- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- Adonimus: 1,5 hónapja dohányzás nélkül. E-cigi a megoldás!
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crvsh3R
senior tag
Igaz másik topicban tettem fel a kérdést, de itt jobban pörögnek az események és szerintem ide is vág. Esetleg ezzel kapcsolatban valakinek ötlete, tapasztalata?
-
törölt tag
Uby: "a rendszer lőtte lábon magát", ugyi mióta mondogatom neked (is), hogy a Linux sz@r, de nem hiszel nekem...!
Szal a nagy eszemmel kitaláltam, hogy a Wayland/Sway kísérletekhez a rollingolás akár jobb is lehetne mint egy Deb, meg amúgy sem szeretek mások által összebigyult cuccot használni, tehát...
Manjaro alapokon Sway 0-ról. Ami változott, nincs Waybar, sajátja a Swaybar felokosítva (hangerő egérgörgővel még nincs megoldva, de van rá gomb varrva, oszt még gondolkodok rajta), terminál a Foot (ügyi, és igen, müxik a Ranger image preview a Sixel függvénnyel), indítónak alap Bemenu, gyk. mindenhez a Sway saját megoldása használva (az Expertek ezt úgy híjjják hogy pure Sway). Ami még megoldásra vár, hogy Swaylock ébresztéskor nagy sötétséget mutat, és csak a tényleges bevitelnél van visszajelzés, ami kicsit zavaró, még ezen is agyalok kicsinykét...
Héjnak maradt a ZSH, már csak azért is, mert rátaláltam a baromira zseniális zsh-vi-mode pluginra, ami nem annyika, mint a BASH vi módja, hanem tényleg, mintha egy az egyben a Vimben lennél, őrület!
Pálcika farigcsálók előre, remek időtöltés hideg téli estéken (meg éjszakákon át)! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Angolul van, de Nick nagyon jól összeszedte a különféle driverek jelenlegi helyzetét.
-
válasz
tordaitibi #92691 üzenetére
OK, eszerint két napot ügyeskedtél és meg se nézted, mi az a rendszer, no mindegy. Többen megdícsértek már ma, ha neked úgy jó, hogy ugyan rendkívüli bénázások sorozata a történet, de a rendszer lőtte lábon magát, nekem úgy is jó.
Ha még mennek hozzád más komák, elmondok egy tippet, 10 éve 15GB-ot adtam az OS-nek, most 40GB-ot adok neki, de minimum lenne a 30GB. A desktop Linuxok is használják már jó ideje a helyet is és a fizikai memóriát is.
Nekem a belakott rendszer, a 21.2 /-je 10GB körüli amúgy....
Nálad imént kiderült, hogy 20GB helyre is elfért 22,5GB kb...gyakorlatilag lehet mégis inkább ügyesek vagytok.
pár parancsot azért, hátha nem jut mindig eszedbe:
ja és a nala csomagot rakd fel, ha jól láttam, az egy frissítéskor autoremove-ot is csinál!
sudo nala update && sudo nala upgrade
sudo nala autoremove
sudo nala install összeskernelafaluban
sudo nala clean/autocleanutóbbi azért jó, mert van néha a cache-ben is elég sok régi csomag.
kép rólaHa
nala
van a parancsban, akkor nem kell azapt
, nehogy rákérdezz!De tényleg jobb neked, ha azt hiszed, hogy a rendszer a hibás?
-
válasz
ubyegon2 #92689 üzenetére
"Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. "
Múlt év nyarán pakoltam fel neki, akkori legfrissebb verziót.
De természetesen este megviberezem és megkérdem a verziószámot." menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. "
Édes istenem hát nem ért magyarul...
Uby, hányszor írjam le, egy árva szoftvert nem telepített, Firefox és a Transmission amit használ.
És a /home 346 mega, fél giga sincs, a torrentek a másodpartícióra vannak irányítva.
akkor mi retkes lófüttyöt telepített meg töltögetett, mikor az user mappája 346 mega méretű...?
Így tényleg nehéz veled mert csak azt tudod hajtogatni hogy cak user barmolhat szét egy rendszert, holott most a rendszer lőtte lábon magát. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92682 üzenetére
A 12GB /user és a 3.3GB /var könyvtárak mellé nehezen fér még majd 7GB kernel. Ez némileg több, mint 20GB. Nem is csoda, hogy ezt történt. Szépen megoldottad.
-
válasz
tordaitibi #92686 üzenetére
De itt barátok közt vagy, ne legyünk veled őszinték, azt szeretnéd?
Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. De nyilván a Mint a hibás, értem. Látom 4-essel kezdődő kernelt említesz, nincs is több kérdésem. Amúgy ez a kernel felgyűlés annyiszor volt már itt a topikban is, mint a bénázás egyik jó példája, emlékezhettél volna rá, de megint valami bonyolult nyakaterekt módszerekkel kókányoltad még jobban össze szerencsétlen Mintet, tényleg csoda, hogy működik. Miért nem raktál már fel komádnak valami friss disztrót?
Ennyire bejön neked ez a vadászélet?
Ja és 20 év Linux használat után fusd át a csomagkezelés alapjait léci! Ha pár hét múlva megint megy a komád, addigra írj ki egy friss Mint-et! Már 21-gyel kezdődnek, ennyit segítek. Ha valami egyszerű telepítést szeretnél, abban tudok segíteni.
Legözelebb a 3 órás 20 éves Dumaszinház unalma helyett inkább megnézném, amikor komáddal megkókányoltok egy Mintet!
(szerintem legközelebb vedd ki még az EXT4 biztonsági rendszertartalék 5%-át is, minek az oda)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #92684 üzenetére
Ez a dolog nem evidens. Én is belefutottam, pedig Windows alatt is sok éven át kézzel kellett törölni a frissítések után megmaradt dolgokat a lemezkarbantartóban.
A tanulja meg-el az a probléma, hogy nem feltétlen veszed észre a gondot, ha egyébként minden működik addig a napig, amíg el nem fogy a tárhely végleg.
-
válasz
sh4d0w #92683 üzenetére
Gugli,
"linux kernel törlése" keresésre,
első 5 találatot próbáltam.dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Ez állítólag kizárja a legfrissebbet, válasz,
valami token közelében valami nem található.
Én ebből azt hittem ez már nem élő régi parancs.
Következő,sudo apt remove linux-image-4.xx.xx.
Itt nem csinált semmit, vagy én rontottam el a parancsot vagy a kernel számát rosszul írtam be. esetleg szimplán ez se jó parancs.
Asszem az 5. találat segített, 1 kernel törölve, így lett 500 mega szabad hely, csont nélkül elindult a Mint, és Synapticba sikerült az összes régit törölni, gui alól.
1 maradt, a legfrissebb.
Eszembe nem volt a legegyszerűbb autoremove, ezt eddig én programokhoz használtam.
Mindegy kész a lapitopi, és be van álíltva hogy ne gyűjtögessen.
Köszönöm az elismerést. -
válasz
Na kifújtam.
Azért nagyon csipázom a fejedet, csak hogy tudd. -
válasz
Tibi, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a Windows megtanulásába is bele kellett tenni az időt - de az ugyanígy igaz MacOS-re, Linuxra, Androidra, mindenre.
Ha 6 gigányi kernele volt, akkor már jó ideje használja a rendszert, lett volna ideje megtanulni az alap karbantartást.
-
válasz
tordaitibi #92670 üzenetére
Grat az ügyes melóhoz, a konklúzió viszont rossz, ahogy többen megemlítették.
Engem az érdekelne: mi az, hogy nincs dpkg? Lennie kell, az apt csak frontend a dpkg-hoz.
-
válasz
ubyegon2 #92679 üzenetére
Uby.
A haverom 101% amatőr, erre nagy tételbe fogadok hogy Ő soha még ezeknek beállításoknak a közelébe nem járt.
Nem volt gyárilag bekapcsolva az automata kernel törölgetés.
6,65GB volt az összes kernel.
Van róla kép, /home nála 346Mb. Azaz nulla.
Nem akarok ebbe beleállni de miért nem lehet elfogadni egyszer az életbe hogy nem, nem a szerencsétlen idióta barom user a hibás, aki tökláma..!! totál láma, csak ismerkedik a rendszerrel és nem, mégegyszer nem ő a hibás? Nem lehet, 1x az életbe, az univerzumba 14milliárd év alatt előfordulhat hogy talán esetleg mégis a gyári beállíás a hunyó?
Miért kell neked és másoknak azonnal foggal-körömmel védeni a linuxot/mintet, te szólod meg KingUniqu-et mert ő ugyanezt csinálja a Windowssal. Te dettó, csak néha durvább hangnemben.
Nem érzed a dogmatizmusodat? Mert én nagyon is.
Már rég elengedtem volna ezt az egészet ha nem jön 4-5 leb@aszó hsz, hogy de, az user a gyökér.
Itt most nem. -
Apaxp
senior tag
válasz
Örülök a sikernek. Ezek után már csak a timeshift pillanatképek mentési helyét is érdemes megnézni. Én elkövettem azt a két őrültséget, hogy nem a /home volt a mentési hely, és óránkénti mentés volt beállítva. Ja és a beállításokban nem volt korlátozva hogy hány mentés maradjon meg.
Szerencsémre még időben kiderült hogy alig maradt szabad hely -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Azt hiszem egy ideje már alapból be van kapcsolva a frissítéskezelőben a Mint-en, hogy törölje a régi kerneleket. Régebben (pár éve) lehet, hogy nem így volt mert én is jártam így, hogy az auto update mellett ott hagyott Mint tele lett sok GB kernellel. Aztán megnéztem az opciókat, jé, ezt nem kapcsoltam be, azt hittem csinálja magától a takarítást...
-
válasz
tordaitibi #92676 üzenetére
Tehat akkor egy 2 eves Mint ellep egy 50gb particiot, ez igy rendben van. Nulla bajt user adattal.
Nem lep el, még 20GB-ot sem, remélem ezt elhiszed, nem egyet láttam már. Nulla user adat? Ez nem igaz, mert 14GB hely még maradt a kerneleken kívül. Mindent leírtam Mint-es tapasztalatok alapján, ha neked jobban esik, hogy a balf*sz userséget a Mint-ra kend, tényleg inkább írjál blogot és ott ki tudjuk beszélni rendesen.
De most ezt a marhabaromságot kár lenne nyúzni itt, mint a rétestésztát...
Valaki annyira béna, hogy nem tud magának felrakni semmilyen OS-t, de persze összebarmolja és Te itt magyarázod, hogy nem az user a hibás, hanem a Mint sz*r! Tipikus Windowsos agyatlan vagy ma reggel.
-
válasz
Tibikomám, ennyi marhaságot már blogba kellett volna írnod!
6GB mennyiségű kernel az minimum 10, annyit egy LTS tuti nem fog felrakni, szóval ha a komád birizgálta a rendszert, akkor tudnia kellett volna azt a 3 alap csomagkezelő parancsot legalább. De neked 10-20 év tapasztalattal minimum, életedben nem használtál még autoremove-ot? Mellesleg nem csak a 6GB kernel okozott ott dugulást, mert a rendszer 14GB hely felén elvan. Nyugtass meg, hogy nem a saját mintád alapján van fenn a Mint és nem a 17.1 van fenn.
Az már téged dícsér, hogy nem 10 perc alatt oldottad meg a dolgot, hanem kétszer kellett leutaznia a komádnak, ha jól emlékszem, három helyfoglaltság monitorozó appot is javasoltunk.
De egy mezei próbálkozó ezek után nem sikítva hanem ordítva menekül vissza Windowsra. Aki használni, nem szögelni akarja.
Pont a Mint az, amit tényleg csak használni kell, 10 év alatt nekem ez tűnt fel, családban akiknek felraktam, nem sivalkodtak, igaz nem is telepítgettek rá ész nélkül semmit, hogy elfoggyon a hely.
Aki ilyen balf*sz, annak tényleg menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. Hülyeség ellen sem a Mint, sem a többi disztró nem véd.
Olvasom itt a szokásos bugyutaságot is, hogy Ubuntu vonal...szerintem rakj fel neki valami Archer vonalas disztrót és akkor hetente kétszer fog meglátogatni!
Kifejezetten jó olvasni reggeli kávé mellett az ilyen szösszeneteidet, jót röhögtem ezen is!
-
-
törölt tag
válasz
apt autoremove
-
growler
őstag
válasz
"szerintem nem user error volt az ok hanem a Linux Mint logikája."
Szerintem meg alapveto elvaras lenne, hogy legalabb annak a
kiadasnak az fobb bealliaitasi lehetosegeit megismerje/
felfedezze amit hasznal az user.
A Mint ebbol a szempontbol is kifejezetten baratsagos/felhasnalo
barat! [link]
Aki erre nem kepes, az hasznalja megelegedessel a Windowst!! -
törölt tag
válasz
A Fedora magától automatice leszedi a régi kerneleket. Egy van az aktív és az utolsó előtti. A hiba nem az Ön készülékében van.
Ez így tényleg baromság. Gyűjteni a régi kerneleket. -
[ez az előzmény] a nem induló grafikus felülettel beteg laptop.
Teljes siker, és szerintem nem user error volt az ok hanem a Linux Mint logikája.
6GB kernelt gyűjtögetett össze a szerencsétlen Mint, persze hogy elfogyot a 20GB partíció.
Mielőtt bebizonyítjátok hogy nem nekem van igazam és ez így jó, meg az user miért nem törölgeti meg állítgatja ezt be,
terminálos kerneltörléssel 40 percig szórakoztam, barátságos a megoldás...
A neten ezeréves megoldások vannak, ezekből megfutottam a konzolon 3 megoldást mire hajlandó volt végrehajtani.
Egy ilyet bepötyögni milyen barátságos már, nem...?
dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Persze nem jó, bizos én vagyok a tök, miért nem olvasok utána, nem készültem fel hogy dpkg már nincs.
Jött a következő, az se, a sokadikra végre megvolt a jó megoldás de egyenként lehet csak törölgetni.
Közbe értelmezni a a legvadabb hibaüzeneteket,
Váratlan hiba valami token közelébe és hasonlók, kell sudo, nem kell, dejó kezdhetem elölről, nagyszerű.
Mindezt úgy hogy közbe egy másik pc-n guglizás, mivel ugye kopi-paste lehetetlen, kézzel bevinni spec karakter hegyeket, dejóis ez így...
Ezután azonnal, minden hibaüzenet nélkül elindult a Mint.
Majd, mivel én nem Mintezek, se Xfce, további 10 perc keresgélés mire meglett az Adminisztráció alatt az a szoftver, valami Frissítéskezelő nevű aminek a sokadik almenüjének az almenüjébe be lehet állítani hogy ne tartsa meg a régi kerneleket.
Tényleg nem akarok itt megint az én vesszőparipámon lovagolni.
De ez os hiba, ellepték a lemezt a régi kernek hegyek.
EZT egy most kezdőnek, tudnia kell...? nem dehogy.
Egy kezdőnek ezeket kell végrehajtani hogy menjen a rendszer, nem nem és nem.
A barátom 2x jött el hozzám Dunaharasztiból a laptoppal, mert akar Mintezni.
De egy mezei próbálkozó ezek után nem sikítva hanem ordítva menekül vissza Windowsra. Aki használni, nem szögelni akarja.
Lehet megint nekemesni -
-
savior
őstag
Ugy tunik bena vagyok en ehhez a linuxozashoz. Feltelepitettem, de amikor talloznam akkor a konyvtarak kozott nincs is ott, pedig bevan xelve hogy a rejtett konyvtarakat is mutassa. Tehat unity alatt nem tudom igy kivalasztani, pedig sima fajlkezeloben meg latom a konyvtarat.
-
válasz
#02705152 #92661 üzenetére
a billentyűzet nyomogatására épít.
Nem tudom, én pont ezt is szeretem a Gnomeban, hogy a billentyűzetet kombinálva tudod használni az egérrel, hogy navigálj az asztali környezetben. Gyorsabb így minden, mintha csak kattingatnék az egérrel.
A Swayt viszont nem tudom milyen. -
savior
őstag
Sziasztok.
Feltettem a Linux Mint legujabb verziojat, majd telepitettem az Unity game engine programot, a Visual Script Code-t, meg amik meg ezekhez kellettek. A problemam az, hogy amikor a kodot megnyitnam, akkor mindig hibauzenetet dob, hogy nem talalja a dotnet6 es a mono6 sdk-t, holott mindkettot telepitettem mar. A vs code meg azt a hibauzenetet irja, hogy a .net code sdk can not be located.
Valaki tudna valamit tanacsolni? -
törölt tag
válasz
#63718632 #92660 üzenetére
Nem, semmi ilyesmi. Tipikus pálcika-wm, a billentyűzet nyomogatására épít. Tudsz többféle wl. kompatibilis indítót használni alatta, a COS-ban a crofi az alapértelmezett, de én wofit is tettem alá, ez ugye a jó öreg rofi wl.-es implementációja. Aztán szintén bármelyik wl. kompatibilis panelt fel lehet ekecsölni rá, de a Waybar az ajánlott. Konfigolni szöveges állományokkal lehet mindkettőt, annyira nem tudod kifordítani magából, mint pl. a nagy kedvencem AwesomeWM-et, ahol ugyi magát a Lua kódot pisztergálod, de azért lehet variálni naphosszat.
Crofi:
Wofi:
-
törölt tag
Én imádom őket, egyre erőforrás igényesebb, de cserébe legalább már semmit nem tud alapból. Az innováció csúcsa számomra, hogy a Gnome-Terminalból eltűntek a kövér betűk, és csak a dconfal trükközve tudod használni őket.
Remélem a milliós támogatásból, amit most kaptak, megoldják hogy semmilyen módon ne tudj használni kövér betűket Gnome alatt... -
törölt tag
válasz
#63718632 #92656 üzenetére
Egy KDE fejlesztővel néztem egy beszélgetést. Ugye az eredeti probléma, hogy a Wayland fejlesztői épp a másik oldalára estek a lónak, mint amelyikre Pöcstering barátunk, és a cucc még alapvető dolgokat sem tudott, ezért mindenki saját megoldásokat gyártott. Aztán a core csapat is rájött, hogy ez így nem annyira jó, és a Sway féle Wlroots fejlesztését felpörgették (a KDE és a Valve támogatásával), és egyféle szabvány könyvtár lett Waylandon. Igen ám, de a már használatban lévő megoldások cseréje wlrootsra nem olyan egyszerű, még a KDE fejlesztők számára sem, pedig ők ugye erősen benne voltak a sztoriban...
-
-
törölt tag
Nem csak a Gnome kiegészítőkkel lehet gond. Épp ma délután néztem rá a Zorin17-re (Gnome környezet szépen kialakítva). Felhúztam rá egy snap-es web appot. Wayland-en a fejléc betűi összevissza villogtak. Az app működött rendesen. Vissza váltva X11-re a fejléc rendesen ki volt renderelve.
Szóval hiába default a Wayland, még akadnak hibák. A Synaptic mostmár legalább elindul, de a betűkből semmit nem látni. Olvashatatlan katyvasz, fél éve-éve még el sem indult. A jelszó bekérés után kilépett, megállt. -
Na csak visszaraktam Debianra egy friss telepítéssel a Gnome-ot. Lehet utálni, számomra ez a környezet a Linux desktop élmény csúcsa.
Ha megint lefagyna Waylandon, akkor kaptam pár tippet... lehet valamelyik kiegészítője csinálja, mert egy pár darabot azért felraktam előtte én is.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92645 üzenetére
Opera 106.0.4998.19 van Flatpak-ben, a többi nincs.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92646 üzenetére
De legalább tudtad, vagy igen hamar észre vetted, netalán eszedbe jutott. Hol hibázhattál.
-
-
-
válasz
tordaitibi #92638 üzenetére
Ez a snap dolog, az előbb olvastam a Manjaro fórumon egy ottani "szaki" hozzászólását. Flatpak volt a téma, hogy mennyire "secure"? Az ürge válasza az volt, hogy, ha akármilyen szoftvert telepít, akkor a forrás szempontjából nála ez a preferencia sorrend:
1. Belső tárolók.
2. Flatpak.
3. AUR (vagy egyéb community tárolók)
4. SnapSzóval a Snap f*s.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92640 üzenetére
Ez lett volna a következő kérdés, hogy ott matattál-e valamit. Nem véletlen van az elején, hogy "ne báncsad!, mert baj lesz belőle.
-
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92638 üzenetére
Hol a jelszó bekérő sor a parancs után?
-
A hír igaz.
Refresheltem minden snap appot, nem reagált rá, mondom hátha kell egy reboot.
Na és többet el nem indul a rendszer, megáll a
started snap daemon ... sornál és nem lép tovább félóra múlva sem.
Ez akkor meghótt..Mindegy, veszteség nem történt próba klónozásnak felfogom.
Viszont más, másik pc,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
/usr/sbin/grub-mkconfig: 36: /etc/default/grub: Syntax error: EOF in backquote substitution
tibi@TibiXubuntu:~$
Ennek most mi baja..? Nem fut le a grub update. -
törölt tag
Akkor mondjuk azt, hogy a Wayland/Sway páros jól vizsgázik. Kivettem, betettem, megforgattam, megrázogattam, oszt még mindig müxik...! Valszeg a Sway stabilitásához hozzájárul, hogy a nagynehezen kiizzadott, és kvázi szabvány wlroots tárat használja.
Mosmán nagyábú teccik, szal abbahagyom, mert ez a pálcika-wm hegesztés amúgy egy végtelen történet... -
cog777
senior tag
Melyik hasznalt HP-t ajanljatok linux futtatasara? Semmi komolyat nem akarok futtatni, Godot 4 2D-s jatekok keszitesere, C++ programozas a cel.
Leginkabb headless hasznalnam. Mind a ketto kb 140 EUR-ert az ebay-en.
HP EliteDesk 705 G4 Desktop Mini PC USFF AMD Ryzen 5 Pro 2400GE, 16GB 240GB SSDHP EliteDesk 800 G3 Micro PC i5-6500 8/16/32GB 0/240/480/960GB SSD
(16GB ram, 480GiB SSD)Simabb futtatast szeretnek, nem suvito ventit. Az elso HP 35W AMD procival, masodik 65W Intellel szerelt. Jol sejtem hogy a masodik hangosabb lenne?
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92633 üzenetére
timeshift és a snap nem nagyon jön jól ki egymással.
Megpróbálkozhatsz a helyreállítással de vannak kétségeim. Terminálban próbáld inítani, és amire panaszkodik azt refresh-elni:
pl.:snap refresh core
-
Migráltam a megszokott ubuntumat, a megszokott klónozásos módszeremmel (a'la timeshift)
A megszokottmódon első rúgásra indult a clone Ubuntu de.
Semmi Snap app nem működik.
El se indul egyik se hiába kattingatok a /snap/bin könyvtárba, természetesen az indítóikonjaikkal ugyanez a helyzet.
Én elhiszem hogy megváltozott alattuk a partuuid, de ezt most még a Megasync is túlélte, meg a Viber is.Erre tud valaki gyógymódot?
Mi az a snap parancs ami mindegyiket újratelepíti, esetleg ezt még kipróbálnám. -
tompa torma
junior tag
válasz
-Skylake- #92547 üzenetére
te jutalékot kapsz a tidaltól...?...kiválasztottad azt a szolgáltatót, ami nincs natívan linuxra...emlékszem ,pár éve, mikor az ájfon nem váltott automatán wifi és hálózat között, akkor az az almások szerint " future " volt...nem hiba....nos ha a tidalhoz ragaszkodsz, vagy mókolsz, vagy választasz mást....
-
válasz
ubyegon2 #92624 üzenetére
Szórakoztató is lehetett volna ez a wayland váltás Mint Cinnamon 21.3-nál, sajna ezeréve nem kellett variálni a billentyűzet karakterkészleteivel, skandináv billentyűvel is alapot hagytam, amit installkor javasolt... Valami tippetek nincs erre? Amúgy arra gondoltam, hogy visszaváltok xorg-ra, de se ki-bejelentkezés se felhasználóváltás, de még a kikapcs gombra is nulla akció volt, nem jött fel semmilyen ablak. Szerencsére bekapcsológombbal reboot után már xorg-gal indul...majdnem 3 napos maxot élt meg a 21.3
Ja és panelappra jobb kattra a display ellenkező sarkába jeleníti meg a kisablakot! Frissítéskezelővel scanneltem, milyen frissítések vannak, azt se akarta.
-
echo $XDG_SESSION_TYPE
Ez szintén kiírja, hogy X11 vagy Wayland fut éppen, én ezt szoktam használni, de persze ugyanúgy az inxi -G is.
-
válasz
#63718632 #92614 üzenetére
Jo volt a tipp, ki/bejelentkezesnel ott volt a wayland experiment...mondjuk a karaktereket tot'l sy;tkutzulta, mindegy...a tapipad visyont t;nzleg megt'ltosodott t[le.
2-3 ujjas muveletekre gondolok. Utobbi miatt lehet erdemes lenne foglalkoyni vele, hogz gepelni is tudjak...
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.1
-
-
törölt tag
Nem default, de támogatott. Kell hozzá egy csomag. Kivonat a Debian Wiki-ből.
"KDE Plasma requires the non-default plasma-workspace-wayland package to be installed. This is often enough for basic functionality, however you are recommended to read the detailed wiki section for KDE on Wayland, especially if you are using an NVIDIA GPU."
[link] -
válasz
#63718632 #92614 üzenetére
OK, amit írsz, de én úgy értelmeztem, hogy a Mint 21.3 defaut wayland-dal indul, mint anno az Ubuntu, ami megbukott eléggé. De az ötletet köszi, lehet az átjelentkezésnél ott a wl, azt még nem néztem. Mondjuk egy 10 éves Elitebook prof sorozat hardvereinek lehet az xorg fekszik...
-
Neked és mindenkinek, aki értetlenkedik... (ne legyetek már ennyire eccerűek)
Rég megszűnt a Linux Mint KDE, márpedig az alapOS a Mint kell legyen. Cinanmont és a default felrakott programjait is megszoktam eléggé, így KDE appok kilőve. Mi marad? Linux Mint Cinnamonra rakok plasmat. De ez is kísérleti volt persze, mert a főOS az nem piszkálandó. Igaz már felkészül a telepített 21.3, de sok idő, mire a 21.2-t el tudom hagyni. Lehet a 21.3-at megcsinálom rendesen Cinplasma-nak majd, de ehhez kell kis türelem.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92610 üzenetére
A Mint-Cinnamon-Wayland témához meg annyit tennék hozzá. Suse TBWLD-en is csak "experimental" a Wayland, ha azon akarsz bejelentkezni.
KDE-Wayland vonalon meg a Fedora-Nobara rendszeren default, míg Suse-nál még az X11 a default KDE-n.
A többieket nem tudom. Most ez a két-három disztró van nálam fókuszban. -
válasz
#63718632 #92609 üzenetére
Az igen, ez aztán szép forgács dobálás volt.
Ez csak, amit megtaláltam pastebinen, voltak még operatívkodások, például nem volt sehol a systembeállítások menü meg sok apróság, de azokat is megtaláltam és a végén annyira jó lett, hogy na! Jobban tetszett, mint az addigi Cinnamon.
Lehet megint belefogok egy átalakításba, csak az tart vissza, hogy eddig ahányszor megalkottam ezt a csodát, mindig valamelyik nőszemély notijába kellett SSD és a variálás vége a Cinplasma vége lett...
-
válasz
tordaitibi #92607 üzenetére
A legutóbbit én is így csináltam, de az elsőt nem, mivel KDE programok pont nem kellettek, mivel voltak sokkal jobbak, 10 év alatt nekem a Cinnamon eléggé megszokottá vált.
Ezt találtam a 19.3 idejéből:
Látszik is, hogy kellett irtani is rendesen...3 különböző leírásból kutyultam:
225 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
226 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
227 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
228 sudo apt-get update
229 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
230 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
231 sudo apt install --with-recommends kubuntu-desktop
232 sudo aptitude install --with-recommends kubuntu-desktop
233 sudo apt update && sudo apt upgrade
234 sudo reboot
235 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
236 sudo reboot
237 sudo apt install kubuntu-desktop
238 sudo aptitude install kubuntu-desktop
239 sudo aptitude install software-properties-kde
240 sudo aptitude install kubuntu-desktop
241 sudo aptitude install software-properties-kde
242 sudo apt install software-properties-kde
243 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
244 apt --fix-broken install
245 sudo apt --fix-broken install
246 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
247 sudo apt autoremove
248 sudo reboot
249 sudo apt remove software-properties-kde
250 sudo apt autoremove
251 sudo apt --fix-broken install
252 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
253 sudo aptitude remove kubuntu-desktop
254 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
255 sudo apt remove kwalletmanager
256 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker KDE connect
257 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker dolphin
258 sudo apt autoremove
259 sudo apt remove qt5*
260 sudo apt autoremove
261 sudo apt update && sudo apt upgrade
262 sudo reboot
263 history
264 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/ppa
265 sudo apt update && sudo apt full-upgrade
266 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen -s
267 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen -s
268 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreame tk-s
269 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer -s
270 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer
271 kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby
272 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
273 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin -s
274 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
275 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze sddm-theme
276 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze
277 sudo apt remove viber
278 sudo apt autoremove
279 history -
-
-
válasz
#63718632 #92603 üzenetére
Ló*T, BoB után idén második alkalom, hogy hülyének néztek!
Nem két témát raktam fel, hanem plasmásitottam a Cinnamont. Azt ugyan írtam, hogy KDE appok nélkül, de nyilván QT az azért feltolta magát!Jó párszor kellett felrakom, leszednem csomagokat, mire működött, az igaz, de tényleg jó lett. Ha felmegyek cigilésből, megkeresem milyen parancssorokat kellett futtatni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92601 üzenetére
Nem csak a breeze és breeze-dark témák lettek a Cinnamon bőrök közé begányolva?
Egyébként önmagában a fent említett két témának önmagában is van egy rakás QT5-ös függősége (mivel ezek QT5 témák), ami további KDE cuccot is beránt magával.
Vsz. valami olyan cuccod lehetett a linken, ahol kiszedték a nem szükséges függőségeket, hogy csak, mint díszítő elem legyen a GTK-s Cinnamon környezetben. -
válasz
#02705152 #92591 üzenetére
Fura egyébként, de mindegyiknek van tényleg valami nyűgje, talán a bőség zavara. W10-nek meg az a baja, hogy a sok asztali környezethez képest már teljesen unalmas, statikus, nem funkcionális és semmit sem enged a rendszer benne jóformán módosítani. A KDE-hez képest egy nagy f*s.
-
Pont ma írtam, hogy Cinnamonnal applikáltam össze Minten kétszer is már, de mobilon nem tudom belinkelni, megkeresni most. Szóval nem csak KDE-vel megy, mert az első próbálkozásnál semmilyen KDE DE app nem volt fenn. Minden olyan volt, mint Cinnamonnal, csak a frame plasma lett.
Eddig látott legtutibb DE lett.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- OLED TV topic
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Cyberpunk 2077
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Iphone 14 Pro Max 128GB // Akku 100% // Számla + Garancia //
- Audio-Technica ATH-M20x fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest