Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz whisky71 #12498 üzenetére
Lehet cizellálni és lehet faék. Én végül egy év után vettem kínai pides fellow stagg klónt, mert így mindig meleg, 30 vendégre nem kell emberenként forralnom. De kelleni nem kell, lehet forralgatni is :)
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Alabástrom
senior tag
válasz kchris78 #12492 üzenetére
Robot világába valóban kevésbé "kell" PID-es kancsó. Szerintem Robotot eleve inkább azok vesznek, akik nem annyira akarják kiélezni a hőmérséklet kérdést. Felforralod a vizet teljesen, (esetleg picit hagyod visszahűlni), beöntöd, azonnal hűl kicsit, aztán csapolsz. No stress. Valszleg még egy klasszikot sem fogsz túlforrázni vele, mert visszahűti annyira a rendszer.
Én Robotot tuti nem melengetnék elő. Szerintem ez az egyik lényege. Akinek fontos a kimaxolt hőmérséklet, az szerintem ne Robotot vegyen. (nekem sem az van )Flair 58-nál egyrészt szűkebb résen kell beönteni a vizet, egy hagyományos vízforralóval ez kényelmetlenebb. Másrészt ott elég pontosan el lehet játszadozni a hőmérsékletekkel, ahhoz jó partner egy PID-es kancsó. Szóval F58-hoz én inkább ajánlanám egy ilyen beszerzését. De ahhoz sem sem feltétlenül kell. Eleinte nekem sem volt.
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Ludovicus
aktív tag
Én kétszer rendeltem az elmúlt hónapokban gold-ot más-más pörkölési dátumokkal és mindegyik hasonlóan jó volt. Kellően alacsony hőfokkal és max 22-23 mp-es lefolyással egyáltalán nincs benne kesernye, viszont ha pár mp-vel tovább hagyod, már bünteti. Egyszer próbálkoztam a grand cru-vel, viszont ennél többször előjött egy kellemetlen, mosószeres mellékíz (nem tudok rá jobb hasonlatot...).
-
Mano66
senior tag
válasz kchris78 #12492 üzenetére
Robotot használok csak arról tudok véleményt írni. A PID-del hőfokra beállított vizet beleöntöd a kosárba, összerakod és mehet a csapolás. Nem kell elő melegíteni. A két csészés kifolyó használatánál kell előmelegíteni a kosártartó részt. Én ezt úgy oldom meg. A kancsó nyakára rárakom a fejet úgy, hogy a vízbe érjen az alja. Amire a víz eléri a hőfokot a fej is elég meleg.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
iatti
aktív tag
válasz Ludovicus #12489 üzenetére
a kék nálam mostanában az alap, nagy ritkán egy paljoc vagy avx. 40% robi, kell a koffeint szerintem nem könyököl ki belőle. utánanéztem a goldnak a rendeléseim között. 22 novemberében rendeltem utoljára. akkor volt benne valami hülye kesernye. de most kérek abból is. grand cru-nél is észrevehető a minőségingadozás. gondolom milyen zöld tételeket tudnak beszerezni.
-
whisky71
tag
válasz RetepNyaraB #12488 üzenetére
Eddig kilőttem az analóg főzőket, de a Robot egyre jobban tetszik. Néztem ezeket (és a La Pavoni manuálisait is), de kényelmesebbnek gondoltam az elektromosakat, mivel napi 5-6 duplát iszom minimum. Viszont annyira soha nem hajt a tatár, hogy ne lenne időm vizet forralni. Köszönöm, átgondolom a dolgot.
-
Ludovicus
aktív tag
Nagyon rákaptam az elmúlt hónapokban az extra goldra (80/20-as blend), nekem sokkal jobban bejön, mint a grand cru, hamisítatlan olasz bárkávé, pont az, amire reggel szükségem van... Most rendeltem először a s. giusto-t, ha hasonló karakter, mint az extra gold, nem lőttem mellé.
A kék goriziana-ról (60/40) mi a véleményed?
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz whisky71 #12487 üzenetére
Ha van 200 rugód és gyakorlatilag presszó kell, akkor fontold meg valamelyik kézi dugattyúst. Ebben az árban a cafelat robot, 250k körül a flair 58 pro. A robot előnye a kompakt baszakodásmentesség (nem kell melegítgetni, csak a vizet), a flair meg egy kézi, de beépített melegítővel és ipari méretezéssel (ha már van tamper, menő kosár és haveri köre otthon, akkor az mind erre is jó lesz.
Mindkettő köröket ver mindenre elég sok pénzig bezárólag.
Csak nyilván rituálé lesz az egygombos kv főzésből"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
whisky71
tag
válasz RetepNyaraB #12486 üzenetére
Köszönöm! A DB1 Plus a dual bojler (azaz bojler+thermoblock) miatt került a végére, mert csak presszót iszom. Mondjuk ez legyen a legnagyobb baj,
-
RetepNyaraB
veterán
válasz whisky71 #12484 üzenetére
Ezek közül a DB1 Plus. A GC-t tuningolni kell Gaggiuno projekttel, anélkül félkarú törpe. Se PID, se áztatás, gőz gyengusz - és ezen a réz bojler se tud segíteni. Lelittel meg a fene vacakoljon ma már a Bianca alatt..
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
jöttek goriziana kávék, és a s.giusto dolce bar is jó. egy picit emelkedtek az árak itt is.
-
whisky71
tag
Sziasztok!
Kávéfőző csere előtt állok és három gép között vacillálok. Gaggia Classic E24, Lelit Anna (PID-es), illetve az AVX DB1 Plus (9 bar OPV-vel). Az E24 lenne a befutó, viszont nincs előáztatás. Az lenne a kérdésem, hogy ez mekkora gond? A hardveres átalakításon kívül van valami áthidaló megoldás?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Alabástrom #12480 üzenetére
Pont így.
Nagyon rövid, tán másfél másodperces pumpa, aztán off a kijelölt ideig, majd megy tovább.Kchris78@ a szelepet kell lazábbra állítani, ha lehetséges, az a végső megoldás (meg persze a nyomásszabályzás, de itt nincs) Ebben nem írják, hogy lehetséges volna.
De nem is komoly profi gépről beszélünk; amúgy pedig rendben van a tudása.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12479 üzenetére
én azt nem értem hogy hogy lehet 7-9bart "előidézni" úgy hogy a pumpa igazából 12 bar-os... Ahhoz olyan laza szemcseméret kell ami nem tartja vissza a nyomást hogy olyan rövid csapolás alakul ki ami viszont kevés a megfelelő kivonatoláshoz... Hogy lehet szerinted ezt az ellentmondást feloldani? Nekem a megoldás az lett hogy a túlnyomásvédő kinyitásával a talán 15baron csökkentettem 3 bart, és mostmár a nyomásmérőt magasról lesz@rom... A lefolyási időkre és a mennyiségekre figyelek.. Meg hogy milyen íz jön ki . Így jöttek ki nagyon jó főzetek... 10mp ázás - de itt olyan hogy ha sokáig hagyom ázni már akkor is csorog át rajta a víz..
[ Szerkesztve ]
-
Alabástrom
senior tag
válasz RetepNyaraB #12479 üzenetére
Hogy működik az előáztatás ezeknél az olcsóbb gépeknél? Pumpa lekapcsol, mágnesszelep nem nyit ki?
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
RetepNyaraB
veterán
AVX EM1 Lux
Szépen, alaposan csomagolva érkezett. Dobozban a feltüntetett alkatrészek, mínusz a kimérő kanál. Illetve nem pontosan értem a leírást, ugyanis a tisztító kefe végén van egy talán 2cl űrtartalmú kanálka, melybe akár 2 szem bab is beleférhet. Ha ez már az, akkor át kell gondolni 😀
A gép kifejezetten szépen kidolgozott. Persze a fémlemezek, csepptálca és alátét meglehetősen vékony anyagból készültek, vigyázni érdemes a kezelésnél. Illetve két minőségi észrevételem a gőz indító kar és a szűrőtartó kar. Ezek műanyag részei méltatlanul cikik, nincs mit szépíteni. Nem jöttem rá mire emlékeztet a műanyag, talán olcsó fazékfülre, nem tudom. Rossz fogni, rossz ránézni. A gőz vezérlő kar műanyag betétjére ráadásul rá van csavarozva egy kamu krómozott műanyag sapka, ez konkrétan nem volt a karra rögzítve, én csavaroztam össze. Béna, felesleges és kínos hibaforrás. A szűrőtartó végén is van egy hasonló, rusnya kis “króm” sapka, ez ragasztott sajnos és az első hét végén esett le. Ahogy az ember kiüti a pogácsát a karból, nem bírja a rázkódást. Ezt is orvosolni kellene.
Kellemes meglepetés, hogy a gyári tamper nem a szokásos műanyag vacak, hanem fém talpú, tömege is van és egész jól meg lehet fogni. Az átmérője viszont lehetne akár fél centivel nagyobb és azt sem értem miért legömbölyített az éle; sok őrleményt ken a kosár falára. A szűrőtartó kar kellemes, 450g tömegű öntvény. Jól tartja a hőt. A dupla kifolyó az alján fixnek tűnik, nem feszegettem. A dupla kosár lefelé keskenyedő, peremes (ridged) fajta. Amennyire kivehető, a lyukak rendesen megmunkáltak, nem sorjásak, nincs félresajtolva. 18g lehet az elvi mérete, ez sötét babokból inkább 16g, a százforintos teszttel. Ide kívánkozik még a felsőszűrő, ez egy hagyományos darab, szabad kifolyáson teljesen megfelelő vízterítéssel. A pogácsán sincsenek árulkodó lukak csapolás után (csak egy kis horpadás középtájt - bizonyára van jobb vízterítő a piacon, de az árért ez oké), tehát rendben van. A nagy termoblokk+fűtött fej kombó meglepően jó hőstabilitást ad, de ehhez érdemes 15-20 percig melegíteni csapolás előtt. A gyári 3 perc egyszerű marketing fogás. Valahol fél óra táján Eco módba lép a gép, ilyenkor a fej lassan hűl vissza (tartja a hőt), a termoblokk viszont gyorsan. Bármely gomb megnyomására életre kel a gép, de érdemes újra vármi 5 percet legalább, különben kellemetlenül langyos itallal bosszulja meg magát. A gőzölés meglepően erőteljes, ez komoly meglepetés. Ipari méretű, két lukú gőzcső, dupla kapucsínónyi tejjel is simán megbirkózik kb fél perc, vagy kevesebb alatt. Forró víz csapolás nincs, vagy nekem nem sikerült előcsalogatni. Előáztatás 30mp-ig, PID hőfok 86-102fok között állítható. Vízhozam állítást nem találtam.
Csapoláskor, ha presszónak megfelelő lefolyási arányt igyekszünk belőni, a pumpa a belső kijelző szerint 12Baron, vagy inkább felette üzemel. Amennyiben megcéloznánk az alacsonyabb értéket, érdemes hosszabb – 10mp - előáztatást programozni és valamivel durvább őrleményt használni. Manuális üzemmódban nincs előáztatás, ez csak a programozott gombokon elérhető. Viszont ezek hosszú nyomásra manuális gombként viselkednek, amíg nyomva tartjuk, folyik a víz (a beállított előáztatás leteltével), elengedve pedig menti az időt. Egyébként a programozott gombot is le lehet állítani csapolás közben és a mentett időt ez nem befolyásolja.
A gép, mint feljebb írtam meglepően hőstabil - bár párszor belefutottam a langyos italba, jellemzően hosszú áztatásos csapolás után. Ezt bevallom, nem egészen értem. Mármint, a hosszú előáztatás miért viszi el a hőt. Mindenesetre a normál presszóhoz képest új hullámos, blooming shot készítése is megy vele, a végeredmény pedig abszolút élvezhető. Világos pörkölésű kerinci ferment babbal teszteltem, 30mp ázás, kb 50mp teljes lefolyás, 1:3 arány, 7Bar körüli lefolyás. Ilyenkor azonban javaslom két ital között a hosszabb várakozást, mert a termoblokk, vagy a fej lehűlhet, fene tudja melyik a bűnös.
Nem szeretnék többet szövegelni, így is hosszú. Szerintem ez a gép teljesen oké az áráért. Amivel biztosan többet tud a belépő kis termoblokkosaknál, az a komoly gőz és a relatív hőstabilitás. Nem éppen kicsi és karcsú, nagyjából egy Mazzer Major mérete, de szélesebb. A kamu E61 fej rendesen előrenyúlik. Csak jelzem. Ha van kérdés, tegyétek fel míg nálam van. Köszönet az AVX-nek a tesztkészülékért!
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
MC Pite
veterán
Én a kilónkénti árat nézem és kész (meg a komplett bekerülést, szállítás, stb).
A fél kg is elég lassan fogy el (negyedig van az avx decaf amit szeptember elején vettem), részben azért mert mindig van decaf mellett 2-3 féle.
Hogy 190-220-250gram, pont nem érdekel, ha bejön veszek még egyet, esetleg egyel nagyobb kiszerelést ha nagyon tuti. Nem a 250es árában adják a kisebbet (az jobban zavarna). A passion és avx mellé most végigpróbálgatom a prémium sajátmárkásokat (lidl, tesco, spar), ezek sem vészesek árban és egész korrektek.Decaf-al bajban leszek, mert az kevés helyen van, de valószínűleg megint avx lesz, és megint válogatok mellé 1-2 új ízt.
A choco orange ízlet, ami furább, hogy a 80/20as dolce vita is néha egészen finomra sikerül (főként e vendégeknek vettem, de hétvégente reggel van hogy ezt főzöm le) - kb idáig ez az egyetlen vegyes ami tényleg ízlik, úgyhogy a vegyen vonalon is még tapogatózok majd egy kicsit.
Spark RC TB | Fastroad SL2 | Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #12473 üzenetére
Ha egész kilós mennyiséget veszek, akkor kapom 15.559-ért. Ami még mindig majdnem négyezres ár (250 grammosra vetítve).
De számomra a kilós kiszerelés túl sok nyűg és macera (hogy még a vége is friss és aromás maradjon), plusz leláncolom magam majdnem egy hónapra. Ismeretlen kávé esetén - ami esetleg nem is jön be - komoly öngól. Én szeretek jó sok féle kávét kipróbálni, kóstolni... Kilóst még Pall&Yotz-tól sem veszek, még az imádott Choco Madness-t sem szeretném egész hónapon keresztül...
...Ha pedig 200 grammos zacsit veszek, az már 4.860,- Ft lenne (250-es adagban). Huh. Ez már szépen le is körözi a Csokis Kuglófot is... És jogos, egyetértek a sör-hasonlattal, meg kchris78 véleményét is osztom: kell az a +50, igen. Kóstoláskor, teszteléskor pláne. -
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Most jelenleg valami Mövenpick Cafe Crema-t nyomatok, de szerintem nem annyira sokára kifogyok belőle. Tudnátok 1 kg-os csomagokat ajánlani?
Nekem ez a Mövenpick nem annyira rossz Dedica 685-ből, de próbáltam már Kapucziner-féle őrleményeket is amik azért jobbak voltak.
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12473 üzenetére
Ezzel valahogy én is így vagyok... Plusz, nekem kell az a +50gr hogy azért kiélvezzem azt az adott ízt, kell hogy jól be tudjam lőni és még legyen jó pár főzésre adag (mondjuk nekem relativ lassan jön össze - plusz ha hamar bontotta fel az ember akkor még menet közben változik is...).
-
RetepNyaraB
veterán
A 200g kv kiszerelés=4 decis korsó sör. Eredmény: messziről elkerülöm és elvből sem veszem meg. Amúgy ugyanúgy 16k Ft körül van a kiló ár, ami a nem elvetemült kategória teteje. Magyar árazásban, mert kintről ez a végtelenül olcsó széria
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
goom
senior tag
válasz donat_sz #12471 üzenetére
Anyukám mondta kávékat többször is rendeltem, és még fogok is, mert nagyon-nagyon bejött. Ráadásul hal, paradicsom.. vannak ott más jó cuccok is.
Ez a Hertz viszont nekem már túl van a "piros vonalon". Ezek még 250 gramm esetén se olcsó árak, 200 g kiszereléssel meg pláne... -
kchris78
veterán
-
goom
senior tag
Én párszor már tettem "kísérletet" a négyezer környéki kategóriában, és mindig ugyanaz volt a végeredmény: visszatérés a háromezresekhez. Nekem nem jött ki a különbség presszó téren (karos gép, klasszikus csokis, olasz vonal, tejjel). Pompás kávékat készítek Pall&Yotz, Kapucziner és AVX babokból...
-
tailor
őstag
Nyaralós szuvenír erősen hobbista kávézó embernek: [kép] [kép] [kép]
A "citrus flavour"-t nem érzem benne, nekem ez szemre is KS pörkölés, de Indonéziában az angollal úgy vannak, hogy mindegy mit jelent, az angol felirat menő Ízre eléggé rendben van.
A 250g-os zacsi 72 000 IDR volt, ami kb. 1800 Ft (szuvíner boltban, tehát ez már "feláras"). Kopi Luwak-ot elvi okokból nem vettem. -
iatti
aktív tag
válasz headhunter86 #12463 üzenetére
nálam is egy monsoned malabár megy a fehérvári médiából most. semmi sav, kis fűszeresség, egész jó.
-
headhunter86
senior tag
Én nem ismernem. Bevallom én nagy AVX-es fogyasztó vagyok. De ahogy elnézem ez kicsit más árkategória.
Többféle AVX-et próbáltam már, az én kávéfogyasztási igényeimnek megfelel, bár ki akarok majd próbálni mást is, de szerintem AVX ár/értékben nagyon jó, illetve ha nem rendelek mindig be tudok ugrani médiába és 3 hetes pörköléssűből mindig van bőven.[ Szerkesztve ]
-
Fross
csendes tag
Sziasztok van valakinek tapasztalata ezekkel a kávékkal kapcsolatban? Röast
Vagy inkább ugorjak be a mediamarktba AVX-ért? -
kchris78
veterán
Minden elismerésem Kapuczinernek, hogy kedd kora du rendelésem tegnap megjött . Végre van megint minőségi decaf kofim . Ráadásul aznapi pörkölés (10.29). De nem érdekel megy a gépbe és a poharamba . (egyedül ott láttam itthon CO2-es decaf kofit )
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12459 üzenetére
58mm, igaz. Új áron igen annyi de ha GC felújítottként kerül megvételre itt is vannak 100-150ért nem sokat használt példányok Marketplace-en.. Én is egy ilyen gyak újat vettem 150-ért. Catler stb tapasztalatok alapján ez is elketyeg sok évig.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12458 üzenetére
Jah pl. Meg Bambino Plus. Ezek a vetélytársak. Emellett szól az 58mm még, mint egyszerű kiegészítők rogyásig.
Ja de a barista express majd 300 rugó, abból kettő ilyen kijön.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12457 üzenetére
Sage Barista? itt is van pid itt is van fűtött fej.. nekem Sage BEx van...
-
RetepNyaraB
veterán
Nem kell előre savazni, majd megteszem én, ha olyan.
A pénzedért itt kapsz pidet és állítható előáztatást, ami alap gc-n ugye felejtős, legfeljebb röhejes mókolás àràn a gőzcsappal. Ja, gc gőze gyenge és a kazánt is rombolja. Ennek a dupla kapucsínó egy kalap alatt simán megvan, bár persze nem 9mp alatt, mint egy iparin.
Modolt gc meg nem 150 rugó, de az új sem...
A fej fűtött, két patronnal. Ez szerintem lehetővé teheti világosabb babokra is, mert hőstabilabb lesz, bár termoblokkos (jó nagy darab van benne) és nem kazános.
Egyelőre nem akarok semmi komolyabb véleményt leírni, de nem érzem rossznak.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
TDX
tag
válasz aradebil2 #12455 üzenetére
Személy szerint nem használtam (sőt, nincs se kotyesz itthon se 3dnyomtató), de máshol már láttam hogy lehet könnyen nyomtatni, gyors kereséssel több opciót is találni. Persze ha zavar hogy műanyag érintkezne a darált kávéddal, akkor nem megoldás. De ha nem zavar, itt egy példa. https://www.thingiverse.com/thing:4219382
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
aradebil2
senior tag
Örülök hogy megint kotyesz a téma Ezzel kapcsolatos kérdés: elkezdtem WDT-zni (tudom már blind shaker a menő) de zavar ahogy folyton kikutyulom vele a kávét a kosárból. Van aki tudja hogy mekkora/melyik/milyen dosing ring ajánlott a klasszik 3 fős Moka Expresshez? Vagy hogyan mérjem le hogy az espresso kosárhoz készült dosing ring is jó legyen? Minden megoldás érdekel, Alis cucc is jöhet.
-
iatti
aktív tag
válasz Jolida #12453 üzenetére
most néztem meg az árát. ennyiért még mindig egy"ezer" éves felújított gadzsa. az már "ezer" éve bizonyított. itt nem nagyon nyomják a promót róla, de aki gépvásárlás előtt áll, menjen át a hardkórra. ott azért több az infó. az enyémen 6 év alatt egyszer kellett kazánt takarítani.
-
Jolida
tag
Amíg valaki nem kapja szét (miután megvette) annál sokkal többet, mint amit reteP fog csinálni szerintem nem nagyon lehet.
Persze lehet mérni felfűtést, hőstabilitást (kérdés, hogy mi van az E61-re -kívülről- hasonlító bumszli belsejében), vízterítést nézegetni, nyomást mérni, de végül is a lejövő kv lesz a döntő.
Ebben az ársávban csodát nem lehet csinálni, ha azt tudja, mint egy ezeréves GC és várhatóan bír pár évet, akkor egy átlag kávészeretőnek (aki szinte kizárólag klasszik presszót -esetleg tejjel- iszik) valószínűleg meg fog felelni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sz.zs. #12450 üzenetére
Kaptam Bélától két hétre. Majd megírom jól, milyen volt.
Igazából azért érdekel, mert lassan Dunát lehet rekeszteni minden héten egy új kínaival. Ez beékelődik a 100k alatti és körüli olcsó hús, meg a 200k feletti meggondolós kategória közé. Azt nyilván nem fogom tudni megmondani hány évig működik, de azt talán igen, hogy így out of the box mire képes és az mire elég :)"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #12433 üzenetére
Oszt minek kellett Neked oda az a mű e61 design gép?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12446 üzenetére
Lényeg hogy klasszik vonalon akkor nem kell 45-50mp lefolyási idő.. előjátékkal együtt persze.
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #12446 üzenetére
Előnedv... Basszus...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12445 üzenetére
Alapból a nem vacakolós dizájnt ajánlom; nyakon csapni 9 barral, 25-27mp, max 1:2 arányban. Nem baj, ha kicsit rövidebb.
Aztán ha ez már megy, jöhet Toobee (milyen géped is van?) és a 10-15mp előnedv, majd minél gyorsabban áttolni a szajrét, ugyanilyen feltételekkel. Ehhez nyilván állítani kell az őrlőn, hogy áztatás után gyors legyen a lefolyás. Ettől csökken a test, megjön a gyümölcssav."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12443 üzenetére
Neeeem, nincs vele gond . Csak még nem dial-ineztem be, (hogy lehet ezt szépen magyarul? ) és hogy mire figyeljek ha valaki már itta ezt .
-
őstag
válasz RetepNyaraB #12433 üzenetére
Szép! Várjuk majd a beszámolót
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #12442 üzenetére
Klasszikus, fejbeb@szós olasszal. Az egyik legjobb, egybehangzó vélemények szerint.
De az olaszt nem az "érdekessége" miatt kedveljük, hanem mert olasz és azt tudja nagyon.
Baj van vele?[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kchris78
veterán
Valaki fogyasztott már Giovanni Erbisti fajta kávét az Anyukám mondtából? Ha igen milyen ízjegyekkel kellene rendelkeznie?
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #12440 üzenetére
Kopasz után szabadon. látom a büszke ott feszít a sarokban. na de mi a szószék meg a Bibliatartó?
-
RetepNyaraB
veterán
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12435 üzenetére
Tedd azt, én meg fordított irányban indultam el: kisebbre vettem a szemcseméretet és nem mentem el csak 23ml-ig.. Az idő maradt, nagyon szuper lett ez is, savas, és töményebb. Igazi szpesialiti vonal . Eddig attól féltem hogy húúú ami 40+ mp az már csak keserű lehet az extra-extrakció miatt... Aztán nem.. Hogy miért? Azt nem tudom . A lassú áramlás vagy a -2 fok az alap 91-hez képest vajon. Érdekes szinte tényleg jobb ezt tej nélkül inni (és meghagyni a klasszik vonalra) mert volt hogy az az érzés kapcsolt be mintha ez a tej savanyú lenne pedig friss Zselici 3.6-os.
Nem sok van már ebből az AVX-ből, kíváncsi vagyok ezzel a fajta kivonatolási beállítással mit lehet kihozni majd az Anyukám mondtás kávéból ami azért nem a savas irány .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz RetepNyaraB #12433 üzenetére
Ez nem konyha. Az egyszerűség kedvéért hívjuk inkább oltárnak.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
donat_sz
senior tag
válasz kchris78 #12434 üzenetére
Az arány is biztos segít, most van bontva egy papua új guineai kávé aminél az általam kedveltnél kicsit több a sav, megprobalom ebbe az irányba elvinni holnap.
Más!
Cuppingnal milyen őrlemény méret a javasolt? Filter közepe? Vagy inkább Moka közepe? Az biztos hogy espressohoz képest durvabb
Ki szeretném próbálni és csak annyit találtam hozzá, medium fine :/ -
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12431 üzenetére
Az őrlőnek a belső beállítását már nem is tudom mennyire tekertem le... A külső ricni az 8-ason volt ennél az éppen AVX Nicaragua kávénál. A gyári szingli kosárba tettem 11.5gr őrleményt, és így adta azt hogy 30ml-t húztam le 10 + 40mp alatt. (A pontos mp-ekre nem emlékszem, a pre-infusion 8-10mpig szoktam kitartani amíg meg nem jelenik az első csepp) Mindig bele szoktam kóstolni még tej nélkül a főzetbe és ezek olyan ízűek voltak már hogy (én pedig tényleg nem tudom meginni legalább 10ml tej nélkül) ezeket kiskanállal szépen el is kanalazgattam volna, nem volt semmi olyan durva íz ami miatt tej kellene. (Bár ez lehet amiatt is van mert 1:3 már az arány majdnem)
[ Szerkesztve ]
-
prtk
tag
Valaki cserélt már K4-en alsó csapágyat? Egyáltalán lehetséges? Ha igen, akkor azonos a felsővel?
-
RetepNyaraB
veterán
-
kchris78
veterán
Asszem rájöttem hogy lehet a Barista Expressemmel kiszedni végre a babokból a citrusosságot keserűség-jelleg (vagyis inkább klasszik vonal, csokis jelleg) nélkül.. -89 fok finomra őrlés és "extrém" kivonatolási idő, preinfusion 10mp + 40mp lefolyás.. Hogy ehhez majdnem fél évnek kellett eltelnie . Eddig nem mertem felmenni ilyen időtartományba aztán valahogy véletlenül összejött és jött a hűűűbbb+ felismerés .
[ Szerkesztve ]
-
.LnB
titán
Szóval ezt az emailt kaptam a Bialetti-től a rendelésem után:
Természetes ásványvíz:
A legjobb kávét is el tudja rontani a rossz minőségű víz. A furcsa és kellemetlen mellékízek elkerülése érdekében ne használj csapvizet, helyette a természetes, palackozott, magnéziumban és kalciumban szegény ásványvizet javasoljuk.
Töltsd meg a víztartályt a használati utasítás szerint és sose töltsd tovább a biztonsági szelepnél!Kotyogóhoz való őrölt kávé:
A kotyogós kávéfőzőben nem célszerű nagyon finomra őrölt kávét használni. Ilyen a boltokban kapható őrölt kávék nagy része, amelyek eszpresszó gépekhez készültek.
Használj kotyogókhoz való, közepes szemcseméretű őrölt kávét. A Bialetti saját kávéi kifejezetten a kotyogós kávéfőzőkhöz lettek fejlesztve.
Töltsd tele a kávékosarat, ne tömködd, hagyd, hogy lazán kitöltse a kávé a rendelkezésre álló teret!Optimális hőmérséklet:
A kávéfőző esetében minden esetben tájékozódj, hogy milyen tűzhelyen használhatók.
A jó víz és kávé ellenére, a túl erős hő könnyen megégetheti a kávét, ami rossz, keserű ízt eredményez.
Azt javasoljuk, hogy mindig közepes erősségen melegítsd a vizet, hogy optimális tempóban tudjon melegedni és elkerüld a kávé megégését.
Mikor már fő, vedd le a tűzhelyről és hagyd, hogy a kialakult nyomás és a maradékhő fejezze be a kávé főzését.Kíméletes tisztítás:
Mit sem ér az új kávéfőző, ha nem viseljük gondját.
Minden használat után tisztítsd el a készüléket folyó víz alatt. Soha ne használj mosogatószert és ne tedd mosogatógépbe!
Az eltisztított alkatrészeket külön-külön hagyd megszáradni, hogy elkerüld a penészesedést.[ Szerkesztve ]
„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”
-
.LnB
titán
válasz tuzpenge #12421 üzenetére
Elküldtem. De nagyon általános szerintem. Nekem mondjuk ez a kotyogós örlésű kávé újdonság volt, de nektek kétlem. Egyébként be is másolhatom ide ha érdekel bárkit is.
„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”
-
.LnB
titán
Köszi mindenkinek a Brikka segítséget!
Képzeljétek el, most jött egy email a Bialetti-től ezzel a tárggyal: "Tippek a tökéletes kotyogós elkészítéséhez"Elvileg ma jön meg a cucc. Holnap szeánsz szerű, első próba főzés reggel.
„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”
-
tuzpenge
őstag
-
tuzpenge
őstag
válasz RetepNyaraB #12414 üzenetére
Az lehet..., én a kotyeszról írtam, nem mélyedtem el hogy a brikka az másként viselkedik, de jó tudni...
ˣ
-
headhunter86
senior tag
válasz headhunter86 #12416 üzenetére
Most olvasgatom és félreértések vannak az ECO móddal kapcsolatban. Ez nem tartja pl. 70 fokon, hanem úgymond hagyja kihülni, hogy ne pörgesse a villanyórát ha bekapcsolva felejti az ember.
Amúgy kijelzőn ott a hőfok, látni mikor meleg. De 25 fokról 3 és fél perc után üzemkész. 10 perc után pedig tök forró a fej. Szóval nálam ez sose volt para. -
headhunter86
senior tag
válasz koxkids #12406 üzenetére
Nálam 1x lépett eddig ECO-ba. Otthoni használatban annyira nem életszerű ez az ECO. Ha meg belép, akkor kikapcs, bekapcs és meg van oldva nem?
Amúgy rohadt jó gép! Én 100%-ig meg vagyok vele elégedve.
Pedig Bélának már majdnem beszóltam én is egyszer-kétszer, mert bicskanyitogató a stílusa néha marketing téren. Majdnem nem vettem emiatt AVX-et, de aztán sok olgasgatás után adtam neki egy esélyt és eddig nem bántam meg.[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz tuzpenge #12412 üzenetére
nálam van egy bialetti mini express, ritkán használom. az alsó részt vízzel felteszem a gázra, közben betöltöm a kosarat. eléri a forráspontot, belerakom a kosarat, majd ronggyal megfogom és rátekerem a tetejét , majd poharak alá. szerintem egyszerűbb, mint másik edényben melegíteni a vizet, majd beleönteni.
-
tuzpenge
őstag
válasz RetepNyaraB #12397 üzenetére
Ez érdekes…James Hoffman is meg több netes írás is azt javasolja hogy forró de nem lobogó vizet tegyünk bele ès úgy tegyük fel a gázra…
Most akkor mi az igaz??ˣ
-
őstag
válasz RetepNyaraB #12408 üzenetére
Persze, csak kitudja utólag lehet e
No de mindenesetre érdekel majd a teszted. -
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #12408 üzenetére
oké főni, nyomasd
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #12406 üzenetére
Jó, azt egyszerű szoftveres módon bizonyára orvosolni lehet, ha elsőre így sikerült. Mármint kínos baki, de nem több.
Iatti&Co.@ Béla papa stílusa közismert, veszekedtem vele eleget telefonon. Aztán rájöttem, ennek semmi értelme. Rengeteget melózik a kínai kapcsolatai segítségével, hogy valóban használható minőséget mutasson fel. Nyilván mint üzletember, próbálja is letolni a vásárlók torkán és hol jobban, hol kevésbé jól sikerül. Utóbbi időben inkább jól.
Szerintem mindenki jól jár, ha alternatívák vannak a piacon. Én most a magam amatőr tudásával kipróbálhatok egyet. Ha szar, azt sem fogom elkozmetikázni.
Mérőeszközeim nincsenek, a nyelvemet használom (de nem úúgy ).[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #12401 üzenetére
Na, erre kiváncsi leszek én is
DB1 Pro-ról hallani manapság hogy az ECO mód hazavág mindent annyira lehűl a gép.. -
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #12397 üzenetére
Mindent leírtál. Én annyit tennék hozzá, hogy én ha kijön (robban) az eleje, akkor azonnal leveszem a tűzhelyről. Nekem mondjuk a régi súlyszelepes van, nem az új, de utána is kijön a kávé, nem kell már fűteni.
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #12401 üzenetére
hoppá hoppá, ilyen hamar. aztán csak szépet és jót. béla bácsi nehogy megorroljon. /itt még látom belefér az avx nyomulás/ bár nekem nem tett keresztbe, de lassan csak szegedi masinák lesznek...
-
Bobbysolo
tag
válasz RetepNyaraB #12401 üzenetére
Kíváncsian várom majd. (Én előrendelésben vettem.)
-
RetepNyaraB
veterán
Úgy néz ki, jön hozzám két hét tesztre egy EM1 Lux. Igen kíváncsi vagyok, jönni fog róla vélemény, ha kész vagyok
Közepesen sötét, klasszikus és minimálisan specialtybb vonallal fogom nyúzni, tejes képességeket is próbálva."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
Új hozzászólás Aktív témák
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Opel topik
- Google Pixel topik
- Filmvilág
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- További aktív témák...