Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz bigduke6 #78008 üzenetére

Itt azt hiszem az a hiba, hogy már van egy efi partíció, amit a Windows csinált és azt látja a biosz. Ezt meg kellene nézned, hogy hogyan van. Utólag már nem lehet vele mit csinálni, de egy új telepítéskor szerintem egyszerűbb minden szempontból, ha hagyományos, MBR-es telepítést csinál az ember.

A rufusban a "Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni." ez oké, de mivel a Winsowst efi módban telepítetted, így abban a módban is kell bootolnod a pendrieról. Ha jól értem amit írtál, akkor így történt.
    "Fájlrendszer: FAT32" - passz, szerintem itt nincs jelentősége, ez csak a pendrive.

• bigduke6

újonc

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. Win 10/Manjaro dual boot telepítéshez.
    Rufussal megcsináltam a bootlható pendriveot.
    Szóval bootol a telepítő, ssd-re csinálok egy 100gb partíciót.
    Felosztom:
    -30gb / ex4
    -10gb /boot efi fat32 flag:boot(ezt nem akartam igazából csinálni de dudál érte hogy csináljak...)
    -60gb /home ex4

Aztán a vinyóra is csináltam egy 300gb partíciót.
    Felosztom:
    -16gb swap
    -maradék az /home

Fel is települ, de valamiért nem látom a biosban, boot beállításnál a grubot és így nem is tudom beállítani, csak a windows boot managert látom és értelem szerűen a windowsba bootol.

A rufussal is úgy érzem vannak gondok, letöltöm a manjarot ,elviekben 64bit.
    Elég sok videót megnéztem Yt-on és nem tudom konfigurálni mint a látottak alapján.
    Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni.
    Fájlrendszer: FAT32 ez is összezavart hogy 64bit-es rendszer FAT32 használna?!
    Vagy a rufus teljesen jól csinál mindent? Ezzel ne foglalkozzak?

Segítségetek előre is köszönöm!

• Cs.I.T.

csendes tag

Érdekes problémába futottam bele. Van ugye ez a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagra keresztelt államilag megtámogatott disztribúció, amit a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni, és a LinuxMint 20 Ulyana-ra épül ugyebár. Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése. Gondoltam kiírom pendrájvra, mert már a dvd felett eljárt az idő. Én eleve linuxot használok, és a dd -t használom a telepítő pendrájvok készítéséhez. De ezzel az iso-val nem sikerült bootolható pendrájvot készítenem. (sudo dd if=DJSzA.iso of=/dev/sdc bs=4M && sync) A dd ugyan kiírja a képet, de közvetlenül a pendrájvra, azaz nem hoz létre rajta partíciót, így az nem bootolható. A linuxmint grafikus "lemezek" alkalmazása ugyanilyen hibásan írja ki.
    A rufus meg windowos progam. Akkor a szegény embernek a digitális jólét eléréséhez előbb meg kellene vennie a drága windowst??? Jó nem teljesen így van, végül unetbootin-al sikerült kiírni műkőképesen. De ehhez ppa tárolót kell a rendszerhez adni, számomra feleslegesen. Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehetne ezt kiírni dd-vel? Azért is érdekes a dolog, mert a rendszer alapjául szolgáló linuxmint 20 cinnamon gond nélkül bootolhatóan kiírható dd-vel.
    A letöltési oldalhoz linkelt pendrive készítésről szóló videó nem elérhető jelenleg.

Kérem a financiális és politikai mellékszálakat kerüljük, nem hiányzik a flame. A technikai megvalósítás érdekel csak.

• bugizozi

őstag

Sziasztok!

Bluetooth fülessel kapcsolatban lenne gondolom.

Linux Mint 20.1 Cinnamon
    Kernel: 5.4.0-66-generic
    Dell Latitude 5490 (Bluetooh 4.2)
    Xiaomi Mi True Wireless 2 Basic (TWSEJ08WM/BHR4089GL) (Bluetooth 5.0)

A füles szépen csatlakozik a Bluetooth-on a laptophoz, én tökéletesen hallok, viszont a másik fél engem nagyon rosszul. Kis troubleshoot után rájöttem, hogy nem a füles mikrofonját használja a szoftver, hanem a laptop belső mikrofonját.
    2 mp Google (linux bluetooth headset microphone not working) után láttam, hogy ez nem egyedi probléma. feltelepítettem a blueman-t hogy az A2DP-t átváltsam HSP-re [link] de nem sikerült :( Refused to switch profile to headset_head_unit: Not connected
    Próbáltam, hogy a load-module module-bluetooth-policy auto_switch=2 sort hozzáadtam a /etc/pulse/default.pa fájlba, de nem segített :(
    Kipróbáltam Windows-on, és ott simán működik (Dual boot-os a notebook)

Van valakinek valami ötlete, hogy lehetne működésre bírni ezt a BT headset-et Linux-on?

Köszönöm! :R

• válasz ubyegon2 #77883 üzenetére

Nem is csúnyák a kis mini pc-im. A Zotac mini kimondottan szexuális vágyakat képes kiváltani.
    Pláne ha épp az xhamster.com megy :D
    Egyébként szerintem ezekhez képest a MintBoxo Minik a kimondottan rondák a nagy military kivitelre hajazó bordákkal.
    Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a paplan. :)

Uby neked mennyi eszed van..!
    Meg se néztem hogy a nyers, iso-ból bootolt live Linuxokba benne van-e az exfat támogatás.
    Holnap megsasolom.

Egyébként nem én hanem a Ventoy telepítő alapból csinálja exfatra, és ez a fejlesztőktől nagyon de nagyon bölcs döntés volt.
    Mivel így kis huzavona után de natívan lekezeli az összes Linux, a Windows, és szinte az összes Androidos eszköz és az XBox is
    Az almás vonalról nem tudok mit mondani de szerintem az is.
    Még a normálisabb okostévék is.

Nem arra szánták szerintem amire én használom, hordozható tárolónak de így exfattal bármilyen os alól ráhúzható egy épp letöltött telepítő iso ha épp kell.
    Nagyon jó ötlet az exfat és ugye nincs 4 gigás korlátja sem.

• válasz Véreshurka #77879 üzenetére

Nem, a Ventoy erre nem képes.
    Csak arra hogy a lemezen, illetve az őáltala létrehozott második exfat partíción lévő telepítő, vagy bármilyen bootképes ISO-kat elindítsa.
    Ez lehet bármilyen Linux telepítő, Windows telepítő, Clonezilla stb.
    Sokszor kell telepítenem ismerős és munkahelyeken, vagy épp döglött gépet menteni live Linuxszal vagy klónozni. és egy zsebnyi pendrive volt, ezt most kiváltotta a Ventoy.
    A másod exfat partícióra bármit rá lehet huzigálni, filmeket csereberélek meg olyan mindenes portable lett így. Nem bántja az alapfunkciót, a Ventoyt.
    Vagyis egy kövér pendrájv méretű ezközzel kiváltottam a 620-as hordozható hdd-met is.

Sajnos Live módban indítva bármit, nem lehet alá csatolni az exfat partíciót, ezt valamiért nem engedi. Legalábbis Ubuntu, Mint és Manjaro lett így kipróbálva és nem megy. Win meg ugye nem tud Live módban indulni. Nem is látja. Okát nem tudom. Pedig ez lenne a hab a tortán.

Amire te gondolsz, azt 2 hétig teszteltem egy 64GB pendrájvon.
    Egyszerűen rátelepítettem egy Manjarot, mindent lefrissítettem rajta és elkezdtem mindenféle gépbe dugdosva bootolni vele.
    Nem Windows To-Go mert az egy már meglévőt klónoz hordozhatóra, hanem portable Linux.
    Várakozáson felül vette az akadályokat, megfordult Intel Celeron SOC, AMD procis, Nvidia videokártyás és Radeonos gépekbe, Intel I5 laptopokba.
    Reccenés nélkül vette az összes változást, le a kalappal.
    Namost ha egy ilyet rá lehetne varázsolni a Ventoyos meghajtómra, egy boot választó menüvel, és hogy maga alá csatolja az exfat háttérpartíciót, na az lenne a kánaán.
    Minden a zsebbe lenne. Az összes telepító, klónozó, hibakereső, és lenne egy naprakész, a szó igazi értelmében hordozható, teljes értékű oprendszer.
    Hogy teljesen olyan legyen mindig mint az otthoni pc-m, arra azt vtaláltam ki hogy az othhoniba úgyis szinte mindig be van dugva, ezért lenne rajta egy partíció ahova a Timeshift menteget.
    Majd amikor a portable os-t indítom, arról a partícióról a Timeshift szinkronizálna a portable os-re.
    Így mindig naprakész, mindig olyan mintha az otthoni gépem előtt ülnék.
    Közbe meg Floridába vagyok épp és egy kölcsön laptoppal a pálmafák alatt nyomom a Facebookot. :)
    És a kölcsön gépen 1 bit változás se lenne maradandó, hisz be se bootolt az eredeeti os.
    Abszolút inkognitó mód is egyben.
    Nagyon nagy marhaságot gondoltam ki?

Csak ehhez tök vagyok, pl. legacy/uefi gépek, és grub macera.
    Gondolom a Ventoy is grubot használ, viszont nem tudom mi az a csel nála hogy bármilyen bios alatt indul.

• madrac

senior tag

válasz ubyegon2 #77542 üzenetére

Ezt nem értem. Az miért nem OS hiba, ha egy olyan nem kompatibilis videó drivert vagy módot erőltet alapból amivel nem ad képet az OS, sőt még terminált se lehet váltani? Mert ez volt az egyik hiba. Ha olyan jellegű lett volna amit te írsz, azért nyilván nem kárhoztatnám az OS-t én sem.
    Ahogy az is OS hiba, ha egyszerűen kifagy egy egyszerű dialógus ablak és nem enged továbblépni a telepítés közepén, miután utólag jön csak rá, hogy nem is tudja a boot managert telepíteni, és csak a hard reset segít rajta...
    Onnantól kezdve, hogy a boot manager átadja a vezérlést, írhatná, hogy épp mit csinál, én erről beszéltem. Ha jól emlékszem régen ez így is volt, sőt még a grafikus desktopot is kézzel kellett indítani paranccsal. Nem csak onnantól adóhatnak problémák, hogy már bejött az egész grafikus desktop... Az OS már jóval korábban átveszi a vezérlést, de ha az ember nem lát semmit, úgy aztán nyomozhatja, hogy mi az isten baja van...
    Nem is akarok a szükségesnél több időt beleölni ebbe. Amit akartam, azt megoldottam.
    Ha őszinte akarok lenni, akkor Windows-al töredék ennyit nem szívtam mint Linux-al, pláne nem telepítésnél, pedig hidd el, elég sokat telepítettem már. Leszámítva azt amikor valami USB3 driver mizéria volt, amiért nem látta telepítésnél a cél lemezt vagy mi volt, mert nem tartalmazta a drivert a telepítő.. De ott nem is láttam még kifagyó dialógus ablakot vagy az userre erőltetett nem működő videó drivert vagy a telepítés közepén való elszállást. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy a Windows-ban nincsenek sokszor komoly hibák, de azért ilyen sorozatos szarvas hibák nincsenek amik ennyire megszivatnak már egy első telepítésnél is.
    A linux, ha kapásból működik akkor jó, viszont ha nem, akkor az ember a haját is kitépheti mire megoldást talál, ha egyáltalán. Szíváshoz nekem elég lenne a desktop nélküli Raspberry OS is. Mindenesetre arra jó, hogy a nagy gépen is van Linux, hogy natívan tudom kezelni vele a Raspberryn SD kártyán lévő fájlrendszerét. Windows WSL2-höz megcsinálnák a linuxos fájlrendszer és USB kezelést, még kevesebbszer indítanék linux most. Tök jól meg lehet csinálni azalól is egy cross compile-t, aminek én elég örültem.

• mtomi95

senior tag

válasz zebra_hun #77728 üzenetére

Windows-t sem kell újra telepíteni! Legalábbis a 10-et nem.
    Anno 1703-as Windows 10 volt egy HDD-n és egy Athlon II x3 450 hardver volt alatta.
    Beraktam egy FX6300-as konfigba, új alaplap és stb mégis betöltött a rendszer hiba nélkül. Talán egy kicsit lassabban bootolt először, de utána hiba nélkül.
    Ez az egyetlen hasznos újdonsága a 10-nek.
    Manapság már így működnek ezek, bár a Linux már ezt jóval előbb is tudta. Legalábbis Ubuntu 14 alatt is működött már, azzal próbáltam régen.

A rendes Ubuntu beállításaiban az akadálymentesítésben bekapcsolható a “Nagy szöveg” ha erre gondolsz!

• zebra_hun

veterán

Üdvözlet Mesterek!
    Én kérdezősködtem és kezdtem a Linuxot kb 1 hónapja. Hitler leselejtezett gépével indítottam, amire a segítségetekkel sikerült is egy működő Lubuntut tenni. Hardver harmat gyenge volt, és beújítottam egy jobb masinát. Kerdésem az volna, hogy illene újratennem a rendszert? Régi egy amd athlon 3000 volt egy abit lappal, most egy i5 760 4 magos cpu egy gigabyte 1156 lapban. Félgépet cseréltem, ssd-t ráakasztottam, boot, voálá, működik. Azért megkérdem, hogy ez így mennyire normális. Win alatt a driverek miatt tuti reinstall kéne. Hozzá fűzött elvárásaim teljesültek, youtube video és fimek simán mennek 1080-ban. Ez lenne az egyik kérdésem, a másik, hogy ez egy 'media pc' a tv mellett, és kb 4 méterről nézem. 1080-ban a betűméret túl kicsi. Közelről simán elolvasom, de a kanapén pöffeszkedve képtelen vagyok. Tudom, béna lesz a kinézete, windowsnál is van olyan menü, hogy 150% nagyobb méret. Elmondom, hogy kezdő vagyok, használom a gépem, nem akarok szervert üzemelni stb. Csak mezei user :) köszi a válaszotokat

• válasz Bounti #77615 üzenetére

Epp a jovo heten kiserletezek egy baratom laptopjan, van a lemezen XP (van neki feltucat szoftvere ami csak igy fut jol, netet nem is ad neki), van W8, W10, Linux.
    Az lenne az ohaja hogy a Windows bootmenuje legyen, ne grub, oneki sikerult felvenni az Easybcd-vel a Windowsokat de a Linuxot nem.
    Elvileg a Win betoltoje kepes bootolni Linuxot, nekifutok majd ennek a laptopjan. Ha sikerul tudositalak hogyan kell. Meg nem csinaltam ilyet. Ha jol ertem neked ilyesmi kene?

Egyebkent ha van masik lemez, a forumtars altal kozolt megoldas a legjobb.
    Nem bantani a Windowst, a Linux telepitese idejere biosba kikapcsolni a Win meghajtot, majd vissza.
    Igy a ket os nem is latja egymast, nem zavarnak be, es bootolasnal a biosba valsztasz a ketto kozul.
    Ha nem nyulkalsz egyik os alol se a masikhoz, akkor is erdemes kikapcsolni a Fast startup, Gyors rendszerinditast a Winen es a hibernalast mindket rendszeren.
    Ha lesz egy kozos adatlemez vagy particio amit mind a ket os hasznal, akkor ezeket mindenkepp meg kell lepni mert komoly gubancot okozhat.

• Bounti

aktív tag

válasz tordaitibi #77611 üzenetére

Szia!

Van 3 is, nem is ez a lényeg. A rendszer SSD-n csinálnék neki helyet, viszont a lényeg az lenne, hogy nem szeretném, hogy a GRUB legyen a rendszerbetöltőm. Pontosabban:

Linux fel a windows mellé, de maradjon érintetlen a boot, a GRUB kerüljön egy pendrive-ra, amit ha a boot folyamat során kiválasztok csak akkor töltse be a linuxot.

#77612lev258

Köszi! Azt szeretném elkerülni, hogy a normál windows boot megkergüljön... Addig nem nagyon akarok próbálkozni, amig ki nem derül, hogy kivitelezhető-e valamilyen módon (ezért írtam inkább mielőtt elkezdeném). Ha nagyon egyszerűen nem menne, akkor marad a dual boot persze...

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #77520 üzenetére

Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem. A GPT partíciós séma meg linux számára kifejezetten ideális. Én már a Legacy telepítést is GPT sémára teszem, s az MBR helyett kell legelejére egy 1 Megás formázatlan partíciót csinálni és a bios_grub jelzőt hozzá kell rendelni és ide írja be a linux a grub2 core.img-t és ez fut az MBR helyett. Ennyi a trükkje. Innentől kezdve annyi partíciód lehet majdnem amennyit akarsz és mind primary. Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.

#77522 ubyegon2 :
    " de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! " Az azért van , mert egy őskövület BIOS van a gépeden és azt kellene windows segítségével frissíteni.. Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át. Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször, de táp alatt legyen és addig nem szabad hozzányúlni amíg végleg újra nem indul és beléptet a windowsba. Közben többször újraindulhat. Én pár napja frissítettem a HP 250 G7-est F23-ról F35 verzióju BIOS-ra és is majd bexVrtam közben, de sikerült.

• madrac

senior tag

válasz CPT.Pirk #77496 üzenetére

De, azt hiszem kipróbáltam, de ha jól emlékszem nem jutottam elölrébb azzal sem. Mindenesetre ennek már lehet nincs is jelentősége, csak az időmet rabolja minden ilyen szívás. Azért még mindkét disztribúció fent van.

Ne is mond! Elakartam érni a fő Windows10-es MBR-es SSD-nél, hogy önálló boot managert kapjon, mert idáig nem volt neki, és úgy működött előtte, hogy a régebbi MBR-es SSD-ről indult a boot folyamat, amiről át lett klónozva a rendszer még régebben az új SSD-re, de még annak a boot managerre adta át a vezérlést az új SSD-nek és úgy indult az újról a W10 amit eddig így is használtam... Ezzel is nagyon szokat szívtam, de hiába próbálkoztam, közvetlenül az új SSD-ről boot-olva állandóan azt írta, hogy nincs op. rendszer... W10 usb recovery-ből próbáltam mahinálni én is, mert mindenki ezt tanácsolja, de nem jutottam előlrébb, majd ha jól emlékszem a végén már uefi-vel boot-olva a pendrive-ot sikerült a recovery parancssorából fixálni a boot részeket, úgy hogy ne utasítsa el jogosultság megtagadással az egyik parancsot, majd W10 alól easybcd-vel létrehozni a bcd bejegyzéseket... Ezután már a bios-ban is megjelent a Microsoft Windows mint önálló boot opció... Mondom WTF... Na most ezzel sikerült azt elérni amit állítólag nem is tud a Windows, hogy most MBR-es disk-ről tud boot-olni uefi módban, de azt hiszem legacy módban is indulna szerintem most...
    A következő az lesz, hogy ha már így jártam és létrehoztam ezt a hibrid rendszert, akkor teljesen átakarok térni W10-el is uefi-re, hogy később ne legyen ebből gond, de ehhez átkellene konvertálni a lemezt GPT-re és EFI partíciót is létre kell hozni, de ennyi szívás után, most erre rápihenek előtte...

Amúgy kissé röhejes, hogy Mint alatt a csomagkezelőjében még a Brave böngésző sincs benne... Szóval én is megerősítem azt, hogy Manjaro alatt sokkal nagyobb a választék, igaz nagy része nyilván szemét.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz zebra_hun #77460 üzenetére

Pedig kellene bootolnia, mert benne van minden, amivel a sima bios-os gépen be tud bootolni. Mivel írtad ki? Ha Windows alól csinálod, akkor Rufus-t használj a pendrive írására.

• vadkörte

addikt

válasz zebra_hun #77441 üzenetére

"...TV mellől eladtam a régi gépem, amit csakis 'médiagépként' használtam. Még volt ára, pénzt kaptam érte, ennyi. Azt hittem felesleges, de most, hogy nincs, rájöttem, jó lenne mégis csak egy ilyen házimozis, youtubos masina."
    :DDD :DDD Ismerős az érzés.

"Régi félretett, kidobni sajnált cuccaimból összeraktam erre a célra egy régi masinát."
    Nem mindig jó ötlet, pont a kor miatt.

"...XP-t tettem rá, de update nem is megy..."
    Ne csodálkozz, elég régóta nem túlzottan támogatott a rendszer, bár ha szeretsz veszélyesen élni... :U

Itt kezdődnek az érdekességek. A hw környezet kicsit Jánusz arcú. Felemás. A hangkártya prémium, a többi erősen véleményes, legalábbis szerintem. Kicsit ágyúval verébre, de olyan ágyúval, aminek repedt a csöve.
    Az alaplap elég vén, az nForce4 chispet sem a megbízhatóságáról híres. Bár, ha működik, jó alap. lehet, a CPU nem egy erőmű és nem is túlzottan energiatakarékos. A rendszerben az egyetlen komponens ami ellen ha akarnék sem tudnék ellenérvet mondani, az a hangkártya. Az elődjét használom - Audigy ZS - és a hangja eléggé fejbeverős. :DDD Win10 alatt bár sikerült beüzemelni, de mindegyik nagy frissítés kinyírja - KM driver kellett neki, de az X-fi kernelével - linux alatt ehhez képest natívan működik. A VGA nem rossz, de egy médiaPC-be kicsit túlzásnak érzem.
    Ha csak és kizárólag médiatartalom fogyasztása a cél és nem kell az asztali környezet, elgondolkodnék a LibreELEC és az OpenELEC telepítésén. Ezek különböző mértékben kiherélt linux (általában Debian) alapok, a médialejátszás svájci bicskájával, a KODI-val bővítve. (NEM kell telepíteni, tartalmazzák!) Csak erre alkalmasak, egyéb asztalkezelő nincs rajtuk.
    Háttértárnak, ha másra nem fogod használni a 8(16)-120GB elég, utóbbi bőségesen, nálam komplett rendszerek futnak ekkora SSD-ken. A partíciók kialakításával abszolút kezdőként NE foglalkozz, bízd nyugodtan a telepítőre, jobban jár mindenki! Ha a gép képes USB-ről boot-olni, természetesen telepíthető így a mai linuxok kb. 100%-a. Nem, vagy nagyon ritkán kell(het) drivereket telepíteni, a linux - Unix-like - rendszerek driverkezelése "kicsit*" más, mint a Windows-é.

*: kicsit=teljesen

Media player-nek én inkább valami kissebb fogyasztású passzív gépet javasolnék.
    Pl.:
    S902/915 alapú lejátszók, Raspberry Pi (2-4), DELL Wyse 3040, HP/Lenovo USSF gépek, stb... (én egy RPi2-t használok lejátszónak LibreELEC-kel)
    Az ad-block megoldható, de erre majd más válaszol.

• Kenderice

senior tag

válasz CPT.Pirk #77354 üzenetére

Végigcsináltam.
    A windowsos lemez nem releváns akár benne van akár nem.
    Hozzá sem nyúlt.
    Egy boot helyreállító linuxot is letöltöttem majd usb-re kiírva arról bootoltam be, de az is rendben talált mindent mindkét lemezen.

Az alaplap biosában nincs különleges beállítási mód, csak boot sorrend beállítási lehetőség.
    Az alaplap egy asrock q1900-itx.

• Kenderice

senior tag

válasz CPT.Pirk #77346 üzenetére

" megpróbálhatsz live rendszer alól chroot-tal belépni, majd pedig kiadni egy grub frissítés parancsot. "
    Ezzel már próbálkoztam, nem történt változás.
    E szerint csináltam:
    https://hu.blackpanther.hu/tudasbazis/serult-rendszer-inditasa/

Most leszedtem egy boot repair ISO-t, de az sem talált hibát sem a linuxos, sem a windows-os HDD-n boot szempontból.
    A hiba keletkezése előtt csak a linuxot használtam, ergo a win-n nem is frissíthette magát.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Kenderice #77345 üzenetére

UEFi... nagyobb Windows frissítés bele szokott keverni az UEFI boot sorrendbe, azt nézd meg szerintem.

Ha ott rendben van, akkor jó kérdés mi történt, de megpróbálhatsz live rendszer alól chroot-tal belépni, majd pedig kiadni egy grub frissítés parancsot. A chroot leírását megtalálod az összefoglaló elején.

• Kenderice

senior tag

Sziasztok.
    Adva van egy gép, két HDD-vel.
    Egyiken Win10 van, a másikon linux (blackpanther).

Az utóbbi időkben csak a panthert használtam mert szeretném elfelejteni a windowst.
    10 napra elutaztam. Előtte kikapcsoltam a gépet, majd áramtalanítottam is.

Tegnap értem haza.
    Kapcsolnám be a gépet de mindig a win-t akarja elindíani.
    Mintha a másik HDD-n nem lenne semmi.
    A boot menüben régen ott volt mindkét HDD meg a black panther opció is, most viszont csak a két HDD van de hiába választom ki azt, amin a linux van, mindig a win-t indítja.

Win-en belül megnézve ott van minden a másik HDD-n (tehát nem tűntek el az adatok), mégsem tud bebootolni róla.

Nem tudom mi lehet a gond.
    A gépnek (asrock Q1900-itx) UEFI bios-a van de átnézve nem találtam benne semmi gondot.

Találkozott már valaki ilyen hibával?
    Meg lehet valahogy javítani?
    Nincs kedvem újratenni a panther-t, már elég jól belaktam...

• válasz Aksomatic #77289 üzenetére

fdisk arra számít hogy legalább tisztába vagy a partícióiddal.
    Énnálam:
    /dev/sdb1  *               2048   86017672   86015625    41G 83 Linux
    /dev/sdb2              86018048 1601538047 1515520000 722,7G  7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sdb3            1601538048 1888258047  286720000 136,7G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Én tudom hogy az
    sdb1 az maga a Linux Ubuntu,
    sdb2 az ntfs adatpartícióm
    sdb3 az a Windowsom mentési partíciója.
    Van mégegy lemez azt nem teszem be csak bonyolít de azon van egy W10, egy W10 bootloader, egy átmeneti partíció, és egy tartalék Linux Manjaro. Fejből, a méretre ránézve megmondom melyik partíció micsoda.

Ha abszolút nem tudod a saját lemez és partíciókisztásodat akkor senki nem fog tudni ebben neked segíteni.

• válasz Aksomatic #77285 üzenetére

Dehogy olyan, ott a link az előző hsz-embe, olvasd végig, magyarul van.
    Fogsz egy nagy pendrájvot, megcsinálod a Ventoyt rá, van párkattintásos Windowsos telepítője is.
    Felmásolja magát egy EFI partícióra a penre, ő maga nincs 20MB, a maradékot meg megcsinálja exfat-ra. És ide bármit huzigálhatsz, adatot, filmet, és akárhány boot isot.
    Ha erről bootolsz, megkérdi hogy a rajta lévő pl. 15 iso kzöül melyiket bootlja, ezután az mint live és mint telepíthető is működik természetesen.
    És közbe adathordozó is a pen mivel ha live rendszert indítasz, felmountolod a pen adat részét és ott van minden live alól is.
    Nálam az exfatot eddig minden lekezelte, ezért meg kösz Redmondnak :) még a család összes Androidos telefonja is írja-olvassa.

Nem tudo máshogy elmondani.

• válasz Aksomatic #77281 üzenetére

Akár 10 live disztró és Windows, Clonezilla és bármilyen boot iso+adatpartíció. Bármelyik telepíthető is.
    Én egy 1 terás M2 ssd-t használok erre M2-to USB3 átalakító tokba.

A kulcsszó:

VENTOY
    [link]

aki kitalálta, örök hálám üldözze és nagy respect a fejlesztő csapatnak.
    Egy zsebnyi pendrájv és egy 620-s hordozható HDD helyett egy helyen minden.

• King Unique

titán

válasz gyulazsolti #77222 üzenetére

A Linux rendszerek beépített médiaíró eszközeinél (példa) is rendszerint a DD képfájl mód szerinti kiírás a standard nem véletlenül, ezért a miért javasolt azt használni a Linux ISO-k kiírásakor sem különösebben kell magyarázni. De mivel általában ISOHybrid típusok, ezért írhatók ISO és DD képfájl módban egyaránt (a Windows ISO-k viszont nem, azokhoz a DD nem jó, nem is ajánlja fel a Rufus), ahol az utóbbi az általánosan javasolt, sőt pl. Arch, Fedora, Manjaro és társai esetében mindenképpen, ellenben az Ubuntu, Mint bootol és működik ISO módban írva is. + A sima fájlkezelős másolás is működik Windows alól egyes Linux ISO-knál (bővebben), ahogyan Linux alatt másolva Windows ISO-knál szintén (bővebben). Ennyi! :))

• Rimuru

veterán

válasz gyulazsolti #77222 üzenetére

Mert dd az egy az egyben az iso tartalmat irja ki (ahogy a distro fejlesztok megalmodtak).

A masik pedig felrak egy bootloadert ami probalja betolteni az iso-t tobb kevesebb sikerrel.

Windows eleg specialis allatfaj, azt a microsoft sajat cuccaval erdemes. ;]

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Gabengocia #77200 üzenetére

Láttam már ilyet, néhány Intel processzor rosszul jelzi vissza, hogy mit tud így a Linux azt látja, hogy a processzorból hiányzik a 64 bit támogatás, pedig tényleg tudja a proci. Sokat nem tudsz vele kezdeni, de ha minden igaz 32 bites UEFI-t nem használnak sehol már, még az egyébként 32 bites disztrók se.

Akármit is írsz ki, Windows alól Rufus-al csináld, de mikor kérdezi, akkor "dd" módba, ne "iso" módban. Így úgy kerül fel a penre, ahogy kitalálták és valószínűleg be fogsz tudni bootolni UEFI-vel.

Szóval keress egy populáris, még 32 bites verzióval is rendelkező disztrót és próbáld meg azzal.

• st3v3np3t3r

nagyúr

válasz lev258 #77110 üzenetére

nem mondtam, hogy ennek is annyinak kell lennie, de véleményem szerint nem közel 8ad-át kellene produkálnia. Hozzáteszem, Windows-on 1GV VRAM-mal megy, linux alap meghajtóval csak 256MB-on. Ez sem mind1.
    Most indítottam egy sudo apt-get dist-upgrade-et, leszedett közel 530MB-nyi frissítést és ezt írta ki:
    /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
    Sourcing file `/etc/default/grub'
    Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
    GRUB beállítófájl előállítása…
    Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.8.0-36-generic
    Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.8.0-36-generic
    Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic
    Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
    Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings
    kész
    Aktiválók feldolgozása: ca-certificates (20201027ubuntu0.20.04.1) ...
    Updating certificates in /etc/ssl/certs...
    0 added, 0 removed; done.
    Running hooks in /etc/ca-certificates/update.d...
    done.
    Aktiválók feldolgozása: initramfs-tools (0.136ubuntu6.3) ...
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.8.0-36-generic
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_gpu_info.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_gpu_info.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_ta.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_asd.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sos.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ta.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_asd.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sos.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_rlc.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec2.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_rlc.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec2.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_me.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_pfp.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ce.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sdma.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma1.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
    W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_dmcu.bin for module amdgpu
    Kezdő lévén nekem ez kicsit kínai, annyi világos, hogy valami hiányzik.

Amit a neten felleltem leírásokat, tippeket-tanácsokat, nagyon sokat kipróbáltam, mindegyik ugyan arra a hibára fut, hogy az amdgpu-hwe és az amdgpu-pro-hwe csomag nem létezik.
    Az a baj, hogy, így alap VGA képességgel virtuális gépen sem fog menni a 3D.

Még jó, hogy felírtam. Windows-on Vulkan teszt 10790 pontot produkált. Linux-on sem csinálhatna kevesebbet. CPU teszben is vannak difik.
    Windows-on:
    Single-Core 943/Multi-Core 3149
    https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5766884
    Linux-on:
    Single-Core 1022/Multi-Core 3288
    https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5777120

A CPU eredményeket alapul véve, Linux alatt hasonló difivel kellene pontot produkálnia Geekbench-ben.

• válasz Aksomatic #77056 üzenetére

Nekem most éppen 4 meghajtó és ezeken 12 partíció van csatolva.
    Mindegyikről tudom mi mi és mi van rajtuk, melyik a fix, a sata, a msata, az usb pendrive.
    Nálad nem tudom, valami olyan csak van a partíciókon amiről be tudod azonosítani, mi micsoda.
    Live pen vagy cd is beszédes,
    a partíciók mérete, neve, pl. windows reserved partition, a fájlrendszer, Win az ntfs, Linux ext, belenézel a partíciókba, jellegzetes a win és a linux mappaszerkezet stb.stb.
    Olyan nincs hogy nem lehet azonostani, melyik is kell épp most neked.

• cappa72

nagyúr

válasz Aksomatic #77056 üzenetére

Melyik útvonalra gondolsz?
    /dev/xyz -re?
    Ha igen, akkor egy
    dfisk -l parancs megmondja (rendszergazdaként), hogy melyik lemezazonosító melyik partíciója milyen fájlrendszerű. Ebből már lehet tudni, hogy melyik partíciót kell megadni egy grub-nak, illetve melyiket/melyikeket kell elkerülni (az ntfs-t ugye, nehogy bármi is sérüljön a Windows rendszernél)
    pl.:

Amúgy nem hinném, hogy hozzányúl a Windows dolgaihoz. Ilyet még sosem tapasztaltam, pedig 2005 óta nem kevés telepítésen vagyok túl (nem azt jelenti, hogy értek hozzá, csak kisérletezgettem már nagyon sokat), csak saját hibából eredően okoztam "kárt" (akkor is csak az mbr-t csaptam agyon, amit fixmbr-rel helyretettem).

• cigam

titán

válasz gyulazsolti #76941 üzenetére

Pont írni is akartam, hogy ntfs esetén lehet windows alól kellene állítani.

Igen ott ahol a fekete kocka van, ott már jó.

Transmission miért nem a NAS-on fut? :P Ha meg ott fut miért egy programon keresztül akarod távvezérelvi? Miért nem jó a böngészős felület? De ha mindenképpen ragaszkodsz a távvezérlő programhoz akkor a NAS-hoz tartozó mappaszerkezetet add meg neki, nem az smb elérési utat. Nem teljesen világos mit hol akarsz futtatni/elérni.

Szóval ha már a helyi meghajtókat sikerült felcsatolni oda, ahova szeretnéd, jöhet a hálózati meghajtók felcsatolása.

sda1-en van a Windows rendszertöltője? Az nagyon durva katyvasz :(

• gyulazsolti

senior tag

válasz gyulazsolti #76941 üzenetére

Viszont a másik, 1TB-os lemezt sikerült átnevezni. [kép]
    És látszik is. [kép]

Akkor ez a parancs.

UUID=582CD50A2CD4E452 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2

Azt meg szerintem a boot bohóckodása miatt,nem lehetett átnevezni.
    Meg szerintem a windows boot is arról indul.
    Arról tünt el minden, mikor telepítve lett a Zorin.

• gyulazsolti

senior tag

válasz cigam #76938 üzenetére

Nekem nem engedte. [kép]
    Csak hogy értsd miért akarom felcsatolni főleg a NAS-on lévő lemezeket.
    A Transmission beállításaiban az elérési út beírásához. [kép]
    A hálózati elérést már megtaláltam, de csak nem jó, ha rákattintok a torrentre.
    Windows alatt így néz ki. [kép]

Oda írjam be? [kép]

UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2

De még nem tudtam átnevezni.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz onkelz #76937 üzenetére

Gpartedben van ilyen, hogy felcsatolás. Az ott mit mond ha megcsinálod? Illetve mielőtt azt megcsinálod, nyomj rajta egy ellenőrzést. Feltételezem, hogy ntfs fájlrendszer van rajta, az esetleg "dirty" állapotba kerülhetett... Érdemes lenne Windows alatt is csinálni rajta egy fájlrendszer ellenőrzést, még akár az említettek előtt.

tordaitibi: nem, azokat a dolgokat pont nem én csináltam. Illetve amit csináltam és elkészült, abból jellemzően nem lett termék, ment a fiókba. :D
    A következő, de kisebb cégemnél inkább szoftveres fejlesztő voltam, de ott is jártunk ki telepíteni kamerát, okos szekrényt stb... Kollégámmal a parlamenttel szemben a rakparton rúgtunk be, elég alaposan egyik ilyen húzósabb több napos melónál, szépek voltunk mondhatom. És még szerencse, hogy hajnali 1-kor nem sikerült olyan elektromos biciklit bérelnünk, pedig nagyon próbálkoztunk vele :D

• $p@rr0w

őstag

Sziasztok ismét,
    tanulgatom a linux világot, van egy gépem jelenleg dual bootolok win10, és xubuntu oprendszerekkel, szeretnék még egyet melléjük mégpedig egy lubuntut.
    Mikor telepítettem a xubuntut az elsőnek már meglévő windows mellé szépen létrehozott egy bootmenüt ahol tudok választani.
    Most futtatom pendriveról a lubuntu telepítőt, jelenleg itt tartok:

Véglis nekem mindegy hogy a WINDOWS VAGY A XUBUNTU mellől csípek le némi helyet, de úgy látom a windows mellől lenne célszerű mert az jó nagy.
    Na most az a meglévő boot menü amit a xubuntu kreált itt nem látszik, vagy az nem is egy partíció hanem az elsődleges partíció azt tölti be? Végülis a kérdés az hogy mit csináljak hogy ne tüntessem el a meglévő boot menüt, bár nekem az is jó ha csinál egyet ez a lubuntu ha az lesz a jó megoldás.

• válasz urandom0 #76855 üzenetére

"Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?"

Nem. Vagyis de. de nem abba a grubba, mivel az nincs is, leírom:
    sda--mbr
    sda1-win bootloader
    sdb2-windows10
    sdb3--data szerű átmeneti raktár
    sdb4--üres partíció, erre telepítettem a Manjarot,
    úgy hogy ne telepítse a rendszerbetöltőt sehova, se az sda lemezre, se a sda4 Manjaro partícióra.

sdb----mbr
    sdb1--Ubuntu linux
    sdb2-DATA adatpartíció
    sdb3-winsave, ide meneteget a windows
    sdb4-linuxsave, ide menteget a timeshift

Azaz semmilyen írás nem történt a sda1 grubba. Mivel nincs is grub, csak a win loader.
    Az Ubuntut indítva megtalálta a Manjarot, igen, történt írás a grubba ekkor, DE! az SDB grubba.
    sda nem. Azon a win indul azóta is magától ha biosba kiválasztom a sda meghajtót.
    Vagyis semmi nem történt, és a win mégis azonnal checkdiskkel indult a Manjaro telepítés után.
    A saját C, azaz sda2 partíción futtatta le a Manjaro telepítés utáni első indításánál.
    Azóta se.

Vagyis valami van, hogy mi azt nem tudom.

• válasz urandom0 #76849 üzenetére

"Nem tudom, mi van nálad, de a Windows automatikusan futtatta a chkdsk-t a J: és az S: meghajtón is, miközben a Zorin telepítő elméletileg egyikhez sem nyúlt hozzá. Ezt magyarázza meg valaki..."

Pedig néha valami történik.
    Én kb. pár hete pakoltam fel egy tartalék Manjaro-t az sda4 szabad partíciójára. (sda1-win bootloader, sdb2-windows, sdb3-átmeneti tároló)
    Mégpedig úgy hogy ne tegyen grubot a sda gyökerébe , se sehova ne tegyen rendszerindítót mert az sdb-n van egy Ubuntu, majd os-proberrel megkerestetem a Manjarot és majd innen indítom ha kell.
    Az sdb-t óvatoságból biosba letiltottam.
    Lefutott a telepítés, ugye elvileg a Manjaro Kalamares hozzá se nyúlt semmihez csak feldobta a Manjarot az sda4-re.
    sdb biosba engedélyesz, ubuntu grub megtalálta a manjarot, öröm-boldogság.
    Majd biztos ami biztos alapon indítottam a Windowst.
    És mivel kezdett..., Bizony, a checkdisk-kel.
    Vagyis valami mégis történik.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz gyulazsolti #76776 üzenetére

Akkor is meg lesz a lehetőségem választani indításkor, hogy melyik op. rendszer legyen?

Igen. MBR esetén, ha a bootolásra beállított diszkre (a diszk elejére, az első 512 bájtba, nem az első partícióra!!) kerül a Grub indítókódja, akkor ő fel fogja ismerni, hogy már van egy Windows a gépen, így fel fogja ajánlani az oprendszerek listájában (a Grub képes a partíció elejére is települni, de ez nem egészséges, nem is szokás használni).
    UEFI esetén elég, ha megvan az EFI partíció, a Grub ott megtalálja a Windows efi fájlát (\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi).

Ezért is kell először a Windowst telepíteni (mert egyébként a Windows telepítő kérdés nélkül legyalulja a Grubot), és ezért jó az, ha a telepítés idején bent van a Windows-t tartalmazó lemez (mert akkor a Grub felismeri, egyébként utólag kéne felismertetned vele, ami macerásabb).

Harmadik lehetőség, hogy mondjuk első lemezen van a Windows, másodikon a Linux, a Linux telepítés idején nem volt benn az első lemez, így a Grubnak nem volt lehetősége felismerni -> ekkor a gép boot menüjéből tudnád kiválasztani, hogy melyik rendszert indítod.

BIOS beállításaid így jók.

Vagy inkább egy 250-es SSD, és menjen mind a kettő rendszer?

A 250-es jobb abból a szempontból, hogy ha bármelyik rendszert el szeretnéd távolítani, akkor a másiknak kioszthatod neki a maradék helyet. Mondjuk ha azt mondod, hogy nem kell többé Windows, akkor az ő helyét átadhatod a Linuxnak :)
    Vagy ha esetleg a jövőben át szeretnél állni Windows 10-re, annak is jobb, ha nem 120 GB-on kell szorongania.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz gyulazsolti #76769 üzenetére

Igen, ha nem UEFI-s lenne, a telepítő nem is szólna az EFI partíció hiánya miatt.
    Meg kéne nézni Zorin telepítő alól Gparteddel, hogy milyen a partíciós sémád. Rámész az SSD-re, és View -> Device information. Ha a partition table "msdos", akkor MBR, ha "gpt" akkor GPT. Én mérget mernék venni rá, hogy MBR lesz.
    Megnézheted azt is, hogy nincs-e egy EFI partíciód, de az eddigi képeken én nem láttam.
    szerk: ha MBR a partíciós séma, és a Windows bebootol, akkor nem kell EFI partíció a Linuxnak sem, be fog bootolni az is. A Zorin figyelmeztetését át lehet ugrani.

Ha újrakezdenéd az egészet, akkor Gparteddel csinálsz új, GPT partíciós sémát, utána ráengeded a Windows telepítőt, az kialakítja az EFI, az MSR, és a Windows partíciókat, utána pedig már Zorint is rá lehet tolni.

• csixy

addikt

válasz urandom0 #76763 üzenetére

A bios beállításait kellene megnézni, mert ez van a manualjában:
    CSM SupportEnables or disables UEFI CSM (Compatibility Support Module) to support a legacy PC boot process.Always Enables UEFI CSM. (Default)Never  Disables UEFI CSM and supports UEFI BIOS boot process only.    This item is configurable only when OS Type is set to Windows 8.&Boot Mode SelectionAllows you to select which type of operating system to boot.UEFI and Legacy Allows booting from    operating systems that   support legacy option ROM    or  UEFI option ROM. (Default)Legacy Only       Allows booting from operating systems that only support legacy Option ROM.UEFI Only          Allows booting from operating systems that only support UEFI Option ROM.    This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&LAN PXE Boot Option ROM    Allows you to select whether to enable the legacy option ROM for the LAN controller. (Default: Disabled)    This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Storage Boot Option Control    Allows you to select whether to enable the UEFI or legacy option ROM for the storage device controller.Disabled          Disables option ROM.Legacy Only       Enables legacy option ROM only. (Default)UEFI Only          Enables UEFI option ROM only.Legacy First       Enables legacy option ROM first.UEFI First          Enables UEFI option ROM first.    This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Other PCI Device ROM Priority    Allows you   to  select     whether to  enable the   UEFI    or  Legacy option ROM    for   the   PCI   device controller other than the LAN, storage device, and graphics controllers.Legacy OpROM     Enables legacy option ROM only.UEFI OpROM      Enables UEFI option ROM only. (Default)    This item is configurable only when CSM Support is set to Always.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz mefistofeles #76759 üzenetére

Ezt érdemes átnézni: Dual boot with Windows
    Ebből nagyjából át lehet látni, UEFI vagy BIOS esetén milyen partíciós sémával melyik Windows hogyan bootol. Mondjuk az megint más téma, hogy UEFI-s gép simán bebootolja az MBR-es disken lévő Windowst úgy, hogy a Windows azt hiszi, BIOS-os gépen lett indítva :D
    Egyébként ez a laptop, amiről írok, ez is UEFI-s, de a régi gépemből lett áttéve az SSD, ami viszont még MBR/BIOS-os volt, és minden további nélkül bebootol. Szóval UEFI-s gépben, BIOS-os gépből átszerelt MBR-es disk, miközben a /sys/firmware/efi könyvtár nem létezik, tehát a rendszer azt hiszi, hogy ez egy BIOS-os gép.

Windows 8.1 2023-ig kap security frissítéseket.

• válasz gyulazsolti #76734 üzenetére

Várj, csak, hogy képbe legyek. van egy SSD-d egy win 8.1-el és erre akarod dual bootban a linuxot is igaz?
    Ha a windows terpeszkedik az egész lemezen akkor először zsugorítanod kell, Lecsippantani egy 20-30 gigás részt a lemez végéről, ezt lemezkezelőben meg tudod csinálni. Ha ezt nem teszed akkor nem lesz windowsod.

• Balerik

aktív tag

válasz gyulazsolti #76731 üzenetére

Szerintem nem jó, törlöd a Windows 8.1 partícíóját igy. A képen csak egy 367 MB NTFS partícíó van

• Balerik

aktív tag

válasz gyulazsolti #76712 üzenetére

Szia!
    Visszaolvasva kérdéseidet te egy Windows 8.1-Linux dual boot szeretnél.
    Ilyen telepítéskor előszőr a Windows 8.1-t kell telepíteni és utána a Linuxot.
    Itt így csináltam. [kép]
    Itt már hiányzik a Windows 8.1, így nem fog össze jönni a dual boot.
    Bár nem teljesen a te kérdésedre a válasz, de ez alapján How To Install Ubuntu 20.04 Alongside With Windows 10 in Dual Boot megtudod csinálni.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz gyulazsolti #76713 üzenetére

Várj, valami nagyon nem jó ott!
    Az előbb azt mondtuk, hogy ott a 250GB-os HDD-re, arra megy a Linux. Ezzel szeben én a képen a 119664MB-os NTFS partíciót látom. Feltételezem, ez a Windows SSD-je, nem igaz? És te éppen ezt akarod leformázni ext4-re!!

A csatolási pont = gyökér fájlrendszer = /

szerk: Figyelj, dugd rá az összes lemezt, mert szerintem rosszat húztál le!
    Induljunk ki az előző állapotból, azaz ebből. Itt semmi mást nem kell csinálnod, kijelölni a /dev/sdc1-et, Módosítás... -> csatolási pont beállítása /-re, Használat: Ext4 naplózó fájlrendszer, [x] Partíció formázása. Ennyi.

• Valami nem kerek a lemezkezelésemnél.

Tegnap előtt este Ubuntu indít, gyanús jelek, hiányzik a fél gép.
    Konkrétan az ADAT_1TB háttértárolóm. Ez a label, a címke, ADAT_1TB.
    Mivel nekem a /home szinte üres,
    minden, a letöltések, böngészők mentései, a képkezelő szoftverek, videoletöltők, a Helyek összes elérési útja erre mutat, ezért gyakorlatilag megmaradt az alap os.
    Nézem, megvan a hiba. A /media/tibi/ alá csatolódik az összes másod partícióm, szám szerint 6 darab.
    És itt létrejött egy plusz csatolási pont, ADAT_1TB1 néven.
    Ez alá szépen fel is csatolta az eredeti ADAT_1TB partíciót, csak ugye ez nem az amire minden mutat mert hozzátett egy egyest.
    És ott volt az eredeti nevű ADAT_1TB is, érdekes módon tartalma nulla, belelépni nem tudok, azt írja a root tulajdona, üres könyvtár.
    Emiatt csatolta az 1-es sorszámmal kínjába mert már volt ott egy ilyen bejegyzés.
    De ha nincs jelen fizikailag az adathordozó, akkor hogy lehet ott a neve..?
    Ezt vajon hogy a fenébe csinálta...?
    A gép ki volt kapcsolva, én állítottam le reggel, az esti bekapcsoláskor már a leírt hibát produkálta.
    Gondoltam esetleg cserélhető meghajtó, pendrive de az meg 2 hete volt utoljára a gépbe dugva és a label az még közelítőleg sem ez. hanem Ventoy.
    Emelt joggal töröltem a fantom ADAT_1TB könyvtárat, reboot és helyreállt a rend.

A másik, ami nem tudom köthető-e ehhez.
    Csináltam ezen a gépen, nevezzük Linux1-nek, egy Ventoy pendrájvot 2 hete.
    (erre több OS-t lehet felmásolni, Windowst, akárhány Linuxot és a bootnál választható hogy melyiket akarom telepíteni, vagy melyiket indítom live módba stb. szerintem roppant praktikus ha valaki többféle os-t telepítget ismerősöknek)
    Ez egy 128GB pendrive.
    Ezen, a Linux1 gépen csináltam 2 hete és ma reggel egy másik gépen, nevezzük Linux2-nek rámásoltam egy fájlt, gond nélkül. Exfat egyébként a fájlrendszer.
    Majd most délután visszadugtam abba a gépbe amelyikkel létrehoztam az egészet.
    És nem lehet csatolni. Semmit nem lehet vele csinálni.

Hibaüzenet:
    "Hiba történt „Gyökérkönyvtár” elérése közben
    A kért művelet végrehajtása nem sikerült: Error mounting /dev/sdc1 at /media/tibi/Ventoy: unknown filesystem type 'exfat"

Gparted hibaüzenete:
    "A fájlrendszer tartalma nem olvasható be!"
    Átdugva egy másik, harmadik gépbe, Winesbe, Linuxosba, hiba nélkül csatolódik, olvasható-írható.

Ez lett volna a fantom ADAT_1TB, amit töröltem?
    De miért adott neki más nevet? Mikor az Ventoy label?
    És ha épp nincs a gépbe dugva, akkor hogyan jelenhet meg fantom módon bármi is a /media/tibi/ alatt? Itt csak azok látszanak ami épp csatlakoztatva van, nem?

Én feladtam, de lehet valaki tud erre értelmes magyarázatot.

• válasz Falcon75 #76672 üzenetére

1. ISO letölt
    2. Ellenőriz
    3. Windows lemezkezelőben sony pendrive formáz
    4. Rufussal kiír (Pirk mester dd-s megoldását is próbálhatod de Mint esrtén az ISO jó kell legyen)
    5. A pendrive kivétele nélkül indítsd újra a windowst.
    6. Ha ekkor a win látja a pendrive-ot akkor nincs az az isten, hogy ne bootoljon a linux.
    Ha a patticiós tábla megfelelő akkor még egy olyan urban legendet nézhetsz meg, miszerint egyes alaplapokon (még sosem találkoztam ilyennel) engedélyezni jell az USB-ről bootolást.

• HUNNIA1920

őstag

Sziasztok!

Rufus-al kiírtam Manjaro XFCE-t pendrive-ra és arról boot-olom be, mint Live CD.

Kérdésem az lenne, hogy így futtatva a Linux-ot is lehet leltölteni és telepíteni programot vagy ahhoz fel kell telepítenem?

Másik dolog, hogy van egy TP-link WiFi USB stick, amit nem tudom hogy kell beállítani, hogy működjön. Látja a hálózatot, beírom a jelszót, de mindig disconnected. Vagy ehhez is telepíteni kell a Linux-ot, hogy legyen hálózat?

A hálózat egy Tarr-os router, abból jön egy hagyományos WiFi router (telefonnak, táblagépnek) és ehhez csatalakoznék a TP-Link USB-s WiFi-vel.

Bocsánat az amatőr kérdésekért, de idáig szinte csak Windows-t használtam.

Köszönöm! :R

• Falcon75

tag

Sziasztok. Windows 10 mellé szeretnék Linux mint et telepíteni. Az a gond miután kiírtam a boot pendrive ot és telepíteni akartam a folyamat megakadt. A telepítő bejön a Grub ba de amikor elindítom a gép azt írja ki "initramfs unpacking failed decoding failed". Ki tudja ez mi lehet? És megoldása lehetséges?Eddig ilyen soha nem volt. Többször is sikerült telepíteni a windowst és a linuxot is.

• válasz cigam #76504 üzenetére

Ezt aláírom.
    Uby szerintem nem futott bele még nálam is egységsugarúbb userbe.
    Ahol bizony nagyon nagy segítség live pendrive, konzol, chroot és egyéb nyalánkságok nélkül visszaállni a tegnapi állapotra, mindezt esetleg kis távsegítséggel telefonon 2 perc alatt, vagy bootmenübe választhatóan, automatizálva.
    és most mindegy hogy a hiba az user, vagy az os miatt következett be.

Kína vitához,
    mindenki ezt csinálja, kisebb-nagyobb szinten.
    Samu, Sony, Xiaomi, Huawei etc. , regisztrálj, csatlakozz, ments felhőbe, szikronizálj, még egy mezei fotó app is már mentegetne valahova a nagyvilágba.
    Böngészők szinkronizálnak, minden mindennel szinkronizál, kapcsolatba van.

És a nagyok, Redmond, Gugli, FB, stb.
    A mobilszolgáltatóknál megvannak a 10 éves sms-ek.
    Talán a Viber meg a Megasync ami nem fér hozzá a cuccaidhoz. (Már a Drobox se de nem is olyan régen vezették be ezt)
    A Mega már a fájlt is a te kulcsoddal titkosítve lövi fel, a Viber meg végponti titkosítást használ, nemhinném hogy visszafejtik a szerveren.
    Meg talán a Onedrive.
    Meg persze a fizetős üzleti felhőtárhelyek de most user szintről beszélek.

Micsoda balhék voltak egy egyszerű dyndns szolgáltatásból már többször.
    Akkor..? Nem mindegy?

Kikerülhetetlen, ellenszere csak a te kezedben van.
    Nálam Andridon custom rom,
    PC-n megfelelően kordába tartott Windows, (és Linux)
    ésszerűen használt Google szolgáltatások, odafigyelve böngészgetés, stb. stb.

Pedig járok rendesen filmletöltő és pornó helyeken is és a leg-leg, a Facebook is játszik.
    Ugyanaz a mailom van 10enpár éve.
    Üres a spam mappám.
    Nincsenek Google előzényeim, sem Youtube, se Maps, sem semmi.

Miért is? Talán mert bár sokat használok mai, modern szolgáltatásokat, némi minimális odafigyeléssel teszem ezt.

• rin33

senior tag

válasz tordaitibi #76464 üzenetére

Olyat nem mondanék hogy az egyik jobb mint a másik, igazából nem tudom melyik felel meg nekem :D ... Egy Arch alapú gyorsabban bootol, ha van Pamac abban mindent megtalálsz egy helyen, 1x kell telepíteni, utána az egész rendszer frissül, de pl. egy nyomtatót beállítani vagy Fstrim-et (vagy earlyoom, preload vagy bármilyen daemont) beállítani Debian alapon sokkal kényelmesebb, vagy be se kell, mert magától megy míg pl. egy Arch alapú disztrón gondoskodni kell erről is... én öreg pc-ken próbálgatok sokféle disztrót és pl. az MX az egyiken hasít, a másikon meg lomha míg egy másik Debian klón (Sparky) meg gyors. Nem mindegy mi a hardver. Ha ismerős megbíz hogy az öreg XP-s gépére rakjak Windows 10-et (de pl. nem lehet és nincs értelme a gyenge hw miatt) akkor végigpróbálom pl. az XFCE disztrókat és amelyik a legjobban fut arra rádobom a kali-undercover módot (ez egy progi ami automatikusan Win10 kinézetet csinál bámilyen xfce disztrón) és mivel laikus és csak böngészőt és office-t használ, kb. észre se veszi, hogy linux-ot használ :))
    Aki meg ért hozzá az felrak egy vanilla Debian-t vagy Arch-ot és úgy állítja be ahogy csak akarja... én még messze vagyok ettől :)

• Wolfskin

őstag

köszi, mindenki! megkeresem akkor a telepítőt. ez tud úgy települni, hogy létrehoz egy bootmenüt? és fennhagyja a windows? vagy érdemesebb formatálni?

• kawaclipse

tag

Sziasztok. Nagy gondom van. Karácsonyi ajándéknak vettem egy használt Lenovo Idea Centre AIO 310-20iap-t. Namost a srác úgy árulta hogy Linux van rajta.. Kérdeztem hogy amúgy minden rendben vele? Mondta igen. Megvettem, hazahoztam, kezdtem volna rátenni a Windowst, de a secure boot inaktív, és így nem látja az USBt. UEFI nem módosítható, default mod nem változtat semmit, admin passwordot ha biosban megadok akkor sem lehet semmit tenni, próbáltam utána olvasni angol fórumokon is de érdemlegeset nem találok. Annyit találtam hogy érdeklődjek Ubuntus fórumokon, mert általában ez akkor jön elő ha egy ilyen gépre Ubuntut tesznek, és az bezavar a Biosnak, ergo limitálja. Ennek tetejében a Linux ami rajta van le van kódolva. A srác meg letiltott.. szóval tudta hogy valami van. Így sehogy nem tudok bootolni vagy oprendszer rátenni, kivéve ha a SATA módot kikapcsolom, de akkor meg csak flash drivera mert nyilván nem lát vinyot. Valakinek van erre valami megoldása? Most kiadtam nem kis pénzt ezért és jelenleg használhatatlan.

törölt tag

Sziasztok!

Sok évnyi (és azért, mert amúgy tele van a hócipőm vele :((( ) Windows használat után, szeretnék átállni Linuxra a következő módon. Jelenleg 3 db SSD van a gépemben. Ebből 2 db-ot használnék a Windows miatt továbbra is (mert játszom, és a játékoknak kell hely). Játékon túl viszont minden mást Linuxon végeznék (filmezés, böngészés, munka, zene vágás stb.). Tehát dual bootban lenne megoldva. Ezt úgy tervezem, hogy elkülönítek neki teljesen egy 500 gigás SSD-t. Szerintetek melyik disztribúcióval érdemes próbálkozni? Mit ajánlanátok? Ubuntu mellett a Zorin OS-t szemeltem ki. Kifejezetten ezzel a disztribúcióval kapcsolatban is tudnátok véleményt adni?

Köszi! :R

• peterattila

aktív tag

Küzdök uefi alatt a felesges bejegyzések törlésével. Jelenleg ez van benne:
    BootCurrent: 0005
    Timeout: 1 seconds
    BootOrder: 0005,0000,0006,0007
    Boot0000  Windows Boot Manager    HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...n................
    Boot0005* Manjaro    HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\MANJARO\GRUBX64.EFI)
    Boot0006  ubuntu    HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)..BO
    Boot0007  UEFI OS    HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI)..BO

Ebből törlöm a 6-os és 7-es bejegyzést (sudo efibootmgr -b 6 -B), ellenőrzöm, maradt a windows és a manjaro. Remek. Egészen az első újraindításig, mert akkor viisza áll minden.Windows alatt is próbáltam a bcdedit-tel, ott is ide lyukadtam ki. Mit rontok el?

• lev258

veterán

válasz Aksomatic #76025 üzenetére

Persze. Ha egyébként a rendszer tudja kezelni a fájlrendszert, akkor nincs vele gond. Viszont ha torrentezésre (vagy egyéb nagyobb mennyiségű letöltésre) NTFS-t használsz Linux-on, akkor szükség lesz Windows-ra is a tisztességes töredezettségmentesítéshez.

• Aksomatic

senior tag

ha van 30 giga az SSD-men jelenleg szabadon, de Windows 10 fut rajta, ez alapján a leirás alapján [link] mellé tudom tenni a Manjarot, anélkül, hogy bármi történne a jelenlegi rendszeremmel, nem kell tisztán telepíteni a Win10-et. Itt olvasottak alapján a Secure Bootot kell kikapcsolnom a BIOS-ban és a Windows frissítések kavarhatnak még be, jól gondolom?

• _q

addikt

válasz lev258 #75864 üzenetére

Nem, Windows alatt néztem NTFS-el egy másik 4TB-osat. Erről a tebibyte-ról nem hallottam eddig.

#75865ubyegon2
    Igen NAS-ban 2 tárolóként használt HDD-nél szerettem volna nővelni a tárhelyet, a rendszer meghajtóhoz nem akartam nyúlni.
    Jaa, hogy a linux nem terabyte-ot használ, hanem tebibyte-ot. Ezt nem tudtam eddig, csak annyit láttam, hogy 3.6T, 456G.... azt hittem ezek TB és GB értékek. Tehát akkor a linux nem használ 100-200 GB-okkal többet mint az NTFS alatt látott értékek, egyszerűen más egységben írja ki a tárhely méretét. Köszi. :R

• gregory91

senior tag

válasz Balerik #75777 üzenetére

Amúgy érdekes hogy egy háttér-tárolóból 3 indító van.
    1.Ami a windows-t indítja el.
    2.Linuxot
    3.Egy szimpla

Feltételezem hogy efi módban telepítődtek ezért láthatóak ezek a módok.
    A harmadik lesz az ahol grub menü elfog indulni.Szóval ha boot-menüből a harmadikat indítod akkor nagyobb eséllyel a grub fog indulni.

• Balerik

aktív tag

Sziasztok!
    Tegnap újra telepítettem a W10 és a Linux Mint 20 Cinnamont, de sajnos valahogy nem akar jól működni a boot, mert csak a W10 indul el. Ha indításkor F11 nyomok akkor látom az Linux indítási opciót

,, fdsik -l" ezt mutatja:
    Disk /dev/sdb: 2,75 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
    Disk model: TOSHIBA HDWD130
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 6399F8A4-326C-460E-B85A-5E6D2CD68D30
    Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
    /dev/sdb1 34 32767 32734 16M Microsoft reserved
    /dev/sdb2 32768 5860530175 5860497408 2,7T Microsoft basic data
    Partition 1 does not start on physical sector boundary.
    Disk /dev/sda: 223,58 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
    Disk model: WDC WDS240G2G0B-
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk identifier: 49E4FCC8-7830-4B84-9FA3-2B52C75E91FA
    /dev/sda1 2048 1085439 1083392 529M Windows recovery environment
    /dev/sda2 1085440 1290239 204800 100M EFI System
    /dev/sda3 1290240 1323007 32768 16M Microsoft reserved
    /dev/sda4 1323008 108617727 107294720 51,2G Microsoft basic data
    /dev/sda5 108617728 124618751 16001024 7,6G Linux lapozó
    /dev/sda6 124618752 174618623 49999872 23,9G Linux filesystem
    /dev/sda7 174618624 468860927 294242304 140,3G Linux filesystem
    Disk /dev/sdc: 1,84 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
    Disk model: TOSHIBA DT01ACA2
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disk identifier: E11D61D0-7F34-42E4-BB65-B8F6E24F9ABD
    /dev/sdc1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
    /dev/sdc2 264192 3907028991 3906764800 1,8T Microsoft basic data
    Partition 1 does not start on physical sector boundary.

Hogyan tudnám működésre bírni a grubot?

törölt tag

válasz ubyegon2 #75638 üzenetére

Na nem ismertem ezt a progit. Minden videoban ahol teleppitettek etcher jott elo ezert telepitettem de feljegyzem ezt az appot. Koszi.
    Most olvasgatom az osszfoglalot. Kicsit tanulok este. Mar a felet atneztem nagyjabol.

Nextcloud felhore is felcsatlakoztam, leszedtem az appot. Eleg sokmindent tarolok ott.
    Meg az iTunes-t kell felvarazsolni de az nem olyan fontos, adb fastboot-ot kene megoldani es akkor tudnak androidos telefonra telepiteni masik rendszert.
    De nagyjabol keszen vagyok a belakassal.
    Ujjlenyomat ahogy olvastam meg gugliztam nem fog osszejonni kar hogy Mint-nel nincs bent alapban. Remelem kesobb majd bele teszik. Ha jol tudom az uj Ubuntuban ott a lehetoseg.

Amugy durva az akku mennyivel jobb Linux alatt mind Win 10-en volt. Illetve a tarhely.
    250-bol 210 meg elerheto. Es mar csomo mindent feltepeitettem. Windowsnal csak ugy ette a helyet a rendszer.

• válasz kutga #75558 üzenetére

Had gondoljam végig, a dualbootot akarod helyreállítani? Feljeb említetted, hogy a win bootol, ez csak úgy lehezséges ha a windows helyreállítóját végigcsináltad. Márpedig ha így van akkor a linux indítója felül lett írva. Arról már nem fog bootolni

• gregory91

senior tag

válasz #26097408 #75399 üzenetére

" Egy windowsos laptopon szerintem sosem lesz olyan gordulekeny az elmeny mint olyan laptopon amit direkt erre alakitottak ki"

Mi az hogy nem lesz? Ezt úgy veszem mintha ezt el sem olvastam volna...
    Xubuntu vagy olyan disztrót tegyél fel ami xfce-s DE-vel bír és olyan gördülékenyen fut majd rajta hogy öröm lesz azt a boot időt is kivárnod.
    Csinálj neki külön partíciót(>100 GB) aztán hajrá.Ha elakadnál a telepítésében írj.

• joci86

senior tag

válasz Synaptic #74963 üzenetére

Sajnos a BIOS-os boot beállítás is megvolt, nagyjából az összes verziót kipróbáltam már. :(
    Addig látszik egyébként BIOS-ban a Linux, míg el nem indítom a Windowst (a dual bootban nem választom a Win10-et).
    Onnantól teljesen átveszi az uralmat a Win...

Lehet, hogy tényleg kipróbálok egy másik Linuxot, mondjuk egy Mint Cinnamont.
    Nekem végképp mindegy, milyen fajta van fent, míg ennyivel gyorsabb, mint a Win10. :)

• Synaptic

senior tag

válasz joci86 #74962 üzenetére

Még mielőtt telepíteni kezdenél , a biosban a boot menu alatt :
    1. boot options - nak állitsd be a Windows boot managert
    2. boot optionsnak ha a rendszer felismeri akkor a Linuxot.
    Bootoláskor csald elő az alaplapod boot menüjét és ott probálj választani (F8-F12 alaplap válogatja)

Így ránézésre Linux telepítéskor az SDA2-t kellene csatolnod /boot/efi ként az SDA6 ot meg / root - ként . Legalább is ezt kellene felajánlania a linux telepítőjének. Az a fajta linuxot még nem ismerem :) A szakik majd kijavítanak ha zöldséget beszéltem.

• joci86

senior tag

válasz Synaptic #74919 üzenetére

Csatolom a képernyőképet:

Egy merevlemez van a gépben, az van 2 partícióra szedve (C-n van a Windows, D-n pedig mindenféle adat, amit szeretnék ha megmarad na egy Win visszaállítás után is). A D-ből lett lecsípve 30 GB a Linux Lite-nak. Innentől mindent a telepítő csinált, kifejezetten azt jelöltem be telepítéskor, hogy dual boot legyen, tudjak választani indításkor.

Nagyon köszönöm a segítséget!

törölt tag

válasz Synaptic #74953 üzenetére

Akkor újra:

"... vagy azt, hogy a kitörölt bootloader-t vegye észre a bios és ne legyen indítási lehetőség a már nem létező bootloaderre?" :)

Szóval nagyon kedves, hogy megmutatod hogyan kell törölni, de eddig 2x írtam neked, hogy törlés után a bios-ban marad meg a bejegyzés. Vagyis tudok törölni az EFI-ből bootloadert. Annyira nem vagyok kezdő sem linux, sem windows vonalon. :)
    Szerintem elsiklottál valahogy a neked írt hozzászólásaim felett.

(#74954) growler:
    Ugyan, nem ilyen jellegű a probléma. Mindegyik eszközön 200MB-ot adok, simán elfér ezen minden. Szerintem 50MB sincs használva, de most pontosan nem tudom, nincs elöttem.

Fentebb már írtam, hogy van egy olyan helyzet, amire nem figyeltem eddig és lehet az okozza a problémát.

#74937:
    ...
    Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?

Vagyis nem vettem észre, hogy a telepítő alap helyzetben amikor 2 ssd is van EFI partícióval, akkor mindkettő EFI partíciót használja. Beállítom a / és /home mountokat, beállítom a bootloader install drive-ot (kép) , de emellett be állítva marad a két EFI is. Gondolom a sorrendben elsőre tesz fel csak a grub-ot. Ha az pont az ssd1, akkor kész is a probléma.
    Szóval a terv az, hogy ilyen esetben "do not use the partition"-ra állítok minden egyéb EFI partíciót és csak az ssd2-t hagyom használatba. Így szerintem oda fogja tenni.
    Szerintem picit hasonlít a swap partíció megoldásra, mert ott is mindegy melyik drive-on volt, automatikusan használatba vette telepítéskor.

• Rimuru

veterán

válasz #68216320 #74951 üzenetére

Ne torold a windowsos efit ha nem akarsz plusz munkat magadnak. :DDD
    Ezert jok a manualis telepitesek, nincs semmi (rajtad kivul) ami elbaszna a jol mukodo dolgokat. :))

Amit en csinalnek
    1 install windows
    2 install linux (ha tenyleg ilyen szar az ubuntu telepito akkor szard le bootloader configot)
    3 boot linux / live cd
    4 mount windows esp
    5 rm -rf efi/{all non-windows efi}
    6 efibootmgr -B -b {all non-windows}
    7 umount windows esp
    8 mount linux esp
    9 chroot es/vagy grub-install
    10 reboot
    11 orom boldogsag

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Synaptic #74927 üzenetére

3 SSD-s gépben ezt nem érzem indokoltnak. :N A logikai partíciók halála meg pont olyan valószínű, mint a primary partíciók vagy az egész fájlrendszer halála.

Oké, majd egyszer kivezetik a legacy boot-ot, de nem ma és nem is holnap. Addig viszont ráérek olyan valamit használni, ami már megért pár évtizedet és amivel nem tud előfordulni, hogy az éves Windows10 update felülvágja az EFI partíció tartalmát. :)

törölt tag

válasz lev258 #74925 üzenetére

Tehát arra gondolsz, hogy ne magát az ssd-t válasszam ki, hanem a partíciót?
    Mintha már csináltam volna ilyet és úgy emlékszem nem volt tuti megoldás az sem. Persze lehet tévedek.

Most egy olyan ötletem van, hogy linux telepítés idejére törlöm a win-es ssd-ről az efi partíciót. Aztán telepítés végén visszateszem. Nagyon barbár megoldás, de nem tudok most mást.
    Szóval tény (és hosszú ideje, sok telepítésnél megfigyeltem már), hogy nem arra az eszközre kerül a grub, mint amit kijelölök neki, ha több efi partíciós eszköz is van, hanem a listában az elsőre.

Synaptic:
    1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
    Nem megoldás. Letiltani nem lehet az nvme-t, szétszerelni pedig nem fogok laptopot folyton emiatt.

2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
    -Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről
    Nem jó. A bootmenüben letiltott eszközről csak boot-olni nem lehet, használni és ilyen módon akár telepíteni is lehet rá.

Egyébként egy másik ezzel járó probléma, hogy miután a win ssd (ssd1) efi-be tesz a grub-ot, egy linux ssd (ssd2) lepucolás után még ha ki is törlöm az ssd1 efi-ből a linux bootloadert, akkor is marad a laptop bios-ban egy boot menüpont csak már nem "Ubuntu (ssd blahblah..)" hanem EFI OS (ssd blahblah...) bejegyzéssel. Persze semmire nem jó, mert már nincs annak az ssd-nek (ssd1) az efi partícióján a bootloader. És egyszerűen nem lehet kitörölni. De ugyanez fennáll desktop gép esetén is.

• joci86

senior tag

válasz Synaptic #74919 üzenetére

Köszönöm! Este csinálok egy screenshot-ot.
    Egyébként egy merevlemez van a gépben, az van 2 partícióra szedve (C-n van a Windows, D-n pedig mindenféle adat, amit szeretnék ha megmarad na egy Win visszaállítás után is). A D-ből lett lecsípve 30 GB a Linux Lite-nak. Innentől mindent a telepítő csinált, kifejezetten azt választottam telepítéskor, hogy dual boot legyen, tudjak választani indiraskor.

• Synaptic

senior tag

válasz #68216320 #74923 üzenetére

Az elmúlt hetekben elég sokat telepítettem mindenféle linuxot :DDD .
    Nálam 4 SSD van , 1 NVME a másik 3 sima sata-s. Olyan még nem fordult elő , hogy a grub nem oda ment volna, mint ahová be lett jelölve , bár a linux lelkivilágát vizsgálgatva itt minden előfordulhat.

1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
    2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
    -Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről

törölt tag

Sziasztok.
    Nem tudom mennyire kezdő téma, de mivel telepítéssel kapcsolatos itt probálkoznék segítséget kérni tőletek. Hátha valakinek van ötlete a dologra.

A probléma nem teljesen egyedi, desktop gépen is gondot okoz, de most konkrétan a laptopom telepítésénél futottam bele.

Van a laptopomban 3db ssd. Kettő nvme és egy sata. Utóbbi most irreleváns, a két nvme ssd lenne használatban.
    A következő lenne a terv:
    SSD1: GPT -> 200MB EFI (fat32), 50GB Win10 (ntfs), 950GB Data (ntfs)
    SSD2: GPT -> 200MB EFI (fat32), 40GB / (ext4), 210GB /home (ext4)
    Úgy szeretném megoldani, hogy az ssd1 efi-be csak windows bootloader, ssd2 efi-be csak linux bootloder (grub) kerülne. Egy esetleges ssd kiszerelést követően a másik teljesértékűen tudjon még működni.

A problémát az okozza, hogy mondjuk Ubuntu telepítésnél (több debian alapú distro-t is próbáltam) hiába választom ki melyik ssd-re kerüljön a grub, úgy tűnik oda teszi, ahol sorrendben előbb talál efi partíciót. Emiatt van, hogy az ssd1-re kerül a win10-bootloader és az efi-grub is, holott a telepítőben az ssd2 volt kijelölve.
    Gondoltam rá, hogy esetleg megcserélem a két ssd-t, hogy az első legyen az 512GB-os linux-ra használt, de a telepítő teljesen véletlenszerű sorrendben használja őket.
    Jelen helyzetben (ssd1:1TB-win, ssd2:512GB-linux) néha az ssd1 lesz az nvme0n1, néha pedig ugyanez az nvme1n1 lesz és a másik kapja az első kiosztást. Emiatt bukik a csere trükk is.

Hogyan lehetne biztosan rávenni mondjuk egy Ubuntu 18.04 telelpítőt, hogy a számára kijelölt ssd2 efi-re tegye a grub-ot, még akkor is ha nvme1n1 az adott ssd?
    Vagy mi az oka, hogy nem oda teszi?
    Természetesen mindegyik megfelelő efi partíció, win-nek is gparted-el van előkészítve és ugyanazt kapja a másik ssd is.

• joci86

senior tag

válasz growler #74898 üzenetére

Sikerült kipróbálni az update-grub parancsot.
    Megcsinálta, de ugyanaz a helyzet, addig minden szép és jó, amíg csak a Linux indul el. Onnantól, hogy kiválasztom a Win10-et, már nincs dual boot, kizárólag a Windows hajlandó elindulni. :/

• ubyegon2

félisten

válasz Synaptic #74896 üzenetére

Észre sem veszed, mennyi dologgal szembesült, de majd alkalomadtán már tudni fogod, hová kell nyúlni. ;)

Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.

Akkor ne nagyon piszkáld, egy kompozitorra van belőve. Talán a Mint Mate és XFCE olyan, hogy több kompozitort is lehet választani, de nálad jobb is, ha nincs más opció, mivel többnyire vagy ez működik optimálisan vagy amaz. Sokan a compizt szeretik, mert igen látványos effekteket lehet vele bekapcsolni! XFCE-nél én is arra szoktam állítani, mivel azzal nincs tearing. Meg ezt az ablakkeret rugózást nagyon csípem, woobly windows vagy mi a neve.

Na várjunk csak! Pont linkelni akartam ezt a wooblyt, de inkább nézd meg az első képen, ott az opció, ahol váltani lehet a kompozitort! Window manager-nek írja, de az a kompozitor váltó! A Mate tweak menüpontba kell belépned, de ezt gondolom látod.

The NVIDIA drivers are now going to receive updates via the official Ubuntu software repository. So no need to add a PPA to get updates and more importantly, the NVIDIA drivers are signed (which is not supported for drivers distributed via PPA) so you can keep Secure Boot enabled. [link]

• joci86

senior tag

Sziasztok! Telepítettem egy Linux Lite 5.0-t Win10 mellé, és meglepően gyorsnak tűnik, szóval szeretném gyakrabban használni. De van egy kis gond... Szépen működik a dual boot egészen addig, míg a Linuxot válsztom, de amint a Windowst, felborul a dual boot rendszer, és onnantól csak a Win indul... Gyorsindítás kikapcsolva, a boot sorrend BIOS-van beállítva, de harmadszorra is ugyanaz a gond. Mármint 3x telepítettem a Linuxot, hogy elölről kezdjem. Régen még XP mellé fel tudtam tenni talán egy Ubuntut, ott indításkor tudtam válsztani, melyik rendszer induljon el. Most is ilyet szeretnék. Van esetleg ötlet, hol csúszik el a dolog? Köszönöm!

• coco2

őstag

Sziasztok!

Windows mellé linux partíciót is raknék a gépre. Találtam blogot, ami mondja, elsőnek win-t, utána linuxot, meg blogot, ami a grub helyreállításáról szól "nem EFI-s" boot esetén. Hát ránéztem a hdd-m darabjaira, és az első partíció egy 1 gb-s efi. A linuxnak azt biztosan grub-ra kell cserélnie, vagy van olyan distrib, amit szeret az efi is?

• leviske

veterán

válasz Rimuru #74625 üzenetére

Nem azonos háttértáron vannak. Az openSUSE egy NVMe, a Windows pedig egy SATA csatolású tárolón van.

Viszont most a bios már mindkettőt az NVM-e tárolóról származó boot loadernek írja.

• leviske

veterán

Na srácok belefutottam egy érdekes szituációba.

Újrapakoltam a gépet. Először felment a Windows 10, majd utána az openSUSE. Midnkettőt UEFI módban. A Windows boot opciója a linux telepítést követően rögtön eltűnt és csak a telepítő termináljával tudtam visszahozni az életbe.

Viszont a jelek szerint a recovery cucc az openSUSE EFI partíciójába pakolta a Windows loaderét is. Jól sejtem, hogy ez a következő nagy Windows frissítésénél pucolódik és eltűnik majd a grub?

törölt tag

válasz gelbelex #74611 üzenetére

Az mindenképp bekavarhatott, ha nem volt kikapcsolva a Windowson a gyorsindítás és utána omlott össze a lemez. A félig leállított ntfs fájlrendszer sérült, vagy vele az egész lemez.

• gelbelex

őstag

Sziasztok, linuxban teljesen amatőr kérdéseim vannak tisztelettel :) :
    Előzmény:
    Windows alatt megnyekkent egy adattároló vinyóm, eltűnt a partició. Knoppix-ot usb-ről bootolva, Guymager-rel készítettem róla egy image-et egy másik adattároló vinyóra egy Knoppix-ban letrehozott folderbe. Shutdown.
    Másnap Knoppix-boot, készítettem egy másik könyvtárat az előző mellé, és bele egy másolatot az image-ről. Shutdown.
    Utána Windows boot, de sajnos nem látszik a két iménti könyvtár és image. Shutdown.
    Újra Knoppix-boot, már itt sem látszik a két könyvtár/image, csak a még a Windows-ban készültek.

Kérdéseim:
    - a windows-os Fast Startup (azóta kikapcsoltam) kavart be? Egyik érintett lemez sem rendszerlemez.
    - elérhető lenne még valahogy a két könyvtár és image? A Knoppix-on v. Windows-on? ?
    - ha nem, törölhetők valahogy? Mert (mindkét rendszerben láthatóan) foglalja a vinyón a helyet, ami kellene másra (másik image-re).

Előre is köszönöm!

• lypen99

aktív tag

Üdv.

Egy Dell Inspiron 3537 (Core i3 4010U - 8 GB DDR3L RAM - AMD Radeon 8670M) notesz keresi Linuxát.

Én a Mint és az Ubuntu között gondolkodok neki, de jobb lenne ha jobb üzemidő lenne, tehát a kérdés adott.
    Melyik disztró-DE a energiatakarékosabb erre a kis gépre?

Szoftverfejlesztés lenne a cél Eclipseben.
    Meg egy virtuális Windows futtatása alkalmai gépekre (lehet az Win7 is).

Szóval javaslat?

Szerk.: anno ez Ubuntu 12.04-l jött ki amikor telepítve volt azt bootolta be, így gondolom jobban barátkozik ez a vas Linuxokkal.

• bhonti

aktív tag

válasz zsid #74167 üzenetére

Szia! https://www.goodbye-microsoft.com/
    Régebben próbáltam. Windows alatt letölti, aztán belerakja a boot menüjébe a telepítőt. ;)

• growler

őstag

válasz hódmaci #74144 üzenetére

Ha a két rendszer két eszközre kerül, akkor nem közösködnék.
    Hanem indításkor a boot választóban választanám ki hogy melyik induljon.
    Így elkerülve hogy az egyik (Windows) belerondíthasson a másikba.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz hódmaci #74144 üzenetére

Telepítsd fel a Windowst, húzd le addig az ssd-t. Telepítés után ssd vissza, boot eszköz visszaállítása az ssd-re.
    Miután bebootoltál a Linuxba, add ki a sudo update-grub parancsot és az majd megcsinálja a boot menüt.

• .tnm

addikt

válasz CPT.Pirk #74055 üzenetére

Hát (amennyiben jól értem a kérdésed) eleve az volt a baj, hogy a Windows EFI-ben volt telepítve a Linux meg legacy (MBR) alapon. Ez nagyon jól szeparálta őket, csak éppen minden OS váltáshoz (mármint mikor windows-t akartam indítani linux uátn) be kellett mennem a bios-ba és átkapcsolni egy kapcsolót, elmenteni, reboot-olni. Most a linux-os ssd-t átkonvertáltam gpt-re, felraktam rá az efi-s grub-ot. Most kb. minden úgy van ahogy szeretném. Boot közben f11-gyel választhatok melyik ssd boot-oljon be. (Sőt akár a linux grub-jából is választhatom a windows-t [bár azt még nem próbáltam].) Az egyetlen félelmem (ami lehet alaptalan, de MBR esetén jártam már így...), hogy valamelyik windows update után (vagy egy reinstall során) a MS bemászik a másik ssd EFI partíciójára is.

@(#74056) csixy

nah, ez pl. jól hangzik a windows elől elrejtéshez. Köszi! a másik irányban valszeg nem működne ez akadályként, mert most, hogy kézzel csináltam az efi partíciót nem is néztem a flag-eket, amiket a gdisk csinált és bizony alapból msftdata került a linux-os efi partícióra. ettől még vígan boot-olt róla. (de ez nem probléma, emlékeim szerint linux telepítés közben van mód kézzel válogatni a partíciókat, ott kevésbé félek, hogy rossz disk-re kerül az efi).

• csixy

addikt

válasz .tnm #74053 üzenetére

Úgy érted, hogy mind a kettő lemezre szeretnél csinálni egy-egy efi partíciót?
    A linux efi partíciója elvan boot és esp flag nélkül is , úgy is tudja a linux hogy hogy használja.
    Windows újratelepítés előtt a linuxos lemezen ne legyen üres hely , ennek az efi partíciójának átmenetileg flagnak állíts be valami hülyeséget, a windowsnak szánt lemezen meg csak egy meztelen GPT lemez legyen partícionálatlanul, mad a windows belakja magának.

Fordítva a linux újra telepítése előtt a windows efi partícióját rejtsd el valami hülye flag beállításával pl msftdata.

• .tnm

addikt

Sziasztok,

Nem annyira kezdő kérdés és egy kicsit off topik is, de már több órája keresgélek és nem találok értelmes választ.
    Windows telepítésnél van arra mód, hogy kiválasszam melyik hard drive-on hozza létre az EFI partíciót (illetve hova tegye az egyéb boot-os holmijait)?
    Dual boot-hoz kéne: két ssd, egyiken linux, másikon windows. Azt szeretném, ha a két bootloader nem nyúlna egymáshoz, akkor sem ha később újra kell telepíteni valamelyiket (a legtöbb leírás azt mondja telepítsem a windows-t elsőnek, de újratelepítésnél ez már nem lesz opció). Mivel a linux-os ssd m2-es és a VGA alatt van ezért az sem igazán kényelmes, hogy lehúzom telepítés közben azt a drive-ot, amivel nincs dolga az éppen telepítendő Windows-nak.

• jackbacsi87

senior tag

válasz CPT.Pirk #74029 üzenetére

Hopp, lemaradt egy gondolat.
    Áthidaló megoldás kellene, amíg nem veszek másik gépet. Böngészés menjen, hogy azt ne mindig telefonról kelljen aztán csókolom. Gmaps, videó lejátszás majd megy telóról.

Döglött igp-vel megy. A hiba nem folyamatos. Windoswsnál bejelentkezésnél jön elő, ott le is rohad a rendszer. Linux mint-nél feláll a rendszer, kb 1percig színes hangyaháború, utána használható. (Gmapsot pl megnyitva az ablakban csodás óriási háromszögek, kijelző többi része hibátlan.) Windows újratelepítettem egyszer mert azt hittem csak a rendszer döglött meg, kiderült, hogy nem. Viszont azóta az oprendszerek látszólag feltelepülnek, bootolásnál viszont nem talál bootolható meghajtót. (Tesztelve merevlemezzel, ssd-vel is. Lehet más baja is van a gépnek ebből kiindulva. Proci meg persze alaplapra integrálva.)

Memtest megvolt, hibátlan a ram. VGA teszt megvolt, hiba előjött. Ram csere biztonság kedvéért megvolt, hiba ugyan úgy megvolt.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #73831 üzenetére

Ez teljesen felesleges vita.
    "Szóval nincs indok, miért használsz UEFI-t, ez a jövővel kapcsolatos dolog...... :N Szóval ez csak mese. De ebből érthet fórumtársunk is, miért cikizted a DVD-ről való telepítést! :D"
    -Azért használok UEFI-t, mert a lehetősége adott, mert így annyi partíciót csinálok rá, amennyit akarok.Több rendszer használata esetén talán a grubok is kevésbé ütik agyon egymást.
    -Nem cikizem a DVD-ről való telepítést, sőt köszöntem a segítő szándékát Cigam fórumtársnak. De az látható, hogy már van olyan ortopéd lapos amibe nem szekesztettek optikai egységet és az UEFi meg egyre gyakoribb a piacon.
    -nOvOp fórumtárs pedig valószinüleg Etcher alkalmazással hibátlanra tudta volna írni windows alól a pendrájvját. Valószinüleg akkor a Legacy és az UEFI boot mód is működött volna neki a telepítőjében.
    ... Ennyi. Én ehhez a csörtéhez többet nem fogok hozzátenni. Passz. ... Rebetli. :R

• peterattila

aktív tag

Zavart érzek az Erőben. Adott 2 db HDD, ntfs, 64kb clusterrel. Ezt Mint 19.3 képtelen csatolni (Linux alpha 5.4.0-37-generic #41~18.04.1-Ubuntu SMP Mon Jun 8 13:37:29 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux). A hiba: $MFTMirr does not match $MFT (record 32).
    Failed to mount '/dev/sda2': Kimeneti/bemeneti hiba
    NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
    SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
    then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
    important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
    it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
    /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
    for more details.

Természetesen az ntfs ép, biosban és windows 10-en is kikapcsolva a gyrosindítás, éppen az inkonzisztens ntfs megelőzése végett. De futattam chkdsk-t is, hiba nélkül lefutott.
    Egészen biztos a 64k-s cluster méret zavarja, de ez adott. Ubuntu 20.04 alatt bootolva gond nélkül látja, és az is 5.4-eskernellel jön. Hogyan tudom legyőzni a Sötét Oldalt?

törölt tag

válasz PeeterssoN #73444 üzenetére

Ha céges gépként azt csinálsz vele amit akarsz. Daten backup és 20.04 LTS install. Vagy ami épp szimpatikus. Dual boot esetén a Windows alatt zsugorítsál előbb az ntfs partícióból a Linuxnak helyet.
    Telepítő média indítása: Win10 login képernyő>Shift+Restart>Eszköz használata>kiválasztod a telepítő médiát.
    Ubi installban>Valami más opció>A Win10 efi partícióját csatolod formázás nélkűl /boot/efi-nek>a felszabadított helyet meg /-nek ext4-el csatolod.

• PeeterssoN

őstag

válasz lev258 #73442 üzenetére

Azért itt tettem fel a kérdésemet elsősorban, mert nem frissít semmit a gép. Ubuntut sem. A window egy mellékszál ebben a problémámban. Vehetjük úgy is mintha meg sem említettem volna. Továbbá arra gondoltam hogy itt kevésbé fognak haragudni egy windows-al kapcsolatos kérdés miatt mint fordítva! Amúgy az összefoglaló is azt ajánlja hogy előbb a windows majd egy linux disztribució legyen feltelepítve a bootolási problémák miatt. (Szeretném a linuxot is használni, megtanulni)
    A választ köszönöm, akkor csak egy külső telepítés segíthet.
    A firefox crash-t én sem értem mert az alap böngészőből inditottam a telepítést/eket!

• vadkörte

addikt

válasz lev258 #73231 üzenetére

Köszönöm a segítséget. A VB valóban jóval egyszerűbben beállítható, jóval felhasználóbarátabb. Valószínűleg maradok annál.

(#73230) I02S3F:
    Az egész gondolatmenet onnan indult, hogy hamarosan - pár hónapon belül - szándékozok venni egy HP 820-as lapost.* Azért ezt, mert 2 SSD hely van benne, egy 128-as (vagy 250-256-os) nVME-e tenném a rendszert és a home-ot, + 1 2,5"-os 250 (256)-512-ost adatnak. A gépre eleve linux-ot tervezek - mily meglepő Manjaro-t - és csak azt! Viszont nem tudok kiváltani minden általam használt Win-es programot, illetve van ami nem hajlandó Wine-nal futni. Az asztali gépnél nem probléma, egy restart és a másik SSD-ről boot-ol a W10. Viszont a laposon nem akarok Windows-t látni. Ha kell az MS Office szépen elketymereg(ne) Wine-nal, de az Affinity Photo pl. nem, RAWTherapee van linux-ra, de a Nikon Capture sikítva menekül, ha linux-ot lát, a Fast Stone Viewer működik, de nem úgy ahogy kellene és rendszeresen össze is omlik, ez helyettesíthető. Ezért a laptopra kell majd egy virtualizált W7, amibe néhány szerkesztőt telepítek, hogy szükség esetén kéznél legyenek.
    Itt gondolkodtam el, hogy VBox, vagy KVM/qemu?
    *:
    2019-ben megadta magát a régi MSI PR210X-em, akkor úgy gondoltam nekem felesleges a laptop. Ezt időközben át kellett értékelni (11 A/4-es oldal begépelése tableten ritka nagy élmény)

(#73241) Aweriot & (#73243) mefistofeles:
    Ez így ebben a formában tökéletesen igaz. A megszokás nagy úr és a mezei felhasználók elenyésző %-a hajlandó valami újat megtanulni. Pedig nem egy inkvizítori kihallgatás az "átállás" Windows-ról linux-ra.

(#73245) lev258:
    Ránézésre ez még a live rendszer, mintha a TLP szolgáltatás indításába fagyott volna bele.

(#73244) laca026:
    Miről boot-olsz pendrive, vagy DVD? Esetleg próbálj ki egy másik boot-eszközt, vagy töltsd le újra a képfájl-t (mielőtt belém kötnétek, jártam már úgy, hogy az elvileg hibátlanul letöltött és kiírt lemezképfájl csak elvileg volt hibátlan és sorozatban belefagyott a boot-ba) Ha minden kötél szakad másik disztribúciót.

• r0b3r

senior tag

válasz ubyegon2 #73097 üzenetére

Ez kijózanító írás volt... :) a látóasszonyok topikjától meg lefordultam a székről. :DDD
    Úgy tűnik tényleg rossz oldalról közelítettem meg az egészet, bele kell ásnom magam egy kicsit jobban. :B
    Azért valameddig eljutottam így is. Lehet, hogy megköveztek érte, de annyi helyen olvastam már, hogy egyre több Windows-os program támogatott a Wine és a SteamPlay/Proton-nak köszönhetően, hogy szerettem volna kipróbálni. Ezért vettem elő újra a Linuxot. Na meg azért, mert nem szeretnék Win 10-re váltani. :( A Cinnamon felület meg kifejezetten tetszik.
    A netinstall valóban nem sikerült, ahogy írtad is, bár nem igazán értem mi volt a baja. :U Látszólag hiba nélkül lefutott a telepítő, automatikusan partícionálta a teljes ssd-t, ahogy eddig is, a grub-ot telepítettem ugyanerre a meghajtóra, hálózatra most már csatlakozott, tükörszervereket megtalálta és letöltött/telepített minden alapvető csomagot + a cinnamon felületet. Végén kiírta, hogy a telepítés sikeres és ennyi, újra kell indítani. Boot menüben a meghajtó kiválasztása után sajnos már nem indult el a frissen telepített rendszer. Ugyanez történt egy szintén 10.4-es DVD változat telepítése után is. Visszatértem a működő 10.3-as Live dvd-hez. Ez már szépen működik, telepítettem. Synaptic csomagkezelőben elindítottam a felajánlott frissítéseket, azóta már 10.4-es verziót ír ki...így is jó. :) Chrome-hoz szoktam, fel is telepítettem a Mozilla helyett, szépen működik. Steam is probléma nélkül feltelepült, működik, telepítettem is próbaként a teljesen Win alapú No Man Sky-t, de ugye a Vulcan drivert hiányolja és egyelőre nem indul el. Nem gond, még próbálkozok, olvasok a témában (bár a gyenge angolommal kissé nehézkes) és szerencsére egy-egy feladatra találni youtube-on is videókat, amiben végigvisznek lépésről lépésre. :B

• r0b3r

senior tag

válasz vadkörte #73086 üzenetére

2 SSD van a gépben, a másodlagosra telepítettem a Linuxot úgy, hogy a Grub-ot is a másodlagosra tegye. Biosban pedig beállítottam, hogy a másodlagosról bootoljon. Így ha bármi balul sülne el (mint pl most fél órája :DDD ), akkor érintetlen marad az elsődleges SSD-n a Windows 7.
    Elkezdtem telepítgetni drivereket, programokat. A .deb kiterjesztésűek telepítése már megyeget, gdeb csomagtelepítővel, chrome-ot raktam fel, steam-et és ki akartam próbálni a SteamPlay Proton alkalmazását, fel is raktam próbaként a No Man Sky-t, de ahogy ugye már a cinnamon rendszer is tette a linux indításakor, a Vulcan driver miatt reklamált. AMD oldaláról letöltöttem a legfrissebb Ubuntu drivert (az tűnt legközelebbinek a Debianhoz, a .deb kiterjesztésű fájlok miatt) és egy kötegfájlt terminálban elindítva feltelepítettem. Nos az újraindítás után már csak a kurzor villogott a bal felső sarokban... :DDD Hibakeresési módban indítva, mintha az e1000e hálózati eszköznél állt volna meg. :DDD Szóval most épp újratelepítek, 10.4-es netinst verziót. Legalább gyakorlom. :B

• r0b3r

senior tag

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem Linuxon való internetbeállítással kapcsolatban. Nagyon kezdő vagyok a témában, igazából már többször próbáltam belevágni a Linux használatba, szeretném is egyszer megtanulni, de sajnos még sose voltam elég kitartó. :DDD
    Az utóbbi pár napban óvatosan megint elkezdtem próbálkozni, fel is telepítettem egy debian-live-10.3.0-amd64-cinnamon verziót. Másodlagos SSD-re, rendszerbetöltőt is ugyanerre, így gyakorlatilag a Bios bootmenüjéből tudom indítani és nem zavarja az elsődleges SSD-n lévő Windows 7-et. Szépen fel is települ, de már a telepítés közben sem tud csatlakozni az internethez, DHCP hibára panaszkodik, tükörszerverhez nem tud csatlakozni. Telepítés után, grafikus felületen ugyanez a hiba, hálózati csatlakozás nem lehetséges. Nemrég volt egy kisebb generáció váltás, alaplap + proci csere. A korábbi Asrock Z77 Extreme 4 alaplapommal kérdés nélkül csatlakozott a nethez mindegyik disztribúciót, amit próbáltam, böngésző szépen működött, csomagok frissültek, tükörszervereket elértem. Ezzel az Asus Z87 Sabertooth lappal ez most valamiért nem megy. A helyi kábelnetet egy Asus N18U wifi routerrel osztom meg a lakásban, DHCP engedélyezett, a két Windows-os gép (az egyik az amin a Linuxot is próbálom), telefonok, tv-k, stb kérdés nélkül felcsatlakoznak, ki is osztja a router az IP címeket.
    Több másik disztrót is próbáltam (linuxmint-19.3-cinnamon-64bit, ubuntu-20.04-desktop-amd64, debian-10.4.0-amd64-DVD, debian-10.4.0-amd64-netinst), korábban másik lappal a legtöbb működött, most mind ugyanazt a hibát dobja.
    Lenne valami ötletetek, hogy mit csinálhatok rosszul? Merre induljak a hibakeresésben?
    A számítógép leírása az adatlapomon.

Köszönöm!

Üdv!
    Robi

• anorche1

őstag

válasz anorche1 #73014 üzenetére

Kiprobaltam az Alternative method -od is, de a vegeredmeny ugyanaz.
    Ha bootloader-id -t atirom, akkor a bootkor tenyleg mas lesz a neve, de ugyanugy a grub konsolt kapom, a valaszthato rendszerek helyett. Ott kellene meg ugyeskednem valamit?

Mar reges-regen ujratelepithettem volna a rendszert, de eddig mindig azt csinaltam. Most mar szeretnem 1x a nehez utat vegigjarni, de ez tenyleg nehez ut.

Meg gondolom az update-grub parancs kiadasara elkezdi keresni a telepitett rendszereket, tehet a windows particiot is csatolnom kellene. Azt mind1, hogy hova?

• Kempetlen

tag

válasz st3v3np3t3r #72650 üzenetére

Reméltem, hogy megúszom a Win 10 + Ubuntu telepítést egy sima mellételepítéssel, és valószínűleg így is lenne, ha sikerülne bootolni az Ubi 20.04-el, de elakadtam, mégpedig emiatt: Unable to install Ubuntu on Acer Aspire ES1-533

Jól kifogtam ezt a rohadt gépet... A fő probléma az, hogy még csak nem is létezik legacy BIOS. Azóta már a BIOS-frissítésén is túl vagyok. Eddig egyedül úgy sikerült bebootolni egyáltalán Ubuntu-val, hogy azt Rufus-szal nyomtam ki pendrive-ra (NTFS / GPT). Máshogy még ez se akart összejönni, a FAT32 / MBR verziókat nem látta.

Nade a megoldás, mint írják az utolsó hozzászólásban, ez lenne:

The solution is to use the rEFInd live system (e.g., USB stick), boot into it, open the UEFI shell, and generate the required UEFI entry with bcfg, for example:

bcfg boot add 2 fs0:\EFI\ubuntu\grubx64.efi "GRUB Loader"

This adds a boot entry for GRUB at pos. 2. When you reboot and press F12, you will have a choice to boot GRUB (and then Ubuntu) or Windows!

Ellenben ebből fél kukkot sem értek egyelőre. Tudnátok segíteni elindulni? Sajnos muszáj lenne valahogy felzaklatni az Ubuntut erre a gépre.

• Kempetlen

tag

Windows 10 + Ubuntu, friss SSD, még egyiket se telepítettem. Mi a menete annak, hogy a végén kapjak egy olyan boot menüt, ahol kiválaszthatom a kívánt rendszert, de ha nem teszem, akkor X másodpercen belül a Win 10 induljon?

Külön-külön mindkettőt vágom, de nem akarok kísérlezetésbe folyni. Azt tudom, hogy valamiféleképp lekezeli az Ubi a Win 10-et, és talán pont a kívánt beállítást kapom automatikus módban, én viszont szeretem magam megszabni manuálisan, hogy a SWAP és társai mekkorák legyenek és hova kerüljenek.

• rin33

senior tag

válasz ubyegon2 #72471 üzenetére

Majd ránézek ha újra összerakom a gépet és nem felejtem el :DD . Olyan öreg HDD-t találatam hozzá, hogy minden Windows telepítés beakadt, az MX épp csak ment rajta, majd beakadt a boot képernyőnél, így a csináltam egy 32 Gb-os partíciót a HDD ,,másik végén" így stabil lett valszeg azért mert kevésbé használt a HDD vége mint az eleje.

• Necronom

senior tag

lck, Pano jajajaa igy mar ertek mindent
    oszinten bevallom engem az ilyesmi sem windows sem google sem feszbuk ugyeben soha a budos eletben meg nem birt hatni
    tudni akarjak a szokasaimat? kivel beszelek, mit irok, bill. rogzito prg van rajta? legyen, egeszsegukre
    valogassanak abbol az 5-3-1 milliard emberbol vagy abbol a par szazezebol akik deepint hasznalnak
    szeretem a kinait :) mind lanyban, mind kajaban - vegul is ugyanaz mindketto :D enni kell es kesz
    ram akanak valamit erolteteni reklamok mutogatasaval? joszerivel bosszant, de ha nem kell nem veszem meg
    tv adast nem nezunk mar tobb mint 10 eve, nezzuk amit szeretunk, lehet valogatni
    de termesztesen megertem a fenttartasokat hiszen a szteket is szeretem deneveres legyen ;]

cigam latom nalad se problema a mindenfele OS ahogyan májkimikinel sem az
    es koszonom a linket, van egy ilyen keszre csinalt fstabom meg smb.conf fileom azokat hasznalom
    de pl kicsi tartok tole, hogy az ubuntu alapu OS-nel valamilyen, amig Debian alapunal valami mas lesz
    tevedek?
    ez a jelen fastabomban a mount, mostmeg Lubuntu van a kis szerveremen
    /dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
    /dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0

ugye en mar leirtam az ez iranyu igenyeimet miszerint a neve lehet barmi, egyetlen egy a lenyeg, hogy az igenyeimet kielegitse es mivel en nem az OS-t akarom hasznalni, hanem a szamgepet igy masodlagos a szerepe, annyi, hogy kell valami a szamgephez, hogy futtatni tudjam a photofiltre nevu kis kedvenc programom :DDD (szerencsere van nativ linuxos verzson belole, mint ahogy sokminden mas is)

nnna....idokozben keresem az lck altal mutatott videoban a letoltheto ISO-t de nem talalom...

Új hozzászólás Aktív témák