Új hozzászólás Aktív témák
-
(i)
lelkes újonc
válasz kchris78 #12986 üzenetére
Én is valami hasonlót érzékelek, meg az ebből fakadó káoszt. Erre két példát is tudok mondani:
1) egy sima kondiskesztyűt akartam venni, de megláttam 11.900 Ft-ért egy golfkesztyűt a weben. Beleszerelmesedtem. ;-) Felhívtam az üzletet, hogy rakjanak el két méretből egyet-egyet. Megtették, de mondták hogy máskor nyugodtan rendeljek weben. Odamentem, az egyiket megvettem, lehúzták a vonalkódját. 8.500 Ft lett. Nem volt leárazva, egyszerűen ennyi volt.2) Tesa 2 oldalas extra erős ragasztószalag, sokallottam az árát az OBI-ban, 2700 Ft volt másfél méter. Ma rákerestem, 1.879 Ft volt az Auchan-ban. Jellemzően mindkét hely túláraz, most az Auchan-nál átcsúszott valahogy egy termék. ;-)
De hogy a témára visszatérjek: a korábban írt áremelkedéseket a Kapuczinerről írtam, s ma amikor ránéztem a Kávékalmárra, azt láttam, hogy most már a legolcsóbb 100% arabica blend ára Kapuczinernél utolérte a Kávékalmár legolcsóbb 100% arabica blendjének az árát.
Emiatt még nem pártoltam volna el, de azt nehezen viseltem, hogy tavaly nyár után megint nekem kellett Győrt hívnom, hogy valami nem smakkol, a feltüntetett szállítási díjak és limitek nincsenek összhangban a rendszer által kiszámoltakkal. S ahol nincs rend a weboldalon, ott mekkora a rend a többi területen - én ezt az elvet vallom, s most váltottam pörkölőt. Értem én, hogy jan. 1-gyel változott, meg hogy több helyen kell átírni, de a gondos gazda meg ellenőrzi a kiadott feladat elvégzését, nem?
[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
válasz kchris78 #13001 üzenetére
IT-s, aki napi 4-6-ot iszik, minden második cigi mellé nikotin hígítónak.
Nem a tejjel van -igazából- bajom, hanem azzal, hogy a többségük (csak ketten vannak, akik habosítják a géppel) egyenesen a hűtőből önti fel a 3 decis bögrét.p.s.
IMO az a dobozos x%-os túl sok tehenet nem tartalmaz.[ Szerkesztve ]
-
Horvi
őstag
válasz kchris78 #12987 üzenetére
Ez a csokis kuglóf pontosan melyik is? Most akarnék valami újat kipróbálni mert lassan elfogy a három zacskó avx-es kv. Bár a monsooned malabar újravevős lesz szerintem. Barátnőmnek nagyon bejött főleg kotyogósban.
Jolida köszi szépen! nem csoda, hogy nem találtam a PY oldalán
[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12987 üzenetére
Azt támogatnám hogy aki csak az ütősség miatt iszik kávét az álljon át energiaitalra vagy koffein tablettára vagy nemtudom.. a babot meg hagyják meg nekünk.. Csak azért mert ez ennyire "európai meg trendi..".. Ez aztán az indok. (nyilván ott is vannak gasztro emberkék..)
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12986 üzenetére
De hogy a pozitív dolgot leírjam ami miatt elkezdtem:
A PY és a Bányai szerintem nem emeltek annyira mint amekkorát a többiek. (pedig 1-2 éve mikor megvettem ott az első csokiskuglóf kávét, akkor még igencsak drágállottam..) PY megmarad, és a Bányai belép mellé.. Meg stabilitisának ha hirtelen kell a Mammut MM - AVX .[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz kchris78 #12941 üzenetére
nekem üssön is, meg íze is legyen. ezért részesítem előnyben a blendeket. a klímaváltozás meg gondolom ott is befolyásolja a termelést. egyre szélsőségesebb az időjárás. nálunk is gond van már, nem is kicsi. idén amennyi kukorica-napraforgó mezőt láttam kiszáradva, na meg a gyümölcsfákkal való foglalkozás is olyan már mint az oroszrulett
-
ServerWorks
aktív tag
válasz kchris78 #12941 üzenetére
A koffein tartalma egyébként a robustáknak magasabb.
Én is az íze és az élvezeti érték miatt iszom. Azt viszont nem gondolnám, hogy egy neves gyártó 100% arabica termékében pl. nem az lenne, amit feltüntetnek, illetve amit itt fentebb írt valaki, hogy a dátum irreleváns.Szólásszabadság 2024: “A Politika témából a regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/1. és III 10/8. pontjának megsértése miatt. Semmi szükség rá, hogy felforgasd a topikot!“
-
donat_sz
senior tag
válasz kchris78 #12922 üzenetére
Nekem írtó soknak tűnik ez a 16-17g a 22-es kosárba. Próba kedvéért a 13g helyett főztem 14g-mal változatlan őrlési beállítással.
1. próbálkozás - 14,05g (penge nem érte el a kávé szintet) 29s alatt 28,5g lett (a pogácsa teteje picit vizes de szépen látszik rajta a felső szűrő mintázata). A pogácsa kicsit kevésbé vizes, mint 13g-nál, ízre és lefolyásra jelentős eltérést nem igazán érzékelek.
2. próbálkozás - 15,03g (emeljük hát tovább a mennyiséget és így már distribution tool után, de még temperelés előtt a penge már tol maga előtt parányi kávét - allegros brazil yellow bourbon) bemenő esetén a 30,5g kijövő már 36s volt, látszott hogy nehezebben folyt át és jóval, inkább bátóan savasabb és testesebb lett.Holnap ránézek 14,5g-ra és majd még a szemcseméreten is igazítok, hogy a kb. 30g az 25s alatt elkészüljön. Viszont a 16g-t nem látom, hogy tudnám bele erőszakolni.
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12921 üzenetére
... és mostmár én sem öntök ki akár csak félig jó főzetet, csak olyat ami aztán nagyon mellément.. (50+ mp alatt jött le, vagy 20 alatt vagy hasonló...) így jobban van tapasztalatom hogy tényleg mi az igazán keserű savanyú stb.. Meg aztán 4-5ezer fölött/250gr és 17gr-okat nem akarok már csak úgy kiöntögetni, ahhoz drága. (meg egyáltalán...) Videón volt hogy valaki 18gr-t főz le de szinglit akar emiatt mindegyiknek a felét kiönti .
-
donat_sz
senior tag
válasz kchris78 #12919 üzenetére
Írsz a tyúklépéses előre haladásodról kicsit bővebben? Mi alapján tettél, többet/kevesebbet a kosárba? Mikor őröltél finomabbat vagy hagytad durvábbra? Ha megtennéd, hogy 1-2 képet is lőnél hozzá az szuper volna.
Végig mennék ezen, tuti tudnék jobbat is kihozni mint a mostani. -
donat_sz
senior tag
-
donat_sz
senior tag
válasz kchris78 #12906 üzenetére
Én egy df64-el őrlök, közepeseket 17 +/-1 beosztáson többnyire, de egy sötét esetén 10-12-re is le kell menni, különben csak átszalad rajta.. ha meg a család számára készül egy hagyományos ipari sötét azt meg csak a dupla falú kosárral engedem át, azokból másként értékelhető nem jön ki.
Nekem bejött a 22mm es IMS kosár, legtöbbször azzal főzök. Ha sokat váltok babot akkor nehéz megtalálni az ideális mennyiséget, mert ha 13g-mal főzök akkor van hogy vizes a teteje, van hogy fenn ragad a felső szűrőn vagy csak pont jó lesz
Ilyenkor 0.5-1g állítással ezen lehet javítani, de tejes ital megengedőbb, így belefér a váltogatás is.
Még valami ami talán segít. Kávé kimenő őrleményt mérni szoktad? Mennyire szór? -
Alabástrom
senior tag
válasz kchris78 #12784 üzenetére
Ez a kérdés bennem is felmerült... Álltólag azért kezdte el több gyártó is (Lelit, Gaggia...) az olcsóbb gépeit 11-12 bár közé beállítani, mert ezeknek a vásárlói sokszor előre őrölt kávét vesznek, amit nyomásfokozós kosárral csapolnak, és annak kell a magas nyomás. (nem tudom, tényleg így van-e, sosem használtam még ilyesmit)
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
RetepNyaraB
veterán
-
donat_sz
senior tag
-
End-ru
aktív tag
válasz kchris78 #12571 üzenetére
Ez után a kombó után (sage barista express+14-16 IMS kosár) engedtem el a gyári őrlőt és jött helyette egy K6, azzal gyönyörűen lehet játszani a lefolyási idővel. Sötétebb pöriből 18g simán belemegy a kosárba, 16g már nem szép a pogi, 14g full mocsár (nálam).
„A mélység nem cél, hanem figyelem, türelem és önmagad csendje.”
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12571 üzenetére
még egy kérdés: ha adott kávéhoz 20gr és 24mm vastag őrlemény kell, akkor hiába veszek 22mm magas/vastag kosarat gondolom akkor azt hiába fogom teletömni, nem fogok tudni megfelelő időt elérni? (csak azért kérdem mert most látom hogy igazából így 24mm helyett 22mm vastag kosarat kellett volna rendelnem..)
-
őstag
válasz kchris78 #12569 üzenetére
Sage Barista Express, és nincs külön őrlő? csak kérdezem, nem emlékszem mivel dolgozol, az adatlapodból indultam ki de ezt a gépet nem ismerem
az IMS kosaraknál érdemes rákeresni a pontos típusra, mert van táblázat az ajánlott töltetekre különböző pörkölési szintekkel (természetesen ez is range). De jól érzed, a 14-16g az kb a minimum töltet, világos kávéból akár 18-20g is beleférhet.
Lehet nem pont ilyened van, de gondolom valami hasonló: [link]első körben megpróbálnám belőni, hogy mi a maximális töltet ami belefér a kosárba kényelmesen az adott kávéból (akár 100ft-os teszttel), és csak ez után játszanék újra az őrlővel.
én az 51mm 15/17g ims kosarat közepes kávékkal 18 grammal használom, világosakkal 19-re is felmegy, sötétből nem fér bele 17 sem.
szerk.: ja, és mit próbálnék - a helyedben most aludni rá egyet
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz kchris78 #12492 üzenetére
Robot világába valóban kevésbé "kell" PID-es kancsó. Szerintem Robotot eleve inkább azok vesznek, akik nem annyira akarják kiélezni a hőmérséklet kérdést. Felforralod a vizet teljesen, (esetleg picit hagyod visszahűlni), beöntöd, azonnal hűl kicsit, aztán csapolsz. No stress. Valszleg még egy klasszikot sem fogsz túlforrázni vele, mert visszahűti annyira a rendszer.
Én Robotot tuti nem melengetnék elő. Szerintem ez az egyik lényege. Akinek fontos a kimaxolt hőmérséklet, az szerintem ne Robotot vegyen. (nekem sem az van )Flair 58-nál egyrészt szűkebb résen kell beönteni a vizet, egy hagyományos vízforralóval ez kényelmetlenebb. Másrészt ott elég pontosan el lehet játszadozni a hőmérsékletekkel, ahhoz jó partner egy PID-es kancsó. Szóval F58-hoz én inkább ajánlanám egy ilyen beszerzését. De ahhoz sem sem feltétlenül kell. Eleinte nekem sem volt.
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Mano66
senior tag
válasz kchris78 #12492 üzenetére
Robotot használok csak arról tudok véleményt írni. A PID-del hőfokra beállított vizet beleöntöd a kosárba, összerakod és mehet a csapolás. Nem kell elő melegíteni. A két csészés kifolyó használatánál kell előmelegíteni a kosártartó részt. Én ezt úgy oldom meg. A kancsó nyakára rárakom a fejet úgy, hogy a vízbe érjen az alja. Amire a víz eléri a hőfokot a fej is elég meleg.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
iatti
aktív tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12458 üzenetére
Jah pl. Meg Bambino Plus. Ezek a vetélytársak. Emellett szól az 58mm még, mint egyszerű kiegészítők rogyásig.
Ja de a barista express majd 300 rugó, abból kettő ilyen kijön.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12445 üzenetére
Alapból a nem vacakolós dizájnt ajánlom; nyakon csapni 9 barral, 25-27mp, max 1:2 arányban. Nem baj, ha kicsit rövidebb.
Aztán ha ez már megy, jöhet Toobee (milyen géped is van?) és a 10-15mp előnedv, majd minél gyorsabban áttolni a szajrét, ugyanilyen feltételekkel. Ehhez nyilván állítani kell az őrlőn, hogy áztatás után gyors legyen a lefolyás. Ettől csökken a test, megjön a gyümölcssav."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12442 üzenetére
Klasszikus, fejbeb@szós olasszal. Az egyik legjobb, egybehangzó vélemények szerint.
De az olaszt nem az "érdekessége" miatt kedveljük, hanem mert olasz és azt tudja nagyon.
Baj van vele?[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
donat_sz
senior tag
válasz kchris78 #12434 üzenetére
Az arány is biztos segít, most van bontva egy papua új guineai kávé aminél az általam kedveltnél kicsit több a sav, megprobalom ebbe az irányba elvinni holnap.
Más!
Cuppingnal milyen őrlemény méret a javasolt? Filter közepe? Vagy inkább Moka közepe? Az biztos hogy espressohoz képest durvabb
Ki szeretném próbálni és csak annyit találtam hozzá, medium fine :/ -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12383 üzenetére
Előáztatás ideje benne van a készítésben. Alapvetően befolyásolja az ital ízét.
Egy faxni nélküli presszó úgy 5-7mp alatt kezd el kicsepegni, majd a folyamat gyorsul. Az áztatás meg pár mp és fél perces bloom között bármi lehet, ízlés és babfüggő."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kmarci25
veterán
válasz kchris78 #12295 üzenetére
Én rövidebb időt lőnék be. A kioldódás elején jönnek a savasabb ízek, a végén a keserűek. Szóval picit durvábbra őrölném, hogy mondjuk 30-35 mp alatt kapj ugyanolyan mennyiségű italt.
A máshoz: az én duplafalú csészémnek egyszercsak az alja vált el. Alis vásárlás. Alzán egyébként jókat kapni, nézz körül ott. Nem drága, ellenben jobb minőség.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
iatti
aktív tag
válasz kchris78 #12223 üzenetére
most jött goriziana aroma piu. 6200ft a kiló. árban verhetetlen, aki nem szereti a savas kávét. de lehet bekanyarok a fehérváriba avx-ért. a többi felejtős, hiába "nagy olasz nevek", szerintem nem találni frisset. igaz ezeknél nem is a profi presszós fogyasztó a célközönség.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12153 üzenetére
Hát ja, csak ez egy majd' milliós gép.
Ha van beépített nyomásszabályzó kit (vagy kézi dugattyús a masina), kézzel oldja meg az ember, néhány év tapasztalatával a háta mögött
Ha puccos gépe van, amin minden szart is be lehet állítani és amúgy kezdő, akkor meg jól elvész a részletekben. Továbbra sem gondolom amatőr topik témának.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
MC Pite
veterán
válasz kchris78 #12087 üzenetére
Tesztek szerint csak anyyit ér a papír, hogy tiszta a felső szűrő.
A gyári őrölt ízesített vackon javítana elvileg, de nem visz rá a lélekSpark RC TB | Fastroad SL2 | Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12087 üzenetére
AVX Brazil elég jó lett tényleg csokis meg minden.. Rokonoknak kell valami hagyományos az édes szpesölti mellett . (valami olcsóbb )
Most tudatosult bennem hogy ha hangra hallom hogy az őrlő "szenved" már akkor már nagyjából lehet tudni hogy ez túl finom őrlés és kb önthetem is ki csapolás nélkül.. (őrlés lehet szenvedős a szerkezet miatt illetve amiatt hogy ha a szerkezet ok, de akkor meg túl finom a szemcseméret)
[ Szerkesztve ]
-
-
Jolida
tag
válasz kchris78 #11993 üzenetére
A dél-amerikai/brazil vonalból általában lehet konzisztensen jól ihatót húzni.
Ezért is javaslom mindig, hogy egy hasonlóval járassa be a kezét a kezdő versenyző.Unokának általában ezt veszem, neki elég a reggel benyomott 40g koffein bomba.
Megtanulta:
Két dózerkanál bab a Mazzer-be, magasító a szűrőkosárra, darálás, leállítás, seprés, ráindítás, seprés, magasító levétel, tamper, AP papír és puck, kar felrakás, echte vendéglátós presszós pohárba lefőzés. Kar le, puck kivéve, elmosva, zacc kiütve, kosár elmosva. Az "én" karom felrakása, hogy üzemmeleg legyen.Nem érdekli, hogy milyen bab (tudja, hogy ihatót kap), milyen őrlő, milyen kar/szűrő/főző, csak egyformán jó legyen a végeredmény.
Persze hétvégén jobban szereti az "enyémet" kóstolgatni, de a reggeli félálomban simán lenyom a "sajátjából" egy jó kv-t.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12034 üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik . Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
skilleeer
csendes tag
válasz kchris78 #11864 üzenetére
Gyula, La Sposa Caffe nagyon jókat hallottam róla, elvileg valami olasz származású a tulaj és onnan hozza a cuccokat, de még nem volt alkalmam eljutni oda, így személyes tapasztalatom sincs. Gyulán a Manuelben voltam egyszer, xar vót
De igen, kifejezetten kávézó elég kevés van. Viszonylag nagy területű üzletek ezek és kombinálják étterem/cukrászdaként szinte mindegyik "kávézót".[ Szerkesztve ]
-
tuzpenge
őstag
válasz kchris78 #11606 üzenetére
Fogalmam sincs sose láttam / használtam, de ahogy Péter kolléga is írja a beépített őrlők elég alap cuccok....de persze a kezdésnek jó lesz, de ha valóban akarsz világosat is készíteni vagy csak közepeset (én ahhoz próbáltam a graef-ot) akkor valószínűleg szűk keresztmetszet lesz.
Én a graef-ről írtam azzal van tapasztalat, ami egy dedikált őrlő és nem beépített, és szerintem ezért valószínűleg egy fokkal jobb is mint a beépítettek zöme...ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11606 üzenetére
A beépített őrlők mindig nagyon alap gépezetek. Egy márkásabb késpár ára a pár tízezer forinttól a többezer euróig terjed, ebből lehet kiindulni, mikor egy all in one gép árát nézzük. Ha szerencséd van legalább acél és nem kerámia.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
addikt
válasz kchris78 #11507 üzenetére
Szerintem kv-hoz, kenyérhez, főzéshez tök jó az RO víz - inni nem érdemes mert nem oltja szomjat - de igen, szubjektív ez is. Nekem se tartályos van hanem mindjárt a lefolyóba nyomja a "szennyvizet". Úgy kötöttem be a rendszert, h az RO szűrőt ki lehet zárni belőle, így csak akkor használom ha kell.
Egyébként értem én, h támogatni kell a magyar gazdaságot, de kínából 20 rongy egy induló szett:
Erre ha valakinek kell + RO szűrő:
+ kell ehhez egy ház, pár méter cső, csatik, csapok és egy kis affinitás az összeszereléséhez, mégse 100k
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
d@vee
őstag
válasz kchris78 #11341 üzenetére
Én is rápróbáltam a Malabarra, nekem nem jön be. Nagyon lassan, de végre elfogy a zacsi, próbálok mást.
A Brazil Santos AVX-től nekem nagyon adta, de még kipróbálok pár újdonságot.És tudom, kerüljek pokolra hogy kipróbáltam, de kaptam ajcsiba Frei málna kávét, hát az istennek se sikerül olyanra mint a kávézóban. Csak kis málna aroma illatra, de ízre kb. mintha sima occsó presszókávét innék.
Még jó hogy nincs sok belőle.Ja
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11327 üzenetére
Jó az új (nem bevonatolt kazánú), csak kicsit zűrösebb modolni (kisebb a hely benne). Egyik sem ajànlott rendszeres habosítàsra a picike bojler és az aloménijiom miatt . De sokan használják így is tejes italokra itthon és külföldön is.
Az avx db1 verhetetlen àrban megy mindazonáltal. Nem azzal fogsz egy perces kenyai filtert húzni, viszont klasszik-közepes vonalon, kompromisszum mentes tejjel ennyi pénzért instant get.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
-
őstag
válasz kchris78 #11065 üzenetére
Inkább 5-6 hét, tehát 1,5-2 hónap érzésre a felső limit; a "legjobb formát" pörkölési szinttől függően 2-4 hetes korukban hozzák (közepes-világos), és folyamatosan romlanak utána.
Flavor Development in coffee after roast
#pihentetés (hátha legközelebb keresővel gyorsabban megtalálom, mint egy kép only kommentet)"... and I hope you have a great day!"
-
tDr1v3r
veterán
válasz kchris78 #11031 üzenetére
A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.
Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el. A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11025 üzenetére
Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #10996 üzenetére
Bocs rosszul fogalmaztam. Ez alkalommal nem arány, hanem idő. 50s vagy felette, 30s előáztatással. 1:2 arány. Csak kicsit nehéz itt már belőni, ne legyen kesernye rajta a végében.
Vízkő: végy egy BWT kancsót és szevasz. KB 22-25k Ft egy évre a patron. Én ahogy öregszik, desztvízzel szoktam 90-120pps körül tartani. Tehát végére fele bwt, fele desztvíz.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz kchris78 #10967 üzenetére
nem csak a rögösödésen segít - a statikus feltöltődéssel mindenen jobban megtapad, felragad az őrlő minden lehetséges alkatrészére Ami egy határozottan nem single dose kialakítású őrlőnél több gramm bentragadását is jelentheti - ezen tud valamennyit segíteni a vizezés.
"... and I hope you have a great day!"
-
addikt
-
#64905664
törölt tag
válasz kchris78 #7793 üzenetére
Értem, sok jó kávét kívánok vele. Nekem egyetlen egy alternatíva lett volna ha nem botlok a flair-be, mégpedig használt, felújított tuningolt Jura nagyon sokáig gondolkodtam rajta már a könyvjelzőmbe is beraktam ami nálam súlyos eset.(160e píz lett volna akkor) Azt el tudtam volna képzelni a sok olvasásból az jött le, hogy szinte elnyűhetetlen nem lett volna annyi gondom vele az évek során mint amiket itt olvasok a karosról, karos automatákról. (tudom tudom, van akinek nagyon bejön az automata semmi ellenvetésem sincs csak nekem nem jönnek be)
Csakhogy ha ennyi ideig nem vettem soha használt cuccot mert arról is meg van a véleményem inkább most se tettem. Meg kell jegyeznem, hogy sem tejet sem cukrot se semmi merényletet nem követek el a kávé ellen tehát nekem csak azt kellett szem előtt tartanom, hogy presszó vagy közeli kávét tudjak lőni.[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz kchris78 #7781 üzenetére
Itt tőlem csak tapasztaltabbak és nagyobb tudásúak vannak.
Azonban mint írtam visszább 4 itteni kávés fórum-topikot olvastam végig figyelmesen és nagy odafigyeléssel. Ezért írhatom most amit a tapasztaltabbak is válaszolnak majd neked: a kétágú, késes daráló nem őröl hanem darabolja (töri) a szemeket és így nem tudja majdan kimosni a kávé lényegét még a nagy nyomás sem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #7781 üzenetére
Ez nem kv daráló. Közelítőleg sem tud egyenletes és megismételhető szemcséket gyártani. Ettől még rengetegen használják, de valójában első lépés a minőségi kvzás felé ezek lecserélése egy alapszintű elektromos, vagy kézi őrlőre.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- 3D nyomtatás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- További aktív témák...