- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
RAMyMamy #112799 üzenetére
Megeshet, hogy mégis hibás az a ram.
Esetleg high density chipes (egy oldalon 4 chip), bár azt hiszem arra talán csak a core2 alapú gépek (t400) voltak érzékenyek és talán az első generációs core i (t410 például).Hynix és sk hynix ramok szépen mennek a t430-asaimban.
-
RAMyMamy
tag
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott anyósom Lenovo ThinkPad X230-asa, ami 1db 4GB-os modullal lett véve. Egy szinte pontosan ugyanolyat szerettem volna mellétenni, de az újjal fekete képernyőzik, nem bootol be, nem csipog, semmi, csak a ventilátor pörög fel és megy folyamatosan. Ha csak az új modult teszem be önmagában bármelyik slotba, akkor is ugyanez történik. Pedig minden egyezik a címkéken, direkt full ugyanolyat vettem, de jobban megnézve a régi Hynix, az új SK Hynix chipes. (Gondoltam rá, hogy Hardverapróról hibás modult sózhattak rám, de megbízható tagtól vettem 2 hónapja, azóta antisztatikus zacskóban állt.) Másik laptopban sajnos nem tudom tesztelni.
Valaki járt már így?
-
[w]
őstag
válasz
FoxiestFox #112797 üzenetére
azt nem mondtam, hogy ez jó nekem, csak kényelmes
amúgy jó ez a TPFC-s BT kapcsolgatás, de hogyan működik? a win először arról sem tud, hogy van BT modul, ez meg pikkpakk láthatóvá teszi?
és win újratelepítésnél hogy-hogy ezek után már kapásból látja a BT-t és nem kell a TPFC-vel bekapcsolni? eztígyhogy?
-
-
[w]
őstag
válasz
FoxiestFox #112790 üzenetére
ááá semmi jelentősége, inkább csak megszokás
ezért is tudom elengedni
egyébként nem az OSD volt fontos (ami w10 alatt nem is jelzi pl. a caps-num-scroll lockok állapotát, szóval azért nem old meg mindent), hanem a színes-szagos wireless radio menü, olyan komfortos(nak gondoltam korábban mindig)
de ha úgy nézem a mostani helyzet még az eddig vagy a TPFC-s megoldásnál is kényelmesebb/gyorsabb, mivel FN+F5-re azonnal repülőmódba teszi és kész, egyetlen művelet, nincs több kattintgatás
-
barnam_
nagyúr
válasz
tboldi #112793 üzenetére
Nem jól fejeztem ki magam, ha nem kell reszelni az nekem már plug and play
Persze kell másik palmrest is, ezért nem baj ha kicsit lepukkant a gép, mert úgyis vennék új bill-t + palmrestet. De a gépnek olcsónak kell lennie különben nem éri meg a projekt.
Tim: igen, tanulmányoztam már a leírásokat
A lényeg számomra, hogy nézzen ki gyárinak, és ha a billentyűzetből le kell vágni, az szerintem nem lesz gyári hatás. -
tboldi
nagyúr
válasz
barnam_ #112792 üzenetére
Nem egészen plug&play, ahogy néztem, kell másik palmrest és egy belső csatlakozón is le kell ragasztani két érintkezőt. Meg a BIOS-t is le kell cserélni.
És a caps lock visszajelzője akkor sem fog működni.Amúgy formára nekem is jobban tetszik a régebbi bill., de a háttérvilágítás fontosabb számomra, így marad.
-
barnam_
nagyúr
válasz
tboldi #112791 üzenetére
Várjuk a tapasztalatokat.
Ha megmakkan az X230, alkatrésznek érdekelVan egy régi Samsung NP900 laptopom ami ilyen tartalék subnotebook kategória, arra gondoltam ezt váltom le egy X230-al + classic billentyűzet mert ennél csak plug and play. (Farigcsálni nem akarok, ezért a W530-ban marad a háttérvilágításos magyar billentyűzet.)
-
tboldi
nagyúr
Megrendeltem a 2-Power aksit próba cseresznye alapon. A nagyobb Wh miatt választottam ezt (86), bár ez is elmarad valamennyire a gyári 9 cellástól (94). A GreenCell meg csak 73.
-
Amúgy miért ilyen fontos a régi osd?
Engem nem kell győzködni, hogy régen jobbak voltak a Thinkpadek, de osd például azért volt, mert a régi Windowsoknak nem volt sajátjuk.
Most a Win10 kb minden megold os-n belül, amihez különböző tweakek kellettek régen.
A Bluetooth-t pl úgy kezeltük, hogy fn-F5, kapcs. Ez három katt.
Most felteszel egy TPFC-t, jobb katt rajta, BT. Két katt. Jobban is jártál, persze osd nincs. -
[w]
őstag
válasz
barnam_ #112786 üzenetére
ez sem lett jó, sőt ez még a repülőmódot sem kapcsolgatja, csupán felrakta az OSD-hez szükséges programot és ennyi
pedig nem bíztam a véletlenre és nulláról újrahúztam a windows-t, hátha már összeakadt a sok próbálkozás, de így sincs menü. lehet a 20H2 vagy 21H1 már megváltoztat valamit és azért nem fut megfelelően
tulajdonképpen már elengedtem, nem tudom megoldani
köszönöm a többszöri segítséget!
-
carr
őstag
Skacok ! SOS!
Valaki Veresegyház környékén tud kölcsön adni ma(!!!) pár napig 1db 60w v. 90w töltőt? T430s-hez kellene. Otthon hagytam 200km..nincs időm autózni. A gép meg kuka akkuról. Esetleg meg is veszem. Köszönöm
Help!
-
barnam_
nagyúr
Ha ugyanezt raktad fel win8 módban, az nem lesz elég mert ebben valószínűleg már nincs benne az fn+f5 menüjéhez való alkalmazás. Keresd ki a Win8-hoz való drivert és azt tett fel kompatibilis módban.
Régen (idén januárban) használtam utoljára a T420-at, de emlékszem hogy működött az fn+f5. -
[w]
őstag
válasz
MrSealRD #112783 üzenetére
köszönöm, akkor annyira nem voltam béna, mert eredetileg ezt raktam fel, de ebben csak OSD van (capslock stb. visszajelzés), de a win7-ben megszokott "ablaka" nincs
megkínlódtam az eltávolításával (biztosan nem is igazán sikerült jól), aztán felraktam win8 kompatibilitási módban barnam_ javaslata alapján és ez így annyit csinál, hogy pl. fn+f5-re megnyitja jobb oldalon ezt az "értesítések kezelése" beúszó menüt és egyidejűleg repülő módba is tesz
hát, mondjuk félsiker, de a BT led-et meg nem kapcsolja semmi...
-
vicze
félisten
válasz
Picco #112779 üzenetére
TB4 lényegében a jól ismert biztonsági problémákat küszöböli ki és USB4-gyel való kompatibilitás hozza magával.
Mivel épp van most nálam TB4-es Thinkpad, így mondhatom, hog ya TB opciók teljesen megváltoztak. Azaz most már csak 1db van, PCIe Tuneling kikapcsolása, ami eGPU és egyéb eszközöket kapcsol ki, ami PCIe-t használ direktben. De még ezzel kikapcsolva is minden USB4 eszköznek működnie kell. (Most nem megyek bele, hogy USB4 milyen hihetetlen káosz és, hogy opcionális módjai vannak PCIe-vel, amit ami napig senki se támogat...)Amúgy ennek az egész PCIe DMA problematikának a végső megoldása a transzparens memória titkosítás, amit Intel ígérget már 3éve, de nem implementálták "consumer" vonalon, csak Xeon-okban. Így laptopokban kizárólag az AMD Pro-k támogatják.
-
barnam_
nagyúr
A win10-es változat újabb gépekre van.
Töltsd le a gépedhez való win8 hotkey drivert, majd azután csak csomagold ki a telepítőt, ne indítsd el. (Megkérdezi hogy akarod-e indítani a telepítést.)
Navigálj a könyvtárba, keresd meg az .exe telepítőt, majd jobb klikk tulajdonságok, és ott lesz egy olyan hogy kompatibilitás mód.
Ha ott Win8-at választasz ki és úgy telepíted, ugyanolyan hotkey lesz mint win7-en. -
[w]
őstag
válasz
MrSealRD #112769 üzenetére
feltettem a hotkey features integration 10-es verzióját, de ezzel nem vagyok elégedett
esetleg erre gondoltál?
vagy már ne is keressem azt a pofás fn+f5 ablakot, ami win7-en kápráztatott el?@barnam_: köszi, egyelőre elvesztem a verziók között, nem is tudom melyiket kellene telepíteni, az hogy win8 módban meg végképp ismeretlen még számomra
-
Penguin95
senior tag
válasz
MrSealRD #112751 üzenetére
Magánvélemény következik:
Én most őszintén nem értem mi a gond a stílusával. Nem átlagos az biztos, de amíg te normálisan állsz hozzá, addig ő sem ír olyat ami normális embernél kicsapja a biztosítékot. Ez egyébként személyes tapasztalat, pedig azért volt már itt olyan írásom ami előtt szerintem kellett vegyen egy pár mély levegőt.
Nem ide tartozik, de ha tényleg bicskanyitogató stílust akarsz látni, nézd meg mi történik a Linux haladóban ha odatéved egy lelkes amatőr. Na az tényleg nem mindenki számára emészthető (amitől ez a helyzet semmit sem változik, ezt csak szemléltetésképp hoztam fel). -
S_x96x_S
addikt
Jön a Thunderbolt 5 ! Ezennel minden elavultnak számít ...
Anandtech: Intel Executive Posts Thunderbolt 5 Photo then Deletes It: 80 Gbps and PAM-3
In this image we can see a poster on the wall showcasing ‘80G PHY Technology’, which means that Intel is working on a physical layer (PHY) for 80 Gbps connections. Off the bat this is double the bandwidth of Thunderbolt 4, which runs at 40 Gbps.
The second line confirms that this is ‘USB 80G is targeted to support the existing USB-C ecosystem’, which follows along that Intel is aiming to maintain the USB-C connector but double the effective bandwidth. -
Tikakukac
titán
Ne gondolj komoly dolgokra. Portelrendezés és maguk a portok, garik, kijelző fényerő, billzet milyensége, touchpad és trackpoint, hardver, ár, hőmérséklet, hang, nomeg szoftver.
Most úgyis lesz, mert a Dellt kib@szom a francba, a dokkoló azért van, hogy könnyebb legyen az életem, ne azért, hogy még emaitt is sz0pjak. Anno másik helyezett az X280 volt. Meglátjuk.
-
Fifi
őstag
válasz
Tikakukac #112754 üzenetére
"Megfogom, leírom egy táblázatba melyikkel mi a gond és akkor ott az objektív lista, ami alapján azt mondhatom, hogy igenis mindegyik ganédomb max az egyik kevésbé"
Hú de szívesen megnéznék egy ilyen listát, amit Te karcoltál. Legyen az ThinkPad, vagy akár Dell, HP stb.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Picco #112764 üzenetére
+1
Még ehhez hozzátehető az is, hogy nagyon tud fájni, amikor nem azt hallja/olvassa az ember amit hallani akar.))
De én is úgy vagyok már a notebook témával, hogy bármit is veszek, így vagy úgy, de csalódás lesz a vége.) Ha meg nem, akkor kellemes meglepetés. Egyébként a korábban említett moduláris laptop jó alternatíva lehet, illetve ott vannak a system76 gépei is, azok legalább nem a már halál unalmas megbúg eldobósokat majmolják. -
Tikakukac
titán
válasz
tboldi #112763 üzenetére
Az egész utángyártott akkus téma egy akkora kérdőjel, hogy hihetetlen. Legutóbb épp a Pana akksikról volt szó, ott is gyártóváltás van a kisebb verziókban. Ha az igazán bennfentesek nem írják, kutya meg nem mondja, hogy ugyanazon logó alatt teljesen mást kapsz ezentúl. Én sem. Próbáld ki, ha nem, akkor jön a kövi. Ez így megy sajnos.
-
Picco
addikt
válasz
kalapacsolok #112756 üzenetére
szerintem:
a sajat stilusod legalabb annyira tenyerbemaszo mint Tika-e neha -amikor nem veszi be a chill-pillt- de miutan most atolvastam a teljes diskurzust, szamomra joval pitibb/ellensegesebb/gyerekesebbnek erzodik!a valaszaid fentebb emlitett mivolta miatt nem ertem a felhaborodast reszedrol, legalabb annyira saros vagy a tortenetben mint o...ha full civilizaltan es nem lekezeloen alltal volna hozza, o is maskeppen reagalt volna es meg jogosnak is tarthatnank a szamonkerest, de igy legjobb esetben is bagoly mondja...
-
tboldi
nagyúr
válasz
Tikakukac #112762 üzenetére
Persze, tudom, hogy nem az, csak a Redditen leltem rá, van, aki jó véleménnyel van róla. Gondoltam, hátha megfordult már valakinél itt is.
Rákeresni nem igazán tudtam itt, mert minden hsz-t listáz a PH, amiben szerepel a 2-es szám és a power szó, mindegy, hogy egymás mellett vannak-e vagy sem.
-
tboldi
nagyúr
Kicsit elveszett a hsz-em a többi között, erről senki nem tud semmit?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> ... több korrekt választ kaptam privát üzenetben
> és itt a fórumban is, amit ezúton is köszönök a többieknek
Légy méltó a válaszra.
és a piros pöcökegérre - ami nem más mint egy virtualizált fénykard!
A Jedi erő legyen veled! -
MrSealRD
veterán
válasz
fattyu #112755 üzenetére
kapott választ ami nem tetszett neki és erre ez neked valid okozat?
Az a gond, hogy olvasni nem tudsz. Vagy ha mégis akkor mutasd meg hol írtam én olyat, hogy "valid okozat"? Egy logikai összefüggésre hívtam fel a figyelmet... Itt nincs ilyen hogy valid... Akció - reakció van... És nem az a lényeg kinek van igaza, mert azt is lehetne feszegetni, csak én nem erről kezdtem el beszélni. Te meg folyamatosan ezt magyarázod.
De akkor leegyszerűsítem.: Semmiféle segítség nem volt Tikakukac hozzászólásában... ZÉRÓ! Tehát tök fölösleges volt leírnia... Kb arra volt jó, hogy felháborodást keltsen...
Ha ezután sem érted miről írok akkor bonts egy sört... -
Tikakukac
titán
válasz
Tökéletes lezárás
-
kalapacsolok
senior tag
válasz
Tikakukac #112747 üzenetére
Faterom lennél? Hm, ha 5 éves korodban Te már házas voltál, akkor lehet
Lehet saccolgatni, hogy ki hány éves, szerintem te egy végletekben gondolkodó, sértődékeny 40-50 éves, besavanyodott férfi lehetsz, aki szerint minden szar, és a 20 évvel ezelőtti laptop a jó, minden más a kukának készült. Én normális, gyakorlatias kérdést tettem fel, amire több korrekt választ kaptam privát üzenetben és itt a fórumban is, amit ezúton is köszönök a többieknek
Ha boldoggá tesz, mondom, menj árulkodni, fenyegetőzz "moderációval", legyél te a kis fórum nagy ura, akit megsértettek és elvették a nyalókáját! Én viszont lezárom a témát, mert szerintem ez már zavaró a többieknek. Szép napot!
-
Tikakukac
titán
válasz
MrSealRD #112751 üzenetére
Szóval sem neked sem másnak nincs joga őt elküldeni...
Jogod van, csak ennek a teljesítésére eszközöd nincs maximum. Óriási diffi
Max a moderátorok rakhatják ki... ha olyasmit tesz...
Jep, erről írtam fentebb. Elküldés vs. kirakás. Nem 1 szint.
Hogy nem vagyok könnyű eset az nekem is nyilvánvaló nagyjából mióta az eszemet tudom. Indokolatlanul nullára hülyézni, barmozni, anyukázni, privátban fenyegetőzni stb. nem szoktam, pontosan azért, mert van egy bizonyos értelmiségi szint, amit azért megütöttem már elég korán. Az más kérdés, ha valaki nagyon megtolja a biciklit, akkor már legalább van alap.
Más:
Egy láthatóan félig laikus kérdésre...biztos az a jó válasz, hogy 10 éve minden szar? Miközben azért ez max egy erős költői túlzásnak ér fel...különben nem társalognánk itt <10 éves gépek fölött ülve...
Konkrétan 10 évnél fiatalabb gépek fölött ülve keresem, hogy mi a tökömet vegyek munkára, mert minden szar és ezt úgy hoztam ki, hogy megfogtam a 3 nagy brand azonos kategóriájú gépét és mindet megvettem majd az ezek közül a legkisebbik rosszat tartottam meg
Nincs költői és semmilyen túlzás, az elmúlt 3-4 notimat úgy vettem és szoktam is javasolni mindenkinek, hogy bátran vegye meg mindet, mert a tesztek messze nem tükrözik a használhatóságot mindenkinek. Megfogom, leírom egy táblázatba melyikkel mi a gond és akkor ott az objektív lista, ami alapján azt mondhatom, hogy igenis mindegyik ganédomb max az egyik kevésbé. A kérdésem inkább az: miért érzi valaki úgy, hogy látatlanban is védi ezeket a hulladékokat?
Másik topik ugyanide futott ki az egyik ágról pofánvágva a szutyok nepperekkel: mi az, hogy ennyi pénzem van és egyik sem jó, hogy merészeled, hogy ilyet írsz? És akkor indul a harc, hogy vajon Lajos12 jobban tudja-e, hogy az 5db akku rögzítő csavarből 3 havi szinten törik le fülestől majd kavarog a gépben zárlatot csinálva, csörögve a kinézett vackában vagy a másik ipari hulladék éppen 3-4 havonta kéri a venticserét sorozatban. A legcukibb szoftveres KO kapitány notikról nem beszélek, ott azért voltak régen is fejvakarások, mostanra elszabadult a pokol és foggal-körömmel védem a 8440-es gépeket amiket bezzeg minden évben konkrétan sivatagi körülmények között használunk nyaranta és nem bírnak megtérdelni. Bezzeg az utódaikból él vagy 3 darab az 50-ből.
De, mint fentebb írtam teljesen mindegy, hogy ha akár belsős Dell szoftverfejlesztő emailjéből idézek, hogy igen, tudunk a hibáról, valóban mindegyik érintett és csak az a kérdés kinek mekkora mákja van azzal, hogy éppen szív-e mondjuk a dokkolóval vagy épp szerzek 5 szakit 5 különféle területről, akikkel közösen isszuk magunkat halálra a kocsmában afölött sírva, hogy istenem, ha még lenne olyan Bosch motor ami a 20 éves mosogatógépemben simán elkopott, akkor nem vennék kényszerből garantáltan jóval silányabbat, akinek megerősítés kell, mert a fórumot csak arra használja, hogy önigazolást találjon, annak mindegy.
BlackFriday idején érdemes nézni az embereket, akik kérdeznek, kapnak választ de igazándiból őket sosem érdekelte maga a kérdés, csak kellett a lelki nyugtató. Aztán persze vannak akik felvállalják és beírják, hogy bazeg, tényleg igazatok volt, de ilyenkor vagy csend van vagy indul az ellentámadás, hogy a stopper 2 megyével arrébb nem úgy tikkel
-
MrSealRD
veterán
válasz
fattyu #112748 üzenetére
Csak zárójelben mondom...hogy ez egy nyitott fórum. Szóval sem neked sem másnak nincs joga őt elküldeni... Max a moderátorok rakhatják ki... ha olyasmit tesz...
A másik, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy bár lehet Tikakukac sok mindent látott már... de a stílusa... az nem biztos, hogy mindenki számára könnyen emészthető. És itt egy pillanatra érdemes elfelejteni ezt az egész szálat és megnézni, hogy mi volt a belépési pont.
Egy láthatóan félig laikus kérdésre...biztos az a jó válasz, hogy 10 éve minden szar? Miközben azért ez max egy erős költői túlzásnak ér fel...különben nem társalognánk itt <10 éves gépek fölött ülve...
Szóval csak azt mondom, hogy azért mielőtt valaki billentyűzetet ragad érdemes átgondolni, hogy tud-e segíteni a kérdezőnek... vagy csak hozzászólásszám növelésre lesz jó. -
-
[w]
őstag
kényszerből, de a T420-on is váltottam windows 10-re és naná hogy nem tudtam bekapcsolni a bluetooth vezérlőt, amit a tpfanctrl-al már megoldottam, de nem tetszik hogy így állandóan világít a visszajelző ledje
létezik erre rendes megoldás vagy zavarjon, jóvanazúgy?
-
fattyu
veterán
válasz
kalapacsolok #112745 üzenetére
figyi. annyi szervíztapasztalata mint neki a környéken nincs senkinek.
vegyél már vissza.
Igaza van.
ram modul nincs forrasztva ( többnyire nem mindegyik ) - tök jó. hibás ramot szökőévente látok egyet.
SSD nincs forrasztva. nem rossz mert abból megesik hibás bár nem ez a tömegével elhullás.
és kb itt van vége a javítható cserélhető.
usb port alaplapcser
HDMI DP port alaplapcsere.KB bármi más alaplapcsere.
az hogy én mit látok egy 6000res flottában elhullás statisztikának, és hogy nincs széria vagy generáció amiben nincs valami iszonyatos baki szintén tényszerű dolog. Fos a lenovo is kb pont annyira mint mindenki más már.
hogy ezt te nem érted és nem fogod fel és ettől ő (vagy én) lesz a hülye az rólad mondd el sokmindent. személyeskedésbe te mentél le. a hülye a barom és most a hány éves és anyuci.
Menj innen el kérlek.
-
Tikakukac
titán
válasz
kalapacsolok #112745 üzenetére
Hú, te nagyon frusztrált és hisztis vagy
Akkor olvasd el eddig mit hoztál össze.
Hány éves vagy, szólsz anyucinak, hogy védjen meg? Kis fórum nagy ura
Tippre faterod lehetnék, szóval nem tudom min segítene ha szólnék a nagymuterodnak. Neked annyi dolgod volt, hogy ülsz a padban és meghallgatod az oktatót, mert elviekben ezért mentél be. Helyette felálltál és odaköptél a táblára. Ezúton is gratulálok és hidd el, sokkal többet láttam én annál, mintsem felüljek a nettó provokációnak. -
kalapacsolok
senior tag
-
vicze
félisten
válasz
Picco #112735 üzenetére
Nem csak a 4port kell ott maradjon, hanem mindenegyes csatlakozó az aksitól az LCD-n keresztül a minden, wifit se mozgathatod mert a kábel fix stb.
Pl az hogy ez most Intel kizárja egyből, hogy legyen AMD verzió.
T490-től T14G2-ig a 14" T full ugyanaz. Ha egy laius ránéz még belül is azt mondaná hogy egyformák, de mégis annyi apró változás van, hogy teljesen inkompatiblisek egymással.Amúgy 100%-osan támogatom a right to repairt és a javíthatóságot, de nem hiszem azt pl. hogy a modulok ehhez bármit is hozzáadnak, és a portosdi inkább hiszti mint valós probléma.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
kalapacsolok #112739 üzenetére
> Amióta x1 carbonom van,
> az elmúlt 2 évben 3x volt alaplap cserém gariban.
léteznek rosszabb szériák.és szerintem itt a kieső idő nagyobb macera ..
> Ezért akarok olyan laptopot, aminél nem alaplap
> csere az egyetlen megoldás, ha bármi van.sajnos a "right-to-repair" jogokért küzdeni kell.
Nem véletlen hogy az új frame -es gépek https://frame.work/about
annyira forradalmiak .."Consumer electronics is broken. We’ve all had the experience of a busted screen, button, or connector that can’t be fixed, battery life degrading without a path for replacement, or being unable to add more storage when full. Individually, this is irritating and requires us to make unnecessary and expensive purchases of new products to get around what should be easy problems to solve. Globally though, it’s much worse. We create over fifty million tons of e-waste each year. That’s 6 kg or 13 lb per person on earth per year, made up of our former devices. We need to improve recyclability, but the biggest impact we can make is generating less waste to begin with by making our products last longer."
és sajnos ennél csak rosszabb lesz a helyzet,
az Apple M1-nél már a CPU, a diszk és a memória is össze van forrasztva. ráadásuk erős TPM integrációval .. vagyis ha meghibásodik valami, a diszk-ek tartalmának lementése se olyan egyszerű - vagy lehetetlen. (főleg ha a kulcs a meghibásodott CPU-ban van .. )
és ha meghibásodik/elhasználódik az SSD akkor csak szerviz marad .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
kalapacsolok #112730 üzenetére
> Világos, de hosszú távon a gari lejárta utáni idők miatt kérdezem.
> T-s szériáknál is minden alaplapra forrasztott?A Carbon mindig prémiumos - villogós - felsővezetői gép volt ..
vagy olyan dolgózónak adták, akit meg akartak becsülni ..
Mint a sportautóknál - itt sem a szerviz költség volt az elsődleges, ami miatt választották.> T-s szériáknál is minden alaplapra forrasztott?
nem minden.
általában a memória, ssd ( részben bővíthető - cserélhető )
de minnél inkább laposabb és újabb .. annál kevésbé.Alternativák/megfontolandóak:
1.)
egy használt (nem garanciális) régi ( melegedő) T mellett
egy új - garanciális L vagy E szériás gép jó alternativa lehet,
főleg hogyha a TCO miatt aggódsz.
Vagy az új T14 -bőlirodai munkára a legújabb (gen11-es) új Intel procik sokkal jobbak.
és egy i3-as is hozza vagy felül is múlja egy jó pár éves i7-es teljesítményét.
Az új generációs akkumlátorok és a képernyők is jobbak.
( a billentyüzetek viszont nem )
Ha a költségek miatt aggódsz - ezt is kalkulád be.
Egy új gépen ráadásul jobb dolgozni is.
( A Google Chrome - elég vissza tudja fogni a gépet - legyen bármilyen erős. )2.)
kérhetsz/vásárolhatsz garancia bővítést is - akár a T480hoz is.
ha bizonyos feltételek teljesülnek ..3.)
Csak a Carbon-hoz képest egy ( használt) "T" / T480 mindenképpen az olcsóbb és a jobban javítható ...használt gépnél én figyelnék,
- mennyi garancia van még ..
- ne régebbi procival legyen ( az még csak 2c és nem 4c ; ami sokat számít! )
- procinál a Passmark-ra és az iGPU teljesítményére ( a ZOOM-nál számít !)
- magyar billentyűzet ; bár cserélhető .. de macerás cserélni .. és az idő pénz.
- -
Tikakukac
titán
válasz
Butaságokat beszélsz továbbra is, sarkítva a dolgokat.
Tételesen szeretném ezeket látni akkor. Eddig annyit tudunk csak, hogy hülye vagyok és buta. Hogy miért, még nem. Én leírtam a tényállást amire kérdeztél, most te jössz, ahol szépen leírod ez miért nem igaz.
Amióta x1 carbonom van, az elmúlt 2 évben 3x volt alaplap cserém gariban. Ez nonszensz, ha gariidő után van, gyakorlatilag meg sem éri javíttatni.
És engem hülyézel le, mikor azt írom le, hogy 10 éve kukának készülnek az eszközök. Hát bazzeg, te se vagy könnyű eset.
Ezért akarok olyan laptopot, aminél nem alaplap csere az egyetlen megoldás, ha bármi van.
Valamilyen 1990-es évek közepe környéke gépet keress. Ott bátran cserélgetheted a fél gépet is, nem lesz para. Van itthon ilyenem, figy, atomkirály. Ha forrasztani is kell, autós pákával megoldasz bármit.
X1 carbon ilyen szempontból katasztrófa, ha a billentyűzettel van probléma, az is annyira egybe van építve mindennel, hogy nem lehet billentyűzetet cserélni, mert 200 ezerbe kerül a cseréje (tapasztalat).
Már sok évvel ezelőtti XPS is gazdasági totálkár volt, bármit is akartál rajta cserélni, az befutott 3 cikkszámba és ennyike, az X1 pont hasonló cipő. Írtam, hogy olvass, de nem teszed, csak write onlyba vered a karaktereket befele. Továbbra is az a kérdés, hogy ha saját magadnak is igazolni tudod, amit írok, akkor... akkor igen, szóval megfájdult a fejem.
Ezért az alap kérdés az volt, hogy a T-s széria jobban szerelhető-e.
Az alap kérdésedre HMM, és 5 köbméter Google találat megadta a választ részletesen, képekkel, leírásokkal, több száz oldalasan. Igen, jobban szerelhető. Ha úgy érzed, hogy a RAM csere volt eddig is a gond az X1-ben, akkor T széria kell neked. Minden más ezen is pont úgy fog beszarni és pont alaplapot fogsz cserélni. Ahogyan 3 másik márkánál is és ahogyan teszi ezt mindenki egy évtizede, mióta 5mm-es gépeket akartak az emberek.
De majd más válaszol, aki nem ír ilyen nyilvánvalóan túlzó baromságot, hogy "minden gép a kukának készül" és minden szar.
Azért szeretem az önigazolást kereső embereket, mert tényleg full zero nulla tudás mellett is hülyézik, butázik, barmozik a másikra miután ő jött kérdezni, de odáig sem jut el, hogy legalább azt megnézné, hogy miként is néz ki az álmai laptopja. Nem. Inkább addig kutat a neten, amíg nem lesz valami hivatkozási alap, hogy na, ő megmondta és ha utána bekövetkezik amit nyilván sejtett előre, legalább ott lesz az adu. De addig is ha eltérő a válasz, megy a pocskodnia instant vödörrel.Most pedig menj el a háztartási topikba és még 20 másik elektronikai topikba és dobd fel amit leírtam, meglátjuk mit mondanak a srácok, mondjuk csak egy mosógép, mosogatógép témakörben. Esetleg olvasgass a neten a mostanában felszínre törő javításos témákra, legyen az a RTR mozgalom és törvénykezés vagy csak szimplán a direkt javíthatatlanra és szerelhetetlenre tervezés.
Ha erre sem vagy képes válaszolni normálisan, akkor a hülye, buta és barom témakörre kérek egy moderálást, ha attól megnyugszol végre.
-
válasz
Kapaszkodj meg: _tényleg_ minden szarabb, mint 10 éve.
Úgy mondjuk ezt az elmúlt néhány év notijairól, hogy mi is szeretjük a Thinkpadet. -
kalapacsolok
senior tag
válasz
Tikakukac #112738 üzenetére
Butaságokat beszélsz továbbra is, sarkítva a dolgokat. Amióta x1 carbonom van, az elmúlt 2 évben 3x volt alaplap cserém gariban. Ez nonszensz, ha gariidő után van, gyakorlatilag meg sem éri javíttatni. Ezért akarok olyan laptopot, aminél nem alaplap csere az egyetlen megoldás, ha bármi van. X1 carbon ilyen szempontból katasztrófa, ha a billentyűzettel van probléma, az is annyira egybe van építve mindennel, hogy nem lehet billentyűzetet cserélni, mert 200 ezerbe kerül a cseréje (tapasztalat). Ezért az alap kérdés az volt, hogy a T-s széria jobban szerelhető-e. De majd más válaszol, aki nem ír ilyen nyilvánvalóan túlzó baromságot, hogy "minden gép a kukának készül" és minden szar.
-
Tikakukac
titán
válasz
kalapacsolok #112736 üzenetére
Jó hülyeségeket írsz.
Mi mást írnék, mint hülyeséget? Kisker-nagyker-szervizes tizenpár év tapasztalatával ebben a témakörben csak hülyeséget tudok írni.
Átlag irodai munkára lenne.
Ez mit is befolyásol? Amiről te kérdeztél sokat nem. Legutóbb épp a billentyűzet elhullásokról volt szó. Olvass vissza, írtunk róla keveset. Az is tanulságos, hol tartunk irodai gépekben fél miska feletti cédulákkal.
Egy jó gép évekig használható még a gari lejárta után.
Valóban, ha a gép jó, akkor gari lejárta után is sokáig használható. Ha meg épp nem jó, akkor meg max papírnehezéknek. Képzeld el azt az embert, akinek minden kapcsolata megvan alkatrészekre, javításra és 14 év után már laptopból is csak garisat mer venni magának. Jó, ok, tudom, hülyeségeket írok, nyilván így hülyeségeket is csinálok. Adjunk 1%-ot annak azért, hogy lehet számolgattam és gondolkoztam rajta pár percecskét és lehet igazam van, hogy mégis ez jön ki jobban a sztori végén és nem mindenki nyeri havonta a 6-os lottót.
Az X1 carbon viszont necces, mert bármi hiba lesz, alaplapcsere kb mindig a megoldás, ami őrült drága...
Konkrétan 12 év lemaradásban vagy szerintem és még az előttem heverő T400 is olyan, hogy ja, proci cserélhető, de mondjuk GPU nem, legalábbis nem a számodra kedves módon. És akkor kezeket fel, kinek mennyi döglött procis notija volt életében. Bevallom, szerintem ezredekben tudnám kifejezni a poolból.
Nagyjából azon gépek, amik a csuklódnál vékonyabbak, így működnek. Minél fiatalabb annál szutykabb lesz alaplapi komponenseket is cserélni, külön kis I/O boardokról ne is álmodozz.Szóval te jöttél kérdezni, aztán kaptál választ, aztán jobban tudod, mint aki válaszolt, sőt, akkora lett a mellény, hogy instant le is lehet hülyézni. Ha szorít a cipő, lazíts rajta.
-
fattyu
veterán
válasz
kalapacsolok #112736 üzenetére
jajj anyám.
-
Picco
addikt
válasz
vicze #112729 üzenetére
ezert irtam hogy elvileg...aztan majd meglatjuk.
alaplap tervezessel nem ertek egyet(de legalabb nem is ertek hozza
), azt mondod hogy lesz olyan generacio aminel az alaplapot nem lehet teglalap alakura tervezni ugy hogy az a 4 port egy helyen maradjon, a cpu pedig +-1cm-n belul? majd segit nekik az AI tervezo progi, a meretnek elegnek kell lennie.
amugy en sem adnek 30%nal tobbet ra hogy ez a koncepcio sikeres lesz, DE ok az egyetlenek ebben a szegmensben akik tenyleg arra torekednek hogy minden cserelheto es szerelheto legyen, illetve kiadjak hozza az alaplap tervrajzat is. ((nekem az is tetszik hogy direkt ugy keszult hogy az alaplap hazbol kiveve egy 3D nyomtatott hazba berakva hasznalhato legyen illetve komponenseknel figyeltek ra hogy lehessen hasznalni linux-al is.))
az idozites is tokeletes velemenyem szerint, global warming/climate panic, csapbol is ez folyik ami sokat tolhat a szekeren...((tesla sikerere sem adtam volna sokat 03/04 kornyeken, aztan megis, bar ez eleg sarkallatos problema mert sokkal nagyobb problemara hozta el a megoldast.))mindenesetre most majd kiderul hogy tenyleg mindenki aki forumokon sir ezt akarja vagy 3mm/150g vekonyabb/konnyebb eldobhato laptopot.
-
Tikakukac
titán
válasz
szalai019 #112733 üzenetére
25W a különbség. Most ha valaki az összes kombót felsorolná, hogy milyen típusú gépek milyen konfigjait mivel kiegészítve elég a 65W és honnan kell a 90W szerintem beomlana a PH.
Rohadt egyszerű: amelyik gép annyira fel van izmozva, hogy a 65W kevés, oda kell 90W vagy több. Dokkok is sokszor elmennek 65W-al, csak megint az a kérdés mennyit eszik az egész pakk, esetleg a gyártó korlátozott-e.
Szóval ja, túlkomplikálod, a válasz faék egyszerűségű. Amikor 3k-ért veszek aprón gyári tápot 65 meg 90-eset is, ott nem az a kérdés melyik kell, hanem, hogy miért nincs otthon mindegyikből 2-2 darab.
-
szalai019
csendes tag
Nem, a W530-amhoz a saját 170W-os van. Annak másmilyen is a vége (két oldalt bevágott). Van még egy X230-am (i7) és anyunak egy T410 (i5). Lehet, csak én komplikálom túl, csak érdekelne mi a különbség.
-
tboldi
nagyúr
Redditen olvasgatva ezt ajánlották még pár alkalommal, ismeri valaki?
-
Tikakukac
titán
válasz
kalapacsolok #112730 üzenetére
Teljesen felesleges is ezen az úton elindulnod, a kukának készül minden 10 éve minimum
-
vicze
félisten
válasz
Picco #112722 üzenetére
Bocs de több mint naiv azt hinni, hogy majd lesz upgrade.
Két CPU generáció között olyan durva különbségek lehetnek ami igényli a teljes alaplap áttervezését, ami miatt ugyan azt a formát szinte lehetetlen megtartani. Pl. eleve DDR3 és DDR4-hez teljesen más layout kell hogy meglegyen a megfelelő időzítés. Ugyan ez lesz DDR5-nél. Ha nincs elég hely az újratervezéshez akkor gond lesz...Na most jelenleg a modulokon kívül semmilyen alkatrészt nem lehet hozzá venni. A spekó kijelző miatt 0 esélyed van bármi mást belerakni. Ha a modulokon kívül más kell pl. egy Etherenet, akkor dongle, jelenleg van US bill és ennyi semmi más. stb.
Értem értem hogy Kickstarter meg moet kezdték stb. meg most nagy a média hype, de nézzünk rá 2év múlva és akkor meglátjuk mi lett belőle.
Volt sok ilyesmi és semmi se lett belőle. Hipszterek nem szállnak rá mert nem MacOS fut rajta. Szóval kb. marad egy szűk Linuxos réteg aki valóban használja.
Nézz szét a topikban, nem ritka a tizenéves gépet használó, ebből nem élne meg egy cég soha. Nagyon szép elgondolás ami gazdaságilag nem fenntarthetó. -
S_x96x_S
addikt
válasz
kalapacsolok #112717 üzenetére
> Nekem x1 carbonom van, de kollégámnak olyan laptopot szeretnék
> venni, ami jobban javítható, tehát nem állandóan az alaplap
> csere a megoldás, ha baj van
> ...Vagy az olcsóbban, könnyebben javítható?
Ha a váratlan extrém költségek miatt aggódsz,
akkor mindenképpen garanciális gépet vegyél a kollégádnak.
Amúgy az olcsóbb ÉS sok példányban eladott gépek (általában)
- olcsóbban javíthatóak ;
- és donor gépet is jobban találsz hozzá. -
szalai019
csendes tag
Kedves Fórumtagok! Újabb "okos" kérdésem lenne: mi a különbség a 65W és a 90W centerpines Lenovo tápok között? Hallottam olyan verziót, hogy a 90W-os dokkoló használatakor szükséges, de olyat is, hogy a 65W-os nem hajtja meg rendesen az processzort (Aida szerint). Ha valaki pontosabbat tud, megköszönöm.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
FoxiestFox #112721 üzenetére
> Framework
> Egy baja van, nincs Trackpoint, és nem fekete.már elég nagy a tömegnyomás a thinkpad - fanok részéről..
https://community.frame.work/t/the-keyboard/155/16
-
válasz
Picco #112722 üzenetére
Ráadásul a lap formátumát úgy tervezték, hogy könnyen tervezhess neki másik házat.
Képzeld el, nyomtatsz egy házat, rendelsz akkut egy oemtől, belecsapsz egy usb-re adaptált 7 soros T43 billzetet... úristen pornó
Remélem pár év múlva realitásba fordulhat ez a sok szép álom. -
Picco
addikt
válasz
vicze #112720 üzenetére
elvileg upgrade alaplapok is jonnek majd hozza, tehat azert 1 lepessel elorebb lennenk egy ilyen koncepcioval. mondjuk 3 evente rajosz hogy kell meg kraft, akkor veszel egy uj lapot meg egy akksit mondjuk es ott vagy mintha lecserelted volna a laptopodat egy ujabbra de szignifikansan kevesebb e-waste-et generaltal.
persze idovel meglatjuk majd mi lesz belole, en mindenesetre szurkolok nekik
-
válasz
vicze #112720 üzenetére
Szerintem ígéretes koncepció.
Egy baja van, nincs Trackpoint, és nem fekete.Egy kérdés marad, hogy a PCB-n lévő alkatrészek elérhetőek-e megvásárlásra a gyártótól?
Mert a javíthatóságot ez dönti ez.
Urban legend, hogyha minden az alaplapra van integrálva, akkor "nem javítható". De, az. Agyonintegrált alaplapot is lehet szépen javíthatóra tervezni, persze nem otthon fogja a mókus javítani, hanem egy repair shop normális felszereléssel.Kivéve ha Apple terméked van, mert sanszos ami elszáll a lapon, senki sem tudja cserélni új alkatrészre, mert az Apple olyan szerződést kötött a gyártóval, hogy az másnak nem adhatja el az adott kontrollert vagy akármit.
Az átrendezhető port modulok valami zseniálisan király ötlet, és hogy elsőre sikerült ilyen pöpecül implementálni, nagyon tetszik.
Ráadásul a pici modulok nagyon olcsók is.
Én nagyon komolyan fontolgatom hogy vegyek egyet, mert ez egy nagyon érdekes próbálkozás, és szeretnék hozzájárulni, hogy a jövőben valami ilyesmi legyen a notipiac. -
vicze
félisten
Szép és jó a Framework, de a beépített dungle-okon kívűl kb. 0 különbség van egy Thinkadhoz képest jelenlegi.
Sőt egy T sorozaton több port lehetőség van.
Javíthatósága pontosan 0 mert ugyan úgy alaplapra van forrasztva minden, annyi hogy a modul miatt kisebb eséllyel hal meg egy USB port az alaplapn. -
válasz
kalapacsolok #112717 üzenetére
A kollégád ha kicsit tud várni, talán vehet egy ilyet.
-
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Nekem x1 carbonom van, de kollégámnak olyan laptopot szeretnék venni, ami jobban javítható, tehát nem állandóan az alaplap csere a megoldás, ha baj van, hanem külön is lehet a legtöbb alkatrészt cserélni. A THINKPAD T480 ilyen szempontból jobb? vagy ott is minden az alaplapra van hegesztve, egybeépítve? Vagy az olcsóbban, könnyebben javítható?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
FoxiestFox #112697 üzenetére
Nem emlékszel, hogy melyik széria? Sima GC, Pro vagy Ultra?
-
barnam_
nagyúr
válasz
tboldi #112710 üzenetére
Nem akarom sem a GC-t, sem a boltokat reklámozni
De itt a hivatalos viszonteladók listája:
Tehát ha ezektől veszed, elvileg eredetit kapsz és garanciád is lesz.
Mivel több mint valószínű, hogy a Lenovo nem gyárt már hozzá alkatrészt, és a többi kínai utángyártott ugyanúgy lutri, nincs sok választás.Vagy apróról vadászni egy eredeti jó állapotú akkut, de én ott is figyelnék a hamisítványokra.
-
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112710 üzenetére
Hát igen, ez egy katalizátorral már húzósabb történet lett volna. Mondjuk itt legalább esélyed van arra, hogy érvényesítsd a jótállást, míg ha például kínára szorulnál, akkor nagyjából el is lehet ezt felejteni a horror költségek miatt. Hogy itthon kapható-e azt nem tudom, mivel a hazai boltokat és kereskedőket ismerve elkérnék a kinti ár dupláját, meg mellé egy vesét.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Penguin95 #112708 üzenetére
Ha nincs más, nem zárkózom el a külföldi rendeléstől sem, de a gari miatt jobban örülnék egy itthoni boltnak.
És a rettegett feuchti bermudát is célszerűbb lenne elkerülni.
Januárban ültetőrugókat rendeltem Dajcslandból az autóm alá, természetesen az is Feuchton ment keresztül, de szerencsére nem nyúlták le. Izgultam, sok rémtörténetet olvastam a külföldi rendelések topikban, de bíztam benne azért, hogy nincs rajtam kívül más elvetemült, aki egy Honda Jazz alá akarna ültetőrugót. -
Penguin95
senior tag
válasz
tboldi #112705 üzenetére
Patona nem jöhet szóba? Emlékeim szerint régebben ajánlottak voltak, ráadásul németek, szóval nincs extra ÁFA, BFA, VÁM, kecskeáldozás, szűzlány vére, meg hasonlók.
-
tboldi
nagyúr
válasz
FoxiestFox #112704 üzenetére
Pont most gondolkodtam, hogy vennék egy GC aksit az X230-hoz, de ez most elgondolkodtatott.
Még a gyári 9 cellás van benne, 66%-os az állapota, átlagosan 2-3 órát bír, de virtuális gép futtatásakor hamarabb is le tud merülni.
-
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #112702 üzenetére
A legrégibb általam vett akku (ami az L450-ben van és kb. egy-másfél éve van meg) már gyorsabban merül, mint szeretném (kb. 2-3 órát bír), de normálisan jelzi ki, nem kapcsol le 30%-nál.
-
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #112697 üzenetére
Lekopogom, nekem eddig mindegyik működik, pedig vagy 8 darabot tettem már gépekbe (a lista óta még egy 6 cellás akku X250-hez).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest