- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #93099 üzenetére
Van valami, de sosem próbáltam ilyet: https://github.com/MeowIce/nvidia-legacy
Ezzel lehet, hogy menne neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aprokaroka87 #93089 üzenetére
2020-ban megszüntette az nVidia az NV86 GPU támogatását Linux alatt, így nem tudsz rendes nVidia drivert feltenni hozzá, a nyílt "nouveau" meg annyit tud, amit tapasztaltál.
Ezzel a géppel szerintem maradj a W10-nél. Abból is az LTSC verziónál.
-
válasz
aprokaroka87 #93093 üzenetére
Esetleg egy Fedora Nvidia driverrel? Abból is lehet könnyedébb asztali környezetet választani, pl. LXQt, LXDE.
-
törölt tag
válasz
aprokaroka87 #93093 üzenetére
Mennyi a swap?
free -m
éslsblk -f
mit mutat?inxi -G
? -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
#63718632 #93087 üzenetére
Viszont most a hardveres gyorsítás mint olyan lenne a feladat.
Mert olyan mint ha a 3rd party appok esetén az nem lenne meg, videók konkrétan szaggatnak, Firefox és kodi már lent van.
Firefox-ban az ufotest konkrétan 19-20 fps-t mutat max.
Oké hogy nem egy mai hardver, de gondolom egy 720p / 1080p h264 videó azért nem olyan erős neki. -
törölt tag
válasz
aprokaroka87 #93083 üzenetére
Melyik verziót raktad fel a Peppermint-ből? A Debian vagy a Devuan alapút? Mert az init rendszer miatt nagyon nem mindegy milyen lesz nálad a teljesítmény. A Devuan eleve le van maradva a stable Debian mögött a systemd mentesítés miatt. Régebbiek a csomagok stb.
-
Ennek most mi baja lehet? Igazán beszédes
Ezt dobálja egymásól teljesen független programoknál, jellemzően mikor valamit menteni akarok vagy a beállításokba kotorászok és menteném.
Szoftverfüggetlen, pl. Libreoffisz, Megasync, Opera böngésző.
-
válasz
aprokaroka87 #93083 üzenetére
Azért mondjátok hogy nem mindig kell majd parancs sort használni
Nem kell attól annyira fosni. Tény, hogy nekem se volt nagy kedvem megtanulni Win után, de hasznos tud lenni a terminál hétköznapi usernak is.
-
aprokaroka87
nagyúr
Üdv!
Közben most a pepermint linux megy, és mivel nem figyeltem oda a perpemint telepitővel az ssd-re raktam rá, szóval rip win 10 😁
Egyébként az még pendrive-ról is egész jól ment, a glxgears parancs is 59-60fps-t mutat
most a Firefoxot probálom felrakni Ezen videó alapján.
Megyeget, de borzalmas lassan tölti le a dolgokat, ilyen 120-130 kbyte/sec, oké mobilnet van megosztva de, a 15-20 mbit/sec megvan.
Azért mondjátok hogy nem mindig kell majd parancs sort használni, persze nem gond, meg ha kell akkor használok.Mivel kb 0 tapasztalatom van linux kapcsán igy biztosan lesznek még kérdéseim.
-
válasz
Petya XT #93057 üzenetére
Amióta megjelent a 21.3 Mint, laggol a 20.3 Cinnamon az egyik gépemen
Itt valami nem kerek...nem sok összefüggés van a Mint 21.3 megjelenése és egy előző verzió működése között. Volt verzió frissítés? Normál update & upgrade nem okoz olyan gondokat, amit írsz.
5leteseN
Elmúlt a hyper hype az MX körül, lehet nem sokan használják már. De az egyik saját topikjában megjelentél már párszor, tudhatod, ki használja.
-
Warton
őstag
válasz
#79484416 #93072 üzenetére
Használok napi szinten egy Bodé linuxos gépet. A terminálos rész az ugyanolyan, mint egy sima akármelyik linux, de a guis dolgok tényleg nagyon furák, mondjuk egy KDE vagy windowshoz képest. El lehet veszni a rendszerbeállításos fülek között és kínkeservesen fogod megtalálni azt, amit szeretnél. Mittomén múltkor viszonylag sokat keresgéltem, hogy hol lehet beállítani, hogy HDMI-n keresztül hangot is küldjön az eszköz, ne csak videót, meg ilyenek. De ha egyszer beállítasz mindent és csak használni kell, akkor már jó. Amúgy nem eszik kevesebbet, mint egy Manjaro, illetve rossz gép nem lesz attól jó, mert Bódé van rajta és nem Manjaro.
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #93075 üzenetére
Kezdő szintnek tippelem a problémámat, ezért ide toppanok be: MX-Linux, valaki otthon van benne kicsit?
Ohhh, véletlen a "Válasz"-t kattintottam, az "Új" helyett. Pardon...
-
Szerintetek ez milyen hiba lehet? Nem rég lett szétszedve a laptop + microcode frissités is volt. Az utóbbira gyanakodom, nem hardveres problémára.
-
-
5leteseN
senior tag
Idős felhasználó ismerős, hasonlóan idős gépen MX-Linux-ot használ Windows előzményekkel, elégedetten.
-
Warton
őstag
válasz
aprokaroka87 #93053 üzenetére
Vagy rárakod az SSD-re a linuxot vagy pedig csak ez a szenvedés és időpazarlás lesz. Ha nem akarod a win10-et ezen a gépen "beáldozni" akkor engedd el a linuxot és kész. Amúgy szerintem a linux jobban menne mint a Win10, de nem usb-ről.
-
growler
őstag
válasz
aprokaroka87 #93058 üzenetére
Mennyi az a keves fps?
glxgears -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aprokaroka87 #93060 üzenetére
Egy hasonló kaliberű gépen időnként futtatunk kényszerből Win10-et külső SSD-ről, de azon legalább van USB3. Viszont még úgy is lassú, mint a dög.
USB2-es rendszerre a Mint az nagyon sok, vannak ilyen minimalista disztrók mint a Puppy Linux (ok), azok valók arra.
https://peppermintos.com/
https://puppylinux-woof-ce.github.io/
https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Feltételezem, hogy a gépeden még nincs USB3 port, csak lassú USB2. Csapj le az SSD-n az egyik partícióból a Mint-nek valamennyi helyet, oda fel tudod tenni a W10 mellé dualbootban és mindjárt megtáltosodik.
-
Petya XT
senior tag
Hali!
Amióta megjelent a 21.3 Mint, laggol a 20.3 Cinnamon az egyik gépemen(mondjuk lehet a többin is laggolna, ha ez lenne rajta). Visszakeresve a frissítési előzményeket, láttam Wayland komponenseket is, újraindulásnál meg a "Cinnamon nem tudta betölteni a bővítményeket", looking glass, meg ilyen hibákról beszél itt nekem. Idáig ment rendesen, a másik főverzió megjelenésénél történt valami.Valami ötletetek van erre, mert ez így nem annyira oké.
-
growler
őstag
válasz
aprokaroka87 #93055 üzenetére
Az Xfce könnyebb sulyu - lehet hogy azzal jobban "muzsikal"
a gep. -
growler
őstag
válasz
Mint 21.3 Xfce felulettel? [link]
-
válasz
aprokaroka87 #93051 üzenetére
Merevlemez van benne? Egy SSD sokat számítana.
Egyébként a hardverek még elegek egy Firefoxhoz bőven, én is neteztem egy egymagos laptoppal is pár hete (igaz nem erőltettem neki, mert csak a fórumot tölti be, HD videók felejtősek).
Rendszernek a Mint oké, még a RAM is elég lehet. -
aprokaroka87
nagyúr
Üdv!
Van olyan linux ami egy Dell Latitude D830 laptop-on elfutna viszonylag normálisan
Egy pendrive-ra rufus-al feltettem a Linux mint 21.3 Virginia, Cinnamon változatát.Be is bootol meg el is indul, megy is, de látszik hogy küzd vele mint disznó a jégen 😁
Mondjuk a pendrive sebessége se egy túl jó, nem tudom az ilyenkor mennyire számít.Boot idő is azért megvan.Dell Latitude sem egy mai laptop, 2 magos Intel core 2 duo cpu, 4gb ram, meg valami Nvidia Quadro gpu.
Érdemes lenne esetleg valami korábbi verziót keresni a linux mint-ből? -
válasz
growler #93028 üzenetére
(A Mintre ez nem vonatkozik - ott marad az 5 eves tamogatas.)
Ne feledjük, hogy ez egy olvadó 5 éves támogatás ám! 21-es főverzió megjelenésekor 5 év, de 21.3 esetén már csak 3 év, mivel az Ubuntu alap az összes 21.x alverziónál ugyanaz. Ezért is idézte fórumtársunk, hogy a 21.3 csak 2027-ig támogatott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BlackV #93037 üzenetére
De az nem újratelepítés... Egy kb. 10 perces procedúra mindössze, kiadsz egy parancsot, ettől ő átáll az új kiadás tárolóira, onnan lefrissít mindent, újraindít és már meg is van az új kiadásra átfrissítés.
Nem jó régi szoftvert használni, itt Linuxon nem csak hibajavításokat kapsz meg AI humbukot, hanem új kernelt, friss grafikus drivereket, stb.
Egyébként áprilisban jön ki az új LTS kiadás az Ubuntuból. Így minden rá épülő disztrónál is ekkor várhatóan jön majd új főverzió és a Mint-is ilyen.
Mondjuk a Chrome nem része a disztróknak mert Google zárt cucc, az külön repóból jön amit egyszer be kell állítanod. A Chromium-ot tudod egyből telepíteni. -
-
Statcounter szerint desktopon, hazánkban a Firefox áll a második helyen a böngészők között részesedésben 18,37%-kal. Itt kultusza van a rókának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BlackV #93027 üzenetére
Újrahúzni nem kell egyiket sem.
Itt mire gondoltál? Meg amúgy pontosan melyiket érted Eos alatt? Van több is amit így rövidítenek.
A Mint az általában jó választás, kivéve ha nagyon új a laptop. Ez esetben a neked tetsző verzióból az "Edge" iso-t töltsd le, ne a simát. Abban újabb kernel van.
-
BlackV
őstag
Üdv ismét!
Céges laptopra tervezek feldobni egy linuxot. Eos és Mint között vacilálok. Előbbinél vonzó lenne, hogy egy jó ideig nem kellene újrahúzni a rendszert (amit utálok), viszont nincs hozzá normálisan chrome csak hekkelve, figyelgetni kellene manuálisan a frissítéseket, vagy scriptet írni rá. Chrome mindenképpen kéne nekem, mert a cuccaimat szeretném szinkronizálni (teló, otthoni..)
Szerintetek jól gondolom, hogy a preferenciáim szerint nekem a Mint felé billen a mérleg, bármit is szeretnék? -
válasz
CsengődiGeri #93009 üzenetére
Mind a kettő jó. Én a debiánost szeretem inkább.
-
cog777
senior tag
válasz
tordaitibi #93022 üzenetére
nagyon koszi, megnezem a linket
-
válasz
cog777 #93019 üzenetére
Az első, szerintem lehetetlen.
Fanless...? én egy ehhez hasonlót alakítottam át passzívra, vagyis akartam de mégse úsztam meg ventillátor nélkül. Pedig egy kb. 80 dekás hűtőbordát applikáltam a J4125-re. És azzal is simán 90 fokra melegedett fel, ott kezdett el visszavenni az órajeléből.
Az igaz ez padlógázon szintetikus tesztekkel de abba a kis dobozkába pillanatok alatt eléri a 90 fokot.
Ha mégse akkor tévedtem de ez kizárva.
Ilyen passzív kivitelbe volt anno egy Intel Z8350 cherrytrail atomos minim, az 4W TDP-s volt és még az is verte a 90 fokot a kis dobozkába nemhogy egy J4125.
Nem tudom elképzelni hogyan működhet ez a meoldás egy nyári meleg napon, hogy nem sül meg a soc. Viszont így gyártják, hát tanácstalan vagyok teljesen.
Ha érdekel és van 5-6 perced fusd át az átalakítást, mindent leírtam, a hőmérsékleteket is.
[link] -
válasz
cog777 #93019 üzenetére
N100 erősebb, nekem is az van, csak nekem integrált ITX alaplapban. Annyit azért hozzátennék, hogy komolyabb játékot ne próbálj meg rajta futtatni, ami megy, az is 720p low beállítások mellett. Inkább szervercélokra és könnyedébb desktop feladatokra alkalmas, én is ezt használom böngészni és e-mailt olvasni. Nagyobb felbontású filmeket is jól viszi.
Szerk.: N100-nak kell a venti, anélkül megfől. -
cog777
senior tag
Szemezgetek egy NucBox 3 Intel Celeron J4125 Fanless Mini PC-vel, es NucBox G3 Intel N100-as mini pc-vel. Linuxot tennek ra, teszt gepnek kellene, Godot 4-ben 2D-s jatekhoz, illetve light-os VirtualBoxnak.
Mi a velemenyetek? Elso venti nelkuli, bar nem tudom mennyire fozi meg magat. Masodik kicsivel erosebb. Mennyire megbizhatoak ezek?
-
Nem tudjátok véletlenül, hogy Linuxon van-e valami parancs vagy csomag, ami kiírja, hogy a VGA-nak milyen a VRAM típusa? Nem tudom, hogy az enyémen GDDR4 vagy GDDR5 van...
-
cog777
senior tag
Hogyan frissitettetek kernelt 6.5-re Ubuntu szarmazekok alatt (linux mintet hasznalok, 22.04 alapu)?
Mikor telepitettem a Mainline Kernels progival, akkor a kernel headert nem nem rakta fel valami fuggoseg miatt, glibc azt hiszem, az meg kell a virtualbox guest-nek. -
CsengődiGeri
tag
Linux Mint-ből melyik a jobb választás az ubuntus vagy a debián-os kiadás? Van valami különbség a használata vagy a támogatottsága között. Esetleg gyenge gépre jobb valamelyik változat?
Előre is kösz a válaszokat, javaslatokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van bármi okod ilyen régi rendszer megtartására? Én a Lubuntus céges szerveremet most nem rég frissítettem 22.04-re 20.04-ről, minden pöpec.
tordaitibi: akkor még megoldás lehet egy szünetmentest rakni a gépre. Azt a pici időt sleep-el még akár csaknem döglött aksival is hozná.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest