzor vagyok, ott már detektáltam régebben ilyesmit(nem pontosan ezt, de ha nem 0 a visszatérési flag registerbit, akkor szétvágja az asztalt az ikonokkal együtt), Pingvin alatt tehát csak tipp...még amatőrként.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #107307 üzenetére
OK, de nem ugyanarról beszélünk! ;-)
Ha felbontást, skálázást, akármit állít az ember, akkor persze, átrendezi az ikonokat - már csak azért is, mert "nem adja ki" váltogatás közben az elrendezés, pl. hogy hány elem van egy oszlopban.
De én nem váltok felbontást. Soha. ;-) Feltelepítettem, azóta úgy van, aztán néha nem rendezi át, de inkább igen. -
válasz
urandom0 #107309 üzenetére
Mi a helyzet akkor, ha pld emailben figyel be egy fertőzött link ?, ami ráadásul Linux alatt is futó vírust aktivál. A fő célpont nyilván a Windows, de a szorgalmas genyóságra specializálódott hackerek tudják, ha a Win jól van védve...+figyel a frissített víruskergető, akkor nehezebb a szivatás. Emiatt lassan specializálódnak Linux alá is, mert ott nem online ellenőriz a vírusirtó, hanem offline lehet keresni.
Fertőzött weboldal nem kerül tiltásra azonnal, a futtathatóvá tett telepítőt pedig realtime startolják, semmi nem garantálja hogy nincs benne ártó kód.
A mellékelt csomagtelepítőkben pedig kb annyi lehet a garancia, mint pld az Android play-áruházban, utóbbiban is gyakorta rejtettek el vírusos csomagokat, melyre csak utólag hívták fel a felhasználók figyelmét, ha ezt telepítette, törölje, vagy állítsa vissza a telefont gyári alapra, és ismét töltse le az összes megjelent frissítést. -
válasz
Nem semmi, nálam még nem figyelt be ilyesmi, ismételt-visszatérő, de kezdő vagyok Mint disztróval. A retró 3DM2001- et futtattam az áramtermelő GTX1650- el(majd megy a helyére valami RTX, 850W táp már holnap érkezik), ott a felbontás 3D alatt 1024, de lefutás után visszaállt gond nélkül a FHD beállított, nem kaptam ilyen képernyő zippelést
-
válasz
zoltanpapp82 #107297 üzenetére
Emlékszem, nem egyszer volt olyan, hogy az ESET szólt, adott oldalon kártékony kód próbált futni, meg hát ott a "fizetésvédelem". Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Weboldalon nem igazán lehet valóban kártékony kódot futtatni, amit lehet, azzal pedig nem igazán lehet kárt tenni. Tehát az adataid nem tudják ellopni csak úgy, a fájlaidhoz nem férnek hozzá, a rendszered nem tudják feltörni...
A fizetésvédelem pedig alapvetően egy elszeparált böngészős környezet, meg egy két plusz extra, mint pl. keylogger védelem, screengrabber védelem, ilyesmik. De ha odafigyelsz arra, hogy mit és honnan töltesz le, akkor még Windows alatt sem fogsz vírust kapni, nem hogy Linux alatt.Nagyon nagyon ritka kivétel esetleg valamilyen böngészős sebezhetőség, de annak az esélye, hogy ilyenbe belefutsz, szinte nulla. És ez ellen jellemzően a vírusírtók sem igazán védenek. Ami véd ellene, az az, ha frissen tartod a rendszered.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
A nincs panel se semmi, megoldása erre a - nagyon régi monitorommal volt ami mamximumux 50-60 herces lehetett 1280x1024 febontást tudott maximálisan bellitva és ha jól emlékszem én ilyenkor a super gombot nyomtam és menüben a beállítások és kijező -nek a felbontását kellet víssza is átállitanom1280x1024 -re,ezután alkalmaztam a beállitást és utána vísszaált a képernyőképem,ahogyan ezt mutatod hogy Iyen volt,remélem ez megoldja a problémádat,ennyiít tudok segíteni,majd írjál víssza hogy minden jó e így nálad.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #107305 üzenetére
Igen támogatom amit most mondasz a Ventoy kapcsán,nálam is dettó bootol prímán, problémák-nélkűl,tőbb disztro iso -t tárólók - egy régebbi ventoy -al formázott 5400Rpms 1 TB-os Sata3 -as Hdd-n,doksikat és bakupot,ezóta nem kell pendrvet használnom,de bíztonságból megvan minden a pendrve -okon.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107292 üzenetére
Nem a Ventoy a baja (bár nem írtad hanyas verzió). Nekem is van Ventoy, és simán bejön a legfrisseb rescuzilla, pik-pak működik.
Azt próbáld meg, hogy (már nem emlékszem a pontos nevére) a Rescuzilla boot menüjében van egy "csökkentett grafikus mód" (vagy hasonló a neve), azt kiválasztva indítsd. Akkor is összeomlik a GUI? Rémlik, hogy pár éve én is szoptam hasonlóval, és akkor ez segített. Meg nem mondom hogy milyen VGA volt a gépben, de ez segített. Hátha neked is ... -
válasz
Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Általános esetben, ha valamilyen szoftverigényed van Linuxon, akkor azt a saját belső tárolókból telepíted. Nem megnyitod a böngészőt, beírod a keresőbe, hogy XYZ program és valamilyen noname honlapról letöltöd, hanem egy ellenőrzött és karbantartott belső szerverről telepíted, mondhatni zárt környezetből. Ez azért biztonságosabb, hasonló a Play Áruházhoz Androidon. Ha ezt mindig betartod, akkor szerintem nem igazán tud semmi települni a gépedre. Ha WINE sincs fent, akkor a Windowsos kártevők sem tudnak futni a rendszereden, szóval kevésbé kell tartani bármitől is.
Szerk.: ennyiből az Ubuntunak a Snap Store egy kicsivel másabb, mert azért ott már voltak érdekességek ( [link] ). Modjuk úgy, hogy ott is inkább olyan dolgokat érdemes telepíteni, amikre sok a visszajelzés és népszerűek, nem pedig olyanokat, amikről még senki sem hallott és tegnap kerültek fel az áruházba.
-
válasz
IstvánLászló #107298 üzenetére
Számítógépes játékoknál erősen kijön az, hogy az Nvidia videókártyák nem képesek azt a teljesítményt nyújtani Linux alapú rendszereken, mint Windowson. AI és produktív feladatoknál nem tudom mi a helyzet, de valószínűnek tartom, hogy ott sem. Már ott bukik a dolog, hogy sok népszerű szoftver nem képes Linuxon futni, vagy ha éppen fut is, akkor úgy fut, ahogy.
Az AMD oldalán sokkal jobb a helyzet, viszont ott sem 100%-os a hasonlóság, de már megközelíti. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A bináris inkompatibilitás a legfőbb oka annak, hogy elvagyunk virker nélkül, egy Windowsra írt bináris fájl az csak egy darab fájl, ami semmit nem tud csinálni Linux alatt, mindegy mi van benne, fertőzött vagy sem.
Ami Linuxra írt bináris fájl, ha olyat töltesz le, annak meg alapból nincs futási joga, ott megint mindegy mi van benne, előbb neked kell futtathatóvá tenni.
De persze van Linuxra is virker, felrakhatod és használhatod.
*Eagle az mindig is ment Linux alatt, de az Altium bár elindítható, de jelenleg a 2D schema szerkesztőben használhatatlan a wine d2d1 implementációjának lassúsága miatt.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #107296 üzenetére
Tudtommal nem váltok felbontást: 4k, 200%-ra skálázva mindkét felhasználónál is. A kezdő (login) képernyő meg gondolom szintén 4, HiDPI be van pipálva a beállításainál, mert anélkül szemüveg kell hozzá ;-)
Meg ha ez lenne a probléma, akkor minden felhasználóváltásnál jelentkezne, mivel amúgy nem állítgatok semmit, de nem. Most pl. ideültem, és minden a helyén :-)
Egy javasasszony tényleg nem ártana... Egy harmincas, na jó korai negyvenes linux guru, de nem kocka hölgy személyében, csak az asszony meg ne tudja ;-) ;-)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
A kédésed jó sokan szókták kérdezni,jelzem építőszándékkal a diszrtoknak más a logikája,azt kell megszokni hogy nincsen C: meghajto,diszrtoknak a default: /dev/sda és van saját azónósító hexadecimális száma,mindegyik meghajtónak más más,mélyebben nem megyek bele mert ez hossu is lenne.
A számlabefizetésnél a bankod csak neked kűldi a telodra a megerősítő: GUARD azonósító kódódat SMS -ben,amit ők kűldenek a védelmednek az érdekében is miden és ilyen és más esetekben is étesítését kűldi el, hogy ténylegesen te vagy a befízetője,ez a legfontósabb.
Ez ami még nagyon fontós SMS -ben soha nem is kéri a BANKOD -el a személyes adatokat - mert tudja a fontós adataidat amit megadtál a szerzőgésedben,ezt azért mondom mert vannak kamú sms-ek,amikben a bank nevére hívatkózva kérik kattintsál a megadott linkre,ezt én olvastam és bíztósan is ígaz.A víruskereső kapcsán mondom,tapasztalataim 8 éve használom a disztromat és sóhasem tapasztaltam problémát,mert csak is megbízható oldalakat olvasok,ha programra lenne szűkségem,mindig a saját tárólókból installálok,gondolom ezért nem tapasztalok problémát a mai napig.
-
zoltanpapp82
csendes tag
Sziasztok!
Sokadjára újrakezdő linuxos vagyok. Ubuntu van fenn, általában csak netezésre használom a gépet már, régebben sokat használtam NYÁK tervezőt (EAGLE, Altium), szimulátort (Multisim), és CAD szoftvereket (AutoCAD, Inventor, Solid Works, Solid Edge), így kiesett a Linux és Windowshoz voltam kötve. A géphasználatom leesett az utóbbi 7 évben jelentősen. A Windows 7 utáni Windowsoktól borsódzik a hátam a 11 meg egyenesen kétségbeejtő.
Ubuntum van fenn a Windows mellett. Viszont a bankolásokat, számlabefizetéseket még mindig Windows alól viszem, bízva a legális licences ESET IS-ben (vagy akármi is a neve már). Kérdésem az, hogy miért nincs keletje a víruskeresőknek, internetsecurity-knek Linuxon? OK, hogy nem kifejezett célpont a Linux, de hogyan lehetek biztonságban a neten víruskereső nélkül? Emlékszem, nem egyszer volt olyan, hogy az ESET szólt, adott oldalon kártékony kód próbált futni, meg hát ott a "fizetésvédelem". Ilyenek miért nem kellenek Linuxra? Mert azt értem, hogy file-okat nem fertőznek (mert még nem divat), de nem csak file-ok futtatásából áll a géphasználat.Köszönöm a válaszokat egy ilyen láma kérdésre is!
Zoli -
válasz
Vasti74 #107288 üzenetére
Neked valami javasasszony kéne, akit kétszer ráolvas a Mintedre, és megjavulna tőle az ikonrendezés
Felbontás váltásnál átrendezi az asztalt szinte mindegyik asztali környezet. Én akkor szívtam meg ezzel, amikor KDE-ben telepakoltam az asztalt widgetekkel, felbontásváltás után minden szanaszét volt. Aztán leszoktam erről is, semmilyen biszbaszt nem rakok ki asztalra, még ikonok sincsenek, mert csak a baj van velük
Legjobb a Gnome asztala, azon nem keverednek össze az ikonok -
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107292 üzenetére
A Ventoy kapcsán módonám,idáig semmijen problémákat nem tapasztalok és példaképpen mondom,mindegyik linuxdisztrokat iso val bootolok,éppen probaképpen most éppen: Debian13 Trixe -t és probélmák nélkűl tudtam istalláni a tesztelős gépemre.
A debian-t csak is probáltam,de nekem nem jőtt-be a rendszere,ezt nem rossz szándékkal mondom,nem degradálom a rendszerét - biztosan nagyon jó de sok minden másképpen műkődik sudo apt install és ezt tapsztaltam ami nem híba. -
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107255 üzenetére
Azt a Windowszal való relációra értettem. Szerintem jó, hogy próbálják kihozni, amit lehet, de én is főleg Minten játszom. Van geforce-os gépem (nyilván sokáig windowsos volt), az bármilyen disztróval alulteljesítt a kissé gyengébb Radeonnal szerelt Minthez képest (sőt van, ami el sem indul rajta, mert Nvidia, bár ritka, mint a fehér holló).
-
Haladok (akarnák...
) a korral és amúgy is kell mostanában Clonezilla, és itt szóltatok hogy van ennek guis változata is a
Nosza 3 napja lerángattam minden újdonságot és elkezdtem (volna) klónozni meg backupolni.
Teljes sikertelenséggel.
A legújabb Rescuezilla, és Clonezilla Ventoy-jal indítva MINDEN pc-men megdöglik boot közben vagy közvelenül utána.
A Ventoy to-ram módban is ugyanez az eredmény ergo használhatatlanok.
A régebbi Rescuezilla 2 gépen elindul másik kettőn meghal.A régebbi, konkrétan ezeréves Clonezilla mind a 4 gépen indul dolgozik fúr-farag pacsit ad.
Gyanítom hogy a Ventoynak lehet ehhez köze, de nincs már pendrájvom hogy kipróbáljam.
De ha a Ventoy a hunyó, a több éves Clonezilla 2.6.2 hogyhogy minden gépen jó?
A legszebb a legújabb Rescuezilla, az bootol, bedobja a guiját, ott van az Asztalon minden ikon, már kezdek örülni és 4-5 másodperc múlva magától shutdown, és leáll a gép.
Mindegyiken ezt csinálja vagyis nem hadverhiba.Még utóiratként, eddig évek alatt 2 darab iso nem tudott a Ventoy módon bootolni, a Black Panther és valami már nem emlékszek tán Fedora származék.
Vagyis a Ventoy jól tenné a dolgát szerintem, nem tudom mi a baj a Zillákkal.
Még jó hogy az újdonság varázsa alatt nem gyalultam az őskövület Clonezilla isot. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Vasti74 #107288 üzenetére
Szerintem senkisem ignorál.
A 4k monitor témáhóz én sem tudok hozzá is szólni és szerintem sokunknak nincsen is ilyen monitorja és ezért gondolom nem kaptál segítséget.
A régi 1920x1024 febontásu monitoromon minden jól műkődig és a váltását nem tervezem.
Ezt csak példának mondom építő szándékkal. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #107289 üzenetére
Akkor én rohadt szerencsés vagyok, mert eddig (kb. '96-97 óta csak linuxot használok) ilyet nem tapasztaltam! :-) Mióta Plasma-s próbálkozások után pár hónapja visszatértem Mint-re, csak most Cinnamon-al, azóta... Pedig ugyanezt a monitort néztem MATE alatt egy ideig, aztán több Plasma-s disztró jött, és most a Cinnamon.
-
válasz
Vasti74 #107284 üzenetére
Az ikonok egymásra halmozódását én eddig minden disztrón tapasztaltam úgyhogy ezt engedjük el
Legpregnánsabb mikor játszok egy nem natív hanem pl. 800x600 felbontásúval teljesképernyőn és mikor kilépek a játékból, az egész Asztal a bal felső sarokba megy, a képernyő negyedére. A többi 3/4 rész fekete.
Nagyon sokáig ezt a power gombos reboot orvosolta de rájöttem hogyan lehet ebből visszahozni reboot nélkül is.
Ilyenkor az összesen 4 ikonom és 1 widgetem egymás tetején lesz az asztal bal felső sarkában és itt más csak annyi a feledat hogy szépen egyesével visszahúzgálom a helyükre.Ezzel együtt kell élni.
Ezt a hibát bármelyik gépemen, az Arc-ok kivételével, Debi, Ubi, Mint vonalon bármelyik verziószámú disztróval tudom reprodukálni.
Azt nem tudom X hiba-e mert a mostani Waylandes disztrók egyikével se jutottam el addig hogy játsszak valamelyiken is mert jóval előtte mentek a levesbe -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #107285 üzenetére
Nem jött válasz, és szomorú is voltam, hogy engem mindenki ignorál ;-)
Tuti nem rendezéses hiba, mert nem rendez, hanem kutyul. Meg hát ki is van kapcsolva a rendezés... Nincs benne rendszer (pl. név szerint) és oda pláne nem rendezhetne, ahová nem is kerülhet ikon. Szóval egyszerűen "csak" valami szoftverhiba.
Mondjuk azt eleve utálom, hogy miért nem bírja kirakni az ikonokat az asztal szélére, ahogy tette minden linux az elmúlt évtizedekben?! Ott egy széles üres hely. Ha meg tolok a rácspontokon, akkor nem 70-80, hanem 95%, hogy bejelentkezés után nem ott vannak az ikonok, ahol legutóbb voltak.
OK, lehet, hogy eléggé egyedi hiba, mert a legtöbb felhasználónál nincs ilyen: na de nálam van, és szerintem ez messze van a normálistól, elvégre nem valami béta rendszert használok :-(Nemek minden KDE disztribúcióval gondom volt, mindkét gépen (akkor már megvettem az AMD-t, de még itt volt az Intel az aszalom mellett) , ugyanolyan baromságokat csináltak: szemetelés pl. egy ikon húzásának a nyomán, vízszintes villogó, megjelenő - eltűnő vonalak. Értem én, hogy nagy elvárás 2025-ben egy 4k monitor, na de azért mégis... ;-)
A Mint MATE-ben meg azt utáltam, hogy bedugtam egy USB-s eszközt, és nálam jogosultsági hibát írt, nem csatolta fel, de ha átjelentkeztem az asszonyhoz (mindig mindkét felhasználónk be van jelentkezve, és váltogatunk) , akkor nála kért jelszót a felcsatoláshoz (amúgy nem is kellene jelszót kérnie) Mi van?!?! :-)
Szóval... Én nem tudom, leéltem úgy kb. 25-26 nyugodt évet linux felhasználóként, aztán így öreg fejjel, az elmúlt 1-2 évben meg csak szívja a véremet ;-)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #107279 üzenetére
A Garuda-t használtam a tesztelős gépemen 1 napig probáltam élesben,nagyon jól összerakták a rendszert problémákat nem tapasztaltam.
A zen kernel érdekelt hogy ha pure archal használnám a gépemen hogyan fut majd a rendszerem,azt tapsztaltam minden remekűl fut és problámákat nem tapsztaltok,steamen lutrissal játékok kívállóan jó teljesítménnyel futnak,de a gépemet nem csak játékra használom,most éppen a főgépemről írom a soraimat és a tapsztalataim az semmijen problémákat nem tapasztalok,rendszer nagyon stabillan fut.
A legfontósabb őrűlők ennek - hogy a a Zbookodra megtaláltad a jó megoldást és a vga-d is jól műkődik,nálam a Lenovon dettó ezt tudom mondani.
Köszönöm a sok informáiot,amit kaphattam most tőled.
Az időd ha engedi írjál - rám ,nem szeretnék offolni, beszéljűk át a Zbook témát és ha te is úgy gondolod.
A soraimat most zárom,ismin gépét kell renbe is tennem.mindjárt áthózza a gépét,további szépeket. -
válasz
Vasti74 #107284 üzenetére
És nem jött válasz erre a hibára?
Én nem használok Mintet, sem Cinnamont, rákeresve is csak annyit találok, hogy kapcsold ki az automatikus rendezést, de hát az nálad meg volt.
A Wayland+KDE-s hibádra emlékszem, én azt nem tudtam reprodukálni OpenSuse alatt, pedig mindent elkövettemMondjuk OpenSuse alatt a KDE-nek vannak más gondjai.
Ez a KVM switches dolog csak egyes USB host controllereknél jön elő állítólag. Mondjuk érdekes, hogy nálam két géppel (mindkettő Dell) előjött a hiba.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #107273 üzenetére
Kérdeztem itt is, és a Mint-es topicban is, hogy miért ugrálnak ez az asztalikonjaim??? Ki van kapcsolva minden rendezés, és nem mindig, de úgy 70-80%-ban ha aludni ment a gép, vagy az asszon átjelentkezett magához, és visszajelentkezek, elpakolja őket :-( Ami a legérdekesebb, oda is tesz ikont, ahová amúgy nem is lehetne, és egymásra kettőt. (A képen látszik: a bal felső sarokban ott nincs rácspont!) Szuper
Wayland + KDE disztrót meg többet is kipróbáltam, és másik gépen is (az egyik Intel, a másik AMD) Olyan jelenségek voltak, mintha döglődne a grafikus kártya, pedig nem, mert csak ilyen felállásban jött elő, X11 + MATE és Cinnamon alatt minden OK. Kivéve persze a teljesítményt, de abba már kb. beletörődtem.
KVM switch: érdekes! Igaz, rég volt már, hogy szervizes voltam, de akkoriban úgy volt a szervizünk, hogy három asztal, mindegyiken négyes switch, egy monitor - billentyűzet - egér, és kb. folyamatosan minden asztalon négy szervizelendő gép. Én nem emlékszem ilyen lefagyásos dologra, de azóta ugye fejlődött a technika ;-)
-
-
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk #107280 üzenetére
A Garuda a közelmúltban elég komoly fejlesztéseken esett át. [link]
(Garuda Rani, Garuda Health)
Ha a KDE a kedvenc felületed, akkor a "mokka"-t ajánlanám.
A kinézetét, (a mokkának nem is olyan "indiai") testre lehet szabni.
Szerintem, nézd meg liveban - valószínű nem fogsz nagyot csalódni. -
válasz
CPT.Pirk #107280 üzenetére
Mondjuk egy autoremove meg nálad mehetne még oda.
Jogos, de azt szerintem elfelejtem mostanában, de boot tuán egyből lefuttattam a
sudo nala update && sudo nala upgrade
parancsot és az csinál autoremove-ot, de nem talált semmit. Mármint a nala.Super a Garuda, szerencsére a YT lejátszása alatt nem néztem, csak hallottam, hogy fut, egyébként a szemem hamar kiugrik minden verziójától!
Már átállítottam normál KDE kinézetre, amennyire hirtelen sikerült, de az tény, hogy rettenet a default kinézete. Viszont csinált majd két giga upgrade-et, reboot után még mindig fut, lehet szereti a gép ezt a
6.17.1-zen1-1-zen kernelt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #107276 üzenetére
Igen. Nem voltam benne biztos, hogy a nouveau-hoz nem tartozik valamilyen nvidia nevű csomag, ezért nem raktam a csillagot. Mondjuk egy autoremove meg nálad mehetne még oda.
Ez a Garuda milyen? Mikor utoljára láttam, akkor olyan vizuális élményt nyújtott, hogy gyorsan kinyomtam a virtuális gépet és raktam fel mást.
-
válasz
IstvánLászló #107278 üzenetére
Ami még csavar a dolgon, hogy kb egy órája futtatom a Garuda Mocha (KDE) verziót, böngésző, YT videó, megjelenítési beállítások variálása, etc... Ezt is a gyári nVidia driverrel telepítettem és eddig tökéletesen működik vele a rendszer. Valami rendszerkomponenssel függhet össze a dolog, de legalább tudni fogom, hogy nem a VGA vacakol a gépben. Igen, jó kis használtüzleti notebook a Zbook, itt is vannak az alapadatok a gépről és a Garudáról is...
System:
Host: garuda-hpzbook15g5 Kernel: 6.17.1-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 15.2.1 clocksource: tsc
Desktop: KDE Plasma v: 6.4.5 tk: Qt v: N/A wm: kwin_wayland vt: 2 dm: SDDM
Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPF
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>
part-nu: 3AX07AV uuid: <superuser required> UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01
date: 09/24/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 60.9 Wh (94.2%) condition: 64.7/90 Wh (71.9%)
volts: 16.24 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 03348 2018/12/22 charging: status: not charging cycles: 51
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiB
Speed (MHz): avg: 1100 min/max: 800/4300 cores: 1: 1100 2: 1100 3: 1100
4: 1100 5: 1100 6: 1100 7: 1100 8: 1100 9: 1100 10: 1100 11: 1100 12: 1100
bogomips: 62399
Flags-basic: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: nvidia v: 580.95.05 arch: Pascal pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16
ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
Device-2: Chicony HP HD Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-7:2 chip-ID: 04f2:b5ee class-ID: 0e02
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.18 with: Xwayland v: 24.1.8
compositor: kwin_wayland driver: gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: 0
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x24ed res: mode: 1920x1080 hz: 60
scale: 100% (1) dpi: 142 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5")
modes: 1920x1080
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia platforms: device: 0 drv: nvidia device: 2
drv: swrast gbm: drv: nvidia surfaceless: drv: nvidia wayland: drv: nvidia
x11: drv: nvidia inactive: device-1
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 580.95.05
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Quadro P1000/PCIe/SSE2
display-ID: :0.0
API: Vulkan v: 1.4.321 layers: 7 surfaces: N/A device: 0
type: discrete-gpu driver: nvidia device-ID: 10de:1cbb device: 1 type: cpu
driver: mesa llvmpipe device-ID: 10005:0000
Info: Tools: api: clinfo, eglinfo, glxinfo, vulkaninfo
de: kscreen-console,kscreen-doctor gpu: nvidia-settings,nvidia-smi
wl: wayland-info x11: xdpyinfo, xprop, xrandr
-
válasz
Rowon #107274 üzenetére
A Tibi által linkelt cikkből van: https://sqmagazine.co.uk/linux-statistics
Legalul van 39.1%-nyi "unknown" disztró... na most akkor az micsoda?
Ezért mondom, hogy biztos, hogy ez nem reális. Nem lehet mérni a disztrók százalékos megosztását.
Egyébként nem tesz különbséget asztali és szerver disztrók között. -
válasz
CPT.Pirk #107271 üzenetére
Nemrég Debianon is leült a gyári drivertől a Zbook, mint a többi is, a legegyszerűbb módszer a konzolból kiadott
sudo apt remove nvidia*
parancs volt, szépen felsorolt minden releváns nvidia csomagot és leszedte, utána bootolt is rendesen a nyílt nVidia driverral a rendszer. -
válasz
IstvánLászló #107244 üzenetére
Hát úgy néz ki rövid úton leteszteltem a gyári nVidia drivert Manjaron is az imént, live-ban működött a propierity indítással, telepítés után pár perccel lefagy a képernyő és senki sehová.
Mivel ezt Debian, Linux Mint és most Archklón is csinálta, egyelőre feladom, nyílt driverrel működik, játszani nem fogok a gépen, így bakfitty. Nem értem, miért működött eddig a gyári driver, de ez ilyen.
Olyan ez a Zbook is, mint a törpenyuszi, amit nem akar, azt nem csinálja. Pár éve még tuti ráfeküdtem volna a problémára, de ma már csak legyintek rá...
-
válasz
Vasti74 #107268 üzenetére
Most épp mi a baj a Linuxoddal?
Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik.
Hát "Kb" a Linux is működik
Oké, elhiszem, hogy van pár probléma, ami csak Linux alatt jön elő, pl. a 4K monitoros mizériád is ilyen volt. Én ilyen problémába nem futottam bele (viszont olyanba igen, hogy Windowson nem ment valami, Linuxon igen*), ellenben sokkal hatékonyabban tudok dolgozni Linux alatt.* pár évvel ezelőtt vettem egy ilyen KVM switchet, gondoltam, majd jól rádugom a Windows-os gépet, a Linuxos gépet, és akkor egy billentyűzettel és egy egérrel tudom használni mindkettőt, és gombnyomásra váltok köztük. NEM MŰKÖDIK, mert a Windows rendszeresen belefagy a váltásokba! Két különböző géppel, több különböző egér/billentyűzet kombinációval sem. És a neten körülnézve látom, hogy ez átltalános probléma a Windowsnál, egyes USB controllerekkel egyszerűen ezt csinálja.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107270 üzenetére
Hát, most jönne az nvidia csomagok kézi kigyomlálása, előbb-utóbb vissza kell jutnod az alapállapotba a nouveauval, de az igényel némi rutint. Talán ezzel jutsz valamire:
sudo apt remove nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
sudo apt autoremove
sudo dpkg --configure -a
rebootLehet egyszerűbb, ha újrarakod.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #107269 üzenetére
Köszönöm.
Megpróbáltam. Nem sikerült.Ez írta ki:
Frontend:
Nvidia parancs = apt-get install --install-recommends --reinstall -y nvidia-driver nvidia-settings nvidia-kernel-dkms libnvidia-encode1
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
POSTINSTALL
symlinks
KészMajd beírtam a sudo dpkg -- configure -a parancsot és ezt dobta ki:
$ sudo dpkg --configure -a
Beállítás: nvidia-kernel-dkms (535.216.03-2~bpo12+1) ...
Removing old nvidia-current-535.216.03 DKMS files...
/usr/sbin/dkms.mx remove -m nvidia-current -v 535.216.03 --all
Loading new nvidia-current-535.216.03 DKMS files...
Error! DKMS tree already contains: nvidia-current-535.216.03
You cannot add the same module/version combo more than once.
dpkg: error processing package nvidia-kernel-dkms (--configure):
installed nvidia-kernel-dkms package post-installation script subprocess returned error exit status 3
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: nvidia-driver:
nvidia-driver függőségek: nvidia-kernel-dkms (= 535.216.03-2~bpo12+1) | nvidia-kernel-535.216.03 | nvidia-open-kernel-535.216.03; ám:
nvidia-kernel-dkms csomag még beállítatlan.
`nvidia-kernel-535.216.03' csomag nincs telepítve.
, mely nvidia-kernel-535.216.03-t adja nincs beállítva.
`nvidia-open-kernel-535.216.03' csomag nincs telepítve.
dpkg: error processing package nvidia-driver (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Processing triggers for initramfs-tools (0.142) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-17-amd64
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
Processing triggers for glx-alternative-mesa (1.2.2) ...
Processing triggers for update-glx (1.2.2) ...
Processing triggers for glx-alternative-nvidia (1.2.2) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia to provide /usr/lib/glx (glx) in auto mode
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
Processing triggers for initramfs-tools (0.142) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-17-amd64
Hibák történtek a feldolgozáskor:
nvidia-kernel-dkms
nvidia-driver -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107266 üzenetére
Igen, ez sajnos a Windowsos rossz beidegződés miatt van, a disztrók szoktak adni eszközt az nVidia driver telepítésére.
Elvileg van egy MX Tools dolog nálad, azon belül meg egy nVidia driver telepítő, azzal kellett volna megcsinálnod a driver felrakását. A történtek ellenére szerintem próbáld meg azt letolni, hátha helyreteszi.-------------------------------------------------------------
Gamer Nexus - Installing Linux on Hundreds of "Obsolete" Computers | Microsoft Windows 10 Support Ending [link]
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #107238 üzenetére
Csak egy kicsit sz*r, hogy a hardveredhez - felhasználáshoz - mit tudom én kell disztibúciót választani... Aztán a múlt évben az akkori gépedhez még tizenkettedik próbálkozásra (különböző disztribúció kipróbálása után) találtál egy X alapú disztribúciót, már éppen megszoktad, aztán vettél idén egy új gépet, azon meg kilencedik próbálkozás után úgy tűnik, hogy egy Y alapú tud mindent, és bár 18 éve linuxozol, az Y alapú disztrók pont kimaradtak. Kellemes... ;-)
Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik.
Valami hasonló lenne - nem végre, hanem újra jó linux felhasználóként is! :-)
Bocs, mostanában sokat szívtam, negatív lettem, és még mindig nem OK a gépem - éppen most kellene megint újratelepítenem a gépet, mert látszólag még egy Mint Cinnamon sem tud egyszerűen csak működni, a felhasználó bosszantása nélkül.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #107223 üzenetére
Az nVidia weboldaláról szedted le a .run fájlt és azt telepítetted anno?
Igen, onnan lett letöltve, de nem sikerült telepíteni, futtatni (futtathatóvá tenni a .run filet).
Sajnos nem ismerem ezeket a konzolparancsokat. Grafikus felületen a fájlra jobb klikkel pedig nem találtam olyan menüpontot, amivel futtathatóvá lehet tenni. -
válasz
tordaitibi #107240 üzenetére
De most akkor gamerekkel kapcsolatos statisztikákat nézünk, vagy általános desktop statisztikát?
Mert általános desktop kategóriában a Windows olyan 72-73% körül van van: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/
A MacOS 15% körül, a maradék Linux, BSD és Android, de az nagyon picike desktopon. A Linux olyan 3-3,5% körül van, de ez emelkedett az elmúlt években. És nem sok ugyan, de így is legalább 60-80 PC-t jelent.
Ez a statisztika pedig, ne is haragudj, hülyeség. Egyrészt, hogyan mérik? Mi alapján? Mert user agentben nincs disztró megjelölés. Másrészt milyen statisztika az, amiben nem szerepel a Linux Mint?
Persze, valószínűleg egybe számolták az Ubuntuval. De azért ez így elég "érdekes"...---
Ezt a digitális rosszlét csomagot pedig olyan szinten nem reklámozták, hogy sok szakmabeli sem hallott róla. Szinte nulla reklámot kapott, nem is csoda, hogy senkinek nem kellett. Aki hallott róla, az pedig jellemzően ért is hozzá, és nem azt fogja letölteni, hanem inkább egy Linux Mintet.
-
-
válasz
DarthSun #107262 üzenetére
Mint- nek sztem sokkal régebbi gép is elég lenne.
LGA775 gépen nekem az LMDE verzió volt egy darabig. Hibátlanul ment vele, egy kétmagos E5500 volt benne, GTX 750 Ti, SSD, 8 giga DDR3 ram. Most szerintem még jobban menne, mert egy Xeon váltotta az E5500-at, amiben már természetesen 4 mag van. Kb. olyan 17 év körüli az alaplap benne és azért még viszi a dolgokat. YouTube 720p-n megy a kisebb méretű monitoron. -
válasz
Rowon #107261 üzenetére
Nem is az erőforrások miatt, inkább hogy nincs kompatibilitási probléma. Mint- nek sztem sokkal régebbi gép is elég lenne.
A relatíve sok RAM, igaz az is, hogy illik a géphez, azért is döntöttem a 64- re. 32 azért még elegendő, úgyis hogy sok tabot hagyok nyitva 2 böngészőben, jópár prog-folyamat fut, aztán rányitok egy PCEm- et.
Ki tudja, lehet hogy 1-2 év múlva már jól fog jönni a 64. -
válasz
DarthSun #107258 üzenetére
Itteni haszon-tapasztalat is lett legalább, hogy X299- en is príma a Mint, gondolom a Debian is jó lett volna(de ahhoz még láma vagyok).
Szerintem (szerintem) majdnem mindegy, mert ezek már nem annyira új vasak, elég nekik egy "régebbi" kernelverzió is, szóval a stabil kiadású disztrókkal (pl. Debian, Linux Mint, Ubuntu LTS, Zorin, stb.) teljesen jó vagy.RAM meg azért 64Giga, mert kell Win11 alá(meg a modern XP is látja -128- ig-), 4x16 modul, és van még 4 foglalat, így egyszerűbb lesz 128- ra bővíteni.
Mondjuk ez azért nagyon sok, még akkor is, ha virtuális gépet futtatsz. Ettől függetlenül maradjunk annyiban, hogy szerintem nagyon jól passzol a high-end alaplap és a 20 szálas processzor mellé. Ez a gép még lehet, hogy 10 év múlva is jó lesz valamire.
-
válasz
IstvánLászló #107257 üzenetére
Folytatom Linux alatt is. Még többféle tesztet, programot, játékot is ki akarok próbálni itt is. Meg félretró Radeon kártyával is, ráadásul úgy hogy az NVidiával együtt benne van a lapban.
NVidiából pedig előkészítettem a GTX580- as szörnyet is újrapasztázás/padozásra. Majd azt is tesztelem Linux alatt -
válasz
Rowon #107256 üzenetére
Csak olyan HEDT bakancslistás volt, végül megvettem. Régi és rengeteg pozitívos kollégának elmertem utalni a lóvét, már nem annyira drága, bár only hobbigépnek azért luxus egy átlagjövedelműnek.
Itteni haszon-tapasztalat is lett legalább, hogy X299- en is príma a Mint, gondolom a Debian is jó lett volna(de ahhoz még láma vagyok).Win98- hoz vettem amúgy, a vadállat Intel maggal le tudnám alázni a Zen2- őt 3DM01- ben, de két dolog miatt nem megy, Win98 felmegy, de ebben a lapban nem kap IRQ- t 98 alatt a 7800GTX. A 7900GTX- em pedig meghótt(megpróbálom javíttatni), bár az sem fog erőforrást kapni. Efeletti videóhoz már nincs 98 driver.
RAM meg azért 64Giga, mert kell Win11 alá(meg a modern XP is látja -128- ig-), 4x16 modul, és van még 4 foglalat, így egyszerűbb lesz 128- ra bővíteni.
Mindegy, DOS, XP, Win11, Linux hobbigépnek rendben van.
-
nem tudom megítélni, hogy ez mennyire általános
Azok alapján, amiket meg én néztem eléggé ritka. Az agyontuningolt Gentooval is csak marginális a különbség egy "gyári" disztróhoz képest, ezért is írtam, hogy nem látom értelmét ennek a túlzásba vitt "tweakelésnek", de nyilván mindenki azt csinál, amit jónak lát, ettől függetlenül a véleményemet azért leírom ide.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107252 üzenetére
Értelek így most már és lehet hogy félre is értem ezt a listát,mindenkinek a véleményét tiszteletbentartom,köszönöm azt hogy válaszóltál a lista témára és már megértettem miért vannak a listák.
. -
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107243 üzenetére
Persze, be lehet kalkulálni, de a különbség mérséklése még érthető. Láttam egyébként már olyan teszteket, amelyeken éppen a linuxos megoldások teljesítettek 1% low-ban jobban, de nem tudom megítélni, hogy ez mennyire általános.
Egyébként pár BIOS-beállítás valószínűleg nagyobb csodát tesz, mint valami überdisztró. az Above 4G Decode, és ha tudja a BIOS (az előbbi engedélyezése vagy akár frissítés után), a Resizable BAR kit tudja simítani a kényesebb játékokat. Ugyanazon a gépen nálam Windowszal ezek kevésbé kellettek, mint Linuxszal, talán a Proton külön meghálálja.
-
válasz
IstvánLászló #107248 üzenetére
Én sem degradálom egyiket sem, ez szóba se jött nem is ez a téma.
Hanem a borzasztó szétforgácsoltság amire fórumtárs is utalt.
Az meg hogy statisztikát vezetnek a disztrók felhasználó számáról, teljesen hasznos.
Pl. Te megcsinálod az istvanlaci1.0 disztródat, és ha nem látod mennyien használják, 5 ember vagy 50 millió, ha nincs visszajelzés elfogy a lendületed hogy tovább csináld és fejleszd, karbantartsd. -
Nekem a retró tesztek és címek a fontosak Linux alatt is. DX7-8-9 elég jó NVidián is(Win11- en sem sokkal magasabb, mert ott lassulnak a retró tesztek).
Ha 4C/4T- re korlátozom a procit, akkor meg rávág még 10k pöttyöt.
De megnézem Radeonnal is... -
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #107247 üzenetére
Á, már látom, Linux-only ezt írja. Csak nem értem, hogy akkor az összes OS-nél mert nem látszik a SteamOS, azon kívül, hogy direkt
Egyébként nyilván a megszokás, az iskolában, munkahelyen, államigazgatásban használt, az ismeretlentől való félelem, a lentebb már taglaltak játszanak szerepet.
Meg hát a Windows-árakkal sem számolnak sokan. Vagy úgyis windowsos laptopok jönnek szemben, és így benne van az árban, nem látják a linuxos alternatívát, céges gép, vagy beszerzi ingyen a felhasználó vagy más helyette. És ott vannak a párezres kulcsok is. A társadalom nagyja nincsen az ingyneességgel sem kellőképpen motiválva. Ha fixen látna egy több tízezres különbséget gépeknél, másként reagálna.
Persze nyilván sokan használnak windowsos szoftvereket, és "nyilván" minden arra készül elsősorban, de azt gondolom, hogy a többség nincs annyira rákényszerülve, mint hiszi.
-
válasz
tordaitibi #107247 üzenetére
other distros – 19,53%
Durva, hogy ennyire szét van tagolva az egész Linux közösség. Ha a Fedora Workstation 1,95%-on van, akkor a többi vagy ugyanannyi, vagy valamivel kevesebb lehet. OpenSUSE pl. nem is fért rá a kimutatásra.
-
IstvánLászló
őstag
Ezt az ősszehasónlitó listák a Linuxdisztroknak a kapcsán,nem is értem - pontosan az értelmét.
Azt tudom tömören mondanni,eggyik disztrot sem degradálom,lehet hogy félre is értem ezt a listát,de én is tévedhetek - ennyi így tömören. -
Csak nehogy hiteltelen legyek
gamer fronton,
Windows: 95,40%
Linux: 2,68%
macOS: 1,91%A 2,68%on belüli eloszlás:
SteamOS Holo 64 bit – 28,04%
Arch Linux 64 bit – 10,69%
Freedesktop SDK 24.08 (Flatpak runtime) – 6,23%
Linux Mint 22.1 64 bit – 5,50%
CachyOS 64 bit – 5,27%
Ubuntu Core 22 – 4,18%
Ubuntu 24.04.3 LTS – 3,50%
Linux Mint 22.2 – 3,34%
Bazzite 64 bit – 3,33%
EndeavourOS – 2,25%
Manjaro Linux – 2,12%
Pop!_OS 22.04 LTS – 2,04%
Fedora 42 (KDE Plasma) – 2,03%
Fedora 42 (Workstation) – 1,95%
other distros – 19,53% (–2,79%)
[forrás]Utolsó 2 bekezdéseddel egyetértek,
viszont ismét felmerül részemről ezredszer is a kérdés.
Én használom, lassan 8 éve.
Másnak miért nem...? Free, jó, ismert is eléggé.Mindenhol jóval nagyobb a részesedése.
Miért pont desktopon szinte nulla...? Erre lennék kíváncsi.Ez egy igen részletes statisztika [link] ami mutatja hogy szerver, android, szupercomputer, embedded, workstation, fejlesztői vonalon nagyon jó, összességében 50% körüli.
Hülyén fogalmazva fehér embernek miért nem kell otthonra? -
IstvánLászló
őstag
Ezt ide is idézem a témát, " aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.",ez nem teljesen így van.
A saját gépeinknek a hardveres teljesítményét kell fígyelembe is vennűnk,hogy mennyí FPS-el futnak a játékaink és FPS sok estben játkfűggőek,tömören ezt tudom mondani. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #107231 üzenetére
Értelek azt híszem azt amit mondasz,ezt megkéne - beszélnűnk.
Az időd ha engedi írál majd rám,nem szeretnék itt offolni.
A Lenovo ThinkPad T400-on idáig semmilyen problémám nincsen,kűlső Usb-s dokkoloval bootolom a két rendszeremet akár, LinuxMint cinnamon+Pure ArchLinux cinnával dettó,minden klasszúl műkődik.
-
Én ezt úgy értettem, hogy aki Linuxon AKAR játszani, az így is vállalni fogja azt, hogy a teljesítmény egyértelműen nem lesz olyan jó, mint Windowson. Itt az elkötelezettség a lényeg, mert ha nekem az számítana, hogy a lehető legjobban fusson a játék, akkor Windowson játszom és kb. ennyi.
Többek között ezért is szokás Radeont ajánlani.
Még az is csak megközelítőleg tudja ugyanazt, az 1% Low szinte mindig jobb Windowson. Nvidia nyilván felejtős, még a proprietary driver is elég gyengén muzsikál.
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107236 üzenetére
aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.
Már miért? Linuxon a kevesebb is több? Vagy nekik úgyis mindegy? Vagy legyen nekik mindegy, és kész?
Szerintem jobb, ha eldönti mindenki maga. Nyilván nem azért jöttek ki a handhelden a SteamOS és a Bazzite fölényét kihozó összehasonlítások, mert ne számítana. El lehet fogadni persze, de nem mindegy, hogy mekkora, illetve egyáltalán van-e teljesítménycsökkenés. Többek között ezért is szokás Radeont ajánlani.
-
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #107240 üzenetére
Jelenleg 2,68%-ot ír az aktuális Steam Survey Linuxra, 0,29% az Arch Linux, ami aligha lehetne mind SteamOS. Sőt, meglepne, ha egyáltalán azt takarná, ha már a Mint 22.1-et és 22.2-t is külön kezeli, ahogy más disztribúcióknál is disztingvál. Bár azt is kétlem, hogy mind natúr Arch lenne. Nem tudom, hogy benne van-e a SteamDeck, de ha igen, akkor nem látszik itt semmiféle egyharmad.
Egyébként nagy hírfogyasztó vagyok, de a DJSZA-ról marhára lemaradtam, és amikor a közelmúltban újra nekiálltam a Linuxra váltás projektjének, akkor sem futottam bele, mint lehetőségbe, és azóta sem, gyakorlatilag innen tudok a létezéséről, az algoritmus akkor se tolta nekem orrba-szájba, amikor más linuxos témákat igen.
Egyébként nem értem, miért ne kellene ennyire a "mezei Linux" sem, mikor éppenséggel inkább a többi disztrót használják a népek, az újonnan átállók is. Az ingyenesség hangsúlyozása sem világos, hiszen ez sem éppen egyedi tulajdonság.
Inkább arról van szó, hogy az átlag megkapja a windowsos gépet, és még azt se telepítené újra, nemhogy mást, amiről nem hallott. És egyébként is sokkal másabbnak hiszik a Linuxot, pedig nem más dimenzió, mint a Windows, de nyilván más OS. Anyám laptopjára Mintet tettem, nem érzékeli a különbséget a Win 10-hez képest.
-
válasz
urandom0 #107235 üzenetére
Így igaz.
Ami nem is lenne gond viszont az akkoriban szárnyra kapott, a Linuxos társadalom által a rózsaszín ködben úszó örömujjongások abbamaradtak. Kutyának se kellett.És tudom ez egy linuxos topik de ki kell mondani hogy ha EZ, vagyis egy orrba-szájba promotált legálisan ingyenes megoldás ami mögött maga az állam a promotáló, na hát ha ez se kellett senkinek akkor a mezei Linux még ennyire se kell.
A kb. 4% stabil de ebbe azok a lelkes amatőrök vannak jórészt akik megízlelték, rákaptak és ennyi. Sokkal nagyobb tábort a Valve se tudott csábítani, a linuxon gémelők aránya ha nem tévedek 2,5%-on van és ennek kb. 30%-a Steamdeck.
Ez a 2,5 se valami hanyattesést kiváltó szám, pláne ha ennek harmada a Decknek köszönhető, ami tényleg egy brilliáns startup.
Azaz gyakorlatilag a Decket kihagyva a linuxos desktop vérgamerek aránya az egész világon valahol 1,7-1,8%.
A Win toronymagas, 96%. No komment.Valamiért mégse kell a kutyának se ez a remek kis oprendszer.
Nem kérek ide szokásos kommenteket amik igyekszenek vehemensen és túlontúl is elfogultan magyarázkodni.
Realista válaszokat annál inkább.
-
válasz
Rowon #107236 üzenetére
Van stabil alaprendszer is, meg tweakelt is, tudsz választani. Most ha valakinek pl. Lenovo Legion laptopja van, az lehet, hogy örül a Nobarának, mert gyárilag van benne patch, ami ad némi pluszt ezekhez a gépekhez. A többieknek meg ott a gyári Fedora (vagy bármelyik másik disztró).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #107225 üzenetére
Én is erre gondolok, szokott lenni a disztróknak erre megoldása. Elég macera egy félig sikerült nVidia driver telepítésből visszahozni a rendszert.
-
válasz
urandom0 #107233 üzenetére
Nem lesz népszerű itt, amit írok. Agyonra moddolják a rendszert, hogy ilyen változás, olyan változás, ezzel gyorsabb lesz, azzal gyorsabb lesz, aztán mikor odateszik a gépet egy Windowsos összehasonlító teszthez, akkor kiderül, hogy hát még 10%-kal mindig több FPS-t ad a Windows... Nekem nem szimpatikus ez a Kernel-reszelés meg "tweakelés", meg hasonló bohóckodások. Adjanak egy stabil alaprendszert, ami működik aztán szevasz, aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.
-
válasz
tordaitibi #107230 üzenetére
És ez került jó sok pénzbe...
-
válasz
Dehogy értettem én rosszul! Azért teljesen komolyan nem kellett volna venned a javaslatomat!
Egyrészt igazad is van kicsit, de azért ezernyi apró dolog kell ahhoz, hogy egy normálisan működő disztrót összekalapáljon valaki.
Nagyon jó, hogy pont a két kedvencemet említetted, ez a kormányzat által létrehozott valami is rendkívül okos pénzégetés volt, szerintem kutya nem használta eddig. A csodás bPárduc meg hát...jókat vigyorognék magamban, ha nem éppen megint a nyuszidokihoz készülnénk.
Na szóval az LFS az tényleg kicsit erős volt!
-
válasz
Rowon #107220 üzenetére
Azért nem feltétlenül.
A Nobara például a kernelt is patcheli, hogy több eszközt támogasson: https://wiki.nobaraproject.org/#modificationsA Fedora alap csomagjaiból is nagyon sokat patchel, az USB-t tuningolja, több controller támogatását is előtelepítve hozza, stb...
-
Tim82
félisten
válasz
LO alapból benne van a Mint-ben, nem kellett, hogy beletegyék.
-
válasz
IstvánLászló #107229 üzenetére
Ezt a Siductiont már rég meg akartam nézni, de jelenleg még ezzel a jelenséggel kéne valamit kezdenem, csak nem tudtam még belemerülni! Elég nyűgös ez a Zbook, bár amíg csak a nyílt nouveau-val használom, addig semmi gondja nincs, nincs is szükség a gyári nVidia driverre, csak azért mégis bosszant a dolog. Plusz tegnap feltűnt, hogy tele van MS firmware-rel is a gép, OK, hogy Win volt rajta eredetileg, de már a Zbook is ennyire Windowsos gép lenne hardveresen vagy mi a fene van...(bár lehet ez normális, csak engem triggerel)
-
válasz
ubyegon2 #107228 üzenetére
Uby teljesen roszul érted amit leírtam.
Példának vegyük a DJSzA-t, a Digitális jóléti alapcsomagot.
Ez egy Linux Mint, ha emlékeim nem csalnak a 20-as.
Beletettek LO.-t, Abevjavat, még jópár praktikus szoftvert.
Ezeket bekonfigolták alapra, a böngészőbe a kezdőlapra kiszögelték a nav dokumentum letöltési, beküldési, az Ügyfélkapu stb linkjeit.
Sambát bekonfigolták alapra stb. stb.Ki ne találd
hogy ezt a DJszA disztrót kernelforgatással kezdték és az összes összetevőjét az alapokról pakolták bele.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #107228 üzenetére
Köszönöm a linkedet.
A Debian Siduction tapasztalataim.
A Debian Siduction XFCE-t kiprobáltam éseben másik tartalék HDD-n,installere elég - gyors és Calamares grafikus installer,ha gondolod és van kedved érdemes megnézned.
Ídáig minden rendben van fent van a gépemen élesben.
A LinuxMintet cinnamon-alhasználtam,pár napja de ez a Debian Siduction Xfce -vel, nagyon prima - tényleg,érdekessége a bítonságos használata,mert nincsen rőgtőn sudo jógúnk,ez gondolom aDebiannál mindig így van,de már megoldottam a sudo-t.
A rendszer fríssités tőbb időt vesz igénybe,de nem gong - legalább mot tudok így rőgtőnzőtt infót mondani. -
válasz
IstvánLászló #107215 üzenetére
How to direct-install Debian SID rolling release using mini.iso (w/ screenshots)
Ezen a képekkel tűzdelt leíráson végig is tudsz menni szépen.
-
válasz
tordaitibi #107222 üzenetére
Azt raksz össze amit csak akarsz
Tibikomám, ha ez ilyen egyszerű, lassam összedobhatnál magadnak egy disztrót az ezeréves Ubuntud helyett!De hogyan kéne kezdeni? Itt például?
Welcome to Linux From Scratch!
Van még annyi időd hátra szerinted?
-
válasz
cigam #107219 üzenetére
Értem én, amit írsz, csak éppen IstvánLászló fórumtársunk az unstable verziót akarta, nem a testing-et! Amúgy amit linkeltem neki, éppen egész jól leírta az unstable hátrányait, ez a YT összefoglaló meg...no mindegy, a Debian oldalain szerintem el lehet igazodni egész jól minden videós segítség nélkül is, bár mostanában nem olvasgattam őket.
Ettől függetlenül egyetértek veled, semmiképpen nem javasolnám az unstable verziót, a testing viszont már egész jó volt a Trixie megjelenése előtti hónapokban is. Mondjuk semmiképpen nem nevezném rollingnak, de az nem is baj.
Mondjuk az is igaz, hogy mintha nem lenne külön ISO az unstable verziónak! Eszerint mégis a testing ISO-t kell letölteni és berakni az unstable repokat és upgradelni. Így már izgalmasabb, de a testingben amúgy sincs semmilyen repo alapból, mindenki azt rak be, amit akar.
-
Vasti74
senior tag
válasz
sicc_innen #107218 üzenetére
...futtathatóvá tetted? ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107218 üzenetére
Az nVidia weboldaláról szedted le a .run fájlt és azt telepítetted anno?
-
válasz
Rowon #107220 üzenetére
Ha kicsit jobban megnézzük, az 1563 darab garászdisztró semmiben nem tér el a szülő illetve a forrástól.
Ami azonos az a csomagkezelés, annak módja, annak a szerverei , lts vagy rolling meg jópár alapbeállítás.
Példa, a Debian szigorúbb, partíciót-lemezt csatolni csak sudoval.
Ubuntuba ez tökautomatikus.
És itt mi az eltérés...? 1 azaz egy darab konfigfájlban 2 sor. Aztaaa, ez aztán a másik disztró...
Az hogy mennyire dolgozik az 1R user keze alá, mennyire van teltűzdelve kényelmi, vagy éppen fapados funkciókkal, nos az teljesen disztrófüggetlen.
A többi, hogy debian ubuntu arch vagy valami egzotikus, az semmi nulla mert bármelyikből faragok pont olyat mint bármelyik másik.
Bármire tehetek cinnát kde-t xfce-t, nyílt vagy zárt divert, bármilyen kismillió szoftverrel bővíthetem, tehetek rá bármilyen témát, akármit.
Bármelyikbe integrálhatom a flatpaket vagy a snapet, bármit amit egyáltalán már kitaláltak linuxra.
Bármelyiket lebutíthatom egy terminálos szerverré.
Kiherélem a kernelt, csinálok belőle router firmware-t.
De minek mert ezeket már valakik régesrégen megcsinálták, én csak élvezem a kész építőkockák egymásra rakosgatását és az ebből születő készterméket.
Tudomásom szerint a lényeg, a kernel szinte ugyanaz.
Akkor tulajdonképp abszolút nem is értem már ezt a disztrómizériát.
Fogok egy bármilyen alapot, rárántok egy KDE-t. Telitűzdelem sporttal foglalkozó widgetekkel, a bármilyen böngészőbe beállítok alapnak focis linkeket.
Asztal háttérképnek meg egy stadiont.
Beállítok egy bugyilila témát fehér elemekkel.
És nini...
Készen is van a lilafehér "tibibácsi_hajrá_újpest" disztrója, de kérésre elkészítem a hajráfradi disztrót is!
Én meglátásom szerint ennyi ez a nagy garázsdisztró készítés meg kismillió al-al hobby disztribúció.
Azt raksz össze amit csak akarsz DE!! ez nem a te érdemed! Hanem azoké akik az alapokat már megcsináltákl Te csak összelegózod az építőelemeket. Mint pl. a BlackPanthert. Vagy bármelyik másik menőbb diszrtibúciót.
Bizonyára nem ilyen egyszerű meg eléggé sarkítottam de nem járok messze az igazságtól.
Ehhez hogy idáig eljussak agyban kellett majdnem 8 év. És tuti hogy igazam is van nagyon sokmindenben. -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Eddig jelszóval léptem be a lapimba. Most szeretnék ujjlenyomat olvasó segítségével belépni. Ezt hogy tudom módosítani? A rendszerem, LM Cinnamon 22.2. A laptop Lenovo X390.
Köszönöm ha Valaki segít. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #107213 üzenetére
Nem véletlenül, hiszen a Debian Testing ága:
- Folyamatosan frissül, így nem kell újratelepíteni új verziók miatt.
- Használható „rolling release”-ként, de nem hivatalosan annak szánták.
- Jó kompromisszum: újabb csomagok, de viszonylag stabil.Míg az Debian unstable:
- A legfrissebb csomagok itt jelennek meg először.
- Fejlesztőknek ajánlott, instabil lehet.
- Igazi „bleeding edge” élmény, de nem kezdőknek.Itt egy egészen komplex összefoglaló róla. (angolul
) Viszont a parancsok események egész jól lekövethetőek nyelvtudás nélkül is.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #107217 üzenetére
Letöltöttem a gyárit, ami egy 141 MB-os .run file. Nem futtatható, csak a kwrite nyitotta meg. A nouveau most újra már nem települ fel, mert a hibaüzenet szerint ütközik egy 'non-free' nvidia kernelmodullal. A képakadozásos hibajelenség változatlan.
Hol lehetne megnézni, vagy kimenetet kérni az aktuális modulra? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107216 üzenetére
Ez alatt a nouveau-t érted, vagy a gyári nVidia drivert? Utóbbinál a kártya típusa és a driver száma érdekes lehet. Ha a nouveaut használod, akkor meg a gyári driverre váltás lehet érdekes.
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Videókártya illesztési probléma lehet, ha az egérmozgatásnál a kurzor kb. egy másodpercenként rövid időre beszaggat? Videoszerkesztőben is megfigyelhető ez a monitorablakban lejátszáskor.
MX Libretto (KDE) alatt csinálja ezt. Nvidia videokari van az asztali PC-ben. (A tárolóban található alap nvidia illesztés telepítve van. A monitor 75 Hz-et tud 2k-n)
Hogyan lehetne 'simítani' a mozgást? -
válasz
IstvánLászló #107209 üzenetére
Először olvasd el ezt az ismertetőt az unstable verzióról és engedd el. Nagyon nem nekünk való.
Cigam szaki nem az unstable verziót linkelte!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #107210 üzenetére
Köszönöm nagyon szépen a korrekt vállaszodat.
A célom egy másik tarttalék Hdd-re szeretném installálni,mert engem érdekel a rendszerének a futásának és a tejesítménye,ismimnek múltkor mutattam a LinuxMintet mit tud a rendszere és núll kilóméteres felhasználókét mára már őrőmmel használja.Már tőltőm is le az isot.
-
growler
őstag
válasz
Live rendszerként indítva ismerkedj vele előszór.
Csak akkor telepítsd ha látsz benne fantáziát.
Egyébként, grafikus telepítője van. -
cigam
titán
válasz
Persze hogy lehet. Letöltöd a Debian testing netinst image-t, és már mehet is a telepítés.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #107208 üzenetére
Szertném kérdezni Debian unstable alapú- és rolling,intallere terminálban lehet installáni.
Ezt azért kérdezem mert ezt a debian verziót még nem ismerem,még nem néztem most utána,éppen most olvastam hogy van rollig kiadása.Az érdekell mit tud a rendszer és szertném kiprobálni élesben a gépemen a rendszerét.
. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107200 üzenetére
Jogos azt a kis egérszemét méretű MSR-ről megfeledkeztem. Ja.... Azt hittem ki is söpörted, és hozzácsaptad a C-hez.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Tibi!
Megvan mar a 18.04 utódja?
Ma néztem a "Siduction"-t [link]
- Debian unstable alapú
- Van KDE Plasma felülete
- Rolling
(A gyorsítótár frissítése után, a Synapticbol frissítettem a yt-dlp-t
a jelenlegi legújabb 2025. 09.26-os verzióra frissült.) -
-
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Maga az ötlet jó lenne, de egyébként ja, borzalmas. Még régebben talán a 7zipet töltöttem le Storeból és teljesen máshogy nézett ki meg működött, mint az a verzió, ami ténylegesen a 7zip oldalán van, szerintem még a feltöltő sem az eredeti 7zip programozó volt. Na mindegy, ez itt off, hagyjuk is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Autós topik
- OneOdio Focus A6 – Bluetooth 6-ot olcsón
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen széket vegyek?
- Minden, ami hőszivattyú
- Milyen NAS-t vegyek?
- OpenMediaVault
- Facebook és Messenger
- A karmos/ujjbegyes fogásokkal nyomulók örömére megjött az Arye szénszálas egere
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- TP-LINK TL-WA850RE 300M vezeték nélküli jelerősítő / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3200, 100% Akkumulátor
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Teljes kijelzős zászlóshajó, AI-erejű teljesítmény
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB Rampage SHIVA DeepCool 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest