- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
headhunter86 #12099 üzenetére
én meg semennyire, vagy automata, vagy ipari nagygép
-
zolnagy
őstag
válasz
headhunter86 #12097 üzenetére
Hát nem. Ez pont a nem ajánlott kiherélt verzió. Az ár is így lett belőve gondolom, de nekem nem kéne így sem.
-
headhunter86
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12095 üzenetére
2014-es PID-es eladó 75k. Ez szerintem jobb vétel lehet, ha már Gaggia Classic. Link (home barista eszközök adás-vétele FB csoport)
-
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #12095 üzenetére
tuning nélküli alapgép. vastagon fog picit a ceruza.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12087 üzenetére
AVX Brazil elég jó lett tényleg csokis meg minden..
Rokonoknak kell valami hagyományos az édes szpesölti mellett
. (valami olcsóbb
)
Most tudatosult bennem hogy ha hangra hallom hogy az őrlő "szenved" már akkor már nagyjából lehet tudni hogy ez túl finom őrlés és kb önthetem is ki csapolás nélkül.. (őrlés lehet szenvedős a szerkezet miatt illetve amiatt hogy ha a szerkezet ok, de akkor meg túl finom a szemcseméret)
-
MC Pite
veterán
Egyik hobbinál se reklámozom az árakat, max ha valamiből kell egy már használható szint, azt szoktam mondani mennyi az annyi.
És úgy tűnik hogy kávéval is kezdek fertőzni, egy kolléga már rajta van a rolleren, a másik már gyűjti be az infókatSzerényebben tolom a bringát, friss a Spark RC, 740 alu az elődje várja a kisszervizt meg új gazdit, karbonvillás 2x9 fitness, és párom Courierja lett most gravelosítva
nekem, hogy azzal kísérjem -akár terepen is- kislányomat (woom 4) és az a boltbajárós is. Szóval hivatalosan 2 bringám vanSzerintem a kávénál megálltam, használt Dedica 885, másik kar+szűrők, tartó, wdt, Kingrinder K2, kismérlet, még épp emberi árú kávék, kész. Már a puck screen filterre is sajnálom hogy kipróbáljam. De mások legalább ennyiért vesznek automatát, szóval ezt még nem mondanám pénzszórásnak, persze nejem azért nézett rám párszor ferdén, hogy már megint mit rendelek, mit méricskélek, még egy hobbi amibe belemerülök
-
headhunter86
senior tag
válasz
MC Pite #12082 üzenetére
Na ezek szerint nem én vagyok az egyedüli bringás itt.
Teljesen értem miről beszélsz. Bár én nem szoktam ismerősök, családtagok orrára kötni, mi mennyibe kerül, mert biztos kiverné náluk a biztosítékot. Néha megkérdik mennyibe kerülnek a bringák. Na ott mindig van meglepetés az arcokon.
Azt hittem az után nem lesz több drága hobbim. Erre tessék itt a kávémánia... 🤣
Amúgy én nyomom országútival, gravellal és montival. Mindegyik karbon, e mellett van még egy alu szaladgálós / görgős endurance outi is. Mindezt fenn a lakásban tárolom. -
MC Pite
veterán
OFF: Átlagjuzer még oké, ugye ezeket fel se veszem.
Persze néha mondják, jé milyen szuper, milyen szerencse hogy ez vagy az ilyen ...(pontozott vonalra jó tulajdonságok jönnek)!
Gondolom magamban(néha hangosan), hogy nem szerencse b..od; amíg te a facebookod pörgeted és hülyeségeket nézel este a tévében, addig én kutatok, mérek, összehasonlítok, tanulok, stb.Az a zavaróbb, amikor a fórumon is megy a feszülés, kötözködés (érdemi megvitatás helyett).
MégOFFabb: Pl nemrég bringás topik, 10ezres csoda bringalámpa 6 emiterrel meg papíron mindent is tud, de 2 kép alapján már 8 dolgot látok rajta, hogy hazugság; megjegyeztem hogy ha csalódott a korábbi vacakban, ne erre lépjen felfelé, hanem tessék kb huszat kiadni egy Fenix-ért (itteni topiklakóknak: az egy felsőpolcos minőségi gyártó), vagy ha tizet tud, akkor osramért.
De erre megy a támadás hogy az mennyire szuper, mert xy is azzal déházik (persze), meg oda van írva hogy cut-off, meg 2000 lumen, meg 10000Ah, stb.És el se jutnak a tények elolvasásáig.
Azt, hogy a fiatalabb kollégák a második mondatig se jutnak el érvelésnél, mert inkább poénkodnak, már megszoktam.
Nem csak retartdáltak vagyunk, hanem büszkék is erre!Az is igaz, hogy néha meg a sznobizmus, magas ló, vagy a kérdésre nem figyelés miatt vannak olyan válaszok (akár itt is), hogy észnél kell lenni ki mit mond. De hát ez mindig mindenütt így megy
-
iatti
aktív tag
válasz
MC Pite #12082 üzenetére
na meg tudod, az armytek, emisar, skillhunt, stb is felesleges, minek az
az átlagfogyasztó nem ezeken a fórumokon olvasgat. persze nálam is van értékhatár
pár fórumon olvasgatok, 3deci sörért nem adok 2-3-4 rugót, vagy 50-100ml parfümért 100ezret. na de mindegyikünknek van valami becsípődése
-
MC Pite
veterán
A sötét móddal sem jobb sz olvashatóság?
iatti: Pontleszarom hogy néznek, poénkodnak. Sok dologgal van így, nem csak a kávéval. Van aki valamire igényes / rigolyás / fontos neki, másoknak meg nem az.
Engem piszkálnak bringáscuccok miatt, de több pénzt dobnak ki az ablakon junkfoodra, cigire, repülős tengerpartos nyaraládokra, stb. Meg hát halványlila elképzelésük sincs arról én hogy bringázok (hozzájuk képest). Az ő sárnehéz, nehezen hajtható, silány alkatrészes, kényelmetlen trekkingjeikkel egyszer sem lehetne megjárni a hegyet oda vissza, nemhogy gyorsan. -
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12073 üzenetére
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenetvonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.
Szerintem jegyzetet készíteni mindenféleképpen jó dolog... 1-2 nap után nem tudja az ember csak az utolsó 1-2-t, korábbról szubjektív érzései vannak hogy merre volt a beállítás.. Én minden főzésről csinálok reggel egy jegyzetet: gr, ricni, gr víz, mp, és mennyire volt jó... 5 nap után már elég szép kép kezd kirajzolódni hogy merre érdemes még kísérletezni az adott zacskóval.. Persze inkább csak akkor ha sokféle kvt iszik az ember
.
Más:
Nálatok nincs az hogy a rokonok kicsit bolondnak néznek a mérések miatt? Hogy nem csak beleszórod nagyjából és csak lecsapolja az ember azt hello? Illetve hogy belül tudom hogy pont amikor kellene akkor nem sikerül valami miatt jó kávét csinálni.. Elhívtam egy kedves ismerősöm, néztem néztem hogy MIÉRT jött le olyan gyorsan a csapolás.. 2 órával később vettem észre hogy valamivel (odébb húztam vagy nem tudom vmi miatt) sikerült 2 ricnivel odébb tolnom az őrlőt és nem vettem észre.. Mondom ilyen nincs.... -
goom
senior tag
Drága fórumtársak!
Egyre gyakrabban látok szürke színű hozzászólásokat. Értem, hogy van ez az "OFF" lehetőség, de... Kérlek, gondoljatok arra, hogy van itt esetleg rossz szemű ember is. Én az vagyok, sajnos - és egyre nagyobb kínlódás olvasni ezeket.
Ráadásul az ilyenek hozzászólások zöme - szerintem - nem is OFF. Itt, ebben a közegben; majdnem mindig a témáról beszélgetünk (bőven 90-95%). Szerencsére nem ostoba, agresszív vagy troll az, aki "ide jár" fórumozni. Egy jó kis társaság, én annyira sokat tanultam (és tanulok) itt...
Kérlek, csak ha tényleg nagyon OFF... csak akkor legyen szürke. És köszi, hogy elolvastad! Mert ez most tényleg OFF volt...
-
kchris78
veterán
válasz
headhunter86 #12072 üzenetére
nagyobb munka kiextraktálni világosból az anyagot.. de pont emiatt a finomra őrlés miatt leginkább visszájára fordul mert olyan a szerkezete hogy nem megy át rajta a víz... nekem pont hogy a világosabbat kell durvábbra őrőlnöm és akkor jön le a víz 30-35mp alatt.. a nagyobb extrakcióhoz +2 fokot teszek rá, és több vizet engedek át az őrleményen.
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12068 üzenetére
Soha nem gondoltam, hogy eladom. Csak teljes szemlélet váltásban vagyok. Nagyon kényelmes vele a darálás. De ez most háttérbe szorult. Ezt is biztos megbánom mint a NZ eladását. De a kávézás egy hobbi. Jönnek mennek a kávés kiegészítők.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #12071 üzenetére
akkor megnyugodtam
-
válasz
headhunter86 #12072 üzenetére
A robusztás cuccokat kell kifejezetten durvára, inkább azt mondanám. A többinek meg mikor mi áll jól...
Ha valaki nagyjából azonos jellegű babokat használ (pl közepes pörkölésű dél amerikai), akkor az őrlőnek van egy kialakult "joker" állása. Nagy baj itt nem lesz, kis eltérés erre-arra és kész.
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenet vonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.Nb.: az a salvadori nem igényelt semmi különösebb flikkflakkot emlékeim szerint. Inkább gyorsabb, mint lassú lefolyás állt neki jól. De keverhetem ám
-
headhunter86
senior tag
Azt olvastam itt, hogy minél világosabb a kávé annál finomabbra kell őrölni. Ebből kiindulva megbontottam a fél kilós El Salvador Los Naranjos Valley Red Bourbon natural Specialty 87p világos kávét. 30 klikken őröltem a Kingrinder K6-on eddig a Colombia Supremo Sofia közepesen sötétet, akkor mondom nézzük 28 klikken a világosat.
Már mikor a karba öntöttem gyanús volt, hogy mélyebben ül tamperolás után. Sebaj felraktam, majd had szóljon. 15-16 bárig felúszott a mutató és semmi, meg se nyikkant, talán két csepp jött majd kinyomtam.
Húztam még egy shotot, de most már 32 klikken (tehát durvábban, mint a közepesen sötét esetében) és jobb lett, bár így kicsit sok lett, de szerintem simán 30-31 környékén jó lesz ez is.
Lényeg a lényeg, hogy nálam kb. ugyanaz a finomság kell mindkét kávénál. -
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #12068 üzenetére
tied megvan még? vagy már te is csak bottal piszkálod
nálam stabil a géppark. major üzemel, tarcsiba meg pihen a mini a spájzban.
-
-
-
MC Pite
veterán
válasz
skilleeer #12003 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a savanyú a túl gyors (túl durva), a kesernyés a lassú (túl finom) főzés eredménye - és nálam így is volt/van.
Időhöz: Kávémérleg az első cseppektől méri az időt, én is onnan mértem. Kávémérlegem azért lett, mert a konyhaim 3 lábú és túl nagy, nem tudom sehogy a gép alá bohóckodni, 7K huf-os Fuegot vettem aliról, ami biztos nem elég jó, de nekem megfelel, méret, akku, borítás, számok, üzemmódok és pontosság tekintetében.
fecke78: Én július óta látogatom a topikot, és befogadom, és szűröm az infókat, plusz kávés ismitől is kérdezek, meg próbálok nála is néha.
Kávéból Lidl egzotikusabb 400 grammosai meg AVX olcsóbbjai nálam megfelelőek, bár igaz, 1kg-nyi kávé 2-2,5 hónapig kitart, de a tizensokezres kávéval sem érzek sok difit úgy, hogy kb 1:4(sima)-1:5(kicsit habos) tejjel iszom.
Érdemes 1-1- problémára angoul is rákeresni, meg próbálkozni, napi 1-2 kávét csinálok otthon hétköznap (decaf is van), így nyilván nem haladok gyorsan, de pár hét után már egész normális, nekem tetsző kávékat sikerült gyártani.
Nekem a kedvenc arányom 10g/20ml, kb deci alig habos, inkább meleg tej; vagy néha ennek a másfélszerese. Nem kell egyből kérdezni, mert lehet hogy túl sokféle válasz jön
.
Mr.Csizmás: A topikból (is) citromsav tippet olvastam kávégép tisztításra, ezt vettem; de ha megvan hogy mit és miért célszerűbb, azt is mondjátok.
Halley: Csak iszol vizet otthon, nem? Mehet ebből, és akkor pörög a víz. Amúgy meg akkor csak keveset tölts bele ha keveset használsz belőle. Nálunk lágyított a víz, otthon nem használok kancsót, csak húgoméknál, de itt mindig abból is iszunk, így pörög.
-
Mano66
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12064 üzenetére
A réz igen. Alut inkább szétszedetném tisztítása.
-
Mano66
senior tag
Vízkőtelenítésre háztartási citromsav. Legolcsóbb és a legjobb.
-
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #12061 üzenetére
Mi a Brita Hard Water Expert szűrőt használjuk a kancsóba. Leszűrjük és ott áll a konyhapulton, folyamatosan isszuk és töltünk utána. Ezt a szűrt vizet öntöm a gépbe is.
Illetve még vettem e mellé pluszba egy vízlágyító párnát is, ami a gép vizestartályában pihen.
Nekem még abban segítsetek, hogy mikor eljön majd az ideje a nagy tisztításnak, vízkőtelenítésnek, ahhoz mit vegyek? Ha jól tudom annyi, hogy beleöntöm a tartályba és azzal átmosom a rendszert. Egy ilyet már vettem, de ezzel csak a fejet tisztítom meg a zsíroktól ha jól tudom.Amúgy ma volt egy kis érdekesség az AVX DB1 Pro-val. Mikor megjött 45ml-re állítottam a rézcsavarral az átfolyó víz mennyiségét 10mp alatt, na ez szépen visszacsökkent 30ml-re, anélkül, hogy piszkáltam volna. Nem tudom mi okozta, de most újból beállítottam a csavarral. Azt hiszem figyelni fogom.
-
Halley
tag
Bár kértem ne a vízkő felöl, közelítsük meg a víz témát, mégis itt ragadtunk le. Hogy ihatatlan, nem szó szerint kell érteni, hanem úgy értettem, hogy langyos klóros valami. Nem baj, hagyjuk.
Viszont szűrőkancsóval kapcsolatban lenne kérdésem.
Példa: Laica Clear Line 2.25
Tulajdonságok:
1,25 liter szűrt víz
Teljes kapacitás 2,25 liter
Ha csak napi 3 presszóra használom a szűrt vizet, akkor ugye nem fogom elhasználni.
1; Elkészítem a szűrt vizet, marad a konyhapulton 1 napig (utána kiöntőm a lefolyóba), napközben ebből készítem a 3 presszót.
2; Elkészítem a szűrt vizet, és azonnal hűtőbe teszem kancsóval együtt, s onnan alkalmanként kivéve használom kávéhoz 1 napig.
3; Elkészítem a szűrt vizet, azonnal átöntöm egy kulacsba, s azzal rakom a hűtőbe.
4; A negyedik az lenne, hogy tarthatom-e 24 óránál tovább a szűrt vizet, de gondolom nem.
Szóval mivel még nem használtam ilyen kancsót, ki hogy használja? -
válasz
Mr.Csizmás #12056 üzenetére
senki sem mondta, hogy szpesölti legyen, kérlek ne magyarázd félre.
-
danbenzin
csendes tag
válasz
fecke78 #12055 üzenetére
teljesen igazad van, nem voltam korrekt és jobban csipkelődök a kelleténél, kérlek nézd el nekem. kívánom, hogy megtaláld majd a saját utadat és sikeresen fogyassz majd olyan italokat, amikről álmodozol. kérlek, engedd meg, hogy saját tapasztalataimat is megosszam, mégpedig arról lenne szó, hogy a fórumot visszaolvasva találtam rengeteg hasznosabbnál hasznosabb tanácsot, amiket újdonsült lelkes kezdő amatőr otthoni kávéfogyasztóként megfogadtam és most az eredménnyel jómagam és környezetem felettébb meg vagyunk elégedve. leegyszerűsítettem az egészet, a hobbi alapjának a frissen pörkölt, frissen és jól őrölt kávét és legalább szűrt vizet tartom, a többi már a lehetőségek szerint alakuljon. te más megközelítést választottál, amin én többet szórakozok a kelleténél. nem szeretném elvinni a kedvedet
-
kchris78
veterán
válasz
danbenzin #12053 üzenetére
öhhm hát nekem egy dolog jut eszembe a megmondja mivel próbálkozzon: edzőm nekem is megmondja hogy először a 8kg kézisúlyzóval kezdjek. Vsz nem lesz jó kimenetele ha a 16-ossal kezdek de biztos nem fogja akaratom ellenére kivenni a kezemből.. Csak nem fogom elbírni
, és a vállam is szétmegy.. (és ezt most általánosan mondom, saját tapasztalat, én is szenvedtem tavasszal etióppal aztán átnyergeltem brazilra pl, sokkal nagyobb élvezet volt akkori tudásommal...)- most meg már az ízlésem miatt fogok inkább legalább félig sötétet venni, ízlés miatt - illetve _annyira_ nem jó a felszerelésem hogy egy ultra-világos afrikaiból kihozzam azt ami benne lakozik
.
-
fecke78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12056 üzenetére
Most vettem meg a gépet 2 napja , még ismerkedem vele , és vagyok annyira ostoba szerintetek , hogy nem rögtön prémium kávét locsolok szét . Utána nyilván veszek rendes kávét is , de azt is írtam számomra megfelell az allegro árkategoriája , mert azok is frissen pörkölt kávék , csak olcsóbbak mint itthon , majd ha ithon is lehet olcsóbban venni postaköltséggel eggyüt akkor majd rendelek ithonról . Ezidáig ugy olvastam és tapasztaltam , hogy a pirelli n 82 es kávéja azért nem olyan rossz , de lehet ebben is tévedek , sebaj ez már legyen az én bajom ...
-
fecke78
senior tag
Mit nem lehet ezzen érteni ? Én dolgozom reggeltől estig , rendelni nem tudtam mert nem ért volna ide , hétvégén már kisérletezgetnék . Ha érdemi hozzászolásod nincs nem muszáj megszolitanod kedve danbenzin . Halladj ell melletem és szevasz . Hívhatod bárhogy is !
-
válasz
fecke78 #12048 üzenetére
Ha mindenáron a 140ml adag kell, akkor 18g->36-40g +100g forró vízzel felönteni.
de ez is más ízvilág lesz (remélhetőleg), szóval hozzá kell szokni picitha ez ízlik, akkor hetente csökkenteném 5g-vel a hozzáadott víz mennyiségét, hátha még úgy is ízlik
egyébként a szó szoros értelmében reprodukálni sehogy, az automatán valószínűleg nem 18g őrleményből készül a 140ml, hogy csak egy tényezőt említsünk..
-
fecke78
senior tag
Jura ena 9 micro kávégéppel készitettük a kávét már vagy 10 éve nyilván ezt szoktuk meg , amit reggel iszunk az a gépen a hosszabb kávé gomb ami 140 ml nek felell meg , na ezt a karos gépen hogyan fogom reprodukálni ? Mert ugye a 18 g örleményből hozzuk ki a 40-50ml adagot kb . Ez persze ,hogy nem fog nekem izleni mivel teljessen más izzvíilág .
Hosszabra huzom , vagy a lefözött méretett növelem vízzel a kivánt méretre? -
Néha én is megcsömörlök a sok gyümölcsös kávétól, és visszatérek valami jó brazilra vagy akár robis blend-re néhány napra/hétre, azokat is tudom élvezni, a fagyasztóban mindig van tartalékba
Nagyjából emlékszem én is az első szpesöltimre, igazából meglepett, lesokkolt, annyira más volt, hogy nem tudtam hova tenni. Nyilván nem tudott ízleni, de elkezdett érdekelninem véletlen próbálunk itt is mindenkit a sötétebb vonal felé terelni, főleg ha a teljes szett új és gyakorlat sincs, a robis tétel még a sok crema-val a csatornásodást is elfedi
de szerintem csak türelmetlenek sokan az elején, kell pár shot mire nagyjából sejti az ember, hogy mit csinál
szerintem az okoz nehezítést, hogy a csomó
hipszterhardcore kávés tartalom (instagram, yt, tiktok) alapján úgy tűnik, mintha puckscreen, filter papír, sworks basket meg rugós tamper, wdt nélkül nem is lenne érdemes elkezdeni. Ezt érdemes szerintem magyarázni, hogy egy jó csokis kávéhoz nem kell mágia, kis gyakorlás és türelem kell, nem egyből az eszközöket vagy azok hiányát okolni.
szóval ebben egyetértünk, csak szerintem nehéz belőni, hogy egy "kezdő" a topikban mit szeretne kapni a csészébe - egy gyümölcsös szpesölitit vagy egy testes, cremas, csokis shot-ot.ma már nincsenek éles stílushatárok, tetoválás, szakáll, hajviselet nem határoz meg szerintem ilyen körvonalazható jegyeket - az emberek viselik ami tetszik nekik, és elvárják, hogy elvonatkoztass
-
kchris78
veterán
válasz
aradebil2 #12045 üzenetére
szerintem elég sok urban legend kering a magyar csapvíz ihatatlanságáról.. Persze azért jobb egy szűrés rá kancsóval legalább.. de hogy ihatatlan lenne attól azért messze vagyunk, elnézve más országban elérhető csapvizet... (persze az ásványvíz előállítóknak ez jó biznisz, ők nem fogják megcáfolni...)
-
aradebil2
senior tag
válasz
Halley #12042 üzenetére
"Az világos hogy Magyarországon sok helyen ihatatlan a csapvíz, ezért sokan ásványvizet vagy szűrt vizet isznak." Egyetlenegy kisebb szeglete van az országnak ahol "ihatatlan" a csapvíz, a Viharsarokban és környékén ahol kicsit magas az arzéntartalma a víznek. A lakosság túlnyomó többsége hozzáfér iható csapvízhez. És a túl kemény víz nagyon elnyomja mindenféle ital és étel (kávé, tea, leves) valódi ízét. Persze ha neked ez jön be akkor miért ne...Anélkül hogy kipróbálnád senki se fogja megmondani neked hogy melyik a finomabb számodra. De kávégépbe azért én nem öntenék nagyon kemény forrásvizet.
-
kchris78
veterán
válasz
Halley #12042 üzenetére
[link] A Bükk _eléggé_ karsztos. Konkrétan barátomtól tudom hogy Tapolcán (nem a Balaton melletti
) komoly vízkőtelenítéses víztisztítás működik mielőtt beleengednék a vizet a vízhálózatba különben szépen elvízkövesedne az egész... (arra nem merek megesküdni hogy fordított ozmózisos jellegű a technológia csak "kicsit" nagyobb méretekben, de mondta hogy elég modern megoldás a brutális ásványi anyag tartalom miatt) Forralj fel egy liter vizet és nézd meg mi csapódik ki a lábas falán - alján!
-
Halley
tag
Sziasztok!
Víz témában elmélkedés.
Már többször olvastam itt a fórumon, hogy a kávé ízletességét nagyban befolyásolja a víz.
Ezért ajánlott a vízszűrőkancsók használata (vagy egyéb beépíthető szűrőberendezés).
Most felejtsük el a vízkőképződést.
Kizárólag a lefőtt kávé ízvilága alapján közelítsünk.
Az világos hogy Magyarországon sok helyen ihatatlan a csapvíz, ezért sokan ásványvizet vagy szűrt vizet isznak.
De mi a helyzet a forrásvizekkel?
Például a bükkben található Jávor-kúti forrásról sokan kannákban visznek haza vizet, mert ez a víz finom. Igen, aki még nem ivott ilyen forrásvizet, higgye el, hogy valóban lehet finom, ízletes vizet is inni. Szóval, ha ilyen forrásvízből készül a kávé, nem vízszűrő által megszűrt vízből, van erre valakinek tapasztalata?
Például köztudott hogy gyerekek sokszor nem szeretik a húslevest. Ismerős amióta ebből a forrásvízből főz otthon, a gyerek rendszeres leves fogyasztó, míg csap vízből nem ette. -
iatti
aktív tag
válasz
pető bá' #12040 üzenetére
ez a fickó csak úgy beugrott a yútubról, régebben láttam a videóját. nem vagyok képben, nem követem ezeket a yutubereket. csak arra dobtam be, hogy írták, fikázzák az olasz kávékultúrát. pedig onnét indult a történet. a szpesöltit meg nem keresem lázasan. kétszer ittam, egyszer kávézóban, egyszer egy általunk is ismert garázspörkölőnél. egyik se tetszett. a kávézóban vettem annó az első darálómat, egy mazzer minit. kaptam egy kávét, megittam, még a tulaj barista kislány is rákérdezett, ez ugye nem ízlett. garázspörkölőnél meg maradtam a csokómadnesz, stb vonalon /ezt most virágnyelven írtam
/. a fingreszelést csak úgy általánosságban írtam, tágra nyílt szemekkel olvasom, hetekig-hónapokig tart mire elkészül egy iható kávé. persze ez mással is előfordult, még a nagypályán is
én úgy látszik szerencsés voltam anno, kezdésnek vettem egy pacifi robis bombát, már írtam, 3-4 húzásra megérkeztem. fiatal koromban meg voltak a csövesek, popperek, rockerek. én az utóbbiba tartoztam. most más a divat, nem minősítve senkit, de se tetkóm, se szakállam. főleg a mai fiatal csajszikon tetszik a vádli-comb fírka. tudom más világ, le vagyok maradva
összeveszés meg nincs, ez azért nem egy faszbok oldal. itt azért más a közeg, más a nézőközönség
-
nem bántásból, de ez látványos sorozatgyártás, ebből az nem derül ki, hogy a kávé finom-e
és ha finom, nem attól finom, hogy gyorsan darálja le a pali, hanem attól, hogy reggel valaki f@szán beállította a gépeket
nem tudom mi lenne a parasztvakítás azon, hogy egy tapasztalt baristát látunk, aki úgy habosít tejet, hogy magára hagyja a gőz végén. Lehet, hogy nem lett tökéletes a tejhab, de megoldja - átöntéssel, vagy bárhogy, de kész lesz, és stimmelni fog a hab réteg, mert érti amit csinál.A barista szakma része a munkafolyamat optimalizálás, rendelések elkészítésének párhuzamosítása, hatékony időkihasználás -> pörgés, és nem az utolsó nüanszokon való lamentálás, mert időkényszer (is) van.
De itthon, legalábbis nekem, meg szerintem a legtöbb embernek aki a kávézásra hobbiként (is) tekint, nem cél 10 cappuccino-t letolni 5p alatt - 10 shot az 10 lehetőség, hogy egy kicsit jobbat hozzak ki magamból/a kávéból/az eszközökből mint legutóbb. Ha meg másnak készítem, akkor mind a 10-et ugyanazzal az odafigyeléssel és pepecseléssel fogom megcsinálni, mint magamnak az elsőt, hogy lehetőleg ugyanolyan legyen az eredménye is, mivel időkényszer nincs, csak teljesítési kényszer
szeretem ezt a hipszterezést: gyakran előjön, hogy mennyire drága a szpesöliti kávé, hogy 10-16k/kg áron már kicsit fájna megvenni - gondolj bele, hogy megveszed, és még szarul is sikerül, mert valamelyik fingreszelés elmaradt
mert lehet azt hiszed/hiszik sokan, hogy placebo minden eszköz, de amúgy sajnos nem.
ehhez képest ugye a sötétebb tételek sokkal megengedőbbek, nem kell nagy voodoo hogy egy elég jó eredmény kipréselj belőle - ahogy írtad is, ihatót produkálni kezdőként sem nehéz. Csak Te mindig ebből kiindulva egyszerűsíted le a kávés világot
mindig az az érzésem, hogy mivel a savasabb kávékat nem kedveled, így tényleg nem jött még szembe az, hogy mennyivel nehezebb azokkal dolgozni; így tényleg hipszterkedésnek tűnik a rengeteg eszköz, ami másoknak az alap felszerelés, és érzékelik a hasznukat a mindennapokban.
nabocs ha hosszú lett, de ez már néhányszor kikívánkozott
-
Jolida
tag
válasz
kchris78 #11993 üzenetére
A dél-amerikai/brazil vonalból általában lehet konzisztensen jól ihatót húzni.
Ezért is javaslom mindig, hogy egy hasonlóval járassa be a kezét a kezdő versenyző.Unokának általában ezt veszem, neki elég a reggel benyomott 40g koffein bomba.
Megtanulta:
Két dózerkanál bab a Mazzer-be, magasító a szűrőkosárra, darálás, leállítás, seprés, ráindítás, seprés, magasító levétel, tamper, AP papír és puck, kar felrakás, echte vendéglátós presszós pohárba lefőzés. Kar le, puck kivéve, elmosva, zacc kiütve, kosár elmosva. Az "én" karom felrakása, hogy üzemmeleg legyen.Nem érdekli, hogy milyen bab (tudja, hogy ihatót kap), milyen őrlő, milyen kar/szűrő/főző, csak egyformán jó legyen a végeredmény.
Persze hétvégén jobban szereti az "enyémet" kóstolgatni, de a reggeli félálomban simán lenyom a "sajátjából" egy jó kv-t.
-
válasz
kchris78 #12034 üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik. Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".
Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi
-
tuzpenge
őstag
válasz
fecke78 #12032 üzenetére
Ha megnyitod a linket amit küldtem ott van a csomagolás / pörkölés dátuma. Ha az 1 hónapnál nem több akkor veheted, ha nem akkor vársz a következő szállításig, de értesítőt is kérhetsz ha jól rémlik....Régebben írtam (lehet nem neked), de arra hogy kitapasztald az őrlődet és a gépedet a sötét pörkölés sokkal jobb. Ha már az megy utána kell a közepesre állni és végül a világosra...szerintem minden szintre meg kell érnie az embernek (izlelőbimbóknak, flownak, mindennek). Én pl több mint 2 éve kontárkodom már, de a világos pörit még nem érzem a magaménak.....
Amit automatában jónak érzel / éreztél semmit nem jelent hidd el.... -
kchris78
veterán
válasz
fecke78 #12028 üzenetére
Régen is ittak jó kávét. Csak azt olyan baristák csináltak akiknek ez a munkájuk és naponta lehúznak mondjuk 100 pressot. Vagy még többet. Nápoly melletti bevásárlóközpontban láttam kávézót, 3 barista tolta FOLYAMATOSAN a pressokat egymás mellett, fizetést nem is náluk kellett intézni hanem a pénztárnál. NA AZ forgalom.. Sosem láttam olyat még. Egy ilyen helyen el tudod képzelni hogy NEM kell mérni a ki-bemenő mennyiséget mert már tizedgrammra az ember kezében van az hogy "mennyi az annyi". Hogy én ehhez képest nulla érzékkel valami ihatót hozzak ki, MÉRNEM kell mert egyszer 11 másszor 12 grammot fogok beletenni ami egy 10grammos kosárban olyan hogy a 11 pont jól jön le, 12 meg annyira megszorul hogy 40-50mp volt mire lecsordogált... És nem fogom tudni hogy miért jó másszor sz.r a főzet.. Pedig mindent "ugyanúgy" csináltam. Az hogy méri az ember nem jelenti azt hogy tizedgrammra kell mérni (amúgy ha épp tele van a kosár egy fél gramm túltöltés már simán számít..) -
más: (egy brikettes presso is lehet jó és sz.r.. Nekem attól kinyílt a bicska a zsebemben mikor az egyik sznob podcastben megszólal a csóka hogy olaszországban is lehet már jó kávét inni. Attól hogy nem szereti a sötét pörkölést... Sötét pörkölés is lehet jó minőségű alapanyagból)
-
fecke78
senior tag
válasz
tuzpenge #12031 üzenetére
Igen megnéztem , és a ki lehet fogni alatt mit értesz , mert ha az allegroról rendelek onét 3 naposan csomagoltat kaptam , és itt ha nem akkor kidobtam 7 ezer forintot , máshogy gondolkozunk . Én nem szeretem a felesleges pénzszórást ...
Dalmayer kávéit ittam idág , szerintem nem szeretem az olasz izvilágot mármint ahogy rémlik a segafredo kávé sem nagyon izlett , igazábol az automata világ után , szeretnék sok fajtát kiprobálni , és megtalálni a számomra megfelelőt , a peruit se elsődlegessen a madarak miatt vettem , hanem az értékelése volt meggyöző . És nem is volt rosz az automatában .... -
iatti
aktív tag
válasz
fecke78 #12028 üzenetére
ma délután írogatós kedvemben vagyok. tényleg nem megbántva, szép színes a madárka, de nem látok pörkölési infót. szerintem máris banánhéj. itt élsz magyarba? itt azért van lehetőség jobb kávét venni. van itt rengetek kispörkölő, ahonnét friss pörit kapsz. vagy az én alsó polcos kedvenc goriziana-m. már avval is nyerő lennél
-
fecke78
senior tag
Srácok mindenkinek köszi , tényleg nem parasztkodni akarok .
Csak nehezen fogadom be az infot , Kávéhoz egyébként vettem egy ilyet
abban tárolom a kibontott kv-t a tartályba szerintem ha 20 dkg megy , ami hamar elfogy ..
#12021 fogalmazta meg a legjobban , elöszőr egy iható kávéig jussak ell , utána mehet a "fingreszelés"
#12023 itt irtam #11471 ez az a kávé -
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #12021 üzenetére
evvel az a gond, hogy ha nem friss a kávé/ami bolti kávénál nem valószínű, bármilyen nagy név is/ nem fog tudni habos-babos-szirupos presszót csinálni. és csalódás fogja érni.mindjárt az elején elcsúszott a banánhéjon. a nyomásfokozó nélküli presszó készítésnél vannak azért alap szabályok. persze ez a gép kombó nem az amatőröknek való
-
válasz
fecke78 #12013 üzenetére
Szigorúan véve nem, nem 3 nap alatt döglik meg a kávé, de ha otthon felöntesz 1kg-t és elfogy mondjuk egy hónap alatt, annak a végére jelentősen romlik a bab minősége, ez tény. Az, hogy ez mennyire érezhető, mennyit kell majd álltani az őrlőn ugyanahhoz a lefolyáshoz, mennyire változik az íze, természetesen kávéfüggő.
Egy nem singledose őrlőbe fel lehet önteni 3-4 napi adagot, ha úgy kényelmesebb neked, valószínűleg nem lesz jelentős a különbség - cserébe egy tényezőt nem zártál ki a sok közül, erre próbáljuk meg felhívni a figyelmedet.
Ha a negyedik napon kicsit gyorsabb a lefolyás, akkor nem tudod, hogy másképp tampereltél vagy egyenetlen volt az őrlemény a kosárban, vagy... vagy.. hát minden egyforma, lehet, hogy picit többet levegőzött a kávé?
Aztán majd elkezded megpróbálni kizárni azt, amit a legkönnyebben lehet: legyen a lehető legfrissebb a kávé, mennyi idő kimérni? 20 másodperc?Amit viszont félreértettél szerintem, az a mennyire drága gép kell a jó kávéhoz - egy klasszikus olasz espresso-hoz nem kell elkölteni eurók ezreit otthonra.
Az espresso az odafigyeléstől (őrlemény mérés, pogácsa előkészítés, lágy víz, bab tárolása) lesz jó, bármilyen gépen. Nyilván megvannak a minimumok, amik alatt szinte lehetetlen (normális őrlő, normális kosár), de ezt meghaladva egy klasszik olasz espresso-hoz nem kell csoda.
többek között ezért is fordul elő, hogy tényleg remek ipari gépekkel készítenek pocsék kávékat olyan helyeken, ahol a személyzet legjobb esetben is maximum pincér, és szándék sincs a minőségi kávé elkészítésére, egyszerűen nem értenek hozzá.De szerintem adj magadnak néhány hetet, mielőtt ilyen sarkosan fogalmazol, hogy fingreszelés meg kioktatás
Hidd el, mindenki a saját tapasztalatai alapján próbál segíteni, hogy elkerüld a zsákutcákat.
-
válasz
fecke78 #12014 üzenetére
Nem árultad el milyen babról van szó.
Brazil, vagy mondjuk afrikai? Fermentet a szánkra nem vesszük. Ekkor se tudunk egy fénykép alapján mit mondani, de másról (elkészítés) igen.Ja, a döglött kv: egy nyomásfokozós szűrőjű, húszezres diszkont gépnek mindegy, mit készítesz rajta. A szűrő megoldja neked. Ize nem lesz, de rendben kifolyik. Rendes kosarú, karos géppel ez sajnos egyszerűen nem működik. Ha nem fogadod el tőlünk, majd megtanulod magadtól, vagy hamar eladod a cuccot, mert nem lesz sikerélményed.
A bab a nyitott őrlőben pár nap alatt oxidálódik, megváltozik a bab szerkezete és elillannak az aromái. Az oxidáció miatt lehetetlen lesz két egyformát húzni belőle. Pont. -
tuzpenge
őstag
válasz
Mr.Csizmás #12021 üzenetére
De sajnos a döglött kv-ból még hozzáértéssel is nagyon nehéz iható kv-t húzni...
.legalábbis én a múltkor egy szerintem döglött mathias rex kv-ból sok szop@s után tudtam olyat csinálni amit meg is ittam....- Oké elismerem lehet ez már sznobság kategória bocs.... -
kmarci25
veterán
válasz
fecke78 #12013 üzenetére
Szerintem tekintsünk el a stílustól, mert azt túl sok minden befolyásolja (az író/olvasó aktuális lelkiállapota, szóhasználata, érzékenysége stb.).
Ha csak magát az információkat nézzük, hidd el, hogy mindenki segíteni szeretne. És igen, ez sokszor fingreszelésnek tűnik, én is annak éreztem, mikor elkezdtem ezt a hobbit. Én is elborzadtam, hogy 50 ezernél kezdődik egy őrlő, amivel érdemes próbálkozni, és akkor az kézi, és a piac alja. És hogy 150-nél a gép. És manapság már 12 ezernél egy kilós kávé, amit érdemes megkóstolni. Igen, ebbe a hobbiba (is) számolatlanul lehet önteni a pénzt, még akkor is, ha csak az alapokra lősz.
Ez sajnos ilyen. Nincs azzal baj, ha valaki szereti a sárga csibót a 20 éves, soha ki nem tisztított szarvasiból. De ha már van jó géped, őrlőd, ráadásul kérdezel, informálódsz, akkor fogadd is el a válaszokat.
Ami itt viszonyítási alap, az nem a kisvárosi "cuki", hanem bármelyik specialty kávézó, ahol sajnos már 1500-2000 ft körül van egy dupla presszó, de az olyan is. És ott nem fogják a harmadik napja az őrlőben álló kávét ledarálni neked, mert nem az a szint. (A pékség egyébként tök jó hasonlat, a kézműves pékségek, meg az albán pékségek közti különbség - minőségben, árban - nagyon hasonló.)
Szóval ne vedd bántásnak, meg sznobságnak, még akkor sem, ha éppen annak érzed. Nem muszáj megfogadni, amiket olvasol, de senki sem akar félrevezetni. -
tuzpenge
őstag
válasz
fecke78 #12011 üzenetére
%Még egyszer: nem akarlak megbántani, meg igazából vitatkozni sem, mert olvasva a fórumot nemnagyon fogadod el a komolyabban hozzáértők (nem magamra gondolok, mert én nem szoktam ide írogatni) tanácsát, mert azt Te fingreszelésnek és kioktatásnak veszed!! Hidd el hogy akik a HC-ből idejárnak nem kioktatnak, sőt még abban a topicban sem tapasztalom a kioktatást....ez nem az erősítős topic. A 95%-a teljesen normális arc....
Ja igen a válaszom: de 10-20-30 éve is ittak jó kávét, de már akkor sem 1 hetes bontott döglött kávéból! De olyan jót, mint amit a mai technikával ki lehet hozni a jó / friss alapanyagból nem ittak az tuti! De ha neked a kávé minőségének megőrzése már túlzás miért vettél olyan drága technikát hozzá? -
danbenzin
csendes tag
-
-
-
fecke78
senior tag
Ezen állításod picit sarkos szerintem , ezek szerint ha van egy cuki egy kisvárosban ahol felszolgálnak kv-t , és mondjuk bezár 2 napra , akkor már önti is ki mert a 3ik napon annak annyi megdöglött , világvége , aha értem , mert mindenhol annyira pörög a kv biznisz ,hogy 1 nap / kiló ....
Látod és itt hol a segítő szándék .
Na ez a kioktatás -
válasz
fecke78 #12011 üzenetére
De ittak és mint minden terület ez is fejlődik, nem is kicsit.
Meg fogsz lepődni, de a legtöbb jó kávézóban mérik a bemenő-kijövő kávét hiszen csak így tudnak konzisztensen kávét készíteni. Most tekintsünk el az olasz brikett vonaltól ahol kb tökmindegy.
Ráadásul azért sem értem a dolgot mert nem valami szarvasival próbálkozol hanem egy profitec géppel és egy helios őrlővel. Ha nem mérsz tized pontosan mindent akkor nem fogsz tudni 2 ugyanolyan kávét készíteni és sose jössz rá hol a hiba a rendszerben. -
fecke78
senior tag
válasz
tuzpenge #12009 üzenetére
10-20-30 évvel vagy még régebben az emberek nem ittak jó kv-t ? Vagy már akkor kimérték adagonként , hütöbe rakták ,vákumoltak stb ... ugye te se gondolod komolyan .
Van a segítség amit hidd ell nagyra értékelek
és van a "fingfürészelés" Kollega találoan megnevezte . Na nekem ez már az ....
És nem bántásból írom , de nekem ez már túl sok
Azt is nehéz volt benyelni , hogy mennyi pénzt kell erre elégetni ..... -
tuzpenge
őstag
+1. Olvasok - olvasok és közben elképedek az aroganciákon ami itt megy egyesektől a segítő tanácsra. Én sem értem minek vesz valaki drága őrlőt és gépet, ha utána arra nem figyel amit effektíve magába tölt (vagyis a kv-ra)???
A kávézásnak a lényege a kv (!!! - persze sarkítva), amihez hozzátartozik a minősége és annak megőrzése. Persze ha valaki csak megszokásból kv-zik az is érthető és el is fogadom, de ahhoz egy kotyogóson és egy bolti legolcsóbb téglán kívül még csapvízre, gázra és egy pohárra van szüksége (szumm: 10 ezerből kijön)! És én tényleg nem bántom a kollégát, de akkor minek kérdezi hogy jó e a finomság, stb, ha maga a kv amit őről már döglött mert nem figyel rá! Ha meg döglött akkor lehet púderre is őrölni, meg kavics méretűre is soha nem lesz belőle jó kávé, vagy nem kell csodálkozni hogy savanyú mint az ecet....
-
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #12002 üzenetére
már akartam kérdezni, mi van itt, lassan keményebb mint a nagypálya
-
fecke78
senior tag
-
iatti
aktív tag
hoppá, egy újabb doktori disszertáció.
-
iatti
aktív tag
bekapcsoltam a masinát. 38 hozzászólás, mi van itt az amatőr koffeinistáknál
végigszaladtam, már majdnem hardkóros fingfürészelés. bocs, ha valakit megsértettem. amikor elkezdtem a presszós pályafutásom, 3-4-re megvolt a kívánt végeredmény. na persze egy hangyafasznyival mindig van jobb.
most csak úgy általánosságban. ha már van csilivili darálom meg kávés masinám, alap a mérleg. anélkül a vakvilágba lövöldözünk. legalább is a mi szintünkön. nem kávésznobság a kilós cucc adagokra osztása. nagyon rugóztok itt a szekundumokon, pedig másodlagos. persze nem jó ha leszalad 10-15s alatt, de nem jó a 40-50 se. igazából a bemenő-kijövő mennyiség a standart. ezt mindig tartani kell. aztán ha nem tetszik a végeredmény, akkor finomítok vagy durvítok a darálón. most vettem észre mit írt koxx elöttem. neki picit rövidebbre sikerült.
na de ma nálam metaxa sör délután van
-
skilleeer
csendes tag
válasz
fecke78 #11973 üzenetére
ugyan én még kezdő vagyok, de ezt a problémát nekem a túl finom örlemény okozta. próbáld picit durvábbra őrölni.
Kis troubleshooting mankó ami nekem segített (ebben a sorrendben)savanyú:
- túl finom örlés -> őröld durvábbra
-főzd hosszabbra
-alacsony hőfok ->emelj hőfokot (legvégső esetben)keserű:
-túl durva örlés ->őröld finomabbra
-főzd rövidebbre
-magas hőfok -> csökkents hőfokot (legvésgő esetben)Mostanra (1hét) egész jó kávét sikerül főznöm, de még nem tökéletes (nem konzisztens a tamper és a mennyiség). De még mindig úgy érzem, hogy a felszínt kapargatom..
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
+ Jolida
Hardcore caféitt tejjel isszuk a brikettet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ASUS routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest