Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
RetepNyaraB
veterán
Használt Graef elég rendszeresen van: Fészbúkk Marketplész, hardverapró, fész kvx market, home barista eszközök adásvétele. 20-25k Ft körül. Egy tamper azért nem ártana a gyári helyett, meg ha lesz pénz egy normális kosár a nyomásfokozós helyébe. Többi úri huncutság; majd vagy rákapsz, vagy nem
Víz az kérdés, igen. Az Oscar meglágyítja, de az ócska csapvíz ócska csapvíz marad. Leglcsóbb következő megoldás a magadnak vízpancsolás DM desztvíz segítségével. Nem akkora szívás, mint amilyennek tűnik. De ahhoz sajnos már elengedhetetlen egy százados ÉS egy tizedes mérleg (kb 4k, illetve 8-10k Ft)"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
cSuwwi
aktív tag
Nekem is ez a konfigom van kicsit több mint 1 éve (CMM2 csak Gorenje márkanév alatt) illetve Graef 702.
Iható kávét főz, de nem kell tőle csodát várni, nem véletlenül olcsó
Nekem 1 év alatt az egyik kar tömítőgumija szakadt szét (azóta sincs másik, 1 karral használom), illetve az egyik szegmens szállt el a kijelzőben. Főzés előtt érdemes bekapcsolni legalább 10-15 perccel (mint minden más hasonló jellegű főzőnél), a poharakat a tetején melegíti, érdemes oda pakolni.
A csomagban lesz majd egy műanyag kanál+tamper, de kb. 2-3mm-el kisebb mint a kosár, el lehet vele tömöríteni de játszani kell vele.
A graef 702-nél a pofozás napi tevékenység lesz, ha kimért adagot darálsz (és nem benne tárolod a kávét). 1 extra alátét gyűrűvel 13-15 körül használom, ha nem teszel bele, akkor 7-9 körül ajánlott elkezdeni az ismerkedést. Ha túl alacsony (túl finomra őről) akkor nem fogja tudni átnyomni a gép és befullad.
A pofozásról mai story: van egy századgrammos mérlegem, kipucoltam az őrlőt egy új kávé előtt. Beleraktam 9.50g-ot, sima őrlés után pontosan 5g-ot kaptam vissza. Némi ráhatással (pár pofon) már 9g-ra módosult, pár asztalhoz koccintással végül 9.53g lett, ami vicces is hogy több jött vissza mint ami belement[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
Nagyon köszönöm!
Ahogyan itt is többen leírták már, a bialetti mokával és egyéb válfajával is lehet jó kávét főzni hiszen évekig én is ezt vallottam és ezzel ittam sőt, ezelőtt 2 évig a szüleim által nyüstölt 70-es? évekbeli kotyesszal (azért (is) váltottam mert ehhez egyáltalán nem is vehettem finomabbra őrölt kávét és ezt eluntam). Ki emellett, ki a brikkák stb mellett voksol tömve vannak a pultok velük de a yutubés videókkal is vigyázni kell mert egymást másolják mert szerepelni akarnak, ugyanazt hajtogatják és hüleségeket is mutogatnak, pl nézzétek micsoda kremát főz a moka és meg is mutatja a pár buborékot ami a kávéfőző egyik oldalában úszkál. Én a bialetti mokával bármilyen drága és friss kávéval sem tudtam kremát előállítani ha meg feszültem sem, de nem is ez a lényeg.
Azt is leírták itt többen, hogy sok felfelé lépkedő kávés elköveti azt a hibát, hogy sorra veszi a kisebb lépésekhez való cuccokat amiket néhány hét, hónap után lecserél mert tovább akar lépni.
Én mint írtam a Flair 58-ra ugrottam a kotyesz után és igen, nagyon drága volt a részletek is csordogálnak utána, ezt is jelezték előre itt az évek során, hogy mire lehet számítani aki belevág. Mivel egyedül leledzem így megtehettem és a graefen kívül nem kezdtem más vásárolgatásba, sem automaták sem egyéb pénznyelő cuccokba ráadásul az alátétekkel ha nagyon akarom graefezhetek, már próbáltam is de azért inkább darálok az itt kérésemre ajánlott presszó- képes J-max kézi készülékkel. Így elmondhatom, hogy félautomata cuccaim vannak. Azt, hogy nem vásároltam össze vissza különféle automata stb stb készülékeket köszönhetem ezen topikokban posztoló tapasztalt presszósoknak és persze annak is nem utolsó sorban, hogy én még a mindent el/végig olvasók táborába tartozom. Ugyanis mikor kb 1.5 éve valahogy ide kerültem éppen azon voltam, hogy veszek végre egy igazi kávéfőzőt és már többször is a megrendelem gombon volt az ujjam de szerencsére először csak elkezdtem olvasni és pár oldal után már el is felejtettem a - szarvasit! Mert ő lett volna az első ugrásom.
Ja és gondolom nem félúton lehetek közted és a szüleid között korban hanem nagyon is elhúztam mivel a 71-et taposom. -
iatti
aktív tag
azért egy bialetti mokkának "működnie" kéne. mit értesz minőségi,felsőkategóriás kávé alatt? én amikor kezdtem,először vettem egy mazzer minit a bialetti mellé. ez persze elég erős indítás ,de már tervbe volt a gaggia classic. vettem mellé kispörkölói kávét. nem is volt egy extra cucc/pacificaffe premium/,de már evvel érezhető volt a minőségbeli ugrás. első volna nálad is egy jó daráló beszerzése, és valami friss kávé.
-
-
#64905664
törölt tag
Én minden egyes főzés után kiszedtem a tömítést egy célszerszámmal. Kinek mi van a keze ügyében, nekem a jó anyám 100 évvel ezelőtti csigacsináló eszköze volt amelynek lapos de nem éles az egyik vége. Alá dugtam a tömítésnek, a hüvelyk ujjammal ráfogtam és egyből kifordítottam.Tök tisztára elmostam a helyét, a tömítést is és a főzőt is úgy tettem le a kövi főzéshez a csepegtető tálcára és akkorra általában ki is száradt.
Ha kávészemcsék kerülnek a tömítéshez az nem jó. -
RetepNyaraB
veterán
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
A 4011-es való a dedicához az oldal szerint. Teljesen más a két delonghi kar bajonettje!!
Pavoni pénzkidobás és nem tudom passzolna-e.
Hamár veszel, szerintem alap a seggetlen kar."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
-
Daneeka
senior tag
Elbizonytalanodtam tegnap kicsit mert felugrott egy olyan gép amiről el tudom képzelni, hogy a jövőben én is piszkálom kicsit (Delonghi ECP 35.31) de ahogy nézem nem nagyon kapható már sehol sem. Van valami hasonló ehhez ami kurrens? Láttam erről egy összehasonlító videót a Dedicaval és úgy tűnt, hogy el lehet vele szöszmötölni ha van hozzá kedve az embernek (van hozzá naked kar, IMS stb.) bár asszem ezt a frontot nem kéne megnyitnom.
-
kmarci25
veterán
Én az egészben azt nem értettem, hogy miért kellett élből lehülyézni azt, aki olyasmit csinál, ami neki már túl sok és értelmetlennek látja. Én megértem hogy van aki nem képes megnézni egy filmet, ha nem 4K és erre költ el rengeteg pénzt és tölt vele sok időt. Mi meg itt a kávéval szórakozunk hasonlóan. És akkor mi van? Nem kötelező, aki nem akarja ne csinálja. Ez inkább érdekes, hogy mennyi olyan hobbi van, amibe képesek az emberek ennyire mélyen beleásni magukat.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
icm
tag
Nagy részével egyetértek. Noha a kezdő és amatőr azért nem ugyanaz a szint (most már hozzá kell tennem, hogy szerintem…).
Nem is az a baj, hogy nem mindenki van azonos szinten, a baj ott van, hogy amikor segítőkészen kezdődik a hozzászólás akkor a válasz élből az, hogy az már erős neki és kb nettó hülyeség.
Miközben egy alapfogalom vagy nevezzük megfelelő tudásnak épp hiányzik. Ehhez párosul az elutasító hozzáállás és a vége az, hogy mindenki hülye. Lehetne erre egy alternatíva, hogy hát ezt értem, köszi, de nekem ez túl sok - magában elmondhatja, hogy ezeknek aztán elmentek otthonról…Annak idején Koxx csinálta a kávét, kimérte előtte, kimérte utána, mérte a kifolyó mennyiséget. Néztem, hogy mit szenvedni ennyit… majd egy év múlva hasonló szituációban találtam magam. Akkortájt megmosolyogtató volt visszagondolva, hogy na ugye?!
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
kmarci25
veterán
Vedd meg nyugodtan. IMS-t használok én is, csak az enyém 54mm-es a Sage-hez. A pucér karba egy kicsit jobban feszül, de alulról meg tudod tolni, úgy könnyen kijön. Annyi, hogy ha van mágneses gyűrűd (dosing funnel, hogy mondjuk magyarul?), akkor az nem fog működni, mert alumínium a cucc.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
goom
senior tag
-
kmarci25
veterán
Ami nekem most nagyon-nagyon az az Impresso brazilja. Negyed kilót vettem abból és a brazil-indiából is. Az utóbbi se rossz, de a sima brazilból olyat sikerült készíteni, ami nagyon passzol az ízlésemhez. Az sem olyan vészes, igaz már a drágább kategória.
Yager01: egy fémből készült nagyon apró lukas szűrő, amit a pogácsa tetejére teszel. Segíti a vízelosztást, így kisebb eséllyel lesz csatornásodás, de amiért én használom, hogy az őrölt, nedves kávé ne ragadjon a felsőszűrőre.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Így teljesüljön mindegy vágyad!
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
nagyúr
Na végre egy jó teszt! Azt gondolom hogy a "komplex" aroma megàllapítàssal a jellemzésben remekül kifejezhetö a nesze semmi fogd meg jól!
A másik nagy kedvencem, és ezzel leborulok a kereskedők előtt: (kapaszkodtok? ) "olasz ízű!
néha olyan szivesen szájbaverném aki ilyet marhaságokat írogat.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
RetepNyaraB
veterán
Bocs, már nem tudom szerkeszteni. Markecplészen
ez egy jó ajánlatnak tűnik. Ha mégis a karos, ezzel a Dedica vonalat kimaxoltad. Még a rugót is cserélte benne a fószer, hogy ne 15 Bart nyomjon a pogira."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
#85578752
törölt tag
Nem a Nespresso a leglogikusabb választás? Ahhoz van a legtöbb kapszula más gyártóktól.
Vertuot ne, mert indokolatlan a létezése is, csak magához akar láncolni a gyártó. Dolce Gustot ne, mert instant kávé és tejpor, kicsi a választék. Tchibot és egyebeket nem tudom...
Vannak gépek amik többféle kapszulával kompatibilisek, de a tartósságuk, a főzött ital minősége változó.Szerintem ha csak kávé kell akkor Nespresso. Ha tejes is, akkor kell mellé egy french press meg egy mikró, vagy valami tejhabosító.
-
kmarci25
veterán
Ahogy fentebb is írta Retep leginkább az eredeti Nespresso kapszulákat kéne preferálnod, azok meg egységáron mennek a Nespresso boltokban (ők butique-nak hívják, eltartott kisujjal). A legtöbb utángyártott kerülendő, ami még jó volt az a L'Or, meg biztos a kispörkölőik, de azokat nem kóstoltam. De pl. A Starbucks egy kalap sz@r pl.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#85578752
törölt tag
James Hoffmann tesztelt alap kapszulákat itt, a három legjobbnak ítélt az Ethiopia, Colombia, és a Tokyo. Ezek eléggé alap kávék de megbízhatóan finomak. Jó volt még a Ristretto Decaf, ami jobb volt mint a sima Ristretto, a Zimbabwe és Shanghai típusok is érdekesek voltak, a többi nem igazán, de ugye ezek csak az alap kávék, mindig rengeteg féle idénykávé van a Nespressonál és tényleg érdemes kísérletezni a kispörkölőkkel mert azok mindig kalandot hoznak az ízekbe, frissességük miatt.
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
Attól függ, mikori pörkölés. 2-3 héttel a pörkölés után már beteszem.
Nem bírom annyira a palit, de ez egy érdekes videó tőle a témában.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Hát, az AVX-nek 58mm-es a szűrőtartója, így kb minden (is) kapható hozzá, de a Dedicanak az 51-es mérete is nagyon népszerű, így ahhoz is sok mindent kapni. Szerintem nagyon sok múlik a személyes benyomásokon, azon hogy milyen használni. Mikor gépet kerestem én is a Dedica-t néztem, rendeltem is egyet emagon (újracsomagoltat, a gép jó állapotban volt, látszott hogy használt, de 40-ért jó deal volt, lett volna), de 1,5 hét használat után rájöttem, hogy ez nem az én gépem. Egész egyszerűen nem szerettem használni, azóta sem értem miért.
Nyilván, ha úgy alakul, akkor ez nem egy szép eljárás a webshopokkal szemben, de én épp ezért vettem az újracsomagoltat."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest