- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
K0zm0
aktív tag
az én időmben nem volt tananyag
Én sem vagyok mai csirke, de nálunk tananyag volt, igaz nem mentünk bele mélységekig. Konkrétan Mac-en VirtualBoxban telepítettünk Ubit, azon meg fel kellett konfigolunk egy Samba szervert. Mondjuk az is igaz, hogy mindebből nem sok maradt meg! -
törölt tag
Ha valaki szabadulna a systemdtől (mondjuk Devuant használna), és még plusz perverzióként az Edge böngészőt is szeretné használni, kövesse el az alábbi linkelést a problémák elkerülése végett:
ln -s /var/lib/dbus/machine-id /etc/machine-id
-
-
Pedig nagyon rossz vegen fogod meg a dolgot.
A flegmasag akkor jon elo, amikor vkinek segiteni akarnak, de arra sem veszi a faradtsagot, hogy rendesen elolvassa, amit ajanlottak neki. Kivancsi lennek, hogy az olvtarson kivul ki volt az, aki ugy erezte, hogy az altalam linkelt konyv linuxos programozokepzesre valo.
Egeszen konkretan leirtam, hogy kik forgathatjak a legnagyobb haszonnal, de kit es mi gatol abban, hogy csak a vonatkozo reszt olvassa el?
Nem mellesleg bizonyos fogalmakkal is hadilabon all az olvtars.Egyebkent meg a Linux desktop reszesedese pont ugy jo, ahogy van, legalabb nem Windows-ositjak el (bar torekvesek vannak ra).
-
válasz
tordaitibi #92180 üzenetére
Valahol azért van igazság abban, amit írt, mert mikor elsőnek elkezdtem Linuxot tanulni, velem is flegmáskodtak sok fórumon, amikor kérdeztem valamit, egyedül az Ubuntu magyar fórumán voltak normálisak az emberek. Csak nem értem, hogy mire fel ez a nagyképű hozzáállás? Ezért sem terjed túlzottan a Linux desktopon, mert a support kb. 0, középiskolában az én időmben nem volt tananyag, de szerintem most sem az, ahonnan meg tudna infómorzsákat összeszedni az ember, ott meg elhajtják. Nehéz ez így.
Az viszont igaz, hogy ez nem a ChromeOS topik. -
válasz
#33240320 #92168 üzenetére
Nem személyeskedik csak 10-15 éve segítget és megunja az ember mindent szájbarágni.
Kaptam én is épp elég hideget-meleget 5 évvel ezelőtt itt, és látod mégis itt vagyok
Valamint nem fog senki helyetted guglizni mikor Te is megteheted
Valamint ez Linuxos és nem Krómbukk topik, ennek ellenére ne mondd hogy lesz@rják a fejedet mert próbálunk segíteni.
Annak ellenére hogy pl. én még életembe a kezembe se fogtam chromebookot, és ezzel itt sztem. nem vagyok egyedül.
[innen szedd le ] a neked megfelelőt és tégy egy próbát elindul-e egyáltalán.
Ha nem, akkor én kiszálltam mivel megállt a tudományom. És ezért ne haragudj meg. -
Crvsh3R
senior tag
E: Unable to locate package firmware-aetheros
Deatheros
-ra átírva meg ezt írja:firmware-atheros is already the newest version (20230210-5).
dmesg-et megnézve viszont hiányolja:[ 3.833096] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware: failed to load ath10k/pre-cal-pci-0000:02:00.0.bin (-2)
[ 3.833104] firmware_class: See https://wiki.debian.org/Firmware for information about missing firmware
[ 3.833115] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware: failed to load ath10k/pre-cal-pci-0000:02:00.0.bin (-2)
[ 3.833127] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware: failed to load ath10k/cal-pci-0000:02:00.0.bin (-2)
[ 3.833136] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware: failed to load ath10k/cal-pci-0000:02:00.0.bin (-2)
-
-
Crvsh3R
senior tag
Dell OptiPlex 3070 Micro - Qualcomm Atheros QCA9377 WLAN. Pendrive-ról próbáltam vele megetetni a .deb fájl-t, de nem jött össze. Próbáltam innen a linux-firmware-20231211.tar.gz fájlból a megfelelő mappát kicsomagolni a pendrive-ra, de azt sem olvasta be, továbbra is kérte a firmware-t. Ha továbblépek, akkor érdekes módon megy a LAN és a WLAN is, azért idegesít a dolog. Más fórumokon azt írják, hogy működik így is, de nem teljes sebességgel.
-
-
-
-
válasz
Crvsh3R #92157 üzenetére
Most épp az egyik magyar Linuxos FB csoportban is probléma ez, hogy firmwaret kér a telepítő, holott benne kéne lennie a telepítőben gyárilag. A legfrissebb firmware csomagok itt vannak: [link]
Talán azt meg lehet csinálni, hogy telepítés közben felkínálni neki egy másik adathordozóról... más ötletem nincs.
Az "ath"-ból nekem a firmware-aetheros csomagnak tűnik. Laptop wifi adaptere lehet szerintem. -
Crvsh3R
senior tag
Debian 12 telepítéskor szeretné az alábbi firmware fájlokat beolvasni a telepítő:
ath10k/cal-pci-0000:02.00.0.bin
ath10k/pre-cal-pci-0000:02.00.0.binEzeket hol tudnám beszerezni, illetve milyen módon kell pendrive-ra elhelyezni? Találtam linkeket fórumtémákban, de ott csak .deb fájlok vannak.
-
-
18 éves, egymagos asztali gép, éppen Debian megy rajta Openbox-szal. Mikre nem jó a Linux? Érdekes. A SeaMonkey böngésző teljesen jól megy vele, némi késés van, de itt a proci a szűk keresztmetszet. Nyilván a merevlemez is lassíthat rajta valamennyit, SSD-t nem volt kedvem bele szerelni, na meg így retrósabb a fíling. :)
-
-
-
törölt tag
Második napja küzdök a chromebookomra való linux progamok felrakásával.
Odáig már ljutottam, hogy ha egy .deb fáljra rákattintok, azt felteszi és használni is tudom. De például a Libreoffice-ot már tar.gz fáljban kapom. ki is tudom csomagolni. Viszont ezt már csak parancssorból tunám feltenni. Légyszíves segítsetek, hogyan kell?
-
-
@sh4d0w:
köszi-köszi! mehet linkedinre is.
-
-
-
válasz
5leteseN #92126 üzenetére
Az, hogy mit tudsz építeni, nem tudom, de amiről beszélünk, Sata SSD, M.2 NVMe adapterrel elég kis eséllyel fog RAID-ben működni.
... mert akkor kezdek érdeklődő lenni.
Lehet a látóasszonyos topik után kéne érdeklődnöd!
(ott jobban tudjuk, mit tudsz)
Atyaég... és ez még csak az ünnepsorozat elő-előestéje!
Mi lesz még itt?
-
Anno te írtad, hogy vegyünk bátran MLC kínait.
Ebben mennyire vagy biztos? Kapitány anno írt kínai SSD-kről, én biztosan nem, kivéve, ha a Samsung kínai! Nem, ez így sem igaz...de az egyik 860 EVO-m mondjuk made in china, másik meg vietkong, de ez lényegtelen. Amit a HDS képen látunk, mármint a semmi, az nem jó jel, olyan nagyon rika, hogy semmilyen azonosítószám nincs egy meghajtóhoz rendelve. De ennek az SSD-nek a legnagyobb hibája, hogy nem mindig lehet vele eltalálni a kuka belsejét.
-
válasz
ubyegon2 #92124 üzenetére
Garis. De a doboza nincs meg. Először a rátelepített Win10 recoverizett vagy 3x. Aztán visszaminősítettem adattárolóvá, de ezt írja róla a linux. Most újrainicializáltam Gparteddel GPT lemeznek és újra ott az 54 hibás szektor. A két ünnep között visszaviszem a garancia levelével együtt, vagy jövő év elején, ha zárva lesz idén a bolt. Anno te írtad, hogy vegyünk bátran MLC kínait. Lehet, hogy ez nem eléggé kínai??
-
Silicon Power SSD... kicsit nem vagyok itt pár napig, már ekkora hibákat vétesz!
Máskor azért SSD ügyben legalább nem utólag kérdezel. Ha létezik mód, hogy ne legyen többé SP SSD-d, akkor ne késlekedj szabadulni tőle.
Majd lesz pár hét múlva újra készleten kis kapacitású server SSD.
-
growler
őstag
válasz
#33240320 #92118 üzenetére
Melyik felulettel akarod letolteni?
Pl. rakatt, a manjaro-xfce-23.1.0-231215-linux66.iso szovegre
es megjelenik a letolto ablak. -
Sziasztok egy PCI Express x16 ver3.0 portba szeretnék venni egy videokártyát. Linux szempontjából melyik gyártó ill GPU ajánlott inkább, melyiknek jobb a támogatottsága?
Jól értettem, hogy lehetőleg Nvidiát Ne? -
-
growler
őstag
válasz
Warton #92111 üzenetére
pamac -Sua
Elmeletileg csak az AUR-bol telepitett csomagokat frissiti.
pamac update
Az AUR-bol, es a Manjaro hivatalos taroloibol telepitett
csomagokat is.
DE!
"Yochanan
Manjaro csapat tagja
Az AUR-t hivatalosan sem Arch, sem Manjaro nem támogatja. Ha használja az AUR-t a Manjaron, használja az instabil águnkat. Probléma megoldódott." -
törölt tag
válasz
Warton #92111 üzenetére
Az AUR helperek automatikusan meghívják a pacman-t is, ha elindítod a frissítést. Pont ez miatt, hogy a frissebb csomagok és egyéb ütközések kiderüljenek. Viszont, ha csak a pacman-t futtatod az csak az alaprendszer repóit nézi. Ilyenkor áll elő az általad mutatott eset.
Ha egyszer valamit felraksz az AUR-ból utána az aurhelper-rel kell frissíteni. Mivel az auros csomagoknak is vannak egyéb függőségei, amik más core csomagok kicserélését eredményezhetik.
Manjaro-nál meg külön érdekes, mert később kerülnek ki az alaprendszer csomagjai, mint a hivatalos Arch csomagok. -
törölt tag
Közben rájöttem, hogy nem kell másik linux, hanem a chromebookra is lehet .deb fájlokat telepíteni. De például a libreoffice letöltés után nem .deb kiterjesztésű, hanem tar gz. van terminál ablak, de mit kell csinálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- OLED TV topic
- Autós kamerák
- Nintendo Switch 2
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2107, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest