- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soulfly842
addikt
válasz
kchris78 #13412 üzenetére
Tőlük nem vennék semmit. Egyszer jártam náluk a feleségemmel és nem csúcsidőszakban hétköznap kaptunk félig nyers tésztát és félig nyers csirkecombot.
(vagy 3-4 éve volt)Túlhypolt valami. Soha többé be nem tenném oda a lábam és nem is rendelnék tőlük semmit.
Az egyik legrosszabb tapasztalat volt (ahhoz képest, amit előzetesen vártunk...)
-
goom
senior tag
válasz
kchris78 #13419 üzenetére
Éppen ebben a cipőben járok. Jó régen rendeltem már a Kapucziner-től Palermo-t, pedig hű, anno nagyon ízlett. De valahogy aztán mindig elmaradt... Most azt is kértem, éppen azt iszom, és nagyon-nagyon finom, egészen elfogadható (2.800,- Ft) áron.
És ott van a Velencei gondolások kedvence is... 2.650-ért...
Messze-messze a bolti minőség felett. -
krono.
tag
válasz
kchris78 #13385 üzenetére
Ő pont a pesti oldalon van, azért írtam. De amúgy megkockáztatom, hogy a Budai oldalról, ha valamiért autóval menne az ember és nem szállítást kér, jobb a mostani hely, mint régen a 16-ban, hiába volt az közelebb, ugyanis az M0-ról alig kell letérni, míg a régi helyre vagy a városon át (órák kérdése), vagy M0, és még befelé.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #13159 üzenetére
Közepeset ajánlom, azzal kisebb az esetleges szívás. Kalmár szerintem nem pörköl extra világosra, de a filter azért már tud trükkös lenni. Mondjuk ha a kerinciről beszélünk konkrétan, azt világosra kérném, annyira menő maga a cucc. Kár vele kompromisszumot kötni.
Koxx@ CM csak előfizuban éri meg szerintem. Pedig nem is tartoznak a legelvetemültebb árazásba (most épp). Ráadásul ez a 200g zacsi ugyanolyan lehúzás, mint a 4 decis söröskorsó.
-
(i)
lelkes újonc
válasz
kchris78 #12986 üzenetére
Én is valami hasonlót érzékelek, meg az ebből fakadó káoszt. Erre két példát is tudok mondani:
1) egy sima kondiskesztyűt akartam venni, de megláttam 11.900 Ft-ért egy golfkesztyűt a weben. Beleszerelmesedtem. ;-) Felhívtam az üzletet, hogy rakjanak el két méretből egyet-egyet. Megtették, de mondták hogy máskor nyugodtan rendeljek weben. Odamentem, az egyiket megvettem, lehúzták a vonalkódját. 8.500 Ft lett. Nem volt leárazva, egyszerűen ennyi volt.2) Tesa 2 oldalas extra erős ragasztószalag, sokallottam az árát az OBI-ban, 2700 Ft volt másfél méter. Ma rákerestem, 1.879 Ft volt az Auchan-ban. Jellemzően mindkét hely túláraz, most az Auchan-nál átcsúszott valahogy egy termék. ;-)
De hogy a témára visszatérjek: a korábban írt áremelkedéseket a Kapuczinerről írtam, s ma amikor ránéztem a Kávékalmárra, azt láttam, hogy most már a legolcsóbb 100% arabica blend ára Kapuczinernél utolérte a Kávékalmár legolcsóbb 100% arabica blendjének az árát.
Emiatt még nem pártoltam volna el, de azt nehezen viseltem, hogy tavaly nyár után megint nekem kellett Győrt hívnom, hogy valami nem smakkol, a feltüntetett szállítási díjak és limitek nincsenek összhangban a rendszer által kiszámoltakkal. S ahol nincs rend a weboldalon, ott mekkora a rend a többi területen - én ezt az elvet vallom, s most váltottam pörkölőt. Értem én, hogy jan. 1-gyel változott, meg hogy több helyen kell átírni, de a gondos gazda meg ellenőrzi a kiadott feladat elvégzését, nem?
-
Jolida
tag
válasz
kchris78 #13001 üzenetére
IT-s, aki napi 4-6-ot iszik, minden második cigi mellé nikotin hígítónak.
Nem a tejjel van -igazából- bajom, hanem azzal, hogy a többségük (csak ketten vannak, akik habosítják a géppel) egyenesen a hűtőből önti fel a 3 decis bögrét.p.s.
IMO az a dobozos x%-os túl sok tehenet nem tartalmaz. -
Horvi
őstag
válasz
kchris78 #12987 üzenetére
Ez a csokis kuglóf pontosan melyik is? Most akarnék valami újat kipróbálni mert lassan elfogy a három zacskó avx-es kv. Bár a monsooned malabar újravevős lesz szerintem. Barátnőmnek nagyon bejött főleg kotyogósban.
Jolida köszi szépen! nem csoda, hogy nem találtam a PY oldalán
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12987 üzenetére
Azt támogatnám hogy aki csak az ütősség miatt iszik kávét az álljon át energiaitalra vagy koffein tablettára vagy nemtudom.. a babot meg hagyják meg nekünk.. Csak azért mert ez ennyire "európai meg trendi..".. Ez aztán az indok. (nyilván ott is vannak gasztro emberkék..)
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12986 üzenetére
De hogy a pozitív dolgot leírjam ami miatt elkezdtem:
A PY és a Bányai szerintem nem emeltek annyira mint amekkorát a többiek. (pedig 1-2 éve mikor megvettem ott az első csokiskuglóf kávét, akkor még igencsak drágállottam..) PY megmarad, és a Bányai belép mellé.. Meg stabilitisának ha hirtelen kell a Mammut MM - AVX.
-
iatti
aktív tag
válasz
kchris78 #12941 üzenetére
nekem üssön is, meg íze is legyen.
ezért részesítem előnyben a blendeket. a klímaváltozás meg gondolom ott is befolyásolja a termelést. egyre szélsőségesebb az időjárás. nálunk is gond van már, nem is kicsi. idén amennyi kukorica-napraforgó mezőt láttam kiszáradva, na meg a gyümölcsfákkal való foglalkozás is olyan már mint az oroszrulett
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
kchris78 #12941 üzenetére
A koffein tartalma egyébként a robustáknak magasabb.
Én is az íze és az élvezeti érték miatt iszom. Azt viszont nem gondolnám, hogy egy neves gyártó 100% arabica termékében pl. nem az lenne, amit feltüntetnek, illetve amit itt fentebb írt valaki, hogy a dátum irreleváns. -
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12922 üzenetére
Nekem írtó soknak tűnik ez a 16-17g a 22-es kosárba. Próba kedvéért a 13g helyett főztem 14g-mal változatlan őrlési beállítással.
1. próbálkozás - 14,05g (penge nem érte el a kávé szintet) 29s alatt 28,5g lett (a pogácsa teteje picit vizes de szépen látszik rajta a felső szűrő mintázata). A pogácsa kicsit kevésbé vizes, mint 13g-nál, ízre és lefolyásra jelentős eltérést nem igazán érzékelek.
2. próbálkozás - 15,03g (emeljük hát tovább a mennyiséget és így már distribution tool után, de még temperelés előtt a penge már tol maga előtt parányi kávét - allegros brazil yellow bourbon) bemenő esetén a 30,5g kijövő már 36s volt, látszott hogy nehezebben folyt át és jóval, inkább bátóan savasabb és testesebb lett.Holnap ránézek 14,5g-ra és majd még a szemcseméreten is igazítok, hogy a kb. 30g az 25s alatt elkészüljön. Viszont a 16g-t nem látom, hogy tudnám bele erőszakolni.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12921 üzenetére
... és mostmár én sem öntök ki akár csak félig jó főzetet, csak olyat ami aztán nagyon mellément.. (50+ mp alatt jött le, vagy 20 alatt vagy hasonló...) így jobban van tapasztalatom hogy tényleg mi az igazán keserű savanyú stb.. Meg aztán 4-5ezer fölött/250gr és 17gr-okat nem akarok már csak úgy kiöntögetni, ahhoz drága. (meg egyáltalán...) Videón volt hogy valaki 18gr-t főz le de szinglit akar emiatt mindegyiknek a felét kiönti
.
-
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12919 üzenetére
Írsz a tyúklépéses előre haladásodról kicsit bővebben? Mi alapján tettél, többet/kevesebbet a kosárba? Mikor őröltél finomabbat vagy hagytad durvábbra? Ha megtennéd, hogy 1-2 képet is lőnél hozzá az szuper volna.
Végig mennék ezen, tuti tudnék jobbat is kihozni mint a mostani. -
donat_sz
senior tag
-
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12906 üzenetére
Én egy df64-el őrlök, közepeseket 17 +/-1 beosztáson többnyire, de egy sötét esetén 10-12-re is le kell menni, különben csak átszalad rajta.. ha meg a család számára készül egy hagyományos ipari sötét azt meg csak a dupla falú kosárral engedem át, azokból másként értékelhető nem jön ki.
Nekem bejött a 22mm es IMS kosár, legtöbbször azzal főzök. Ha sokat váltok babot akkor nehéz megtalálni az ideális mennyiséget, mert ha 13g-mal főzök akkor van hogy vizes a teteje, van hogy fenn ragad a felső szűrőn vagy csak pont jó lesz
Ilyenkor 0.5-1g állítással ezen lehet javítani, de tejes ital megengedőbb, így belefér a váltogatás is.
Még valami ami talán segít. Kávé kimenő őrleményt mérni szoktad? Mennyire szór? -
Alabástrom
senior tag
válasz
kchris78 #12784 üzenetére
Ez a kérdés bennem is felmerült... Álltólag azért kezdte el több gyártó is (Lelit, Gaggia...) az olcsóbb gépeit 11-12 bár közé beállítani, mert ezeknek a vásárlói sokszor előre őrölt kávét vesznek, amit nyomásfokozós kosárral csapolnak, és annak kell a magas nyomás. (nem tudom, tényleg így van-e, sosem használtam még ilyesmit)
-
donat_sz
senior tag
-
End-ru
aktív tag
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12571 üzenetére
még egy kérdés: ha adott kávéhoz 20gr és 24mm vastag őrlemény kell, akkor hiába veszek 22mm magas/vastag kosarat gondolom akkor azt hiába fogom teletömni, nem fogok tudni megfelelő időt elérni? (csak azért kérdem mert most látom hogy igazából így 24mm helyett 22mm vastag kosarat kellett volna rendelnem..)
-
válasz
kchris78 #12569 üzenetére
Sage Barista Express, és nincs külön őrlő? csak kérdezem, nem emlékszem mivel dolgozol, az adatlapodból indultam ki
de ezt a gépet nem ismerem
az IMS kosaraknál érdemes rákeresni a pontos típusra, mert van táblázat az ajánlott töltetekre különböző pörkölési szintekkel (természetesen ez is range). De jól érzed, a 14-16g az kb a minimum töltet, világos kávéból akár 18-20g is beleférhet.
Lehet nem pont ilyened van, de gondolom valami hasonló: [link]első körben megpróbálnám belőni, hogy mi a maximális töltet ami belefér a kosárba kényelmesen az adott kávéból (akár 100ft-os teszttel), és csak ez után játszanék újra az őrlővel.
én az 51mm 15/17g ims kosarat közepes kávékkal 18 grammal használom, világosakkal 19-re is felmegy, sötétből nem fér bele 17 sem.
szerk.: ja, és mit próbálnék - a helyedben most aludni rá egyet
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kchris78 #12492 üzenetére
Robot világába valóban kevésbé "kell" PID-es kancsó. Szerintem Robotot eleve inkább azok vesznek, akik nem annyira akarják kiélezni a hőmérséklet kérdést. Felforralod a vizet teljesen, (esetleg picit hagyod visszahűlni), beöntöd, azonnal hűl kicsit, aztán csapolsz. No stress. Valszleg még egy klasszikot sem fogsz túlforrázni vele, mert visszahűti annyira a rendszer.
Én Robotot tuti nem melengetnék elő. Szerintem ez az egyik lényege. Akinek fontos a kimaxolt hőmérséklet, az szerintem ne Robotot vegyen. (nekem sem az van)
Flair 58-nál egyrészt szűkebb résen kell beönteni a vizet, egy hagyományos vízforralóval ez kényelmetlenebb. Másrészt ott elég pontosan el lehet játszadozni a hőmérsékletekkel, ahhoz jó partner egy PID-es kancsó. Szóval F58-hoz én inkább ajánlanám egy ilyen beszerzését. De ahhoz sem sem feltétlenül kell. Eleinte nekem sem volt.
-
Mano66
senior tag
válasz
kchris78 #12492 üzenetére
Robotot használok csak arról tudok véleményt írni. A PID-del hőfokra beállított vizet beleöntöd a kosárba, összerakod és mehet a csapolás. Nem kell elő melegíteni. A két csészés kifolyó használatánál kell előmelegíteni a kosártartó részt. Én ezt úgy oldom meg. A kancsó nyakára rárakom a fejet úgy, hogy a vízbe érjen az alja. Amire a víz eléri a hőfokot a fej is elég meleg.
-
iatti
aktív tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #12445 üzenetére
Alapból a nem vacakolós dizájnt ajánlom; nyakon csapni 9 barral, 25-27mp, max 1:2 arányban. Nem baj, ha kicsit rövidebb.
Aztán ha ez már megy, jöhet Toobee (milyen géped is van?) és a 10-15mp előnedv, majd minél gyorsabban áttolni a szajrét, ugyanilyen feltételekkel. Ehhez nyilván állítani kell az őrlőn, hogy áztatás után gyors legyen a lefolyás. Ettől csökken a test, megjön a gyümölcssav. -
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12434 üzenetére
Az arány is biztos segít, most van bontva egy papua új guineai kávé aminél az általam kedveltnél kicsit több a sav, megprobalom ebbe az irányba elvinni holnap.
Más!
Cuppingnal milyen őrlemény méret a javasolt? Filter közepe? Vagy inkább Moka közepe? Az biztos hogy espressohoz képest durvabb
Ki szeretném próbálni és csak annyit találtam hozzá, medium fine :/ -
RetepNyaraB
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
kchris78 #12295 üzenetére
Én rövidebb időt lőnék be. A kioldódás elején jönnek a savasabb ízek, a végén a keserűek. Szóval picit durvábbra őrölném, hogy mondjuk 30-35 mp alatt kapj ugyanolyan mennyiségű italt.
A máshoz: az én duplafalú csészémnek egyszercsak az alja vált el. Alis vásárlás. Alzán egyébként jókat kapni, nézz körül ott. Nem drága, ellenben jobb minőség.
-
iatti
aktív tag
válasz
kchris78 #12223 üzenetére
most jött goriziana aroma piu. 6200ft a kiló. árban verhetetlen, aki nem szereti a savas kávét. de lehet bekanyarok a fehérváriba avx-ért. a többi felejtős, hiába "nagy olasz nevek", szerintem nem találni frisset. igaz ezeknél nem is a profi presszós fogyasztó a célközönség.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #12153 üzenetére
Hát ja, csak ez egy majd' milliós gép.
Ha van beépített nyomásszabályzó kit (vagy kézi dugattyús a masina), kézzel oldja meg az ember, néhány év tapasztalatával a háta mögött
Ha puccos gépe van, amin minden szart is be lehet állítani és amúgy kezdő, akkor meg jól elvész a részletekben. Továbbra sem gondolom amatőr topik témának.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12087 üzenetére
AVX Brazil elég jó lett tényleg csokis meg minden..
Rokonoknak kell valami hagyományos az édes szpesölti mellett
. (valami olcsóbb
)
Most tudatosult bennem hogy ha hangra hallom hogy az őrlő "szenved" már akkor már nagyjából lehet tudni hogy ez túl finom őrlés és kb önthetem is ki csapolás nélkül.. (őrlés lehet szenvedős a szerkezet miatt illetve amiatt hogy ha a szerkezet ok, de akkor meg túl finom a szemcseméret)
-
-
Jolida
tag
válasz
kchris78 #11993 üzenetére
A dél-amerikai/brazil vonalból általában lehet konzisztensen jól ihatót húzni.
Ezért is javaslom mindig, hogy egy hasonlóval járassa be a kezét a kezdő versenyző.Unokának általában ezt veszem, neki elég a reggel benyomott 40g koffein bomba.
Megtanulta:
Két dózerkanál bab a Mazzer-be, magasító a szűrőkosárra, darálás, leállítás, seprés, ráindítás, seprés, magasító levétel, tamper, AP papír és puck, kar felrakás, echte vendéglátós presszós pohárba lefőzés. Kar le, puck kivéve, elmosva, zacc kiütve, kosár elmosva. Az "én" karom felrakása, hogy üzemmeleg legyen.Nem érdekli, hogy milyen bab (tudja, hogy ihatót kap), milyen őrlő, milyen kar/szűrő/főző, csak egyformán jó legyen a végeredmény.
Persze hétvégén jobban szereti az "enyémet" kóstolgatni, de a reggeli félálomban simán lenyom a "sajátjából" egy jó kv-t.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #12034 üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik. Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".
Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi
-
skilleeer
csendes tag
válasz
kchris78 #11864 üzenetére
Gyula, La Sposa Caffe nagyon jókat hallottam róla, elvileg valami olasz származású a tulaj és onnan hozza a cuccokat, de még nem volt alkalmam eljutni oda, így személyes tapasztalatom sincs. Gyulán a Manuelben voltam egyszer, xar vót
De igen, kifejezetten kávézó elég kevés van. Viszonylag nagy területű üzletek ezek és kombinálják étterem/cukrászdaként szinte mindegyik "kávézót". -
tuzpenge
őstag
válasz
kchris78 #11606 üzenetére
Fogalmam sincs sose láttam / használtam, de ahogy Péter kolléga is írja a beépített őrlők elég alap cuccok....de persze a kezdésnek jó lesz, de ha valóban akarsz világosat is készíteni vagy csak közepeset (én ahhoz próbáltam a graef-ot) akkor valószínűleg szűk keresztmetszet lesz.
Én a graef-ről írtam azzal van tapasztalat, ami egy dedikált őrlő és nem beépített, és szerintem ezért valószínűleg egy fokkal jobb is mint a beépítettek zöme... -
-
válasz
kchris78 #11507 üzenetére
Szerintem kv-hoz, kenyérhez, főzéshez tök jó az RO víz - inni nem érdemes mert nem oltja szomjat
- de igen, szubjektív ez is. Nekem se tartályos van hanem mindjárt a lefolyóba nyomja a "szennyvizet". Úgy kötöttem be a rendszert, h az RO szűrőt ki lehet zárni belőle, így csak akkor használom ha kell.
Egyébként értem én, h támogatni kell a magyar gazdaságot, de kínából 20 rongy egy induló szett:
Erre ha valakinek kell + RO szűrő:
+ kell ehhez egy ház, pár méter cső, csatik, csapok és egy kis affinitás az összeszereléséhez, mégse 100k
-
d@vee
őstag
válasz
kchris78 #11341 üzenetére
Én is rápróbáltam a Malabarra, nekem nem jön be. Nagyon lassan, de végre elfogy a zacsi, próbálok mást.
A Brazil Santos AVX-től nekem nagyon adta, de még kipróbálok pár újdonságot.És tudom, kerüljek pokolra hogy kipróbáltam, de kaptam ajcsiba Frei málna kávét, hát az istennek se sikerül olyanra mint a kávézóban. Csak kis málna aroma illatra, de ízre kb. mintha sima occsó presszókávét innék.
Még jó hogy nincs sok belőle. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #11327 üzenetére
Jó az új (nem bevonatolt kazánú), csak kicsit zűrösebb modolni (kisebb a hely benne). Egyik sem ajànlott rendszeres habosítàsra a picike bojler és az aloménijiom miatt . De sokan használják így is tejes italokra itthon és külföldön is.
Az avx db1 verhetetlen àrban megy mindazonáltal. Nem azzal fogsz egy perces kenyai filtert húzni, viszont klasszik-közepes vonalon, kompromisszum mentes tejjel ennyi pénzért instant get.
-
válasz
kchris78 #11065 üzenetére
Inkább 5-6 hét, tehát 1,5-2 hónap érzésre a felső limit; a "legjobb formát" pörkölési szinttől függően 2-4 hetes korukban hozzák (közepes-világos), és folyamatosan romlanak utána.
Flavor Development in coffee after roast
#pihentetés (hátha legközelebb keresővel gyorsabban megtalálom, mint egy kép only kommentet) -
tDr1v3r
veterán
válasz
kchris78 #11031 üzenetére
A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.
Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el.
A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest