- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
Láma kérdés: ez jó nekem X230-hoz?
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje X260-X270-es használt notikat keresgélek.
Most lenne egy aminek két helyen is repedése van a palmresten.
Az lenne a kérdésem, hogy ez csak esztétikai hiba, vagy más problémát is okozhat-e hosszútávon?
Meg szabad-e venni Ilyen hibával, ha amúgy nem zavar a szépséghibája?
[kép]
Köszi előre is a segítséget! -
válasz
azbest #115193 üzenetére
Ja, nekem ezért inkább fizikai telók a tesztcuccok, bár a RAM még elbírná...
"Nameg a nagyobb rendszereknél nem a helyi gépen fut a környzetet,"
Hát... nekem sem(Jó dolog az X forward
)
Dell Vostro->ilyen korlátozás, WTF
"Csak plusz utasításkészlet kapcsán és multimédiás dolgokban voltak jobbak."
Meg fogyasztásban. Az is fontosch. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115192 üzenetére
Ha ilyesmikben gondolkozol, én ránéznék X13/T14/T14s G1-ekre is AMD-vel. Ha belefér a keretbe, azok is igen jók lettek szvsz. Nekem egy 4650U-s T14 most a fő gépem, Linux és Windows alatt is jól működik, teljesen elégedett vagyok vele, bár nyilván lényegesen drágább, mint pl. egy T480s.
#115193 azbest : Rossz az összehasonlítás.
Javítottam: [link] .
-
azbest
félisten
Androidos fejlesztésnél már határeset volt, de csak mert virtualizált telefonokkal toltam, azokkal meg gyorsan elfogy a 16GB ram. Gondolkodtam anno a w530-ason is a 32GB ram miatt, de végül maradtam ennél. Az utóbbi években meg nem mobilfejlesztést tolok, bőven jó a gép a mostani feladatokra. Lokális fordítás nem vészes, amúgy sem optimalizált több szálra a buildrendszer ennél most (legacy projektek). Nameg a nagyobb rendszereknél nem a helyi gépen fut a környzetet, max próba buildet csinálok lokálban. Remote debugginggal nézem a távoli környzeteket, jobb esetben jobok készítik a buildeket és környezeteket a szervereken.
A munkahelyi dell vostroktól meg nem vagyok elragadtatva (se dokkolás, se több monitor, fhd-re korlátozott hdmi)
De amúgy az tényleg durva, hogy 10 éves lesz lassan a gép és még teljesen jó. Látszik, hogy évekig nem volt igazi teljesítménynövekedés nyers cpu erőben. Csak plusz utasításkészlet kapcsán és multimédiás dolgokban voltak jobbak. Talán 10-11 generációnál kezdenek már elhúzni tényleg. Szóval még 1-2 év talán benne van, hátha kijön valami jó gép.
-
-
válasz
azbest #115185 üzenetére
Nekem is ilyen miatt kapcsolt le az i5. Nyáron, 30 fokban. Nem lepett meg. utána kitakarítottam a hűtőt... volt benne cucc rendesen
Nekem is inkább az a para, hogy _amúgy_ lesz baja, de az előjönne a 35W i5-tel is. Csodák nincsenek... De pl. az enyém keveset van mozgatva, stb., szóval ebben előnye van azokkal szemben, amiket ütöttek-vágtak.
"Ramokkal kapcsolatban nincs sok tapasztalatom."
Na nekem van4GB-al vettem a gépet, ment bele akármi, ami éppen volt, és nagyobb kapacitású volt. Semmivel nem volt baja, ez már nem olyan, mint az első generáció, ami válogatós volt.
@HSM : OK, de a 35W azonos feszültségen ugyanannyi áram -> ha az egyik procit elbírja a tápkör, akkor a másikat is...
@Donjohnson : Minden volt
Nem hajlandó
@Francia91 : BIOS szinten is van balanced, performance, stb. beállítás.
@azbest : Fejlesztőként ilyen régi géppel elég meredek
(Jó, az Android fejlesztőkörnyezet nekem is egy AMD A8-on van virtualizálva, de én nem programozásból élek.. ) De a hűtőtakarítás tényleg csodát tesz.
-
azbest
félisten
válasz
Francia91 #115188 üzenetére
lehet beállítás kérdése is. A t430-on is van olyan beállítás, amikor alapból throttlingol. Valakivel régebben beszélgettünk róla ott, hogy az ő gépe mindig throttlingol. Akkor reprodukáltam a beállítást mindkét gépemen.
A i7-2720QM és i7-3720QM is 100 fokig mehet az intel oldala szerint. Persze csendesebb, balaced módú beállítás mellett lehet visszafogja. Vagy a gyártó a hűtésében kevésbé bízik és nem meri felengedni annyira, mert ha sikerült túllőnie a 105 fokon, akkor kikapcsol a gép.
Más genereációs, más fajta procinál persze mások lehetnek a határok, a proci adatlapján rajta van.Mivel programozó vagyok, ezért volt már alkalmam sokféle terheléssel használni a gépet. Volt olyan, hogy midnen szálon maxon tolta a buildet. Na az gyorsan kihozta a 100 fokot
de ez a dolga. Vagy 2-3 évig nem takarítottam ki külső fujkáláson kívül a gépet és akkor utána egy rendes hűtő takarítás érezhetően visszahozta a teljesítményt. Ha eltömődnek a szösszel a hűtők belül, akkor hamar jön a 100 fok. Még mindig elég jó teljesítményű a 4 magos proci sok mindenre. Én azzal súlyosbítom ,hogy 4k kijező is van rákötve, meg amúgy is 2-3 fhd monitorral is használtam. Ott az intel gpu kicsit már betonban sétál.
-
Francia91
veterán
válasz
azbest #115185 üzenetére
Szerintem az adott noti BIOS-ától is függ, hogy mikor kezd el throttling-olni a proci. Nekem egy Dell Precision M6600-asom volt korábban, abban volt egy i7-2720QM, mikor hozzám került, újrapasztázással kezdtem, de először megnéztem a jelenlegi hőfokokat. 85 fokig tartotta a Boost órajalet (3.0 GHz), majd 91 foknál már 2.0 GHz volt az órajele (alapórajel 2,2 GHz).
/Újrapasztázás után Boost órajellel sem ment 83 fok fölé több órás renderelést követően sem./
Ugyanez a proci az EliteBook 8560W-mben még 98 fokon is a 3.0 GHz-es órajelen pörgette magát...
Vagy ez nem az adott gyártó BIOS beállítása? Csak kérdezem, mindössze erre gyanakszom -
donjohnson
addikt
nekem pedig működik. már a sokadik thinkpad-emet így használom az engedélyezett "power on with AC attach" funkcióval. benyomom a kapcsolós elosztót az asztal alatt (amibe a töltő van dugva) és elindul a gép.
próbáltad alaphelyzetbe állítani a bios-t vagy esetleg update-elni a bios-t? -
HSM
félisten
Sokkal torkosabb. Nekünk az egyik lassabb i5 volt benne, a közelében nem járt a 35W-nak szénné terhelve sem. Az i7-nél, főleg a négymagossal nem nagy tudomány kimaxolni a 35W-ot, így a hűtést.
#115184 hcl: Érdekes, az enyémben annak idején működött, igaz, abban volt akku, nem tudom, ennek van-e jelentősége a kérdésben.
-
azbest
félisten
Mit jelent a megsülés? Fel tud menni 100 fokra és throttlingolni, de sok notinál ez alap. Ezek a procik 100 fokig mehetnek, akkor kezd throttlingolni és ha valami miatt a 105 fokot elérné, akkor lekapcsolja a hővédelem. Utóbbira csak akkor volt nálam példa, amikor linux alatt bugos kernel verzió volt fenn és az nem tudta a throttlingot rendesen szabályozni (hw throttlingra váltva ott is jól ment, de évek óta alapból is jól megy). Persze érdemes jobban figyelni a hűtő tisztaságára, hogy ne legyen full eltömődve kosszal.
i7-3720QM (45w) és i7-3612qm (35w) mellett azt tudom mondani, hogy érdemesebb az erősebbet tenni bele. Lehet hamarabb felmegy 100 fokra, de a magasabb alapórajel és a magasabb turbó miatt pörgősebb. Persze ezek nekem intel grafikásak, ha dedikált gpu lenne mellette, az probléma lenne a fogyasztás és hőtermelés miatt. 90w táp kell a 4 magoshoz, nem tölt bekapcsolt gépnél a 65wos. 6 éve hajtom az egyiket a 45w-os procival.
Ezeknél a gépeknél már inkább az lehet kockázati tényező, hogy már közel 10 évesek. Előfordulhat, hogy elfárad bennük valami elektronika. Bár nekem szinte folyamatosan megy a noti, napi 22 órát simán, csak utazás közben pihen (alszik).
Ramokkal kapcsolatban nincs sok tapasztalatom. A thinkpadekben általában hynix / sk hynix volt és azokkal is bővítettem. Nem volt velük gond. Ha nagyon más kapacitású, nagyon más kiosztású (kevés chipes, sok chipes vegyesen), L-es ram normállal keverve lehet okozhat bonyodalmakat.
#115186 HSM
az intel utility szerint a 35w-os turbókor rövid időre fel tud harapni 45w környékéig. Az alapból 45ös meg 55 körülig. -
válasz
donjohnson #115175 üzenetére
Itt a T410 alapú home szerver... Ott a BIOS-ban a "Power on on AC" (kb. ez). Nem csinál semmit
(Nincs benne akku, és pont jó lenne, ha áramszünet után elindulna
)
-
Hello,
T430 i7 átalakítás.
Mennyire valid az a pletyka, hogy az i7-től megsülhet a gép?
(Nekem helyből furcsa, hiszen 35W-os az is, mint az i5... )Illetve : non-branded RAM-októl lehetnek rejtélyes kék halálok úgy, hogy a memtest nem jelez hibát?
Haver parázik mindenfelé ezekkel... -
animatrix11
őstag
válasz
donjohnson #115180 üzenetére
az nem lényeg van olyan, hogy elforgatás gátló, az egyik szürke nem lehet kapcsolni, a másikon meg mindegy, hogy ki vagy be van kapcsolva
-
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #115092 üzenetére
Utángyártott (német ebayről vett) t61 akku produkált nekem ilyet. Gyagyi a bennük lévő elektronika, nem figyeli a töltés szintet amiko nincs aktív akku töltés vagy merítés. Állásában, tápra dugva nem érzékelte hogy lassan önkisül az akku, így sosem töltött rá. Ha töltőre dugáskor még a töltési határérték felett volt, azon az értéken is maradt végig. Na az meg tudott lepni párszor ezzel, hogy úgy vettem le a dokkról, hogy majdnem tele az elektrinika szerint, aztán meg ölben pár perc alatt bezuhant. Újratöltve megint megvolt a teljes kapacitás. Szóval az elektronikája volt gagyi. Később hosszabb időn át nem használtam a gépet, miután már újabbra váltottam, így önkisüléssel el is távozott a vadászmezőkre. Az egyik meghalt cellás gyári t61 akkut félretettem, hogy talán egyszer cellacserével feltámasztom - azoknál még életre lehet triggerelni az elektronikát miután megszakadt az áram. Alapból a gyári elektronika letiltja magát, ha egyszer megszakad az áramellátása.
A nyomorult gyári akku két nappal azután halt le, miután belinketlem ide egy kiárusítós olcsó greencellt
Persze addigra már nem volt.
De jó is, hogy előkerült a téma, mert az egyik régi, fél kapacitású gyári t430 akkum már régen volt gépben.... most bedobtam, mert ez is önkisült már, szerencsére még nem a halálba.
A jó, gyári akkuk nekem jól kezelték a dokkolóban dekkolást is. Régen a két t61 volt úgy, hogy egyik majdnem mindig a dokkolón volt, a egyiket meg naponta levettem altatásban iroda és otthon közti utakra. Az utóbbi években meg két t430-cal csinálom ezt.
-
donjohnson
addikt
válasz
animatrix11 #115179 üzenetére
windows 10-ben van tablet nézet, ha gyári win van rajta.
az óra mellett a wifi kapcsoló környékén szokott lenni egy portrait vagy landscape lockoló kapcsoló (mint telefonoknál). az nincs benyomva véletlenül? -
animatrix11
őstag
Sziasztok!
yogánál találkozott valaki olyan problémával, hogy nem működik az auto elforgatás?
a neten fellelhető megoldásokat kipróbáltam nem működnek (driver frissítés, regedit, services stb) tud valaki rá megoldást?
Köszi! -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Dhampir #115176 üzenetére
> Ubuntu Linux alatt a wifi kapcsoló gomb kérdését
> és végül az üresen álló F9 billentyűt választottam ki.ubuntu 20.04 + T480s -nél
az oprendszer kezeli a billenyüzetnek megfelelő feliratotfn+f8 = repülőgép üzemmód be / ki - ami lényegében a wifit ki bekapcsolja.
fn+f10 = bluetooth -ki-beAmúgy a Thinkpad-et linuxos körökben eléggé preferálják,
és emiatt (is) az átlagnál kevesebb probléma van a linux-al. -
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #115168 üzenetére
Közreadom, hátha más felhasználó is belefut ilyesmibe és éppen Linuxot futtat:
CPT.Pirk fórumtársunk tippjét követve az itt leírt scripttel sikeresen megoldottam Ubuntu Linux alatt a wifi kapcsoló gomb kérdését és végül az üresen álló F9 billentyűt választottam ki.
Úgy vettem észre, hogy a Bluetooth-t nem vezérli, csak a wifit.
-
barnam_
nagyúr
válasz
batyuska100 #115173 üzenetére
Üdv,
Megnéztem, nálam 3.25-ös verziójú BIOS van, én sem találok ilyen beállítást.
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
T400-nál már volt olyan lehetőség hogy áram alá helyezve egyből bekapcsoljon? Nem találok Power when AC attached beállítást a biosban.
-
Francia91
veterán
válasz
Dhampir #115170 üzenetére
Én pár éve Precision-okra vagyok ráállva, aránylag követem a dolgokat, a cégnél is 2 évente vannak váltva a Precision laptopok (a 15,6"-osok, 75-ös széria).
A 7530-asainkon és 7540-eseinken még volt WIFI kapcsoló másodlagos funkciója az Home gombnak, a 7560-asokon nincs már ilyen, tehát ott csak szoftveresen tudod ki-be kapcsolni. Inspiron, Latitude, Vostro és XPS számomra ismeretlen, csak Precision, így a többiről nem tudok nyilatkozni.
Engem meg még elég jól kiszolgál fullos M4800-as -
Dhampir
félisten
válasz
FoxiestFox #115169 üzenetére
Értem, köszönöm a visszajelzést.
-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Sejtésem alapján nem csak ThinkPad-ekkel foglalkoztok, ezért feltenném itt is azt a kérdést, hogy valóban jól vettem-e észre, hogy a jelenleg kapható Dell notebookok (Inspiron, Vostro, Latitude, G15, - a mostani XPS-t és Precision-t nem néztem -) billentyűzete már egyáltalán nem tartalmazza a Wi-Fi be- és kikapcsolásának lehetőségét és mindez csak a szoftver felületén történő kattintásokkal oldható meg?
Most nem is a teljesen elkülönített hardveres gombra vagy pöcökre gondoltam, hanem például az Fn + PrtScr vagy egy másik funkcióbillentyűzeten megadott lehetőségre, amit a korábbiakban még egy kis piktogram is jelölt.
-
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #115166 üzenetére
NTLite-vel akár töröheted véglegesen is
De nem gondoltam ennyi időt elfecsérelni rá, most nagyon jól műxik.
Hány user használhatja úgy hogy azt hiszi minden oké, közben meg egy bughalmaz van a gépén. -
-
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #115164 üzenetére
Rendszergazda fiókot használok, a defendert teljesen kikapcsoltam, nem segített. Biztos meglett volna fél nap szarakodás után, de nekem annyit nem ér.
-
válasz
zsolti75 #115163 üzenetére
Többnyire az antimalyware ül rá a cpu-ra Win10 alatt akkor is, ha nem mutatja magát.
Igazi kín kigyomlálni, sem vezérlőpult, sem registry, sem group policy, nem engedi hogy véglegesen kiirtsd.
Legközelebb azzal jutottam hogy ezek mellé safe mode Win indít, take ownership a folderükön, shift-del.
De úgy hogy elvileg már nincs is meg az exacutable, így is fel-feltűnik a folyamatok között, de sokat gyorsult a gép, úgyhogy valamit csinált. -
zsolti75
senior tag
Win10 vs, Win10
Tegnap éjjel gondoltam újrahúzom a winfost.
Legújabb 300-as verziószámú Win10 21H2 Lenovo image letölt, feltelepül, winupdate és vantage szépen felfrisít, pár teszt után a pontszámok és a max hőfokok teljesen jól néznek ki viszont az alapjárati hőmérséklet magas, számszerűen 50 fok felett minden mag.
Gondoltam a TPFC majd segít, de sajnos nem.
Pár órát tököltem vele, majd meguntam, visszaraktam a 238-as verziószámú Win10 21H1-et, ugyanúgy winupdate és vantage frissítgetések után, kb egy óra netezés és videózás után így néz ki:
Az új 21H2-nél a Ntoskrnl pár másodpercenként 6%-os cpu használatra ugrált. Végig tiltogattam a szolgáltatásokat, de nem találtam meg mi okozza. Lehet pár napot rá kellett volna még szánni
-
HSM
félisten
válasz
vicze #115161 üzenetére
Csak monitorral nem próbáltam. De elég idegesítő volt, mert ilyenkor a dokk USB portjait sem látta, így nem tudtam beírni a BitLocker jelszavam...
A már bekapcsolt gép mellett Dokk Power OFF-5s várakozás Power-ON szórakozás minden esetben meggyógyította (kép persze már így sem lett, de az USB billentyűzet visszajött, beírtam a jelszavam, és a win bejelentkezés már képet is adott), de rettentő idegesítő volt minden reggel ezzel bohóckodni.
A T480s-el nálam sem volt amúgy semmi hasonló probléma, ugyanezzel a dokkal és dokk FW-el. Mindenesetre nagyon örülök, hogy találtak rá valami gyógyírt. -
HSM
félisten
El sem hiszem... 3 hónapnyi szívás után úgy néz ki, meggyógyították a dokkolva indítását az AMD-s T14 G1-nek. (Utolsó bekezdés innen #113653)
Tegnap frissítettem a BIOS-t, ma reggel elsőre is képpel indult és billentyűzettel.<1.37>
- (New) Add back flash prevention that can't
rollback to older BIOS version.
- (New) Add workaround that display not light up and system
hang up when connect monitor with ThinkPad Docking Station.
- (Fix) Fixed the problem of three resets caused by the change
of setup AMD V(TM) Technology options.
- (Fix) Fixed an issue that TrackPoint does not restore
sensitivity levels after sleep.Nálam nem csak a monitor nem ébredt magától, bár legalább nem a gép fagyott meg, hanem inkább a dokkoló...
Úgy tűnik, a HP dokkal így még jobban is jártam, mintha Thinkpad dokkom lett volna.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115113 üzenetére
A T480s-ről röviden, a teljesség igénye nélkül, a véleményem szerint.
Pozitív:
- szokásos T szériás TP dolgok, pl. jó billentyűzet (viszont billentyűzet lottós, mint szokott), jó trackpoint, Vantage
- vékony, esztétikus, masszív, kellemes tapintású és könnyű kialakítás
- remek port-kínálat, korrekt bővíthetőség (4X-es PCIe-es M2, 1db DDR4 ramslot, WWAN opció), jó szerelhetőség (5 csavar ki, és feszegetés nélkül hozzáférsz szinte mindenhez, elvileg egyedül a billentyűzetet macerás kiszedni, nem próbáltam még)Semleges:
- FHD-n csak 60% sRGB-s ~250nit panelek + panel lottó (enyémbe Innolux került, élhető számomra)
- hűtés nagy terhelésen vagy a "PL buggal" eléggé fúj, de legalább ereje is van
-Type-C "generáció" (a mechanikus dokk elhagyásának előnye és hátránya is van bőven, ki lett tárgyalva nemrég)
- Linux alatt takarékosra vált az EC, jóval kevesebbet turbózik, cserébe csendesebb, de lassabb is (korábban durván lassabb volt Linux alatt, azóta lényegesen javítottak rajta [link] )Negatív:
- korai BIOS-ok úgy tudom ezeken is szétírták a TB romot, bár a sima T480 verziónál sokkal több panaszt lehetett olvasni [link]
- Win10 "PL bug", tisztán indítva tökéletes, alvásból kelve nálam bebugzik [link] [link] [link] , ez eléggé idegesített, és az XTU-t is csak trükközve lehet rátenni [link] , ami korrigálni tudná
- lefelé szóló, nem túlzottan meggyőző hangú hangszórók
- "felezett sávú" TB3 (ha jól emlékszem), ami miatt egy vezetéken TB3-on is csak 30Hz-en fog menni két 4K-s monitor natív működtetéseÖsszességében szeretem a típust, jól kiszolgált, míg ez volt a fő gépem, de a "PL bug" eléggé idegesített mert sokszor altatom a gépet, és sokat tett volna a használhatósághoz, ha ehhez is rendesen megcsinálják az újabb Thinkpadek megoldását, azaz hogy úgy állítja a CPU TDP limitjeit, ahogy a win10 akkus "csúszkáját" állítod, és nem kell ezzel foglalkozni ennél többet.
Kb. fél éve második gépként Ubuntu-val használom, így a PL bugtól szerencsére megszabadultam. -
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #115150 üzenetére
"akinek tényleg fontos a megbízhatóság"
Ez általában sajnos csak akkor lesz szempont, amikor már megvan a baj... Főleg, amikor kiderül, hogy a szervízben általában zéró garanciát kapsz arra, hogy visszakapod-e az adataid.Megnéztem a gépet is, amit írsz... Oké, az OLED jópofa, de nem mindenre jó. Azért írnak róla érdekeseket: "The weak hinges were already mentioned in the review of the Ryzen ZenBook, but the author didn't find them particularly annoying. However, this needs to be contradicted here. They are already very annoying when the device is placed on the lap, because the screen always tends to tilt backwards. The hinges should have a much firmer grip." [link]
Az USB-C-s jack kiement és USB-A-s LAN sem épp jópont nálam, főleg egyszem USB-A port mellett.
De arra szerintem is jó példa, hogy azért lehet igényes(nek tűnő, nem ismerem közelebbről) consumer gépet adni relatív kedvező áron is. Persze, a notebookcheck tesztje szerint éppen annyiba kerül, mint egy T14 (~1300€), szóval ez tényleg érdekes, hogy ez a felére tud itthon akciózódni, így persze relatív jó vétel lehet. -
S_x96x_S
addikt
off:
Akit érdekel, hogy a Thinkpad milyen filmekben szerepelt
ThinkPad Product Placement
-
S_x96x_S
addikt
válasz
morzsa #115152 üzenetére
> A New Blood 9.
> majd kinyitja, mint egy Fold-ot
> és egyetlen nagyképernyős tabletként használja tovább.ThinkPad X1 Fold (13”) ? ( via: reddit bölcsesség alapján.)
https://www.lenovo.com/hu/hu/thinkpad-x1-fold/
https://www.youtube.com/watch?v=QARv3mp7ZDchttps://prohardver.hu/teszt/lenovo_thinkpad_x1_fold_elso_fecske/nyomtatobarat/teljes.html
és ez is "strapabíró" ..
"A Lenovo állítása szerint a X1 Fold nemcsak strapabírónak érződik, de az is, és a MIL-STD-810H szabványnak megfelelő, katonai szintű teszteknek vetették alá, hogy ebben biztosak lehessenek. Az mindenesetre tény, hogy nem tűnik törékenynek, vaskos, erős, a gépház szénszálas kompozit és magnéziumötvözet elemekből áll, igazi ThinkPadról van tehát szó."én amúgy megvárnám a következő generációt ( G2 )
de akinek kell, ~ 3000 EUR környékén elérhető ..
------
A notebookcheck eléggé lehúzta és csak 77% adott neki.
Ellenben egy tejfölösszájú IdeaPad-ra 86%-ot adott ..
----------
Szerintem is hasonló - habár ebben a trailerben
~3 másodpercig látszik
https://youtu.be/8E__fUL5N4I?t=8 -
morzsa
aktív tag
Sziasztok!
Remélem van itt Dexter rajongó is.
A New Blood 9. részében a seriff egy Lenovo notebookkal dolgozik. Talán thinkpad. Melyik modell lehet?
Először keres rajta, majd leemeli róla a billentyűzetet - ami alatt szintén képernyő van - majd kinyitja, mint egy Fold-ot és egyetlen nagyképernyős tabletként használja tovább.
Köszönöm -
zsolti75
senior tag
válasz
S_x96x_S #115150 üzenetére
Az utóbbi 2-3 évben, a Notebookcheck teszteket összehasonlítva az általam lefuttatott pár teszteredménnyel, olyan durva eltéréseket tapasztaltam, hogy nagyon erős fenntartásokkal kezelem az ott leírtakat. És ez a számszerűsíthető eredményekre vonatkozik, nem a szubjektív pontozásos értékelésre.
Szóval szerintem az nem igazán alkalmas gépek összehasonlítására. -
S_x96x_S
addikt
mindig provokáltok ...
> Remek kaland, amikor hordhatod szervízeltetni,
akinek tényleg fontos a megbízhatóság, az ThinkPad-et vesz,
nem ezt vitatom ..
De nem is mindenkinek kell "az a megbízhatósági szint"
olyan "hazai " áron amelyen most elérhetőek.pl. ismerősnek előző év végén hosszú dilemma után egy
akciós ASUS Zenbook 13
(16GB RAM, magyar keyboard;FullHD; OLED; i5-1135G7,512GB diszk)
lett véve - 3 év garival.és
500e Ft-ból kettőt is lehet venni; ha kell tartaléknak.
750e Ft-ból meg HÁRMAT! (ha valakinek tényleg kell tartalékgép!)
és mellékesen a "katonai tesztet" is teljesítette.
"ZenBook 13 has been tested to meet the ultra-demanding MIL-STD-810G U.S. military standard for reliability and durability. "és ebből látszik az igazi probléma ..
A legális üzleti Thinkpad-ek nálunk túlárazottak,
az ASUS-ok meg ~relative agyon- akciózottak.Persze lehet venni "szürke ThinkPad-et", meg "E" és "L" szériát ..
de az egy újabb témaNézegetve a Notebookcheck értékeléseit,
(Asus Zenbook vs. Thinkpad T14s Gen2)
- Chassis : meglepő módon - pont ugyan annyi pont !
- Keyboard : Thinkpad-é jobb
- Portok : Thinkpad-é több
de a végső % ugyanannyi lett.vagyis ne mondjátok már,
hogy csak a Thinkpad felel meg a szigorú katonai tejfölösdoboz tesztnek.
disclaimer: Amúgy munka célra én thinkpad-et használok;
Saját döntés alapján és már a 3. Thinkpad-emet nyúzom. -
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
P53 Magyar billentyűzetet hol találok jó áron?
A hivatalos szervizpartnerektől már kértem ajánlatot.Köszönöm.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #115137 üzenetére
"3 év garanciával
"
Remek kaland, amikor hordhatod szervízeltetni, a gépnek persze buli, hogy beutazza a világot, de addig neked marad a bosszúság."amit 2.5 év után el kell adni"
És akkor 2.5 évig volt egy géped, amin egy rémség gépelni, nincs trackpoint csak egy túlméretes érintőpad, ami csak úgy gyűjti a melléklikkeléseket, és még véletlenül sem ajánlott egykézzel megemelni nehogy megrepedjen a tejfölöspohársága.Ja, és persze, mivel nem csak te tudod, hogy ezek nem az örökkévalóságnak készültek, így az anyagi bukta is erős lehet a garanciaidő végére.
-
RoryBreaker
aktív tag
válasz
FoxiestFox #115119 üzenetére
true story........
-
Tim82
félisten
válasz
Graphics #115143 üzenetére
A topik címében nem azért szerepel az, hogy "nem IdeaPad", mert nem lehetne itt IdeaPad-eket említeni.
Azért tetettem bele még megboldogult topikgazda koromban, hogy random IdeaPad modellekről érdeklődőknek lehetőleg jelezze azt, hogy mivel az másik termékvonal, nem ebben a topikban fognak valószínűleg segítséget kapni.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Graphics #115143 üzenetére
> Ezek amúgy írott szabályok.
értelmezés kérdése:
- írtam az elején, hogy "referenciának"
- és offtopikba tettem.
- én amúgy nem tartom etikusnak csak azért rábeszélni valakit a Thinkpad-re mert idetévedt és az "irott szabályok ezt követelik."amúgy olvasd vissza,
hogy offtopikban mik mentek itt az előző 1-2 évben.nem értem, hogy off-topikba miért nem fér bele ez?
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
FoxiestFox #115139 üzenetére
> hogy az fröccspadnál magasabb minőségre pályázik.
más a szemléletünk ..
én lehet, hogy holisztikusabban - az egész konfigot nézem,
és nem csak a "kasztnit" ;
hanem a gép szívét, lelkét és többi szervét is.
pl
- Processzor / iGPU
- Képernyő.
- Akkumlátor
- Diszk (sebesség)Mert miért lenne MINDIG magasabb a minősége
egy 5-7éves ThinkPad-nek , amiben
(~5 éves proci, ~5 éves képernyő, ~5 éves akkumlátor és ~5 éves diszk van) És emelett a jelenlegi topik fele arról szól, hogy hogyan lehet új képernyőt rakni a régi gépekbe :-)
honnan lehet pótakkumlátort rendelni :-)
amelyek amúgy se megbízhatóak,
stb;
----------
de amúgy "vettem" a kritikát, és ezentúl tartózkodom a hasonló kommentektől.
igyekszem betartani a csoport íratlan szabályait. -
MrSealRD
veterán
válasz
FoxiestFox #115139 üzenetére
Én azért próbálkoztam...
-
válasz
S_x96x_S #115137 üzenetére
A TP topikba jött, erős a gyanúm, hogy az fröccspadnál magasabb minőségre pályázik.
Komolyan, ez a topik teljesen agyhalott, ne haragudjatok, de Tika egyik irányból vágja pofán a kérdezőt (nem csak ezt, mindet), még pörög a feje, de már a másik irányból is jön az értelmezhetetlen "segítség"
Át fogom irányítani az angolul tudó kérdezőket a Thinkpad Discordra vagy Redditre.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Graphics #115135 üzenetére
> De miért ajánlod ezeket
Alternativa 2
(pl. ha van németországban élő ismerős;
vagy valaki egy hétvégi túrát betervez ..)
Geizhals
pl. Thinkpad E14-es tejfölösdoboz kivitelben.
"Lenovo ThinkPad E14 G2 AMD, Ryzen 5 4500U, 8GB RAM, 256GB SSD, DE" ~ 700 - 750 EUR ( ~ 250e Ft )
passmark: 11143
----------------------> A tejföl, amit veszünk, annak jobb a doboza...
minden szubjektív.
én dolgoztam tandem,aix,itanium,vax,mainframe,... gépeken;
és ahhoz képest minden tejfölösdoboz.
de amúgy nekem a tejfölösdobozról igazából a zx81 jut eszembe .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
FoxiestFox #115134 üzenetére
> Szerintem a kérdező
- irtam, hogy "referenciának" ( a megalapozott döntéshez )
- mert; nem kell mindenkinek Thinkpad. (persze a mostani kérdezőnek lehet, hogy mégis az az ideális)
- általánosságban: Ha olyanok is rá lesznek beszélve a ThinkPad-re, akiknek nem pont ez lenne az ideális .. akkor a túlkereslet miatt még jobban drágulnak majd a használ ThinkPad-ek.> ilyen fostartályok
"fostartályok" 3 év garanciával
amit 2.5 év után el kell adni.
vs. "Thinkpad" 0év garanciával.De nem árt tudni, hogy te "szervizes félisten"
vagy
és másképp nézed az átlagember szervizes fóbiáját mint én.
Én egy garanciális javítás mögött nem látom, hogy a szervizes mennyire izzad .. vagy mennyire egyszerű probléma ..
És azt se tudom, hogy egy régebbi Thinkpad-et mennyire egyszerű vagy bonyolult megjavítani.
( persze amúgy a Thinkpad garanciát is valahogy meg lehet hosszabítani.. ) -
barnam_
nagyúr
válasz
FoxiestFox #115134 üzenetére
Személyes véleményem, nem kötelező vele egyetérteni
Szerintem jó dolog, hogy mutat alternatívát is.
Az egyik oldalon egy 5 éves gép, korának megfelelő teljesítménnyel. Tételezzük fel, hogy megfelelő minősége van, bár ugye megint oldalakon keresztül arról volt szó, hogy mind szar és régen minden jobb volt
A másik oldalon pedig egy új gép, jobb teljesítménnyel és garanciával, de nyilván nem olyan minőségű mint egy Think üzleti gép. Én sem mondom, hogy feltétlenül az utóbbit választanám, de amíg nem kell szervizelni és szétszedni, nem (mindig) érezni a burkolat tejfölös doboznak megfelelő műanyagát. Ha pedig hardveres gondja van, Budaörsön a Kinizsi utca 2/b alatt megjavítjákAztán majd mindenki eldönti melyiket akarja választani.
-
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Micuir_M #115131 üzenetére
> Hát olyan 130-150e
referenciának: 159.990 Ft
új Lenovo V14 ADA - ( Magánszemélynek: 36 hónap gari )
FullHD laptop, AMD Ryzen 3 3250U, 8GB, 256GB SSD, AMD Radeon Graphics, FreeDOS, Magyar billentyűzet, Szürke
( passmark: 3991 )
(talán 12GB-re lehet felbővíteni, de ennek utánna kell nézni )
----------------
de én amúgy inkább egy erősebb
IdeaPad-et néznék ~ br 190e Ft körül látni
( FullHD,8GB RAM, 2-3 év gari magánszemélynek )
- Core i3-1115G4 ; passmark: 6343
- AMD Ryzen 3 5300U - passmark: 10086
persze ideapad; de 3 év garival és a 10e feletti passmark sok mindent ellentételez. -
MrSealRD
veterán
válasz
Micuir_M #115131 üzenetére
Én most gyors ránéztem a használt piaci kínálatra...alias HA.
X270(kizárólag 7.gen) és X280 is karcosan fér bele... X260-ra már nem feltétlen lépnék a helyedben.
Ezen kívül vannak 13" méretű modellek, ezt most nem tudom részletezni és nem is tudom melyik ebből a jó...ezt talán más ki tudja egészíteni.De nem vetném el a T480-at sem (1.58 kg) vagy T480s (1.32 kg) Bár ezek ára felszereltségtől függően kilóghat a sávodból...
Mindegyikre igaz, hogy ki kell fogni... -
MrSealRD
veterán
válasz
Tikakukac #115122 üzenetére
Érdekes hogy ki kit lát hibásnak a történetben. A retorikád alapján te vagy az aki (ha már autós példákat hoztál) a gyártó szerinti 20 ezerkm-es olajcsere periódusra is 40 ezret mond, mert jobban tudja. Miközben aki kicsit is gondos gazda tudja, hogy 10-15 ezer között le kéne dobni...
Az autó fogyasztása egyébként sem jó analógia. Láttál már olyat, hogy fél tanknál elindulva 90Km után hirtelen eltűnt az üzemanyag... Max ha lyukas a tank, de akkor sem a gyártót veszed elő. Illetve ilyen mértékben nem tud megnőni a fogyasztás. De egy laptop estén azért mindenki tudja, hogy nem egy agysebészi pontosságú a becsült hátralévő idő...
Ez szerintem elég konkrét és nem is nagyon vitatható megállapítás. -
-
fungi
aktív tag
válasz
FoxiestFox #115126 üzenetére
Ja, Win10 fel szokta rakni, de mintha W7-hez lenne a keresés? A mellékelt driver W7-re szól. Nem emlékszem x220 W7-re kellett-e ez a driver, de ha minden fent van /Hotkey, Pmdriver/ és nincs OSD akkor egy próbát megér.
-
Emlékeim szerint az X220 teljesen plug and play Win10 alatt, mindent megtalál /feltesz magától, Lenovo féle jöttment OSD pedig nem kell, hisz van a rendszernek sajátja.
X220t a kijelző elforgatás gombjának kell külön driver de az is egy gyors install és működött.
Persze ez volt már vagy másfél éve, azóta változhatott a Win10, de kétlem hogy kiszedtek volna támogatást egy marha elterjedt géphez. -
Chaser
legenda
megy az osd de kis gond van, fényerőt nem tudok állítani
emlékeimben él még valami inteles ikon, az sincs
ami drivert találtam felraktam, de nyilván valami nem stimmel
van vkinek régebbi drivere 2520m-hez? talán hd3000 -
Tikakukac
titán
válasz
MrSealRD #115121 üzenetére
Ezek a wall of text-ek... Atyaég... és alig van használható tartalom benne... Egy csomó halandzsa és ferdítés.
Gondolom a tiéd nem az, igényes, minőségi tartalmak, röviden, mindig törekedve a reflexióraTudod, más szemében a szálkát...
A te feladatköröd te ismered a körülményeit. A te felelősséged, hogy a munkaeszközeid rendelkezésre álljanak. Ez engem itt nem érdekel és mást sem.
Tökéletesen látod, az én felelősségem. Ha van egy max 2 órás melóm, az akksim pedig 6 órát bír még, akkor nem viszek töltőt. Ha a kocsiban félig a tank, nem megyek tankolni 100km miatt. Érzed a diffit aközött, hogy kinek milyen szerepe van a sztoriban vagy megy a write only tovább?
de amíg úgy írsz mintha Andersen és Tolkien szerelemgyereke lennél, addig ne legyenek nagy elvárásaid.
Tehát akkor lehetnek működő dokkal való igényei az embernek csak legyen kormányablakosan karótnyelt ügyintézősen fogalmazva?Itt hagytam abba, ha ilyen beszélgetést akarok akkor felhivom a Lenovo PR felelősét és majd ő jól megmondja, hogy rosszul fogom vagy töltöm. Vagy valami. De a lényeg, hogy a user a hülye. Off end.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tikakukac #115118 üzenetére
Ezek a wall of text-ek... Atyaég... és alig van használható tartalom benne... Egy csomó halandzsa és ferdítés.
Én 1 laptoppal és 1 töltővel járok... Töltő nélkül nem indulok el a bizonytalanba... A te feladatköröd te ismered a körülményeit. A te felelősséged, hogy a munkaeszközeid rendelkezésre álljanak. Ez engem itt nem érdekel és mást sem.
Amíg sokak által is igazolt reprodukálható hibajelenséget teszel érvelésként egy-egy gép mellé, addig senki nem fog rád olvasni semmit... de amíg úgy írsz mintha Andersen és Tolkien szerelemgyereke lennél, addig ne legyenek nagy elvárásaid.
-
Chaser
legenda
válasz
FoxiestFox #115119 üzenetére
( :
remélem jó lesz a driver és nem kell visszanéznem -
-
Tikakukac
titán
válasz
MrSealRD #115115 üzenetére
Jó, beszéljünk. Nekem 75-85-ös töltési beállításom. Én is rohangálok le-fel a töltőről... Szóval lehet, hogy van némi hasonlóság. Nálam még nem volt ilyen incidens, pedig közel sem mondható fiatalnak a gépezet. Igaz 154 ciklus van benne, ami nem kifejezetten sok...
Leírtam, hogy eddig nálam sem. Most akkor döntsd el, hogy az én állításaimat igazolod a földbe álló minőségről vagy semTe az a fajta ember vagy aki nem gondolkodik előre, csak megy csukott szemmel és hátratett kézzel bele a világba, aztán sír amikor beesik egy gödörbe...
Mi?
Igen, én aztán az a fajta ember vagyok. Egyfelől sz@rt se tudsz rólam, másfelől én vagyok az az ember, akit a főnökségnek nonstop le kell lőni a projekteken, hogy oké túlgondoltad, most már vulkánbiztos a sztori, itt azért húzzok meg a határt. Eltévedtél kicsit.
Én meg nem indulok el ügyfélhez töltő nélkül, mert preventíven gondolkodom, és minden élethelyzetben arra törekszem, hogy ne szopassam magam. Mert minek?!Te úgy indulsz el, hogy 3 laptop, 5 töltő, tartalékban még 2 alaplap és páka, ón, tartalék Ethernet csati, ha esetleg gond lenne vele. Van a preventív gondolkodásmód és van az, amikor a te gondolataid mentén benzineskannával a kocsidban indulsz el a szomszéd városba, mert a benzinszintjelző 50%-nál már necces, hogy mutat-e amúgy 5 liter benzint.
Ha lett volna nálad töltő akkor kb ez a történet is úgy ért volna véget, mint a Gyűrűk ura rövidített kiadása: - Frodo elviszed a gyűrűt? - Nem! Vége!
Ha lett volna nagymuternak áramszedője és 50 tonnásra nő és sárga, akkor ő lett volna a közlekedési eszközöm.Arról már nem is beszélek, hogy kvázi értő userként saját magad számára sem tudsz beiktatni mondjuk 6 havonta egy kalibrálást...
Há' minek ment oda?! Meg amúgy is, ilyen rövid szoknyában buliba menni. Nem b@szod, nem fogok csumára meríteni egy kvázi új gépet x időnként. Tudod ez a mondad hogyan nézne ki úgy, hogy ne legyen classic áldozathibáztatós és szerecsenmosdatós? Miért kapcsoltam ki a BIOS-ban azt az opciót, hogy a gép ilyen felhasználás mellett logol és amikor úgy érzi elég, akkor egy ájszaka lefuttat egy teljes merítés-töltést? Látod, ez megoldás lenne, bár újfent írom, sosem kellett ilyet csinálnom manuálisan se. Ezzel nincs gond, még el is fogadná,. Csak totál másról beszélünk.
A hajadra kenheted mind a 15 éved, ha ennyi idő alatt még mindig azt várod, hogy mások oldják meg a te problémáid.A köcsög rohadt user nem írja meg magának a BIOS-t meg a drivereket rendesen, sőt, még a barom állatja a forrasztásokat sem csinálja meg újra, hát mindent a gyártónak kell megoldani?! Szólj ha komoly vagy, mert ez eddig mondjuk viccnek jó.
A gépeknek vannak adottságai...kellően sok típus van a piacon amiből választani lehet.
Török Gábor elemez.
Ha most 2022-ben nem találod, akkor te mész rossz irányba az autópályán.
Ez lenne a konkrét és valós segítség? Leírtam mit szeretnék, hajrá. Ne gyere akkor az autópályákkal nekem innentől. Vagy mutasd meg abban a felsorolásban, hogy mi a nagy elvárás. Most, szépen, konkrétan 2022-ben mutasd meg melyik elvárásom magas abból a listából, amit egy ThinkPad nem tud megugrani.
Részemről csak annyi a probléma, hogy már évek óta sírod tele a fórumot minden egyes kérdésnél amikor valaki érdeklődni próbál. Totál leviszed az életről...
Igen, én viszem le az életről, nem az a gyártó, akinek a gépét kétszer-háromszor kell dokkolni mire működik, hogy menjen, vagy konkrétan használhatatlan beviteli eszközt tesznek egy munkagépre stb. Igazad van. Én viszem le az életről, nem a sz@r minőségű gépek amiket aztán megvesz egy vagyonért -
MrSealRD
veterán
válasz
Micuir_M #115097 üzenetére
Egy kérdés kimaradt amit én még be szoktam dobni. Mennyi a keret? Tudom ez a legnehezebb, de hiába ajánlok 200K-s gépet, ha csak 130K tudsz rászánni.
Szerencsére nincsenek kiugróan szélsőséges igényeid. Teljesítményre szinte mindegyik átlag felszereltség jó lehet.
X260-al van hosszabb tapasztalatom... De nekem hangos volt a hűtése. Pedig nem vagyok érzékeny.
X280 ig bezárólag azért az egyértelműen látszik, hogy nagyon rámentek a vékonyításra. Ezért X230-hoz képest kevésbé merev a gépház.
40-50-es szériánál vannak burkolati és billentyűzetes blamák, az tényleg hanyagolandó.Esetleg 13-asból lehet még érdemes nézelődni. Súlyban egyébként 20-25dkg különbségről beszélgetünk ha 14-ig elnézünk...
Egy T480 vagy T480s főleg fizikai méretre nagyobb, súlyra kevésbé. -
MrSealRD
veterán
válasz
Tikakukac #115092 üzenetére
Jó, beszéljünk. Nekem 75-85-ös töltési beállításom. Én is rohangálok le-fel a töltőről... Szóval lehet, hogy van némi hasonlóság. Nálam még nem volt ilyen incidens, pedig közel sem mondható fiatalnak a gépezet. Igaz 154 ciklus van benne, ami nem kifejezetten sok...
Te az a fajta ember vagy aki nem gondolkodik előre, csak megy csukott szemmel és hátratett kézzel bele a világba, aztán sír amikor beesik egy gödörbe...
Én meg nem indulok el ügyfélhez töltő nélkül, mert preventíven gondolkodom, és minden élethelyzetben arra törekszem, hogy ne szopassam magam. Mert minek?!
Ha lett volna nálad töltő akkor kb ez a történet is úgy ért volna véget, mint a Gyűrűk ura rövidített kiadása: - Frodo elviszed a gyűrűt? - Nem! Vége!Arról már nem is beszélek, hogy kvázi értő userként saját magad számára sem tudsz beiktatni mondjuk 6 havonta egy kalibrálást...
A hajadra kenheted mind a 15 éved, ha ennyi idő alatt még mindig azt várod, hogy mások oldják meg a te problémáid. A gépeknek vannak adottságai...kellően sok típus van a piacon amiből választani lehet. Ha most 2022-ben nem találod, akkor te mész rossz irányba az autópályán.Részemről csak annyi a probléma, hogy már évek óta sírod tele a fórumot minden egyes kérdésnél amikor valaki érdeklődni próbál. Totál leviszed az életről...
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115111 üzenetére
"Az, hogy ez úgy bukjon ki, hogy resetelnem kell a gépemet, mert nem tudja a hálókártyáit kezelni, az sokkal-sokkal ostobább és primitívebb sztori."
Én is imádom minden napom azzal indítani, hogy duplán rakom áram alá a dokkot, mert csak második nekifutásra van meg a kémia a dokk és a gép között... A T480s még működött rendesen, az AMD-s T14 már ilyen, fejlődünk.
Bár a fórumtárs tapasztalata alapján örülhetek, hogy legalább LAN csati jutott még az enyémbe, nem csak a hűlt helye. -
Tikakukac
titán
Tisztasor, nincs is ezzel gond, mint írtam, tudom, ismerem, láttam, tapasztaltam.
Az időbeli lefolyás most amiről beszélünk. Az évek csontra kisütve eltöltve a fagyos raktárban vs. melegen, töltőn többynire, azért havi 1 komolyabb merülést beleszámolva és feltöltve az qrva nagy szégyen lenne, ha ez így működne amúgy. De mindegy is. Az, hogy ez úgy bukjon ki, hogy resetelnem kell a gépemet, mert nem tudja a hálókártyáit kezelni, az sokkal-sokkal ostobább és primitívebb sztori.
X280-akat nézem most, meg, hogy azokban éppen mi az, amitől agyérgörcsöt fogok kapni és vannak finomságok szerencsére ott is
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115109 üzenetére
"10-2-1-2+4-2+2 stb. ennyit kell játszani és megmondani éppen hol vagyok a 10-hez képest"
Ennyi a titok: [link] . A mérési pontatlanságok és önkisülés idővel összeadódnak, és csak akkor derül ki, amikor egyszercsak 5% lesz az 50-ből. Az ábrából az is kiderül, miért kb. ennyi. Örülj neki, ha eddig elkerült a jelenség. -
Tikakukac
titán
válasz
ivana #115106 üzenetére
A gyártó max. arról tehet, hogy engedi, hogy marhaságokat állíts be.
Nem, nem lehet. Az alsó és a felső limit is megszabott, nem tudsz extrém értéket beállítani. Mármint úgy extrémet, hogy feleslegesen hülyét.
Líthium akksit olyan 70-80%-ig érdemes tölteni, hagyni lemerülni terhelés nélkül 40-ig meg csak megbolondítja az elektronikát.
Hogy mit és meddig és mit bolondít meg a micsoda? Itt egy dolog fog megbolondulni, méghozzá én. Ezt hogyan kell elképzelni amúgy? Csak azért, mert ilyen megbolondulást nem nagyon tapasztaltam még az elmúlt másfél évtizedben és akkor tanulok már valamit.
Tök felesleges, ez nem ni* akksi ahol ilyesmi számít. Itt a töltési idő számít csak, az, hogy hányszor kapcsoltad rá nem nagyon. Ezért sem szabad túlzottan tölteni, mert az utolsó néhány %-ért sokkal tovább kell.
Szerintem te a memóriaeffektusról szeretnél beszélni, ami tök jó. Csak én totál másról csipogok ittHSM: Életben nem volt ilyen bajom. Soha. Amikor ilyen történt, az vagy utángyártott akku volt, vagy utolsó merítés történt és akksi kuka. Az összes gépemet nagyjából hasonlóan használtam, mindig jól működtek
Te most a kalibrációról beszélsz. Tök jó, hogy ilyen van és tényleg így működik, de ennél az esetnél nem tűnt el az akku kapacitásának fele, sőt, gyakorlatilag semennyi, 10-2-1-2+4-2+2 stb. ennyit kell játszani és megmondani éppen hol vagyok a 10-hez képest. Mikor megvettem a W500-at, 5 kalibráció kellett mire valós eredményt kaptam. Az akkuja éveket állt. Ez tiszta sor. Az a gép, ami max 2 napot áll egy héten, azt is töltőn, azt sem csumára merülve vagy fullig töltve nem csinál ilyet, sosem csinált. Egyik gépem se, legyen az Lati, Thinkpad, Elitebook vagy Fuji
-
Chaser
legenda
x220-hoz power managert és drivert hozzá honnan tudok lőni ami működik is?
w7-hez kell, amiket leszedtem nem megy velük az osd - ha jól érmlik más nem kell az osd-hez, vagy igen? -
rég volt nálam tp
a system update meg uszav, kb semmit nem ismert fel a gépből -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115105 üzenetére
Ez azt is jelentheti, hogy akku-kímélőre van belőve az a 90%, és nem tölt ilyenkor bele eleget ahhoz, hogy a helyére kerüljön a mérő. Sajnos nekem is sokszor megkergült a mérő a korlátosan töltött Sanyo akkus T420-on is, pedig az az akku a mai napig üzemel itt mellettem sokszáz ciklussal. Ez mindenképpen hátránya az akku-kímélő töltési korlátos használatnak.
"erősnek érzem, ... az én felhasználásom akkor 2022-ben úgy néz ki, hogy egy táblázatban írom mikor volt csontra merülve a laptop ... Ezt ki ne találja nekem valaki, mert kiröhögöm, de durván"
Mivel a technológiából következik, így ugyanúgy igaz 2022-ben, mint ahogy igaz volt 40 éve, mikor megcsinálták az első prototípust. Csak akkor derül ki, mennyi töltés van benne, ha nagyon lemerül vagy feltölt. Persze, sajnálatos módon épp ez amortizálja le. 2022-ben is. Ez van, amíg nem találnak ki valami jobbat. -
válasz
Tikakukac #115105 üzenetére
A gyártó max. arról tehet, hogy engedi, hogy marhaságokat állíts be. Líthium akksit olyan 70-80%-ig érdemes tölteni, hagyni lemerülni terhelés nélkül 40-ig meg csak megbolondítja az elektronikát. Tök felesleges, ez nem ni* akksi ahol ilyesmi számít. Itt a töltési idő számít csak, az, hogy hányszor kapcsoltad rá nem nagyon. Ezért sem szabad túlzottan tölteni, mert az utolsó néhány %-ért sokkal tovább kell.
-
Tikakukac
titán
Jelen munkaköröm úgy néz ki, hogy a gép fix dokkolón van, ha valamiért onnan lekerül akkor 5-10 perc és vissza is kerül. Ez is hetente van mondjuk 2-3 eset. 40%-tól tölt, 90%-ig, ez jelenleg a töltési profil. Ezzel a tempóval pedig volt vagy fél tucat rendes merítésem, meg még kb. ennyi amikor épp beesett 40% alá és elindult.
Gondolom így tiszta a szitu. Kicsit rohadt erősnek érzem, hogy akkor az én felhasználásom akkor 2022-ben úgy néz ki, hogy egy táblázatban írom mikor volt csontra merülve a laptop, mert ha nem volt már x ideje akkor ideje lemeríteni. Ezt ki ne találja nekem valaki, mert kiröhögöm, de durván
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Graphics #115102 üzenetére
> az IdeaPad-ot az ellenségemnek se,
home officra - költséghatékony lehet.
~2 ideapad kijön egy thinkpad árából;
ha egy családnak sok netflix és zoom kompatibilis gép kell, akkor vesznek egy tartalék ideapad-ot és ha valamelyik gép éppen egy elhúzódó "garanciális" ügyintézésbe beragadna, akkor cseregépként jó.más a használt(nem garanciális) és az új ideapad
amúgy mindenki a pénztárcájával szavaz. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Micuir_M #115090 üzenetére
> x230i-m, tök jól működik még mindig (hálózatról),
> ott ugye van még X230 - X270-ig minden.- nincs általános jó tanács ..
- nézd meg az új konfig passmarkját; pl. +20% cpu -ért felesleges a macera - a tartósság nem minden ...
- én gen8 felett nézegetnék. ( >=4 mag és afelett. ) és >=8GB RAM
- a használt gépek túlárazottak, inkább vegyél egy "akármilyen" új gépet 3 év garanciával. vagy várj még fél évet ;ha tudsz várni, akkor várj;
az év végén "talán" enyhül a chiphiány
ami az új és használt laptopok árára is jótékony hatással van.Jelenleg egy kevésbé "tartós" consumer Ideapad ( új + gari )
"Lenovo IdeaPad 3 - Pentium Gold 7505" aminek ~ 5370 a passmarkja
már 300EUR -ért megkapható ( 4GB-al ; ami 12GB -ig bővíthető )
Legalább a proci (10nm, 2C/4T TigerLakeUP3 + iGPU Gen12 XE) , az akku és a képernyő ( 14", 1920x1080, 157ppi, 60Hz, non-glare, IPS, 300cd/m² ) egy ideig jó lesz ..
és 12GB-ra felbővítve elég használható gép - még a win11-el is;összehasonlítva
egy X270 - 7200U procinak 3412 a passmarkja.
és az iGPU-ja is elég régi ..vagyis ezek alapján (is) súlyozd a vételi alternativákat ..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- OTP Bank topic
- iPhone-t használók OFF topikja
- Hővezető paszták
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- World of Tanks - MMO
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- További aktív témák...
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Eladó Lenovo Yoga Pro 7 14ARP8
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest