- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sh4d0w: Én és a számítógép
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
darkhorse
tag
válasz
CPT.Pirk #99733 üzenetére
Én ezt találtam, egy kernel driver + egy monitor_cpu nevű cucc. Ez tűnik a legjobban karbantartottnak, de a driver nálam nem működött (Unknown PM table version: 0x00540004 és Failed to probe the PM table -- disabling feature (249) volt a kernel logban). Ezt sikerült megoldani, de a monitor_cpu Zen4-hez egyáltalán nem volt jó. Egyelőre ott tartok, hogy a monitor_cpu-ból van két verzóm, az egyik ami csak kiírja az összes adatot a power metrics táblából, min/current/max értékekkel. Ezt arra használom, hogy megpróbáljam kideríteni melyik adat mi lenne.
Meg van egy másik verzó, ez lenne majd ami könnyen olvasható formában megjeleníti az infókat.
-
darkhorse
tag
Üdv!
Van Linuxra olyasmi mint Windowsra a hwinfo? Kimondottan CPU - Zen4 - monitorozásra kellene, ami tud fogyasztás/hőmérséklet/feszültség stb... adatokat. Én nem találtam ilyet, de lehet, hogy csak elsiklottam felette. Elkezdtem foglalkozni a dologgal és van haladás, de még sok az ismeretlen, és nem szivatnám magamat feleslegesen ha már van működő megoldás.
-
darkhorse
tag
Szia!
Szóval én udev szabállyal oldottam meg, ehhez két dolgot kellett tenni. Létre kell hozni egy fájlt a /etc/udev/rules.d mappában (legalábbis Debian alatt itt van), ez nálam a "99-external-display.rules" nevet kapta, tartalma pedig:
ACTION=="change", SUBSYSTEM=="drm", ENV{HOTPLUG}=="1", RUN+="/home/dark/display"
Ez a szabály annyit fog csinálni, hogy amikor csatlakoztatod/leválasztod a monitort, a RUN-nál megadott parancsot fogja futtatni. A másik fájl pedig a home könytáramban lévő "display" nevű. Ennek a tartalma:
#!/bin/bash
xenv="env DISPLAY=:0 XAUTHORITY=/home/dark/.Xauthority"
status=$( $xenv xrandr --listmonitors | grep eDP-1 )
if [ "$status" = "" ]; then
$xenv xrandr --output eDP-1 --auto
else
$xenv xrandr --output eDP-1 --off
fiEz meg azt csinálja, hogy a status-ba lekérdezi a laptop kijelző állapotát, ami üres string lesz ha épp ki van kapcsolva, és ettől az értéktől függően kikapcsolom/bekapcsolom. Biztos lehet egyszerűbben meg ügyesebben, nekem ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom.
-
-
darkhorse
tag
Sziasztok!
A következő a problémám: van egy nfs megosztás ami induláskor fel van csatolva, viszont leállításkor/újraindításkor hálózat már nincs amikor le akarja választani a rendszer a megosztást, ezért kapok egy "a stop job is running..." üzenetet ami másfél percig tart. Hogy lehet azt megoldani, hogy akkor legyen lecsatolva amikor még van hálózat?
-
darkhorse
tag
-
darkhorse
tag
Üdv!
Adott egy raspberry pi egy samba megosztással ami windows 10 alatt el is érhető, rendben működik, viszont linux alól valamiért nem megy. Így próbálom csatolni: sudo mount -t cifs -o user=,password= //192.168.0.100/share /mnt/smb de elszáll ezzel a hibával: mount error(13): Permission denied.
A raspberry-n így néz ki az smb.conf-ban a megosztás:
[share]
comment = raspberry pi
path = /media/pi/wdred
browseable = yes
writeable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
public = yes
guest ok = yesMi lehet a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Ipad Pro A1709 64GB és 256GB Retina 2K cellular
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
- Samsung Galaxy S23 Plus / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest