Hirdetés
- Yézi: Blekk Frájdéj
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mamboo
üzenetére
Használd a pen elkészítésére az Etcher nevű képíró szoftvert, énnekem az a tapasztalatom hogy a linuxokba gyárilag benne lévő pen írók semmire sem jók Win vonalon.
Etcher létezik portable azaz appimage is vagyis telepítés nélkül is működik.
Ha így sem bootol, vagy keress egy Windowsos szomszédot és Rufus, vagy a Microsoft oldalán MCT tool, az mindent megcsinál és garantáltan bootképes lesz a pen.
[link, Linux alól ezt látod, Win alól indul a telepítő készítő webről]
Ha mégse akkor BIOS/UEFI beállítás problémád van.
Ha már bootolt a W10 telepítő, a telepítővel töröld az összes partíciót a lemezen, majd ha kell adj meg akkorát 50-100gigát vagy az egész lemezt amire a Win települ.
Kb. ennyi.
Ha van adatpartíciód és azt meg akarod tartani, az is lehetséges, bár bonyolultabb. Bár ha az EXT akkor a Win semmire nem megy vele. -
Aksomatic
senior tag
Feltelepítettem az új SSD-re a Windows-t majd utána a legutóbb alkalmazott módon a Manjaro-t mellé. Boot-nál nem a grub jön be, hanem automatikusan a Windowsba visz. Mi lehet a baj?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Mac a boot-ot át tudja adni bárminek, így futtattam pendriveról memtest-et is.
MacOS-t minden trükk nélkül lehet külső, usb tárolóra telepíteni és akár állandó jelleggel onnan futtatni (sokan régi, hdd-s imac-et használnak így usb ssd-ről).
Windows-t meg úgy tudom csak trükközéssel és/vagy spéci verziót lehet usb-re telepíteni.
Ezért kérdeztem a Linuxot. De úgy tűnik, az is olyan, mint a mac, bármiről lehet bootolni.
-
válasz
Aksomatic
üzenetére
Ja, hogy ez két meghajtó? Dualboot alatt általában azt értik, hogy egy meghajtón 2 rendszer.
Melyiken van a GRUB-od?
Amúgy mindenképpen klónozhatod a Linuxot, majd a másikra magában felmegy a Windows, utána pedig egy live Ubuntu CD-ről bootolva megoldhatod, hogy a Linux boot menüjéből menjen a Windows is, vagy hogy magában be tudjon bootolni a Linux (ha az alaplap boot menüjét használod). -
PCProfessor
aktív tag
Hello, hello!
Kezdő vagyok linux téren. A célom a váltás lett volna winfosról de játékok miatt nem lehet így marad a virtualizálás. Általános célra lenne mint pl. böngészés, discord, filmek nézése stb...
Dual boot nem opció, mert gyakran meggondolom magam és mást csinálok vagy egyszerre több mindent és hiába lenne mindkét rendszer az ssd-n 10-15 percenként nem váltok.
1.) Melyik programmal lesz a legkevesebb teljesítménycsökkenésem ha windowsból futtatom majd a linuxot? Virtualboxot használtam pár hétig de egyáltalán nem reszponzív így pár napja váltottam vmware-re. Sokkal jobb a teljesítmény. Van ennél "jobb" program amivel a maxot tudom kihozni?
2.) Mennyi lenne az ajánlott hely ilyen célra? 50gb?
3.) Voicemeteer bananát használok, hogy szebb, tisztább legyen a hangom, linuxon milyen alternatíva van erre? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Melyik debian alapú disztrót ajánljátok az Ubuntun kívül, mindennapi használatra? Az ubuntu valahogy nem megy le a torkamon. KDE távol áll tőlem. A noti amin használnám viszonylag erős... ssd, i5, 16gb ram.
Még azon is filózom, hogy lehet windows mellé menne, de azzal nagyon tele a csukám.Olyasmi lenne érdekes, aminek viszonylag hosszú stabil kiadásai vannak.
Az elementary os tetszik, de a topikja elég kihalt és az utolsó hozzászólások arról szólnak, hogy ki mire váltott róla, szóval az is kiesett. Nem lenne rossz ha nagy támogatottsága lenne.
Azt szeretném,hogy gyorsan bootoljon vagy tudja kezelni azt, hogy ha lehajtom a notit, akkor alszik, kinyitva pedig azonnal munkára kész.... (Mac-ről jöttem.
) -
Alu
senior tag
válasz
lev258
üzenetére
Valószínűleg az volt amire gondoltál, mert az ntfsfix megoldotta. Köszönöm a segítséged!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a meghajtók meg vannak osztva a hálózaton samba szerver segítségével. Ott ugye különböző jogosultságokat lehet beállítani a megosztott mappára vonatkozóan. Ha úgy konfigurálom fel a megosztást, hogy csak az én felhasználóm férhessen hozzá a mappához és a benne lévő adatokhoz, majd másolok ide több mappát/fájlt, akkor később windows alatt lehet problémám az adott mappák/fájlok jogosultságaival? Ideiglenesen otthoni fájlszerverként üzemelne a PC, amire laptoppal csatlakozok, de hosszú távon dokkolóval szeretném megoldani, ami ugye egyből windows alá tenné a jelenleg ubuntu alatt lévő merevlemezeket. -
Apaxp
senior tag
Nos a kínlódás története.
Adott Acer Aspire E 15 E5-573G-330E típusú laptop windows10 home rendszerrel gyárilag telepítve. Erre gondoltam linux mint cinnamont telepíteni.
Telepítés történet.
Sok olvasás után linux mintre esett a választás. Rufussal DD módban kiírtam pendrájvra a telepítőt.
Mielőtt a telepítést elkezdtem, windows alatt a HDD-n szabadítottam fel szabad helyet.
Telepítést indítva semmi probléma nem volt. A szabad helyen a leírások szerint valami más kiválasztásával particionáltam a szabad helyet. Rendszerbetöltö helynek kiválasztottam a win boot manager helyet. Linux szépen települt, de újraindítás nem jött össze.
Sajnos az uefi eljátszotta hogy csak windows10-et volt hajlandó elindítani.
Az uefi mókolás sem hozott eredményt. Közben a telepítő pendrájvot lesz ami lesz alapon rufussal kiírtam iso módban és azzal indítottam live cd belépést.
A belépés után két dolgot csináltam: 1, a telepítést újra elindítottam az iso módban kiírt telepítőről.
A telepítő felismerte a wint és az előzőleg telepített linuxot is. Itt a linux letörlést és újratelepítést választottam. Ezután az újraindítás előtt jött a második pont (nem tudom minek)
2 találtam az alkalmazásoknál egy boot helyreállítása lehetőséget. Ezt lefuttattam ahogy kérte a program. Ezután jött az újraindítás ami megint win10 indítást hozott. Uefiben az Erase all secure boot setting állítást kihagytam. Kihagytam a TPM beállítás módosítását is.
A Select an UEFI fájl as trusted for executing beállításnál betallóztam a grub64x.efi fájlt és a tárolómappának beírtam az ubuntu nevet. UEFI-ből mentéssel kiléptem, de újraindításkor rögtön visszaléptem és csodák csodájára megjelent a képen látható boot sorrendben az ubuntus boot.
Azóta tökéletesen működik a grub indulás és működik a linux mint. A második helyen lévő Boot lehetőség az előző grub64x.efi betallózás után jött létre, de az nem működött valami miatt. Pedig ott volt a fájl. Többször is újraindítottam már és mindig a grub indul.
-
Valószinüleg jól van. A 7EA4-AB1C egy fat32-es partíció. Ez maga a boot, esp zászlókkal megjelölt efi (avagy esp) partíciód. Ezt eredetileg a windows telepítőd hozta létre. 100megabájt szokott lenni a nagysága. Ez a partíció /boot/efi gyanánt van mountolva grubos linux telepítés esetén. Ezért van az, hogy ha a partícióba belenézel ott van benne az EFI mappa és a megfelelő mountolás esetén a /boot mappában ott van a /boot/efi mappa (ez maga az esp partíciód ) és ebben meg ugye benne van a /boot/efi/EFI mappa. .... Csak kicsit nagyra vetted a /boot partíciót , elég lett volna 512kb vagy 1 megabájt is belőle, ha meg nincs titkosítás , akkor nem is lett volna rá szükség. Elég lett volna a / és a /home partíció. ... Az SSD-n még ott van valahol egy 15, vagy 16 megabájtos msftres partíció is , amit a linux nem használ, de azt nem szabad babrálni, mertr megharagszik miatta a windows.
-
Nem a telepitobe kell.
Bebootolsz egy live linuxrol es a laptop lemezen nezd meg az efi particio tartalmat.Ha minden jo akkor a biosba nincs valami menupont amit atallitva meg lehet jeleniteni bootnal magat az efi rendszebetoltot?
Olyasmi kene bootnal hogy
windows loader
efi
efi manager
boot manager
Ilyesmi ablak a bootnal.De legeloszor ki kellene deriteni hogy az efi particion egyaltalan ott van-e a linux betolto.
A telepitesenel a grubot a laptop merevlemez efi particiora kerted a telepitotol?
Akkor nalad az escape felejtos, ok.
-
Apaxp
senior tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Valóban nyitott az ajtó, csak nem engednek be

A telepítéskor a partíció létrehozás ablak alján a rendszerbetöltő helynek a windows boot manager lett kiválasztva.tordaitibi
a telepítőben létezik ilyen mappaszerkezet. Viszont a gond az, hogy a telepített linux minttel nem bootol be a gép, így a .cfg fájlt sem tudom megnézni.
Napok óta olvasok hogy az acer uefi egy külön állatfaj ami nem engedi hogy más os is telepíthető legyen a win10 helyett vagy mellé dualboot módban. Ez az uefi már a legacy módot sem engedi.
Winloader ablakba ha nyomsz egy escape-t
Ezt hogy érted? a bekapcsoláskor megjelenik az acer logó, utána már csak a körbe pöttyök a windows indítás -
Apaxp
senior tag
Üdvözlet a linux guruknak.
Kicsit hosszú lesz az irományom.
Adott egy Acer Aspire E5-573 uefi laptop win10 home rendszerrel, amire linux mint cinnamont szeretnék telepíteni. A telepítőt rufus 3.15 verzióval GPT, uefi és DD móddal írtam pendrájvra. A win10 partíciókezelővel csináltam 240GB partícionálatlan szabad helyet.
Pendrájvról bootolás tökéletesen ment. Telepítés valami más módszerrel / és /home partíciók létrehozásával, valamint a rendszerbetöltő windows boot manager beállítással tökéletesen lefutott. Tehát van egy feltelepített linux mint rendszer a gépen.
A gondok itt kezdődnek. Telepítés utáni újraindításkor a grub el sem indul, csak a win10 betöltés.
Google barátom segítségével megtaláltam hogy az uefiben mit kell mókolni.
Secure boot disabled, utána secure boot settings erase all, utána tpm kikapcsolás. Minden egyes beállítás után gép újraindít.
Amivel nem boldogultam, az a Select an UEFI file as trusted for executing menünél a grubx64 beállítása. Betallózáskor látom is a fájlt hdd és usb-ről is, de a beíró ablakba be kéne írni hogy mi a mappa neve ahol a fájl található. Nos én beírtam az efi nevet először, majd második próbálkozásra a boot nevet. Sajnos ezek után is a win10 vigyorog a betöltéskor. Grub nem indul.
Ha tudtok segíteni hogy mit rontok el akkor azt nagyon megköszönném. -
válasz
GreenGoblin
üzenetére
Jól csináld mindent. A Rufusznál csak arra kell figyelni, hogy a BIOS-ban beállított bootmódhoz megfeleló módban (BIOS vagy UEFI) legyen kiírva az ISO.
De az az SD card formatter programocska nem kell, intézőből nyugodtan lehet formázni a pendrive-ot (amúgy tudtommal a Rufus is formáz), illetve a telepítés végén, az EasyBCD programot csak akkor kell használni, ha módosítani akarsz valamit a boot közelében, amúgy felesleges. Ha mindent jól csinálsz, akkor a Grubból tudsz rendszert választani.
Viszont a végén nehogy kitöröld az Ubuntu partícióit, akkor feleslegesen dolgoztál
A Windows partícióit viszont nyugodtan kitörölheted, azért nem kár...
-
GreenGoblin
őstag
válasz
lev258
üzenetére
Ugye próbáltam a Virtual boxot ma, de nem megoldás. Brutál mód merül a laptop, meg laggol az Ubuntu, pedig adtam neki elég helyet, RAM-ot, tárhelyet meg amit még kell. Ezért gondoltam, hogy akkor windows mellé tenném fel csak itt akadtam meg melyik opcióval menjek.
Már arról is olvastam hogy kell eltávolítani a dual bootból a Linuxot ha nem kell vagy nem jönne be. Ott egyedül a grub eltávolítása ami bonyolultnak tűnik. -
peterattila
aktív tag
válasz
lev258
üzenetére
Nincs lvm a gépen. NVME (ezen van a Win10), sda, sdb 2 hdd ntfs, majd sdc-n ubuntu (SSD-n). UEFI rendszer, indító menü/fájlok az nvme efi partíciójában. Ez szerintem valami bug, mert átírtam a default rendszert windowsra, azt végrehajtja. Alatta 2 sorral az időt pedig nem veszi figyelembe. Google sem mond semmi általam ismeretlent. Javasolnak vmi grub costumizer progit, de ne már! Tegyek fel egy csili-vili grafikus progit, mikor csak egy sort kellene átírni? Vicc.
-
I02S3F
addikt
válasz
Kazakovian35
üzenetére
-ezt nem tudom, angolul keress rá
- szvsz a legegyszerűbb, ha csinálsz külön felhasználót neki
-a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert. A rendszer " tisztításának" van 1-2 parancsa, javaslom olvass utána. A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről. Zorin-nal nem tudom, hogy mi a helyzet!
A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
- itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni. Persze ma már akár meg is úszhatod a használatát, de van olyan program, ami nem rendelkezik gui-val.
-Nem tudom, hogy a Zorin melyik naptár és kapcsolatok alkalmazást használja, de biztosan mentenek offline fájlokat működésük során. Ha így értetted a kérdésedet!
-A Bleachbit-ről fentebb írtam. Ha játszadozni akarsz a rendszerrel, akkor javaslom inkább a konfigurációs lehetőségek kiaknázását. Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban. Persze ehhez jellemzően konfigurációs fájlokat lesz szükséges szerkesztened.
-Hogy a Zorin felülete mennyire változtatható, azt nem tudom. A kezdő barát disztrók (Mint, Ubuntu, Manjaro, stb. [nem feltétlenül ebben a sorrendben]) igen jól témázható! Ráadásul van többféle (és windowsra is hajazó) felület. Ezeket Live-ban érdemes kipróbálni (Boot-olsz a Linux lemezről, vagy usb kulcsról) (Javaslom nézz róluk videókat elsősorban, hogy eldöntsd, hogy melyik tetszik a legjobban.) (Virtuális gépen is tesztelhetsz következmények nélkül) . Következmények nélkül babrálhatod!
- -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moongoose
üzenetére
Ezt mind tudja bármelyik "asztali" disztró, mindig is tudták, sőt jóval több dolog van meg bennük alapból, mint egy Windowsban.
A 2GB ram az viszont elég kevés bármire manapság, pl. életed párja megnyitja a facebookot és a gép rögtön felélte a szabad ramot... Mindegy, ezt nyilván tudjátok. Gondolom HDD van a gépben, ami további hátráltató tényező.
Szóval valami light disztrót javaslok, pl:
Lubuntu
Linux Mint XFCE
Linux Mint MateNézd meg őket, próbáld ki amelyik tetszik. Minden mai disztró egyből bootol a telepítő pendriveról, így telepítés nélkül ki fogod tudni próbálni a gépen.
-
Szeretném megkérdezni hogy az alábbi feladatot közepes/kezdő linuxos meg tudja-e valósítani:
Adott egy gép, rakás hdd-vel. SMB megosztás szeretnék úgy hogy egy megosztásra legyen mappaként felhúzva az összes HDD, az fontos hogy NTFS maradjon a filerendszer mert néha cserélgetve lesznek a hdd-k windows kliens között. (hotswap jó lenne de nem feltétel)
Webminnel már kattingattam össze dolgokat 10 éve, de ezt nem tudom hogy mennyire bonyolult összehozni.
Raid vezérlő régi 3ware, kezeli minden sztem azzal nem lenne gond. Sima Core2-es gép 4gb-ram, szóval ilyen feladatra még sok is.
Windows alatt ez kb 3-4 kattintás de nem akarok ilyen célra windowst használni mert totál fölösleges és rakás hiba lehet benne. -
Caldera
senior tag
-
válasz
Caldera
üzenetére
Ezzel feladtad a leckét, ilyet még nem láttam.
A Windows boot manager-re enter vagy escape, mit csinál?
Elvileg így is be lehet lépkedni az efi menübe és el lehet indítani a linuxot de ennek utána kell néznem, most csak mbr-es gépem van holnapig, melóba vagyok.
Hogy mi változik meg egy Windows bootolásól az efi partíción, erről halvány lövésem sincsen egyelőre. -
Caldera
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, az megvan, hogy a boot sorrend állítható BIOS-ban és F11-re is van lista. Ami furcsa és nem értem, ha újra telepítem a Grub-ot akkor az UEFI boot lista 1. helyén rögtön megjelenik egy "ubuntu" felirat és minden OKÉ. De ha elindítom a Win7-et, ez eltűnik, nem is választható a lehetőségek listájából és egy "Windows boot manager" lehetőség jelenik meg.
-
Urak (Rimuru és Uby), én egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
Csak azt írtam hogy kukkantson bele és ha lát benne Windows bejegyzést akkor bizony a frissítésnél felvette a Wint a grub.
Amúgy meg, kőbe van vésve hogy a grub.cfg-t ne szerkesztgessük, nincs.
Én, igaz teljesen más szituációba de minden kernelfrissítésnél kénytelen vagyok ezt megtenni egy usb-s többcélú bootolható eszközön.
És működik.
Azt nem mondom hogy 2 perc volt mire rájöttem, a grub.cfg-be mi micsoda, volt rendesen guglizás meg fordítózás,
De egyáltalán nem ördögtől való, és amikor teljesen elbaltáztam, boot a gépre telepített Linux, javít és kész.
Doky, írtam hogy biosba tiltsd le a Wines lemezt és update-grub.
Majd kapcsold vissza a Win lemezt a biosba.
Így az első kernel frissítésig megmarad a megszokott indításod.
Az os-prober törlése is jó ötlet, ezt is kaptad tanácsként.
Ez amit idekopizok, ez felelős egy bármilyen OS indításáért.
Gyakorlatilag kell a grubnak a partíció UUID, a kernel verzió és az initrd, ezek helye.
ha ezt bekopizza bárni a saját grub.cfg-be akkor egy vendég lemezről, pendrájvról, sikítókorongról elstartol bármelyik Linux. A Manjaro kicsit válogatós, de Uby tanácsára használom a Fallback opciót és szépen elstartol.menuentry 'Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (ezen: /dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {insmod part_gptinsmod ext2set root='hd2,gpt4'if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; thensearch --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fdelsesearch --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fdfilinux /boot/vmlinuz-4.15.0-143-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoffinitrd /boot/initrd.img-4.15.0-143-genericItt ha megvan a partíció uuid, a kernel száma és az initrd száma és uuid szerinti helyük, akkor egy Linux elindul, ha ég-föld összeszakad akkor is.
Egy egészen logikus felépítésre hajaz
(ennél már csak a fstab a faék logikusabb valami), és ha kicsit tanulgatja az ember, ilyen menüt is lehet kreálni, a
444tibi stable Kubuntu és a
Kedvenc Windows 10-em made by Redmond
ezek nem éppen a grub-update termékei.

-
poirot
őstag
Sziasztok!
Van egy 20 éves gépem, (a hardverek felsorolása lejjebb) kb. 10 éve volt még használatban, windows XP fut rajta, de már nyögvenyelősen, a netre nem tudok felmenni vele jelenleg, újrahúzni viszont nem akarom XP-vel. Egy Linux-ot szeretnék felrakni, és ehez kérem a Ti segítségeteket, hogy melyiket válasszam.
Igényeim, különös elvárásaim nincsenek, hisz ez már elég régi konfig. Amit szeretnék, a géphez igazodva, egy olyan Linuxot szeretnék, magyar nyelvű, Internetet/hálózatom/NAS-omat elérjem vele, böngészésre, zenék lejátszása hálózatról, videók nézése, dokumentumok olvasása docx, xlsx ilyesmi. Nem akarom buherálni a rendszert, nekem elég ha ezek a progik mennek. A Vivaldi böngészőt használom, abból is van deb és rpm 32 bites, nem tudom, hogy az egy ilyen kisebb igényű verzióban meg van-e, vagy utólag hozzá lehet-e adni.
Ennyi volna, a válaszokat előre is köszönöm.
--------------------------------------------------------------
CPU típusa AMD Athlon XP, 1533 MHz (11.5 x 133) 1800+
Alaplap neve Asus A7V600-F (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Alaplapi lapkakészlet VIA VT8377 Apollo KT600
Rendszermemória 1280 MB (PC2700 DDR SDRAM)
Videokártya ASUS AH3450 Series (512 MB)
3D gyorsító ATI Radeon HD 3450 AGP (RV620)
Képernyő LG L194WT (Digital) [19" LCD] (170710450)
Hangkártya ATI Radeon HDMI @ ATI RV620 - High Definition Audio Controller
Hangkártya Avance Logic ALS4000 Audio Device
Hangkártya VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Lemezes meghajtó SAMSUNG SP1614N (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Lemezes meghajtó ST380021A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Optikai meghajtó HL-DT-ST DVD-ROM GDR8161B (16x/48x DVD-ROM)
Optikai meghajtó PIONEER DVD-RW
Hálózati kártya Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Hálózati kártya VIA-kompatibilis gyors Ethernet-adapter - Packet Scheduler Miniport -
Frawly
veterán
Hú, ezt jó tudni. Pedig a Phoronix is írta, hogy a RADV jobb teljesítményt ad, még teszt is volt róla, de ott nem jött ki ilyen brutális különbség. Erre figyelni fogok én is a jövőben.
#78511 ubyegon2: szerintem nincs ezzel baj, hogy valaki fejlődni akar, és még mivel kezdő, a kezdő topikban kér segítséget. Inkább én ott látom a kollégának a buktatót, hogy most ilyen nagy lendülettel belelovalja magát, egy ideig nyomja, majd gyorsan belefásul. Fejlődni inkább fokozatokban kell, hogy a meglévő disztróján tanul új dolgokat, kezd el néhány terminálos progit használni, kezd el néhány egyszerű scriptet írni, esetleg feltenni egy ablakkezelőt. Ezek kisebb lépések, de épp ezért természetesebb lesz a fejlődés, fokozatosabb, kisebb sokk, apróbb lépések, lesz idő mindent megszokni. Hiszen ennél a fajta fejlődésnél az ember szemlélete alakul át, és ez az, ami idő, hogy megtanulja lehet másképp is csinálni a dolgokat, és abban mi a jó. Ez egy hirtelen ugrással általában nem megy, nem jó siettetni.
Másik oldalról a hirtelenségnek is lehet előnye. Ha nagyon kis fokozatokban tolod, akkor néha túlzottan lelassulhat a fejlődés, hajlamos beragadni az ember a jól megszokottba, meg ha tanul is új dolgot, ha fent van a meglévő disztróján a komplett DE, komplett userfriendly automatika, akkor hajlamos visszacsábulni a régi megoldáshoz, pusztán lustaságból, kényelemből. Ez sokszor Windowsról Linuxra áttérőknél is előjön, hogy meghagyják a Windowst dualbootban, de csak állandóan ott a csábítás, hogy ha valami nem megy Linux alatt, akkor nem az alatt tanulják megoldani, hanem állandó egérúttal már bootolják is vissza a Windowst. Míg ha a Windows nincs meghagyva, akkor nagyobb a nyomás, hogy Linux alatt tanulják meg megoldani a problémáikat.
Erre most szép példa az itteni AMD GPU Vulkan játékteljesítmény is. Volt egy negatív tapasztalat, de nem az volt rá a megoldás, hogy akkor játszunk Windows alatt, hanem gyurmafigura vette a fáradtságot, utánanézett, kísérletezett, talált alternatív megoldást, ami a natív windowsosnál még kicsivel jobb teljesítményt is adott neki. Ugyanez lesz az említett játék launcherével is, kicsi fetrengés árán, de ha rájönnek, hogy hogyan fut Linux alatt, máris még eggyel kevesebb visszacsábulási ok Windowsra. Így kell egérutak nélkül fejlődni. Igen, fáradtságos, munkával jár, kinek van erre ideje a sok facebookozás meg mindenféle közepette.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sikerült.
Mármint bootoltatni a Ventoy hordozható eszközre telepített Ubuntut.
Nagynehezen el tudtam ugye indítani úgy, hogy felvetettem a rendszert egy pc-n futó Linux grubba, majd reboot, kiválasztva a portable Ubuntut, csodálatosan elindult.
Azt nem tudom, mit csinál ilyenkor a hordozható rendszeren egy update-grub.
De az biztos hogy helyreteszi saját magának a kerneleket, a hozzá tartozó init-eket és még valamit biztosan.
Ugyanis ez után, reboot Ventoy. Ubuntu 18.04 kiválaszt, enter... reménykedik... és igeeen!
Eddig 4 gépen tesztelve, mbr és efi környezetben, atombiztosan elindul a pendrájvról a hordozható Ubuntu.Teljes siker...!!
Ugyanezen a Ventoy drájvon figyel egy W10 is, VHDx diszken, az én saját Winről klónozva.
És eddig ez is minden más környezetben simán vette az akadályokat, az Intel-AMD csere sem hatotta meg, simán felállt és működik.Vagyis akkor a kb. 3-4 hete tartó, kíváncsiság által motivált projektem kész van.
Az eredmény,-teljes értékű Linux, szoftverezhető, frissíthető, mint egy natív rendszer
-teljes értékű Windows10
-700GB adat, ami akár egy okostelefonba OTG-n bedugva is használható, filmek, képek, doksik stb
-jelenleg 7 OS ISO, de még bőven bővíthető a repertoár, ezek használhatók live módban, vagy telepíthetők
-egyéb iso-k, mentési és egyéb célokra, SystemRescue, Clonezilla stb.
-50-50GB winsave és linuxsave partíció, ezeken abszolút vésztartaléknak van egy W10 és egy Ubuntu teljes mentés
-maradék 50Gb ami a lemez végén van perpill. formázatlan területként, bármire felhasználható ha esetleg szükség lenne rá.Mindez mbr és efi környzetben, bármilyen gépen ami képes usb-ről elindulni.
usb3 sajnos szinte kötelező, mert usb2-n nagyon harmatos a sebesség.
Viszont usb3, normál használatnál szinte észrevehetetlen a lassulás, a boot kb. 20-25%-al lassabb mint natív meghajtónál.És ami még erősen ajánlott az a minimum 4GB ram a gazdagépben mert ha visszaswappol az usb-n akkor az azért megfogja eléggé a rendszert.
Mindez amit leírtam, egy kövér pendrive méretű aluminium házban amit bárhova elvihetek, tényleg a zsebemben van az egész PC-m és minden ami vele jár, a megszokott környezetek, asztali beállítások, a bluetooth, a megszokott nem kevés gyorsgomb, az összes kézreálló szoftver, a felhő, a szerver, a munkahelyi elérhetőségek, szinkronok, stb. stb.
És egyúttal a totális, teljes mentése, backupja is megvan a saját pc-mnek.Nekem tetszik!

-
mtomi95
senior tag
Érdekes ez a Gnome utálat amúgy!
Az én legelső találkozásom élesben a Linuxal az egy Ubuntu volt!
Elkezdett csíkozni a VGA-m így azt kidobva az integrált azt hiszem Intel Extreme Grapics 2-t használtam egy ideig.
Gondoltam ha nem játszok…
Szerelem volt első látásra! Még úgy is, hogy internet az nem volt, csak haver kiírta nekem CD-re…
Sajnos internet nélkül meg lett lőve a dolog… Így pár napig használtam csak.
Második nekifutás újra Ubuntu volt és újra VGA halál miatt, de akkor már internettel! Telepítés közben böngészhettem, leesett az állam!
Barátkoztam vele egy ideig, de túl hülye voltam hozzá! Így ahogy szereztem kártyát látva az elmúlált Wine teljesítményét visszamentem Windowsra.
Ez már a 16.04 volt azt hiszem!
Aztán egyre kevésbé érdekeltek a játékok! A régiek tetszettek, de azokat már 100x végig toltam, így nekiálltam újra próbálgatni!
Bár az a Hackintosh volt és nagy szerencsémre minden hardverem volt driver és úgy egy jó évig használtam Mojave-t PC-n.
Akármennyire is működött jól újra rám jött az 5 perc és daráltam az egészet!
Akkor a nosztalgia miatt ment vissza 16.04, ez egy éve sem volt már igen!
Aztán frissítettem 20-asra… Hát akkor tűnt fel, hogy ez már nem Unity, hanem Gnome… Hasonlít meg minden, de nekem valahogy ez a retro Unity a dash-el és magával a régi fájlkezelőjével, megjelenésével nekem sokkal jobban bejön!
Így azt használom most is, csak már 18-as Ubuntun.
Gyorsabb mint a Gnome. Mármint a bejelentkezés és programok gyorsabban nyílnak meg. Nem tudom miért pedig ugyanaz az SSD. Gondolom szecska már az i5 3470 az újabb ablakkezelőkhöz…
De a gnome-t azért figyelgetem még! Szemezek vele!
Amúgy azért nem szeretem a többi ablakkezelőt, mert nekem mind emlékeztet a Windowsra…
Annyi a különbség köztük, hogy egyik a 95-re másik a 10-re.
98=XFCE
XP=Cinnamon
10=KDE
A KDE asztali effektek azok tetszenének, de nagyon Windowsos…
De itt tényleg csak a szokásos megjelenésre gondolok, mint start menü, tálca alul stb…Most a bányász láz és a játék igényeim alábbhagyása miatt eladtam a kártyám, sikerült úgy kiszállni a dologból, hogy még jól is jártam!

Szóval ez most megakadályoz egy darabig az ugrálással!
Mert, hogy az RX470-el szemben a HD2500 az nem MacOs kompatibilis.
De ha az is lenne… tele van egy 1TB-nyi hdd adattal Ext4-en. Azt nem lehet csak úgy adatvesztés nélkül Apfs-re vagy NTFS-re alakítani!?
Bár Windowsra 10-re ha tökön szúrnának sem mennék vissza semmi pénzért az biztos… -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igazából ha elérsz egy szintet, akkor a disztró mindegy. Bármelyiket be tudod konfigolni ugyanolyanra, hogy ugyanaz legyen fent, ugyanúgy működjön, ugyanúgy nézzen ki. Onnantól a disztrók már csak abban különböznek, hogy
1) milyen rendszerben frissülnek (kiadás alapú, fél rolling, full rolling)
2) mennyire frissek
3) mennyi csomagot érsz el hozzájuk
4) esetleg zárójelesen az initrendszer milyen alatta, de ez egy szűk réteget leszámítva nem sok embert foglalkoztat.Meg attól is függ, hogy kinek mi a legjobb disztró, hogy mire használja a gépet. Te pl. elég erős, de régi, Intel IGP-s üzleti notikat használsz, hagyományos windowsos szemléletű klasszik desktop DE-vel, Gtk-ökoszizstémával, nem játszol, stb.., ezért neked a Mint Cinnamon jön be a legjobban, mivel annak pont ez a műfaj áll testhez, ilyen gépre és felhasználásra van tervezve. De azt felejted el, hogy ezzel nincs mindenki így. Vagy mert nagyon új hardvere van (legújabb Ryzen proci, legújabb dedikált GPU-k), vagy mert játék vagy fejlesztés miatt kellenek neki a friss verziók, friss libek, vagy mert unja már a windowsos hagyományos DE-s életérzést, és valami frissebbre, másabbra, modernebbre, stb. vágyik (mac, tablet filozófia, tiling, stb.).
Ez a GRUB is olyan, hogy sok disztó megszokásból beleerőlteti. De a sima, titkosítatlan, ext4 partíciókat használóknak teljesen felesleges, ez kb. a userek 95%-a. Persze én megértem a disztrókat, ők általánosságban gondolkodnak, gondolnak arra az 5%-ot kitevő extrém userrétegre is, akik szoftveres titkosítást, RAID-et, LVM-et, egzotikus fájlrendszereket használnak (bootolásra is), így nekik meg kell, így inkább benne hagyják, biztos, ami biztos alapon benne legyen, hogy ha kell, akkor ne a usernek kelljen saját magának ezzel vergődnie.
-
Frawly
veterán
válasz
Schiano
üzenetére
A gányolást úgy értem, hogy valami extra szutyok fel lett telepítve, valami Cleaner progi vagy hasonló rendszeroptimalizációk vagy szemét antívírus baromság, ami tönkretette a dolgokat, levédetett mappákat. Ma már Windowst warezban nem nagyon tudsz használni, a crack módszerek, átírt bootloader, KMS aktivációs trükközés egyre kevésbé játszik.
A DVD-kkel az a baj, hogy lassúak, meg amit kiírsz rá lemezképet, az gyorsan elavult. Ez már nem a késő 90-es évek, kora 2000-es évek, hogy egyszer kiírsz valamit lemezre, aztán hosszú évekig használhatod. Manapság már mindent rolling kiadásként fejlesztenek, gyorsan záporoznak az új verziók, telepítők, lemezképek nagyon gyorsan avulnak el. Felesleges kőtáblára, DVD-re, meg rizsszemre kiírogatni, mert pár hét, pár hónap után úgyse lesz érdemes használni. Ezért nem működnek már Windowson a crack módszerek, a MS szinte minden havi meg fél éves update-tel megszünteti a trükközési lehetőségeket, és kapod a nyakadba az új verziót, letilthatatlan frissítés formájában.
Ezért érdemes észben tartani, pláne, ha Linux, hogy ha kell, akkor az adott Linux disztró oldaláról a legújabb lemezképet letöltöd, és Rufus-szal vagy Etcherrel vagy hasonlóval kiírod egy erre a célre befogott pendrive-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Redneck
üzenetére
A Windows nem kezel semmilyen Linuxos fájlrendszert, mert csak... Ext drivert ugyan tehetsz fel, de azok olvasni szoktak tudni, írni nem és ez talán jobb is.
Két dolgot tudsz megpróbálni:
-bebootolni ezzel az SSD-vel és a Debian alól átmásolod a cuccokat, mert a Linux kezeli az ntfs partíciókat
-letöltesz Ubuntut vagy akármit, kiírod egy pendrivera, bebootolsz róla és abban másolod át a dolgokat a Windowsról az SSD-re. Itt mondjuk lehet, hogy azonnal nem fogsz tudni írni az ssd-re, mert nem te vagy a fájlrendszer tulajdonosa. Hmm.Mindkét módszer előnye, hogy nem kell belematatnod az SSD partícióiba.
-
D28
tag
Sziasztok.
Titkosítás ügyben kellene nekem egy kis iránymutatás.
Windows mellett szeretnék linux mint-et használni, illetve 1 2 hónapja már meg is teszem de csak nem hagy nyugodni a gondolat hogy ez a részleg is titkosítva legyen. Első nekifutásra a luks féle megoldás tűnt kézenfekvőnek, van 1 efi boot, 1 windows (bitlockerrel) és 1 linux partíció az ssd-n, gondoltam a linux partíciót megtámadom a rendszer saját titkosító modelljével akár a win esetében de kezdő felhasználóként a bitlocker "5 kattintással kész is vagyok" -hoz képest azért ez több ismeretet igényel (a sok példában amiket néztem valami mindig van ami más és ez megakaszt sajnos).
A másik 2 opció amit találtam a teljes lemez titkosítás: veracrypt-tel könnyűnek tűnik de erről nem sok infót találtam h ez mennyire járható út, vagy az ssd beépített titkosítása (sajnos erről jelenleg még annyit sem tudok).
Kérem akinek van tapasztalata az segéljen meg egy kis infóval, h melyik módszert lenne érdemes csinálnom. -
válasz
Cs.I.T.
üzenetére
"A lemezkép kiírás nálam tipikusan cli-s megoldás szokott lenni, amin lehet gúnyolódnod"
Írtam is hogy ne sértődj meg, és nem gúnyolódásnak szántam.
Csak Te így szereted, én meg azt az elvet vallom hogy 2021-ben a terminálnak még a nevét is el kéne felejteni egy kimondottan desktop, a nagy tömegek számára készült OS esetében.
dd-nél meg egy betű vagy szám félreütése egyenlő lehet egy másik, pl. az egész adatmeghajtó azonnali gyalulásával, míg egy Etcher vagy más lemezkép író ezeket eleve fel se dobja csak a cserélhető pendrájvokat.
Nem akarlak sem megtéríteni, sem a használati szokásaidat megváltoztatni és mégegyszer bocsánatot kérek ha így jött le számodra.
Amin valóban elmosolyodtam, az a Linux életérzés kifejezés volt, asszem minden benne van. De nekem testidegen és nem érdekel, annál inkább érdekel a könnyű használhatóság ami szerintem egy
Linux abszolút kezdőknek feliratú topikba = Etcher+5 kattintás.Témára vissza,
teszteltem meg kiírtam 125 féle módon ezt a csodás DJSZA iso fájlt és teszteltem a kiírt pendrájvot legacy és uefi biossal is.Pontos szakszavakat nem tudok és nagyon halvány fogalmaim vannak egy boot folyamatáról de arra jutottam hogy az iso megalkotói először is nagyon elbaltázták mert a saját boot rendszerét kiherélték , és arra számítanak hogy az userek 101%-a Windows és Rufus alatt írja ki a telepítőt.
És a Rufus szépen ráteszi a pendrájvra az mbr és az uefi betöltőt is, a partíciós táblába azaz az így kiírt pendrive bebootol a kenyérpirítón vagy a flexen is.
Az Unebootin ugyanezt csinálja.
És bootol a Ventoyon is a DJSZA, mivel ott is a Ventoy intézi a boot első részét.
És soha nem is fog bootolni dd, vagy az Etcher által kiírva mert nincs honnan, valamit elba...sztak nagyon az iso-n.Erre jutottam, és szerintem nem járok messze a valóságtól.
A hiba nem benned, vagy az Etcherbe vagy a dd-be van hanem a letöltött iso-ba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bigduke6
üzenetére
Itt azt hiszem az a hiba, hogy már van egy efi partíció, amit a Windows csinált és azt látja a biosz. Ezt meg kellene nézned, hogy hogyan van. Utólag már nem lehet vele mit csinálni, de egy új telepítéskor szerintem egyszerűbb minden szempontból, ha hagyományos, MBR-es telepítést csinál az ember.
A rufusban a "Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni." ez oké, de mivel a Winsowst efi módban telepítetted, így abban a módban is kell bootolnod a pendrieról. Ha jól értem amit írtál, akkor így történt.
"Fájlrendszer: FAT32" - passz, szerintem itt nincs jelentősége, ez csak a pendrive. -
bigduke6
újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Win 10/Manjaro dual boot telepítéshez.
Rufussal megcsináltam a bootlható pendriveot.
Szóval bootol a telepítő, ssd-re csinálok egy 100gb partíciót.
Felosztom:
-30gb / ex4
-10gb /boot efi fat32 flag:boot(ezt nem akartam igazából csinálni de dudál érte hogy csináljak...)
-60gb /home ex4Aztán a vinyóra is csináltam egy 300gb partíciót.
Felosztom:
-16gb swap
-maradék az /homeFel is települ, de valamiért nem látom a biosban, boot beállításnál a grubot és így nem is tudom beállítani, csak a windows boot managert látom és értelem szerűen a windowsba bootol.
A rufussal is úgy érzem vannak gondok, letöltöm a manjarot ,elviekben 64bit.
Elég sok videót megnéztem Yt-on és nem tudom konfigurálni mint a látottak alapján.
Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni.
Fájlrendszer: FAT32 ez is összezavart hogy 64bit-es rendszer FAT32 használna?!
Vagy a rufus teljesen jól csinál mindent? Ezzel ne foglalkozzak?Segítségetek előre is köszönöm!
-
Cs.I.T.
csendes tag
Érdekes problémába futottam bele. Van ugye ez a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagra keresztelt államilag megtámogatott disztribúció, amit a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni, és a LinuxMint 20 Ulyana-ra épül ugyebár. Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése. Gondoltam kiírom pendrájvra, mert már a dvd felett eljárt az idő. Én eleve linuxot használok, és a dd -t használom a telepítő pendrájvok készítéséhez. De ezzel az iso-val nem sikerült bootolható pendrájvot készítenem. (sudo dd if=DJSzA.iso of=/dev/sdc bs=4M && sync) A dd ugyan kiírja a képet, de közvetlenül a pendrájvra, azaz nem hoz létre rajta partíciót, így az nem bootolható. A linuxmint grafikus "lemezek" alkalmazása ugyanilyen hibásan írja ki.
A rufus meg windowos progam. Akkor a szegény embernek a digitális jólét eléréséhez előbb meg kellene vennie a drága windowst??? Jó nem teljesen így van, végül unetbootin-al sikerült kiírni műkőképesen. De ehhez ppa tárolót kell a rendszerhez adni, számomra feleslegesen. Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehetne ezt kiírni dd-vel? Azért is érdekes a dolog, mert a rendszer alapjául szolgáló linuxmint 20 cinnamon gond nélkül bootolhatóan kiírható dd-vel.
A letöltési oldalhoz linkelt pendrive készítésről szóló videó nem elérhető jelenleg.
Kérem a financiális és politikai mellékszálakat kerüljük, nem hiányzik a flame. A technikai megvalósítás érdekel csak. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Bluetooth fülessel kapcsolatban lenne gondolom.
Linux Mint 20.1 Cinnamon
Kernel: 5.4.0-66-generic
Dell Latitude 5490 (Bluetooh 4.2)
Xiaomi Mi True Wireless 2 Basic (TWSEJ08WM/BHR4089GL) (Bluetooth 5.0)A füles szépen csatlakozik a Bluetooth-on a laptophoz, én tökéletesen hallok, viszont a másik fél engem nagyon rosszul. Kis troubleshoot után rájöttem, hogy nem a füles mikrofonját használja a szoftver, hanem a laptop belső mikrofonját.
2 mp Google (linux bluetooth headset microphone not working) után láttam, hogy ez nem egyedi probléma. feltelepítettem ablueman-t hogy az A2DP-t átváltsam HSP-re [link] de nem sikerült
Refused to switch profile to headset_head_unit: Not connected
Próbáltam, hogy aload-module module-bluetooth-policy auto_switch=2sort hozzáadtam a/etc/pulse/default.pafájlba, de nem segített
Kipróbáltam Windows-on, és ott simán működik (Dual boot-os a notebook)Van valakinek valami ötlete, hogy lehetne működésre bírni ezt a BT headset-et Linux-on?
Köszönöm!

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem is csúnyák a kis mini pc-im. A Zotac mini kimondottan szexuális vágyakat képes kiváltani.
Pláne ha épp az xhamster.com megy
Egyébként szerintem ezekhez képest a MintBoxo Minik a kimondottan rondák a nagy military kivitelre hajazó bordákkal.
Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a paplan.
Uby neked mennyi eszed van..!
Meg se néztem hogy a nyers, iso-ból bootolt live Linuxokba benne van-e az exfat támogatás.
Holnap megsasolom.Egyébként nem én hanem a Ventoy telepítő alapból csinálja exfatra, és ez a fejlesztőktől nagyon de nagyon bölcs döntés volt.
Mivel így kis huzavona után de natívan lekezeli az összes Linux, a Windows, és szinte az összes Androidos eszköz és az XBox is
Az almás vonalról nem tudok mit mondani de szerintem az is.
Még a normálisabb okostévék is.Nem arra szánták szerintem amire én használom, hordozható tárolónak de így exfattal bármilyen os alól ráhúzható egy épp letöltött telepítő iso ha épp kell.
Nagyon jó ötlet az exfat és ugye nincs 4 gigás korlátja sem. -
válasz
Véreshurka
üzenetére
Nem, a Ventoy erre nem képes.
Csak arra hogy a lemezen, illetve az őáltala létrehozott második exfat partíción lévő telepítő, vagy bármilyen bootképes ISO-kat elindítsa.
Ez lehet bármilyen Linux telepítő, Windows telepítő, Clonezilla stb.
Sokszor kell telepítenem ismerős és munkahelyeken, vagy épp döglött gépet menteni live Linuxszal vagy klónozni. és egy zsebnyi pendrive volt, ezt most kiváltotta a Ventoy.
A másod exfat partícióra bármit rá lehet huzigálni, filmeket csereberélek meg olyan mindenes portable lett így. Nem bántja az alapfunkciót, a Ventoyt.
Vagyis egy kövér pendrájv méretű ezközzel kiváltottam a 620-as hordozható hdd-met is.
Sajnos Live módban indítva bármit, nem lehet alá csatolni az exfat partíciót, ezt valamiért nem engedi. Legalábbis Ubuntu, Mint és Manjaro lett így kipróbálva és nem megy. Win meg ugye nem tud Live módban indulni. Nem is látja. Okát nem tudom. Pedig ez lenne a hab a tortán.
Amire te gondolsz, azt 2 hétig teszteltem egy 64GB pendrájvon.
Egyszerűen rátelepítettem egy Manjarot, mindent lefrissítettem rajta és elkezdtem mindenféle gépbe dugdosva bootolni vele.
Nem Windows To-Go mert az egy már meglévőt klónoz hordozhatóra, hanem portable Linux.
Várakozáson felül vette az akadályokat, megfordult Intel Celeron SOC, AMD procis, Nvidia videokártyás és Radeonos gépekbe, Intel I5 laptopokba.
Reccenés nélkül vette az összes változást, le a kalappal.
Namost ha egy ilyet rá lehetne varázsolni a Ventoyos meghajtómra, egy boot választó menüvel, és hogy maga alá csatolja az exfat háttérpartíciót, na az lenne a kánaán.
Minden a zsebbe lenne. Az összes telepító, klónozó, hibakereső, és lenne egy naprakész, a szó igazi értelmében hordozható, teljes értékű oprendszer.
Hogy teljesen olyan legyen mindig mint az otthoni pc-m, arra azt vtaláltam ki hogy az othhoniba úgyis szinte mindig be van dugva, ezért lenne rajta egy partíció ahova a Timeshift menteget.
Majd amikor a portable os-t indítom, arról a partícióról a Timeshift szinkronizálna a portable os-re.
Így mindig naprakész, mindig olyan mintha az otthoni gépem előtt ülnék.
Közbe meg Floridába vagyok épp és egy kölcsön laptoppal a pálmafák alatt nyomom a Facebookot.
És a kölcsön gépen 1 bit változás se lenne maradandó, hisz be se bootolt az eredeeti os.
Abszolút inkognitó mód is egyben.
Nagyon nagy marhaságot gondoltam ki?
Csak ehhez tök vagyok, pl. legacy/uefi gépek, és grub macera.
Gondolom a Ventoy is grubot használ, viszont nem tudom mi az a csel nála hogy bármilyen bios alatt indul. -
madrac
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezt nem értem. Az miért nem OS hiba, ha egy olyan nem kompatibilis videó drivert vagy módot erőltet alapból amivel nem ad képet az OS, sőt még terminált se lehet váltani? Mert ez volt az egyik hiba. Ha olyan jellegű lett volna amit te írsz, azért nyilván nem kárhoztatnám az OS-t én sem.
Ahogy az is OS hiba, ha egyszerűen kifagy egy egyszerű dialógus ablak és nem enged továbblépni a telepítés közepén, miután utólag jön csak rá, hogy nem is tudja a boot managert telepíteni, és csak a hard reset segít rajta...
Onnantól kezdve, hogy a boot manager átadja a vezérlést, írhatná, hogy épp mit csinál, én erről beszéltem. Ha jól emlékszem régen ez így is volt, sőt még a grafikus desktopot is kézzel kellett indítani paranccsal. Nem csak onnantól adóhatnak problémák, hogy már bejött az egész grafikus desktop... Az OS már jóval korábban átveszi a vezérlést, de ha az ember nem lát semmit, úgy aztán nyomozhatja, hogy mi az isten baja van...
Nem is akarok a szükségesnél több időt beleölni ebbe. Amit akartam, azt megoldottam.
Ha őszinte akarok lenni, akkor Windows-al töredék ennyit nem szívtam mint Linux-al, pláne nem telepítésnél, pedig hidd el, elég sokat telepítettem már. Leszámítva azt amikor valami USB3 driver mizéria volt, amiért nem látta telepítésnél a cél lemezt vagy mi volt, mert nem tartalmazta a drivert a telepítő.. De ott nem is láttam még kifagyó dialógus ablakot vagy az userre erőltetett nem működő videó drivert vagy a telepítés közepén való elszállást. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy a Windows-ban nincsenek sokszor komoly hibák, de azért ilyen sorozatos szarvas hibák nincsenek amik ennyire megszivatnak már egy első telepítésnél is.
A linux, ha kapásból működik akkor jó, viszont ha nem, akkor az ember a haját is kitépheti mire megoldást talál, ha egyáltalán. Szíváshoz nekem elég lenne a desktop nélküli Raspberry OS is. Mindenesetre arra jó, hogy a nagy gépen is van Linux, hogy natívan tudom kezelni vele a Raspberryn SD kártyán lévő fájlrendszerét. Windows WSL2-höz megcsinálnák a linuxos fájlrendszer és USB kezelést, még kevesebbszer indítanék linux most. Tök jól meg lehet csinálni azalól is egy cross compile-t, aminek én elég örültem. -
mtomi95
senior tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Windows-t sem kell újra telepíteni! Legalábbis a 10-et nem.
Anno 1703-as Windows 10 volt egy HDD-n és egy Athlon II x3 450 hardver volt alatta.
Beraktam egy FX6300-as konfigba, új alaplap és stb mégis betöltött a rendszer hiba nélkül. Talán egy kicsit lassabban bootolt először, de utána hiba nélkül.
Ez az egyetlen hasznos újdonsága a 10-nek.
Manapság már így működnek ezek, bár a Linux már ezt jóval előbb is tudta. Legalábbis Ubuntu 14 alatt is működött már, azzal próbáltam régen.A rendes Ubuntu beállításaiban az akadálymentesítésben bekapcsolható a “Nagy szöveg” ha erre gondolsz!
-
zebra_hun
veterán
Üdvözlet Mesterek!
Én kérdezősködtem és kezdtem a Linuxot kb 1 hónapja. Hitler leselejtezett gépével indítottam, amire a segítségetekkel sikerült is egy működő Lubuntut tenni. Hardver harmat gyenge volt, és beújítottam egy jobb masinát. Kerdésem az volna, hogy illene újratennem a rendszert? Régi egy amd athlon 3000 volt egy abit lappal, most egy i5 760 4 magos cpu egy gigabyte 1156 lapban. Félgépet cseréltem, ssd-t ráakasztottam, boot, voálá, működik. Azért megkérdem, hogy ez így mennyire normális. Win alatt a driverek miatt tuti reinstall kéne. Hozzá fűzött elvárásaim teljesültek, youtube video és fimek simán mennek 1080-ban. Ez lenne az egyik kérdésem, a másik, hogy ez egy 'media pc' a tv mellett, és kb 4 méterről nézem. 1080-ban a betűméret túl kicsi. Közelről simán elolvasom, de a kanapén pöffeszkedve képtelen vagyok. Tudom, béna lesz a kinézete, windowsnál is van olyan menü, hogy 150% nagyobb méret. Elmondom, hogy kezdő vagyok, használom a gépem, nem akarok szervert üzemelni stb. Csak mezei user :) köszi a válaszotokat -
válasz
Bounti
üzenetére
Epp a jovo heten kiserletezek egy baratom laptopjan, van a lemezen XP (van neki feltucat szoftvere ami csak igy fut jol, netet nem is ad neki), van W8, W10, Linux.
Az lenne az ohaja hogy a Windows bootmenuje legyen, ne grub, oneki sikerult felvenni az Easybcd-vel a Windowsokat de a Linuxot nem.
Elvileg a Win betoltoje kepes bootolni Linuxot, nekifutok majd ennek a laptopjan. Ha sikerul tudositalak hogyan kell. Meg nem csinaltam ilyet. Ha jol ertem neked ilyesmi kene?Egyebkent ha van masik lemez, a forumtars altal kozolt megoldas a legjobb.
Nem bantani a Windowst, a Linux telepitese idejere biosba kikapcsolni a Win meghajtot, majd vissza.
Igy a ket os nem is latja egymast, nem zavarnak be, es bootolasnal a biosba valsztasz a ketto kozul.
Ha nem nyulkalsz egyik os alol se a masikhoz, akkor is erdemes kikapcsolni a Fast startup, Gyors rendszerinditast a Winen es a hibernalast mindket rendszeren.
Ha lesz egy kozos adatlemez vagy particio amit mind a ket os hasznal, akkor ezeket mindenkepp meg kell lepni mert komoly gubancot okozhat. -
Bounti
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szia!
Van 3 is, nem is ez a lényeg. A rendszer SSD-n csinálnék neki helyet, viszont a lényeg az lenne, hogy nem szeretném, hogy a GRUB legyen a rendszerbetöltőm. Pontosabban:
Linux fel a windows mellé, de maradjon érintetlen a boot, a GRUB kerüljön egy pendrive-ra, amit ha a boot folyamat során kiválasztok csak akkor töltse be a linuxot.
Köszi! Azt szeretném elkerülni, hogy a normál windows boot megkergüljön... Addig nem nagyon akarok próbálkozni, amig ki nem derül, hogy kivitelezhető-e valamilyen módon (ezért írtam inkább mielőtt elkezdeném). Ha nagyon egyszerűen nem menne, akkor marad a dual boot persze...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem. A GPT partíciós séma meg linux számára kifejezetten ideális. Én már a Legacy telepítést is GPT sémára teszem, s az MBR helyett kell legelejére egy 1 Megás formázatlan partíciót csinálni és a bios_grub jelzőt hozzá kell rendelni és ide írja be a linux a grub2 core.img-t és ez fut az MBR helyett. Ennyi a trükkje. Innentől kezdve annyi partíciód lehet majdnem amennyit akarsz és mind primary. Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
#77522 ubyegon2 :
" de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! " Az azért van , mert egy őskövület BIOS van a gépeden és azt kellene windows segítségével frissíteni.. Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át. Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször, de táp alatt legyen és addig nem szabad hozzányúlni amíg végleg újra nem indul és beléptet a windowsba. Közben többször újraindulhat. Én pár napja frissítettem a HP 250 G7-est F23-ról F35 verzióju BIOS-ra és is majd bexVrtam közben, de sikerült. -
madrac
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
De, azt hiszem kipróbáltam, de ha jól emlékszem nem jutottam elölrébb azzal sem. Mindenesetre ennek már lehet nincs is jelentősége, csak az időmet rabolja minden ilyen szívás. Azért még mindkét disztribúció fent van.
Ne is mond! Elakartam érni a fő Windows10-es MBR-es SSD-nél, hogy önálló boot managert kapjon, mert idáig nem volt neki, és úgy működött előtte, hogy a régebbi MBR-es SSD-ről indult a boot folyamat, amiről át lett klónozva a rendszer még régebben az új SSD-re, de még annak a boot managerre adta át a vezérlést az új SSD-nek és úgy indult az újról a W10 amit eddig így is használtam... Ezzel is nagyon szokat szívtam, de hiába próbálkoztam, közvetlenül az új SSD-ről boot-olva állandóan azt írta, hogy nincs op. rendszer... W10 usb recovery-ből próbáltam mahinálni én is, mert mindenki ezt tanácsolja, de nem jutottam előlrébb, majd ha jól emlékszem a végén már uefi-vel boot-olva a pendrive-ot sikerült a recovery parancssorából fixálni a boot részeket, úgy hogy ne utasítsa el jogosultság megtagadással az egyik parancsot, majd W10 alól easybcd-vel létrehozni a bcd bejegyzéseket... Ezután már a bios-ban is megjelent a Microsoft Windows mint önálló boot opció... Mondom WTF... Na most ezzel sikerült azt elérni amit állítólag nem is tud a Windows, hogy most MBR-es disk-ről tud boot-olni uefi módban, de azt hiszem legacy módban is indulna szerintem most...
A következő az lesz, hogy ha már így jártam és létrehoztam ezt a hibrid rendszert, akkor teljesen átakarok térni W10-el is uefi-re, hogy később ne legyen ebből gond, de ehhez átkellene konvertálni a lemezt GPT-re és EFI partíciót is létre kell hozni, de ennyi szívás után, most erre rápihenek előtte...Amúgy kissé röhejes, hogy Mint alatt a csomagkezelőjében még a Brave böngésző sincs benne... Szóval én is megerősítem azt, hogy Manjaro alatt sokkal nagyobb a választék, igaz nagy része nyilván szemét.
-
vadkörte
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
"...TV mellől eladtam a régi gépem, amit csakis 'médiagépként' használtam. Még volt ára, pénzt kaptam érte, ennyi. Azt hittem felesleges, de most, hogy nincs, rájöttem, jó lenne mégis csak egy ilyen házimozis, youtubos masina."
Ismerős az érzés.
"Régi félretett, kidobni sajnált cuccaimból összeraktam erre a célra egy régi masinát."
Nem mindig jó ötlet, pont a kor miatt."...XP-t tettem rá, de update nem is megy..."
Ne csodálkozz, elég régóta nem túlzottan támogatott a rendszer, bár ha szeretsz veszélyesen élni...
Itt kezdődnek az érdekességek. A hw környezet kicsit Jánusz arcú. Felemás. A hangkártya prémium, a többi erősen véleményes, legalábbis szerintem. Kicsit ágyúval verébre, de olyan ágyúval, aminek repedt a csöve.
Az alaplap elég vén, az nForce4 chispet sem a megbízhatóságáról híres. Bár, ha működik, jó alap. lehet, a CPU nem egy erőmű és nem is túlzottan energiatakarékos. A rendszerben az egyetlen komponens ami ellen ha akarnék sem tudnék ellenérvet mondani, az a hangkártya. Az elődjét használom - Audigy ZS - és a hangja eléggé fejbeverős.
Win10 alatt bár sikerült beüzemelni, de mindegyik nagy frissítés kinyírja - KM driver kellett neki, de az X-fi kernelével - linux alatt ehhez képest natívan működik. A VGA nem rossz, de egy médiaPC-be kicsit túlzásnak érzem.
Ha csak és kizárólag médiatartalom fogyasztása a cél és nem kell az asztali környezet, elgondolkodnék a LibreELEC és az OpenELEC telepítésén. Ezek különböző mértékben kiherélt linux (általában Debian) alapok, a médialejátszás svájci bicskájával, a KODI-val bővítve. (NEM kell telepíteni, tartalmazzák!) Csak erre alkalmasak, egyéb asztalkezelő nincs rajtuk.
Háttértárnak, ha másra nem fogod használni a 8(16)-120GB elég, utóbbi bőségesen, nálam komplett rendszerek futnak ekkora SSD-ken. A partíciók kialakításával abszolút kezdőként NE foglalkozz, bízd nyugodtan a telepítőre, jobban jár mindenki! Ha a gép képes USB-ről boot-olni, természetesen telepíthető így a mai linuxok kb. 100%-a. Nem, vagy nagyon ritkán kell(het) drivereket telepíteni, a linux - Unix-like - rendszerek driverkezelése "kicsit*" más, mint a Windows-é.
*: kicsit=teljesen
Media player-nek én inkább valami kissebb fogyasztású passzív gépet javasolnék.
Pl.:
S902/915 alapú lejátszók, Raspberry Pi (2-4), DELL Wyse 3040, HP/Lenovo USSF gépek, stb... (én egy RPi2-t használok lejátszónak LibreELEC-kel)
Az ad-block megoldható, de erre majd más válaszol. -
Kenderice
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Végigcsináltam.
A windowsos lemez nem releváns akár benne van akár nem.
Hozzá sem nyúlt.
Egy boot helyreállító linuxot is letöltöttem majd usb-re kiírva arról bootoltam be, de az is rendben talált mindent mindkét lemezen.Az alaplap biosában nincs különleges beállítási mód, csak boot sorrend beállítási lehetőség.
Az alaplap egy asrock q1900-itx. -
Kenderice
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
" megpróbálhatsz live rendszer alól chroot-tal belépni, majd pedig kiadni egy grub frissítés parancsot. "
Ezzel már próbálkoztam, nem történt változás.
E szerint csináltam:
https://hu.blackpanther.hu/tudasbazis/serult-rendszer-inditasa/Most leszedtem egy boot repair ISO-t, de az sem talált hibát sem a linuxos, sem a windows-os HDD-n boot szempontból.
A hiba keletkezése előtt csak a linuxot használtam, ergo a win-n nem is frissíthette magát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice
üzenetére
UEFi... nagyobb Windows frissítés bele szokott keverni az UEFI boot sorrendbe, azt nézd meg szerintem.
Ha ott rendben van, akkor jó kérdés mi történt, de megpróbálhatsz live rendszer alól chroot-tal belépni, majd pedig kiadni egy grub frissítés parancsot. A chroot leírását megtalálod az összefoglaló elején. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Adva van egy gép, két HDD-vel.
Egyiken Win10 van, a másikon linux (blackpanther).
Az utóbbi időkben csak a panthert használtam mert szeretném elfelejteni a windowst.
10 napra elutaztam. Előtte kikapcsoltam a gépet, majd áramtalanítottam is.
Tegnap értem haza.
Kapcsolnám be a gépet de mindig a win-t akarja elindíani.
Mintha a másik HDD-n nem lenne semmi.
A boot menüben régen ott volt mindkét HDD meg a black panther opció is, most viszont csak a két HDD van de hiába választom ki azt, amin a linux van, mindig a win-t indítja.
Win-en belül megnézve ott van minden a másik HDD-n (tehát nem tűntek el az adatok), mégsem tud bebootolni róla.
Nem tudom mi lehet a gond.
A gépnek (asrock Q1900-itx) UEFI bios-a van de átnézve nem találtam benne semmi gondot.
Találkozott már valaki ilyen hibával?
Meg lehet valahogy javítani?
Nincs kedvem újratenni a panther-t, már elég jól belaktam... -
válasz
Aksomatic
üzenetére
fdisk arra számít hogy legalább tisztába vagy a partícióiddal.
Énnálam:/dev/sdb1 * 2048 86017672 86015625 41G 83 Linux/dev/sdb2 86018048 1601538047 1515520000 722,7G 7 HPFS/NTFS/exFAT/dev/sdb3 1601538048 1888258047 286720000 136,7G 7 HPFS/NTFS/exFATÉn tudom hogy az
sdb1 az maga a Linux Ubuntu,
sdb2 az ntfs adatpartícióm
sdb3 az a Windowsom mentési partíciója.
Van mégegy lemez azt nem teszem be csak bonyolít de azon van egy W10, egy W10 bootloader, egy átmeneti partíció, és egy tartalék Linux Manjaro. Fejből, a méretre ránézve megmondom melyik partíció micsoda.
Ha abszolút nem tudod a saját lemez és partíciókisztásodat akkor senki nem fog tudni ebben neked segíteni. -
válasz
Aksomatic
üzenetére
Dehogy olyan, ott a link az előző hsz-embe, olvasd végig, magyarul van.
Fogsz egy nagy pendrájvot, megcsinálod a Ventoyt rá, van párkattintásos Windowsos telepítője is.
Felmásolja magát egy EFI partícióra a penre, ő maga nincs 20MB, a maradékot meg megcsinálja exfat-ra. És ide bármit huzigálhatsz, adatot, filmet, és akárhány boot isot.
Ha erről bootolsz, megkérdi hogy a rajta lévő pl. 15 iso kzöül melyiket bootlja, ezután az mint live és mint telepíthető is működik természetesen.
És közbe adathordozó is a pen mivel ha live rendszert indítasz, felmountolod a pen adat részét és ott van minden live alól is.
Nálam az exfatot eddig minden lekezelte, ezért meg kösz Redmondnak
még a család összes Androidos telefonja is írja-olvassa.
Nem tudo máshogy elmondani. -
válasz
Aksomatic
üzenetére
Akár 10 live disztró és Windows, Clonezilla és bármilyen boot iso+adatpartíció. Bármelyik telepíthető is.
Én egy 1 terás M2 ssd-t használok erre M2-to USB3 átalakító tokba.A kulcsszó:
VENTOY
[link]aki kitalálta, örök hálám üldözze és nagy respect a fejlesztő csapatnak.
Egy zsebnyi pendrájv és egy 620-s hordozható HDD helyett egy helyen minden. -
King Unique
titán
válasz
gyulazsolti
üzenetére
A Linux rendszerek beépített médiaíró eszközeinél (példa) is rendszerint a DD képfájl mód szerinti kiírás a standard nem véletlenül, ezért a miért javasolt azt használni a Linux ISO-k kiírásakor sem különösebben kell magyarázni. De mivel általában ISOHybrid típusok, ezért írhatók ISO és DD képfájl módban egyaránt (a Windows ISO-k viszont nem, azokhoz a DD nem jó, nem is ajánlja fel a Rufus), ahol az utóbbi az általánosan javasolt, sőt pl. Arch, Fedora, Manjaro és társai esetében mindenképpen, ellenben az Ubuntu, Mint bootol és működik ISO módban írva is. + A sima fájlkezelős másolás is működik Windows alól egyes Linux ISO-knál (bővebben), ahogyan Linux alatt másolva Windows ISO-knál szintén (bővebben). Ennyi!

-
Rimuru
veterán
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Mert dd az egy az egyben az iso tartalmat irja ki (ahogy a distro fejlesztok megalmodtak).
A masik pedig felrak egy bootloadert ami probalja betolteni az iso-t tobb kevesebb sikerrel.
Windows eleg specialis allatfaj, azt a microsoft sajat cuccaval erdemes.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabengocia
üzenetére
Láttam már ilyet, néhány Intel processzor rosszul jelzi vissza, hogy mit tud így a Linux azt látja, hogy a processzorból hiányzik a 64 bit támogatás, pedig tényleg tudja a proci. Sokat nem tudsz vele kezdeni, de ha minden igaz 32 bites UEFI-t nem használnak sehol már, még az egyébként 32 bites disztrók se.
Akármit is írsz ki, Windows alól Rufus-al csináld, de mikor kérdezi, akkor "dd" módba, ne "iso" módban. Így úgy kerül fel a penre, ahogy kitalálták és valószínűleg be fogsz tudni bootolni UEFI-vel.
Szóval keress egy populáris, még 32 bites verzióval is rendelkező disztrót és próbáld meg azzal.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
lev258
üzenetére
nem mondtam, hogy ennek is annyinak kell lennie, de véleményem szerint nem közel 8ad-át kellene produkálnia. Hozzáteszem, Windows-on 1GV VRAM-mal megy, linux alap meghajtóval csak 256MB-on. Ez sem mind1.
Most indítottam egysudo apt-get dist-upgrade-et, leszedett közel 530MB-nyi frissítést és ezt írta ki:/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:Sourcing file `/etc/default/grub'Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'GRUB beállítófájl előállítása…Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.8.0-36-genericMegtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.8.0-36-genericMegtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-42-genericMegtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-42-genericAdding boot menu entry for UEFI Firmware SettingskészAktiválók feldolgozása: ca-certificates (20201027ubuntu0.20.04.1) ...Updating certificates in /etc/ssl/certs...0 added, 0 removed; done.Running hooks in /etc/ca-certificates/update.d...done.Aktiválók feldolgozása: initramfs-tools (0.136ubuntu6.3) ...update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.8.0-36-genericW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_gpu_info.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_gpu_info.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_ta.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_asd.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sos.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ta.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_asd.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sos.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_rlc.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec2.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_rlc.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec2.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_me.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_pfp.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ce.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sdma.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma1.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpuW: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_dmcu.bin for module amdgpu
Kezdő lévén nekem ez kicsit kínai, annyi világos, hogy valami hiányzik.Amit a neten felleltem leírásokat, tippeket-tanácsokat, nagyon sokat kipróbáltam, mindegyik ugyan arra a hibára fut, hogy az
amdgpu-hweés azamdgpu-pro-hwecsomag nem létezik.
Az a baj, hogy, így alap VGA képességgel virtuális gépen sem fog menni a 3D.Még jó, hogy felírtam. Windows-on Vulkan teszt 10790 pontot produkált. Linux-on sem csinálhatna kevesebbet. CPU teszben is vannak difik.
Windows-on:
Single-Core 943/Multi-Core 3149
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5766884
Linux-on:
Single-Core 1022/Multi-Core 3288
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5777120A CPU eredményeket alapul véve, Linux alatt hasonló difivel kellene pontot produkálnia Geekbench-ben.
-
válasz
Aksomatic
üzenetére
Nekem most éppen 4 meghajtó és ezeken 12 partíció van csatolva.
Mindegyikről tudom mi mi és mi van rajtuk, melyik a fix, a sata, a msata, az usb pendrive.
Nálad nem tudom, valami olyan csak van a partíciókon amiről be tudod azonosítani, mi micsoda.
Live pen vagy cd is beszédes,
a partíciók mérete, neve, pl. windows reserved partition, a fájlrendszer, Win az ntfs, Linux ext, belenézel a partíciókba, jellegzetes a win és a linux mappaszerkezet stb.stb.
Olyan nincs hogy nem lehet azonostani, melyik is kell épp most neked. -
válasz
Aksomatic
üzenetére
Melyik útvonalra gondolsz?
/dev/xyz-re?
Ha igen, akkor egydfisk -lparancs megmondja (rendszergazdaként), hogy melyik lemezazonosító melyik partíciója milyen fájlrendszerű. Ebből már lehet tudni, hogy melyik partíciót kell megadni egy grub-nak, illetve melyiket/melyikeket kell elkerülni (az ntfs-t ugye, nehogy bármi is sérüljön a Windows rendszernél)
pl.:
Amúgy nem hinném, hogy hozzányúl a Windows dolgaihoz. Ilyet még sosem tapasztaltam, pedig 2005 óta nem kevés telepítésen vagyok túl (nem azt jelenti, hogy értek hozzá, csak kisérletezgettem már nagyon sokat), csak saját hibából eredően okoztam "kárt" (akkor is csak az mbr-t csaptam agyon, amit fixmbr-rel helyretettem).
-
cigam
titán
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Pont írni is akartam, hogy ntfs esetén lehet windows alól kellene állítani.
Igen ott ahol a fekete kocka van, ott már jó.
Transmission miért nem a NAS-on fut?
Ha meg ott fut miért egy programon keresztül akarod távvezérelvi? Miért nem jó a böngészős felület? De ha mindenképpen ragaszkodsz a távvezérlő programhoz akkor a NAS-hoz tartozó mappaszerkezetet add meg neki, nem az smb elérési utat. Nem teljesen világos mit hol akarsz futtatni/elérni.Szóval ha már a helyi meghajtókat sikerült felcsatolni oda, ahova szeretnéd, jöhet a hálózati meghajtók felcsatolása.
sda1-en van a Windows rendszertöltője? Az nagyon durva katyvasz
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Viszont a másik, 1TB-os lemezt sikerült átnevezni. [kép]
És látszik is. [kép]Akkor ez a parancs.
UUID=582CD50A2CD4E452 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2
Azt meg szerintem a boot bohóckodása miatt,nem lehetett átnevezni.
Meg szerintem a windows boot is arról indul.
Arról tünt el minden, mikor telepítve lett a Zorin. -
gyulazsolti
senior tag
Nekem nem engedte. [kép]
Csak hogy értsd miért akarom felcsatolni főleg a NAS-on lévő lemezeket.
A Transmission beállításaiban az elérési út beírásához. [kép]
A hálózati elérést már megtaláltam, de csak nem jó, ha rákattintok a torrentre.
Windows alatt így néz ki. [kép]Oda írjam be? [kép]
UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2
De még nem tudtam átnevezni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz
üzenetére
Gpartedben van ilyen, hogy felcsatolás. Az ott mit mond ha megcsinálod? Illetve mielőtt azt megcsinálod, nyomj rajta egy ellenőrzést. Feltételezem, hogy ntfs fájlrendszer van rajta, az esetleg "dirty" állapotba kerülhetett... Érdemes lenne Windows alatt is csinálni rajta egy fájlrendszer ellenőrzést, még akár az említettek előtt.
tordaitibi: nem, azokat a dolgokat pont nem én csináltam. Illetve amit csináltam és elkészült, abból jellemzően nem lett termék, ment a fiókba.
A következő, de kisebb cégemnél inkább szoftveres fejlesztő voltam, de ott is jártunk ki telepíteni kamerát, okos szekrényt stb... Kollégámmal a parlamenttel szemben a rakparton rúgtunk be, elég alaposan egyik ilyen húzósabb több napos melónál, szépek voltunk mondhatom. És még szerencse, hogy hajnali 1-kor nem sikerült olyan elektromos biciklit bérelnünk, pedig nagyon próbálkoztunk vele
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok ismét,
tanulgatom a linux világot, van egy gépem jelenleg dual bootolok win10, és xubuntu oprendszerekkel, szeretnék még egyet melléjük mégpedig egy lubuntut.
Mikor telepítettem a xubuntut az elsőnek már meglévő windows mellé szépen létrehozott egy bootmenüt ahol tudok választani.
Most futtatom pendriveról a lubuntu telepítőt, jelenleg itt tartok:
Véglis nekem mindegy hogy a WINDOWS VAGY A XUBUNTU mellől csípek le némi helyet, de úgy látom a windows mellől lenne célszerű mert az jó nagy.
Na most az a meglévő boot menü amit a xubuntu kreált itt nem látszik, vagy az nem is egy partíció hanem az elsődleges partíció azt tölti be? Végülis a kérdés az hogy mit csináljak hogy ne tüntessem el a meglévő boot menüt, bár nekem az is jó ha csinál egyet ez a lubuntu ha az lesz a jó megoldás. -
válasz
urandom0
üzenetére
"Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?"
Nem. Vagyis de. de nem abba a grubba, mivel az nincs is, leírom:
sda--mbr
sda1-win bootloader
sdb2-windows10
sdb3--data szerű átmeneti raktár
sdb4--üres partíció, erre telepítettem a Manjarot,
úgy hogy ne telepítse a rendszerbetöltőt sehova, se az sda lemezre, se a sda4 Manjaro partícióra.
sdb----mbr
sdb1--Ubuntu linux
sdb2-DATA adatpartíció
sdb3-winsave, ide meneteget a windows
sdb4-linuxsave, ide menteget a timeshiftAzaz semmilyen írás nem történt a sda1 grubba. Mivel nincs is grub, csak a win loader.
Az Ubuntut indítva megtalálta a Manjarot, igen, történt írás a grubba ekkor, DE! az SDB grubba.
sda nem. Azon a win indul azóta is magától ha biosba kiválasztom a sda meghajtót.
Vagyis semmi nem történt, és a win mégis azonnal checkdiskkel indult a Manjaro telepítés után.
A saját C, azaz sda2 partíción futtatta le a Manjaro telepítés utáni első indításánál.
Azóta se.
Vagyis valami van, hogy mi azt nem tudom. -
válasz
urandom0
üzenetére
"Nem tudom, mi van nálad, de a Windows automatikusan futtatta a chkdsk-t a J: és az S: meghajtón is, miközben a Zorin telepítő elméletileg egyikhez sem nyúlt hozzá. Ezt magyarázza meg valaki..."
Pedig néha valami történik.
Én kb. pár hete pakoltam fel egy tartalék Manjaro-t az sda4 szabad partíciójára. (sda1-win bootloader, sdb2-windows, sdb3-átmeneti tároló)
Mégpedig úgy hogy ne tegyen grubot a sda gyökerébe , se sehova ne tegyen rendszerindítót mert az sdb-n van egy Ubuntu, majd os-proberrel megkerestetem a Manjarot és majd innen indítom ha kell.
Az sdb-t óvatoságból biosba letiltottam.
Lefutott a telepítés, ugye elvileg a Manjaro Kalamares hozzá se nyúlt semmihez csak feldobta a Manjarot az sda4-re.
sdb biosba engedélyesz, ubuntu grub megtalálta a manjarot, öröm-boldogság.
Majd biztos ami biztos alapon indítottam a Windowst.
És mivel kezdett..., Bizony, a checkdisk-kel.
Vagyis valami mégis történik. -
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Akkor is meg lesz a lehetőségem választani indításkor, hogy melyik op. rendszer legyen?
Igen. MBR esetén, ha a bootolásra beállított diszkre (a diszk elejére, az első 512 bájtba, nem az első partícióra!!) kerül a Grub indítókódja, akkor ő fel fogja ismerni, hogy már van egy Windows a gépen, így fel fogja ajánlani az oprendszerek listájában (a Grub képes a partíció elejére is települni, de ez nem egészséges, nem is szokás használni).
UEFI esetén elég, ha megvan az EFI partíció, a Grub ott megtalálja a Windows efi fájlát (\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi).Ezért is kell először a Windowst telepíteni (mert egyébként a Windows telepítő kérdés nélkül legyalulja a Grubot), és ezért jó az, ha a telepítés idején bent van a Windows-t tartalmazó lemez (mert akkor a Grub felismeri, egyébként utólag kéne felismertetned vele, ami macerásabb).
Harmadik lehetőség, hogy mondjuk első lemezen van a Windows, másodikon a Linux, a Linux telepítés idején nem volt benn az első lemez, így a Grubnak nem volt lehetősége felismerni -> ekkor a gép boot menüjéből tudnád kiválasztani, hogy melyik rendszert indítod.
BIOS beállításaid így jók.
Vagy inkább egy 250-es SSD, és menjen mind a kettő rendszer?
A 250-es jobb abból a szempontból, hogy ha bármelyik rendszert el szeretnéd távolítani, akkor a másiknak kioszthatod neki a maradék helyet. Mondjuk ha azt mondod, hogy nem kell többé Windows, akkor az ő helyét átadhatod a Linuxnak

Vagy ha esetleg a jövőben át szeretnél állni Windows 10-re, annak is jobb, ha nem 120 GB-on kell szorongania. -
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Igen, ha nem UEFI-s lenne, a telepítő nem is szólna az EFI partíció hiánya miatt.
Meg kéne nézni Zorin telepítő alól Gparteddel, hogy milyen a partíciós sémád. Rámész az SSD-re, és View -> Device information. Ha a partition table "msdos", akkor MBR, ha "gpt" akkor GPT. Én mérget mernék venni rá, hogy MBR lesz.
Megnézheted azt is, hogy nincs-e egy EFI partíciód, de az eddigi képeken én nem láttam.
szerk: ha MBR a partíciós séma, és a Windows bebootol, akkor nem kell EFI partíció a Linuxnak sem, be fog bootolni az is. A Zorin figyelmeztetését át lehet ugrani.Ha újrakezdenéd az egészet, akkor Gparteddel csinálsz új, GPT partíciós sémát, utána ráengeded a Windows telepítőt, az kialakítja az EFI, az MSR, és a Windows partíciókat, utána pedig már Zorint is rá lehet tolni.
-
válasz
urandom0
üzenetére
A bios beállításait kellene megnézni, mert ez van a manualjában:
CSM SupportEnables or disables UEFI CSM (Compatibility Support Module) to support a legacy PC boot process.Always Enables UEFI CSM. (Default)Never Disables UEFI CSM and supports UEFI BIOS boot process only. This item is configurable only when OS Type is set to Windows 8.&Boot Mode SelectionAllows you to select which type of operating system to boot.UEFI and Legacy Allows booting from operating systems that support legacy option ROM or UEFI option ROM. (Default)Legacy Only Allows booting from operating systems that only support legacy Option ROM.UEFI Only Allows booting from operating systems that only support UEFI Option ROM. This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&LAN PXE Boot Option ROM Allows you to select whether to enable the legacy option ROM for the LAN controller. (Default: Disabled) This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Storage Boot Option Control Allows you to select whether to enable the UEFI or legacy option ROM for the storage device controller.Disabled Disables option ROM.Legacy Only Enables legacy option ROM only. (Default)UEFI Only Enables UEFI option ROM only.Legacy First Enables legacy option ROM first.UEFI First Enables UEFI option ROM first. This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Other PCI Device ROM Priority Allows you to select whether to enable the UEFI or Legacy option ROM for the PCI device controller other than the LAN, storage device, and graphics controllers.Legacy OpROM Enables legacy option ROM only.UEFI OpROM Enables UEFI option ROM only. (Default) This item is configurable only when CSM Support is set to Always. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ezt érdemes átnézni: Dual boot with Windows
Ebből nagyjából át lehet látni, UEFI vagy BIOS esetén milyen partíciós sémával melyik Windows hogyan bootol. Mondjuk az megint más téma, hogy UEFI-s gép simán bebootolja az MBR-es disken lévő Windowst úgy, hogy a Windows azt hiszi, BIOS-os gépen lett indítva
Egyébként ez a laptop, amiről írok, ez is UEFI-s, de a régi gépemből lett áttéve az SSD, ami viszont még MBR/BIOS-os volt, és minden további nélkül bebootol. Szóval UEFI-s gépben, BIOS-os gépből átszerelt MBR-es disk, miközben a /sys/firmware/efi könyvtár nem létezik, tehát a rendszer azt hiszi, hogy ez egy BIOS-os gép.Windows 8.1 2023-ig kap security frissítéseket.
-
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Várj, csak, hogy képbe legyek. van egy SSD-d egy win 8.1-el és erre akarod dual bootban a linuxot is igaz?
Ha a windows terpeszkedik az egész lemezen akkor először zsugorítanod kell, Lecsippantani egy 20-30 gigás részt a lemez végéről, ezt lemezkezelőben meg tudod csinálni. Ha ezt nem teszed akkor nem lesz windowsod. -
Balerik
aktív tag
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Szerintem nem jó, törlöd a Windows 8.1 partícíóját igy. A képen csak egy 367 MB NTFS partícíó van
-
Balerik
aktív tag
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Szia!
Visszaolvasva kérdéseidet te egy Windows 8.1-Linux dual boot szeretnél.
Ilyen telepítéskor előszőr a Windows 8.1-t kell telepíteni és utána a Linuxot.
Itt így csináltam. [kép]
Itt már hiányzik a Windows 8.1, így nem fog össze jönni a dual boot.
Bár nem teljesen a te kérdésedre a válasz, de ez alapján How To Install Ubuntu 20.04 Alongside With Windows 10 in Dual Boot megtudod csinálni. -
válasz
gyulazsolti
üzenetére
Várj, valami nagyon nem jó ott!
Az előbb azt mondtuk, hogy ott a 250GB-os HDD-re, arra megy a Linux. Ezzel szeben én a képen a 119664MB-os NTFS partíciót látom. Feltételezem, ez a Windows SSD-je, nem igaz? És te éppen ezt akarod leformázni ext4-re!!A csatolási pont = gyökér fájlrendszer = /
szerk: Figyelj, dugd rá az összes lemezt, mert szerintem rosszat húztál le!
Induljunk ki az előző állapotból, azaz ebből. Itt semmi mást nem kell csinálnod, kijelölni a /dev/sdc1-et, Módosítás... -> csatolási pont beállítása /-re, Használat: Ext4 naplózó fájlrendszer, [x] Partíció formázása. Ennyi. -
Valami nem kerek a lemezkezelésemnél.
Tegnap előtt este Ubuntu indít, gyanús jelek, hiányzik a fél gép.
Konkrétan az ADAT_1TB háttértárolóm. Ez a label, a címke, ADAT_1TB.
Mivel nekem a /home szinte üres,
minden, a letöltések, böngészők mentései, a képkezelő szoftverek, videoletöltők, a Helyek összes elérési útja erre mutat, ezért gyakorlatilag megmaradt az alap os.
Nézem, megvan a hiba. A /media/tibi/ alá csatolódik az összes másod partícióm, szám szerint 6 darab.
És itt létrejött egy plusz csatolási pont, ADAT_1TB1 néven.
Ez alá szépen fel is csatolta az eredeti ADAT_1TB partíciót, csak ugye ez nem az amire minden mutat mert hozzátett egy egyest.
És ott volt az eredeti nevű ADAT_1TB is, érdekes módon tartalma nulla, belelépni nem tudok, azt írja a root tulajdona, üres könyvtár.
Emiatt csatolta az 1-es sorszámmal kínjába mert már volt ott egy ilyen bejegyzés.
De ha nincs jelen fizikailag az adathordozó, akkor hogy lehet ott a neve..?
Ezt vajon hogy a fenébe csinálta...?
A gép ki volt kapcsolva, én állítottam le reggel, az esti bekapcsoláskor már a leírt hibát produkálta.
Gondoltam esetleg cserélhető meghajtó, pendrive de az meg 2 hete volt utoljára a gépbe dugva és a label az még közelítőleg sem ez. hanem Ventoy.
Emelt joggal töröltem a fantom ADAT_1TB könyvtárat, reboot és helyreállt a rend.
A másik, ami nem tudom köthető-e ehhez.
Csináltam ezen a gépen, nevezzük Linux1-nek, egy Ventoy pendrájvot 2 hete.
(erre több OS-t lehet felmásolni, Windowst, akárhány Linuxot és a bootnál választható hogy melyiket akarom telepíteni, vagy melyiket indítom live módba stb. szerintem roppant praktikus ha valaki többféle os-t telepítget ismerősöknek)
Ez egy 128GB pendrive.
Ezen, a Linux1 gépen csináltam 2 hete és ma reggel egy másik gépen, nevezzük Linux2-nek rámásoltam egy fájlt, gond nélkül. Exfat egyébként a fájlrendszer.
Majd most délután visszadugtam abba a gépbe amelyikkel létrehoztam az egészet.
És nem lehet csatolni. Semmit nem lehet vele csinálni.
Hibaüzenet:
"Hiba történt „Gyökérkönyvtár” elérése közben
A kért művelet végrehajtása nem sikerült: Error mounting /dev/sdc1 at /media/tibi/Ventoy: unknown filesystem type 'exfat"
Gparted hibaüzenete:
"A fájlrendszer tartalma nem olvasható be!"
Átdugva egy másik, harmadik gépbe, Winesbe, Linuxosba, hiba nélkül csatolódik, olvasható-írható.
Ez lett volna a fantom ADAT_1TB, amit töröltem?
De miért adott neki más nevet? Mikor az Ventoy label?
És ha épp nincs a gépbe dugva, akkor hogyan jelenhet meg fantom módon bármi is a /media/tibi/ alatt? Itt csak azok látszanak ami épp csatlakoztatva van, nem?
Én feladtam, de lehet valaki tud erre értelmes magyarázatot. -
válasz
Falcon75
üzenetére
1. ISO letölt
2. Ellenőriz
3. Windows lemezkezelőben sony pendrive formáz
4. Rufussal kiír (Pirk mester dd-s megoldását is próbálhatod de Mint esrtén az ISO jó kell legyen)
5. A pendrive kivétele nélkül indítsd újra a windowst.
6. Ha ekkor a win látja a pendrive-ot akkor nincs az az isten, hogy ne bootoljon a linux.
Ha a patticiós tábla megfelelő akkor még egy olyan urban legendet nézhetsz meg, miszerint egyes alaplapokon (még sosem találkoztam ilyennel) engedélyezni jell az USB-ről bootolást. -
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Rufus-al kiírtam Manjaro XFCE-t pendrive-ra és arról boot-olom be, mint Live CD.
Kérdésem az lenne, hogy így futtatva a Linux-ot is lehet leltölteni és telepíteni programot vagy ahhoz fel kell telepítenem?
Másik dolog, hogy van egy TP-link WiFi USB stick, amit nem tudom hogy kell beállítani, hogy működjön. Látja a hálózatot, beírom a jelszót, de mindig disconnected. Vagy ehhez is telepíteni kell a Linux-ot, hogy legyen hálózat?
A hálózat egy Tarr-os router, abból jön egy hagyományos WiFi router (telefonnak, táblagépnek) és ehhez csatalakoznék a TP-Link USB-s WiFi-vel.
Bocsánat az amatőr kérdésekért, de idáig szinte csak Windows-t használtam.
Köszönöm!
-
Falcon75
tag
Sziasztok. Windows 10 mellé szeretnék Linux mint et telepíteni. Az a gond miután kiírtam a boot pendrive ot és telepíteni akartam a folyamat megakadt. A telepítő bejön a Grub ba de amikor elindítom a gép azt írja ki "initramfs unpacking failed decoding failed". Ki tudja ez mi lehet? És megoldása lehetséges?Eddig ilyen soha nem volt. Többször is sikerült telepíteni a windowst és a linuxot is.
-
Ezt aláírom.
Uby szerintem nem futott bele még nálam is egységsugarúbb userbe.
Ahol bizony nagyon nagy segítség live pendrive, konzol, chroot és egyéb nyalánkságok nélkül visszaállni a tegnapi állapotra, mindezt esetleg kis távsegítséggel telefonon 2 perc alatt, vagy bootmenübe választhatóan, automatizálva.
és most mindegy hogy a hiba az user, vagy az os miatt következett be.
Kína vitához,
mindenki ezt csinálja, kisebb-nagyobb szinten.
Samu, Sony, Xiaomi, Huawei etc. , regisztrálj, csatlakozz, ments felhőbe, szikronizálj, még egy mezei fotó app is már mentegetne valahova a nagyvilágba.
Böngészők szinkronizálnak, minden mindennel szinkronizál, kapcsolatba van.
És a nagyok, Redmond, Gugli, FB, stb.
A mobilszolgáltatóknál megvannak a 10 éves sms-ek.
Talán a Viber meg a Megasync ami nem fér hozzá a cuccaidhoz. (Már a Drobox se de nem is olyan régen vezették be ezt)
A Mega már a fájlt is a te kulcsoddal titkosítve lövi fel, a Viber meg végponti titkosítást használ, nemhinném hogy visszafejtik a szerveren.
Meg talán a Onedrive.
Meg persze a fizetős üzleti felhőtárhelyek de most user szintről beszélek.
Micsoda balhék voltak egy egyszerű dyndns szolgáltatásból már többször.
Akkor..? Nem mindegy?Kikerülhetetlen, ellenszere csak a te kezedben van.
Nálam Andridon custom rom,
PC-n megfelelően kordába tartott Windows, (és Linux)
ésszerűen használt Google szolgáltatások, odafigyelve böngészgetés, stb. stb.
Pedig járok rendesen filmletöltő és pornó helyeken is és a leg-leg, a Facebook is játszik.
Ugyanaz a mailom van 10enpár éve.
Üres a spam mappám.
Nincsenek Google előzényeim, sem Youtube, se Maps, sem semmi.
Miért is? Talán mert bár sokat használok mai, modern szolgáltatásokat, némi minimális odafigyeléssel teszem ezt. -
rin33
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Olyat nem mondanék hogy az egyik jobb mint a másik, igazából nem tudom melyik felel meg nekem
... Egy Arch alapú gyorsabban bootol, ha van Pamac abban mindent megtalálsz egy helyen, 1x kell telepíteni, utána az egész rendszer frissül, de pl. egy nyomtatót beállítani vagy Fstrim-et (vagy earlyoom, preload vagy bármilyen daemont) beállítani Debian alapon sokkal kényelmesebb, vagy be se kell, mert magától megy míg pl. egy Arch alapú disztrón gondoskodni kell erről is... én öreg pc-ken próbálgatok sokféle disztrót és pl. az MX az egyiken hasít, a másikon meg lomha míg egy másik Debian klón (Sparky) meg gyors. Nem mindegy mi a hardver. Ha ismerős megbíz hogy az öreg XP-s gépére rakjak Windows 10-et (de pl. nem lehet és nincs értelme a gyenge hw miatt) akkor végigpróbálom pl. az XFCE disztrókat és amelyik a legjobban fut arra rádobom a kali-undercover módot (ez egy progi ami automatikusan Win10 kinézetet csinál bámilyen xfce disztrón) és mivel laikus és csak böngészőt és office-t használ, kb. észre se veszi, hogy linux-ot használ
Aki meg ért hozzá az felrak egy vanilla Debian-t vagy Arch-ot és úgy állítja be ahogy csak akarja... én még messze vagyok ettől
-
Wolfskin
őstag
köszi, mindenki! megkeresem akkor a telepítőt. ez tud úgy települni, hogy létrehoz egy bootmenüt? és fennhagyja a windows? vagy érdemesebb formatálni?
-
kawaclipse
tag
Sziasztok. Nagy gondom van. Karácsonyi ajándéknak vettem egy használt Lenovo Idea Centre AIO 310-20iap-t. Namost a srác úgy árulta hogy Linux van rajta.. Kérdeztem hogy amúgy minden rendben vele? Mondta igen. Megvettem, hazahoztam, kezdtem volna rátenni a Windowst, de a secure boot inaktív, és így nem látja az USBt. UEFI nem módosítható, default mod nem változtat semmit, admin passwordot ha biosban megadok akkor sem lehet semmit tenni, próbáltam utána olvasni angol fórumokon is de érdemlegeset nem találok. Annyit találtam hogy érdeklődjek Ubuntus fórumokon, mert általában ez akkor jön elő ha egy ilyen gépre Ubuntut tesznek, és az bezavar a Biosnak, ergo limitálja. Ennek tetejében a Linux ami rajta van le van kódolva. A srác meg letiltott.. szóval tudta hogy valami van. Így sehogy nem tudok bootolni vagy oprendszer rátenni, kivéve ha a SATA módot kikapcsolom, de akkor meg csak flash drivera mert nyilván nem lát vinyot. Valakinek van erre valami megoldása? Most kiadtam nem kis pénzt ezért és jelenleg használhatatlan.
-
törölt tag
Sziasztok!
Sok évnyi (és azért, mert amúgy tele van a hócipőm vele
) Windows használat után, szeretnék átállni Linuxra a következő módon. Jelenleg 3 db SSD van a gépemben. Ebből 2 db-ot használnék a Windows miatt továbbra is (mert játszom, és a játékoknak kell hely). Játékon túl viszont minden mást Linuxon végeznék (filmezés, böngészés, munka, zene vágás stb.). Tehát dual bootban lenne megoldva. Ezt úgy tervezem, hogy elkülönítek neki teljesen egy 500 gigás SSD-t. Szerintetek melyik disztribúcióval érdemes próbálkozni? Mit ajánlanátok? Ubuntu mellett a Zorin OS-t szemeltem ki. Kifejezetten ezzel a disztribúcióval kapcsolatban is tudnátok véleményt adni?Köszi!
-
peterattila
aktív tag
Küzdök uefi alatt a felesges bejegyzések törlésével. Jelenleg ez van benne:
BootCurrent: 0005Timeout: 1 secondsBootOrder: 0005,0000,0006,0007Boot0000 Windows Boot Manager HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...n................Boot0005* Manjaro HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\MANJARO\GRUBX64.EFI)Boot0006 ubuntu HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)..BOBoot0007 UEFI OS HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI)..BO
Ebből törlöm a 6-os és 7-es bejegyzést (sudo efibootmgr -b 6 -B), ellenőrzöm, maradt a windows és a manjaro. Remek. Egészen az első újraindításig, mert akkor viisza áll minden.Windows alatt is próbáltam a bcdedit-tel, ott is ide lyukadtam ki. Mit rontok el? -
lev258
veterán
-
Aksomatic
senior tag
ha van 30 giga az SSD-men jelenleg szabadon, de Windows 10 fut rajta, ez alapján a leirás alapján [link] mellé tudom tenni a Manjarot, anélkül, hogy bármi történne a jelenlegi rendszeremmel, nem kell tisztán telepíteni a Win10-et. Itt olvasottak alapján a Secure Bootot kell kikapcsolnom a BIOS-ban és a Windows frissítések kavarhatnak még be, jól gondolom?
-
válasz
lev258
üzenetére
Nem, Windows alatt néztem NTFS-el egy másik 4TB-osat. Erről a tebibyte-ról nem hallottam eddig.
#75865ubyegon2
Igen NAS-ban 2 tárolóként használt HDD-nél szerettem volna nővelni a tárhelyet, a rendszer meghajtóhoz nem akartam nyúlni.
Jaa, hogy a linux nem terabyte-ot használ, hanem tebibyte-ot. Ezt nem tudtam eddig, csak annyit láttam, hogy 3.6T, 456G.... azt hittem ezek TB és GB értékek. Tehát akkor a linux nem használ 100-200 GB-okkal többet mint az NTFS alatt látott értékek, egyszerűen más egységben írja ki a tárhely méretét. Köszi.
-
gregory91
senior tag
válasz
Balerik
üzenetére
Amúgy érdekes hogy egy háttér-tárolóból 3 indító van.
1.Ami a windows-t indítja el.
2.Linuxot
3.Egy szimplaFeltételezem hogy efi módban telepítődtek ezért láthatóak ezek a módok.
A harmadik lesz az ahol grub menü elfog indulni.Szóval ha boot-menüből a harmadikat indítod akkor nagyobb eséllyel a grub fog indulni. -
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap újra telepítettem a W10 és a Linux Mint 20 Cinnamont, de sajnos valahogy nem akar jól működni a boot, mert csak a W10 indul el. Ha indításkor F11 nyomok akkor látom az Linux indítási opciót
,, fdsik -l" ezt mutatja:
Disk /dev/sdb: 2,75 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
Disk model: TOSHIBA HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 6399F8A4-326C-460E-B85A-5E6D2CD68D30
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sdb1 34 32767 32734 16M Microsoft reserved
/dev/sdb2 32768 5860530175 5860497408 2,7T Microsoft basic data
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
Disk /dev/sda: 223,58 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
Disk model: WDC WDS240G2G0B-
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 49E4FCC8-7830-4B84-9FA3-2B52C75E91FA
/dev/sda1 2048 1085439 1083392 529M Windows recovery environment
/dev/sda2 1085440 1290239 204800 100M EFI System
/dev/sda3 1290240 1323007 32768 16M Microsoft reserved
/dev/sda4 1323008 108617727 107294720 51,2G Microsoft basic data
/dev/sda5 108617728 124618751 16001024 7,6G Linux lapozó
/dev/sda6 124618752 174618623 49999872 23,9G Linux filesystem
/dev/sda7 174618624 468860927 294242304 140,3G Linux filesystem
Disk /dev/sdc: 1,84 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Disk model: TOSHIBA DT01ACA2
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: E11D61D0-7F34-42E4-BB65-B8F6E24F9ABD
/dev/sdc1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdc2 264192 3907028991 3906764800 1,8T Microsoft basic data
Partition 1 does not start on physical sector boundary.Hogyan tudnám működésre bírni a grubot?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Na nem ismertem ezt a progit. Minden videoban ahol teleppitettek etcher jott elo ezert telepitettem de feljegyzem ezt az appot. Koszi.
Most olvasgatom az osszfoglalot. Kicsit tanulok este. Mar a felet atneztem nagyjabol.Nextcloud felhore is felcsatlakoztam, leszedtem az appot. Eleg sokmindent tarolok ott.
Meg az iTunes-t kell felvarazsolni de az nem olyan fontos, adb fastboot-ot kene megoldani es akkor tudnak androidos telefonra telepiteni masik rendszert.
De nagyjabol keszen vagyok a belakassal.
Ujjlenyomat ahogy olvastam meg gugliztam nem fog osszejonni kar hogy Mint-nel nincs bent alapban. Remelem kesobb majd bele teszik. Ha jol tudom az uj Ubuntuban ott a lehetoseg.Amugy durva az akku mennyivel jobb Linux alatt mind Win 10-en volt. Illetve a tarhely.
250-bol 210 meg elerheto. Es mar csomo mindent feltepeitettem. Windowsnal csak ugy ette a helyet a rendszer. -
-
gregory91
senior tag
válasz
üzenetére
" Egy windowsos laptopon szerintem sosem lesz olyan gordulekeny az elmeny mint olyan laptopon amit direkt erre alakitottak ki"
Mi az hogy nem lesz? Ezt úgy veszem mintha ezt el sem olvastam volna...
Xubuntu vagy olyan disztrót tegyél fel ami xfce-s DE-vel bír és olyan gördülékenyen fut majd rajta hogy öröm lesz azt a boot időt is kivárnod.
Csinálj neki külön partíciót(>100 GB) aztán hajrá.Ha elakadnál a telepítésében írj. -
joci86
senior tag
válasz
Synaptic
üzenetére
Sajnos a BIOS-os boot beállítás is megvolt, nagyjából az összes verziót kipróbáltam már.

Addig látszik egyébként BIOS-ban a Linux, míg el nem indítom a Windowst (a dual bootban nem választom a Win10-et).
Onnantól teljesen átveszi az uralmat a Win...Lehet, hogy tényleg kipróbálok egy másik Linuxot, mondjuk egy Mint Cinnamont.
Nekem végképp mindegy, milyen fajta van fent, míg ennyivel gyorsabb, mint a Win10.
-
Synaptic
senior tag
válasz
joci86
üzenetére
Még mielőtt telepíteni kezdenél , a biosban a boot menu alatt :
1. boot options - nak állitsd be a Windows boot managert
2. boot optionsnak ha a rendszer felismeri akkor a Linuxot.
Bootoláskor csald elő az alaplapod boot menüjét és ott probálj választani (F8-F12 alaplap válogatja)Így ránézésre Linux telepítéskor az SDA2-t kellene csatolnod /boot/efi ként az SDA6 ot meg / root - ként . Legalább is ezt kellene felajánlania a linux telepítőjének. Az a fajta linuxot még nem ismerem
A szakik majd kijavítanak ha zöldséget beszéltem. -
joci86
senior tag
válasz
Synaptic
üzenetére
Csatolom a képernyőképet:

Egy merevlemez van a gépben, az van 2 partícióra szedve (C-n van a Windows, D-n pedig mindenféle adat, amit szeretnék ha megmarad na egy Win visszaállítás után is). A D-ből lett lecsípve 30 GB a Linux Lite-nak. Innentől mindent a telepítő csinált, kifejezetten azt jelöltem be telepítéskor, hogy dual boot legyen, tudjak választani indításkor.Nagyon köszönöm a segítséget!
-
törölt tag
válasz
Synaptic
üzenetére
Akkor újra:
"... vagy azt, hogy a kitörölt bootloader-t vegye észre a bios és ne legyen indítási lehetőség a már nem létező bootloaderre?"
Szóval nagyon kedves, hogy megmutatod hogyan kell törölni, de eddig 2x írtam neked, hogy törlés után a bios-ban marad meg a bejegyzés. Vagyis tudok törölni az EFI-ből bootloadert. Annyira nem vagyok kezdő sem linux, sem windows vonalon.

Szerintem elsiklottál valahogy a neked írt hozzászólásaim felett.(#74954) growler:
Ugyan, nem ilyen jellegű a probléma. Mindegyik eszközön 200MB-ot adok, simán elfér ezen minden. Szerintem 50MB sincs használva, de most pontosan nem tudom, nincs elöttem.Fentebb már írtam, hogy van egy olyan helyzet, amire nem figyeltem eddig és lehet az okozza a problémát.
#74937:
...
Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?Vagyis nem vettem észre, hogy a telepítő alap helyzetben amikor 2 ssd is van EFI partícióval, akkor mindkettő EFI partíciót használja. Beállítom a / és /home mountokat, beállítom a bootloader install drive-ot (kép) , de emellett be állítva marad a két EFI is. Gondolom a sorrendben elsőre tesz fel csak a grub-ot. Ha az pont az ssd1, akkor kész is a probléma.
Szóval a terv az, hogy ilyen esetben "do not use the partition"-ra állítok minden egyéb EFI partíciót és csak az ssd2-t hagyom használatba. Így szerintem oda fogja tenni.
Szerintem picit hasonlít a swap partíció megoldásra, mert ott is mindegy melyik drive-on volt, automatikusan használatba vette telepítéskor.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÚJ MSI Cyborg 15 - 15.6"FHD 144Hz - Core 7 240H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 5060 - 3 év garancia
- Apple iPhone 7 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / akku :84%
- Apple iPad 11 (A16) 128GB Wifi Silver 1ÉV Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

Ha meg ott fut miért egy programon keresztül akarod távvezérelvi? Miért nem jó a böngészős felület? De ha mindenképpen ragaszkodsz a távvezérlő programhoz akkor a NAS-hoz tartozó mappaszerkezetet add meg neki, nem az smb elérési utat. Nem teljesen világos mit hol akarsz futtatni/elérni.
) Windows használat után, szeretnék átállni Linuxra a következő módon. Jelenleg 3 db SSD van a gépemben. Ebből 2 db-ot használnék a Windows miatt továbbra is (mert játszom, és a játékoknak kell hely). Játékon túl viszont minden mást Linuxon végeznék (filmezés, böngészés, munka, zene vágás stb.). Tehát dual bootban lenne megoldva. Ezt úgy tervezem, hogy elkülönítek neki teljesen egy 500 gigás SSD-t. Szerintetek melyik disztribúcióval érdemes próbálkozni? Mit ajánlanátok? Ubuntu mellett a Zorin OS-t szemeltem ki. Kifejezetten ezzel a disztribúcióval kapcsolatban is tudnátok véleményt adni?