- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet, hogy nem frissült
Ez nem Windows, ha userként frissíted, akkor frissülnek a csomagok, nincs olyan, hogy lehet...
De a
history.log
meg aterm.log
pont azért van, hogy lekövetheted az összes frissítést és csomagkezelést./var/log/apt
elérési úton találod fentieket.Egész jól lekövethető még laikusként is, mikor mit csináltál:
Start-Date: 2023-09-26 13:22:48
Commandline: /usr/bin/apt remove transmission-gtk transmission-common
Requested-By: ubyegon (1000)
Remove: transmission-gtk:amd64 (3.00+mint1+faye), transmission-common:amd64 (3.00+mint1+faye)
End-Date: 2023-09-26 13:22:49
Start-Date: 2023-09-26 13:23:20
Commandline: /usr/bin/apt install gparted smartmontools
Install: gparted:amd64 (1.3.1-1), smartmontools:amd64 (7.3-1+b1), gparted-common:amd64 (1.3.1-1, automatic)
End-Date: 2023-09-26 13:23:23
Start-Date: 2023-09-26 13:29:45
Commandline: /usr/bin/apt install qbittorrent
Install: libqt5xml5:amd64 (5.15.8+dfsg-11, automatic), libqt5sql5:amd64 (5.15.8+dfsg-11, automatic), qbittorrent:amd64 (4.5.2-3), libqt5sql5-sqlite:amd64 (5.15.8+dfsg-11, automatic), libtorrent-rasterbar2.0:amd64 (2.0.8-1+b1, automatic)
End-Date: 2023-09-26 13:29:47Meg valamit ki is kapcsoltál, ha jól emlékszem, ablakanimációkat talán....erről jut eszembe, jóval kevesebb ablakanimáció opció választható, mint előző kiadásoknál, legalábbis LMDE6-nál ezt látom.
Amúgy meg nem véletlen mondom, mint a pereces, hogy Linux Mint Cinnamont próbáld ki! Ha kell is valamit állítani, szerintem itt a legkevesebb és nyilván GUI-ból is viszonylag egyszerű KDE-hez képest mondjuk, az nekem től sok beállítási opció már.
-
Hát nem tudom, miféle update-ek járnak arrafelé, itt ma csak a FF frissült, tegnap meg a Nemo...pedig már a DW-n is fenn van a végleges kiadás, lehet a beta már majdnem kész állapotban volt? Mondjuk Mint eddig is elég konyhakész beta-kat adott ki.
Amúgy most a helyedben lecsekkolnám, milyen csomag/ok frissült/ek, mert akkor annak köze lehet ahhoz, ami miatt jól működik/nem működik jól nálad valami!
Vagy csak eccerűen jó lett, hiszen ez is Linux Mint!
LMDE6-ról beszélünk még mindig? OK, hogy reggel még az volt, de nálad soha nem lehet tudni!
-
válasz
CPT.Pirk #90890 üzenetére
De hát 1-2GB upgrade csomag az teljesen természetes Arch alapú disztróknál, akár hetente többször is.
Hát igen, de 3 hónap alvóállapot után kora reggel a képembe tolta...
Ilyeneket írnak komolyan...
it left a friendly and extremely helpful community
to creating a new distro with that vibrant community at its core
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #90889 üzenetére
De hát 1-2GB upgrade csomag az teljesen természetes Arch alapú disztróknál, akár hetente többször is. A csúcson a Chakra is így működött.
"EndevourOS-sel az elején annyi volt a bajom, hogy a weboldalukon nyomatták, hogy mennyire kedves supportfiúkák vagyunk...hát bocs, de ne kedvesek legyetek, hanem hatékonyak." őőőő mi? Áhh inkább hagyjuk.
-
válasz
CPT.Pirk #90888 üzenetére
EndevourOS meg Manjaro is felkerült pár hónapja, de Mint upgrade mindkettőt kinyírta, a szokásos kernelpanic jött csak be boot-kor...viszont amikor Debian testing-et upgrade-eltem 11 to 12, valami csoda folytán nem csak bekerült a bootlist-be, hanem normálisan el is indult mindkettő.
Viszont az van, hogy a Linux Mint mellett a második igazi kedvencem a Chakra volt, azt lehetetlen pótolni! Lehet be is nézek a Manjarora, legutóbb, mikor benéztem és kiírta, mekkora upgrade pakkja van, el is menekültem.
EndevourOS-sel az elején annyi volt a bajom, hogy a weboldalukon nyomatták, hogy mennyire kedves supportfiúkák vagyunk...hát bocs, de ne kedvesek legyetek, hanem hatékonyak.
Eddig egyetlen dolog volt, amire egy hónap alatt se jöttem rá, hogyan oldjam meg. No pont a lehető legkevésbé kedvesnek nevezhető ember dobta a megoldást rá! (még a linuxmint,hu-n volt ez a processor.nocst=1 kernelopció téma volt ez)
Amúgy kösz a jelzést...bár jobban örültem volna, ha azt írod, feléled a Chakra!
-
Az most hibátlan, hogy kikapcsoltam az effekteket.
Hoppa!
Lehet IGP-s Intel gépnél ez a megoldás. Nálam mindkettő Mint ugyanúgy fut, érdekes. Amúgy fogadjunk, hogy az Awrcwiki IntelGraphics oldalt nem bogarásztad még át! 6.1 Tearing fejezet is érdekes lehet, de az egészet átt kell nyálazni, ha Intel IGP-je van az embernek és valami nem OK.
-
Nade nem erőltetem, ezzel jönnek
Mert a nem LTS disztrókat nyomod ezerrel.
Egyébként LTS disztrók nem jönnek azzal, még a Ubuntu 23.04 is 6.2-vel jön...még a beta 23.10 is. Persze lehet hamar frissíti a kernelt, fene tudja....
KDE tud smooth lenni, Cinna miért nem?
Többnyire tud az lenni, nagy ritkán az adott hardverösszetétel és az adott beállítások miatt mégse az, ilyenkor kell a Rendszerbeállítások menüben kicsit állítgatni. Anno nekem épp KDE volt annyira smooth, hogy elég sokat kellett annak a Rendszerbeállításaiban kavarnom. Addig egyetlen disztró volt, ami KDE-s és eszméletlen smooth volt minden variálás nálkül, persze, hogy leállt a fejlesztése!
A Chakra volt az.
-
válasz
bobalazs #90882 üzenetére
Hát ez egy ilyen folyamat, nem akatok systemd-s disztrót, valami nem fut csak systemd-vel(elég sok ilyen van)...két választás van, vagy a systemd nélküliségről mondunk le vagy az éppen erőltetett app-ról.
Nekem amúgy fura, hogy a systemd-től ódzkodnak az emberek, ezért régi initrendszert akarnak, de !!! snap az azért jöhet! Ha ezer évig élek, se fogom ezt megérteni!
-
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #90881 üzenetére
Nem az nem működik, hanem a snappd app = Authy, ha nem systemdként van indítva az mx linux.
Nem tudom hogy akarom e, kell e nekem systemdként használnom a rendszert egyáltalán. Alap telepítéssel nem abban indul. Hátrányom sem tudom mi származik belőle.
Köszi a leírást, nem néztem utána mi a systemctl. Marad így nem lesz felrakva Authy, majd telóról megy és kész. -
válasz
bobalazs #90880 üzenetére
systemctl enable --now snapd apparmor
Mégsem oké, nem systemd ként inditva a rendszert a snapd app nem működik.
A systemctl-lal akarsz managelni valamit és nehezményezed, hogy nem működik? Ha nem systemd-s a rendszered, akkor miért?
Nézz utána kicsit...
systemctl - control the systemd system and service manager
(#90874) natë
Sajna egyik linkből sem derült ki sok, az főleg nem, miért erőlteted a 6.5-ös kernelt...hacsak azért nem, mert már tudod, hogy egyik disztrón se működik!
Csakazértis!
Ez a Cinnamon gond meg, elég sok effekt beálíltás van, ahogy a linkelt oldalon is írják. Vagy próbálgatod őket vagy egyszerűen kikapcsolod az effekteket.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Rat.Sand #90878 üzenetére
Igen system-d mentes.
Azt kapom
systemctl enable --now snapd apparmor
ra hogy
Synchronizing state of apparmor.xervice with SysV ser4vice script with /lib%systemd/systemd-sysv-install.Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable apparmor
insserv: fopen(/etc/init.d/.depend.boot): Permission denied
insserv: fopen(/etc/init.d/.depend.boot): Permission deniedSystem has not been booted with systemd as init system (PID 1) Can't operate.
Failed to connect to bus: A gép nem müködik -
bobalazs
nagyúr
https://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?t=77324
Hogy lehet snapd feltelepíteni mx linuxon? Kellene az Authy applikáció.
-
válasz
classic B #90864 üzenetére
Nem azert ostoba, mert maskent mukodik, hanem azert, mert ostoban mukodik. Ha Windows-on egy file-nak txt a kiterjesztese, akkor alapbol notepaddel nyilik meg. Ha atnevezem cpl-re, akkor a control panel nyitna meg, aminek nem ertelmezheto a file tartalma.
Minek lehet ezt hivni, ha nem ostobasagnak?
Egyebkent: ha tevedtel, nincs azzal baj, ha beismered.
-
válasz
classic B #90864 üzenetére
Még annyi, a kiterjesztés a user dolgát nagyban megkönnyíti de pl. Androidon gyakorlatilag nincs is user szintű kiterjesztéskezelés.
Ott a könyvtárkezelés is ismeretlen (átlagról beszélek, ma már kimondottan nehéz egy normális, használható beépített fájlkezelőt találni a telókon) , ehelyett kiterjesztés alapú a megszokott.
Pl. a mediaplayered bedarálja az összes, a main activity-jébe benne lévőket, mpeg, mp4, webm, a mediakonténerek stb. Képnéző jpg jpeg png stb. stb. Mindegy hol, milyen mappastruktúrában helyezkednek el az adott kiterjesztések.
Ez felhasználói plázacicás szempontból roppant kényelmes, teljesen felesleges tudnia hogy épp egy mp4, 3gp, h265 vagy egy matroska videót néz éppen.
Vagyis a user nem mappákba kotorászik, és onnan indítgat videókat meg zenéket hanem ezt a "terhet" leveszi a válláról a rendszer mivel ömlesztve kapja, ez mondjuk egy 2-3000 darabos mp3 gyűjteménynél eléggé frusztráló is lehet -
Most megnéztem, nincs még a beta-ra semmilyen rendszer-komponens update, a DE résznél is a Nemo frissül csak. Lehet azért, mert tükröt váltottam a beta installnál és nem került még be az összes tükörre a változás.
Amúgy ugyanolyan stabil, mint az Ubuntu alapú Mint Cinnamon, ami tényleg furcsa, hogy a Frissítéskezelőből kikerült a Kernelek almenü...
(#90864) classic B
azért, mert nem tudom kipróbálni, különben megtettem volna, elhiheted
No várjunk, nincs Linuxod a gépeden? Abból indultam ki, hogy ha valaki nem használ egy adott OS-t, akkor nem is érdeklődik azzal kapcsolatos apróságokkal kapcsolatban...én például 10 éve nem használok Windowst, nem is kérdezgetek a Wines topikokban semmit.
-
classic B
senior tag
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #90859 üzenetére
Nah ezt pl nem tudtam, de megválaszolja a multkori jelenséget: LO-> Export as pdf -> iPhonera átdobom: filehiba
Hát a filenévben nem volt kiterjesztés. Hozzáadtam hogy .pdf és minden ok
Nem tudtam a hátterét de már tiszta így.
-
-
válasz
classic B #90857 üzenetére
Ha pdf-et nevezünk át xlsx-re (vagy ods-re), akkor is pdf-ként nyílik meg?
Nyilván, de itt adott DE-nél lehetm hogy más nyitja meg, mint ha .pdf lenne, mivel alapból be lehet állítva a fájltársítás, így az xlsx-et nem ugyanaz nyitja meg, mint a .pdf-et, de ha azt az appot választod ki jobbgombos menüben, akkor abban is ugyanazt a pdf-et nyitva meg, pdf-ként.
De nem nagyon értem, miért nem próbálod ki, ahelyett, hogy itt értetlenkedsz?
Csináltam egy pdf-nek
.uby
kiterjesztést, ugyanúgy a pdf olvasóval nyílt meg. -
válasz
classic B #90857 üzenetére
Minden fájl fejlécében benne van hogy mi is tulajdonképpen.
Pl. nevezz át egy blablabla.jpg képet pdf vagy mp3-ra és egérrel húzd bele az Irfanview képnézőbe.
Fel fog dobni egy ablakot, hogy a blablabla.pdf fájl kiterjesztése helytelen, viszzanevezzük .jpg-re?
A Win a kiterjesztést részesíti előnybe, linux rendszerek meg a fájl fejlécet.
Van amikor ez nem teljesen jól működik egyébként de ha a szokásos fájloknak, pdf jpg txt stb. kitörlöd a kiterjesztését, a Linux rendszerek gond nélkül megnyitják. Próbáld ki.
Win ilyenkor bután áll, de ha a fájlt belehúzod egy, annak kezelésére képes programba akkor megjeleníti gond nélkül. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Rimuru #90854 üzenetére
"Ha egy valid deb (mint file format) fileod van es kitorlod a nevebol a .deb-et (mint kiterjesztes) attol az meg deb (format) marad tehat igen hasznalhato lesz."
Ez néha még a programozók agyában sem tiszta mi a formátum típusa vs. konténer típusa. (pl audio webm/ogg vs. Opus/Ogg)
Más Ogg is lehget ez is az is, valamint Vorbis is lehet a konténere Ogg konténerének ami pl Opus lossy kodek.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #90851 üzenetére
Nálam is hasonló sebességgel futnak a dolgok Linuxon, Windows-on. (régebbi konfig Core2Quad Intel P45, rendszer lemeznek SSD adatoknak HDD)
Nagyobb több ezer oldalas PDF ritkán szerkesztek, de emlékeim szerint pár éve volt ilyen, az igaz, hogy inkább Windows-on végeztem. Bár én tapasztalatom nem releváns mert Debian -os vagyok Ubuntu ritkán (lehet utóbbin minden jó)
Lehet azóta változott Linuxon az e-book szerkesztők, optimalizálása. -
Rimuru
veterán
válasz
classic B #90853 üzenetére
Tehát a deb kiterjesztésű fájl deb nélkül ugyanúgy használható lenne linuxon is?
- pont az a lenyeg, hogy nem a kiterjesztes szamit, kiterjesztes != file tipusa
Ha egy valid deb (mint file format) fileod van es kitorlod a nevebol a .deb-et (mint kiterjesztes) attol az meg deb (format) marad tehat igen hasznalhato lesz. Ha egy szoveges filet (txt) atnevezel .zip-re attol az meg csak szoveges file marad nem lesz zip-be csomagovla (es tomoritve) - nem azert lesz szoveges file mert .txt a kiterjesztese, egyszeruen csak a tartalma miatt. -
classic B
senior tag
válasz
sh4d0w #90852 üzenetére
A kiterjesztes csak a Windows-nak fontos, mert olyan ostoba, hogy annak alapjan donti el, mivel van dolga, vagy mit tartsitson hozza.
Jézusom.Még jó, hogy nem azt írtad, hogy a windows felhasználóknak fontos, mert olyan ostobák...
Tehát a deb kiterjesztésű fájl deb nélkül ugyanúgy használható lenne linuxon is? -
válasz
tordaitibi #90843 üzenetére
Vicces kedvu a HUP-os olvtars, mert Linuxon rohadtul nem a file kiterjesztese szamit. A 10 eve otthagyott mumnkahelyemen Ubuntu alatt notes.exe volt az inditoallomanya a Lotus Notesnak, de nativ ELF binaris volt.
A kiterjesztes csak a Windows-nak fontos, mert olyan ostoba, hogy annak alapjan donti el, mivel van dolga, vagy mit tartsitson hozza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #90843 üzenetére
Megnéztem, az LO calc 1mp alatt nyitott doksival a képernyőn van. Writer is ilyen. Vagy ennyire fekszik neki a Ryzen 5800X, vagy az Arch alapú disztró ennyire jó nem tudom, de gyorsabban tölt be mint a céges gép W10-el Ryzen 3600 mellett.
FF szintén, csak felugrik és már megy.
SMPlayer is instant viszi a 4K filmet hardverből, semmit nem kellett állítanom. -
natë
nagyúr
FF ESR teljesen felejtendő?
-
válasz
User_2 #90841 üzenetére
azt se tuttam, hogy a csomagtelepítésben lényeges különbségek lehetnek
Vannak persze, itt megnézheted, milyen főbb packagemanager csoportok vannak.
porteus mellett az szólt, hogy vannak mirrorjai, és azok között van, ami nem 10kb/s-kel küldi. egy pill alatt lejött, így a méret már másodlagos lett.
Szerinted a Debiannak, Ubuntuknak nincsenek mirrorjai?
5 évvel ezelőtt a gépem gyors volt, de a mai disztrók alatt már belassult
10sec alatt elindult, szűz újratelepítés megvolt 5 perc alatt, ma már jó ha egy perc alatt elindul, indulás után is gondolkodik, telepítés is félóra jó esetbenAzért annak igen régi gépnek kell lennie, kevés RAM-mal és gyenge CPU-val...épp tegnap raktam fel Mint XFCE-t 5 perc alatt egy kb 10 éves 8570p-re.
-
-
válasz
CPT.Pirk #90837 üzenetére
Nem a magam lovat utom de pl. ilyet is talaltam es nem is egyet a weben.
Lehet egyedi mint az en eszreveteleim de mas is tapasztalta ezekszerint hogy exe gyorsabb mint deb.
Esetleg visszavezetheto talan arra ami szinten maganvelemenyem hogy a wines multiplatform szoftverek egy resze optimalizaltabb mint a linuxos verzio.
Megint sajat tapasztalat, Smplayer Winen telepites utan tokeletes, Linuxokon eddig nekem mindig szogelni kellett a hadveres gyorsitast meg a vaapi beallitasokat (inteles vagyok minden gepemen) mert enelkul megette a proci 30-35%-at.
Optimalizalas utan ez lement 5-8%-ra, ez ordito elteres. Winen azonnal jo. Oka lehet hogy a wines szoftvereket kenytelenek optimalizalni mert hulyek hasznaljak...? Mig akinek linux van az amugy is verprofi. Mas okot nem tudok. -
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #90837 üzenetére
LO nálam is nyugger tempóban fut ám… Főleg a hidegindítás nem az erőssége. De ha pdf-et nyitok meg LOD-ban, vicc nélkül egy jó 15-20mp, sima 2-3 oldal text only nem egy több ezer oldalas dokumentáció. Nem is teszem ha nem muszáj, Edge-ben teljesen jó.
Sokszor próbáltam már megszeretni a FF-t de ez elég egyoldalú, mert a róka nem akar velem jóba lenni🤷🏼♂️ Edge meg szépen teszi a dolgát. Drop featuret imádom: tökéletes híd a platformok közt, linkek, text, bármilyen file, mozog iPad-iPhone-Win-Linux közt.
-
User_2
tag
válasz
ubyegon2 #90839 üzenetére
azt se tuttam, hogy a csomagtelepítésben lényeges különbségek lehetnek,
(ilyesmiket kell majd kiismernem)
porteus mellett az szólt, hogy vannak mirrorjai, és azok között van, ami nem 10kb/s-kel küldi. egy pill alatt lejött, így a méret már másodlagos lett.
méretet azért gondoltam figyelembe veendőnek mert egy kisebb méretű disztróból talán gyorsabban írok live usb-t, mint egy 4,5Gb-os Ubuntu-ból, meg talán gyorsabban is tölti majd be.5 évvel ezelőtt a gépem gyors volt, de a mai disztrók alatt már belassult
10sec alatt elindult, szűz újratelepítés megvolt 5 perc alatt, ma már jó ha egy perc alatt elindul, indulás után is gondolkodik, telepítés is félóra jó esetben
dehát ez van, a régi disztrók alatt már nem mennek a mai szoftverek -
válasz
User_2 #90838 üzenetére
Igazán nincs mit!
Igazából nem csináltál hülyeséget, csak meglepett a választásod, a nemguru-k többnyire apt csomagkezelést használó disztrókat használnak, Debian, Ubuntu és deratívái, variánsai. De látom, most nálad a méret volt a lényeg, a Porteus telepítő tényleg igen apró méretű.
Az 5. pont mihamarabb javallott, bármi lehet és már mindentől is védett vagy!
-
User_2
tag
válasz
ubyegon2 #90834 üzenetére
nagyon köszönöm a türelemed
úgy tűnik újraéltem a már ezerszer megismert sztorit:
hozzáértőként félősbátran belecsaptam a tutiba,
kiderült, h szaros chilis lecsó, most csípi a szemem, meg még a szagom is indukatív.megteszem amit tudok
1, készítek egy telepítő USB-t rendszer monitorozásra, arra az esetre ha szükség lenne rá,
2. felcimkézem, hogy tudjam mi van az USB-n
3. megpróbálom nem elveszíteni a fiók aljában
4. beszerzek egy minimál sata ssd-t tartalék oprendszerként, feltelepítem a szükséges dolgokkal
5. körbetekerem a fejem alufóliával, ha kell teszek rá csúcsdísz fityegőt, hogy ne legyek feltűnő emberek között
6. ezekből valami táncsak fog működniaz első pont el fog tartani 1-2 hétig hónapig
de ennyi év után is a valami linux még mindig kevésbé ijesztő mint az akármelyik windows verzió
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #90836 üzenetére
Furcsa amit az LO-ról írsz. Használom napi szinten mindkét platformon, nincs különbség. Ugyanígy vagyok a Firefoxal is, nincs különbség pedig 3 gépet is használok egymás mellett, szóval szerintem tudnék róla, ha ilyen gond lenne.
Irfant is használom mindegyik platformon, de semmivel sem gyorsabb vagy lassabb, mint a KDE-ben lévő alap képnézegető.
Az mondjuk tény, hogy mindegyik gépem modern és mindegyiken NVMe-s ssd-ről futnak a rendszerek.
Ami biztosan lassú, az a Windows alatt az OneDrive szinkronizálás, ha nem SSD-n van az OD mappa, akkor percekig kerregteti a hdd-t a boot után, minden boot után. -
válasz
zoltanz #90835 üzenetére
Lassan 5 év tapasztalata, 3 pc-n.
Firefox az Operámhoz képest 5 fényévvel lassabb. Ez méginkább kiüközik a legsz@rabb gépemen, ott a Firefox a használhatatlanság határait súroljam míg az Opera teljesen élhető. Ráadásul a Foxi tárolóból telepítve, míg az Opera Snapes.
Edge is jó méghozzá nagyon jó.
Nemrég olvastam egy 2023-mas angol nyelvű fórumon (valamit kerestem és odatévedtem) hogy az emberkének gyorsabb a Wine Firefox.exe futása mint telepített Foxi. Ez igen érdekes jelenség.
Böngészőket félretéve, összes gépemen összes linuxon a natív linuxos képnézegetőknél az Irfanview.exe+wine 50 fényévvel gyorsabb.
Ugyanez van pdf nézegető vonalon, ráadásul az Okular bele is szakad egy pár megás pdf görgetésbe, míg a wine Foxitreader vajsima.
és ugyanez van még féltucat szoftverrel.
Pl. Windowson a Libreoffice fele idő alatt tölt be mint Linuxon. Ugyanaz a hardver, dualboot. De ez igaz egy mezei fájlkezelőre is.
Ismétcsak a saját szememmel naponta látottakat írtam, lehet belémkötni fujolni stb -
zoltanz
nagyúr
válasz
moleculez #90822 üzenetére
"Én Edge-t használok fő böngetőként. Ugye az én üzemidőm lényegtelen mert rengeteg mindentől függ, de megfigyelésem szerint nincs jelentős eltérés, Chrome zabálja a legjobban nálam, aztán Edge és FF."
Linux Unix szerű és az "Épűl" is Unix alapú Os mégis eltérő az optimalizáltság foka, platformfüggetlen böngészőknél.
Én Linuxon Firefox-ot érzem a leg azonnalibnak, simábnak, folyamatosabbnak azután Brave (talon van Edge, Opera, Chromium). -
válasz
User_2 #90833 üzenetére
Áldana meg a jóisten, azt hittem valami átlagos home user disztrót fogsz leszedni és live-ban indítani a megadott parancsok futtatásához!
Porteuson épp nem fog működni az apt csomagkezelős parancssor...Slackware alapú disztrót életemben nem láttam.
sudo apt install smartmontools
helyett gondolom[S]sudo installpkg smartmontools[/S]
vagysudo slackpkg install smartmontools
lesz a megfelelő, ha telepítened kell a smartmontools-t.A többi parancs az itt is ugyanúgy működik, gondolom...de lehet fel kell még raknod a
nvme-cli
csomagot is.Ha nem jók a fenti parancssorok, akkor terminalból indítsd a porteus-package-manager-t és onnan telepíts.Úgy látom a csomagkezelője a slackpkg, szóval akkor a második parancssor lesz a jó.
-
User_2
tag
válasz
CPT.Pirk #90830 üzenetére
ó nagyon köszönöm, erre nem gondoltam, hogy iso-ban már ott kellene lennie, de valóban
gparted-et most 10 kb/s -el szolgáltatja a sourcforge az kb 5-7 óra mire lejönvan esetleg más?
https://www.smartmontools.org/wiki/LiveCDsamit listáz az nekem mind ismeretlen, csak dátum, és méret alapján tudnék preferálni, de egyik se tűnik okos szempontnak.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
User_2 #90829 üzenetére
Ehhez a smartmontools csomag megléte kell az iso-ban. Pl. a Gparted live az ilyen és ott kapcsolódó hasznos dolgok is megvannak, ráadásul nem csak terminálban. https://gparted.org/livecd.php
natë: hmm, igen. Jó látni, hogy végre a Debian csapat is összeszedte a tökeit és nem ragad meg teljesen a múltban.
-
User_2
tag
valami ultra minimal linux-ot keresek,
smartctl futtatáshoz live USB-n terminal-ban
nvme SSD vizsgálathozeddig nem gondoltam, hogy valaha ilyet akarok tenni,
inkább kérdezek, mielőtt eltöltök 1 vagy több órát USB készítéssel és indítással.
lehet, megoldható ez gyorsabban is -
Warton
őstag
Nem teljesen linux kezdőknek kérdés, de hátha vannak itt SSD guruk is. Szóval van egy régi Compaq 8700-as Win7-es gépem, aminek az SSD-jét szeretném legyalulni, de egyszerűen nem sikerül. Gpartedben próbálkozom.
Így néznek kis a partíciók:
[kép]
Valami ilyesmit szeretnék:
[kép]És ez a hibaüzi:
Mit csinálok rosszul?
-
natë
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #90824 üzenetére
Azt mondtátok ne nézzek verziót.
"It has more GTK3 code that makes it more modern and thus faster. So, you get a rock-solid Debian base and the latest XFCE desktop. This makes Debian 11 XFCE the best XFCE distro in my opinion." Ez meg már 12.Ez működik, nekem ennyi kell.
[kép] -
natë
nagyúr
Felraktam a Debian xfce-t...hát elsőre nagyon bejön.
Minden működik, jól, egyedül a FF vsync-et kell belőnöm és perfekt.
Csak maradjon is ilyen. -
moleculez
veterán
válasz
zoltanz #90821 üzenetére
Én Edge-t használok fő böngetőként. Ugye az én üzemidőm lényegtelen mert rengeteg mindentől függ, de megfigyelésem szerint nincs jelentős eltérés, Chrome zabálja a legjobban nálam, aztán Edge és FF. Ennek ellenére Edge-t használok a featureok miatt. Amíg megvolt a mbp-m azon viszont Safariztam, jól van optimalizálva nagyon. (Mondjuk az apple silicon volt az meg amúgy is hetente 1x kért enni)
-
zoltanz
nagyúr
Használ valaki notin telepről huzamossan Brave vagy Edge böngészőt?
Az a tapasztalat többfelé Macbook-on, hogy üzemidőben legjobbak (a Firefox mellett.)
Chrome, Safari gyengébb. Köszi. -
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #90815 üzenetére
"A log azt mondja, hogy hiányzik az OpenGL 3.2 támogatása. A vainfo meg azt, hogy az i965 drivered nincs rendben. A kettő összefügghet."
Végűl is nem olyan fontos OpenGL 2.1 van fent megy a driver mert Brave böngészőben megy a WebGL.
Ami lényeges Alsa van fent (Debian 12) Pipewire, Pulseaudio eltávolítva. Viszont így nem tudok váltani USB Dac-ra, Pipewire, Pulseaudio kombóval ment rendesen, driver pozitív tehát.
Csak az alaplapi hang chip, dac megy. Hiába váltok Alsamixer-en át nem tudok hangerőt állítani.
Új telepítés egyébként nem frissítés, az Os, egyéb pimpelés nincs a rendszeren. KösziAudio:
Device-1: Intel 82801H HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 5-2:3
bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 0495:1049 class-ID: 0300 chip-ID: 8086:284b class-ID: 0403
Device-2: ESS USB Audio type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
API: ALSA v: k6.1.0-12-amd64 status: kernel-api with: apulse type: pulse-emulator
tools: alsamixer,alsamixergui,amixer
-
-
zoltanz
nagyúr
Nem indul el a Kodi Debian 12 (11 nél mégment rendesen)
Köszönömlibva info: VA-API version 1.17.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_17
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so init failedlo
libva info: va_openDriver() returns 1
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_8
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1
libva info: VA-API version 1.17.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_17
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns 1
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_8
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1
terminate called after throwing an instance of 'fmt::v9::format_error'
what(): string pointer is null
Aborted
Crash report available at /root/kodi_crashlog-20230924_101125.log
Log : [link] -
HD Graphics 530-cal nem kéne darabosnak lennie, a 8570p-ben HD Graphics 4000-es IGP van, mégis minden rendesen fut. Valami hiányzik ott nálad. CPU sem gyenge, szóval ez nem egy gyenge gép átlag home user használatra. Telepítéskor egyébként bepipáltad a 3.party appok telepítését?
Az Ablakgombok panelapp simán eltávolítható és akkor nem rak le minden egyes megnyitott programot panelre.
Beraktam helyette az Ablakmenü panelapp-ot, de az nem az igazi, egy ikont tesz ki az épp aktív ablakról, oda helyezed a panelen, ahová akarod...de az XFCE az nem Cinnamon vagy KDE, ahol jóval több variációs lehetőséged van.
Most kipróbálva az XFCE-t, elég kinlódás a kezelése a Cinnamonhoz képest.
Cinnamonon itt is lehet még állítási opció...
Valami kompozitáló beállítás is volt régebben, de nem találom...vagyis csak ennyit találok...
-
XFCE...jó rég nem láttam, jól néz ki.
Amúgy ott is Panel applikációk között kéne keresgélned, lehet az adott területen jobbgomvos menüvel látod is, melyik panelapp az, amit le kell cserélned. Anno nekem se jött be ez a megoldás Cinnamonnál.
Fura, hogy totál úgy néz ki az XFCE is, mint a Cinnamon, lehet azzal kéne foglalkoznod többet, mert sokkal jobb. Pár napja linkeltem az archwiki-s lapot, ott azért elég sok hasznos infó van az IntelGraphics témában.
Viszont XFCE meg azért tetszett anno, mert az ablakkezelőt lehetett cserélni és azt az ablakugráltatósat imádtam...nem ugrik most be a neve.
Meg is vizslatom, hátha megvan még benne, remélem hamar lejön az iso...
Nyugi, I02S3F ft is régi motoros hopper már!
-
Egyszerű dolog ez, főleg ha tudjuk, épp melyik disztró melyik DE, amin tapasztalod az adott viselkedést, mivel intenzíven hopperkedsz, a képen meg olyat látni, amit tuti nem szeretsz, így nehéz megtippelni... Elég rég a Cinnamon DE is megjelenítette így a megnyitott programokat, de jó ideje csoportos ablaklistát használ, de a Panel kisalkalmazásoknál ezeket lehet cserélni, gondolom ez minden DE-nél így lehet. Amúgy a képeden ilyesmi látszik, My perfect window-list applet
(#90803) I02S3F
Kell ennél jobb?
Aham, például igen hosszú távú gondmentes működés, stabilitás. Ezekről nyilván nehéz lenne még most beszámolnod.
És friss csomagokat tartalmaz.
És ennek mi is a gyakorlati jelentősége a userek nagy részénél?
-
válasz
I02S3F #90803 üzenetére
Mire használod a gépet? Ha nem fontosak a legújabb csomagok és a legújabb Kernel, akkor a Debiannál jobbat nem fogsz találni.
Ha fontosak, akkor valami Arch alapú disztró, vagy Opensuse Tumbleweed.
Szerintem a Fedorában benne van a Red Hat szemete, de ez részemről csak spekuláció, ez végett én nem tudom nyugodt szívvel ajánlani senkinek.
-
I02S3F
addikt
Megosztom veletek, hogy felfedeztem a Fedorát. Az Ubuntu erőszakolja a snap-et. Lassú is, eszi a helyet, a ram-ot és a Fedorán van választási lehetőség, hogy milyen forrásból telepítek. Nagyon egyszerű beállítani! És friss csomagokat tartalmaz. Kell ennél jobb?:)
-
moleculez
veterán
Hirtelen kellet pár pdf-t egybefűzni, yay első pár találatában. Teszi a dolgát szépen
pdf mix tool
-
natë
nagyúr
Még 1 kérdés: hogyan tudom belőni, hogy az appok megnyitás után külön ne jelenlenek meg a tálcán, csak az ikonokon látszódjon? (mint az Endeavournál)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3083
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7290 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest