- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB #11092 üzenetére
Ja és ráraksz egy 300grammos csészét aztán nézheted miért nem mér, nem véletlen nem ajánlgatunk ilyet, tök másra való.
-
válasz
RetepNyaraB #11088 üzenetére
Köszi. Meg is rendeltem a mérleget.
A tekerésre próbáltam ügyelni, hogy egyenletes legyen, szerintem nagyjából sikerült.
Valószínűleg tényleg a mennyiségen csúszott el a dolog mert más nem változott az első és a harmadik főzés között...És akkor ezután mindig minden esetben patika mérlegen kell kimérni a kv-t?
-
xerobyte
aktív tag
Sziasztok!
Megkotlott krubs nespresso okán szeretnék összerakni egy első 'rendes' espresso szettet, aztán meglátjuk lesz-e tovább.
Végigolvastam a hardcore topic szájbarágóját és a 2-3 kávés topic utolsó jó pár hozzászólását. Tiszta, hogy mit miért, tiszta, hogy milyen eszközökre van szükség.
Babra, mérlegre, darálóra, tamperre, tárolásra gyorsan össze is állt, hogy mit mennyiért honnan, milyen kategóriákban.
Értem a dolog fizikáját és hogy igazából a lánc leggyengébb eleme fogja meghatározni az ízélményt.Vicces módon egy valami nem volt a több ezer hozzászólásban: kávégép ajánlás. Szóval az lenne a kérdésem, hogy tudnátok konkrét, boltból 2 héten belül beszerezhető darabokat írni/linkelni, amikkel vállalható eredmény születik majd?
[Értem, hogy GC PID tunningal, de ez kezdőként elég megfoghatatlan, kész megoldást szeretnék, illetve nem akarom azzal tölteni a következő 2 hónapot, hogy apróról vadászom a 2015 előtti modelleket. Szóval, ha a vízhőfok nem 2 fokon belül van, hanem 5, akkor ez van.]
Felhasználás: napi 2-3 csésze, időben elosztva, 1 karos elég nyilván. Csak espresso.
Gőzölős? Igen. Presszót sosem iszunk magában: cortado-cappuchino-flat white a mi vonalunk.
Mit szeretünk? Csak BP speciality kávézóit látogatjuk, amikor kávéélmény kell (természetes, hogy otthon nem lesz meg ez az íz, de jó lenne valami elfogadhatót produkálni). A nespresso csak a gyorsasága és egyszerűsége miatt volt tartva, nameg a hatékony koffeinfelvétel miatt.
Árfekvés: szépek ezek a 200K-s gépek, a 800-asak meg méginkább, de úgy érzem, hogy ezen topic lakói értik, hogy elsőre ennyit biztos nem akarok kifizetni, szóval mit ajánlanátok mondjuk 40-80K között, illetve egyel feljebb, mondjuk 80-120K között?Az avx kávégépeivel mi a helyzet? Gondolok itt főként az EM szériára.
Őrlő vonalon a K6-CM80X-DF64 Gen2 vonallal szemezek.
-
tuzpenge
őstag
válasz
Jolida #11094 üzenetére
Szinte az egyetlen ami éppen befér a robot lábai közé....
Szerintem jó kis mérleg...én is Péter ajánlására vettem és nem is bántam meg. A hátulján egy kis celluxal leragasztom az usb csatit és így még a folyadékoktól sem kell annyira félteni, mikor meg tölteni kell (nem tudom mert 3 hónap alatt csak 1x kellett) akkor lekapom a celluxot a töltés végén pedig pótolom... -
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #11092 üzenetére
A KC200 [link] a maga 19mm-ével elég jó kompromisszum.
Nálam az ősrégi presszós üvegpohár is elfér felette. -
Nutra
tag
#bocsnemide
-
-
válasz
RetepNyaraB #11088 üzenetére
Miert akarsz szazad pontos patikamerleget vetetni vele?
avx webshopja tele van jofajta 0.1g pontossagu baristamerlegekkel amiket direkt erre talaltak ki ellentetben az altalad linkelttel. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #11088 üzenetére
Én az alzán vettem egy 0.2-es mérleget, valami 5k körül volt, ez volt gyors és még jó árú. Nekem tökéletes.
Tamper: nekem a speci vízszintezős tamper nagyon bejön. Plusz extra hogy ilyen hullámokat is csinál a tetejére az őrleménynek és akkor azokon látni ha nem éri el - nagyon eléri a felsőszűrőt.
Szimpla kosárral szerintem csak ezzel a 2 segédeszközzel lehet megbízhatóan stabil shotokat hozni hogy kísérletezni tudjak.. Próbáltam rossz tizedes mérleget, meg érzésre normál tamperrel, hát ahogy esik úgy puffant a lefolyás.
Plusz tényleg érdemes 3-4 hetet kivárni pörkölés után, most fogyott el egy PallYotz és olyan főzetet főztem már a végén amit az elején nem tudtam hozni pedig próbálkoztam hasonló paraméterekkel.. Megjegyezném hogy meg is változott a kv szerkezete mert több ricnivel finomabban se folyt le a végén csak 25mp alatt.
-
válasz
adamssss #11086 üzenetére
A konyhai grammossal csak rakétával lősz verébre, sajnos az teljesen alkalmatlan erre. Legalább a kiméréshez kell egy drogmérleg
Sajna sehol nem látom ami nálam van, a demandy.hu-n sem elérhető, pedig olcsó és jó.
A szimpla kosár amúgy sem egy megbocsátó fajta, nehezebb vele tanuni. A töltet legyen lehetőleg konstans 0.2 tized grammon belül. Fél gramm már simán látszik a lefolyáson.
A kézinél pedig nagyon fontos az egyenletes és egyforma tekerés. Lehetőleg lassan (60ford\perc). Hatalmas lefolyás difit tud gyártani, ha nem figyelsz erre!
Ja és az a kézi ami nálad van, motorosban olyan 120k Ft kategória (df64 II, pl.). Amit 30-50-ért utánad dobnak, az nagyon belépő; zajos, lassú, pontatlan. -
No három főzés tapasztalata.
Egyrészt. Nincs kv mérlegem. Konyhai mérleggel próbálkoztam ami elvben g-ra pontosan mér... Hát nem igazán.
Szóval az első darálásra brutáls sok lett az örlemény a fele bele sem fért a single kosárba. A felét félre kellett raknom. Tampereltem mint állat, vigyáztam a vízszintre. Aztán főzés. Alig akart elindulni és szerintem kellett egy 45-60mp mire lejött 20 ml. Az állaga abszolút presszós volt, a cremája is, viszont az íze nekem kicsit csalódás volt a végén kesernyés felhanggal, ami gondolom a hosszú lefolyási idő miatt volt. Kicsit hiányoltam belőle a csokis, füstös, krémes testérzetet. De elsőnek nem volt rossz, örültem, hogy legalább hasonlított egy pressohoz.
Ilyen lett:Jött a második most változtattam a kimérési technikán és talán így pontosabban sikerült kimérnem az adagot. Jóval kevesebb lett az őrlemény de a mérleg szerint megvolt a 10 g. Vagy igen vagy nem... Tamperelés de most kevésbbé és főzés. 10 mp múlva le kellett állítanom mert már 50ml-nál jártam.
Harmadik főzés: Adag ugyanannyi mint a másodiknál de megnyomtam a tampert mint az elsőnél. Sajnos a második főzéshez hasonló eredménnyel járt, írtó híg lett és lejött vagy 20mp alatt 40ml...
Vajon ennyit számítana, hogy hány g kv-t rakok bele? Nagyon furi. Vagy az örlő állítódott volna el? (mindig megnéztem és 9.5-ön volt.)
Itt egy videó a harmadik főzésről. No hát várom az okosságokat.
PS: A feleségem már azt mondja, hogy kerül amibe kerül vegyünk egy elektromos darálót, de én baromi "romantikusnak" találom ezt a tekerőzést.
-
Köszönöm mindkettőtöknek. Igyekszem
-
válasz
adamssss #11080 üzenetére
Tömörítésre egy 20 másodperces youtube short: [link]
Nyilván felesleges teljes testsúllyal ráfeküdni, de nincs olyan, hogy "kicsit" vagy "nagyon" tamperelni. Vagy megvan a kellő nyomás, vagy nincs, de nincs "mértéke", hogy "mennyire" kell - annyira, hogy már ne lehessen jobban összenyomni az őrleményt.
szerk.: ami fontosabb az tényleg a vízszint, és hogy hogy érdemes fogni a tampert, hogy meglegyen az érzés, hogy vízszintes-e a dolog: [link]
-
Gondolom be van programozva mondjuk 25 másodpercre a gép és ott leáll; állítsd át hosszabbra, vagy ahogy mondod, nyomd a gombot. Nem lesz baja semmitől.
adamss@írok privit. A pörkölés az akkor jó lesz (egyébként az annyát a pacificaffénak, pont ezért bojkottálom őket: nem lehet tudni mikori pörköt küldenek. Illetve gyakran nem frisset és nincs feltüntetve, ami disznóság).
-
d@vee
őstag
válasz
RetepNyaraB #11079 üzenetére
Ha már tömörítés.
Az enyém viszonylag gyorsan átnyomja a vizet rajta. Próbáltam kicsit finomabb örleménnyel, jobban tömörítve, de mivel lassabban jön belőle a kávé ki, így a gép hamarabb lekapcsolja a vízadagolást.
Nemtudom nem-e fog lerobbanni a gép, ha manuálban tolom ki rajta a vizet a kellő hosszúságú ideig? Ugyen nehezebben jön át rajta a víz ilyenkor.
Amire most van belőve azt szeretem ízre is és krémességre szintén, de kipróbálnám az általatok leírtat is. -
válasz
RetepNyaraB #11079 üzenetére
Akkor a tömörítést érzésre, határozottan?
A pörkölést nem tudom, a zacsira csak a lejárat van írva. Az 160425. Lehet, hogy április 16án volt pörkölve? Ha igen akkor jók vagyunk.
Képzeld végül 57.5-ös tamper kellett bele.
Az őrlő most 8.5-esen van, kezdjem azzal?
KÖszi
-
válasz
adamssss #11078 üzenetére
Tömörítést nem kell túlgondolni. Lenyomod, ahol visszarúg a pogácsa, készen vagy. Ami igazán fontos, hogy függőleges legyen, ne ferde és az őrlemény jó minőségű, lehetőleg relatív egyenletesen eloszlatott (ne legyen a kosár egyik oldalán kétszer annyi, mint a másikon). Ehhez a számos közkeletű vuduval szemben erős érv Hedrick méréses, két részes videója, amelyból simán kiderül, hogy a WDT, disztribútor meg aztán főleg kell a fenének és egy mezei blind shaker megoldja a tutit tapsosra.
Látom vettél Pacificaffét. Nézd meg mikori pörit küldtek, mert nagyon nem mindegy. Ha pár napos friss, azzal erősen lukra lehet futni a felszabaduló CO2 miatt. Nem lesz két egyforma shotod. Tehát legalább 7-10 napot érdemes pihentetni, de én sajnos a három hét-egy hónapra szavazok - sötét presszó blend esetén meg főleg. -
No hát csak összeállít minden a jó kávézáshoz. Külön köszönet egy fórumtársnak a kölcsön őrlőért
A terv az, hogy 8-10 adag, 10g-os főzés alatt kikísérletezem, hogy melyik fajtából hová kell állítani az őrlőt a legjobb pressóhoz, meg mennyire kell tömöríteni aztán mehet az élvezkedés. Izgalmas lesz a holnap. Drukkoljatok! -
Zaji
őstag
Sziasztok,
Egy GC javításához kérem a segítségeteket. Valamiért a rezgő pumpa egy idő után "lefullad". Kiszereltem a pumpát, úgy nyomja a vizet. A bojler aljáról lebontottam a felsőszűrőtartót is, de nem látom dugulás nyomát. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges a bojler ilyen szintű eltömődése? Amúgy sem mai darab, akkor lecserélném a bojlert benne...
-
Libretom
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11072 üzenetére
Köszönöm!
-
caliboyxx
újonc
Sziasztok!
Nem voltam nagy kávés, de nemrég találkoztam a ganodermás kávéval és rácuppantam. Adaptogén gyógynövény, rendbe rak kívül-belül és még finom is.
Ha valakit érdekelnek a tapasztalatok csevegjünk.😁 -
Alabástrom
senior tag
ide is, hátha jobban passzol itt:
Hogy viszonyul a Lelit Anita PL042TEMD (PID-vel) egy caffe45-ös tuningolt Gaggia Classic-hoz képest? Hasonló szintű kávét lehet velük főzni?
A Lelit beépített darálója milyen szintet képvisel? Mondjuk egy Gräf CM800-hoz képest? -
válasz
RetepNyaraB #11070 üzenetére
Köszi. Megfogadom amiket írtál.
MÁS: Teljesen irracionális döntésből vettem egy Tschibo Tampert 51mm-eset és persze nem jó az 53-as kosárba így eladó. ha valakinek pont ebben a méretben kell keressen!
-
-
Libretom
aktív tag
Gaggia Classicomat szeretném javítani, felújítani. Tudtok segíteni abban, hogy kihez vigyem? (Dél-Magyarország). Előre is köszönöm a javaslatokat!
-
válasz
adamssss #11069 üzenetére
Nagyon rég vettem pacificaffét, de a monsooned malabar mindig jó, ha savszegény, nagyon testes és vastag krém a cél. Esetleg a de Tommaso blend, ami kicsit szofisztikáltabb íz, de ütni nem fog kevésbé az se.
Kattintsd odébb az őrlőt néhány fokozattal durvábbra. Nem baj, ha utána kifújod, vagy kiütögeted a kések között maradt finomabb szemcséket, mert bekavar. Vagy áttekersz rajta 5grammot és az kuka.
Ja és a 10g-ból inkább 20ml legyen a cél, ha sötét a bab. Különben keserű lehet a vége. 1:3 arány az világosaknak áll jól.
-
Sziasztok!
Kv-t vennék. Amit keresek, egy nagyon tömény, csokis olyan mindent bele, illetve egy kicsit visszafogottabb bársonyosabb lágyabb tetxtúrájú de még nem a savanykás gyömülcsös kv-t. Innen miket vennétek ha a fenti a cél: [link]
Másik kérdés: Ha pl a kívánt mennyiség nem jön le 28-30 mp alatt (10g őrlemény cél 20-30 ml kv) helyette 60mp alatt akkor ez annak a jele, hogy túl van darálva a kv? A tamperelés nem lehet gond mert a végén már szinte rá sem nyomtam.
Köszi
-
válasz
kchris78 #11065 üzenetére
Inkább 5-6 hét, tehát 1,5-2 hónap érzésre a felső limit; a "legjobb formát" pörkölési szinttől függően 2-4 hetes korukban hozzák (közepes-világos), és folyamatosan romlanak utána.
Flavor Development in coffee after roast
#pihentetés (hátha legközelebb keresővel gyorsabban megtalálom, mint egy kép only kommentet) -
válasz
Mr.Csizmás #11054 üzenetére
A vicc, hogy el is fogy lassan! Szombat óta! Ilyen szar!
-
kchris78
veterán
Mi az az idő amikor már érezhetően romlik a SO kávé minősége pörkölés után? 2-4 hónap? 1000gr csomagban azért jóval jutányosabb az ár (20 vs 16e /kg) és kb 4 hónap mire elfogyna ennyi. (Szétdarabolnám légmentesen 25dkg-ra és utána hozzá nem nyúlnék). Plusz, a dial-in meg mindenféle irányban kipróbálásokat (mennyiség extrakció stb) végigjátszom szinte elfogy előbb mire a végére érnék
.
-
Jokerdapro
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11063 üzenetére
23 és talán 27-28 volt a megadott szállítási határidő.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Jokerdapro #11062 üzenetére
eddig bejött, hogy ups hozta pár napon belül
mikor rendelted?
-
Jokerdapro
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11061 üzenetére
Úton van 3kg kivancsi leszek rá.
Legit az ígért szállítási idő?
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Jokerdapro #11060 üzenetére
csak a frisseségre célzok, ott is simán kapsz rendelés napit, persze nagyobb akcióknál a ~4e ft/kg no brain buy a friss anyagért
-
Jokerdapro
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11054 üzenetére
A brazil ahogy néztem az valóban brazil , de a többi nekem blendnek tűnik. Mindnél fel van tüntetve hogy brazil+ valami.
(Mondjuk ha jól láttam volt pár SO is, 30€/kg
)
-
kchris78
veterán
válasz
Mr.Csizmás #11058 üzenetére
Túl sokan hozzám se
. De ha mégis akkor ne ezen múljon
. KV az sokaknak egy jó hívópont.
-
kchris78
veterán
válasz
Mr.Csizmás #11056 üzenetére
Nekem most az alakult ki hogy előbb kezdem el az újabbakat és a régebbiekből tartok 40-60g-t hogy ha jön valaki legyen miből választani
. (van igazi olasz meg citrusos is, felírva hogy mit mire dial-ineltem be
)
-
kchris78
veterán
válasz
Mr.Csizmás #11054 üzenetére
Nem az van hogy 1-2 hetet úgyis pihentetni kell mielőtt érdemes lefőzni?
-
kchris78
veterán
Gravity Coffee-t ismeri valaki? Láttam van valami boltjuk itt lenn a Millenárisnál a Kis Rókus utcában... Nem lenne rossz ha valami jobb pörkölő lenne a közelben, jutányos áron.. (Bár lehet egyszer már újra kipróbálom a Bányait
a 4e / 250g nem is annyira durva már sajnos mióta sokan lehúzták az adagot 200-ra)
-
válasz
RetepNyaraB #11051 üzenetére
Nagyon koszi a tippeket.
akkor ezt kell kitapasztalni hogy mennyire tomoritsem a kv-t meg mennyire daraljam hogy 16ml legyen es 25-28 mp alatt? -
válasz
adamssss #11050 üzenetére
Szimplára is kosárfüggő. Én valszeg nem nagyon mennék 9g alá (lásd ízek, elkészítés egyszerűsége stb). A végeredmény kezdetnek legyen a klasszikus 1:2 arány, tehát 8g->16g(ml), 25-28mp alatt.
Az egyes kosár gazdaságosabb, persze, de a kv meg élvezeti cikk. Fuck tha economy
A géped régi verziói asszem eléggé belógó felsőszűrő rögzítő csavarral rendelkeztek, nem tudom a tied milyen. Ha kiáll egy nagy bunkó csavar a vízterítőből, az eléggé szét tudja nyomni a szépen tamperelt pogácsát. Asszem a szimpla kosár ilyen szempontból rosszabb, mert feljebb ér - de ez nem biztos, mert te látod. Csekkold.
A duplát kétfelé osztod és kész. Egy pogiból ne nagyon főzz kétszer, nem zöld tea ez -
válasz
RetepNyaraB #11049 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ.
Akkor ez azt jelenti, hogy ha szimpla kosárban főzöm akkor daráljak bele 8g-ot ha dupla kosárban akkor 18-at? És a végén 35-40ml-t főzzek bármelyiket is választom?
Ha igen akkor viszont gazdaságosabb az egyes kosár nem? Olyant nem lehet, hogy a dupla kosárból 2x40-et főzök mert nem lesz jó? -
válasz
adamssss #11046 üzenetére
8g az szimpla kosár, a 18g meg dupla. Előbbibe nem fér sokkal több, utóbbi rettenetesen rossz lesz, ha megpróbálod a névértéke felével tölteni.
Általánosan a dupla hálásabb, kevésbé érzékeny az elkészítési hibákra, egyszerűbb kihozni jóra, gazdagabbak lehetnek az ízek. Modern stílusú kávézáshoz jól illik, mert a minőségi, magasan termesztett arabica koffein tartalma csekély. Vietnámi robusztából, vagy szicíliai presszóblendből egy rendes dupla viszont fejbe üt, hát még napi 3-5.
A kapszula 5g töltete viccesen kevés (rohadt jól keresnek rajta a gyártók), de a gyártási technológia miatt "rendes" italt kapsz belőle. Én abból napi tizet úgy megiszom, hogy észre se veszem. Mármint, ha nagyon nincs más fekete színű ital a közelben. -
Sziasztok!
Tól-ig mennyi az átlagos presso kv mennyiség súlyban. Apósom 8g-ot őröl egy adaghoz, egy netes videóban (James Hoffman) meg úgy tűnik, hogy 18g. Mi az igazság?
Köszönöm
-
válasz
RetepNyaraB #11044 üzenetére
Igen impresso pörköl nekik, cca 5k /zacskó
-
-
Ehhez mit szóltok?
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB #11040 üzenetére
Megpróbálom durvábbra akkor majd. Erről a kávéról lenne szó:
Ha ez segítség. -
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB #11037 üzenetére
Egész jó íze volt bár szerintem lehetne jobb is. Lehetett érezni benne a savakat illetve egy picit túl "erős" volt. Nagyon minimális keserűség jellemezte de azt csak a végén lehetett érezni nyomokban. Szóval van még mit csiszolni.
Közepes pörkölésű kávét használtam hozzá. A recept az a Hoffmann féle volt nagyjából. 15g kávé(K6 on 90 click) 230g víz(több nem is nagyon fér bele), inverz metódus, 2 perc áztatás, megforgattam kicsit aztán 30 másodperc várakozás, aztán 30 másodperc alatt lepréseltem.Gondoltam megpróbálom először azt, hogy ugyanez a recept, csak a végén a kész kávét felhúzom egy kis vízzel.
Utána amire még gondoltam kipróbálni, hogy kevesebb kávét rakok bele, vagy játszok az őrlés finomságával. Bár annyira még nem érzem a dolgot, hogy mikor mit kellene változtatni. -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #11037 üzenetére
Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik.
Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás.
-
-
Horvi
őstag
válasz
kmarci25 #11017 üzenetére
Köszi, és aeropresshez is van ilyen javaslatotok? Beszereztem egy aeropresst és most azzal kísérletezek. A gyári ajánlás ha jól rémlik ilyen 60-90 között van a K6-on. Jól gondolom, hogy ha sötétebb pörkölésű kv-t használok akkor durvábbra érdemes őrölni, a világosabb pörkölésűt meg finomabbra?
-
jézusom
addikt
válasz
adam0913 #11034 üzenetére
El tudom mondani én mit szeretek, de úgyis kisérletezni fogsz, meg mindenkinek más a jó. Én perui arabicát szoktam venni, de kommerszebb kávé ami jó a davidoff espresso57 dark&chocolate. Szoktam venni aldisat is, de most pont megszÍvtam, alig fogy, túl van pörkölve, vagy ilyesmi.
-
adam0913
tag
Sziasztok!
Eddig kapszulás kávéfőzőt használtam, de a héten megvettem életem első automata kávéfőző gépét.
Milyen kávét ajánlotok, honnan érdemes venni?
Visszaolvastam egy kicsit a topikot, az Aldis/Lidl-s szemes kávékkal is érdemes kísérletezni? -
tDr1v3r
veterán
válasz
kchris78 #11031 üzenetére
A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.
Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el.
A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #11026 üzenetére
"meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva." azért ennyi nem kell. Barista Express fűti pl a felsőszűrőt, és lehet várni egy kicsit, majd átnyomni egy kis forró vizet őrlemény nélkül, nem "szárazon" kell bemelegednie a gépnek.. Amíg melegszik lehet nyerni pár percet az őrléssel kimeregetéssel. Koszolni meg minden koszol
. Az automata az ami nem koszol (annyira
). Illetve nekem ritka az hogy azonnal kelljen kávé, 10-20 perccel előbb azért lehet már tudni, a nagy kütyü korszakban mindenki ír mindent ki hol van merre tart stb..
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Viiktor1989 #11021 üzenetére
Lelit-nek van asszem olcsóbban PID-es gépe.
Az a baj hogy a GC nagyon jó szint, arról túllépni csak az E61 irányba lehet, de ha a Classic-on van mondjuk egy Gaggiuino már nincs sok értelme mozgolódni, az már közel egy Decent szintje...
Mondom ezt úgy hogy én a tejhabos dolgot elengedtem.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11024 üzenetére
Köszönöm
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #11026 üzenetére
Az én (nem túl hosszútávú) tapasztalatom, hogy sima olasz presszóhoz (max közepesen sötét pörkölés, de a szénre még inkább igaz), a kosarat nem is szükséges előmelegíteni, max a tartót....a sötét pörköléshez meg a forrásban lévő vízzel is várni kell 0,5-1 percet, hogy ne keserítse agyon...amúgy a 7 perc az már hosszú időnek számít, vagy abban már benne van az eszköz tisztítása is.
-
válasz
kchris78 #11025 üzenetére
Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #11024 üzenetére
Én a karos gépet bevállaltam (Barista Express) automata után, de egy flair-robot az már kemény lenne - még a hőmérsékletre is figyelni, forralgatni a vizet, azt átönteni... egy PID-es vezérlés helyett. PID-je pl nincs a Classicnak amennyire tudom. (igaz próbálni nem próbáltam de végignéztem 1-2 YT teszt-videót)
-
válasz
Viiktor1989 #11023 üzenetére
Flair és robot reggelire megeszi a gaggiát és minden mást is a milliós kategória alatt. Olaszpresszóban is.
Másrészt a (modolt) gaggia két hibájával kell együtt élni: az alubojler és az ebből fakadó tejhab készítés problémássága.
Nem tesz jót az alumíniumnak a gőzölés hőfoka, növeli a galván korróziót jelentős mértékben. Ha ezt lenyeled, akkor szokott lenni 200k körül pre 2015 full tuning gc aprókon. -
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11022 üzenetére
Ez már valóban más koncepció. Ahogy néztem,itt már a nyomást is lehet változtatni,olasz eszpresszónak,viszont konstans 8 bar való. Igazából így akkor érdemesebb lehet a Gaggia vonalon maradni?
-
válasz
Viiktor1989 #11021 üzenetére
GC után? Mondjuk Lelit Bianca, vagy hasonló db-e61 alatt minden oldalra lépegetés. Lehet kényelmesebb, vagy jobb a tejhabja, de egy modolt gc csészeminőségének àtlépéséhez vagy sokkal több pénz, vagy koncepcióváltás kell - kézi dugattyús formájában+esetleges tejhabosító megoldás.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok.
Apumnak bedöglött a kv gépe,oda adnám az enyémet neki (Gaggia Classic).
Napi 2 kv-t szoktam lefőzni, néha -néha csinálok 2-3-at is egymás után.
Tudnátok ajánlani pides,karos,olyan gépet,ami a Gaggia után már egy komolyabb szintet, ugrást képvisel?
Köszönöm szépen! -
Horvi
őstag
Ma megjött végre a K6 a német amazonról. Megkaptam rá a kupont is szóval egész jó árban volt. Van egy súlya nem mondom
A ma holnap fel is avatom szerintem. Köszi szépen a javaslatot a K6-ra.
Az oldalon van ilyen ajánlat, hogy a különböző főzési eljárásokhoz milyen őrlési finomság kell. Az így iránymutatásnak megfelel teljes mértékben vagy érdemes azért még kísérletezni valami olcsóbb kávéval?
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Kis hordozható, szivárgásmentes bögrét keresek, ar-ertek arányban elfogadhatot, tudtok ajanlani?február vegen lattam az ujsagban talan 2000 ft korul, de akkor meg nem tudtam hogy ilyenre lenne szuksegem, esetleg azt beszerezte valaki? Koszi a segítséget
-
-
jamy79
tag
válasz
Mr.Csizmás #10987 üzenetére
Ma megérkezett az Allegro kávé rendelésem. Kettő csomagon 05.02-i, egy csomagon pedig 04.30-i dátum szerepel, valóban nagyon frisset küldenek.
Kiszállítással együtt 14.100 Ft volt a 3x1 kg, így darabja 4.700 Ft, ami elég baráti ár. Köszönöm az ajánlást!
-
durexxx
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #11006 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
-
durexxx
csendes tag
Sziasztok!
Egy fordítási feladathoz kérek segítséget. A kávépörkölő gépen angolul hopper-nek hívott alkatrészt, minek hívjuk magyarul?
Köszönöm!
üdv,
D -
Anubris
őstag
Korábban volt akit érdekelt a HiBREW H2b 5 in 1 gép.
Vettem egyet édesanyámnak. Különböző méretű kapszulák(nespresso, dolce gusto, K-cup), POD is remekül működik rajta.
Lehet bele tenni őrölt kávét is, a kosár kb akkora lehet, mint egy 14 gramm-os amit korábban használtam a Dedicánál.
Semmi tömörítést nem csinál vele anyám miután betolta a kosárba a legalább 1 éve őrölt kávét. Csíkozással betudja állítani, hogy mennyi víz/kávé folyjon le. Ha a legkisebb méretre állítja kb egy espresso méretet produkál a gép.Amit nem értek, hogy az így készült kávé, kapszula/pod-hoz hasonló íz világot, állagot ad.
Ha én a gépemen ugyanígy tömörítés nélkül benyomnék egy régi kávét, akkor az gyorsan lefolyjna és savanykás, sztem ihatatlan végeredményt produkálna.
-
d@vee
őstag
válasz
Taltos0711 #10999 üzenetére
Weboldalon nincs fennt, meg kb. amit láttam kávé kínálatot annak a nagyobb része szintén nem található meg náluk a neten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 11
- Óvodások homokozója
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- iKing.Hu - Nubia Z60S Pro - Cyan - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged