- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KisApám
addikt
Köszi fiúk/lányok a segítséget.
K6 daráló 30-ra állítva (a K6 által eszpresszóhoz ajánlott 40-től eltérően, ez segített), 18 gramm a szűrőben, tűs őrleménykeverővel megmozgatva, tamperrel jól megnyomva, nyitott szűrőkaron szép krémesen egy csíkban folyt lefelé a pohárba, kb. 13 báron ment a nyomás végig. Hab a tetején ok.
A kávé nem egy túl jó, de ez van itthon: Lavazza crema e gusto Espresso, 2025.08.30-ig ok a minősége, elvileg. De ugye már min. 1 hónapja fel van bontva (kilós csomi, mostanság kapszulásat ittam, amig az új gép megjött), részben zárt üvegben.Milyen kávékat ajánlanátok, ami nem egy kilós arany nyaklánc árába kerül?
(...és tényleg jól jön majd egy puck screen, unom az állandó tisztítgatását a felső szűrőnek. AVX-nél a Péntek 13-ai akciót megvárom, hátha. Amúgy meg AliExpress.)
-
skilleeer
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #12694 üzenetére
A baby abban a formában amit írtam 60k körül jönne. Még 50%-kal drágább lenne a 3810B slim
Az EM1 Lux pedig.. haha
Van jó szerviz a Babyhez? Nagyságrendileg mennyibe kerülne egy kazáncsere ha esetleg kipurcanna a sok gőzöléstől? Kb meddig bírja az új kazán? Vagy egy ilyen műveletet meglehet itthon is csinálni?
Ez mind matematikailag fontos csak.. Mert hosszútávon lehet megéri a drágább gép.
Köszi!! -
L4D1K
őstag
Hali!
Korabban javasoltatok, hogy varjam meg az uj avx-es orloket.
Ezek a DF 54 / 64 orlok mennyivel tudnak tobbet vagy kevesebbet mint a Varia klon?
Nalam ugye a meret / szin is eleg szuk keresztmetszet - ezert is zartam ki kb minden ezust / fekete stb szint kapasbol.
-
válasz
skilleeer #12686 üzenetére
Kérdés, hogy a tejhab érdekes, vagy latteart is. Ha csak a hab, akkor bármelyik alsópolcos avx megfelel - ezeknek ugyan gyenge a gőze, de gyakorlással lehet akár rajzolgatni is velük.
Nálam most üdül egy 58mm-es Hófehérke és egy 3810 Slim. Az utóbbit ajánlom inkább, sokkal kényelmesebb használni.
Ha pedig van több pénz lóvéra, akkor az EM1 Lux. Annak bitang gőze van és minden szempontból egy kategóriával feljebb figyel. Árban is.A Baby nem túl szerencsés az alu kazán miatt, ha rendszeresen gőzölsz.
Sage Bambino sorozat esetleg használtan. -
válasz
KisApám #12685 üzenetére
Teljesen mindegy mit ír a gyártó. Amit a bab kér nálad, az a mérvadó.
Milyen alapanyag? Mikori pörkölés?
Az EM1 Lux alapvetően 12Bar körülre (fölé ) megy fel, ha normál presszót készítesz. Amíg ez nincs meg, finomítani kell.S két állítás között legalább két adagot el kell készíteni, mire beáll az új szemcseméretre az őrlő.Ez kézire nem igaz, bocs.Ja, be kell állítanod a mennyiséget 100Ft -tal a kosárban, ezt nem érdemes megúszni, ha már gondok vannak.
-
válasz
KisApám #12683 üzenetére
nem érdemes ennyire a klikkekhez ragaszkodni, mármint ahhoz, amit mások mondanak
Ezek nem kalibrált cuccok, simán lehet, hogy másnak 3-4-5 klikkel odébb van ugyanaz a finomság.
Ha kevésnek gondolod a nyomást, menj lejjebb max 4-5 klikkel. Készítsd el a kávét, nézz rá a nyomásra, kóstold meg, aztán menj még lejjebb ha úgy érzed.
Ugrálni 45 és 30 között szerintem nem érdemes, a "dial-in" az egy folyamat, amíg megtalálod a megfelelő beállítást.
(+info ami hasznos lehet: milyen kávé?)
-
tuzpenge
őstag
válasz
headhunter86 #12684 üzenetére
+1. Nagyjából nálam is ekörüli tartomány a presszó....
-
KisApám
addikt
válasz
headhunter86 #12684 üzenetére
Volt 40-esen is, ami ugye a K6 papíron szerepel az espressohoz. Nem nagyon akartam 20 felé közelíteni (Turkish Coffee).
Majd megnézem akkor 30-on is akkor.OK, nem adom fel még, de végre szeretnék már látni egy jó habos, krémes feketét.
Jó lenne látni, hogy a nyitott szűrőkaron szép krémesen egy csíkban folyik lefelé a pohárba.
Vagy megkérek egy hozzáértőt, ugorjon fel hozzám, mutassa meg mizu, hogyan... -
KisApám
addikt
válasz
RetepNyaraB #12678 üzenetére
Valahogy nem jön össze nekem ez a kávéfőzés. (AVX EM1 Lux)
K6 őrlővel 45-ös beállításon leőrölve, 18 gramm a szűrőben, tűs őrleménykeverővel megmozgatva, tamperrel jól megnyomva.
Kávé főzésnél a mutató még az 5 bart sem éri el, a kávén semmi hab.
Mit rontottam el?
(most nyitott szűrőtartóval csináltam, kb. 2 "csíkban" folyt kifelé a kávé, nem spriccelt szerte széjjel, és a nyomásmutató megint 5 bar alatt maradt... küldjem vissza gépet?) -
válasz
nekem nem volt a 0.2-es előtt semmilyen, szóval összehasonlítani nem tudom, de ajánlani igen - tényleg nem foglal helyet, nem tud retkes lenni (ok, kávézsíroldó tuti ráfér időnként, de az amúgy mindenre), nem hiszem hogy óriásit segít a vízterítésen, de jóval tisztább a felsőszűrő.
-
d@vee
őstag
válasz
Én magát a kávét is előbb papirba teszem, aztán a kosárba, hogy az se legyen koszos.
-
válasz
KisApám #12677 üzenetére
Igazából a legolcsóbbat 🤷
Tisztább lesz a felsőszűrőd, annyit tud. Én mondjuk mindenképp rakok alá papírt is (bocs), hogy maga a szűrő se menjen tele dzsuvával. Avx-nél van most az új stílusú, ultravékony (0.2mm..?).
Azért lehet jobb a vékonyabb, mert kevesebbet vesz el a pogácsa vastagságából. -
KisApám
addikt
Milyen vastag Puck Screen szűrőlapot érdemes használni?
(Egy AVX EM1 Lux Kávégépem van otthon.
E61-58BL AVX-Lelit-E61 58 mm-es Nyitott szűrőtartó kar Alu+Redwood nyéllel + 16g-os Precíziós szűrőkosárral.) -
whisky71
tag
válasz
Alcsi69 #12672 üzenetére
Részemről nem pálya a kézi őrlő; naponta 5-6 duplát iszom, de inkább többet és nem tudok olyan indokot mondani, hogy miért szívassam magam a kurblizással. A 702 hangja valóban nem kellemes, biztos van nála szebb hangú elektromos őrlő, de ezt még kibírom. (Az jobban zavar, hogy sok a pangó őrlemény benne.) De ezek tökre szubjektív dolgok.
-
Alcsi69
senior tag
válasz
whisky71 #12671 üzenetére
Igen, szerintem megvan valahol. Most így 12-esen tök jót őrölt french press-be, szóval elő is kaptam reggel a chambord-ot.
Erősen gondolkodok egy Kingrinder K6-on egyébként, mivel itthon csak én kávézok, azt is csak napi egyszer, így nem nagyon zavarna a manual őrlés. Azonban a 702 hangja, meg hogy verekedni kell vele elég zavaró. Sok helyen olvasgattam, hogy ez a K6 jobbnak számít a 702-nél.
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
Alcsi69 #12665 üzenetére
Szinte biztos hogy az van amit írsz...szedd szét megint és rakd össze újra...járasd meg és jó lesz. Én mikor eladtam az enyémet (ami tökéletesen működött, de eladás előtt én is szétszedtem kitakarítani, meg a fotók miatt) a vevőnél pont ez volt a szitu mint nálad...ott is valami gebasz volt mikor összeraktam, de a vevő rendes volt, szétszedte újra összerakta és azóta minden oké...
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Most próbálgatok egy AVX India Robusta Cherry-t. Nem tűnik egyelőre rossznak, de CM 702-es őrlőmmel lehet most valami. Ezelőtt a 12-es fokozat tűnt a legjobbnak, azonban ezzel a babbal az túl finom szemcseméret, így legelőször valami 1:30-as lefolyási időt sikerült összehozni.
Rápróbáltam 15-ösre is, de nem vettem észre hogy durvább lenne az őrlemény, és maxon (talán 24?) sem. A 24-esnek azonban nagyon durvának kellene lennie, mivel néhány hónapja őröltem vele french pressbe. Lehetséges hogy amikor szétszedtem takarítani a szerkezetet valahogy nem jól raktam össze és emiatt nem megy a fokozatállítás?
-
-
krono.
tag
válasz
sz.zs. #12662 üzenetére
Most olvastam itt kicsit a keresővel, az alu oxidációja lenne a probléma? Mennyi idő alatt jön ez ki rajta, illetve milyen módon orvosolható? Nem ipari mennyiségben tervezek kávét készíteni vele, ha ez azzal jár, hogy párévente kell neki egy pucolás, akkor az beleférhet.
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #12660 üzenetére
Például a Kalmár féle Morada do Sol (alias nyúlbogyó [link]) nem a "klasszikus" brazil.
-
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12651 üzenetére
köszi a tippet
. columbia kv amúgy általánosan milyen? sima csokis és "kész"? (közepesen pörkölve)
-
krono.
tag
Sziasztok!
80-120ezer forint környékén keresek magamnak valami karos gépet, mi az ajánlott ebben az ársávban?
Kingrinder K6 mellé lenne, napi 1-2 tejes italt szeretnék vele készíteni. Használtra is teljesen nyitott vagyok. Gaggia Classic-ot láttam PID tuninggal ebben az ársávban például, nem tudom az mennyire jó, vagy nem jó. AVX gépeket is nézegettem, TB1 Plus esetleg?Első ilyen gépem lenne, nincs sok tapasztalatom.
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB #12651 üzenetére
Köszi, végül sikerült venni egy etiópot, egy monsooned-ot és egy costa ricait. Meglátjuk milyenek lesznek.
Egyelőre csak kotyogósom és ap-m van, de gondolkodom a következő lépésen. -
goom
senior tag
válasz
Gergőke88 #12639 üzenetére
Eddig négyszer rendeltem onnan (webshop, igen), és mind az összeset kipróbáltam. Nekem legjobban a Guatemala lett a kedvenc, de nagyon finom a Giovanni Erbisti és a Doce Selecto is. De ajánlani merem a The Revelation Chickmagalur-t is. És ami engem meglepett, mert inkább kerülni szoktam az indiai kávékat, de ez is remek: Indian Mysore Plantation A.
Most látom, hogy nagyjából az összeset ajánlottam... De tényleg merem is ajánlani. Klasszikus vonalon!
Ami nekem furcsa, hogy dupla zacskóban található mind, és a belső sem szelepes - és mégis tartja az aromát. Igaz, első bontás után átmerem szelepes Kapucziner-dobozba... A pörkölési dátum néha régebbi, volt már két hónaposan érkező is. Duzzogtam, de be kell valljam, hogy az is kifogástalan volt.
Szerintem. -
d@vee
őstag
válasz
RetepNyaraB #12648 üzenetére
+1 a budai mamutos mediára. Csak pár hetes pörköléseket láttam amikor utoljára voltam.
-
válasz
KisApám #12652 üzenetére
kelleni nem kell sehova semmi.
Felülre azért szoktak tenni, hogy tisztábban tartsák a felsőszűrőt és egyenletesebb legyen a vízterítés, alulra azért, hogy növeljék a kivonatolást (High Extraction Filter Basket -> hagyományos kosárral alulra filter papírt rakva hasonló az eredmény), de ez nagyon speciális eset, semmiképp sem ajánlanám ezzel kezdeni
Felülre papír helyett jó lehet egy puck screen is (ugyanaz a hatás mint a filter papírral), de ez is elhagyható (és szvsz minél vékonyabb, annál jobb).
-
KisApám
addikt
Amikor NYITOTT szűrőtartó kart használok, (még soha sem használtam) kell valami az őrölt kávé alá, pl. szűrőpapír? illetve szoktam látni, hogy felé is szoktak rakni szűrőlapot.
-
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB #12648 üzenetére
Kösziköszi, neked is Alabástrom.
Már csak egy olyan amatőr kérdés, hogy tudnátok ajánlani párat amit érdemes lenne kipróbálni? Kotyogós és aeropress-re kéne valami közepes pörkölés. -
-
Horvi
őstag
válasz
headhunter86 #12646 üzenetére
Remélem ezért csak akad még valami. De majd figyelek azért a pöri dátumra.
-
Horvi
őstag
Köszi szépen mindenkinek körbenézek majd most Budaörs fele lesz dolgom lehet beugrok az ottani MM-be és megnézem mi a helyzet. Ha valakinek érdekes lehet megírom majd, hogy volt-e valami.
-
lbence
aktív tag
Győriben szokott lenni, de rég jártam arra, a honlapról rendeltem már többször indian monsooned malabar-t. Közepes pörkölés, fűszeres ízvilág, sok crema.
Viszont igaz rá a fenti komment, hogy sok volt benne a törött, hibás bab, ezt máshol pl a Coffee HUB kávéinál nem tapasztaltam, igaz 1 kg kávé 1,6x annyiba került. -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Kipróbálnám én is ezt az AVX-es kávét és írtátok, hogy MM-ben lehet kapni de hogy nem mindegyikben. Aki mostanában vett az meg tudná írni, hogy melyikben talált?
Köszi! -
tuzpenge
őstag
Ez a szép ebben…neked az, nekem amaz a jobb. Az utolsó előtti impresso rendelésem ugye ki kellett dobni (2 fajtát is) mert olyan borzasztó, szó szerint ihatatlan volt. Azt szó nélkül cserélték, sőt emailben tájékoztattak is, ez becsülendő. A mostani 3 hetes columbia meg olyan semmilyen, inkább rossz mint jó….mondjuk ez inkább a sötét felé tendál, az avx-től pedig inkább világosabbat keresek lehet ez is az oka…nem tudom. Nem is szapulni akartam az impressot csak az utolsó 3 szállítás nem adta nekem….Neked meg az ízlik jobban. Mondjuk én az avx-től még igazán rosszat nem ittam.
-
goom
senior tag
válasz
tuzpenge #12635 üzenetére
Én fordítva gondolom; pontosabban: érzem. Impresso is jobb, Kapucziner is, Anyukám és Pall&Yotz meg pláne. Az AVX szerintem nem rossz, de engem például nagyon zavar, hogy rengeteg a törött, sérült kávészem. Legutóbb - talán másfél hónapja - négy csomaggal rendeltem, és mindben ez volt a helyzet. A zacskóban az utolsó kb. egyharmad mindig észrevehetően gyengébb, mint a teteje. Szerintem.
Most éppen Impresso áll a polcon - akció volt, hat 250 grammosért fizettem 15.367,- Ft-ot. Ingyenes volt a posta, és ez így másfél kiló decemberi pörkölésű, minőségi kávé.
Amúgy meg, a szerény fizetésemmel is azt gondolom, hogy a kávé élvezeti cikk, azaz luxus. Egy hónapban pár ezres plusz-mínusz... mi az? Bemegyek egy pékségbe és pillanatok alatt ott hagyom ezt a különbözetet. Pár kakaós csigával kevesebb egy hónapban, viszont minőségibb kávé - nekem legalábbis. De hát kinek mi... Finompékáru-topic-ban nem vagyok jelen (ha létezik egyáltalán), itt meg igen.
Oka van. -
Alabástrom
senior tag
válasz
KisApám #12628 üzenetére
AVX szerintem is jó ár/érték, de ha az is drága, akkor érdemes lehet a környékbeli kávézókban a baristákkal beszélgetni, kérdezősködni. Én pl így jutottam el egy idős olasz úrhoz, aki a szomszéd kisvárosban lakik, és 40 éve pörköl. Korrekt zöldeket nagyon világosra húz, és viccesen olcsón adja.
-
MC Pite
veterán
Jaja, AVX-et szoktam a 'pörkölős' helyekről, elvileg MM meg Euronicsban is van, gyakorlatilag KE megyében sehol se láttam ezekben a boltokban.
Most juronixba rendeltem delonghi meg frei decaf-ot, meglátom majd milyen meg mennyire friss. -
kchris78
veterán
válasz
MC Pite #12630 üzenetére
Vagy frissen pöris kávéban gondolkodva szerintem az AVX, egész jó kávéik vannak, és MM-ban kapni belőle, mindenféle posta/stb díj nélkül. Fajtától függően 10/12e/kg, ami egyéb pörkölőkhöz képest nagyon baráti. Főleg ha nem 20-30-ezerért akar vásárolni az ember hogy ingyen postázzák ami alsóhangon egy 1500Ft (de inkább több), és vidéki majdnem mind. (igaz nem teljesen friss - nézni kell a dátumot - de legalább nem kell már pihentetni
)
-
MC Pite
veterán
válasz
KisApám #12628 üzenetére
Szerintem Lidl (Bellarom / Deluxe afrikai meg délamerikai színesek) , Aldi (afrikai meg délamerikai színesek, de állítólag a Bio is finom), Tesco prémium, Spar prémium. Egész korrektek, frissebbek (1,5év lejárattal számolva) mint a nagy márkás kilós kávék, 5-6000 kilónkénti áruk sem vészes, és szerintem előnyös is a 250-400grammos kiszerelések.
Elvileg (tesztek) a nagyobbakból is van jó, de sose merek kevés adattal rendelkező és/vagy 1kg-os kávét venni (ha nem jönne be, plusz sokára fogyna el).
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12621 üzenetére
Így lesz , nem akarok beleronditani , képzelt kis királyságodba ...
-
KisApám
addikt
Melyik az a legolcsóbb kávé amit még érdemes megvenni?
-
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12621 üzenetére
"picit vastag a hab"
Aha te ezt így látod egy nem átlátszó bögrében.
Édes istenem ..... -
válasz
headhunter86 #12620 üzenetére
Nagyon szép lett. Ránézésre picit vastag a hab. Próbáld vékonyabbra, azzal könnyebb lesz rajzolgatni :)
-
headhunter86
senior tag
Ma egész szép latteartot tudtam csinálni az AVX DB1 Pro-val.
Mindezt szimplából, 12g közepesen sötét brazilból 30g kávé, illetve 1.5%-os laktózmentes tejből (mivel mostanában fura volt a hasam, kicsit nehéz, kicsit puffadtam és kísérleteztem, hogy lehet a laktóztól van, bár szerintem nem lesz hozá köze, mert utóbbi napokban már jó és ittam/ettem laktózos dolgokat). -
KisApám
addikt
Törölve, elarázva volt a boltban…
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12616 üzenetére
Igen de nekem 24-es a kosár.. +2mm, nem tudom abban űrtartalomban hány gr őrlemény fér el, de pont 22-es kellene nekem is
. A pengét szoktam használni hogy meddig is érne a felsőszűrő.. Ha a 22-essel kellene próbálkozni adnék még neki esélyt de így hogy 24-es mellett még 22-es is van így megy vissza
.
-
tailor
őstag
Na, tamping stationnel és apróságokkal kiegészülve most már teljes jogú hobbikávézós lettem
Durva amúgy, hogy Aliról 12 napon belül megjött minden. Nekem régről még a 4-5-6 hetes szenvedések voltak meg
-
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #12613 üzenetére
pedig emelné a nívot egy jó rézbojleres silvia ebben a kínai dömpingben
különben mi alapján működik ez a hirdetés? egyik topiban lehet, másikban nem.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #12607 üzenetére
Persze, csak amikor 6 kávét kell készítened egymás után, akkor egy 30-40 percre elvonulsz, ha kézzel hajtod a singert.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12606 üzenetére
Annó kíváncsiságból próbáltam. Nekem kínlódás volt csavarbehajtóval, sokkal kellemesebb, komfortosabb kézzel tekerni.
-
A kávé rekord magasságú tőzsdei kereskedelmi árához mit szóltok?
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #12603 üzenetére
Csak legyen kellően alacsony fordulatszám azon a csavarbehajtón. De ez már lehet HC topik téma.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #12602 üzenetére
K6-ot lehet csavarbehajtóval is tekerni, akkor végülis elektromos lesz
-
válasz
KisApám #12600 üzenetére
Nincs az őrlővel gond, csak nagyon alap gép. Cserébe persze motoros.
Német amazonról egy Kingrinder K6 90 euróért ingyen szállítással köröket ver rá, de igaz, azt tekerni kell.szerk: nem frissítettem az oldalt. Szóval a német akciós ajánlat jobb. AVX most frissítette az árait és nem lefelé ment.
-
KisApám
addikt
Pl. a Kingrinder K6 kéziőrlő van még akcióban az AVX-nél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Nintendo Switch 2
- Jövedelem
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LED világítás a lakásban
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest