- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
...én is nézegettem a felhozatalt, semmi jó használt gép nincs, de az újakból sem!
-
-
Atos23
senior tag
válasz
Saskakas18 #114691 üzenetére
Én most vettem egy FHD Touch kijelzős T480-at 512GB SSD-vel, LTE Modemmel, 16GB RAM-al (egy modulban) 140k-ért.
Ennek fényében az általad felsorolt gépek filléres áron kellene, hogy legyenek.Én a legolcsóbbat venném bármelyik közül a helyedben, és kétévente lecserélném.
-
-
Wyco
aktív tag
Hali, re: X13 (AMD Gen2) -- tudja valaki h mekkora magas SSD fér ezekbe a gépekbe? Azt hiszem a gyári SSD kb 3.5mm magas, de vannak olyan PCIe4-es darabok amik 11mm magasak (viszont van hűtés rajtuk). Gondolom a 11mm magas lenne de valami hivatalos infó van erről esetleg? Köszi
-
fungi
aktív tag
válasz
Saskakas18 #114693 üzenetére
T430 40ezertől majdnem 100-ig megtalálható, a hirdetésben nézd meg a hardvert, kijelzőt, állapotot, akkuállapotot, fotókat, az eladó minősítését, esetleges garanciát. Alapkijelzőt én nem vennék, de van akinek mindegy, /a T460 FHD kijelzője biztosan jobb, bár nem láttam./ T430asok még vannak Hdd-vel, T460 már Ssd-s gép, ott sem mindegy, mekkora, mennyire van szükséged. Mennyi a RAM, most már a 8 Gb amivel érdemes. Magyar billentyűzet előny, bár a legtöbb kintről hozott gépnek nincs, de matricával pótolhatóak az ékezetes betűk. Ilyenek...De minimál áron is vehetsz gépet, az is menni fog, ha nincs baja, - mindenképpen legyen visszaadási opció.
-
fungi
aktív tag
válasz
Saskakas18 #114691 üzenetére
Hardveraprón elég sok hirdetés van mindegyikből, sokpozitívos eladóktól, garanciával is, én nem a legdrágábbal kezdeném, de be lehet lőni, ha a gépet elhatároztad.
-
btudos
nagyúr
válasz
Saskakas18 #114688 üzenetére
T430 inkább a feléért lenne jó vétel, 40-es széria kuka, T450 vállalhatóbb, de igazából csak a T460 az, amiben már normálisabb kijelző is van, én arra vadásznék.
-
-
erik365
senior tag
Még egy kérdés és békén hagylak titeket a hülyeségeimmel
.
A T460-ban a Hd kijelző nagyon szar valóban? Ha 90%-ban dokkolón pihenne akkor is felejtős? Inkább FHD legyen?
Köszönöm. -
válasz
Saskakas18 #114685 üzenetére
CS 1.6 a kenyérpirítón is elfut. Szóval vinni fogja. A clunkpad viszont borzalmas
-
Saskakas18
tag
Sziasztok!
T440p irodai felhasználásra és kisebb játékokra (CS 1.6) érdemes lenne beruházni erre gépre?
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #114681 üzenetére
Az hogy 1-1 BIOS verziban van bug, a mechanizmus oldaláról lényegtelen. Egy fizikai kapcsolóról van szó, amit csak destruktív módon lehet nem aktiválni.
Nekem meg az az érzésem, higy nem találkoztál még értelmesen és valósan lelockolt géppel.
A temper detection-n nak nem az a lényege hogy tudjam, higy hozzáfértek, hanem hogy teljesen lezárja a gépet.
@FoxiestFox: Thinkpad esetében a BIOS jelszó kitütése elég messze van az 1bitedtől és modelltől függően igen macerás, mivel nem publikussak a Lenovo titkosító certek a BIOS imagehez, igy mindenképp venni kell és 3. félre hagyatkozni.
Mondjuk fogalmam sincs hogy aktivált tamper számít-e flashes kiütésnél.De itt van nálam két brickelt gép temper aktiválva jelszó ismeretlen, és több jelszavas SSD is, várom az ötleteket...
-
Tamper detection egy mém, arra való, hogy az egybites tolvaj ne tudja használni a lopott vasat.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #114680 üzenetére
> fizikai temper detection ThinkPad-ekben, és megfelelően beállitva
én eléggé bizalmatlan vagyok
.. és az a hiedelmem, hogy a mai biztonsági résekről
csak 5-10 év múlva szerzek tudomást.
( ~ nem minden van publikálva )"... tamper detection mechanism was not triggered in Lenovo ThinkPad "
https://www.cvedetails.com/google-search-results.php?q=+BIOS+tamper+detection+ThinkPad&sa=Searchde ez szubjektív részemről ..
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #114679 üzenetére
Tovább ra is van fizikai temper detection ThinkPad-ekben, és megfelelően beállitva teljesen disabled lesz a gép, ha leszeded a hátlapot. A hátlap fizikai megrongálása nélkül nem kijátszható, így nem csak régi de még akkor is csak viccnek volt jó.
Ja igen a Thunderbolt-os hibakuhasználáshoz még az az aproság is kellett, hogy a gép legalább sleepben legyen, ne kikapcsolva. -
S_x96x_S
addikt
válasz
ivana #114659 üzenetére
> Ha szét tudod szerelni a gépet vagy a billentyűzetet röhögve
> beleraksz egy keyloggert, nem kell ide thunderbolt, meg hasonlókrégi de még mindig aktuális:
Notebooknál - létezik - glitteres körömlakk védelem
persze ez nem akadályozza meg a behatolást;
de legalább észrevehető ha valaki szétszerelte a laptopot és valamit belerakott
(pl. egy hotelszobában mert véletlenül kriptomilliárdosnak hisznek)
( Glitter nail polish ; Evil Maid Attacks )
és utána kell egy nagy felbontású fénykép ... -
-
-
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Kitaláltam, hogy a műhelybe veszek magamnak egy T61-et alap dolgokra, dokumentumok, program, stb.
Találtam is egy szépet, de közben olvastam, hogy az Nvdia Quadro mindegyikben elromlik egy idő után.
Beszéljétek már le róla, vagy rá, ha nyugodtan megvehetem.
Köszönöm -
Robi151
újonc
Sziasztok. Elnèzèst hátha tud valaki segíteni. Lenovo think pad edge 530c laptop csak gyári akksit enged tölteni? Lehet valahogy orvosolni hogy utángyártott akksit is kezeljen?
Köszi előre is.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Balinov #114661 üzenetére
Nem tudom, milyen ThinkPadről van szó, illetve, hogy a 20-as, 30-as szériáknál újabbaknál is így megy-e, de én az X230-ba egy közönséges mSATA SSD-t tudtam rakni. Vagyis szétberheltem egy Samsung T5-öst.
szerk.: Redditről jött az ötlet.
-
-
-
Balinov
titán
Srácok, wwan helyre keresnek ssdt. Mire kell figyelni? Van itt is különféle csatoló, méret, miegymás?
-
-
vicze
félisten
Ezen minding röhögök, hogy hogy volt riportláva, mintha a világ vége lenne.
"All the evil maid needs to do is unscrew the backplate, attach a device momentarily, reprogram the firmware, reattach the backplate, and the evil maid gets full access to the laptop. All of this can be done in under five minutes"Világ legnagyobb bullshit sebezhetősége, de komolyan.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Atos23 #114653 üzenetére
> SSD .. hardverapróról venném
> próbagarral, így a megbízhatóság is fontosebben a témában én túl konzervatív és paranoiás
vagyok.
Kérdezd meg egy ezzel foglalkozó topikban.és nem akarok kockáztatni:
- fake / hamisitott SSD -kel
- SSD firmware -ben elbujt malware -el ..
- chia bányászat után le-resetelt SMART statisztikával.
- ...amúgy én munkára használom.
-
azbest
félisten
válasz
Graphics #114652 üzenetére
volt olyan szerelvény, ami egy expresscard slot és egy 7 in 1 kártyaolvasó volt. Ahoz még olyan fedlap is kellhet.
De ha tényleg csak expresscard formátumú olvasót keresel, olyan is van, nem lenovo specifikus. Keskenyebbik, 34mm fajtát dobott most random az ali [link] , belemegy aaz 54mm-es slotba is. De létezik műanyag fül, amivel lötyögésmentessé tehető.
Egy usb olvasó lehet jobb és olcsóbb ma már.
-
Atos23
senior tag
válasz
S_x96x_S #114650 üzenetére
Igen, ez jó gondolat, hogy a TBW legyen minél nagyobb.
A Samsung 960 EVO 2,5" SSD-m 2,5 év alatt 10,5TB írt adatot gyűjtött be, és 97%-os állapotban van.Most éppen két-három SSD között vacillálok:
- Samsung PM981a 1TB M.2 PCI-E NVME
- Samsung PM9A1 1TB M.2 PCI-E NVME
- Samsung MZ-V7S1T0BW 970 EVO Plus 1TBMindegyiket hardverapróról venném, próbagarral, így a megbízhatóság is fontos
-
Sziasztok!
T400-ashoz létezik olyan ExpressCard adapter, amiben mondjuk van SD Card reader?Van egy régi masinám, hordozós gépnek még jó lenne egy darabig, de ez fontos lenne nekem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Atos23 #114649 üzenetére
> Igazából tartós SSD-t szeretnék, nem olcsót.
van M.2 SATA és M.2 NVME ( PCIe .. )
feltételezem, hogy a T480 -ba a "M.2 NVME " -kell
és oda egy Gen3 -as is elég.a jobb online shopokban feltüntetik a TBW élettartamot
TBW= terabyte(s) writtenpl. 1 TB NVMe ssd -nél én látok 200 TBW .. 2000 TBW -ig
javaslat: 600 TBW elméleti élettartam alatt ne vegyél
Ez egy 1TB-os diszknél azt jelenti, hogy 600x teljesen felülirhatod a diszket .. annyit bír ..pl. ha hihetünk a gyártónak ... a Gigabyte 1600 TBW -t igér
és 1TB ~ 45e Ft.
https://www.gigabyte.com/Solid-State-Drive/GIGABYTE-NVMe-SSD-1TB#kfszóval az én ökökszabály javaslatom:
- picivel nagyobbat mint tervezted.
( ha 90%-ig csurig van, visszaesik a teljesítmény )- és a TBW minnél nagyobb legyen. ( esetleg nézd a garanciát is ~ 5év )
-
Atos23
senior tag
Sziasztok!
1-2 napja kértem tanácsot a T480 vásárlással és SSD-vel kapcsolatban, ma meg is vettem itt aprón az egyiket.
Úgy döntöttem, hogy nem teszek SSD-t a WWAN Slotba, hanem 1db 1TB
2280 méretű SSD-t teszek a normál caddybe.
Van valami javaslatotok az SSD típusára, vagy bármelyik 2280 SSD mehet bele, amit találok egy átlag boltban? (Emag, Edigital, Aqua, stb.)Köszi!
-
fungi
aktív tag
válasz
FoxiestFox #114645 üzenetére
Remélem egyszeri agybaj volt, a két eset között csak sleepbe került, újraindítás után még nem jött elő, lefotózom ha villogni kezd. Kösz.
-
-
fungi
aktív tag
Urak, egy kérdés. Egy W530 olyat produkál, hogy egyszer csak a képernyő átmegy egy színes villódzásba, hirtelen mindenféle színek össze-vissza villognak, más nincs. Restart után aztán újra jó, bár most fél óra múlva újra bemutatta ezt. Mire készüljek, videokártya lesz kuka, vagy valami más lehet? Nem láttam még ilyet, az eddigi, régebbi Tp-k nem csinálták ezt. Ja, Win10 ha számít valamit.
-
Balinov
titán
válasz
fattyu #114639 üzenetére
Hát ez az, ha ssd lenne, simán el lehet lenni a 8gbos lapossal, pláne ha a ram dc, de az 1x8ert meg a hddert még most is csak vakarom a fejem
Amúgy local it, nyse cég, 40-50k alkalmazott, de konkrétan a helyi itstol tudom, hogy a dublini site/Corp Hq saját hatáskörben választja ki, hogy mit rendel a delltol. Láttam én már xps13at, sőt, alienwaret is a kollégáknal
-
HSM
félisten
válasz
Gondwana #114634 üzenetére
"hogy a Thunderbolt kontroller flashchipjébe kell logolni minden plug/unplug eventet"
Azért ez durva, hogy egyetlen embernek sem esett le a fejlesztők közül, hogy ez nem lesz jó ötlet...
Ezért volt akkor a dráma a tönkremenő/nem töltő TB portokkal a T480-akon, amire sorra jöttek a patchek? Egyáltalán javítva lett végül a dolog? -
Pano
addikt
válasz
fattyu #114639 üzenetére
Most nekünk is ilyen 8th gen-es hp probookokat adtak céges notiként (júliusi beszerzés).
A teams konkrétan legyilkolja az egész notit. Megy a hívás és 60%-on teker a proci és ha még pár rpm-et ráhúzna a venti fel is szállna mint egy drón.
Aztán így trollként hozzá tették, hogy 3 évente lesz gépcsere. Megnézem én azt... -
fattyu
veterán
válasz
Balinov #114638 üzenetére
ha nagy cég akkor a központi beszerzést okold ne az IT-t. vagy a vezetőséget aki az IT-t csak mint kiadást látja.
elárulom neked mi még az egy évvel későbbi évjáratot is 8 giga rammal rendeltük....
szintén agyon bloatolt céges win10 o365 teams kombóval szerinted mire jó most egy 8 giga ramos t470 t480?
mondjuk a hdd az rideg. hdds gépet utoljálra 2015ben vettünk.
-
Balinov
titán
válasz
Tikakukac #114617 üzenetére
Jaja,csak telorol voltam. CJ5JM_NV14N46 a konkret tipus a BOE-tol (sose hallottam meg).ahogy nezem T460-akat is megaldottak ezzel
Rant ON
Neztem a gyari pdf-et, de az nem, csak az Aida segitett. Amugy meg 2 eszrevetelem van (tudom, nem Dell topik) a Dell mernokoknek es a corp IT-nek.A qrva anyjukert raktak ugy a hdd-t, hogy a hdd caddy melle nem fer meg egy SSD se el.
Oke, hogy medium tier irodista rohangalos gep, de azert egy epkezlababb ips panelt belehanyhattak volna
A corp IT-s rendelosnek meg a jo edes anyukajat, hogy 2017/2018-ban 500GB-os 7.2kRPM-es vinyoval kerte, nem egy nyamvadt 240/256GB-os SSD-vel. A masik pofanvagas szaros szivlapattal az IT-nk fele, hogy miert nyamvadt 1x8GB rammal toltak ,hamar I5-6440HQ-t tettek bele, nem valami U-s vackot...Raadasul mindenfele ceges IT security cuccal, ami miatt a Turion X2-es Win7-es ezereves Toshiba laposom is gyorsabbnak tunt. Tegnap tettem bele egy 8GB-os Crucial SODIMM-et, mintha nem is ugyanazon gepnel ulnekA type-C-s/TB-s dokkolot meg Michael Dell dugja fel a sajat seggebe, regi, beleklikkelos dokkot mer nem birtak meghagyni
Rant OFF
-
SNor
tag
Nem úgy van, hogy a T460-ba a WWAN helyére nem lehet SSD-t tenni? Csak az előtte meg az utána jövő generációknál?
-
Gondwana
addikt
Viszont azt a Type-C-t érdemes letesztelni váráslás előtt, mert valamelyik inteles nagyonokos (azt se a Pongor Gy. vizsgáztatta) kitalálta, hogy a Thunderbolt kontroller flashchipjébe kell logolni minden plug/unplug eventet, ami soknál szétírta a flasht, röviden: nem működik. A T480-akra még jellemzőbb, mert minden töltőbedug/töltőkihúz is logolva volt.
-
megott
aktív tag
válasz
Saskakas18 #114631 üzenetére
Háát én úgy vagyok vele mint az autónál, hogy nem km-t hanem állapotot veszek, 80ért T460-ban nagy csodát ne várj, sajnos nagyon sok a leharcolt, matricázott, esetleg Intel SSD wearout-os (FW frissítés megoldja) példány.
-
HSM
félisten
válasz
Tim82 #114628 üzenetére
Az előrelépés VP9-ben, hogy a Skylake még a CPU-t is terheli a dekódoláshoz, a Kaby Lake viszont elvileg teljesen IGP-ből dekódol, az elődhöz képest minimális CPU-terheléssel. Ez jól hat a fogyasztásra, multitaskra.
Volt róla hivatalos slide is: [link].
Főleg FHD felett vagy FHD 60 FPS videóktól kezd igazán érezhető lenni.A T470 igazi előnye szerintem inkább a Type-C kompatibilitás, bár ez is hasznos lehet. Sajnos azért ez az árán is látszani szokott.
-
válasz
Adamo_sx #114621 üzenetére
Nekem a régi gépem egy T430s, i7 8GB RAM, +NVIDIA vga, 3 antennás WIFI kártya, 3G-s mobil, ujjlenyomatos, 512 Samu 860pro SSD, és még egy 1TB HDD. Annyira megszerettem, most rálocsoltam egy csomót, cooler, gép felső burkolat, LCD felső burkolat, új zsanérok, új billentyű, akku (még a gyári 80%-os) új, igaz az utángyártott. De, általános célra, netezés, mail-ezés, youtube semmivel sem rosszabb mint a P53. Veszek még egy akkut a DVD helyére, kiveszem onnan a winyót, és ha megyünk külföldre, azt a gépet viszem magammal. Sokkal kényelmesebb mint a 15"-os.
-
válasz
erik365 #114619 üzenetére
Mivel minimális az árkülönbség én inkább T470-et vennék. Ott van egy nagy ugrás GPU-ban. A h.265 és a VP9 dekódolás nagy plusz. De a T460 is bőven használható ezen kívül.
(#114609) vicze1 Jogos amikor én próbáltam keresni pl. itt aprón akkor arra jutottam, hogy nem éri meg. De ezzel nem vészes.
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
erik365 #114619 üzenetére
Nálunk egy T530 és egy T430s van a családban. Amiket írtál azokra tökéletes mindkettő. A T530-ban 16GB RAM van i7 procival, azon - alkalomszerűen - használok virtuális gépeket is, többek közt SAP-t is tudok futtatni rajta. (nyilván teszt célra, nem felhasználókat kiszolgálni) Ezek alapján meglepne, ha a fentiekre a T460 kevés lenne. Persze, ha Excel-ben milliós táblázatokat, rengeteg képlettel akarsz kezelni, abban lehet, hogy megizzad.
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Alap tevékenységre szabad még venni T460-at? Internet, Youtube, Fb, Excell stb.
Vagy nézelődjek feljebb?
Alapvetően dokkolón pihenne, mikor autót szerelek akkor menne néha rajta egy két diagnosztikai program.
Köszönöm. -
megott
aktív tag
válasz
Saskakas18 #114611 üzenetére
Szia,
Tegyél hozzá egy kicsit és kapsz egy szép (mi több gyönyörű!) T470-et -
Balinov
titán
Srácok, félig off, de annyiszor esik itt szó a különféle ips panelekrol.. Mi az a adatbázis oldal ahol utána lehet nézni egyes panelwknek? Konkrétan egy 5480 14es ips panelek, amit Aida szerint Boc gyártmány
-
vicze
félisten
válasz
Atos23 #114610 üzenetére
Ahogy látom az illető nem árul SATA kábelt ami kell a 2,5"-ös meghajtóhoz, tehát az kelleni fog, ha Nvme kábeles gépet veszel.
Mit te "külön kábeles caddyvel"-nek linkeltél az Nvme-hez van pont. Jó eséllyel ilyennel veszed a géped, de ez a specifikációjában benn kell legyen.
Tehát vagy Nvme van benne és egy külön caddy(helyett kell egy keret és egy kábel ha 2,5"-re cseréled), vagy 2,5" SSD van benne és azt simán cserélheted.
Ez igaz T470, ésT480-ra is. -
Saskakas18
tag
Sziasztok!
Irodai felhasználásra mennyire alkalmas a tp t460 90k-ért használtan? Érdemesebb az x szériákat nézegetni?
Használtan 90k-ig melyik típust tudnátok ajánlani?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Ogard #114599 üzenetére
> "Régen minden jobb volt" jeligére. (Kedves régi x60-asom billentyűjét
> pucováltam így rendszeresen. Soha semmi baja nem lett.)van ahol a csapból is alkohol folyik ...
---
örkény után: Alkohol folyt a csapokból egy indiai lakóházban -
vicze
félisten
válasz
Atos23 #114602 üzenetére
T490-ig van mindegyik 14"-osban 2,5"-es HDD hely, van a T460-ban is. T490 már csak M.2.
T460s-től csak M.2 van a slim verziókban.@Gondwana: Az egy igen bonyolult kérdéskör, hogy WWAN-ba melyik modellnél éppen mi megy, főleg újabbak esetében. Ez sokszor különbözik, sima T és Ts modelleknél.
-
Atos23
senior tag
Okés, akkor törölközőt is veszek, nem csak gépet.
És azt meg tudnátok mondani esetleg, hogy melyek azok az elérhető Thinkpad gépek, amiben van a bármilyen kártyaformátumú SSD mellett 2,5" lehetőség is?
Ahogy néztem a szétszedő videókat, van a T450-470-480 gépekben, de a T460-ban nincsen. Jól láttam?Van egy Samsung 860 EVO 1TB 2,5" SSD-m, azt mindenképp szeretném adattárolónak a gépbe, és külön SSD-n a rendszer, utilityket.
-
Tikakukac
titán
válasz
Ogard #114599 üzenetére
Ha mondjuk nincs egy bika víztisztító és szűrő a rendszeretekben akkor ez azért régen sem volt életbiztosítás
Én is azóta vagyok vagány mióta beszereltem. Na azzal a vízzel és kvázi totál új belső vízhálózattal már amperkedek ha mosni kell finomabb dolgokat, nem megyek egyből a palackos desztvízért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest