Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #7465 üzenetére
kicsit jobb minél?
Van automatás topik, keress rá, ha relevánsabb infókat szeretnél.
Magam részéről túl sok fosabbnál-fosabb és jó drága automatával ( pl. egy hete ennek a kisebb tesójával, a pronto cappuccinoval, rettenetes egy szutyok) volt dolgom ahhoz, hogy kijelentsem nem szeretnék ilyet saját részemre. Ez nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy van jó automata, de én még oylannal nem találkoztam, ami megközelítőleg is megérte volna a pénzét.
Esetleg az eredeti Saeco xsmall plus (nem az, amit elb@szott a Philips később), de művészet jó állapotban beszerezni.Szóval ha van ennyi pénzed gépre, én csavarnék egyet a dolgon. Mi lenne a helyzet egy La Piccola ESE POD géppel? A minőségi párnák persze hasonóan rabló árúak, mint a kapszula - de nem környezetszennyez, finom, egygombos és az automaták zokogva szaladnak haza a gazdihoz, ha meglátják.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
looser
addikt
válasz kchris78 #7465 üzenetére
Kissé megkésve, de a Kávégép boltban vannak remek felújított Jura gépek. Az ár nem
mindigfeltétlenültényező; a munkahelyemen valami androidos tablettel ellátott kávégépek vannak, szipi-szupi animációkkal, szép és átlátható ui-val és rettenetes kávéval. Jelenleg Segafredo Intermezzo-t töltenek bele, amiből az első DeLonghi karos presszóval és nyomásfokozós karral + Hario kézi örlővel jobbat sikerült húzni. Az én ajánlatom a következő lenne: vess egy pillantást az Aldiban kapható presszógép (35e Ft) + őrlő (kúpos, 35 fokozatos; 25e Ft) párosra és a golyóimat teszem rá, hogy jobb eszpresszót fogsz ezzel húzni, mint amit bármelyik automata elkészít neked. Újonnan, 3 év garival, 60.000 Ft-ból. Ehhez később fogsz tudni venni másik szűrőt, szűrőtartó kart, tömörítőt (tamper), ha úgy látod jónak. Szerintem ez egy remek szett lenne elsőre.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #7771 üzenetére
Ha kitapasztalod, egész jó. Max 3 személyesig érdemes venni; nagyobb már ilyen ipari menza kávét eredményez, oda teljesen mindegy milyet veszel és azért van olcsóbb.
Ízre ha eltekintünk attól a keserű idegméregtől, amit nagyszüleink kotyvasztottak ilyenekben piros zacskós karavánból és valamiért kipusztíthatatlan a köztudatból, mármint, hogy ez "a" kv, akkor egy érdekes átmenet az aeropress és a filter között. Tehát NEM presszó és nem is alkalmas ilyesmire. Arra ott a Brikka. Viszont nagyon ízgazdag dolgokat tud előállítani, pl. világos, gyümölcsös babok nagyon jól tudnak állni neki. De munkás, "ki kell találni". Nem adja magától.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#64905664
törölt tag
válasz kchris78 #7768 üzenetére
Nekem van egy 4 és egy 2 személyes bialetti moka kávéfőzőm (indukciós), az elmúlt 2 évben ezekkel csináltam a nedűt. Előtte 40-50 éven át a régi, hagyományos kotyesszal.
Nos, a mokákkal úgy főztem a kávét ahogyan azt a neten mutogatják különböző videókban különböző fószerek és ahogyan ezekben a topikokban olvastam. Az aljában előmelegített (forró) víz, a szűrőt rá a már belerakott kávéval és nagyon gyors lefolyás, égés kizárva. A hagyományossal évtizedeken át: hideg víz az aljába, szűrőt tele púposan őrölt kávéval (téglával) és utána a legkisebb lánggal lefőzve, hosszan. Ezek a régi kávék olyanok voltak, hogy a kanál megállt bennük és ivás után érezted, hogy kávét ittál mert igen igen megzavarta a közérzeted (tehát erős volt). Annak ellenére, hogy itt bizonygatják, hogy az mind megégett szerintem egyszer sem ittam égett kávét és a környezetemben lévők sem mert akkor ki lett volna öntve.
És akkor a moka: az itt olvasottak szerint elkezdtem drága kávékat rendelni azért, hátha én is érezhetem azt amit itt leírtak sokan a karosokkal stb, tehát az "ízvilágot". Sőt vettem graef darálót is a téglát végleg elfelejtettem, a csapomra vízszürő szerelve. Végeredmény:
Koffeint semmilyen kávéból nem éreztem tehát semmilyen kávéval nem zavart meg - mint régebben az omnia (az volt a kedvencünk) felpúpozva hideg vízzel indítva- ez szerintem köszönhető a nagyon gyors lefolyásnak, meg idő előtti lángról, indukcióról stb lekapásnak a tanultak szerint. És akkor az életérzés: ugyanaz mint 50 évig, ittam egy kávét gyerünk a dógunkra és el volt felejtve az "élmény". Semmilyen ízvilág nem volt amíg mokáztam, csak bármilyen kávéból akármilyen, de elfogadható sima kávécska!
Ekkor már megfertőződtem "itt" de karost, automatát stb nem vennék semennyiért sem nyűgnek a hátamra. (óriási meló és pénzkiadással jár, itt 4 topikot olvastam végig!) Aki kávé és főző elhivatott azok szeretik és hobbisták és megértem őket, mindenki azt csinálja amit szeret, amihez ért.
Ekkor megláttam a Flair 58-akat, különféle vállfajait. Nagyon megfogott de mivel én nem túrázhatom már soha nem vállaltam volna semmi pénzért mivel forró vízben kellett volna melegítgetni a fejet, stb stb stb.
Ezután kiverte a szemem a Flair 58 elektric, amely kellően felmelegíti a vizet és mivel már 5 hete meg van vallom, hogy jobban, kellően mint amiket itt olvasgattam (sokan panaszkodnak a langyos kávéra) . Az egyszerűsége fogott meg!
És a vége: van ízvilág nem kell 17 e/kg ft-os anyag hozzá (az is van most is!) de azért kis pörkölői kávét használok, tudok olyan ízt előcsalogatni egy 6.700 ft-os melitta decaffból amilyet eddig semmilyen drágábból (még tanuló vagyok!!!), tehát most már értem mi az a kávézás. A barátom miután megkóstolta ezt a dekaffot hamar elhozta a feleségét is mert annyira megfogta őt is, hogy érezze mi a különbség a kotyeszek meg a jó kávé között.Tehát kotyesz akármilyen válfajával iszok egy jó kávét és elfelejtve, presszó kávét tudó géppel meg iszok egy kávét amit még most is érzek a számban (40 percce).
Bocsi a kotyeszosoktól én így jártam elhiszem, hogy főznek jó kávét mert lehet, hogy csak nekem nem jött a karamell, dió, cédrus, ét csoki, kakaó, stb stb mert lehet, hogy nem jól követtem le a főzési folyamatot.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #7781 üzenetére
Ez nem kv daráló. Közelítőleg sem tud egyenletes és megismételhető szemcséket gyártani. Ettől még rengetegen használják, de valójában első lépés a minőségi kvzás felé ezek lecserélése egy alapszintű elektromos, vagy kézi őrlőre.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#64905664
törölt tag
válasz kchris78 #7781 üzenetére
Itt tőlem csak tapasztaltabbak és nagyobb tudásúak vannak.
Azonban mint írtam visszább 4 itteni kávés fórum-topikot olvastam végig figyelmesen és nagy odafigyeléssel. Ezért írhatom most amit a tapasztaltabbak is válaszolnak majd neked: a kétágú, késes daráló nem őröl hanem darabolja (töri) a szemeket és így nem tudja majdan kimosni a kávé lényegét még a nagy nyomás sem.
-
#64905664
törölt tag
válasz kchris78 #7793 üzenetére
Értem, sok jó kávét kívánok vele. Nekem egyetlen egy alternatíva lett volna ha nem botlok a flair-be, mégpedig használt, felújított tuningolt Jura nagyon sokáig gondolkodtam rajta már a könyvjelzőmbe is beraktam ami nálam súlyos eset.(160e píz lett volna akkor) Azt el tudtam volna képzelni a sok olvasásból az jött le, hogy szinte elnyűhetetlen nem lett volna annyi gondom vele az évek során mint amiket itt olvasok a karosról, karos automatákról. (tudom tudom, van akinek nagyon bejön az automata semmi ellenvetésem sincs csak nekem nem jönnek be)
Csakhogy ha ennyi ideig nem vettem soha használt cuccot mert arról is meg van a véleményem inkább most se tettem. Meg kell jegyeznem, hogy sem tejet sem cukrot se semmi merényletet nem követek el a kávé ellen tehát nekem csak azt kellett szem előtt tartanom, hogy presszó vagy közeli kávét tudjak lőni.[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
válasz kchris78 #10967 üzenetére
nem csak a rögösödésen segít - a statikus feltöltődéssel mindenen jobban megtapad, felragad az őrlő minden lehetséges alkatrészére Ami egy határozottan nem single dose kialakítású őrlőnél több gramm bentragadását is jelentheti - ezen tud valamennyit segíteni a vizezés.
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #10996 üzenetére
Bocs rosszul fogalmaztam. Ez alkalommal nem arány, hanem idő. 50s vagy felette, 30s előáztatással. 1:2 arány. Csak kicsit nehéz itt már belőni, ne legyen kesernye rajta a végében.
Vízkő: végy egy BWT kancsót és szevasz. KB 22-25k Ft egy évre a patron. Én ahogy öregszik, desztvízzel szoktam 90-120pps körül tartani. Tehát végére fele bwt, fele desztvíz.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11025 üzenetére
Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tDr1v3r
veterán
válasz kchris78 #11031 üzenetére
A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.
Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el. A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
őstag
válasz kchris78 #11065 üzenetére
Inkább 5-6 hét, tehát 1,5-2 hónap érzésre a felső limit; a "legjobb formát" pörkölési szinttől függően 2-4 hetes korukban hozzák (közepes-világos), és folyamatosan romlanak utána.
Flavor Development in coffee after roast
#pihentetés (hátha legközelebb keresővel gyorsabban megtalálom, mint egy kép only kommentet)"... and I hope you have a great day!"
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11327 üzenetére
Jó az új (nem bevonatolt kazánú), csak kicsit zűrösebb modolni (kisebb a hely benne). Egyik sem ajànlott rendszeres habosítàsra a picike bojler és az aloménijiom miatt . De sokan használják így is tejes italokra itthon és külföldön is.
Az avx db1 verhetetlen àrban megy mindazonáltal. Nem azzal fogsz egy perces kenyai filtert húzni, viszont klasszik-közepes vonalon, kompromisszum mentes tejjel ennyi pénzért instant get.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
d@vee
senior tag
válasz kchris78 #11341 üzenetére
Én is rápróbáltam a Malabarra, nekem nem jön be. Nagyon lassan, de végre elfogy a zacsi, próbálok mást.
A Brazil Santos AVX-től nekem nagyon adta, de még kipróbálok pár újdonságot.És tudom, kerüljek pokolra hogy kipróbáltam, de kaptam ajcsiba Frei málna kávét, hát az istennek se sikerül olyanra mint a kávézóban. Csak kis málna aroma illatra, de ízre kb. mintha sima occsó presszókávét innék.
Még jó hogy nincs sok belőle.Ja
-
válasz kchris78 #11507 üzenetére
Szerintem kv-hoz, kenyérhez, főzéshez tök jó az RO víz - inni nem érdemes mert nem oltja szomjat - de igen, szubjektív ez is. Nekem se tartályos van hanem mindjárt a lefolyóba nyomja a "szennyvizet". Úgy kötöttem be a rendszert, h az RO szűrőt ki lehet zárni belőle, így csak akkor használom ha kell.
Egyébként értem én, h támogatni kell a magyar gazdaságot, de kínából 20 rongy egy induló szett:
Erre ha valakinek kell + RO szűrő:
+ kell ehhez egy ház, pár méter cső, csatik, csapok és egy kis affinitás az összeszereléséhez, mégse 100k
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #11606 üzenetére
A beépített őrlők mindig nagyon alap gépezetek. Egy márkásabb késpár ára a pár tízezer forinttól a többezer euróig terjed, ebből lehet kiindulni, mikor egy all in one gép árát nézzük. Ha szerencséd van legalább acél és nem kerámia.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tuzpenge
őstag
válasz kchris78 #11606 üzenetére
Fogalmam sincs sose láttam / használtam, de ahogy Péter kolléga is írja a beépített őrlők elég alap cuccok....de persze a kezdésnek jó lesz, de ha valóban akarsz világosat is készíteni vagy csak közepeset (én ahhoz próbáltam a graef-ot) akkor valószínűleg szűk keresztmetszet lesz.
Én a graef-ről írtam azzal van tapasztalat, ami egy dedikált őrlő és nem beépített, és szerintem ezért valószínűleg egy fokkal jobb is mint a beépítettek zöme...ˣ
-
skilleeer
csendes tag
válasz kchris78 #11864 üzenetére
Gyula, La Sposa Caffe nagyon jókat hallottam róla, elvileg valami olasz származású a tulaj és onnan hozza a cuccokat, de még nem volt alkalmam eljutni oda, így személyes tapasztalatom sincs. Gyulán a Manuelben voltam egyszer, xar vót
De igen, kifejezetten kávézó elég kevés van. Viszonylag nagy területű üzletek ezek és kombinálják étterem/cukrászdaként szinte mindegyik "kávézót".[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12034 üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik . Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Jolida
tag
válasz kchris78 #11993 üzenetére
A dél-amerikai/brazil vonalból általában lehet konzisztensen jól ihatót húzni.
Ezért is javaslom mindig, hogy egy hasonlóval járassa be a kezét a kezdő versenyző.Unokának általában ezt veszem, neki elég a reggel benyomott 40g koffein bomba.
Megtanulta:
Két dózerkanál bab a Mazzer-be, magasító a szűrőkosárra, darálás, leállítás, seprés, ráindítás, seprés, magasító levétel, tamper, AP papír és puck, kar felrakás, echte vendéglátós presszós pohárba lefőzés. Kar le, puck kivéve, elmosva, zacc kiütve, kosár elmosva. Az "én" karom felrakása, hogy üzemmeleg legyen.Nem érdekli, hogy milyen bab (tudja, hogy ihatót kap), milyen őrlő, milyen kar/szűrő/főző, csak egyformán jó legyen a végeredmény.
Persze hétvégén jobban szereti az "enyémet" kóstolgatni, de a reggeli félálomban simán lenyom a "sajátjából" egy jó kv-t.
-
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12087 üzenetére
AVX Brazil elég jó lett tényleg csokis meg minden.. Rokonoknak kell valami hagyományos az édes szpesölti mellett . (valami olcsóbb )
Most tudatosult bennem hogy ha hangra hallom hogy az őrlő "szenved" már akkor már nagyjából lehet tudni hogy ez túl finom őrlés és kb önthetem is ki csapolás nélkül.. (őrlés lehet szenvedős a szerkezet miatt illetve amiatt hogy ha a szerkezet ok, de akkor meg túl finom a szemcseméret)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen