- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- Mister_X: Tényleg le kell nyelnie az embernek az önbecsülését?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BlackV #91297 üzenetére
Eredmény: megjöttek a megabitek
Super! Úgy látszik Linuxhoz tiszta fej is javallott, Winhez meg elég a kótyagos.
Tényleg nem egyszerű ezekhez a wifi donglékhoz megtalálni az igazán tuti drivert. De legalább csak nem adod fel...
akkor örülök, hogy végül a Mintet kezdtem el nagyobb lendülettel kifaragni és nem egy rollingot
No látod!
Mondjuk nem pont úgy működik ez sem, szóval lehet rollingon is megoldódott volna ugyanígy.
morrownr amúgy ismerős az egyik neked javasolt linkből, de ott a dátum jóval frissebb és elég időigényes is átbogarászni...BU végű volt abban is a driver. De lényeg, hogy megvannak a megabitek!
Úgy látom az alsó linkben be is mutat rengeteg Wifi adaptert, ami működik Linuxon.
No meg legalább Linuxon van saját gyártású sikerélményed az ilyenek miatt, Wimdowson hol van ilyened?
Multkor is furcsállottam, hogy az inxi kimenetben nincsenek IDszámok...
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASRock driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1
port: *** bus-ID: *** chip-ID: *** class-ID: ***
Device-2: TP-Link TL-WN821N v5/v6 [RTL8192EU] type: USB driver: rtl8xxxu
bus-ID: *** chip-ID: *** class-ID: *** serial: *** -
cigam
titán
válasz
BlackV #91297 üzenetére
Az nagy segítség lett volna, ha már az elején leírod, hogy milyen chippel oldották meg. pl. lsusb
A DKMS egy szabványos interface a kernelhez az nem változik kernel verzióról verzióra. Pontosabban ha új kernel érkezik, automatikusan lefordítja hozzá az eszközmeghajtót és azt tölti már be az új kernel indulásakor.
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91264 üzenetére
Tiszta fejjel, újult erővel találtam githubon 5.15.0.58 kernelre wifi drivert, ami felment 5.15.0-86-ra.
Eredmény: megjöttek a megabitek.
(Viszont a 5.4.0-66-ra valót úgy ledobta a Victoria, mint a szemetet. Ha ezek a driverek ennyire kényesek a kernelre, akkor örülök, hogy végül a Mintet kezdtem el nagyobb lendülettel kifaragni és nem egy rollingot.) -
válasz
-szabi- #91287 üzenetére
Vagy a féltett windows bootoló efi partícióról csinál egy másolást Gparteddel egy másik USB-s lemezre és szükség esetén a javítás idejéig arról tudja bootolni a windowsát. A másik lemez sima üres inicializált legyen ugyanúgy GPT vagy MBR renszerrel mint az eredeti meghajtója. Ehhez a működő efi partíciójáról le kell venni a boot és az esp flaget és helyette beteszi a msftdata zászlót. Ha csatolva van, akkor le kell csatolni és akkor hagyja copyzni a Gparted. A művelet után vissza kell rakni a boot,esp flaget és újraindítani. Én így szoktam barkácsolni. Kipróbáltam. Működik.
-
Jó bizony, anno csíptem a függőségkezelését, amit sokan büntetésnek éltek meg, én abból tanultam. Mindig felraktam a friss Linux Mint mellé a stable verziót és az volt a cél, hogy Linux Mint Cinnamon-t csináljak belőle, mivel nagyon sokkal régebbi volt a stable-n a Cinnamon, így tényleg adott is munkát rendesen.
És a frissítései is jók voltak úgy, lévén LTS volt, nyilván a rollingosok a folyamatos frissítésvadászat megszokása miatt agyérgörcsöt kaptak volna, mikor jön már ki valami frissítés!
-
De most viccen kívül, tényleg sok mindent köszönhetünk a Debiannak! Igaz, hogy napi használatra mindig Linux Mint Cinnamonom van, de mellette állandóan van fenn egy Debian is, múltkor kettő is volt...
Abban a pillanatban lehet nem örülsz, mikor oktat, de később tutira hálás leszel.
Ez a rendszer valami nagyon alfabeta 11-ből indult, hogy összehasonlítsam egy normál verzióval, de azóta is kibír minden full-upgrade-et is, mára elérte a jelenlegi 12.2 állapotát.
System:
Host: MiWiFi-R3G-srv Kernel: 6.1.0-13-amd64 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.6.8 tk: GTK v: 3.24.38 vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm) -
Alapból fenn vannak a csomagok, épp Debianon látom most, de az is lehet, hogy nem minden disztróban fut le installkor a hardverdetect...ami így elég fura lenne. Itt alapból nyilván egyik csomag sincs feltéve default, mivel Intel minden a gépen. Debian lélektana még mindig más, mint a nagyon userbarát disztróké, még mindig nem érdemes csak rá hagyatkozni szerintem. Amúgy sajna eléggé elqrvult ez is, pedig Debian előnye épp az volt, hogy hagy gondolkodni egy alap install után. Ha már nem teszi ezt, nem tud tanulni vele a user.
Elég sok változata van a B43 drivernek, de régebben rosszabb volt a helyzet, mivel nem a contrib repoban voltak ezek, hanem a nonfree-ben, ezt lehet említettem is imént...(lehet, hogy ez pont nem volt így, hanem a contrib tartalmazta, mindegy, nem törlöm most már innen)
De legalább javítottál a hardvereden is! Erre is jó a Debian.
-
BlackV
őstag
válasz
CPT.Pirk #91286 üzenetére
Természetesen, de ő azt írta, hogy telepítés előtt nem állította be BIOS-ban.
Tehát összefoglalva (neki, nem neked) : telepítés előtt a biosban ki kell választani azt a meghajtót, ahonnan a telepítőcsomagot be kívánjuk tölteni, (rendszerint USB pendrive.) Telepítés után, a telepített OS meghajtóját kell kiválasztani a BIOS-ban, hogy befejezzük a telepítést.
A legvégén pedig oda állítjuk BIOS-ban a 1st drive-ot, ahonnan szeretnék vezérelni a bootolást, vagy amit be szeretnénk bootolni. -
válasz
ubyegon2 #91277 üzenetére
Lehet, hogy kevesebb ilyen van már, de azért van.
A Broadcom BCM43* wifi/bt egységet a legtöbb disztro nem ismeri alapból.
Pedig annyira nem ritka fajta. Nyilván a Broadcom is tesz azért, hogy ne legyen egyszerű linuxon normálisan támogatni, tehát nem okolom érte a kernel fejlesztőket, csak fontos tudni, hogy ilyenek is vannak. -
BlackV
őstag
válasz
-szabi- #91283 üzenetére
Ezt mondjuk nem értem. Hogy a boot eszközt hová állítod a biosban az tökmindegy, az csak egy meghajtó hogy honnan bootoljon a gép. (Linux telepítés előtt leginkább az USB-pendrive-ra érdemes állítani, ahonnan telepíteni szeretnél.)
A telepító varázslójában nem mindegy, hogy hová állítod a telepítendő OS-t. -
-szabi-
addikt
Meg is van a rossz tapasztalat oka, anno nem állítottam át biosban a boot eszközt linux telepítés előtt.
Köszi a válaszokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #91280 üzenetére
BlackV írását kiegészítve, a bioszban majd át kell tenned a boot eszközt a satás ssd-re.
Egyébként régen is úgy volt, hogy alapból annak az eszkönek a boot szektorába telepítette a Linux a rendszerbetöltőt, amelyikre a root fájlrendszer került, kivéve ha te mást állítottál be, jellemzően a telepítés legvégén.
-
BlackV
őstag
válasz
-szabi- #91280 üzenetére
- Én csak linux kezdő vagyok, de az eddigi tapasztalatim alapján úgy gondolom, ha a linuxot egy másik vinyóra teszed, akkor a winedet nem éri bántódás.
- Az más kérdés, hogy az új vinyóra telepített linux be fogja olvasni (de csak olvasni) a másik ssd-n lévő winedet és hozzáadja a linuxos vinyód boot menüjébe (grub menü.) De ez a linuxodat érintő driveon történik. Ezt később ki tudod gyomlálni a telepített linuxod alól grub customizerrel, a már említett os-prober letiltása után.
- Ha bármikor sima win indítást szeretnél, csak állítsd be a BIOS-odban a 1st boot drive-ot arra, amin a wined van, és kész.
(Ha valami hülyeséget írtam, akkor majd a profik ponotsítják.)
Rég jártam a biosban nem tudom van e os-prober beállítás.
Az os-prober a linux bulija nem a bios-é, ezt a linux rendszer végzi.
-
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #91274 üzenetére
UEFI módról van szó.
Jelen esetben linux menne sata-ssd-re, míg win m2-ssd-n lakik (a lehúzós mód nem opció és ezt nincs kedvem most kiszerelni).
Linux-os sata-ssd-ről mehet a rendszerbetöltő, de m2-ssd win boot maradjon érintetlen.#91279 tordaitibi
Régi rossz tapasztalatom: linux települt 1-es hdd-re, win a 0-ás hdd-n lakott.
Linux hozzányúlt a win boothoz.
Mikor a linux 1-es hdd-t kivettem win a 0-ás hdd-ről nem indult el.
Azt akarom elkerülni, hogy ez megtörténjen.
Rég jártam a biosban nem tudom van e os-prober beállítás. -
válasz
-szabi- #91273 üzenetére
Nem nyúl bele hanem felveszi a saját bootmenüjébe a Wint.
Bios/Uefi általában tud olyat hogy letiltod bios szinten a wines lemezt, de ez a megoldás csak egy jövőbeni kernel update -ig tart.
Le kell tiltani az os-prober-t és akor nem is látja a Wint, grub update esetén sem. -
válasz
BlackV #91276 üzenetére
Egyértelmű, hogy nem fogod kidobni az amúgy jó teljesítményű géped!
Asszony 3 kilós dell-je szignifikánsan gyorsabban renderelte ugyanazt a munkát, de cserébe kissé porszívózott.
Most az asszonyra érted vagy a gépre?
Dell Precision M4700 nekem is 3+ kilós, anno új korában 3D renderelésre vette tesóm, van benne még mindig erő, de ha csak böngirnyót használok, bőven elég a nyugger HP Elitebook is, sokkal könnyebb. Nemrég páromnak vett Dell Latitude 7400 2in1 gép majdnem kirepült a kezemből, mert úgy kaptam fel az asztalról, mintha az öreg Dell lenne, nyamvadt kis súlytalan penge az egész...piszok gyors kis gép, de nem cserélném el erre az öreg gépeimet.
De a következő cuccnál már én is figyelembe fogom venni a linux szempontokat.
Jó eséllyel minden működni fog már azon a gépen, ha most vesz valaki gépet, ott is a nagyon új hardverek miatt lehet gond, amíg a kernelek nem követik le őket.
-
Mostantól nem akkora gond az ilyen sem, mivel már nincs külön nonfree verzió, amit gyakran elfelejtenek a userek és a normál verzióból hiányzó driverek okoztak gondot.
Anno én is még a meglévő Win7-en másoltam floppyra hálókártya drivert, amit install közben kellett beolvastatni.
Nem volt egyszerű, lévén még épp nulla tudással voltam áttérőben Windowsról, ráadásul 10 évvel ezelőtt az ATI VGA fglrx driverének felrakása sem volt egyszerű... Amúgy azóta is a legjobb ötletnek tartom, hogy a működő Linux Mint mellé felraktam a Debian Wheezyt, ami kegyetlenül megdolgoztatott, de nem hátráltam meg. Sajna évek óta már csak userként használom a Mint-et és piszok sokat felejtek, itt nagyon nem előny, hogy az új Mint kiadást úgy rakom fel már ezekre a közel 10 éves üzleti notebookokra, hogy bedugom a kiírt pendrive-ot és böngészgetés közben felugrik az ablak, hogy indítsam újra, install kész. Fel sem tűnik, eközben pár perc alatt megadtam pár adatot... Sokat qrvult 10 év alatt a Linux nyilván, de ezt inkább a haladó userek érzik, home userek ezt nem bánják, mint ahogy azt sem, hogy Winnerek szerint nem plug&play a Linux.
Windowsos írás meg Debiant és Kali-t javasol a usereinek telepítésre...nyilván nem véletlen, mert ennyire nem lehet idióta.
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91275 üzenetére
Ez a hw kupac még mindig tud értékelhető vga teljesítményt adni, csendes és hűvös. Ugyanez laptopból 4-500k tuti lenne egy 2-300k-s laptoppal szerintem nem sokkal lennék előrébb. Asszony 3 kilós dell-je szignifikánsan gyorsabban renderelte ugyanazt a munkát, de cserébe kissé porszívózott. És nem is igazán vagyok előrébb, hogy pl egy render 27 perc vagy 49 perc, ezeket úgyis otthagyom háttérben, kész, amikor kész. Az asztalsebességem meg még mindig megvan.
(Meg biztos kicsit beteg is vagyok, hogy ilyen régi dolgokat tartok életben, e-hulladékképzés helyett.)De a következő cuccnál már én is figyelembe fogom venni a linux szempontokat.
-
válasz
BlackV #91270 üzenetére
Valami vga kezelést meg valami wifi adapter kezelést bármelyikre tudok csiholni
Nem pont erről szólt a kérdésed, amire írtam, hogy nem túl bonyolult!
Te eseted kicsit valóban bonyolult, a már éppen nem támogatott hardver(ek) miatt, ezzel egy mezei home user nyilván nem tudna mit kezdeni. Ha nem ezzel a hw-kupaccal próbálod ezeket a Linuxokat, már rég állandóra rendezkedtél volna be.
-
-szabi-
addikt
Sziasztok
Korábbi rossz tapasztalat okán eddig úgy telepítettem, hogy windows ssd-t lehúztam a telepítés idejére.
Erre most nincs módom.
Megeshet, hogy linux telepítő hozzányúl a win boot-hoz?üdv
szabi -
válasz
BlackV #91270 üzenetére
Eleinte nekem is szívás volt asszem 2009-ben.
Kb. egy év alatt végül mindent megoldottam, azóta a win csak dísznek volt fent, nem nagyon nyúltam hozzá, max akkor, ha valami progi (pl. androidos eszköz firmware telepítő) csak azon ment.Aztán a következő gépet már úgy vettem, hogy ne legyen hardveres szívás.
Nekem nem kellett kompromisszumot kötnöm, mert nem játszom.Most ott tartok, hogy akárhányszor windows-t kell használnom, olyan érzésem van, mint hosszú idő után meglátni valahol a TV adást; reklám itt, felesleges infó ott, logikátlanság amott.
Cserében én meg nem tudok spéci videovágáshoz, vagy egyéb grafikai munkához használható perifériákat használni, mert a legtöbb nem támogatott. Valamit valamiért.growler: igen, és meg is tudtam oldani végül minden esetben, de pl. a netinstall nem jött össze a driver para miatt, mert telefonról sehogy sem tudtam beadni a telepítőnek a drivert - hirtelen nem volt a közelben még egy pendrive.
-
BlackV
őstag
válasz
Reboot, minden működik, annyira nem lehet bonyolult.
Nem bonyolult működő linuxot csinálni, nekem 2x is sikerült elsőre, két külön disztróval. Valami vga kezelést meg valami wifi adapter kezelést bármelyikre tudok csiholni, nevezhetjük ezt már működésnek, hogy mutat a monitor képet, meg van internet kapcsolat.
A linux jó cucc, majd még játszom vele, de innentől már nem olyan alapállással, hogy én oda át fogok költözni tartósan. Szerintem a legjobb raspberry-n ott van hardverspecifikus support. -
válasz
A Broadcom B43 wifi működését a mai napig sem sikerült megoldani rendesen.
Marha vicces, amikor a debian telepítő szól, hogy kéri a wifi drivert pendrive-ról.
Annak idején a win95 telepítőnek kellett külsö sata driver.Át is alakítottam két notit félig emiatt.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #91259 üzenetére
Amúgy a wine egész ügyes lett az utóbbi időben.
Van egy hasonló megoldás, bár szintén WINE az alapja: Bottles.
Egy bajom van vele, mégpedig hogy Flatpak-es. Lehet felbököm a tesztgépre megnézni mit tud gyakorlatban.
Itt egy összefoglaló a fícsörökről: Bottles 2022.2.14 Release Lets You Easily Install Windows Apps on Linux -
válasz
#02705152 #91263 üzenetére
Ez a Far manager nagyon tetszett Win7 alatt, azt használtam TC helyett, de ma már elvagyok Nemo-val is ezeréve, a világ legegyszerűbb fáljmanager appja.
Ezt az Ubu 23.10-at még azelőtt szedted le, hogy levették a hivatalos oldalról valami orosz idióta miatt, aki az ukrán fordításba belepiszkált? Mondjuk ezt a verziót meg le lehet tölteni:
ubuntu-23.10-desktop-legacy-amd64
Egyszerűbb lett volna az ukrán fordítást kiszedni az iso-ból, de ők tudják.
-
válasz
BlackV #91261 üzenetére
Megint más egyszer felhúzni egy linuxot az valszeg állni fog a lábán sokáig, meg megint más naprakészen tartani.
Nyilván nem fog elkezdeni önállóan rendszert frissíteni a Linux, mint a Win, de ez meg inkább az előnye, mint hátránya. Épp minap csinálta meg a Germanyban lévő baráti 50+-ös házaspár a rendszerfrissítést a Cinnamon Frissítéskezelőjével, amúgy verzió upgrade volt, nem normál frissítés. Reboot, minden működik, annyira nem lehet bonyolult.
Egy a lényeg, se túl régi, se túl új ne legyen a hardverkörnyezet!
A wifi adapterek helyzete tényleg elég mostoha amúgy, ezért is linkeltem, melyeket érdemes Linux alatt használni. Sajna a gyártók sz*rnak a Linuxosokra... Én eddig range extendert használtam meg valami USB-s SIM biszbaszt, mindkettő plugandplay működött, biztosan nem tudták, hogy Linuxon ez nem lehetséges.
-
törölt tag
Csak hogy ne engedjük el a Win témát a Linux topikban, ha esetleg hozzám hasonlóan valakinek nem tűnt még fel, a legzseniálisabb Win fájlkezelőből, a Far Managerből Ubu 23.10 alatt van natív csomag far2l néven.
Far, Edge, .config alatt Microsoft könyvtár, tisztára otthon érzem magam... -
válasz
Warton #91259 üzenetére
Ha már fel van telepítve minden, ami kell, akkor valóban a linux is hibátlan, sőt.
Viszont az átlag júzer, és átlag szomszéd pistike, aki tud segíteni a júzernek mind a windows-hoz van szokva, abból a tudásból van sok, a linuxosból kevés.
Nemrég akarta haverom hogy tegyek neki fel egy linuxot ismerkedni vele.
Azon kívül, hogy az nVidia driverrel és pár spéci hardverrel szívtam, olyan "alap" dolgokat kellett újra tanítanom a havernak, hogy ha file kezelőt keres, akkor file kezelőre keressen a szoftver centerben, ne Total Commandert.Aztán jöttek a kérdések, hogy linux alatt miért nincs AI video felskálázás, mint madVR alatt, meg, hogy miért nincsenek smiley-k a viberben, és miért nem olyan éles a betű, mint Windows-on, ha ***%-on van a felskálázás, meg hasonlók.
Szóval vagy átszokik a júzer a linuxos dolgokra (ehhez már kell akarat, néhol lemondás), vagy rászorul egy szomszéd pistikére, aki ért hozzá, de ilyenből kevés van. -
BlackV
őstag
Egyforma körülmények között teszteltem a különböző rendszereket a különböző wifi adapterekkel. Késő este, amikor nincs torlódás se otthon, se a szolgáltatónál. A wifi stickeket ugyanarra a polcra raktam ugyanoda, a telefont pedig odadartottam kézzel.
A linuxon 30-60 mbps-tel ment ami winen 70-120 között ingadozott. Akár eos akár mint.Ubyegon2:
Megint más egyszer felhúzni egy linuxot az valszeg állni fog a lábán sokáig, meg megint más naprakészen tartani. Itt is tök véletlenül derült ki, hogy egy forumtarsnal lassan mennek a halak. Ott ugye az volt a mondás hogy ősrégi a rendszere. De ha meg új, akkor az a baj, wifi driver vs kernelem. De majd még megnézem mégegyszer, ha lesz újra kedvem.
-
válasz
-Skylake- #91257 üzenetére
Miért ne használhatna bárki, akár egy fodrász is desktop Linuxot? Ha nem olyan programot használ, ami csak Windowsra van, akkor minden gond nélkül használhatja. 5 évig dolgoztam egy PC kiskernek itthonról, mivel nem kellett spéci program, büngésző kellett meg netkapcsolat. Mellesleg amikor Linuxot választottam Win helyett, közel nulla IT tudással rendelkeztem és azok is nulla tudással használják az általam felrakott Linuxot, akiket már említettem. Én se vagyok hülye, hogy két családtagnak is kiküldök feltelepített notebookot úgy, hogy nem vagyok biztos azok tökéletes működésében, egyszerűen laikusként 5 évig használva megtapasztaltam a működésüket. Azt is hajlandó vagyok elfogadni, hogy a mai Windowsok már jobbak, mint a Win7, ami nálam annyira kiverte a biztosítékot, hogy totál fogalmatlanul 10 éve inkább megpróbáltam felrakni egy Linuxot. Nyilván sokan nem így látják. Mindenütt MS oktatás folyik, felsőfokú intézményekben is kötelező azon dolgozni, de különben mostani melóhelyemen is totál MS szoftvereket használnak, de ezeket is tudom online használni, még emiatt sem kellett Wint felraknom. (nem munkafolyamatokhoz kell nyilván, de birka nemzetközi cégek megkövetelik a kapcsolattartás miatt sok sw alkalmazását)
Mac meg nem egy OS, nem ismerem, de a zártsága miatt nem is akarnám használni. Igazából se a Mac-et, se a Windowst nem ismerem már, de nekem és a környezetemben sok embernek tökéletes évek óta a desktop Linux, nulla IT skillel is!
-
Warton
őstag
válasz
-Skylake- #91257 üzenetére
Amit leírtál kört pont azoknak való a linux. Ahol csak egy böngészőt kell használni esetleg az Office.com-on legyártani egy-egy doksit, messengeren (caprine) kapcsolatot tartani, emailezni, zenét hallgatni, netflixet nézni stb. arra tökéletes a linux.
A probléma ott kezdődik, ha valami windows specifikus cuccot kell használni, valami olyan számlázó programot, amit muszáj telepítened és valamiért a wine alapból nem tudja. Amúgy a wine egész ügyes lett az utóbbi időben.
Meg az NVIDIA egy nagy probléma, de az is csak akkor, ha Radeonról váltasz és hirtelen drivert kell telepíteni.
Meg a talán a játék az, ami nem mindig megy teljesen tökéletesen. De mióta vulkan kompatibilis VGA-m van azóta már ezzel is kevesebb gondom van személy szerint.
Amúgy egy sw telepítése linuxon: megnyitod a pamacsot, kikeresed mit szeretnél beírod a jelszavadat azt csá.
-
A wifinél a két legfontosabb tényező a terjedési akadályok-falvastagság és a környezet-éter terheltsége - lakótelep konta pusztai tanya.
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91256 üzenetére
en nem akarok flamelni. a linux is ugyan ugy szuper, mint a win. csak a linux inkabb azoknak valo akik szeretik a szamitogepet, a mac/win meg probal alternativat adni azoknak akiknek egy szukseges "rossz" az elethez/munkahoz. egy rendezvenyszervezo meg egy fodrasz nem azert fog szamitogepet venni/hasznalni mert szereti, hanem mert valahol meg kell rendelni a viragokat, hajfesteket, kapcsolatot tartani az ugyfellel, beszallitokkal. nem akar szamitogepet hasznalni, hanem tulkepp "muszaj" mert 2023-ban nagyon nehez olyat csinalni, amihez nem kell informatika. a linux pont nem ezeket az embereket szolitja, marpedig beloluk van tobb milliard es devops engikbol akik arra elveznek hogy meg az otthoni nas is kuber podon fut van nagyonis megszamlalhato mennyisegu. en ubuntut (server) es macet hasznalok a mindennapokban (munka is/privat is), eszembe nem jutna soha az eletbe szervernek hasznalni egy mac-et/windowst, kizarolag csak linuxot es ugyan igy soha eszembe nem jutna desktopnak hasznalni egy ubuntut, kizarolag csak macet / ha nagyon muszaj windowst. nem azer mer egyik szarabb mint a masik, hanem mert mindegyik mashol jo.
egy sw telepitese ha nehezebb annal mint ahogy macen a megnyitott dmg-t 1-1 berantod applications koze, az user szemszogbol egy tervezesi problema. es nem azert mert nem tudok cli-bol telepiteni, hanem mert a felhasznalobarat az igenis egy ikon drag and droppja. -
válasz
-Skylake- #91255 üzenetére
Legyen úgy, a Win default "plug&playebb".
Viszont nagyon nem örülne itt senki, ha egy Win/Linux flame alakulna ki! Én nem járok Linuxosként Wines szaktopikba, Winesek meg bennünket ne győzködjenek, a WIn super, de nekünk jó ez a Linux is!
Zárjuk is be az off/flame áramlást....
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91254 üzenetére
"Azt kijelenteni, hogy nem "plug & play" rendszer, kb idiótaság, mert default az. Nem minden esetben működik akként, de ez egyre ritkább, viszont az előbbi megfogalmazás azt jelentené, hogy alapból nem az."
nem tudok erre mit mondani. akkor "kicsit" / "elegge" plug&play, csak "kicsit" megsem az. vagy nemtudom. akkor mibe maradjunk, a windows default "plug&playebb"?
-
válasz
-Skylake- #91250 üzenetére
Egy átlag normális hardveren, legyen az desktop, notebook, nincs szükség terminalozásra. Biztosan nem akartad érteni, amit írtam arról, hogy sok családtagnak, ismerősöknek raktam fel Linux Mint-et és évek óta használják. Egy házaspárnak, akik kinn dolgoznak, úgy adtam oda a használt üzleti gépeket, hogy felraktam a rendszert és úgy használják gond nélkül, hogy előtte Wint használtak. Szerinted ők használnak terminalt? Saját gépeimen évek óta nem kéne terminalt használnom, de áttekinthetőbb azzal csomagkezelni, monitorozni.
Nyilván vannak olyan problémás hardverek, amikhez kellhet terminal.
Azt kijelenteni, hogy nem "plug & play" rendszer, kb idiótaság, mert default az. Nem minden esetben működik akként, de ez egyre ritkább, viszont az előbbi megfogalmazás azt jelentené, hogy alapból nem az.
Amúgy csodálkoznék, ha wifi sávszélesség téren a laptoposoknál is minden mindig patent lenne linuxon. Szerintem kva kényes a driverezésre ezen a téren és folyamatos bizonytalanság, driverek spájzolgatása, próbálgatása.
Csodálkozhatsz, mert a teljesen normális a wifi sávszélessége is. Ez a driver bizonytalanság is marhaság, biztosan vannak olyan hardverek, amiken az, de én az eddig kezelt gépeim átlagos felépítésűek voltak...nyilván mezei laptopok helyett használtüzleti notebookokkal foglalkozom csak...
De nem akarok én senkit győzködni, csak a baromságokat nem jó olvasni. A full DE-s Linux plugandplay és nem kell terminalt használni. Nem értek hozzá, mindössze 10 éve használok Mint-et, rengeteg gépre telepítettem ugyanezt és leírtam a tapasztalataimat.
Teljesen normális dolog, ha valakinek a Win vagy Mac használhatóbb, használja azt. No ezzel már a jövő évi Windowsos kvótámat is elhasználtam...
-
-Skylake-
addikt
válasz
sh4d0w #91251 üzenetére
wow tenyleg. elarulod kerlek, hogy a 20 eves gazdmen hallgato diaklany meg az 50 eves anyuka aki recepteket nezeget meg lakberendez a pinterest feedje alapjan az pontosan mikor es miert kellene telepitsen 3rd party guit a defenderhez ? te is full direkt nem erted amit mondok...TENYLEG azt gondolod, hogy a defendernek azon funkcioja amit CSAK powershellbol ersz el, az egy tomegigeny ? komolyan ezt gondolod ?
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91222 üzenetére
Amelyik legalább kettőben szerepel, az tuti jó lesz.
Úgy már nem volt sok lehetőség, mert további feltétel volt számomra, hogy valamilyen high gain antennás cucc legyen és minimum 300mbps és, hogy lehessen kapni. Így vettem egy Archer T4u-t a linux alá ajánlott listáról, de csak az egyiken szerepelt.
Mint fel sem ismerte, linux installation guide-ot szépen követtem, de sudo make-nél ledobta kernelfájással. Eos indításkor felismerte, adott is alá valami drivert, de sávszélességben fele annyira teljesített mint win10-en, cd-ről telepítés után. Aztán nézegettem még a régi sticket is, bár szerintem halódik, de az is jobban teljesít sávszélességben winen, pedig az aztán egy most popular széria.
A teszthez a https://fiber.google.com/speedtest/ -et használtam egyforma hosttal. Referenciának pedig az androidos telómat használtam, hálózati túlterheltség stb kizárása érdekében. (Egyébként a teló jó 20%kal még a wines kombónál is jobban teljesít a mért pontokon.)ebbe a Windowsos sztereotípiába sokan belecsúsznak, ha Windowson valami nem jól működik, szar a hardver, ha Linuxon valami nem jól működik, szar a Linux!
Szarnak nem szar, csak szenvedős. (Nem a terminálozós rész, azt imádom rpi-n is, hanem az állandó zsákutcák.) Biztos össze tudnám valahogy varázsolni kellő kitartással, de aztán retteghetek, ha kernelt kell frissíteni, hogy vajon jó lesz-e, vagy megint agybaj. Szóval szerintem lassan kiszállok.
Amúgy csodálkoznék, ha wifi sávszélesség téren a laptoposoknál is minden mindig patent lenne linuxon. Szerintem kva kényes a driverezésre ezen a téren és folyamatos bizonytalanság, driverek spájzolgatása, próbálgatása. -
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91242 üzenetére
"Ma már egy fullos desktop disztrót felraksz és használod, mi ez, hogy nem "plug & play" rendszer?
Ez se látott még Linuxot, max 10-15 éve..."
atfogalmazom neked, bar gondolom direkt nem akarod erteni:
ha egy rendszen BARMIKOR, BARMIERT szukseg van arra, hogy elo kelljen venned egy terminalt (marpedig linuxon erre kimondottan gyakran szukseg van) a mindennapokban (ergo a user megveszi-hazaviszi-facebook/youtube/excel) , az nem felhasznalobarat. mert a felhasznalok ezt nem csinaljak. ezt egy win tudja, egy mac tudja, egy linux meg nem. nem azt mondom, hogy nem kellhet winen egy cmd vagy linuxon egy terminal, hanem azt, hogy parom 10 eve elvan macen itthon / winen munkaba ugy, hogy eletebe soha nem latott meg terminalt azon kivul amit en mutattam neki just for fun. linuxon ilyen nincsen, mert nincsen. sose volt, sose lesz, mert nem errol szol az a rendszer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarosan kivezetik az X11 támogatást a Gnome-ból. Meg a Fedorából is. https://www.youtube.com/watch?v=_gjVRwN98ww
-
Aha, aztán megint megrázod a banánfát és akkor ki fogja itt művelni a népeket?
Ebbű baj lesz more!
-10 off Nemsoká vége a nagy szabadéletemnek, jön a robotmeló újra!
De hogy ON2 is legyek, bár szerintem az is elég off, hogy a Windows milyen trükkös dolgokat talál ki...Kapitány linkjében ott van, hogy válaszd ki a disztrót...és Ubuntu, Debian, Kali a sor...ebből valamennyire az Ubuntu lehetne célcsoportos, Debian még mindig nem Win utáni ketdőbarát disztró, a Kali meg kifejezetten egy csapda.
Érdekes, hogy ami Windows utáni áttéréshez valóban alkalmas, az nem szerepel a kiválasztandók között, nem írom le, mindenki tudja melyik disztró az.
Hogy micsoda? A Microsoft segít, hogy megszabadulj a Windowstól
Aztán ez az írás is tagalja valahogy a témát, de totál idióta felkezdéssel...
A Linux legnagyobb hátránya, hogy nem igazán "plug & play" rendszer, hozzáértés hiányában még az egyszerűbb műveletek végrehajtásánál is komoly fejfájást okozhat a Windowshoz vagy macOS-hez szokott átlagos felhasználók számára.
Ma már egy fullos desktop disztrót felraksz és használod, mi ez, hogy nem "plug & play" rendszer?
Ez se látott még Linuxot, max 10-15 éve...
Nekem féléve a W11 nagyobb fejtörést okozott, amikor először bekapcsoltam a Dell Latitude 7400 2in1 gépet és elkezdte felrakni magát a win, aztán be is halt valami biztonsági bizbaszt hiányolva...csak ültem és pislogtam. Nesze neked "plug & play" rendszer, apádanyád, az a plugandplay!
[ Jelentem, feljelentem! :-) ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A következő OFF-nál kitrölöm az előző 10-et.
ON: hamarosan engedélyezik a Wayland backend-et a Firefoxban. https://www.phoronix.com/news/Firefox-Wayland-Possibly-Soon
ON2: hivatalos MS leírás arról, hogyan telepíts Linuxot! o.O
https://learn.microsoft.com/en-us/linux/install -
Persze, tudom, de ez éppen itt indiferens. Egyébként beszólsz mindenkinek, hogy ne itt offoljon és utána pofátlanul ideoffolsz?
Jó lennél akár te is nagybetűsnek. No gondolom kapom is a bant nemsoká, valahogy mindig feljelentődök ilyenkor...
(#91235) K0zm0
Óóó...ez most szívenütött nagyon.
Néha fel kell rázni a punnyadó állapotban leledző népeket, ez amúgy teljesen tudományosan ment nálam.
(nem Linuxos topikokban is remekeltem már...)
-
Kizárt, hogy mindenki kihalt onnan, akik anno rühelltek! Nagybetűsök most sem szeretnek, bár mostanában nem kapok bant...
Köszönjük jelentkezésedet, de a múltbeli összezördülésed a moderációval és topikgazdákkal visszatetszést keltene, amit jelen esetben nem szeretnénk. 2020. április....
-
cigam
titán
Nem mennétek át a Linux felhasználók OFF topikja-ba?!
-
Nyuggerszekció jól szétoffolja a topikot!
Nem lennék itt Topikgizda...
Inkább vállalnátok Tg funkciót a Linux Mint topikban, ahogy nézem, annyira elárvult, hogy legfrissebb infó az Összefoglalóban, hogy megjelent a Linux Mint 18.
Én bejelentkeztem oda még 1x, de azt mondták nagybetűsök, hogy sajnos a többi Tg nem nézné jó szemmel... az egykor virágzó jó kis topik meg enyészik!
(#91227) májkimiki
Mondjuk úgy, nem ő viseli a nadrágot! Ez ebben a korban már simán megvan!
Ja és az Ubuntu topik dettó!
Vagy legalább az a három EndevaúrOS fan csináljon egy nagyon segítőkész topikot!
-
válasz
tordaitibi #91228 üzenetére
Mármost a két legújabb slax 64bitest is elhelyeztem a galambdúcban
-
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #91223 üzenetére
Szentül meg voltam győződve, hogy gatyát viselsz!
-
válasz
Ezek a live linuxok valóban élő telepített linuxok konkrét user és konkrét jelszó használatával és meglehetősen végtelen további életlehetőséggel és bővíthetőséggel.
#91223 tordaitibi :
az inkontinencia még mindig jobb mint az impotencia -
válasz
Köszönöm szépen az elismerő becsmérléseket, Ubi Neked is! Valóban picit perverz, de adott célra megvalósítható és pompásan működik. Az elkészítése kicsit munkás, de minden linux tudás nélkül józan paraszti ésszel átlátható. ... És konkrét válasz egy konkrét kérdésre.
-
Mazochizmus jelentése: (Wikpedia, Idegen szavak gyűjteménye):
"egyfajta szexuális eltévelyedés, melyben a nemi izgalom akkor fokozódik, ha valaki fájdalmat okoz vagy megalázza az érintett személyt"
"Amikor bizonyos fájdalmak szexuális jellegű izgalmat és testi vagy lelki kielégülést okoznak."
Őszintén, a mutatvány közben hányszor mentél el?
Bár.. a Ventoy projektem közbe én is észrevettem hogy többször nedves lett a bugyimAztán kiderült hogy szimpla inkontinencia.
Gratula a projekthez! -
válasz
BlackV #91220 üzenetére
Hát igen, ebbe a Windowsos sztereotípiába sokan belecsúsznak, ha Windowson valami nem jól működik, szar a hardver, ha Linuxon valami nem jól működik, szar a Linux!
Mondjuk pont a wifi dongle egy olyan kivétel, amivel tényleg lehet szívni Linux alatt, szóval szerencséd, hogy újra lecsekkoltad Win alatt is.
Ez az eszköz akkor repüljpáva....
Ezek közül vadásszál, ha kell új:
Top 10 Linux Compatible Wireless Network Adapters
13 Wireless USB Network Adapters Linux in 2023
Amelyik legalább kettőben szerepel, az tuti jó lesz. Ezt a drivert se ártana elmentened, hátha jól jön még...
(#91221) csixy
Drága lecsó....
Ez elég kegyetlenül hangzik!
-
Ubuntuval nem tudom, de debian alapúval megcsináltam a Tomas Mateicek féle [Linux Live Kit] segítségével. Azért csak debiannal, mert a távolabbi leszármazottakkal nem működik az egérkurzor, csak egy függőleges vonal mentén mozog. Kell, hozzá egy telepített linux, ennek a grub menüjével fogjuk tudni bebootolni a többi live linuxot, amiket egy külön Ext4-es partíción helyezünk el a saját mappáikban. A készítés módja a következő: Telepítek valahová egy debian linuxot. Legyen telepítve a genisoimage és a zip, bár ezekre mégsem lesz szükség, de enélkül nem indul el a buildelési folyamat.Letöltöm a Linux Live Kit legutolsó stabil verzióját , kicsomagolom. A mappájában a config fájlban a LIVEKITNAME="linux" sorban a linux stringet egyedire változtatom, pl debian1 . A liknuxomból a felesleges adatokat törlöm pl a böngésző előzményeket luxálom. A linux live kitet mappástól a /tmp -be átrakom. Sudo su. Belépek a kit mappájába és elindítom a ./build scriptet. Buildel. Lesz egy linuxdata mappa. Ebből a mappából az esetünkben a debian1 mappát amiben 3 mappa van (a boot, changes és a modules) a korábban említett Ext4-es partícióba másolom. A debian1/boot mappából mindent törlök, csak az initrfs.img és a vmlinuz maradjon benne. A korábban említett Ext4-es partíció UUID-jének ismeretében a rendes telepítésű vezérlő linux /etc/grub.d/40_custom fájlját valahogy így kell editálni:
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry "xOS_LMDE6perch" {
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
linux /lmde6/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
initrd /lmde6/boot/initrfs.img
}
menuentry "spiral_mate_perch" {
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
linux /spiral_mate/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
initrd /spiral_mate/boot/initrfs.img
}Ezután már a vezérlő linuxban csak egy sudo update-grub rikkantás kell és készen vagyunk. A telepített linuxokból készített live-linuxok persistens módban működnek és az Ext4 fájlrendszer miatt el sem romlanak. Újabb kernel esetén viszont a kernelváltás sajnos nem fog megtörténni , gondolom, hogy ugyanezt egy usb-s NVME SSD-re megcsinált Ventoy-jal is el lehet követni.
Pár illusztráció: -
BlackV
őstag
Közben már winen se stabil a jelerősség, lehet halódik a cucc, akkor sztornó.
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91217 üzenetére
Na most kezd tele lenni a tököm. Eos-on és Minten is ugyanazt a a drivert mutatja a kimenet. Ugyanúgy halvány a wifi, speedtest.net mindkét linux rendszeren 50-80 mbit, win10 140mbit. Tényleg, ennyire ne legyen már niche egy usb-s wifi stick a linuxnak, amit a media marktba-n vettem ~2 éve. [link] Van hozzá valami install guide linuxra, de agybaj. Nincs is olyan filenév a mappában amit magyaráznak a PDF-ben. Ilyen unalmas baromságokhoz, hogy wifi stick-kel küzdeni nekem nincs idegzetem.
-
válasz
BlackV #91215 üzenetére
Rendszerbeállítások / Illesztőprogram kezelő-t nézd meg, ha ott nincs wifi driver, akkor elméletileg
r8169-dkms
csomag lenne jó, ezt rakd fel, ha nincs fenn. Ha fenn van, akkor mégsem jó, keresgélni kéne, de mivel az EndevaúrOS-en jó a driver, megnézed ott, mi a neve és itt keresel egy azonos nevűt.No ez eddig jó volt, csak nem a wifi driverről szólt...mindegy, nézd meg akkor ezt.
-
BlackV
őstag
Linux Mint, gyenge wifi jel erősség. Ugyanaz a tp-link usb stick winen és endeauovaouarosOS-en is kb maxon a wifi jel (relatív), de Mint-en valamiért 30%-on.
Megnéztemiwconfig
abszolút értelemben is gyenge jelet jelez, -88dBm
Otthon wifi mesh hálózat 2 extender. Először arra gyanakodtam, hogy valamiért a lakás végében a gyengébbik mesh pontra csatlakozik, de nem. Megnéztemnmcli device wifi list
kimenet szerint az erősebbikre vagyok csatlakozva.
Bármi ötlet? Szar a wifi stick drivere? Amúgy van hozzá telepítő CD-m(!), igen CD, lehet röhögni és le is tudom játszani.Még linux driver is van hozzá de fogalmam sincs azt hogyan kell telepíteni.
-
growler
őstag
Csak agymenes!!
Nem kulon root mappakban, hanem egy nagyobb kiterjesztett particion belul levo logikai particiokra?
Es legacy telepites eseten a gub-ok kerulhetnenek particiokra.
grub2 telepítése partícióra: (pelda)sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imghttps://github.com/alberthdev/alberthdev-misc/wiki/Installing-GRUB2-to-a-Partition
-
Meg ha néha kellene egy nagyobb terület, pl. egy letöltött sorozatnak, ami nincs fent streamingen, akkor is jobb, ha egyben van a szabad hely.
OK, de ezt már nem egy 60GB SSD-n valósítjuk meg, én azt hittem ez valami kísérleti dolog lenne...
(#91212) csixy
Majdnem meg is említettelek, hogy neked vannak ilyen elvetemült ötleteid...de ugye azt most megpróbálni igen erős anakronizmus lenne, lévén majd akkora RAM-ban futtatod a disztókat, mint itt esetünkben a meghajtó mérete. Ezt azért ne feledjük!
-
"mert nem egyforma ütemben fog hízni a több OS."
Ez qrva nagy szikra, ami kipattant a fejedből. Ha beválik, nem kell előre tervezni, mert bármikor lehet nyitni egy újabb mappát egy újabb OS-nak. .... mekktrooooóbállllllommmm!
Az biztos, hogy több debian alapú telepített osból készített live linux konzervvel menni fog a társbérlet. -
válasz
ubyegon2 #91207 üzenetére
Nem tudom, hogy lehet-e, régebben próbáltam, akkot nem jött össze.
Ezért maradt fent egy win. De már annyira nem is érdekes számomra.Nem az SSD miatt akartam, hanem mert nem egyforma ütemben fog hízni a több OS. Meg ha néha kellene egy nagyobb terület, pl. egy letöltött sorozatnak, ami nincs fent streamingen, akkor is jobb, ha egyben van a szabad hely.
-
válasz
tordaitibi #91200 üzenetére
Azt te csak hiszed!
Én már 5 nyugdíjat kaptam júnis 1. óta. ... Dolgozom tovább. -
Örülök, ha legalább addig eljutottunk, hogy megtisztítod azt a kis meghajtót a Wintől!
ne 4x15GB legyen a szabad lemezterület, hanem 1x60GB.
De azt ugye tudjuk, hogy max téged zavar, hogy a 60giga négyfelé van osztva, az SSD vezérlőjét nem nagyon érdekli, nem is lát particiókat, csak szabad helyet és ezekkel egyben tud garázdálkodni.
Sose csináltam még, ezért kérdezem, a Windows iso-t nem lehet amúgy Linuxos pendrive-író appokkal kiírni? Minap épp kellett volna pár percre egy Win, megállapítani egy küldő NVMe SSD ház smartképességét, a Win7-re már kiírta, hogy ezen nem fut...a nevét most meg ne, mondom. Nyilván azóta okafogyott a dolog, a WIn7-et frissíteni meg már nem is lehet talán.
-
válasz
ubyegon2 #91205 üzenetére
"Gondolod így megoldható lenne egyetlen frissítéssel az összes disztró upgrade-je?"
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ne 4x15GB legyen a szabad lemezterület, hanem 1x60GB.
De akkor marad az, hogy leszedem a windows-t, ami úgyis csak arra volt, hogy ha valakinek kell kiírni win iso-t, akkor tudjak segíteni. Ennek ezek szerint most vége.
Kössz az infókat!
-
de ha külön partíción vannak, akkor mindegyiknek kell külön szabad hely a frissítéseknek, és így elég passzentos lenne a végére.
Gondolod így megoldható lenne egyetlen frissítéssel az összes disztró upgrade-je? Ha elméletileg lehetne így, akkor annyira azonos lenne a disztrók alaprendszere és csomagjai, hogy kb klónok lennének, de akkor meg minek több? Egyébként egy adott frissítés nem használ el sok helyet, hiába tölt le akár 800megát is, kiírja a frissítés végén a terminal, nem szoktad nézni?
De gyanús, hogy adott fs-en több bootfájlok megférjenek partición belül...
Szerintem marad a bővítés.
Ezek se nagyon említenek ilyesmit, márpedig a particionálás témánál lenne célszerű keresni...
How to Create Disk Partitions using cfdisk
Understanding linux parted utility
Understanding linux fdisk utility
De lehet nem ilyen kezdőszintű leírásokat, appokat kéne keresni...
-
válasz
ubyegon2 #91202 üzenetére
Igazából annyi, hogy egyrészt érdekesség, másrészt egy kis SSD van a mostani laptopomban, amin lazán elférne a több OS, de ha külön partíción vannak, akkor mindegyiknek kell külön szabad hely a frissítéseknek, és így elég passzentos lenne a végére.
Viszont, ha különösebb gond nélkül megoldható lenne az azonos partíciós install, akkor nem kellene bővítenem. -
Érdekes felvetés ez, egy partición több OS...szerintem nem működik így, de amúgy mi lenne ennek a célja egyáltalán? Ha csak nem beszorítod magad a legacy/MBR max 4 fizikai particiójába
!?(#91203) I02S3F
Nem tudom, de szerintem Bici azt ismeri, itt fizikai particiókra gondolhat inkább. Ott meg nem megy ez, legalábbis az általam ismert particionáló módszerrel biztosan nem.
-
válasz
tordaitibi #91200 üzenetére
a hatvanat taposom, nem őskövület vagyok hanem a naprendszer kialakulásakor ittfelejtett évmilliós lelet
Atyaég...én meg azt hittem, én vagyok itt a korelnök! No mindegy, nem sokkal vezetsz ám...
Egyébként én már 40-nél is el voltam keskenyedve, 50-nél meg...Viszont neked az Ubid is matujalem, én meg azért legalább a Mint-et fiatalon tartom. Túl alacsony egyébként nem lehet a Linuxosok átlagéletkora, már csak abból is gondolhatnám, mert melóhelyen fiatalok vannak 98%-ban és jó részük csak nézett rám, mikor PC, notebook szóba került...érted! Nem a Linux vagy a különféle SSD-k, hanem olyan, mint számítógép...az nekik már oldschool teljesen.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest