Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• emvy

félisten

válasz #39560925 #31361 üzenetére

> Akkor van jól megoldva a munkaszervezés a cégnél, ha senki se válik kritikussá, nemde? [...] Ergo, ha valaki jól működő cégnél van és értelmes munkát végzett, simán el lehet engedni, mert könnyen helyettesíthető lesz.

Hm, mondjuk ugy, hogy akkor, ha senki sem potolhatatlan, de stimmel, amit mondasz; en nem arra gondolok, hogy 'ne engedjuk el, mert minden osszeomlik', hanem hogy 'ne engedjuk el, mert nem egyszeru hasonloan jot talalni'.

> Persze lehetnek kivételek, néha-néha látni olyan 10x developereket akik valóban god level productivityvel nyomják, de az ilyen mennyire gyakori?

Nezzuk ezt a masik oldalrol a gondolatkiserlet kedveert -- szerintem ahogy minden mas szakmaban is, az IT-ben is az emberek nagy resze nem igazan csinal semmi hasznosat :DDD, de hogy pontosabban fogalmazzak: en hiszek a Price torvenyben, miszerint:

"Price’s law says that 50% of the work is done by the square root of the total number of people who participate in the work."

Ha maradunk ennel a szamnal (ami nyilvan nem tul tudomanyos, de anekdotak alapjan kb. stimmel), akkor mondjuk 100 egysegnyi kimenetet termelo 100 fos ceg eseten az emberek atlag termelekenysege 1 egyseg/fo, de van 10 ember, akinek a termelekenysege 5, es 90, akinek ~0.55. Mivel nem tudunk jol felveteliztetni/szu"rni (senki nem tud az iparban), ezert az 1-et fizetjuk ki egy ismeretlen embernek, aztan vagy 0.55-ot kapunk, vagy 5-ot.
    Ha 5-ot kapunk, akkor orulunk, es emelgetjuk a fizeteset. Ha 0.55-ot, akkor meg cegtol es rendelkezesre allo penztol fuggoen vagy kirakjuk, vagy 'elfer az ott'. Mivel a teljesitmenymeres is szar ebben az iparagban, illetve a menedzserek sajat magukat a direct reportok szamaval merik, ezert inkabb 'elfer az ott'.

(Most lehet, h csak tul sok sort ittam, de tenyleg ugy erzem, h megvilagosodtam en is :DDD)

Ja, es a Price's Law skalafuggetlen, tehat nem szegyen az 'also' felebe esni a dolgozoknak, mert 10000 emberbol 100 a kritikus, 10-bol meg 3.

Új hozzászólás Aktív témák