Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Full-size AT form factor gépház restaurálása.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Edifier R1600T III 2.0 Aktív hangfal
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz pető bá' #3391 üzenetére
Szerintem hagyd ki a GVX242 lépcsőfokot( nem véletlen adja el az ismerős) inkább egy normálisabb kézi vagy ha elektromos kell akkor az alap Graef. Ez túlteljesíti jelenleg a brikka igényét de lesz egy jó alapod amihez ha kedved tartja léphetsz feljebb is a későbbiekben ,mert nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
A delonghi géphez venném először a darálót de csak szemessel etetném már ez is nagy előre lépés a téglakávé/kávédaráló jelenlegi felálláson és későbbiekben vadásznék hozzá egy presszógépet ha lesz rá való.[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz pető bá' #3393 üzenetére
Élből én is azt mondtam volna, mint dugesz77 és konkrétan a Graef 702-t mondanám. Egy kicsit utánaolvastam, már csak azért is, mert nálam is hosszú évek óta van egy gvx2 (régen kotyogóshoz használtam, utána olyan kávé őrlésére, amit nem akartam a Graef-be tenni...) Így legalább rájöttem, hogy ez tényleg őrlő, nem daráló
Amikor vettem és amíg használtam, teljesen fogalmatlan voltam kávé témában, igazi véleményt nem tudok róla mondani (annyit viszont nyertem, hogy így kísérletképpen kipróbálom majd filterre összehasonlítva a kézi Harioval)
TLDR: Brikkát javaslom, a Krups-ot csak akkor, ha fillérekért megkapod, különben Graef 702 vagy 800; esetleg kéziben Hario Mini Mill. -
soldier2
őstag
válasz pető bá' #3391 üzenetére
Volt Brikkám egy DeLonghi kg 79 őrlővel, az kb a gvx2 szintje. Ha belefér a Graef akkor ok, ha nem vedd meg a gvx-et, a kotyesz mellé kezdésnek jó (ha jó áron jutsz hozzá csak akkor, szinte eladhatatlan használtan). Csak próbálj ki vele drágább, friss kávékat is (Kapucziner, AVX, Pallyotz). Más élmény, nekem nagyon ízlik Brikkával a világosabb pörkölés is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz pető bá' #3397 üzenetére
Szia szép napot.
Boldog Új évet.
Én is azt akartam írni mint a többiek. De látom már továbblépnél. A brikkával tényleg nem lettél volna előrébb.
Milyen géped van?
A friss jobb kávé, a daráló már nagyon sokat fog javítani.
Még az fontos hogyha nyomásfokozó kar vagy szűrő van hozzá akkor azt lecserélni egy simára. esetleg még megprobálhatod a pogácsa tetején aeropress papirszűrövel akkor biztos nem veri szét a pogácsát de ez már finomhangolás.
Tanulj meg jól darálni/tömöríteni, és keress hozzá valami friss pöris kávét. Mindenképpen jobb végeredményt kapsz nem is feltétlen lényegesen drágábban. Abból a gépből is ki lehet hozni finom italt valószinüleg, csak ki kell ismerni. 🤔😉[ Szerkesztve ]
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz pető bá' #3401 üzenetére
Erre gondoltam. Jó ez kezdeni. Ahogy írták is nem sok mozgásteret ad de ha kiismered, megtalálálod hozzá a jó kávét(tipus/pörkölési szint) , és veszel valami őrlőt már Nagyon nagyot lépsz és legalább tudod hogy nem pörkölt árpát iszol.
Ezt tényleg nem nagyon érdemes lecserélni, (egy szivattyús alapgép nyomásfokozóval) gaggia baby/classic alatt. De az alapelveket, daráló beállítást ezen is meg lehet érteni.[ Szerkesztve ]
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz pető bá' #3419 üzenetére
Igen ez a szűrő az olcsó gyenge előre darált kávéhoz kell. Egy sima szűrővel az előre darált kávé túl gyorsan lefut. Felhabosítja a kávét és csinál valami crema szerűséget a nyimásfokozó.
Ha te darálod a kávét és beállítod az örlés finomságot akkor csak ágy sima szűrő kell. -
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz pető bá' #3441 üzenetére
Szerintem is, egy próbát mindenképp megér. Néztem elég sok videó van erről a kis gépről. Valószínűleg jobb egy sima szűrő de ha ki van szedve a nyomásfokozó akkor már megvalósulhat az alapelv.
A kávépogácsa tartja vissza a nyomást, (ezért nélkülözhetetlen a daráló álítása). Szerintem simán rá lehet érezni erre a kis gépre is.
Ha jó a szemcse méret, a tömörítés, a súly (ezzel a pogácsa vastagság) és tálálsz hozzá egy olyan kávét ami nem túl hisztis a hőre és ízlik.
Akár még is érkeztél😉.
Onnantól kezdve csak kávéra kell költeni.
(Csak az a baj hogy kevesen tudunk itt megállni )[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz pető bá' #3444 üzenetére
mennyit gondolsz adni 1kg kávéért? egy biztos legyen friss pörkölés 1-2hó, meg itt azért a túl világos pöri nem nyerő. a kapuzinernél van a velencei gondolások 1kg 4400ft. vagy ha van a közeledben metró,van a rioba több féle. ezeknél meg kell nézni a dátumot. nekem ez savas volt,pedig ez már sötét pöri. ha pesti vagy,ott van paljoc. bár ez már felsőkategóriás de a get-up 6000-ért ebbe e masinába kipróbálható lenne. azt ha evvel nem jön az eredmény,akkor váltsál gépet
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz pető bá' #3444 üzenetére
Szerintem inkább elsőre rendelj különböző pörkölöktől forgalmazoktol 150-250-500g-ból több félét közepesen sötét vagy sötét pörikből amihez nem kell sok hő esetleg robusztásabb keverék ahogy a többiek is irták de bármit kipróbálhatsz. Én inkább arra mennék hogy ingyenes szállitás esetleg összejöjjön. Be a fagyasztóba és minden héten kivennék egy két újat. Nagy valami közeli beszerzési forrás, kávézóban ahol ízlik a kávé.
Ha meg van az a kávé ami tetszik és aszt mondod hogy ez neked ennyit megér. Akkor kezdj eszközöket venni és finomítani. A nyomáscsökkentő nélküli 1-es 2-es szűrő segít megismételhetővé tenni az adagokat valoszinüleg itt is jobb lessz a 2-es. A naked karnál meg nem keveredik a kávé szépen látod a lefolyást, és megtanít tamperelni mert ha nem jól csinálod fröcsköl, spricel, féloldalas lesz, lehet takarítani/anyázni
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #3454 üzenetére
Majd' egy éves baszódás eredményeként én most 25 dekát bontok és adagonként van lefagyasztva, azonnal.
Fekete olasz mag talán nem annyira kényes, de ezt is az eredeti aromazárt zacsiban fagyasztanám és csak készítéshez venném elő a lehető legrövidebb időre. Visszazáráskor kinyomva belőle a levegőt. Két hétre biztosan nem hagyom elöl, úgy megdöglik, mint a sicc."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz pető bá' #3495 üzenetére
minden kosárnak megvan az optimális súlyadagja. túl sok vagy kevés se jó. gaggiánál mi ezt úgy szoktuk,hogy a letamperolt kávéra rakunk egy százast. azt felrakod a kart,majd leveszed.ha enyhe a nyomat,akkor jó.ha nagyon benyomja sok,ha nem látszik a nyomat kevés a kávé. nem tudom milyen géped van,de gondolom itt is működne.
-
iatti
aktív tag
válasz pető bá' #3497 üzenetére
meg egy tizedgrammos mérleg is kell majd. mert 1g-al több vagy kevesebb már nem kevés ha állandó a súly,meg próbálj egyenletesen meg nagyjából egy nyomóerővel tamperolni. utána már csak a darálóval kell belőni a szemcseméretet. meg a graefeket szokták pofozni,hogy kiadja amit beleraktak. na meg friss kávé!!!
-
őstag
válasz pető bá' #3499 üzenetére
visszatérve kicsit a tárolásra - igazatok lett természetesen..
kb 0,5kg-t hagytam meg frissen (kicsit kevesebb mint felét szobahőmérsékleten, a maradékot csak hűtőbe tettem, légmentesen zárva), ugyanennyit fagyasztottam le.. így ~2 hét után nem tudom másra fogni, semmi nem változott (őrlőállás, mennyiség, víz, előmelegítés stb.), de a végeredmény.. hát szar próbáltam finomítani a paramétereken, de nem lett jobb..
szerencsére nem sok maradt, mert elég sokat lefőztem (átlag napi 3-4), kíváncsi leszek, hogy a fagyasztóban levő milyen eredményt produkál..szoktátok hagyni "kiengedni", vagy mehet akár egyből fagyasztva az őrlőbe? ebből már nyilván csak 1-2 adagnyit vennék ki minden nap, tanulva a korábbiakból
egyébként viszonylag hamar találtam egy optimálisnak tűnő kombinációt, amivel időre-arányra-állagra szerintem egész jó eredményt sikerült elérni.. jól nézett ki, szépen folyott le. de lehet, hogy ez a Pellini N82 Vivace nem az az ízvilág amit kerestem.. szerintem volt pár alkalom, amikor érezhetően jól sikerült, viszont akkor is kicsit savasnak éreztem.. de lehet, hogy még az ízlésemnek kell picit (sokat) adaptálódni a kávékhoz
ami maradt azt meg lefőzöm propelleres darálóval szétcsapva nyomásszabályozós szűrőn"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #3543 üzenetére
Nem kell felengedni hagyni, extrém gyorsan megy tönkre fagyasztás után. Esetleg pici vizezés és sutty az őrlőbe.
Nekem két hónapot állt a kb. 10 fokos lépcsőházi szekrényben eredeti szelepes csomagolásban plusz két nejlonzacsiban egy velencei gondolás
és hát megdöglött eléggé. Pedig ez nem volt felbontva."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz pető bá' #3543 üzenetére
Darálhatod fahyasztva is vagy kiolvasztva, de más őrlőállítás kell (a fagyasztott nálam jobban töltődik statikusan, de 1-2 csepp víz megoldja). És ne olvassz ki 1-2 napinál többet, gyorsan megy tönkre.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz pető bá' #3570 üzenetére
De, az is. Csak azert csorgatok at vizet, hogy ne rogton hideg viz jojjon a kazanba, es elobb kapcsolja a termosztatot. A vizet engedek a kosarba az eloaztatast jelenti, nemelyik orlemenynek jot tesz - ki kell kiserletezni.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
nagyúr
-
őstag
válasz pető bá' #3570 üzenetére
na, jönnék egy kis update-tel
(DeLonghi EC 153, aliról naked filter+kar, Graef CM81, jelenleg leginkább Velencei gondolás kávé)a hőmérséklettel van a legnagyobb bajom jelenleg.. korábban írtam, hogy akár 10-20 perccel a főzés előtt be szoktam kapcsolni a gépet, viszont idő közben rá kellett jönnöm, hogy ez problémát is okoz.
3-4 kávé lefőzése után már kb egy órája ment folyamatosan a gép (elbeszélgettünk), és nem nagyon találtam olyan fázist, amikor ne gőzt nyomott volna ki.. és minél tovább melegszik, annál fokozottabb ez a hatás, és egyre égettebb a végeredmény is..Aztán elkezdtem vizsgálni a jelenséget: az első (!) zöld lámpa után egyből bekapcsolva gőzt nyom. Kb 2p15s várakozás kell a zöld jelzés után, hogy csak víz jöjjön, de innen már nagyon kevés kell, hogy visszakapcsoljon és fűtsön..
nyilván nem várok nagy csodát, azért próbáltam kimérni, hogy hol lehet viszonylag stabil paraméterekkel próbálkozni, mert nagyon nagy szórás volt ízben. Viszont ez a 2.15 eddig jónak tűnik - ízre legalábbis..
A másik kérdés:
korábban linkeltetek egy videót egy ilyen gépről, ahol kb 45s volt amíg lejött a kívánt mennyiség. persze attól függ, honnan számolunk - ha az első csepp pohárba érkezésétől, akkor kb 25-30 sec.. érdemes így számolni? aztán nemsokára jövök egy videóval is, nagyon csendes a topikA harmadik kérdés:
érdemes a vízzel foglalkozni? nem tudok/akarok víztisztítót meg kancsót, milyen opcióim vannak?"... and I hope you have a great day!"
-
viktorhu
veterán
válasz pető bá' #3807 üzenetére
Ha szabványos 25 mililiteres espresso készül, akkor nincs ilyen gond, gyakorlatilag egyben iszod meg az egészet Én is minden nélkül iszom a presszókávét, mert a saját olaja elég krémessé teszi.
Az édes tejes megoldások teljesen más italt adnak, az inkább a nass mint a kávé kategória.
-
-
looser
addikt
válasz pető bá' #4085 üzenetére
Gratulálok a szetthez! Annakidején nagyon sokáig kerestem a nagyobb szűrőt az EC155-höz (elméletileg a La Pavoni 51mm-es jó hozzá), normális tampert, de nem találtam. Csak a tamper lett volna, de a nagyobb szűrő lett volna érdekes. Eleinte Hario Minivel toltam, az elég izzasztó tud lenni egy duplánál (1-2 perc ). De ezt igazán jó látni, hogy van hozzá normális kiegészítő.
Pohárból én is az Alihoz fordultam, négy darabot vettem ebből.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
flash-
veterán
válasz pető bá' #4669 üzenetére
Köszönöm a segítséget! :)
Emeltem a hőfokot a kávéfőzőben maxra illetve elotte 2* átengedtem a vizet szűrők nelkul, hát most se olyan savanyú már viszont eddig olyan sűrű kásás kávét főzött a gép(ami talán a klasszikus kávé jelleg?) , most hogy emeltem a hőfokot, pedig ellenkezőleg, olyan filteres tea szerű lett
Kávédaráló téma érdekel egy ideje, ez a graef számomra elérhető is ami az árat illeti, ahogy nézem egyből a kávékar szűrőbe darálja, ennek van hátránya?
Es pontosan melyik Graef darálót? -
looser
addikt
válasz pető bá' #4669 üzenetére
Ez a srác egy zseni. Nekem már az is szimpatikus, hogy aki őszinte rajongója a kávézásnak, megpróbálja a legjobbat kihozni a felszerelésből. Ugyanezt látom fotózásnál is, amikor ismert fotósok csak azért, hogy megmutassák, egy egyszerű géppel vagy mobillal mit meg lehet csinálni, készítenek erről egy videót. Gondolom több területen is megvan ez a hozzáállás, ahol nincs fikázás, csak arra összpontosít, hogy te a felszereléseddel az adott területet hogyan tudod legjobban megoldani. Őszinte, egyenes, szerethető tulajdonság
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
senior tag
válasz pető bá' #4683 üzenetére
Bizony, vagy csak víz nélkül járatni egy keveset. Mint ahogy írja is Fragola a honlapján. [link]
De nehogy azt a bekarikázott kupakot akard letekerni, az általad linkelt ház. szerint, az forrasztva van, alul van az oldható kötés[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz pető bá' #4685 üzenetére
Alapvetően igen, így lehet, de nekem volt már olyan, hogy egyik sem oldotta meg a problémát, mert a manométer kapilláris csöve telt meg és abból viszont gázlámpával kellett kiforralni a vizet úgy, hogy ki kellett szerelni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
looser
addikt
válasz pető bá' #4713 üzenetére
Akkor esetleg egy Iberital Challenge :-) Tőlem nemrég vették meg, magam 30-ért vettem 5 éve használtan, akkoriban a CM702 újonnan is kb. ennyi volt, de az, hogy negyed, nyolcad fordulatokat állított az ember és máris javult a lefolyás, az fantasztikus érzés Nincs túl sok tapasztalatom, egy Hario Minivel kezdtem, utána jött az IC és most a Vario. Szóval én szívem szerint egy minél több fokozatban állítható őrlőt javasolnék, amit kinéztél szerintem nagy ugrás lesz, de ha teheted, inkább nézz egy tárcsás használtat, a hc topicban biztosan tudnak ajánlani. Itt mindenképpen nézz körül, ha esetleg mégsem a Graefet vennéd. Hajrá
(#4712) Silent77: akkor benne lennék egy 3(+X)x1kg-os rendelésben, ha lesz még ember
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #4758 üzenetére
Egy-két hét állás, főleg a világos pöriknek hosszabb. Szelepes zacsiban jó helyen van, pihenés után lehet fagyasztani, de csak adagonként szétporciózva.
Én meguntam azt is, most gyári szelepesben ül a hűtőben, úgyis elfogy egy hét alatt a 250g. Ha hosszabban kellene tárolni mint 2-3 hét, akkor tuti fagyasztom."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #4760 üzenetére
Ha nem vársz akkor is menni fog, csak adott esetben elég vad végeredmény születhet a babokban lévő sok CO² miatt.
Viiktor@ dupla kosárban szimpla adag nem lesz jó, nem arra találták ki. A 9 bar sincs kőbe vésve. Sötét, robusztás blendhez persze nem árt. Ha nem lehet elérni, akkor vagy a kv döglött, vagy az őrlés finomságán kell állítani.
Az elkészült kv kinézete nagyjából mind1, esztétikailag érdekes. A tigriscsíkos krém is, ha ezért le is lőnek a többiek.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz pető bá' #4950 üzenetére
"including froth" / "compresa la crema"
A 25 ml-ben a crema is benne van.
Porzione di caffè macinato necessaria 7 g ± 0,5
Temperatura dell’acqua uscita gruppo 88°C ± 2°C
Temperatura bevanda in tazza 67°C ± 3°C
Pressione di immissione dell’acqua 9 bar ± 1
Tempo di percolazione 25 secondi ± 5 secondi
Viscosità a 45°C > 1,5 mPa s
Lipidi totali > 2 mg/ml
Caffeina < 100 mg/tazzina
Millilitri in tazza (compresa la crema) 25 ml ± 2,5[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz pető bá' #5086 üzenetére
[link] Ebben a listában tudsz keresgetni, valamint a HC csoportban is vannak hsz-ek, amiben sorolnak fel pörkölőket. Ha a határt eltolod 12k/kg-ra, akkor jobban kinyílnak a lehetőségek. De olvasgatva a híreket, lassan elkezdenek emelkedni az árak.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #5086 üzenetére
Néha feljebb kell engedni az árhatárt, főleg az "érdekesebb" kv-k feljebb vannak (kivéve akció, de az nem számít). Ráadásul világszerte ronda áremelkedés van kilátásban, hosszabb távra
Pallyotzot ajánlom szívesen; nem elszabadult árakkal dolgozik és tart klasszik ill. SO/specialty vonalat is, pörkölésben nagyon szép és a fajtának megfelelő intenzitás (Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani).
Pacificaffe általában jó, de érdemes szem előtt tartani, hogy nitrogénnel tárolják a kv-t. Nekem extra gyorsan döglöttek meg, mélyhűtve is."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Dorian
félisten
válasz pető bá' #5136 üzenetére
A tököm tele van az egésszel.
Most kipróbáltam a 4. helyett 3. őrléssel. 35mp alatt is csak gyűszűnyi mennyiségű (18,5g) keserű maró ihatatlan cucc jött ki.
Ok, akkor visszaállok 4. őrlésre. 35mp alatt ugyanaz a szar, csak minimálisan több mennyiség.
Harmadik próbálkozásra ugyanúgy 4. őrléssel 25 mp alatt lejött 45g, mondom tök jó. Ez meg savanyú volt.
Kezd nagyon elegem lenni ebből az egészből. Talán túl erősen tamperolom?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen