Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Hopkins_001 #60394 üzenetére
Hu, de klasz! Rendelek is gyorsan egyet a gyermeknek. Majd osszerakjuk a Karacsonyi szunetben.
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Li-Ion akkupakk készítéshez keresnék valakit Veszprém úgy 30-40 km-es körzetében, aki tud ponthegeszteni. Akkut, és forrfület viszek, de hiába túrom a netet, és érdeklődök az ismerősök között senkit nem találok aki vállalna. Esetleg ötlet, hogy hol, milyen jellegű cégeknél próbálkozzak?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Hopkins_001 #60396 üzenetére
Egyik sem, mert elkó nem jó, továbbá 104 vagy 105 sem mindegy:
10 és 4 nulla (100 000 pF)
10 és 5 nulla (1 000 000 pF)Ez például 100 V-os:
J betű: 5 % tűrés.
-
kjani18
őstag
válasz
Hopkins_001 #60394 üzenetére
1 mikrós kondi.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60391 üzenetére
Mindegy, hogy ampermérő vagy darab drót, itt kettős túláramvédelem is van, ahogy említettem.
A kimenet lezárásakor a kimeneti kondi szikrázhat ugyan, de attól nem lesz baja, a többi része viszont védett.
Ha a trimmer rosszul állna, akkor is ott van még az XL4005 belső védelme. Ha túlmelegszik, akkor a termikus védelem. Persze, egy ilyen IC is tönkremehet, vagy az LM358 stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60387 üzenetére
Gondoltam, de az ampermérő is a multi fogalmának része, amit itt legalább kétféle módon lehet alkalmazni: zárlati áramot mérek, vagy akku / fogyasztó is lehet a körben.
Többi mérést is el kell végezni, a bekarikázott LED-en eső feszültséget is meg lehet mérni.
Ha valamilyen LED-hiba miatt túl sok feszültség esne rajta, az áram korlátozását nem tudja rendesen elvégezni. Ezt a LED-et egyébként rövidre is lehet zárni, az áramkörnek akkor is működni kell:
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60383 üzenetére
...csak akkor világít zöld keretes LED, mikor műszer rá van dugva.
Milyen műszer, ampermérő rövidzárban vagy a töltendő akkun keresztül?
Nyitott kimenetnél a feszültség rendesen szabályozható?
Az áramszabályzó trimmer csúszkáján (vagy IC 2. láb), ahol zöld nyíllal jelöltem, állítható a feszültség kb. 0-300 mV között, a bemeneti GND-hez képest mérve?
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60383 üzenetére
A konverziós elv miatt kisebb feszültségen, illetve zárlatra nagyobb áramot képes produkálni, mint a betáp.
A maximális kimeneti áramot az XL4005 belső korlátja határozza meg. Ez független az LM358 által megvalósított további korláttól, amit a 0,05 Ω söntön figyel.
Próbáld meg teljesen áramtalanítani (kimenet és bemenet), én is tapasztaltam olyat, hogy néha kiakadt, ha nem jól állítottam valamit.
A trimmert tekerd le visszafelé (óramutatóval ellenkezően).
-
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Ismertek vmi olcsó usb hangkártyát, amin nagy mintavételezésű Line In bemenet van? Oszcilloszkópnak kellene.
Vagy tudtok vmi szuper ár/érték arányú USB-s megoldást?
Köszi! -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60373 üzenetére
Ha a zöldre írtad, hogy terhelés nélkül is világít, akkor az a Full.
Ni-MH akku töltésénél a végfeszültség nem határozható meg olyan egyértelműen, mint Li-ion akkunál. Függ a töltőáramtól és belső ellenállástól is. Bár vannak olyan töltők is, ami CC/CV elven tölti a Ni-MH akkut is, mint például:
A görbéken látszik, hogy kb. 1,55 V-ig emeli a feszültséget.
-dU elven működő töltők ennél feljebb is, de az nem az abszolút értéket figyeli, hanem a telítődéssel, rövid túlmelegedéssel járó visszaesést detektálja. Mivel ezek az akkuk elbírnak egy kis túltöltést, ezért itt lehet ilyen módszert is alkalmazni.
2600 mAh kapacitású akkut lehet tölteni C/10 = 260 mA árammal 15 óráig (14-16 óra). Tehát ez felel meg 150 % töltés bevitelének.
Feszültséget ilyenkor nem fontos korlátozni, állíthatod bármilyen magas értékre, azt úgysem fogja elérni.
Csak az áram legyen korlátozott, ilyen kis áramot pedig elbír akár 24 óráig is. Ezért nem gond, hogy bizonyára feltöltődik már 15 óra előtt is (ha nem volt teljesen lemerülve), de ez a standard töltés, hogy biztosan telemenjen, a felesleget meg könnyen elfűti.
Nagyobb áramon, C/10 felett szükséges valamilyen védelmet alkalmazni a túltöltés, túlmelegedés ellen.
Tehát, ahogy szoktam mondani, itt is mindennek a kulcsa a melegedés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60378 üzenetére
Nekem nem ilyen van, de ezen a képen jobban látszik, hogy a felső LED avatkozik be az XL4005 negatív visszacsatolásába, tehát ez jelzi az áramkorlát aktiválódását (CC-mód).
Lent az elsőre írtad, hogy terhelés nélkül világít, tehát az jelez 10 % áram alatt, a második 10 % felett.
Mivel utóbbi indikálja lényegében a töltőáramot, nagyobb áramú konvertereknél a CC LED-et le is spórolják. Noha a kettő nem teljesen ugyanaz.
Nekem ilyen van:
Meg ilyen is van, kijelzője miatt praktikusabb:
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60373 üzenetére
Más modulokon nem mindig egyforma színű és felirattal is szokták jelölni:
CC/CV: az áramkorlát aktiválódását jelzi (CC). CV módban nem világít.
Charge: a töltést jelzi, vagyis majdnem egyszerre működik az előzővel
Full: amikor a töltés végén, a beállított áramkorláthoz képest kb. 10 %-ra esik az áram, késznek jelzi a töltést. A Charge LED-del ellenfázisban működik, tehát az kialszik. Terhelés nélkül is csak a Full világít.
De a feszültséget nem kapcsolja le, azt a felhasználónak kell megtenni. Pl. 4,2 V-ot (ha annyira van állítva) folyamatosan rajta tartja, míg le nem köti valaki.
A működés jól látszik a rajzon is, ahol piros nyíllal jelöltem, az LM358 a LED-en keresztül avatkozik be az XL4005 szabályzásába, túláram esetén korlátozva az áramot, amit a 0,05 Ω söntön érzékel.
Az LM358 másik fele viszont a másik két LED-et felváltva kapcsolja. 10 % áram alatt az egyik világít, felette a másik, de valamelyik mindig. Itt a 90,9k - 10k osztó képezi a kb. 10 % osztásviszonyt.
Ni-MH akkunál attól függ, hogy mennyi végfeszültséget állítasz be. 1,3 V kevés, úgy látszólag hamarabb végez, de az nem jelenti, hogy fel is van töltve.
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
Sziasztok
Ennél a CC/CV egységen van 3 LED.
1 LED(Zöld keret)-ről biztosan tudom az üzem jelző.
A Kék és fehér keretes LED-ek miket jelezhetnek?
-
kuyarashi
őstag
válasz
darvinya #60363 üzenetére
N és L-re kötve felvillannak a ledek, mikor kihúzom a falból a kábelt. Az egyikben akku is van, másikból szerintem kiszedték. Gondolom alapvetően akkumulátorról működnének ezek, ezért van az, hogy kihúzást követően egy pillanatra fényt adnak a ledek (mivel vészkijáratjelző egységek). Próbálok tölteni a cumón, hátha akkor több ideig világít.
Nem tudtam úgy jumper-elni, hogy folytonos áramellátáskor folytonosan világítson, pedig biztosan megoldható. Igazából nekem erre volna szükségem. -
Sziasztok. Hogy a bánatba tudnám kideríteni, hogy az EV800-as szemüvegemnek melyik része rossz: a nyák vagy a panel? Hibajelenség: Bekapcsra egyet felvillan a panel aztán nagy feketeség. Az akku tuti jó. Ránézésre nem sérült semmi, még szalagkábelen sem. Köszönöm előre is!
-
kuyarashi
őstag
válasz
Kernel #60358 üzenetére
Egyébként nem jól írtam. Tehát a kép alapján a bal oldali kék kábelt kötöm a jobb oldali sötétkékre (N), a bal oldali barnát pedig a jobb oldali barnára (L'), a sárga-zöld marad így és a jobb oldali fekete is (L).
(A fázisokat pedig akár fel is cserélhetném a próba idejére, akkor is működne.)
-
Samus
addikt
Ebben a kapcsolásban a BC308 helyettesíthető BC557-el?
-
Kernel
nagyúr
válasz
kuyarashi #60357 üzenetére
Igen, sőt gyakorlatilag fázis-nulla cserével is működnie kellene, egy próba során. Véglegesre persze illik normálisan bekötni.
A védőföldnek pedig testzárlatos eszköznél lenne szerepe. De ha kettős (biztonsági) szigetelésűre gyártották, akkor be sem lehet kötni a védőföldet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kuyarashi #60354 üzenetére
Sárga-zöld a védőföld, amit a fémtestre kell kötni, ha van egyáltalán csavar hozzá.
N --> Nulla.
L --> Állandó fázis, akkutöltés céljára . Ha nincs bekötve, akkor nem lesz töltés.
L' --> Kapcsolófeszültség (fázis).
A bejövő fázis valószínűleg a barna, vagy ellenőrizni kell, fázisceruzával.
(#60352) CPT.Pirk
Attól függ, mennyire zavarérzékeny a bemenet, valami kis kondit szokás általában használni.
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Légyszi segítsetek az alábbi ledes megvilágítású vészkijárat tábla bekötésében! Balról a 230 V-os aljzat kábele (sárga-zöld, barna, kék), jobbról a 24 V-os meghajtó (kék, fekete, barna).
Leírás.
Első körben tesztelném, szóval egyelőre csak "megtápolni" szeretném, hogy lássam működik-e. Ha minden oké, akkor lesz még kérdésem.Előre is köszi.
-
kuyarashi
őstag
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Olyan jelvezetékre, amin egy nyitásérzékelő van és a vezeték 5..20 méter hosszan elmászhat egy fém szekrényben, oda tennétek valami extra védelmet mint pl. kondi a föld felé vagy valami ilyesmi?
Ezek a jelvezetékek egy mikrovezérlő IO bemeneteire mennek, a szekrényben csak mágneszárak vannak fiókonként (12Vdc, 2A), amiket szintén ez a panel lát el táppal és a relé + a hozzá tartozó nyitásérzékelő vezetékek egymás mellett futnak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Hujikolp #60343 üzenetére
Háromfázisú egyenirányítóra nem jó kifejezés a delta. Lehet 3 diódás (félhullámú) vagy 6 diódás (teljes hullámú). Utóbbinál mindegy, hogy a tápforrás (trafó vagy generátor) tekercsei csillag vagy deltában vannak kötve, ha így is, úgy is 400 V vonali feszültségről van szó.
Ilyen kis teljesítményre, mint 120 W, elég a félhullámú is, aminek csak 230 *gyök2 a csúcsa.
Fázisonként 40 W félhullámú terhelés nem olyan vészes a hálózatra nézve.
Vagy akkor 1 fázis és a teljes hullámú Graetz-híd, úgy nem kell 3 fázissal foglalkozni.
-
-
junhum
tag
válasz
Kernel #60342 üzenetére
A középső (fehér) vezeték az termisztor, hőre változott az ellenállása.
[Rendeltem egy ilyet], melyik ellenálást mekkorára cseréljem? -
varmi2
nagyúr
Tudnátok ajánlani minőségi hosszabbítót, nem kell hosszú, 0,5-1m is elég, minimum 4 hely kell. De tényleg minőségi kell.
-
Üdv!
400 V-ot szeretnék DC-n, 120 W mennyiségben.
Amire gondoltam, hogy van 3 fázis, azt deltában egyenirányítom, kapok durván 565 V-ot. Milyen DC-DC-vel lenne érdemes tovább csökkenteni 400 V-ig? -
Kernel
nagyúr
válasz
junhum #60339 üzenetére
3 db soros Ni-MH cellát 5 V-ról lehet tölteni egy ellenálláson keresztül is akár, vagy egy TP4056 Li-ion töltőmodullal.
Nem tévedés, mert a három cella töltés közben véletlenül épp 4,2 V-ig szokott emelkedni (cellánként kb. 1,4 V). Általam is kipróbált. Csak ezek alapból 1 A áramra vannak beállítva, amit csökkenteni kell egy ellenállás cseréjével, mert 600 mAh kapacitáshoz sok lenne.
De nem ártana tisztázni, hogy mi a harmadik vezeték, lehet termisztor is a pakkban, túlmelegedés elleni védelemként.
(#60340) golyani
Túlméretezett, de működni kellene azzal is.
-
Tudtok valami jó minőségű, de nem drága kontaktspray-t ajánlani? LG G3-ban akarom letakarítani az antennacsatlakozókat.
-
golyani
őstag
válasz
gerleimarci #60338 üzenetére
Nem tervezek olyat. Akkor szerzek toroidot 100uH. ebay vállalható?például
-
junhum
tag
Sziasztok!
Letört a BT hangszóróról az usb csati amin tölteni lehet. Szétszedni csak annyira sikerült hogy az aksihoz hozzáférek, mindenhol ragasztva van.
A mellékelt kép alapján tudnátok nekem hozzá töltőt linkelni?
[kép]Köszönöm
-
Tegnapi hibakeresés eredménye:
A hiba, barátom összeütött egy 6 darab 24 voltos relét tartalmazó panelt, ebből 5 jó, a hatodik amikor vezérlést kap, lerántja a tápot 18-19 voltra, a relét kapcsoló tranzisztor forró lesz mint állat.
Biztos rossz a relé, ohmot mértünk a behúzótekercseken, mind a 6 relé 460ohm.
Fejet vakargat, kínunkba relét cserél, a tünet ugyanez.Megoldás, a behúzótekerccsel párhuzamos dióda, ami az induktív tüskéket elnyeli,
na az nem dióda, hanem tévedésből egy 18 voltos zener lett beforrasztva.
Barátom mellényúlt a dobozba, méretre csíkra ugyanolyan.. -
Kernel
nagyúr
válasz
gerleimarci #60335 üzenetére
Noha a légrésnek is lehet haszna, de ilyen DC-konverternél, kis áramon mindegy elvileg, csak 100 μH legyen:
Mindkettő 100 μH, de a kisebbik nem is csak légréses, hanem teljesen nyitott vasmagja van. Emiatt több menet szükséges ugyanannyi induktivitáshoz, amit vékonyabb huzalból lehet felvinni, nagyobb az ellenállás, kisebb terhelhetőség.
A nyitott vasmagnak nagyobb a szórása, zavarsugárzása, ami főleg nagyobb áramon lehet probléma, míg a toroid magába zárja a mágneskört.
Ennél látszik egy kis légrés, ahol műgyantával van kiöntve:
Ez meg toroid, de több áramot is bír:
-
golyani
őstag
Megépítettem az alábbi motyót próba nyákon: [link]
Rendes tekercset sajna nem kaptam, helyben, úgyhogy tekertem egyet magamnak ami: d6*25mm és kb 60menet, valamilyen vasmagon 0,5-es huzalból, amit egy rossz trafóból fejtettem. (
gány, de hajtott a kíváncsiság). Illetve diódából UF4007-et sikerült szerezni, 12V-os (500mA) adapterről hajtom.
Kimenet: ~200V 4,9mA, 2db nixiet[link] hajtva. Ilyenkor a bemeneten van: 11,9V 190mA.
Amit nem értek:
- 2db csőnél még okés, de 4db-nál már elég feltűnően melegszik a tekercs, illetve a tranzisztor ez mennyire normális?
- R6-os ellenállás "forró", rajta tudom tartani az ujjam de érezhetően meleg.
- R6-C3-nak mi a szerepe, mert ha elhagyom ugyanúgy működik minden, de 10mA-el kisebb áram folyik a táp oldalon?
- ha veszek majd tekercset számít, hogy axiális vagy toroid? Illetve ha induktivitásban eltérek a száztól annak milyen következményei lennének? (mondjuk a mostani se 100uH erős a gyanúm)
- a melegedést okozhatja-e a random tekercs?Előre is köszönöm a segítséget!
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60330 üzenetére
Van itt egy másik módszer:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=18500
155 VA talán, mivel ezt csak saccolni lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60328 üzenetére
Vaskeresztmetszet, képen a 2xD alapján számolható:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=84346
Itt pedig van egy kalkulátor a lap alján:
Teljesítmény saccolása a keresztmetszet alapján
Csak az 50 Hz-et kell beírni és a cm2 értéket, a többi maradjon változatlan.
-
tvamos
nagyúr
válasz
szabifotos #60326 üzenetére
A kollegamnak Blitzwolf van, az nem gagyi. Jol mukodik. Mondjuk nem olcso annyira.
Ha valaki nem akarja ezt osszebarkacsolni. -
szabifotos
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz
szabifotos #60324 üzenetére
Gondolod, hogy ezek a solar power bankok nemmfejlodnek ugyan ugy, mint minden mas?
-
szabifotos
senior tag
A gyárilag napelemes power bankok játékszer kategória.
Nem nekem kell. A kérdezőnek próbáltunk segíteni.
Én párhuzamos Li akkuk, 5V napelem, töltésvezérlő, step up összeállítást javasoltam, mert évek óta működik nálam egy ilyen táplálás, ledekhez. És az a modul még 3V-ról is működhet. Csak nem értettem miért akarnak neki 5V-hoz soros akku kötést javasolni. -
kcsa
veterán
Sziasztok,
Akváriumvilágításra van egy ilyen led modulom_
viszont a tápja beázott (feltételezem a macska beugrott az akváriumba...). Mivel gyári lámpa, ezért semmilyen adatom nincs róla, a beázott tápot pedig miután lecsapta a kismegszakítót és a villanyóránál lévő nagyobbacskát is, nem szeretném bedugni.
Ami érdekelne, hogy szerintetek hogyan tudom kideríteni, milyen feszről kéne etetnem?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #60317 üzenetére
A szimpla power bank napelemessé alakítása egyébként attól független áramkör.
Tehát például ki kell vezetni az akkut két szál vezetéken, arra rátölteni a napelemes szabályzóval.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Azon azért van akkora borda, mert 15A-t vagy mennyit is le tud adni.
A kis 2-3A-es konverterek passzívan elvannak.
Arduinonak sem árt a stabil fesz és lehet amikor lemerül az akksi 3V körülre akkor már az ardu sem szereti.
Vagy amire az ardut fogod használni, annak elég a 3v? -
tvamos
nagyúr
válasz
Sima ugy a napelemes powerbank is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
szabifotos #60314 üzenetére
Erdemes csinalni ilyet? Nem egyszerubb venni egy power bankot? Persze, nem ismerem a teljes tortenetet, es nagyon kis aramnal gond lehet, esetleg trukkozni kell...
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #60314 üzenetére
Egyszerűbb, de teljesítményigénytől is függ, mert amikor a kis feszültséghez már túlzottan nagy áram társulna, célszerűbb sorosan kötni, úgy kisebb áramokkal kell dolgozni, jobb a konverzió hatásfoka. Természetesen a védelemről is gondoskodva.
De úgy látom, ott csak mA-ekről van szó, annyiért kár bonyolítani.
Hogy semmit nem fűt el, az finoman szólva is kicsit nevetséges, miközben fentebb szerepel a hatásfok száma is. Nem is értem akkor, mit kell ezen hűteni:
Egyik borda az IC (kapcsolóelem), másik a dióda. Step up konvertereknél pedig a bemeneti áramnak is van egy meghatározott korlátja, meg a kimenetinek is természetesen.
Ezzel is az a gond, ha túl kevés a bemeneti feszültség, megközelítheti a bemeneti áramkorlátot, fokozódik a melegedés, veszteség.
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #60313 üzenetére
Köszi! Így már értem, de elég "nagyképűen " fogalmazott a csávó a hozzászólásaiban
Köszi. Én is egyszerűbbnek látom a párhuzamos cellákat.
-
válasz
szabifotos #60311 üzenetére
Az elméletet nézve, miszerint minimális a veszteség az átalakítás során, így tökmindegy melyiket választja.
Viszont gazdaságosság, üzembiztonság és helyfoglalás szempontjából az 5V jobb.
Elég 1 darab nagyobb kapacitású cella, ez mindig olcsóbb mint 3 darab kisebb.
1 cella egyszerűbb töltőt igényel, nem kell balancer, és komolyabb fejszámolás nélkül elhihető hogy 1 cella meghibásodási esélye pontosan 3X kisebb, mint 3 celláé.Ezek ellen, a lefelé (step-down) konverterek hatásfoka egy hajszállal, 1-3% jobb mint a felfelé (step-up) eszközöké, valamint kisebb árammal dolgozik.
Valamint a kisütési határ közelében, 2,8-3 voltnál már nagyon kis feszültségből kell dolgoznia a konverternek, itt a hatásfok a félvezetők maradékfeszültsége miatt romlik, habár egy jó feten meg egy schottky diódán 1-2 tizedvolt esik csak.Én az 1 cellás megoldást választanám mindenképpen.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
szabifotos #60311 üzenetére
Mind a kettő felállás működhet, de mind a kettőnek meg van a hátránya is, ami az akkuk kapacitás különbségéből ered. A párhuzamosnál egyszerűbb a védelem és a töltés.
És igen, a DC-DC konverter lényege az, amit írtál. De azért az a semmi nem teljesen igaz. Ott is van egy bizonyos hatásfok, jellemzően 90%-feletti -
szabifotos
senior tag
-
rita7107
aktív tag
válasz
gerleimarci #60309 üzenetére
-
rita7107
aktív tag
Sziasztok.
Adott egy csarnok aminek a teteje fém. 3 oldala fém oszlopok között tégla. 4. oldala vas ajtó.
Bent szeretnénk RÁDIÓ-t hallgatni. Milyen antennát érdemes venni megfizethető áron, ami javítana a helyzeten. Jelenleg sajnos 70%-ban recsegés van a csatornákon.
-
válasz
moha21 #60302 üzenetére
Az se lenne rossz, csakhogy ez egy kis lámpa, ide-oda kell állítani, illetve fontos az irányított fény.
Végül ilyenből táraztunk be 30 darabot:Ez még beszerezhető, de csak korlátozott ideig - sajnos - mert a hülye LED-ek mennek, amiknek sajnos nagyon nagy része kritikán aluli.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Teasüti #60305 üzenetére
A TC4452-es 1 ohmos kimenettel rendelkezik.
20kHz nem olyan nagy frekvencia a Mosfetek meg sem nagyok. Ha kell a quad channel akor ez is jó lenne.
Nagyjából ki is lehet számolni, hogy mennyi idő alatt fognak be-ki kapcsolni a fetek (T=RC). Ez ns tartomány lesz még a quad channelesnél is. -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyenesmartin #60304 üzenetére
Egy csatornásban láttam 12 amperest. Szóval minél több csatorna annál gyengébbek?
Létezik 3-4 csatornás is?Amúgy nem igazán tudom mekkora is volna ideális.
20 kHz PWM-mel szeretnék hajtani egy IRL2203N mosfetet. Ez nem túl nagy, Ciss = 3300 pF.
A mosfet adatlapja viszont vmi nagyon kicsi Rg értéket ad meg a feltüntetett be- és kikapcsolási időhöz, alig 1,8 ohm. Ilyen kicsi ellenállása csak a 10+ amperes meghajtóknak van szerintem. Az általad linkelt is 1,5 ohm-os kimenettel rendelkezik. A 4A-s duál vmi 3 ohm körül.
Ebből kéne kimatekoznom, hogy erre a frekvenciára milyen erős hajtás kéne nekem.
Lehet nem is kell túl erős, de akkor viszont jól jönnének a 3-4 csatornás változatok. -
Teasüti
nagyúr
Van vkinek tapasztalata mosfet meghajtóval? Két napja keresgélek vmi jóféle "dual high speed low-side mosfet driver" után, ami rendelhető Aliexpress-ről.
Talán a legjobb eddig amit találtam az az UCC27324P. Ez 4 amperes, DIP tokozású, széles hőmérsékleti viszonyokhoz (járműbe lesz).
Van ennél erősebb is, ami duál és DIP tokozású?Léteznek olyan chip-ek is, amiben kettőnél több meghajtó is van?
Köszi! -
moha21
veterán
válasz
csabyka666 #60295 üzenetére
Nekem leginkább a kompakt fénycsövek jöttek be 32W-os Osramokat használok ezekre majdnem 2k lument írnak. Azt a szintet hozzák, mint előtte a 160W-os HWL ( nekem ez sem volt rossz ). Persze nyilván egyén kérdése.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Motoros topic
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- World of Tanks - MMO
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook 14 G8 - i7-1165G7 I 16GB I 512SSD I Nvidia 4GB I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 640 G8 - i7-1165G7 I 32GB I 512GB SSD I 14" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest