- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #79699 üzenetére
Arra még nem gondoltál, hogy készítesz egy saját háttérképet, amire az van írva amit akarsz?
-
-
Kazakovian35
kezdő
Zorin után felment a Mint Cinnamon is. A Touchpad nem reagál. Végig Tab Space Entereztem a telepítést, de most sem működik. A beállításokban a touchpad aktiválva van, nem tudom, mi lehet a gond.
-
Ueda
senior tag
válasz
#08299776 #79696 üzenetére
Ahány ház, annyi szokás. Most a Manjaro KDE-t használom, bejött. Viszont és hál istennek lehet változatni rajta. A yakukae -tól írtózom, igy azt kivágtam, amint láttam, hogy ki lehet venni a beállításokból (taszít a plafonról "fejbekólintó" ablak, "ekkora hülyeséget, ki találta ki ? "). A Működés/Animálás sebessége az azonnalira van állítva. Asztali effektusok : az összeset kikapcsoltam. A Kate szövegszekesztőt lecseréltem FeatherPad -ra. Indítás és leállítás / Háttérszolgáltatásokból is kikapcsolgattam párat (Bluetooth,Érintőtábla,stb).
Így jó, fordítva nem lenne ennyire jó. Tehát hogy xfce-t rakok fel aztán azt próbálnám meg felkirályosítani. Csak érdekes, hogy a lightosak túl fapadosak, a fullosakból meg le kell nyesegetni. -
törölt tag
Maradjunk annyiban, hogy a Zorin egy Ubuntu, némileg átrajzolt Gnome asztallal...
Amiért szeretjük, mert rendesen össze van pakolva és müxik ahogy kell.
A RAM-ot persze szereti, mint minden Gnome-os cucc, de a magam részéről azért vettem a gépbe, hogy használjam, és nem azért, hogy azon agyaljak, hogyan lehetne spórolni vele... -
Kazakovian35
kezdő
Nem tudom már szerkeszteni, de végigcsináltam pontosan ugyanazt, azzal a különbséggel h most nem léptem fel wifire, de ez gondolom nem számit, és most tovább ment a telepitő. Összezavarodás van
-
válasz
Kazakovian35 #79692 üzenetére
annyira megtetszett az a minimalista esztétika, amivel dolgozik, hogy itt a dizájn elég erősen nyomást gyakorolt rám
Van pár erre kihegyezett disztró ezen kívül is, mint az elementaryOS például, csak ott lesz a gond, ha a minimalizmus az alkalmazások terén is nagyon jelen van! Viszont igazad van, nézegetni egy ilyet valóban nagyszerű élmény lesz, aztán majd kis kűzdelem, ha mégis valami funkcionalítással is meg akarod vadítani!
Szerintem a Gnome alapú csodák tényleg a design-t helyezik előtérbe, a funkcionalítás meg majd, ha tudja a user, mit akar....
kezdésből 1 GB RAM kicsit több
Ezt ne is nézd a disztrók leírásaiban, totál értelmetlen, mert ha valaki elkezd böngészni, gyakorlatilag totál ugyanannyit fogyaszt RAM-ból minden. Persze ha nem akarsz elindítani egy fia programot sem, akkor van azért különbség, de itt is a Gnome alapúak viszik a prímet!
-
Kazakovian35
kezdő
Értem, látszik is, hogy bölcsész vagy, mert fentiek ellenére kiválasztod az egyik legbloatabb disztrót, a Zorin OS-t!
Ouch!
Ez a bölcsészkedés azért arra is jó volt, hogy rámenjek a forráselemzésre, és bár a Zorin egyik "Best lightweight Linux distros 2021" listában sem szerepelt a topon, azért előfordult erre-arra. Azt tudom, hogy a Pro verzió mindennel IS tele lett pakolva, de a Core kifejezetten szerény, a Lite meg még annál is inkább. A kezdésből 1 GB RAM kicsit több, mint amit mondjuk egy Peppermintnél vagy Linux Lite-nál láttam, de be kell valljam, annyira megtetszett az a minimalista esztétika, amivel dolgozik, hogy itt a dizájn elég erősen nyomást gyakorolt rám.
A Mint-et tuti, hogy ki fogom próbálni, annyian mondják, hogy muszáj lesz.
-
válasz
Kazakovian35 #79689 üzenetére
OK, ez a 4 adat már mutatja is, hogy egy olyan hw összetételű gépről van szó, amin bármi könnyen elmegy és nincs benne nVidia VGA sem.
mert nagyon minimalista vagyok és agyfrászt kapok a bloattól, vagy attól, hogy olyan dolgok vannak a rendszerben, vagy olyan csilli-villi dolgokat csinál, amikre nekem semmi szükségem
Értem, látszik is, hogy bölcsész vagy, mert fentiek ellenére kiválasztod az egyik legbloatabb disztrót, a Zorin OS-t!
Ha kompjutermágus sem vagy, akkor a helyedben tényleg a lehető legkönnyebben élhető disztrót raknám fel, az pedig egy Mint Cinnamon és attól, hogy kb fullos az asztali kezelőfelülete, abszolut nem mondható bloat-nak, legalábbis tudását tekintve nem jobban, mint más fullos DE-vel szerelt disztró. Ha ezt felraktam egy addigi Windowsos embernek, kb azonnal eligazodott a Menüben és használta vígan. No de próbálgass ki minél több disztrót, sokan így csinálják ezt, aztán egyik nagyon megtalál majd és azt fogod preferálni, szerencsére van választék bőven.
Ja és ha még nem mondtam volna, egyik DE-vel szerelt disztrón sem kell a terminal-t használni, ez csak egy könnyítés, mint opció, még ha ez furán is hangzik kezdőknek elsőre!
Szóval sok sikert a próbálkozáshoz, ha általános dolgokban elakadsz, tuti tudnak itt segíteni....
Egyébként jó ideje én is csak felrakom a Mint-et, max fontokat állítom be és sötét témát rakok fel plusz pár megszokott programot és úgy jó, ahogy van, ez a mostani január óta van fenn, csak frissítem időnként meg a menet közben szükséges programokat felrakom. Annyira könnyű, hogy kb mostanra totál kezdem elfelejteni, amit 8 év alatt laikusként magamba szívtam a Linuxról.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Kazakovian35 #79689 üzenetére
Én nem érzem úgy, hogy pl. egy Linux Mint tele lenne felesleges vackokkal...
Amúgy meg nulla helyet foglal, nem emlékszem már pontosan, de a friss telepítés valami 8GB körül van. Én dobtam rá még ezt-azt, meg rendesen letakarítva sincs (régi telepítőcsomagok, stb.) , de így is csak 12GB helyet foglal a rendszer a rendszerpartíción.
Szerintem a felülete is egyszerű, felesleges biszbaszoktól mentes :-) Utálom a karácsonyfa kinézetű munkaasztalt, azért is maradtam talán most már sok éve ennél.
Tudom, minden a végletekig személyre szabható, főleg egy linuxban ;-) De én ezzel sem szeretek időt tölteni: feltelepítem, nézzen ki úgy és működjön úgy, ahogy nekem megfelel. A Mint MATE nekem ilyen: még egy témát vagy háttérképet (minek is: úgysem látom soha a futó programoktól ;-) sem szoktam változtatni, feldobom, és használom ;-)
Szóval egy ilyen masinára kár minimál vackot keresni: próbáld ki a Mint-et MATE-el, valószínűleg tetszeni fog. Ha nem, akkor keress tovább ;-)
(Ja, anyunak egy C2D E8500 procis gépe van 4GB memóriával és 60GB-os SSD-vel, chipset-be integrált grafikus kártyával, és azon is teljesen jól használható, Youtube FullHD-ben nézhető, stb.)
-
Kazakovian35
kezdő
válasz
ubyegon2 #79688 üzenetére
Nem is tudom, miért irtam IdeaPad3-at, teljesen karakteridegen tőlem hogy nem a részleteket közlöm, hanem egy semmitmondó adatot. Azért keresek amúgy lightweight disztrót (függetlenül attól, hogy elvinné a masina akármelyiket), mert nagyon minimalista vagyok és agyfrászt kapok a bloattól, vagy attól, hogy olyan dolgok vannak a rendszerben, vagy olyan csilli-villi dolgokat csinál, amikre nekem semmi szükségem. Ha meg lenne hozzá az agyam, simán text alapú OS-sel szórakoznék, de hát bölcsész vagyok, nem kompjutermágus.
Intel Core i3-1115G4 3.0
8GB DDR4
256GB SSD
Intel UHD Graphics
Nézegetem amúgy közben, amiket írtok és köszi a tippeket is hozzá. Talán kicsit furcsának tűnhet, de valamiért nagyon megakadt a szemem a Zorion OS Core verzióján, szóval a következő kirpóbálás valószínűleg az lesz. BleachBit-et mindenesetre hanyagolom a repertoárból most már, elég sokan beszéltetek ellene (illetve az ellen hogy az én tudásommal nem szabadna bántani ilyen dolgokat), ezt meg is fogadom. -
válasz
tordaitibi #79683 üzenetére
Na jó, az általános az erős túlzás, de tény, hogy sokkal békésebb mostanában a topik! Bár tény, hogy mostanában elég türelmes vagyok, például a kolléga IdeaPad 3 gépére is rákérdeztem párszor totál higgadtan, mert ugye egy marketingnév nem mond semmit, lehet benne akár i7-es, akár Ryzen 7-es CPU is, de VGA-nál főleg nem mindegy, hogy Intel UHD Graphics vagy integrált Radeon, de akár dedikált Radeon is lehet benne, szóval kb 60-80 féle felépítésben lehet kapni.
A kolléga viszont ezeket nem árulja el, hanem lightos Linuxokat keres, de minek? Bármelyik felépítésben bármi bőven elfut egy IdeaPad 3 notebookon. Ilyenek miatt nem jó nekem ez a topik, mert ha valamibe belefolyok, mindig próbálok maximalista lenni. De úgy őszintén, ha egy fullos Mint Cinnamon kell a gépére, akkor minek vacakolni fapados LXDE és társaival? Mikor ott a pure Arch is ráadásul!
Egyébként mit akarsz a képernyődre statikusan kiíratni? Akár egy egyszerű kis sticky app is lehet elég lenne, ha tud transparent módot.
-
growler
őstag
válasz
Kazakovian35 #79664 üzenetére
A Lubuntut én kihagynám - helyette inkább az MX-et, vagy az antiX-ot
nézném meg. (A többi az korrekt !) -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79684 üzenetére
Conky?
-
-
-
MostaPista
tag
válasz
Akkor segithetnel nekem, kinyomoznad, hogy a PUPPY-nak melyik verzioja hasznalhato?
Korabban egy volt, azutan fejlesztgettek, de rendszeresek voltak hw hiba miatti gondok.
Elore is koszonom. -
válasz
tordaitibi #79679 üzenetére
Mindenki öregszik sajnos.
Ja, de nem ez az oka itt, más topikokban azért elvagyok én, de itt inkább ritkán már, körbeért az általános kiutálás, nagybetűsök, kezdők is meg a régi topikosok is állandóan nekem ugrottak, a vége ott volt, mikor nekemugrottak valamiért, aminek épp az ellenkezőjét írtam, szóval nem is a tartalom miatt volt, hanem mert írtam bármit is. Azóta elvagyok userként, nem erőltetem magam senkire.
-
válasz
anorche1 #79678 üzenetére
Billentyuzet, eger es a wifi drivert tartalmazza a kernel, nem kell semmit csinalni, tobbnyire.
Biil és egér esetén nem a drivert akartam írni, hanem azt, hogy valamit be kell állítani, hogy egyáltalán majd máködjön, a wifi driver meg jó esetben benne van a kerneleben, de nemrég épp két eset is volt itt a topikban, amikor valami zárt driver miatt külön kellett a fw-t felrakni, DE alól sem volt egyszerű, gondolom konzolból, őgy hogy valakinek fogalma sincs a létezéséről sem, biztosan elég nehéz lehet.
Az angol arch wikit celszeru kovetni, ott minden szepen lepesrol lepesre le van irva.
OK, ebben biztosan igazad van, legyen.
-
válasz
ubyegon2 #79677 üzenetére
"Azért a Bleachbit-et erőltettem, mivel a kolléga konkrétan azt rakott fel és mi arra mondtuk, hogy felejtse el!"
Valóban felejtse el mert tudni kell mi mit fog majd takarítani, mi is van konkrétan a meghatározások mögött.
Ahhoz meg valamennyi kis tudás már szükséges.
Igazat kell adnom I02S3F kollégának a Bleachbit használatában.
Nem ajánlom.
Illetve dehogyisnem de haladóbb felhasználóknak. Félhaladóknak, akik terinálba lusták de nagyjából tudják mit is csinálnak."No meg gondolom neked is feltűnt, mennyire nem is vagyok kekec már annyira, mint fénykoromban!"
Igen. De csöppet sem hiányzik...jó ez így.
Mindenki öregszik sajnos. -
anorche1
őstag
válasz
ubyegon2 #79674 üzenetére
Billentyuzet, eger es a wifi drivert tartalmazza a kernel, nem kell semmit csinalni, tobbnyire.
A arch install amit kuldtel meg szerintem nem jo. Mbre rendszert telepit, megsem emlitve az efi modot.
fdisk helyett cfdisk egyszerubb.
pacstrap /mnt base base-devel - es a linux es linux-firmware hol marad?
Plusz systemd-networkot hasznal, az meg max asztali gepen jo, ahol nincs wifi. Inkabb networkmanager vagy connman.Az angol arch wikit celszeru kovetni, ott minden szepen lepesrol lepesre le van irva. Ha meg egy nagy DE -t hasznal, akkor nagyon hibazni se lehet, mert fuggossegkent felpakolnak mindent.
-
válasz
tordaitibi #79676 üzenetére
Super, benned lehet bízni, ha ilyesmiről van szó!
Azért a Bleachbit-et erőltettem, mivel a kolléga konkrétan azt rakott fel és mi arra mondtuk, hogy felejtse el!
Főnök görgessen feljebb, a Win 10-em éppen 7 éves (én lennék a főnök? nagyon jóóóó)
Nem kell ehhez nekem görgetni, amúgy is tudom, hogy Winx fan vagy ezer éve.
És ugye itt Linuxon is elég sok epizód utal arra, hogy Winesként élsz még Ubuntu-n is, jó OK, nekem nincsenek ilyen régi mániáim, mint neked, szóval tényleg nem piszkálni akarnálak, csak pár dologban egyeztettünk, new user kollégánk meg elég érdeklődő ahhoz, hogy előbb-utóbb formálódik nála is valami értékelhető és akkor már tud konkrétabb irányba is kérdezgetni!
No meg gondolom neked is feltűnt, mennyire nem is vagyok kekec már annyira, mint fénykoromban!
-
válasz
ubyegon2 #79662 üzenetére
"Ez a bugyuta Stacer....no mindegy, annyit majd megtennél, hogy összehasonlítod a root joggal indított Bleachbit opcióival?"
Megtörtént.
Nem fair a meccs mert a bleachbit felveszi a böngészőket is, azok gyorsítótára simán 1-2Gb is lehet. Nem pipáltam be mert ezeket jobb magukból a böngészőkből intézni manuálisan.
Valamint egy vagon olyat is belevesz amiket én nem szoktam takarítani, bash előmények, fájlkezelő előzmények stb. Amiket én intézek ha kell, de nem szoktam törölni, jól jön sokszor.A Stacer lehet bugyuta de nekem tökéletes. Igaz a package cache meg az app cache törölhető lenne a csomagkezelőből is, viszont a logfájlok is néha takarításra szorulnak.
"ezeréves XP-t hozod fel példának, de ma már nem azt a WInt használják ám a népek, nem tudtad"
Főnök görgessen feljebb, a Win 10-em éppen 7 éves
És köszöni jól van pedig az is gyilkolva van rendesen.
"Az meg, hogy ragaszkodsz valamihez, mert rugalmatlan vagy egy alternatívát megismerni, inkább egy apró programhoz Wine-t használsz.."
Nemnem, nem egy hanem kb. tucat apró portable programhoz és 5-6 csak Wine alatt futó régi játékhoz is kell a Wine. Ezek olyan gyöngyszemek amik zömmel már Windowsra is letölthetetlenek de Linuxra sose voltak.
Pl. az eredeti első Mario windowsos változata (nevess ki, igen Mario), a Bejeweled régi verziója , az Angry Birds első, szerintem legjobb és reklám és korlátozás nélküli teljes verziója és még pár ilyen.
Ilyenekkel játszogatok, homo infantilis...A Linuxos natív PS emulátor egy rakás ... nemmondom micsoda, az Epsxe viszont jobb mint a Wines.
Ha már játék. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #79673 üzenetére
Nem gondról beszélek, hanem arról, amikor írják, hogy ezt vagy azt meg kell csinálni, mielőtt mehet a következő pacman -Syu. Volt pl. fájlrendszer változás, amit kezelni kellett update előtt és ez végigment az egész Arch vonalon, mindenkinek le kellett követnie. Igaz ritkán van ilyesmi, de nem árt figyelni a disztró híreit.
-
válasz
anorche1 #79673 üzenetére
Verziot minek? Jo a legfrissebb
Persze, például egy régebbi nVidia VGA-nak rohadtul jó lesz a legfrissebb driver. De gondoljunk bele, ha valaki első Linuxát elkezdi konzolba parancsokat bepötyögve telepíteni, de mindent ám, billentyűzet, egér illesztőke, de például wifi drivert is kapásból felrakja csak úgy fejből kitalálva, de azelőtt persze megadja a megfelelő tükrök elérési helyeit, particiókat bekonfigolja, etc..
Azért én megnézném ki rakta fel eddig így első Linuxát.
No de ne legyek semmi jónak elrontója, itt van egy egyszerű és magyar leírás, felőlem neki is ugorhat a kolléga:
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #79671 üzenetére
Jo ideje azt hasznalok, soha nem volt gond updattel. Jo, kiveve a pulseeffectet. Kezdve azzal, hogy talan az 5-os verzio utan atalltak pipewire-pulse -ra, igy pulseaudioval nem mukodott tobbet. Majd nem reg atneveztek easyeffectre, es szamomra elrontottak a programot. De ez nem nagy cucc, csak fel kell rakni a szamunkra megfelelo verziot, es ignoralt csomagok koze beirni a pacman confjaba.
(#79672) ubyegon2
Egy Arch telepítéshez az is kell, hogy amikor végigmész az összes telepítési parancson, ott pontosan tudd, mit kell adott esetben megadnod, ismerned kell az összes szükséges program nevét és az összes hw-hez szükséges fw és driver megfelelő verzióját is.
Arch wiki. Verziot minek? Jo a legfrissebb.No és ugye a kolléga kifejezetten olyan rendszert keres, ahol nem kell terminalt használni.
Telepites utan nem is kell, pacman -hez is van gui, pamac, octopi pl.Szerintem telepítés közben rájön, hogy a lehető legmesszebb szeretne menekülni a világ minden Linuxától!
Vagy beleszeret, es soha nem akar mast. -
válasz
anorche1 #79669 üzenetére
Egy Arch telepítéshez az is kell, hogy amikor végigmész az összes telepítési parancson, ott pontosan tudd, mit kell adott esetben megadnod, ismerned kell az összes szükséges program nevét és az összes hw-hez szükséges fw és driver megfelelő verzióját is. Mindezt kizárólag konzolból ill terminalból. Utána nem árt frissítések után is tisztában lenni, milyen parancsok kellenek, hogy rendbetedd a rendszert, ha gond van, persze ezt el lehet kerülni azzal, amit Kapitány ír, más kérdés, hogy azokból a frissítési hírekből egy totál kezdő egy kukkot nem fog érteni.
No és ugye a kolléga kifejezetten olyan rendszert keres, ahol nem kell terminalt használni.
Plusz telepites kozben rajosz, hogy semmi ertelme a distro hoppingnak.
Szerintem telepítés közben rájön, hogy a lehető legmesszebb szeretne menekülni a világ minden Linuxától!
-
anorche1
őstag
válasz
Arch. Teleptithez terminal kell, de megfelelo dolgokat felpakolva a telepitett rendszeren meg tudod kerulni. Plusz telepites kozben rajosz, hogy semmi ertelme a distro hoppingnak.
-
-
A rendszer alapból nem ismerte fel a HP laptop wifi-jét (Realtek 8821CE). Telepítettem firmware-realtek csomagot, de még mindég nincs wifi:
sudo dmesg |grep 8821
[ 2.471789] rtw_8821ce 0000:02:00.0: firmware: direct-loading firmware rtw88/rtw8821c_fw.bin
[ 2.471797] rtw_8821ce 0000:02:00.0: Firmware version 24.8.0, H2C version 12
[ 2.491624] rtw_8821ce 0000:02:00.0: rfe 2 isn't supported
[ 2.491752] rtw_8821ce 0000:02:00.0: failed to setup chip efuse info
[ 2.491785] rtw_8821ce 0000:02:00.0: failed to setup chip information
[ 2.950508] Modules linked in: uvcvideo(+) videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_common jitterentropy_rng videodev drbg ansi_cprng mc ecdh_generic ecc snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic ledtrig_audio snd_hda_codec_hdmi snd_hda_intel snd_intel_dspcfg soundwire_intel edac_mce_amd soundwire_generic_allocation rtw88_8821ce snd_soc_core rtw88_8821c rtw88_pci nls_ascii kvm_amd rtw88_core nls_cp437 snd_compress soundwire_cadence vfat kvm mac80211 fat snd_hda_codec irqbypass snd_hda_core snd_hwdep ghash_clmulni_intel joydev soundwire_bus uas cfg80211 snd_pcm snd_timer aesni_intel usb_storage scsi_mod libaes crypto_simd snd hp_wmi(+) cryptd snd_rn_pci_acp3x sparse_keymap glue_helper ccp soundcore snd_pci_acp3x rapl rfkill libarc4 sp5100_tco serio_raw pcspkr wmi_bmof efi_pstore k10temp watchdog tpm_crb tpm_tis tpm_tis_core tpm ac rng_core hp_wireless evdev acpi_cpufreq msr fuse configfs efivarfs ip_tables x_tables autofs4 ext4 crc16 mbcache jbd2 crc32c_generic amdgpu
[ 3.050859] Bluetooth: hci0: RTL: examining hci_ver=08 hci_rev=000c lmp_ver=08 lmp_subver=8821
[ 3.053764] Bluetooth: hci0: RTL: loading rtl_bt/rtl8821c_fw.bin
[ 3.054602] bluetooth hci0: firmware: direct-loading firmware rtl_bt/rtl8821c_fw.bin
[ 3.054641] Bluetooth: hci0: RTL: loading rtl_bt/rtl8821c_config.bin
[ 3.054796] bluetooth hci0: firmware: direct-loading firmware rtl_bt/rtl8821c_config.bin
Mi kell hoozá még, hogy beröffenjen a wifi? -
válasz
nem kell mindent terminalban csinálni
No várjunk, mondta bárki is, hogy ezekben a kezdőknek is való disztrókban kell a terminalt használni? Tibi kománk nyekergése ne tévesszen meg, ha nem akarsz, nem kell sohasem terminalt használni. Én egy disztrót már javasoltam, de ugyanannak az XFCE verziója felel meg a mostani leírtaknak.
Innen az első bekezdés eljutott?
-
Kazakovian35
kezdő
Megfogadtam magamnak, hogy nem fogok belemélyedni a disztrókba, de elbuktam, belemélyedtem a disztrókba, és most ott tartok, hogy ki szeretnék próbálni vagy 10-et... Szívesen fogadnék véleményeket. Az ideális egy olyan disztró lenne, ami nagyon alap, kis erőforrás igényű, minimalista, de emellett könnyedén kezelhető, nem kell mindent terminalban csinálni. Ez a kettő tulajdonság tudom, hogy nem sűrűn jár együtt és persze idővel azért tervezek kicsit többet tudni a terminálról, de szívesen venném a javaslataitokat, ha vannak.
Peppermint, Linux Lite, Lubuntu?
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #79657 üzenetére
Ezzel én is így vagyok ;-)
Amióta használható valami lett a linux, onnantól egészen 7-8 évvel ezelőttig linuxos rendszergazda voltam (előtte Novell NetWare ;-) , és amióta asztali rendszernek is használható lett, azóta nem használtam Windows-t (utoljára NT4 Workstation futott saját masinámon ;-)
Ennek ellenére utálom a parancssoros babrálást! Amit lehet, megoldok kattintgatással. Az utóbbi sok-sok évben már csak feldobom magamnak a Mint MATE-et, és ennyi :-)
Ja, a 71 éves édesanyám is Mint-et használ, és bár a nyugdíjig Windows előtt ült, egyáltalán nem reklamált még semmiért, hogy nem / nem úgy működik, ahogy szeretné - mert én beállítom, amit kell, és onnantól netezni, meg néha valamit megírni - kinyomtatni így is jó a rendszer. De parancssorban pötyögni nem állítanám azért neki ;-)
Szerintem egy asztali operációs rendszernek így kell működnie: egy Windows-ban is nagyon ritkán kell parancssorban dolgozni, optimális esetben egy ilyen linux alatt sem kell sokkal többször.
Az persze teljesen más, amikor egy szervert kell piszkálni, ott a legtöbbször megkerülhetetlen a parancssoros meló: azt a részér szerettem is! De ha a gépemben pl. cserélek egy vinyót, és át kell írnom az fstab-ot, az már fáj ;-) -
válasz
Ez a bugyuta Stacer....no mindegy, annyit majd megtennél, hogy összehasonlítod a root joggal indított Bleachbit opcióival? De úgy, hogy minden opciót be is pipálsz és lefuttatod! Az rendben van, hogy Winről átjött felhasználót nem kell elijeszteni a terminallal, már amennyiben valaki attól megretten, de ennyire óvodás szintre sem kéne rakni, hogy Stacer-t mutogatunk neki!
Nem téged cikizlek most ezzel, Te már matuzsálem vagy, nálad belefér!
Egyébként teljesen korrekt, hogy az ezeréves XP-t hozod fel példának, de ma már nem azt a WInt használják ám a népek, nem tudtad? Nyilván szemetelődik a Windows registry-je, ez nem kérdés, ezen kár fennakadnod.
Az meg, hogy ragaszkodsz valamihez, mert rugalmatlan vagy egy alternatívát megismerni, inkább egy apró programhoz Wine-t használsz.....
No de ahogy kolléga mondta, mindenkinek mások a felhasználói szokásai és ez így van jól!
-
I02S3F
addikt
válasz
Több ponton nem egyezik a felhasználói szokásunk. Éppen ezért lehet többet fogsz tudni segíteni az újonc srácnak, mert nem egyformán használjuk a gépeinket. Ki tudja! Talán pont az én szokásaim nem megfelelőek neki. Nekem ezzel semmi bajom nincs. Meg olvasson csak hideget-meleget. Majd kialakítja, hogy ő mit akar!
Szerk. : Haladok a tanulással egyébként!
De a gépemet nem babrálom. Virtuális gépben csinálok mindent. Így a gazda rendszerem érintetlen marad! Nem feltétlenül akarok power user lenni.
-
válasz
MostaPista #79659 üzenetére
Ilyen volt, 2001-ben ezt használtam, magyar fejlesztés volt, betárcsázós netre optimalizálva, többfelhasználós kivitelben, témakörök választhatóan, szelektált levélládák. stb.
A neve DPG azaz Drót Posta Galamb volt.
Nagyon sajnálom hogy megszűnt. -
MostaPista
tag
válasz
leviske #79603 üzenetére
A webes felületüket én nem találtam lassúnak,
Ujra megneztem, szerencsem volt (?), 8 honapja nem leptem be es azt irtak, fel ev utan torlik a fiokokot, de megse.
Belepeskor csak annyit irt, hogy 99+ level van az inboxban es ugy 2,5 percet kellett varnom, mire megjelenitette az utolso otvenet, es lefele gorgetve csak a "meg tobb" idiotizmus jott.Koszonom a tippet, kiprobalom a telepitheto levelezot, hatha azzal jobb lesz a helyzet.
Amugy eleg erdekes, hogy felteglaval dongetik a melluket, hogy nemetek es micsoda biztonsagosak, majd az indoklasban csak annyi szerepel, hogy 2013-ban valaki megnezett valamit es valamihez nem fert hozza - alig egy evtizede volt, ennyit a biztonsagukrol.
A riseup weboldalat es wikit nezegetve nekem ugy tunik, hogy csak valamilyen amerikai "hacker" tarsasag volt, es amiota par eve a FBI kieroszakolta a hozzaferest, erosen csokkent a tamogatottsaguk.
Valamikor regen volt egy hasonlo elven mukodo weboldal, csak meghivoval lehetett regisztralni, az indoklas szerint azert, hogy a nemkivanatosakat ki lehessen szurni, de ugy hallottam, a lenyeg az volt, hogy az egeszet eladjak valamelyik nagy cegnek jo penzert.
Azert orulnek, ha lenne mondjuk egy linuxos biztonsagos weboldal, ahol biztonsagosan lehet forumozni es levelezni, van jo nehany pozitiv pelda, hogy forumokat mar strukturaltan lehet olvasni, lehet latni, hogy melyik szalon mire jottek a valaszok, nem csak omlesztve, mint itt is, harminc evvel korabbi technologiaval.
-
-
válasz
I02S3F #79641 üzenetére
"-a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert"
Mert miért..?
Én 2 éve a Stacer-t használom, nyoma nincs hogy tönkretenné a rendszert mert gyanítom hogy ugyanazokat a takarító parancsokat futtatja a háttérben mint amiket bepötyörésznék.
Ugyanezen okból, mivel van egy kellemes GUI erre, minek vesződjek takarító szkriptekkel?
Néha 5-6 gigákat szabadít fel.
Nem tudom fejbetartani a takarítóparancsokat, de minek is ha van célszoftver? Miért kötelező egy modern asztali os-en pötyörészni? Persze kell, végszükségben de ha nem akkor minek?
" A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről."Édesanyám gépén 9 évet élt az XP, a mostani W10-em többször klónozva, frissítgetve 2016 óta azaz 7 éve megy. Nincs ebben semmi rendkívüli.
"A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
- itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni"Persze hogy más de ettől még jól használható sőőt.
Az alapok ugyanazok, asztal, panel, ikonok, gui.
A kérdező kolléga lelkesnek tűnik, maradjon is az és ne veszítse el a lendületet de én nem terminálparancsok utáni guglizásra buzdítással kezdeném az ismerkedést.
Én a terminálba diszlexiás vagyok, inkább átverekszem magam 5-10 al-al guis lépcsőn. És igaz a guis szoftverek szegényesebbek de cserébe nem lehet tönkretenni semmit, míg egy sudoval kiadott és elgépelt, elütött parancs az enter után nagyon csúnya dolgokat is tud művelni."Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban."
Maximálisan aláírom, ez így van
Bocsi hogy ezeket leírtam de annyiszor hallom példának hogy "Feltettem nagypámnak-nagyanyámnak egy Linuxot, 2 éve használják gond nélkül"
Akkor ne tereljünk azonnal terminálba egy friss lelkes felhasználót, ha igazán lelkes és kíváncsi, akkor kis idő múlva magától fog ebbe az irányba fordulni.
Ha felhasználóként akarja használni, nem belemélyedni akkor ezt a nagypapás hozzáállást hagyjuk meg neki, majd dönt.Én is így vagyok, van 5-6 saját szkriptem, mert kellettek, ezért gugliztam, fórumoztam és kényszerből megszültem őket.
De ennyi, évek óta teszik a dolgukat és nem lett hobbim a szkriptírás.És exif és más metaadatok babrálására én 12 éve az Irfan Viewet használom.
Igaz Wines de elfut Wine alatt szépen.
Van nagyon sok Linuxos szoftver ami fényéveket ver a Wines alternatívájára, én is használok ilyeneket többet is.
De képnézegetésbe és alapszintú képmacerálásba az Irfan nálam verhetetlen.Bocs a hosszúért.
-
-
szucstom
őstag
válasz
szucstom #79506 üzenetére
No, végre megtaláltam a megoldást az AMD APU-k esetében. El volt dugva egy Manjaro forum topikban
Live-ként el kell indítani megint a rendszert és a GRUB fájl-ba beírni a következő sort:
iommu=pt idle=nomwait rcu_nocbs=0-11
Jelen pillanatban 15 perce fut hibamentesen a Manjaro -
Egy külső tárolót csatolva hogyan tudom megváltoztatni a jogait külön a könyvtáraknak, és külön a fájloknak?
chown -R 777 esetén, minden könyvtártárba beléphetek, de ha fájllapja meg ezt akkor futtathatóvá válik
chown -R 666 esetén nem tudok belépni a könyvtárba, viszont a fájlok sem válnak futtathatóvá.
Szóval a könyvtár esetén 7(rwx), fájl esetén csak 6 (rw-) jogot szeretnék adni. -
válasz
I02S3F #79649 üzenetére
Én ilyen mélységben nem értek hozzá, Te tanulod ezerrel.....
Annyira biztos, hogy ez az alias a rövidített szavas indításon túl korlátozza a normál néven történő indítást? Sose használtam, de ha mindezt meg is csinálod, mindent kiszedsz az Indítópultból, akkor megnyugodhatsz? Ha valamit nem az
/opt
-ba teszel külön fájlból telepítéskor, hanem saját tárolóból rakod fel és nem root joggal indul, akkor én a helyedbe megnéznék pár programot, hogy indul-e a saját nevű fájlra kattintva!?innen például:
/usr/share/applications(én kipróbáltam jó párral és indult, mint a kisangyal)
Szerintem biztosabb a külön user fiók, persze ha valaki nagyon guru, akkor nincs akadály, de erre kicsi az esély....
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #79648 üzenetére
Esetleg megoldás lehet az, hogy menü-szerkesztővel eltávolítja a menüből adott alkalmazást adott fiókban. A terminálból való indítás kiküszöböléséhez meg létrehoz alias-t és hozzá adja adott felhasználó .bashrc jéhez.
Ez utóbbi nem nehéz, de nem kezdőknek való feladat!
Szerk. : Szoktam türelmetlen lenni, amikor felteszek egy kérdést és egy idő múlva kapok választ. Most látom, hogy jó ötlethez idő szükséges!
-
válasz
Kazakovian35 #79647 üzenetére
PoPOS sokkal tetszetősebb, ahogy a Manjaro is, sokan ezeket választják. A Mint alapból mindig szürke, sötétszürke volt alapvetően, de kb olyan kinézetet csinálsz, amilyet akarsz, én például Cinnamon felületen épp a PoP OS témáját használom.
Egyébként azért is javasoltam az Összefoglalót, mert valamikor még ott volt ez is :
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok) .....hát jelenleg épp karbantartás alatt van az ubuntu.hu.
Nem érdekes, amit javaslok, használd a terminal-t, mivel ott az az apt csomagkezelőt használó összes disztró ugyanazon parancsokkal működik.
Eleinte csak pár parancsra lesz szükséged!
tárolók frissítése és csomagok frissítése:
összevont parancs frissítéshez:
sudo apt update && sudo apt upgradetisztogatáshoz:
gyorsítótár törlése
sudo apt clean
feleslegessé vált csomagok eltávolítása:
sudo apt autoremove
CHKDSK helyett vannak alternatívák, de egyelőre ismerkedj a rendszerrel, mert ezek a CLI programok igényelnek bizonyos ismeretet és a meghajtókat egyébként boot során a rendszer ellenőrzi is!
fdisk - ezt elkezdheted nézegetni éppen....
Hirtelen ezek jutottak eszembe, elég régóta már csak user vagyok és kopnak a dolgok rohamosan, inkább a ma már egyedüliként használt Mint Cinnamont ismerem.
Szóval az általam most adminként letöltött programokat egy ujonnan létrehozott felhasználó hogyan fogja nem tudni használni, de még nem nagyon ástam bele magam egyelőre az igaz.
Hát próbáld meg használni egy másik fiókban! Tényleg csinálj egyet és jelentkezz be ott, meg fogsz lepődni, hogy kb egy szűz rendszert találsz és nyoma sincs a saját fiókodban felrakott programnak!
-
Kazakovian35
kezdő
válasz
ubyegon2 #79646 üzenetére
Köszi az ExifTool-t. A Mint Cinnamon disztrót is lehet, hogy kipróbálom, ez, meg a Pop!_OS volt a kettő amiről azt hallottam, hogy nagyon kezdőbarátok, különösebb indok nem volt a Pop mellett, ehhez nyúltam először.
Magát a felhasználói fiók létrehozását értem, ami kicsit homály egyelőre, hogy hogyan állitom be hogy egyes applikációkat csak bizonyos felhasználók tudjanak használni. Szóval az általam most adminként letöltött programokat egy ujonnan létrehozott felhasználó hogyan fogja nem tudni használni, de még nem nagyon ástam bele magam egyelőre az igaz.
-
válasz
Kazakovian35 #79640 üzenetére
PopOS-t nem ismerem, de a géped marketinges neve semmit nem ér, a hw összetevők a lényegesek, gondolom nem meglepő ez azért számodra sem!
Amiatt is lényeges, mert ha nVidia VGA van a gépben, akkor a PoPOS-nél arra egy külön nVidia iso-t kell letölteni!
GUI-s beállításokban értelemszerűen nem tudok segíteni, mert egy átalakított Gnome felületről van szó. Amit I02S3F kolléga említett(kicsit sokat emlegetve a Zorin-t), az nagyon igaz, a BleachBit-et engedd el szépen, két ikonja van, mivel egyik user, másik root módban indítja a programot. Utóbbival tudod megnyekkenteni a rendszert, ha nem tudod mit csinál, amit bepipálsz, aki meg tudja, az azért nem használ ilyet. Terminalból egyszerűen lehet pár tisztító parancsot kiadni, egyébként itt a rendszer nem szemeteli tele a registryt, mint Windowson.
Amiben még tudok segíteni az ez a GUI-s Exiftool:
Ha nem kifejezetten game miatt szedted le a friss PoPOS-t, én is javaslom, hogy nézd meg a leginkább kezdőknek összerakott és igen kiforrott Linux Mint Cinnamon-t, mehet akár a 20.2 verzió is.
Ha csinálsz magadnak egy fiókot, akkor ott érdemes jelszavazni a belépést, max másoknak csinálsz egy jelszó nélküli másik usert.
A többi kérdés mind az OS asztali kezelőfelületének ismeretét igényelné, szerintem túl sokan nem használják, így lassabban kapsz majd választ.
Terminalba(Ctrl+Alt+T) írd be az
inxi -Fxxx
parancsot és annak a kimenetét majd ide illeszd be(Programkód gomb használatával) az mindent elmond a gépedről, ami itt kellhet.Ja igen, mielőtt továbbmennél, az itteni Összefoglalót is javaslom tanulmányozni!
-
Kazakovian35
kezdő
válasz
I02S3F #79641 üzenetére
Köszi a válaszokat. A külön felhasználó készítésével hogyan tudom személyre szabni a programokat? Mármint hogyan tudok egyes programokat egyes felhasználókhoz (és csak hozzájuk) rendelni? A Windowsnál általában telepítésnél megkérdezi, hogy minden felhasználónak vagy csak az adott felhasználónak telepíti az ember, LInuxnál ilyet nem tapasztaltam. Illetve ha tudsz néhány tisztítós parancssort azt is megköszönöm. Utána fogok olvasni az általános Linux karbantartásnak, meg amúgy is jó lenne pár parancs, amit tudok futtatni, ami mondjuk a windows CHKDSK meg SFC megfelelője, szóval ilyen rendszerkarbantartó meg ellenőrző parancsok, de ha van pár ami fejből beugrik, annak örülnék. BleachBitet akkor mellőzöm.
A naptáras kérdést ugy értettem, hogy nem küld netre semmit, nem szinkronizál semmivel sem a naptár, sem a kontaktok, hanem a programok offline, a gépen tárolják az infokat, mert ha igen akkor tökre szívesen használnám őket, csak azt nem akarom hogy ez mindenfelé szinkronizálva legyen. Mondjuk nem adtam hozzá semmiféle social media accountot az OShez meg semmihez sem, szóval nem tudom elképzelni hogy akármivel is szinkronizálhatna, ez inkább csak amolyan biztonsági kérdés.Apropó biztonság. Van bármi, amit egy Linux OPrendszernél tehetek hogy biztonságosabb legyen a használat? Ami most van az egy VPN, rekeszelt böngészés (social media - LibreWolf, általános böngészés - megerősített FireFox, meg még lekapok egy Tort vagy Bravet vásárlásra), KeePassXC. Vannak esetleg olyan parancosk vagy appok, amikre még szükségem lehet?
-
válasz
tordaitibi #79636 üzenetére
Ha beillesztem a Terminálba nem történik semmi változás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A PopOS! Gnome felületet használ, ahhoz van ilyen Gnome Tweak Tool amit fel kell rakni a szoftverközpontból és utána abban lehet állítani egy csomó olyan dolgot, amit alapból nem lehet.
-
I02S3F
addikt
válasz
-ezt nem tudom, angolul keress rá
- szvsz a legegyszerűbb, ha csinálsz külön felhasználót neki
-a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert. A rendszer " tisztításának" van 1-2 parancsa, javaslom olvass utána. A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről. Zorin-nal nem tudom, hogy mi a helyzet!
A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
- itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni. Persze ma már akár meg is úszhatod a használatát, de van olyan program, ami nem rendelkezik gui-val.
-Nem tudom, hogy a Zorin melyik naptár és kapcsolatok alkalmazást használja, de biztosan mentenek offline fájlokat működésük során. Ha így értetted a kérdésedet!
-A Bleachbit-ről fentebb írtam. Ha játszadozni akarsz a rendszerrel, akkor javaslom inkább a konfigurációs lehetőségek kiaknázását. Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban. Persze ehhez jellemzően konfigurációs fájlokat lesz szükséges szerkesztened.
-Hogy a Zorin felülete mennyire változtatható, azt nem tudom. A kezdő barát disztrók (Mint, Ubuntu, Manjaro, stb. [nem feltétlenül ebben a sorrendben]) igen jól témázható! Ráadásul van többféle (és windowsra is hajazó) felület. Ezeket Live-ban érdemes kipróbálni (Boot-olsz a Linux lemezről, vagy usb kulcsról) (Javaslom nézz róluk videókat elsősorban, hogy eldöntsd, hogy melyik tetszik a legjobban.) (Virtuális gépen is tesztelhetsz következmények nélkül) . Következmények nélkül babrálhatod!
- -
Kazakovian35
kezdő
válasz
I02S3F #79639 üzenetére
Rendben, köszönöm.
Némi alap infó: Lenovo IdeaPad 3 laptop, Pop_OS! 21.04 operációs rendszer, clean install.
Amire időközben kaptam választ, az a képernyőzárolás parancs (SUPER + ESC) - úgy láttam, ezt nem tüntette fel az OS keyboard shortcut listája, de lehet, hogy csak benéztem. Ami viszont továbbra is kérdőjel.
-Van arra mód, hogy a képernyő éber maradjon, ha lehajtom a fedelet? A Settings > Power beállításban nem találok ilyen opciót.
-Tudok applikációkat jelszóval zárolni, vagy felhasználóhoz társítani? Erre azért van szükség, mert a laptop hivatalosan egy egyesületé és habár az idő 99%-ban én fogom használni, előfordulhat, hogy időről-időre oda kell adnom valakinek. Ebben az esetben viszont az illető hozzáférhet a Signal/Telegram beszélgetéseimhez, és minden egyébhez, ami nem igényel külön bejelentkezést. Emiatt érdeklődöm, hogy tudok e (akár másik applikációval) egyes programokhoz megnyitási/használati kódot rendelni, vagy ezt csak úgy tudom megoldani, ha csinálok egy személyes felhasználói fiókot, amihez hozzárendelem ezeket a programokat, meg egy nyilvánosat, aminél nem lesz semmi személyes? Van erre egyáltalán lehetőség?
-Tudok ikont eltávolítani az applikáció ablakból? (A BleachBit-et letöltve kaptam két ugyanolyan ikont. BleachBit és BleachBit (as root))
-Milyen exif cleaner appot javasoltok?
-A Calendar/Contacts offline és helyileg ment?
-A BleachBit használata esetén van valami, amire figyelnem kell? Az imént csináltam egy teljes tisztitást (minden létező négyzetet bepipáltam) és továbbra is hiba nélkül működik a rendszer (bár gondolom, clean install után olyan sok dolgot nem ronthatott el).
-Ha úgy döntök, hogy kicsit személyre szabnám az OS kinézetét, merre érdemes elkezdenem nézelődni? (Ez nem annyira lényeg, meg amúgy is nagyon rá szoktam cuppanni a tutorial videókra, szóval ez majd alakul, csak gondoltam, ha van tipp, szívesen meghallgatom.)Hirtelen ezek jutnak eszembe, előre is köszi a segítséget.
-
I02S3F
addikt
válasz
Kazakovian35 #79638 üzenetére
Jó helyen vagy! Tedd fel a kérdéseket!
-
Kazakovian35
kezdő
Sziasztok. A mai nap feltettem életem első Linux oprendszerét egy Lenovo IdeaPadra. Nagyon régóta terveztem már kipróbálni valamelyik kezdőbarát disztrót. A Pop_OS! 21.04-re esett a választás. A telepítést, beállítást követően van néhány aprócska kérdésem, amelyekre eleddig nem találtam választ (redditen pedig még nem jött komment). Ha itt feltehetek kérdéseket ezzel kapcsolatban, akkor leírom őket. Csak azért kérdezem, mert nem vagyok benne biztos, hogy jó helyen járok, hiszen problémám nincs az OS-sel, inkább csak pár funkció, keyboard shortcut és egyéb felhasználási kérdésem lenne. Előre is köszi.
-
-
-
lev258
veterán
-
-
Egykori kedvencem az Avp2000 classic-ot igyekszem futtathatóvá tenni Mint 20.1 alatt.
Lutris-sal eljutottam idáig.
Iso fájlt mount-oltam, lutrisban beállítottam az exe-t, indítottam, de nem megy tovább a telepítés.
Szükséges még előtte valamit feltennem, hogy a hibát kiküszöböljem?
Winetricks-et is próbáltam volna, viszont ott kiabált valamiféle 64bit/32bit féleségről.
Átraktam a mount-olt fájlokat egy másik könyvtárba, mert szólt, hogy nem lehet írni rá.
De ez után is ugyanez az üzenet fogadott.
Ha le OK-ézom, eltűnik a hibaüzenet, viszont nem indul a játék.
Gondolom be kellene állítanom a játék .exe-ét ide a Lutris-ba.
Viszont nem ismerem az útvonalat, ahová települ a játék maga. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79630 üzenetére
Azt nem tudom, mi a baja, viszont azt írják, hogy a művelet után simán előfordulhat, hogy a blkid hibásat (pl. régit) ír ki. Újraindítás után viszont már a valódit.
-
válasz
lev258 #79628 üzenetére
Igazad lehet mert olyat csinált amit eddig sose, deviszont nem a megadott uuid-t tette be hanem valami randomot.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo tune2fs /dev/sdc4 -U 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30
c6fd
[sudo] tibi jelszava:
tune2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
Az UUID beállítása egy ellenőrzőösszeget használó fájlrendszeren eltarthat egy
ideig.
Proceed anyway (or wait 5 seconds to proceed) ? (y,N) y<folytatás>
tibi@TibiXubuntu:~$ blkid /dev/sdc4
/dev/sdc4: LABEL="vtoy_ubi1804" UUID="675efa2f-aa42-4e8d-9907-bfb99e85dc01" TY
PE="ext4" PARTLABEL="vtoy_ubi1804" PARTUUID="c86f6fd0-4452-4af4-a645-aa5d7852a
2d6"
tibi@TibiXubuntu:~$
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79627 üzenetére
Volt unmount a tune2fs előtt?
e2fsck után nem próbáltad újra a tune2fs-t. Így egyértelmű, hogy semmi sem történt. -
válasz
I02S3F #79625 üzenetére
Virtuális gép helyett lefuttattam a normál rendszeren, nem veszítek semmit ha hazavágom a fájlrendszert esetleg, mindenről van mentésem.
Máshol is utánanéztem, a szintaktika jó.
Az eredmény meg nem jó, nem írja át.tibi@TibiXubuntu:~$ blkid /dev/sdc4
/dev/sdc4: LABEL="vtoy_ubi1804" UUID="675efa2f-aa42-4e8d-9907-bfb99e85dc01" TYPE="ext4" PARTLABEL="vtoy_ubi1804" PARTUUID="c86f6fd0-4452-4af4-a645-aa5d7852a2d6"
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo tune2fs /dev/sdc4 -U 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
[sudo] tibi jelszava:
tune2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
This operation requires a freshly checked filesystem.
Futtassa az „e2fsck -f” parancsot a fájlrendszeren.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo e2fsck -f /dev/sdc4
e2fsck 1.44.1 (24-Mar-2018)
1. lépés: inode-ok, blokkok és méretek ellenőrzése
2. lépés: könyvtárszerkezet ellenőrzése
3. lépés: könyvtárkapcsolatok ellenőrzése
4. lépés: referenciaszámok ellenőrzése
5. lépés: csoport összefoglaló információinak ellenőrzése
vtoy_ubi1804: 11/2326528 fájl (0.0% nem összefüggő), 223818/9300224 blokk
tibi@TibiXubuntu:~$ blkid /dev/sdc4
/dev/sdc4: LABEL="vtoy_ubi1804" UUID="675efa2f-aa42-4e8d-9907-bfb99e85dc01" TYPE="ext4" PARTLABEL="vtoy_ubi1804" PARTUUID="c86f6fd0-4452-4af4-a645-aa5d7852a2d6" tibi@TibiXubuntu:~$
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79624 üzenetére
A másik megoldás, ha kérdezés helyett leteszteled ezt egy virtuális gépen.
-
Thanks, királyság ez a Linux, meg a segítők is.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo ntfslabel --new-serial=44FD52AA01B5FE7D /dev/sdc3
New serial number : 44fd52aa01b5fe7d
vtoy_data
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo ntfslabel --new-serial=27BE34407CC7DA8A /dev/sdc6
New serial number : 27be34407cc7da8a
vtoy_mndns
tibi@TibiXubuntu:~$
Mégegy kérdés, az ext-en ez a szintaktika,
tune2fs /dev/sdb1 -U random
Viszont nekem nem random, hanem 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd kellene, akkor így jól csinálnám? Inkább kérdezek,
tune2fs /dev/sdc4 -U 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd -
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #79622 üzenetére
A megoldás az ntfslabel, ami az ntfs-3g csomag része.
"NTFS file system
There'sntfslabel
utility (thanks to ntfs-3g) to change UUID of NTFS file system. See abchk1234's answer.In case you wanna change the whole UUID of NTFS file system instead of
--new-half-serial
, use the--new-serial
option.Example:
ntfslabel --new-serial=1122334455667788 /dev/sda3"
-
-
Mert 4 pc fstabjába van uuid alapján bedrótozva a hordozható ssd 4 partíciója hogy mindig ugyanoda, ugyanazon a néven , ugyanazokkal a paraméterekkel csatolják fel.
Pl. több partíción van több Megasync mappa, ha megváltozik az uuid akkor a Mega a 9 mappát, összesen 27 gigát elkezdi újraszinkronizálni, és lemegy a nap többször mire ezt 4 pc-n megcsinálja.
És még van néhány ilyen buktató.
Egyszerűbbnek látszott az uuid cseréje a régiekre de ezekszerint nem. -
csibe1
addikt
válasz
wd.taz #79557 üzenetére
A Peppermint amit growler javasolt tényleg jó ötlet.
Pár éve egy MSI netbook-ra tettem fel (1.6GHZ-es proci, 1GB RAM, Win7 Starter eredetileg),
és alapjáraton 250-280MB RAM-ot evett a rendszer.
A Skype magyarítása kicsit macerás volt, mert nem nagyon foglalkoztam előtte linux-al, de megoldottam. A proci és a 160GB-os merevlemez miatt nem volt egy erőgép, de netezni, filmezni tökéletes volt, és az akksi is jól bírta. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
De miért az UUID-et akarod átírni? Miért nem inkább az Fstabot (Fstabokat) szerkeszted át?
-
-
válasz
lev258 #79611 üzenetére
Elmentettem köszi. Az a bajom, bár most nem vagyok ott, hogy nem tudom melyik betűméretet találtam meg, de nem mindenre hat. "Intézőbe" majdnem minden nőtt, olvasható, de pl a startmenü maradt pici. Firefox is megnőtt, de a fejléc pici. Majd éjjel jobban átnézem. Régen sikerült, akkor most is fog ;)
Bobnak is köszi. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79608 üzenetére
-
válasz
lev258 #79607 üzenetére
Köszi. Éjjel fogom folytatni, családi botrány lett belőle, hogy "azt a sz@rt kell már megint nyomkodni?" Kiválasztottam egyet a legalább 10 nvidia driverből, a képtörés jó is lett, csak a betűméreteket kell visszavarázsolnom. TV, és a normál méretben még szemüveggel sem tudom elolvasni. Ez legyen a legnagyobb probléma ;) köszi a segítséget, így már jó lesz.
Üdv., z -
Hogyan lehet egy UUID-t átírni?
Gparted csak random változtatást ajánl fel de nekem egy meglévő uuid-t kéne megadnom egy teljesen leformázott majd újrapartícionált usb-s eszközön lévő egyik partíciónak.
Azért kéne a régi uuid mert a hordozható eszköz több gépben uuid alapján van felcsatoltatva, ha épp be van dugva, fstab "nofail" opcióval. -
lev258
veterán
válasz
zebra_hun #79606 üzenetére
Keresd meg a További (vagy Egyéb) illesztőprogramok menüt. Onnan egyértelműnek kell majd lennie. Kiválasztod egy listából a drivert, aztán telepíti.
Van secureboot?
Az alapszintű driverrel (nyílt) Nvidia esetén az a baj, hogy a gyártó hozzáállása miatt teljesítményben messze alulmúlja a kártya valós képességeit és funkcióit (amíg minimális igényeket kell kielégíteni, addig elég lehet). Ezért kell a gyári driver. -
válasz
lev258 #79605 üzenetére
Akkor légyszi szájbarágósan, mert ahogy felment a rendszer, semmit nem állítgattam. Frissítéseket megcsinálom ami bekapcsoláskor bejön. Én csak használom. A jelenség, ha feltolom 1080p-re, majd fullscreen, akkor törik. Gyerek mesenézős gép, mert utálom a reklámokat, így tudtam megoldani. Persze én is mozizok néha, de sajnos ritka. Nekem nincs nvidia vezérlőpanel. Annyi változás, hogy már 8 Gbram van benne.
-
lev258
veterán
válasz
zebra_hun #79604 üzenetére
Valaki javítson ki, ha tévednék (engem az inxi csak összezavar). Jól látom, hogy a kolléga az Nvidia kártyáját használja a nyílt driverrel?
Már az is nagy dolog, hogy ennyire jól megy vele a videó. Fel kellene tenni a zártat a További illesztőprogramok menüben. Azzal vagy rögtön jobb lesz, vagy lehet majd még vsync-et állítani. -
Üdvözlet Mesterek,
Egy ideje szépen teszi a dolgát a Linuxos gépem, ezért nem is írtam. Volna viszont egy apró problémám, ami a kezdetek óta megvan, de nem vagyok szaki, így megkérdezem.
Röviden: Gyors jeleneteknél képtörés van a felső kb. 1/6-od részben. Mindig ott, és normál filmnél, jelenetnél nincs, csak ha gyors mozgás van. Házimozis gép, tehát csak youtube, vagy letöltött filmek. A gépem adatai itt: [link]
Van itt vsync mint a win alatt? Én azt hittem, hogy ez a jelenség 3d-nél van, de itt jelen esetben videózás közben. Csináltam egy fotót, bár nem igazán adja vissza, de azért látszik a csík és a törés. Köszi ha van hasznos infója valakinek
Üdv., zeb -
leviske
veterán
válasz
MostaPista #79602 üzenetére
Igen, nem túl gyakori, hogy kérdés merül fel a témában.
Csak gondoltam jelzem, hogy van.
Külsős levelező programot biztos nem fog beengedni. Van saját alkalmazásuk erre. A webes felületüket én nem találtam lassúnak, sem kezelhetőség sem levelek megérkezése/elküldése szempontjából.
Viszont közben most botlottam bele, hogy a Vivaldi Mail enged külsős programokat is bejelentkezni és a 5GB tárhellyel az tűnik a legbarátibb Google-független ingyenes szolgáltatásnak.
A riseup-ot nem ismerem.
-
MostaPista
tag
válasz
leviske #79601 üzenetére
Kossz, ugy tunik, a "topic" egy eve halott.
A tutanotat probaltam egy eve, csak webes felulet volt es iszonyat lassu volt, most ujra megnezem, ha beenged levelezo programot, akkor az megoldas lehet.
A riseup-ot talaltam nemreg, de arra senki se reagalt es utanaolvasva ugy tunik, tartosan gondjaik voltak a harombetus akcioja miatt par eve, es meg nem talalkoztam olyannal, aki naluk levelezett volna.
-
leviske
veterán
válasz
MostaPista #79599 üzenetére
A topikja erre található.
Miután itthon sok nagyobb szolgáltató GMail alapokra váltott, vagy nem kimondottan megbízható, az Apple/Yahoo/Microsoft pedig gondolom beletartozik a "társaiba" nem igazán tudok olyan szolgáltatóról, ami ingyen engedne bármilyen alkalmazásból IMAP hozzáférést.
Ha elég az is, hogy kínál saját alkalmazást minden (Android/iOS/Linux/Windows) platformra amiből IMAP alapon elérheted a leveleidet ingyen, akkor a Tutanota egy megbízható német szolgáltató és az ingyenes csomagjuk is korrekt. Lassan 1 éve használom.
MOD: Ők viszont aktívan ellenőrzik, hogy 1 felhasználónak 1 fiókja legyen. Több álnév már a havi 1€-s előfizu része.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Xbox Series X|S
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- OLCSÓ MONITOROK
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest