Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23130) november


november
tag

Sziasztok!

Külső merevlemez vásárlása előtt állok és ebben kérném a segítségeteket.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
Fizikálisan 2,5 és 3,5 modellben is gondolkodom. Amelyik jobb ár/érték aránnyal bir, azt választanám. Tárhelyet illetően 4 vagy 5 TB-os merevlemez érdekel.
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Inkább a kompakt megoldások érdekelnének.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Ami fontos az az ütésállóság és legyen müködést visszajelző led is. Illetve ha vízálló az se baj, de az előbbi tulajdonság fontosabb.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Hetente párszor használnám adatmentésre. Egy notebook + windows 10-et futtató gépen.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Ötvenzer, maximum hatvanezer forintot szánnék rá.
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minimum 3 évre gondoltam, de azt se bánnam ha 5 vagy annál több év lenne rá.

[ Szerkesztve ]

(#23131) King Unique válasza Hooper (#23129) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, hogy pontosan mit jelent ez a "nem kelti életre a lemezt" kijelentés. Azaz maga a 2,5"-os külső HDD csatlakoztatásnál felpörög, a macOS-ben megjelenik valahol? Valamint hogy az eredeti Type-A - Type-A kábelével pl. PC-n működik-e.

Ha PC-n a gyári kábellel csatlakoztatva rendesen felpörög és működik, akkor a külső merevlemez elvileg rendben van. Ha Macen szintén rendesen felpörög és nem kattog, akkor a tápellátás elvileg ott is rendben lehet, meg Type-C alapon USB 3.X / Thunderbolt 3 portnál pláne. Viszont ha túl hosszú az USB-kábel, akkor az okozhat adatkapcsolati és 2,5"-os külső merevlemezeknél tápellátási problémákat, de az 1 méteres hossz általában még belefér. Vagyis jöhet a macOS, illetve ott szükség esetén lecsekkolni, alkalmazni a pl. ezen és ezen leírásokban javasoltakat. Valamint ha van rá lehetőség, akkor a Macen másik USB-C port mellett másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni a külső merevlemezt az adott USB-C kábellel csatlakoztatva, már ha van a másik gépen is USB-C port. De ha nincs, technikailag akkor is megoldható a csatlakoztatás ilyen-olyan átalakítókkal, adapterekkel, amiről már volt szó itt.

Ha az előbb leírtak kipróbálásra, tisztázásra kerültek és esetlegesen bebizonyosodott, hogy az említett USB-C kábel lehet a probléma forrása, értelemszerűen akkor indokolt másik kábelt venni, ellenkező esetben viszont nem. Meg ha valóban adat- és töltőkábel, nem kizárólag csak az utóbbi, akkor normál esetben nyilván működnie kellene vele a külső merevlemeznek.

[ Szerkesztve ]

(#23132) King Unique válasza november (#23130) üzenetére


King Unique
titán

Ha ütésálló külső merevlemez kell, akkor nyilván inkább a 2,5"-os típusok jöhetnek szóba, azoknál vannak olyanok, meg eleve inkább azoknál állhat fenn a hordozásnál, mobil használatnál az esetleges leejtés veszélye.

Ha 4-5 TB-os kellene, akkor 5 TB-ig pont opciók a 2,5"-os külső merevlemezek, ahol a linkelt blogbejegyzésben ütésálló modellek is említve vannak árakkal. Valamint a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 2,5"-os méretkategória D. pontjánál, + pl. ebben és ebben a hozzászólásban is. Ha esetleg a külső házas megoldás is érdekelne, akkor a társtopikban szintén volt szó az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló külső házakról. Bár az utóbbi megoldásnál gond lehet a HDD magassága, mivel a 2,5"-os 3-5 TB-os modellek jelenleg mind 15 mm magasak, a legtöbb 2,5"-os külső ház meg normál méretre (max. 9,5 mm) van szabva. A 15 mm magas HDD-t befogadó modellekből eleve szűkebb a kínálat, ha ütésálló, vízálló stb. kivitelű kell, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#23133) november válasza King Unique (#23132) üzenetére


november
tag

Köszönöm szépen a segítséget! :R

Kinéztem a Silicon Power A85-t és a LaCie Rugged Mini-t. A kettő közül melyik lenne jobb választás? Van valamilyen típushibájuk? Mennyire melegszenek? Megbízhatóak?

(#23135) King Unique válasza november (#23133) üzenetére


King Unique
titán

A melyiket a kettő közül megállapításához legcélszerűbb pl. egy ehhez hasonló összehasonlítással szemléltetni a főbb pró és kontra jellemzőket, aztán azok alapján már könnyebben el lehet dönteni.

LaCie Rugged Mini (4-5 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében kisebb ellenállás a külső hatásoknak (-)
ütésálló: igen, 1,2 méteres leejtésig (MIL-STD 810G)
cseppálló: igen (IP54)
vízálló: nem
porálló: nem
nyomásálló: igen, 1000 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: nem (-)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Micro-B fizikai interfész (-)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
drágább: 4 TB | 5 TB (-)
2 év gyártói garancia (-)

Silicon Power Armor A85 (4-5 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében nagyobb elleneállás a külső hatásoknak (+)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD 810G)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 1 méteres mélységig 1 órán át
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 500 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: igen (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
olcsóbb: 4 TB | 5 TB (+)
3 év gyártói garancia (+)

Itt a topikban inkább az Armor A85 sorozattal, annak is főként az 1-2 TB-os modelljeivel van tapasztalat. A melegedés meg nyilván függ attól is egy ilyen eszköznél, hogy milyen HDD van benne, az milyen intenzíven van használva, a környezeti hőmérséklet mekkora, stb. De a fémház nyilván javíthat a hővezető képességen, viszont az ilyen ütésálló, vízálló stb. típusoknál a többrétegű védőburkolat miatt ez nem feltétlen lesz olyan hatékony, mintha szimplán full alumínium lenne az egész. Maga a külső házban lévő HDD egyébként jellemzően ugyanaz szokott lenni mindkét sorozat 4-5 TB-os modelljeinél, azaz általában a Seagate Laptop HDD és BarraCuda sorozatokból való. A megbízhatóság mint olyan meg eleve összetett dolog, ami nem olyan régen újfent részletezve volt itt.

[ Szerkesztve ]

(#23136) november


november
tag

Értem. Köszönöm szépen nagyon sokat segítettél.
Kérhetek tőled olyan szívességet hogy ha van időd akkor a Silicon Power a60 4tb-ról csinálnál ilyen összehasonlítást? Mert kerestem neten de nem találtam olyan informatív összefoglalót mint a tied.

[ Szerkesztve ]

(#23137) Zsiráfnyál


Zsiráfnyál
aktív tag

Üdv,

A külső merevlemezek úgy általában mennyire finnyásak az USB kábel cseréjére ?

Nem döntöttem még el, hogy pontosan melyik merevlemezt veszem meg (valami ilyesmi [link] az elképzelés), de valószínűleg kell hozzá kábelt is vennem, mert a gyári pár centis nem lesz elég (minimum fél - egy méterre szükségem lenne).

Az USB audio interface-eknél azt tapasztaltam, hogy azok 5 nem gyári kábel közül 4-el egyszerűen nem működtek, csak bizonyos gyártók méregdrága kábeleivel (pl Klotz). A külső merevlemezeknél is hasonló a helyzet, vagy kb bármilyen középkategóriás kábellel hibátlanul működnek ?

[ Szerkesztve ]

(#23138) King Unique válasza november (#23136) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán eleve fel vannak tüntetve az Armor A60 sorozatnál is a főbb információk, jellemzők, azokat kellene megnézni. De egyébként a Silicon Power kínálatában az Armor A85 úgymond a fullosabb. Viszont ha annyira kell egy, az előbbihez hasonló összehasonlítás az A60-ról, akkor legyen, de azt nem adtad meg, hogy melyikhez viszonyítva.

Silicon Power Armor A60 (4 TB)

díjnyertes dizájn (+)
fémházas: nem, műanyag + gumi (-)
összességében nagyobb / kisebb (vs. Rugged Mini / Armor A85) ellenállás a külső hatásoknak (+ / -)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD 810G 516.6)
cseppálló: igen (IPX4)
vízálló: igen, részben, fröccsenő víz ellen (IPX4)
porálló: igen
karcálló: igen
nyomásálló: nem
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: igen (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
olcsóbb: 4 TB (+)
3 év gyártói garancia (+)

+ Ha ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső merevlemez kell kedvező áron és 3 éves gyártói garanciával, akkor még esetleg pl. az ADATA termékeit (HD sorozatok) is érdemes megnézni. Amelyeknél a gyártó weboldalán szintén ott vannak az információk, nem elemezném itt most végig mindegyik sorozatot az előbbi módon. De egyébként az eddig említett Silicon Power sorozatok modelljei is nyilván megfelelnek a célra, nem feltétlen szükséges tovább ragozni.

[ Szerkesztve ]

(#23139) King Unique válasza Zsiráfnyál (#23137) üzenetére


King Unique
titán

Azért a linkelt WD modellnél a gyárilag mellékelt USB-kábel sem csak pár cm hosszú, hanem van az kb. legalább 30(+) cm is az alábbi kép alapján. De az igaz, hogy általában viszonylag rövid kábelt mellékelnek gyárilag a 2,5"-os külső merevlemezekhez, aminek oka pl. a stabilabb tápellátás biztosítása USB-n, mivel a rövidebb kábel elektromos ellenállása kisebb, mint a hosszabb kábelé.
Ha a gyárinál hosszabb USB-kábel használata a cél, akkor működhet az is, de egyrészt ne legyen túl hosszú, máskülönben adatkapcsolati és tápellátási problémák lehetnek. Ahol egyébként a 0,5 - 1 méteres kábelhossz még rendszerint beleférhet, inkább fölötte szokott problémásabb lenni. Másrészt nem feltétlen kell speciális, méregdrága kábelt venni, megfelelhet a célra egy általános típus is, ha az ahhoz mérten megfelelő minőségű és nem valami tákolt szemét.

(#23140) november válasza King Unique (#23138) üzenetére


november
tag

Ismételten köszönöm a segítséget. :)

Az mennyire mérvadó hogy az egyik hazai webshop-on a meghibásodási arány szerint a Silicon Power Armor A60-nak és A85-nek is bizonyos tároló kapacitású modelljeiből volt pár hibás darab?

Amúgy már egy ideje nézem a vásárlói véleményeket is és nincs olyan modell amire ne lenne panasz. Olyan minta nem lenne arany középút.

Még abban segíts kérlek hogy a Silicon Power Armor A85-el összehasonlítva mennyire jó választás egy Adata HD830 4TB?

(#23142) King Unique válasza november (#23140) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság, hogy előfordulhatnak gyári hibás termékek, de ez kb. minden gyártónál benne van a pakliban. Meg ugye már ha tényleg gyári eredetű hiba miatt lett visszaküldve és nem esetleg a felhasználó/vásárló által a nem megfelelő használat miatt hibásodott meg a tárolóeszköz. Az meg, hogy egy adott webáruháznál milyen statisztika van erről, az max. annál mérvadó, de nyilván nem a teljes hazai és pláne nem a globális kínálatra vonatkozóan. Valamint az adott meghibásodási statisztika X terméket Y termékhez viszonyítva akkor lesz mérvadó, ha pl. mindkettőnél azonos mintaszám, azonos eladott mennyiség, darabszám alapján vizsgálják. Ellenben ha az egyiknél jóval kevesebb ez, vagy éppen egy darabot sem adtak el belőle és azért 0%, akkor az úgy nyilván nem igazán.

ADATA HD830 (4 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében nagyobb ellenállás az egyes külső hatásoknak (+)
ütésálló: igen, 1,22 méteres leejtésig (MIL-STD 810G 516.6)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 2 méteres mélységig 2 órán át (IP68)
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 3000 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: nincs (-)
Sokk szenzor: van (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Micro-B fizikai interfész (-)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
hasonló ár: 4 TB ()
3 év gyártói garancia (+)

Silicon Power Armor A85 (4 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében kisebb ellenállás az egyes külső hatásoknak (-)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD-810G 516.6)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 1 méteres mélységig 1 órán át (IP68)
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 500 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: van (+)
Sokk szenzor: nincs (-)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
hasonló ár: 4 TB ()
3 év gyártói garancia (+)

A HD830 összességében valamivel strapabíróbb, jobban ellenáll az egyes külső hatásoknak, mint az Armor A85. Viszont 4 TB-os tárolókapacitásnál a bennük lévő HDD elvileg mindkettőnél a korábban említett Seagate Laptop HDD / BarraCuda sorozat modellje, vagyis ilyen téren nincsen közöttük különbség, ugyanolyan strapabíró, tartós mindkettő. Illetve az említett sorozatokból való külső merevlemezeknél maga a külső burkolat az, ami extrém módon ellenáll a külső hatásoknak, ellenben belül a merevlemez átlagos, konzumer típus. Továbbá az áruk is eleve elég hasonló, valamint mindkettőnél 3 éves gyártói garancia van.

[ Szerkesztve ]

(#23143) november válasza King Unique (#23142) üzenetére


november
tag

Köszönöm a segítséged! :)

Végül a Silicon Power Armor A60 4TB-os modellje mellett döntöttem.
Egy Windows 10 Pro op. rendszert futtató laptopon használnám. Szerinted milyen fájlrendszerbe formázzam? Illetve érdemes ezt a 4TB-ot feldarabolni?

(#23144) King Unique válasza november (#23143) üzenetére


King Unique
titán

Windowson, pontosabban Windows 10-nél alapesetben nyilván a FAT32, exFAT és NTFS fájlrendszerek használata jöhet szóba egy külső merevlemeznél is, illetve az utóbbi 2, ha 4 GB-nál nagyobb méretű fájlok tárolása a cél. De egyébként nem olyan régen már volt szó erről egy másik esetnél, vagyis hogy a készre szerelt külső merevlemezeket nem szükséges formázni a használatbavételhez, mivel gyárilag eleve particionálva és formázva vannak, ami része a gyártási folyamatnak. Max. akkor lehet indokolt, ha pl. a gyáritól eltérő fájlrendszer használata a cél. Ami az egyes Silicon Power külső merevlemezeknél reális lehet, mivel korábban pl. a Stream S06 sorozat 4 TB-os modellje gyárilag FAT32 fájlrendszerű volt, amit nyilván célszerű volt átformázni NTFS-re már csak a FAT32-nél a max. 4 GB-os fájlméret miatt is. De alapesetben a FAT32 fájlrendszer használata max. 2 TB-ig (pontosabban 2 TiB) opció, vagyis egy 4 TB-os külső HDD normál esetben pl. exFAT / NTFS, vagy kifejezetten Machez pl. HFS+ fájlrendszerre van formázva gyárilag. Viszont USB-n 4Kn (4Ke) szektorméretnél a FAT32 fájlrendszer korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig, ahogyan az MBR partíciós séma 2 TiB limitje szintén.

Aztán arról korábban szintén volt szó itt a topikban, hogy mikor szokás több partíciót létrehozni egy külső merevlemezen, ami leginkább eleve felhasználói szokások függvénye. Ha azok, az olyan használat nem érinti az adott felhasználót, akkor viszont nyilván felesleges, maradhat "egyben" a lemezterület. Meg gyárilag is rendszerint 1 db partíció szokott lenni a készre szerelt külső merevlemezeknél.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.