- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hold - SW Heritage - Auto üzemmód
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80598 üzenetére
Beállítottad rendesen a pw-t? Nem csak az easyeffects hozta függőségnek a libpw-t?
[link] -
aquark
tag
válasz
lev258 #80594 üzenetére
köszi, megpróbálom, de most nézem, win 10-en kapásból megy a K4203, és próbaképp feltettem a VM-re a Lubunu 18.04.5-öt, és ott is: bedugom, és egyből ment! Tuti az antiX a ludas, chkconfig ide vagy oda. Elég gyors, és elég neki 256-512 MB RAM, de szerintem a Lubu lesz a bratyó gépén, lassúcskább ugyan, de sokkal barátibb rendszer!
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!
-
retardalt
csendes tag
válasz
MostaPista #80587 üzenetére
Mit szeretnél? (de, amúgy igen, a pendrájvon jogosultság gondod van (illetve ez nem gond, csak még ilyennel nem találkoztál)).
BoB mutatott egy lehetséges megoldást. -
lev258
veterán
válasz
aquark #80593 üzenetére
Még annyit sikerült most gyorsan kiderítenem, hogy valamiért nincs rajta a rendszer listáján ez az eszköz. Vagyis elvileg támogatott, de csatlakozáskor nem történik meg a váltás automatikusan. Szerk.: Az utolsó blokknál csak egy szóköz van (ahogy máshol is), a fórum motorja reklamál valamiért.
Próbáld ezzel:sudo usb_modeswitch -KW -v 12d1 -p
1f1c
-
BoB
veterán
válasz
MostaPista #80587 üzenetére
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #80577 üzenetére
Van Nemo -ban (Mint Cinnamon) is ilyen, ha érdekel telepítsd fel.
[ Nemo beállítások képernyőkép ] -
aquark
tag
válasz
aquark #80567 üzenetére
Sziasztok!
Régi (2005-2006) HP Compaq nx6325-ös notira (1,6GHZ 2 magos AMD Turion, 1 GB RAM -128MB VGA) keresek kis étvágyú linuxot, 85%-ban netezésre. Két Vodás USB stick van hozzá, Huawei K3772 és K4203 ezek közül valamelyikkel mennie kéne. VM VirtualBox alatt próbálkoztam antiX 19.4-re (32bit) felrakni a K4203-as sticket, de nem megy, mert már nem támogatott a chkconfig. Újabb firmware-t nem találtam az eszközre. Szóval mit ajánlotok? Puppy 8.0 az angol, a Lubunu 18.04.5 meg 2GB RAMot kérne. Kérlek segítsetek, bratyónak kéne.
-
MostaPista
tag
válasz
MostaPista #80583 üzenetére
Lejart a szerkesztesi ido.:-(
Na, megtalaltam az altalanos megnyitast is, ezek szerint nekem, mint tulajdonosnak a pendrive gyokerkonyvtaraban csak annyi jogom van, hogy letrehozzak es toroljek fajlokat, a "file acces" mindig --- allapotban van, nem engedi modositani.
A fajloknal pedig alaphelyzetben zold negyzet van.
(hdd-nel a negyzet vagy feher, vagy zold, vagy zold es van benne egy pipa, ezeket lehet valtoztatni.)A konyvtarakban levo fajlok pedig azonnal -rwx------ jogot kapnak, amit szinten nem lehet modositani.
Atmasolom oket a hdd-re, azt csinalok veluk, amit akarok mind chmod-dal, mind a fajlkezelovel, de amint visszamasolom oket a pendrajvra, visszaall a -rwx allapot. -
retardalt
csendes tag
válasz
MostaPista #80583 üzenetére
A Linux csak saját fájlrendszerei alatt veszi figyelembe a jogosultságokat (de ott nagyon). Fat, ntfs nem nyerő.
-
MostaPista
tag
Na, mindent kiprobaltam, ugy tunik, semmi problema, ha a fajlok a hdd Documents konyvtaraban vannak, de amint visszamasolom oket a pendrajvra, azonnal -rwx------ -re valtanak es chmoddal nem tudom megvaltoztatni annak ellenere, hogy a pendrajvon levo fajloknak es konyvtaraknak is en vagyok a tulajdonosa.
A problema a pendrajv lehet, nem jovok ra, hogy miert.
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80580 üzenetére
PipeWire is fenn van?
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80578 üzenetére
Melyik disztróra raktad fel?
-
PCProfessor
aktív tag
Valaki tud működő alternatívát voicemeeter banana-ra? Windowson ezzel oldottam meg, hogy a miki hangzás faszább legyen, linuxon pedig felraktam easyeffects-et és sem bemenet,et sem kimenetet nem talál.
-
BoB
veterán
válasz
MostaPista #80575 üzenetére
Képet kérek.
Ehez nem kell fájlt kiválasztani, ez a fájlkezelő beállítása.
-
BoB
veterán
válasz
MostaPista #80570 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Ilyet akkor szokott kérdezni, ha a fájl tulajdonságainál a futtathatóság be van jelölve. Egy mezei .txt fájlnál nem.
-
BoB
veterán
válasz
A fájlkezelődben kell beállítani.
-
MostaPista
tag
Laikus kerdes:
Hogyan kell elmentenem a szovegszerkesztoben megirt txt fajlt, hogy megnyitaskor ne jelenjen meg az uzenet, hogy futtatni akarom vagy csak megjeleniteni?
-
lev258
veterán
válasz
aquark #80567 üzenetére
Na most azt látom ez alapján, hogy a modeswitch-nek kezelnie kellene. Viszont nem ismerem az antiX-ot, akár az is bekavarhat.
Az ilyen usb-s modemek úgy szoktak működni (Windows-on is), hogy a rendszer először pendrive-ként látja őket, amin ott a driver, majd telepítés után már modemként érzékeli.
Linuxon a modeswitch feladata az lenne, hogy ami támogatott, azt rögtön modem módba kapcsolja. Utána pedig a Hálózatkezelőn keresztül be lehetne állítani.
Elvileg a tiéd támogatott. Amennyiben viszont a #80560-ban szereplő fájlt/fájlokat az eszközön látod, akkor valamiért nem kapcsolt át. -
Vasti74
senior tag
-
aquark
tag
apt-get update sem megy, root jelszót kér, beírom, enter, elindul, de egyből ki is lép. Valaki?
-
gregory91
senior tag
válasz
aquark #80541 üzenetére
"Antix 19.4 -et futtatok VM Virtual Boxon. Nem tudom a felbontást 1024x768-ra állítani"
Szerintem (is) a Virtualbox-on kellene babrálni valamit(2D/3D).
Jobb gomb indítóikon/parancsikon létrehozása?
- Könnyebb ha keresel egy üres rtf fájlt->Jobb egér>tulajdonságok és ott kiválasztani a program nevét. -
anorche1
őstag
Egy problemaval tovabbra sem boldogulok:
Bluetooth fulhallgat nem tudok inputnak beallitani. Egyszeruen nem jelenik meg. Sem airpods pro, sem a kis olcso xioami.Barkinek otlet?
Pure arch, pipewire-pulse. -
aquark
tag
-
törölt tag
válasz
Mustármag #80530 üzenetére
Kimaradtak a tar kapcsolói.
tar zxvf epsoneplijs-0.4.1.tgz
Meg ha már benn vagy a Letöltések könyvtárban nem kell az útvonal.
Fentebbi parancs kicsomagolja a cuccot, majd be kell lépned a mutatott könyvtárba és követni a parancsokat.cd epsoneplijs-0.4.1
./configure --prefix=/usr
sudo make install
-
Mustármag
őstag
Sziasztok
Szeretném használni a nyomtatómat Mint alatt is de az automatikus felismerés kudarcot valott.
Epson Aculaser M1200-as
Ezt a módszert találtam több helyen is de sajnos nekem ez már sok, hiába probálom behelyettesíteni alegjobb tudásom szerint, nem akar összejöni.greg@Microtower:~$ cd Downloads
bash: cd: Downloads: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
greg@Microtower:~$ cd /home/greg/Letöltések
greg@Microtower:~/Letöltések$ tar /home/greg/Letöltések/epsoneplijs-0.4.1
tar: A régi „g” kapcsoló paramétert igényel.
További információkért próbálja kiadni a „tar --help” vagy „tar
--usage” parancsokat.
greg@Microtower:~/Letöltések$
Egyedül eddig jutottam
Valakí segit nekem?
-
K0zm0
aktív tag
válasz
peterattila #80526 üzenetére
Grat! Az 1 órás boot-idő azért odavág!
-
aquark
tag
Antix 19.4 -et futtatok VM Virtual Boxon. Nem tudom a felbontást 1024x768-ra állítani, és ezen kívül szeretnék egy Firefox parancsikont az asztalra tenni. Kérlek segítsetek!
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #80525 üzenetére
Na, úgy néz ki, siker
. 11 éves leányzó hálás mosolya mindent megér
.
-
peterattila
aktív tag
Köszi mindenkinek a segítő szándékot! 1 óra alatt oda sikerült jutnom, hogy bebootolt, keservesen eljutottam a beállításokhoz, tárhely. 8 GB belső tárhelyen van 30 MB szabad hely, ez miatt lehet kegyetlen lassú. Most megy gyári állapot visszaállítása, töröl mindent, meglátom mit segít rajta. Köszi mégegyszer
-
K0zm0
aktív tag
válasz
peterattila #80521 üzenetére
Lenovo tabletek tipikus halála sajnos. Ha se recovery-be se úgynevezett download mode-ba nem tudod betenni, akkor már csak papírnehezéknek jó.
-
Starchm
őstag
válasz
Egy pontos tablet verzio segitene, ha androidos akkor recoveryvel nagy esellyel visszarakhato, ha vmi windowsos akkor gondolom ahhoz is volt vmi lenovos cucc.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kiírhatsz pl. egy Mint-et penre és megpróbálhatsz bootolni róla... De ha nem jut el a boot menüig, akkor annak vége. Esetleg egy bios resetet csinálhatsz hátha, csak valszeg szét kell szedni hozzá a gépet.
szerk: Jah h. tablet. Akkor sztornó.
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Lehet hamvába holt ötlet, de hátha. Lányomnak van egy 2015-ös lenovo tabletje, ami addig jut el, hogy kirakja a Lenovo logót és itt megáll. Próbáltam resetelni, de semmi. 90%-ra teszem, hogy tégla. Tudok-e rakni rá androidot vagy esetleg linuxot? Gépre dugva, usb-n keresztül, akár? Valami ötlet? Nézegetem a google-t, de még nincs végleges megoldásom. Köszi, ha valaki esetleg tud segíteni.
-
aquark
tag
Puppy 8.0-t telepítek Vm Virtual Boxra. Nem tudok hozzá nyelvi csomagokat, firefoxot telepíteni, mert kevés a hely, pedig a virtuális merevlemezen lenne még több mint 10GB. Hogyan növelhetném meg a lefoglalható tárhelyet? -Köszi!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #80499 üzenetére
Leszedtem a plasmát a q4os plasma-adatokkal együtt és el is túnt belőle a wifi kártyám. Már legyalultam az egészet.
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #80514 üzenetére
Nem tudom sajnos hogy kell megtalálni live alól akárhogy keresem
-
válasz
Aksomatic #80513 üzenetére
Live linuxról , pl. Manjaro telepítő, megkukkantva az EFI partíciót, ilyesmit látsz?
Az Ubuntu helyett (ez az én dualbootos gépem amin W10-Ubuntu van) Manjaro kéne hogy legyen.
A grub.cfg meg ilyesmi, a lényeg a Manjaro partíció UUID-je stimmeljen?
,search.fs_uuid 24971039-a838-4005-ba37-6a1712171fe6 root hd1,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ha ezek megvannak, akkor bootolásnál az EFI-be kéne beállítani hogy ne a Win hanem a grub, vagy efiből választhatóan melyik induljon.
Ha nincs az efi partíción a Manjaro bejegyzése akkor valóban bukta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #80509 üzenetére
Ha az történt amit írtam, akkor újra kell raknod a Manjaro-t, de legacy / bios módban bootolva. Ha az megnyugtat, én is jártam már így a saját gépemen, rakhattam újra...
Viszont ha valamikor Win11-et szeretnél használni, akkor meg a Win-t is újra kell rakni, de UEFI módban bootolva a telepítő pennel, mert az csak abban a módban telepíthető...
-
Aksomatic
senior tag
Feltelepítettem az új SSD-re a Windows-t majd utána a legutóbb alkalmazott módon a Manjaro-t mellé. Boot-nál nem a grub jön be, hanem automatikusan a Windowsba visz. Mi lehet a baj?
-
Syl
nagyúr
válasz
tordaitibi #80500 üzenetére
A Mac a boot-ot át tudja adni bárminek, így futtattam pendriveról memtest-et is.
MacOS-t minden trükk nélkül lehet külső, usb tárolóra telepíteni és akár állandó jelleggel onnan futtatni (sokan régi, hdd-s imac-et használnak így usb ssd-ről).
Windows-t meg úgy tudom csak trükközéssel és/vagy spéci verziót lehet usb-re telepíteni.
Ezért kérdeztem a Linuxot. De úgy tűnik, az is olyan, mint a mac, bármiről lehet bootolni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Ford topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Jelszókezelők
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi haladó szinten
- Elektromos autók - motorok
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- Xbox Series X|S
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest