- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz
Alabástrom #11697 üzenetére
csak szerintem nincs őrlője.
-
Halley
tag
A fórumot olvasgatva néztem a kapucíner és a rexkave kínálatát.
Kiszerelésben lehet őrölt vagy szemes verzióban is rendelni.
Sőt a kapuczinernél látom, még azt is megadhatom, hogy karos presszógép (vagy egyéb) legyen az őrlés típusa.
Aki őröltet választ, hogy tárolja otthon? Abban a zacsiban amiben küldik, esetleg azonnal átönti valami másba?
A szemesnél berakhatod a fagyasztóba, s onnan veszed elő alkalmanként. Az őröltet is fagyasztod? -
Halley
tag
válasz
RetepNyaraB #11688 üzenetére
A lejárat dátumából lehet tudni mikor pörkölhették? Mi alapján ítélitek meg?
Jobb kávékon külön feltüntetik a pörkölés keltezését is? -
Nálam ez került bele az őrzője.
-
nyunyu
félisten
válasz
RetepNyaraB #11688 üzenetére
Tényleg nem friss.
Fagyasztómban év eleje pihenő Brazilon 11.2025 a lejárat.Aldiban szerintem jobb szokott lenni a kávé kínálat, gyakrabban vannak friss márkás kávék kitéve, de az utóbbi 2 hónapban ott sem láttam semmi jót. (Dallmayr-t akartam lőni, de Prodomo sem volt, nem hogy Crema d'Oro)
-
-
nyunyu
félisten
válasz
Alabástrom #11680 üzenetére
Nekem elég frissnek tűnt:
-
válasz
Alabástrom #11680 üzenetére
Én vettem ezekből már, alig 1 hónapos pörkölést sikerült találni, mégis döglöttek voltak.
-
MC Pite
veterán
Nem tudom szenvedés e, én csak ár miatt raktam be.
Más: Nejem időnként poddal használja a dedicát.
Ilyennel:Ízre ok, problémám az, hogy egyik karral se nagyon tudjuk rendesen berakni a gépbe. Podos filterrel, egyszerűen túl magas, gyűrődött, elakad a 3 köröm, vért izzadunk mire sikerül elfordítani.
Van babos decaf kávénk is, lesz is, ez most direkt a podos esetekre vonatkozik, amikor siet / bedöntene gyorsan egy kávés tejet.Esetleg tudtok olyan párnás kávé márkát (előny ha aldi/lidlben kapható) amivel nincs ilyen gond, és esetleg van decaf változata is?
-
MC Pite
veterán
válasz
Alabástrom #11680 üzenetére
1700 és 2400 között a 400g. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Halley #11677 üzenetére
Puszta kíváncsiságból (mert amúgy nem járok Lidlbe, hogy megnézzem) mennyi a kiló áruk ezeknek? Van olyan, ami max egy hónapja volt pörkölve?
Amúgy nekem a legnagyobb aggályom az lenne, hogy a Lidl olyan nagy tételben szállít (eszement sok boltjuk van Európaszerte, sőt, már Európán kívül is), hogy óriási szórás lehet abban, hogy melyik zacskóba konkrétan mi kerül. Szóval ha egy zacsi ízlett, nem biztos, hogy a következőben ugyanaz lesz. -
-
nyunyu
félisten
válasz
Halley #11677 üzenetére
Év elején? * vettem ilyeneket szemes kivitelben a Krups automatámhoz.
Képemen a Columbia van kibontva, most a valamivel világosabb pörkölésú Ethiopia fog elfogyni, Brazil a fagyasztóban várja, hogy sorra kerüljön.Viszont ahogy néztem, most ugyanezek a kávék csak őröltben kaphatóak, szemesben csak Columbia+Ethiopia meg Brazil+Ethiopia keverék létezik ugyanilyen grafikával.
Ezek szerintem tej nélkül is ihatóak, se nem keserűek, se nem savanyúak, ócó kávék között ezek jöttek be eddig a legjobban.
Többi Lidl kávét eddig még nem bírtam sok tej nélkül meginni, sem a Bellarom Rosso, sem a karácsonyi speciál nem jött be.
Utóbbit két főzés után vágtam ki, annyira szénné volt égetve.
Ja, meg a fémdobozos Deluxe kávéik sem voltak jók. (azokat is karácsony körül árulták)*:2023.11 a csomagolási idejük, 2025.11 a lejárat.
-
Alabástrom
senior tag
Amúgy az amerikai hivatalos Kingrinder Amazon shopban van raktáron K4, csak ők európába nem szállítanak... Meg egy-két horrordrága Aliexpresses shopnál is van (bár az lehet akár régről visszamaradt készlet is, hisz 200eur+postáért hónapok óta állhat a raktárukban...)
-
Alabástrom
senior tag
Alkatrészellátás szokott lenni akkor is, ha amúgy egy termék már megszűnt. Én írnék kézvetlenül a Kingrinder-nek. Amúgy is olcsóbb a hivatalos Amazonos Kingrinder shop (bár most látom, hogy a napokban ők is felvitték az árat rendesen, de még így is), mint az AVX, szóval eleve jobb hozzájuk fordulni. Mint látjuk, a postázási idő sem előny a magyar shop esetén.
-
a k4 full megszűnt? ha az örlőkésem (vagy hogy hívják, burr) elkopik, akkor így jártam?
-
donat_sz
senior tag
válasz
headhunter86 #11671 üzenetére
Azért fura mód hirtelen felkerült
A facebookot meg csak nem kötelesség nézni, remélem megmarad az az opció, hogy ne kelljen oda menni.
szerk: látom te is pont írtad, hogy közben felkerült.. csak írni kellett -
headhunter86
senior tag
válasz
donat_sz #11670 üzenetére
Közben, ebben a pillanatban felkerültek: Kingrinder kéziőrlők
-
headhunter86
senior tag
-
donat_sz
senior tag
válasz
adamssss #11669 üzenetére
Azért fura ez, mert a honlapjukon nem is mutat ilyen terméket a kéziőrlők közt ..
Remélem a df64 gen2 is eljut arra az állapotra, hogy egyszer elérhető lesz.. korábban úgy tűnt nagyon erősködött, hogy nem igaz, hogy augusztus végéig nem elérhető.. azóta sincs készleten és most is azt írja a honlapján, hogy
Várható szállítás: 2024. szeptember 13.
-
Jo hir azoknak akik az avx-rol rendeltek vagy terveznek Kingrinder K6-ot venni.
Örömmel értesítem, hogy a várva várt Kingrinder K6 kéziőrlők holnap délután végre megérkeznek raktárunkba !!!
A hosszú hétvégét követően, augusztus 21-én és 22-én postázzuk. -
MC Pite
veterán
válasz
Halley #11665 üzenetére
Pontosítsunk:
Dupla szerintem attól dupla, hogy nem 9-10, hanem 15-16g kávé van benne a kosárban. Innentől hosszabb azaz hígabb lehet a több vízzel. Ha koffeinsokkot akar az ember, akkor 2×16g kávé, de nem hiszem hogy 4×es kávét akarsz inni.
De mint írták, érdemes lefőzni rendesen, és forróvízzel felengedni amennyit szeretnénk, hogy ne oldódjanak ki olyan dolgot, amiket nem szeretnénk.
Sokszor azaz érzésem hogy a szimpla/dupla illetve a hosszú/német/méghosszabb/amerikánót keverik a emberek.Ragacsos kávé, mosás: Hát igen, nem gondoltam hogy ilyen ragacsos, és sejtem hogy nem kéne víz érje az őrlőt, de szárazon nem jött le sehogy. Azóta használtam párszor, rendesen megy, remélem nem vett le sokat a csapágy élettartamból.
-
Csak a sok hülye piktogramra:
Flat white ausztrál találmány, 150-180ml ital. Dupla+gőzölt tej, minél vékonyabb habbal, de ne többel, mint fél centi. Jellemzően latte art. Cappuccino 180-220ml ital, szimpla+gőzölt tej, legalább egy centi habbal a végén. Art opcionàlis, olaszoknál nincs. Latte szimpla plusz g@cisok gőzölt tej, jó vastag habbal. 250ml felett. Lattéba szokták utólag löttyinteni a kv-t, dizájn miatt. No art.Az amerikai kávé elképzelések pedig teljesen irrelevánsak, nézd csak milyen elnökeik vannak
Halley@ főzz kettőt egymás után. Nem lehet büntetlenül növelni az ital méretét, mert túloldódik (és a kis gépek se bírják hővel. Kihűl az egész rendszer). Vagy csinálj belőle amerikánót. Vagy igyál filtert; abban lesz koffein bőven és közben az íze nem megy tönkre.
Amúgy persze van nagyobb kosár, én 21g-osról tudok. De a dedica azt nem nagyon komálná és 51-es méretben szerintem nincs is, csak ipari 58-asban. -
Halley
tag
válasz
headhunter86 #11664 üzenetére
Jól értetted. Szóval ezért lett keserű. Akkor dupla mennyiségű őrleményt kellene lefőznöm, ha többet, szeretnék egyszerre inni? Létezik nagyobb szűrő a több őrleménynek? Vagy teljesen rossz úton járok?
-
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #11663 üzenetére
Jól értem, hogy 2x annyi ideig főzted le? Ami azt jelenti, hogy az ideális 18g örleményből nem 36g kávé lett 30 mp alatt, hanem 1 percig engedted rá a vizet? Mert ezzel olyan ízeket is kioldottál, amitől keserű lett, és valószínű oda is égetted vele. De lehet csak félreértem a szitut.
-
Halley
tag
Sziasztok!
2 napja megjött a delonghi 685-ös. Nagyon tetszik, jó masina. Első megfigyelés: az otthon fellelhető Bellarom Cafe Crema Gustoso volt a teszt alanya. Főztem belőle egy gyári programozású dupla espresso-t, nagyon finom lett, kellően habos, nem keserű, nem savanyú, pont jó. Viszont amikor a dupla espressohoz képest duplájára megnöveltem a lefőtt mennyiséget, akkor keserű lett a kávé. Mi lehet az oka, tudja valaki? Hogy növelhetem meg duplájára a dupla espresso-t, hogy megmaradjon a jó ízhatás ?
-
-
MC Pite
veterán
válasz
pető bá' #11656 üzenetére
Úgy rémlett / úgy kaptam pár hegyen a FW-ot, hogy nincs rajta annyi tejhab mint a lattén, meg nem utólag öntik bele a kávét, hanem az elején mint a cappucinonál.
Én amúgy kb lattét vagy fw iszok ahogy elnézem(mikor mennyi lesz a tejhab), vagy ugyanezt hideg tejjel (100-150ml a 22/34ml kávéhoz).
Mondjuk eredendően angolul szoktam rákeresni a kávé arányokra, szeretem mikor amerikai(?) találat jön, és ilyen találatok jönnek (az olaszos 1:2 helyett):
Coffee's golden ratio is 1:18 (1 gram of coffee to every 18 grams of water). If you want a stronger cup, use a ratio of 1:15 or if you want a lighter cup, use 1:18.
Kóstolás:
Vettem egy ilyet, jöttek vendégek, biztos ráharapnak majd. Nem tették.Én szeretek mindenféle tejes, kávés italt, és eredendően az ízesítetteket is.
Na, ennek olyan kiciócó őröltkávés íze van, olyan fura, kesernyés... nem tudom milyen; szerintem a frissesség hiánya és a túl durva őrlés is bejátszik. 3 sec alatt lefolyt.
Őrlőbe beraktam, még vastagon sercegett mikor áttekertem.
Ellenben nem ajánlott ez műveletsor, mert összeragacsozta úgy a K2-őt, hogy ecsettel nem tudtam kitakarítani, ki kellett mosnom - remélem a csapágyakat nem hatotta meg.
Nyitott kosárral tilos használni, kivéve ha fél négyzetmétert összeakarunk fröcsögni szuperragacsos izével. A Dedica gyári túlnyomásos kosarával is elég gyorsan lejött és úgysem lett jobb íze.
Ha következőleg extrára vágyok, veszek inkább kávéfűszert, és a rendes kávéra rátolom én a csészében. Nejemnek bejön szerencsére.Szóval van valami abban, hogy a bolti őrölt kávét ne nagyon erőltessük.
-
Fogalmam nincs mik azok az úri huncutságok, én így iszom:
-
válasz
donat_sz #11657 üzenetére
Latte vs Flat white
Tehát a fw még kevesebb foam és tej.
Csak azért reagáltam egyáltalán, mert nekem a latte az a magas, "üvegpoharas", 2,5-3dl tejes ital, a FW meg 180-200ml csésze latte art-tal. De úgy látom h latte simán lehet 200-220ml csészés, latte art-os pohár is.szerk.: de a wiki alapján is minimum régiófüggő, hogy hol-mi-minek számít.
-
x-en találtam, gondoltam ideszúrom
-
kmarci25
veterán
Na, akkor egy újabb érdekesség. A vajas presszó (americano).
-
Dilikutya
félisten
válasz
tailor #11650 üzenetére
Nehéz megmondani.
A vaníliás tejeskávé önmagában nem lenne rossz, van ilyen termék a piacon sok. Viszont ez nem az. Ez sima vizes kávé szénsavasan. Képzelj el egy ócska, híg kávét szénsavasan!
Még egy Várkonyi Andi féle yachtos Hell tejeskávéval is jobban jártam volna. -
Dilikutya
félisten
Gyorsan kellett kávé, ha már úgyis beparkoltam egy Sparhoz, kezembe akadt egy Café Frei flavoured Sparkling Coffe Vanilla. Megkóstoltam, hogy nektek már ne kelljen.
-
danbenzin
csendes tag
#dedica nyitott karba hoz-e valami érdemi változást az IMS kosár a kínaival szembeállítva? esetleg felsőszűrő cserének? 16g kávé alá nem akarnék menni, plussz lehet jobb, ha a kiváncsiságomat félreteszem és egyből robotra kezdek el spórolni
-
válasz
Halley #11640 üzenetére
én meg úgy használom, hogy nagyon hosszúra van állítva és kézzel leállítom (megnyomom mégegyszer a gombot), amikor megvan a megfelelő arány.
a gépen nem a víz mennyiségét állítod, hanem a nyomás idejét, tehát, amikor babot váltasz, szemcsemérettel játszol, vagy csak simán ahogy öregszik a bab, egyáltalán nem garantált, hogy ugyanannyi idő kell. (nyilván van egy célérték, hogy mennyi idő alatt lenne ideális, hogy lefolyjon, de az én tapasztalataim alapján az időt rugalmasabban lehet kezelni, mint az arányt.)
-
kchris78
veterán
válasz
headhunter86 #11629 üzenetére
[link] eleg komoly! olaszoknal tavaly ilyeneket hasonlokat lattam...
-
MC Pite
veterán
-
válasz
headhunter86 #11636 üzenetére
Két hónapja mintha láttam volna ott, de ha nincs, nincs. Bialettivel lehetnek minőségi problémák, panaszkodtak a tulajok. Sorják, vacak kosarak. De nekem is az van 🤷
-
danbenzin
csendes tag
válasz
Halley #11638 üzenetére
AeroPress a legegyszerűbb kütyü erre, de ha konkrétan gép kell, akkor Aromaboytól akár Moccamasterig el lehet költeni rá. Igen, a filter kávé az nem tömör koncentrált espresso, de ha úgyis hosszabb italokat fogyasztasz, akkor az espresso is felhigítva már lágy ital. Pont arra céloztam, hogy érdemes kipróbálni egy jó kávézóban a szimpla, a dupla espressot és egy batch brew-t is, hogy legyen egy összehasonlítási alap és így ki tudod majd tűzni a célt. Aztán elkezded járni az utad és csak a pénztárcád és a fantáziád szabja majd meg a határt
-
Halley
tag
Ha belehet állítani hogy mennyit főzzön le az szuper! Csak azért merült fel bennem a kérdés, ha esspresso főző, akkor mégsem esspresso-t főzöl vele ? Ha jól olvastam szabvány szerint egy esspresso 30ml, akkor ha hosszabbat engedsz attól még esspresso ? (attól függetlenül hogy mi ízlik)
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11635 üzenetére
Én nem látom, hogy mediamarkt forgalmazná. De akkor miért nem inkább egy Bialetti?
-
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
kb 30.000-ig tudnátok ajánlani egy megbízható, egyszerű, de jó kávéfőzőt? Anyukámnak lenne és darált kávét szokott venni. -
d@vee
őstag
válasz
Halley #11623 üzenetére
Ilyen gépem van, nem 30 vagy 60 ml a két gomb. Annyit főz le amennyire állítod.
Be lehet állítani, hogy egy gombnyomásra mennyi ideig tolja át a vizet az egyik vagy a másik gomb. Nekem kapásból át is kellett állítani, mikor megvettem a nyomszabályozó nélküli kosarat hozzá.
Ha megvan milyen kávét milyen méretre őrölve szereted, akkor hozzáigazítod és kész.
Én 90%-ban ugyanazt az eredményt tudom hozni minden alkalommal, már ráállt a kezem mennyire tömörítsem be a kávét és milyen szemcseméretet használjak xy kávéhoz.Szerk.: én simán espressot főzök a minimálisan habosított kb.150ml tejbe, ez jön be ízre és állagra.
-
válasz
headhunter86 #11629 üzenetére
Ezt a Goosebumps forgalmazza, modbar néven fut, náluk van a puqpress automata tamper gép is. Sztem mókusvakítás, de hát kinek mi éri meg. Nagy forgalmú kávézó esetén ahol több barista dolgozik ott lehet létjogosultsága, bár tudok nem egy olyanról, hogy otthoni használatra vettek. (cca 300e ft)
-
válasz
headhunter86 #11629 üzenetére
Rendes kvzóban alapból duplát főznek (18g a standard) és vagy elpasszolják a sorban következőnek, vagy kiöntik a felét, ha szimplát kértél; belefér az árba. De duplát kérsz, ugye
-
headhunter86
senior tag
válasz
MC Pite #11628 üzenetére
Hát nekem 58mm-es kosár lesz. 18g babból jön majd ki ha mindent jól csinálok 36g kávé.
Akkor ezek szerint ez normál mennyiségnek mondható.
Csak érdekesség képpen: Ha elmegyek bármelyik kávézóba itthon és kérek egy sima presszót, ott hány gramm kávéból csinálják?
Itt Fehérváron múltkor lefigyeltem, mikor a speciality-ben kértem egy cappuchinot, hogy a srác duplát főzött le és csak a felét tette bele. Mondjuk csak ámultam mennyire komoly cuccaik vannak, meg milyen gyorsan megy neki az egész procedúra, minden automata. Még a tamperolás is géppel megy. Nagyon high tech. Sajna normális képet nem találtam a cuccokról. -
MC Pite
veterán
válasz
Halley #11623 üzenetére
Borrowing language from Italian espresso nomenclature, a 1:1 to a 1:2 is a Ristretto espresso, 1:2 to a 1:3 is a Normale espresso, and a 1:3 to a 1:4 is a Lungo espresso.
A német kávé hosszabb, az amerikano meg még híg...öhm, hosszabb.8-10g szokott lenni egy sima, 14-16g egy dupla kosár/szűrő (51mm-nél). Örlős gêpeknél (otthoni, kis irodai) azt hiszem 7g a bab.
Olyat csinálj, amilyen izlik
Nekem 10grammból 20-22g kávé meg 100-150ml tej ami szeretek.
-
iatti
aktív tag
válasz
headhunter86 #11626 üzenetére
én 17g-ból csinálok 40-42g-ot. nem olyan extra mennyiség az a dupla. párszor írták itt is, 8-10 grammokból főznek. az meg gyűszűnyi mennyiség
-
headhunter86
senior tag
Na jött egy AVX-es email. Nem győzöm kivárni: "Augusztus 20-ai héten megérkeznek a fehér DB1 Pro kávégépek."
Közben azon gondolkodtam, hogy mivel egyedül iszom kávét (legalább is normál presszót) és ugye dupla az ajánlott főzési mennyiség, hogy is lesz ez. Oké, hogy kettőt is iszok egy nap, de azért a másodikat jó lenne szintén frissen főzni. Csak az már 2 dupla. Annyi koffeint meg nem szeretnék inni. Ti ezt hogy oldjátok meg? Mert mindenhol azt olvastam a dupla főzés az igazi, úgy lesz igazán jó.
-
danbenzin
csendes tag
-
válasz
Halley #11623 üzenetére
Olyan italt készítesz, ami neked ízlik, ez az alapvetés.
A nagyon hosszú italok helyett mindazonáltal célszerűbb amerikánót csinálni, ami egy presszó, felöntve annyi forró vízzel, amennyi tetszik. Általában kb egy decivel. Ez azért jobb megoldás, mert a nagyon hosszú csapolás alatt elkezd mindenféle nem kívánt kesernye kioldódni az őrleményből (plusz a gép általában tökre lehűl a sok víztől, ami megint nem annyira jó), míg az amerikánóban benne lesz a klasszik presszó íz, csak higítva.
Jó lesz a hájbrú kezdetnek, de azért van alternatíva. Egyfelől a már bőven bizonyított Délonghi dedica, vagy a kevésbé bizonyított avx hófehérke, ami papíron azért jobb lehet a másik kínainál, már csak a beépített hőmérsékletszbályozó automatika miatt is. -
Halley
tag
Sziasztok!
Ide irányítottak hátha tud valaki segíteni.
A kávét szeretem, talán itt kicsit okosodhatnék.
Lenne egy-két kérdésem, jó lenne tisztába tenni dolgokat.
Látom meg van határozva hogy melyik kávé hány ml, pl. egy esspresso 30ml, akkor attól nem lehet eltérni, felfelé mert akkor az már más kávé lesz?
Reggelente egy nagyobb csészéből kávézom (lemértem kb. 120ml kávét iszom egyszerre) ebbe semmilyen tej, por, stb. ízesítő nem kerül, csak tisztán szeretem. De csak főzős kávé jöhet szóba.
Olvastam, hogy volt, aki ajánlotta a Hibrew H11 karos kávéfőzőt. Látom, itt a kijelzőn választhatsz, hogy egy vagy két csésze jöjjön le, de még a 2 csésze is csak 60ml, ha esspresso-t számolok, de nekem kell, a 100-120ml. Akkor ilyen kávéfőzőben ne gondolkozzak?
Bocsi, ha nagyon amatőr kérdéseket teszek fel, de valahol el kell kezdeni.
[link]
-
MC Pite
veterán
Nem tudom mennyit számít a kávéfőző ebben, elsőre úgy tippelném a szemcseméret / őrlő magasságában lehet valami, mert úgy tűnik nehezebben is tudom tekerni amikor rossz lesz (napi átlag egy kávéval lassan gyűlik a tapasztalat, de próbálom minél jobban figyelni, meg fentről is ecsetelni, mert a korábbi benne -fenn- marad a finom por tipp a valid lehet.)
-
danbenzin
csendes tag
-
MC Pite
veterán
válasz
RetepNyaraB #11617 üzenetére
Ha nem szorul, konstans, ha szorul, nem tudom annyival.
Két féle babbal használom (4/7 pörkölés a 29, az 5/7 a 31 klikkes), de 3 napja csak egyfélével.
70-80%ban simán megy, néha nehezen (ugyanazzal).Ennyire szoktam kitalarítani (fentről majdnem fémtiszta) meg másodpercekig kocogtatom hogy lehulljon még ami tud, kézzel megpörgetem, hogy tuti üres legyen.
Mostmár (mától) fentről takarítom ecsettel, de így már csak az örlés és takarítása magában elvisz több percet -
-
MC Pite
veterán
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11446 üzenetére
Hadd kérdezzem meg, hogy van-e jelentősége annak, hogy ennek a szűrőnek melyik oldala van lefelé, s melyik felfelé? Az egyik oldal erősebben mintázott, négyzetrácsosabb már ránézésre is, s kicsit bordázottabb.
Mint két állapotban teszteltem mindkét vastagságút egyszer-egyszer, de a lenyomaton kívül nem láttam különbséget. Pontosabban egyet igen, ha a bordázottabb van lefelé, akkor nehezebb kiszedni a szűrőkosárból. -
MC Pite
veterán
Megjött a mérleg, azzal nézem. De megint nekifutva lehet hogy mégis kevertem a babot. A hétvégén ezt jobban figyelem, addig inkább nem szóltam
. Jobb lenne ez mint a pumpa
Plusz a kézit is minél alaposabban takarítam ki ha jól értem (a vele érkező ecsettel körbeporoltam és kész, mikor tegnap este újra mértem, akkor alaposabban takarítottam hogy ezt kizárjam).Szerk: 33ra nyitottam, 12 sec 26ml, szal valószínűleg a korábbi 31 jó lesz, alaposabban takarítottam az örlőt, és sztem a decaf meg sima verziót kevertem, a decafnak kb 2 klikkel szorosabb kell (reggel 29en volt a pár cseppel tuti ezzel a babbal).
-
válasz
MC Pite #11610 üzenetére
Vagy döglődik a pumpa, vagy valamit nagyon máshogy csinálsz és sokkal mehezebben nyomja át a vizet. Mivel a dedica gombja időre van programozva (asszem...), persze leáll, függetlenül attól, mennyi löttyöt nyomott ki.
Az ember hajlamos néha gyorsan letudni az őrlést a kézin, mert macerás. Na akkor tele lesz porral (fine) és az nagyon lassítja a lefolyást.
De biztos lehet más ok, elsőre ez ugrott be. -
MC Pite
veterán
Viszont amire nem jövök rá (azt hittem a vizes szűrő volt az oka, de most épp szárazzal is ezt csinálta): néha pár csepp jön csak, ugyanazzal a babbal, ugyanúgy beállított örléssel. (Másodjára megnyomva lejön harminc sok mili, normál esetben 20-22 körül jön elsőre rendesen.)
Dedica, wdt, közepes-erős tampereléssel. -
MC Pite
veterán
Viszonyításképp / keresőnek a Kingrinder K2 a közepese (4/7 Passion coffee Columbia excelso pl) 28-29 klikkel jónakntűnik eszpresszóhoz (28-40 az extrafinom ajánlás). A 4/6 pörkölésű másik inkább 30-31. 10g, 20-22ml, 17-18 sec. (16gramosat nem mértem mégy csak a héten jött a mérleg).
-
tuzpenge
őstag
válasz
kchris78 #11606 üzenetére
Fogalmam sincs sose láttam / használtam, de ahogy Péter kolléga is írja a beépített őrlők elég alap cuccok....de persze a kezdésnek jó lesz, de ha valóban akarsz világosat is készíteni vagy csak közepeset (én ahhoz próbáltam a graef-ot) akkor valószínűleg szűk keresztmetszet lesz.
Én a graef-ről írtam azzal van tapasztalat, ami egy dedikált őrlő és nem beépített, és szerintem ezért valószínűleg egy fokkal jobb is mint a beépítettek zöme... -
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #11599 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy majd a szuper df64-ek, ha 40 év múlva is úgy működnek mint a mazzerek akkor lehet #naugyemegmondam-ozni! De én ezt személy szerint kétlem....
Főleg azért mert a df-ek SD őrlök újkoruktól, a mazzerek meg ipari adagos őrlők és kb 15-20 évet kávézókban töltenek és járatják őket mint az őrült, és csak utána kerülnek át SD formába és nagyon úgy fest hogy legalább még egyszer de inkább 2x annyit még elmennek....na ehhez kell majd mérni a df-eket! -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11599 üzenetére
nekem tetszett a niche zero. a megrajzolt forma picit szofisztikáltabb mint ez a koppintás. használata is bejött. de csak eladtam. nem éreztem benne azt az őserőt, mint egy mazzerben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged