- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #58997 üzenetére
Van ilyen laptopakku, töltés közben párhuzamosan kapcsolódnak a cellák, használat közben sorba.
Ezt kapcsoló FET-ekkel oldják meg, illetve a vezérlő processzorral, ami intézi a többi szokásos védelmi funkciót is, meg az I2C buszos kommunikációt a számítógéppel.
Jobb a párhuzamos töltés, mert nem tud eltolódni a feszültségegyensúly. Így jobban lehet tolni a töltőáramot, nem fog lekapcsolgatni töltés közben a védelem, még akkor sem, amikor már használtabbak a cellák.
(#58998) kmisi99
Önmagában, tehát az Y-kábelen keresztül nem táplálnám.
Rásegítésként legfeljebb ellenőrzött minőségű USB-táppal. Ez jelenti a szűrés minőségét, tehát a hullámosságot, pontosságot, stabilitást.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy laptop HDD-m amit usb-s átalakítóval használok egy raspberry-n. 2 usb csatlakozója van az átalakítónak a tápellátás miatt. Na most ha az egyik szálra rádugnék egy telefon töltőt tápellátás gyanánt, az jól sejtem, hogy gondokat okozna? Hogy berakok egy extra áramforrást úgy hogy a raspberry is táplálja árammal.
Egyszer próbáltam meg így, hogy telefon töltőről tápláltam, de furán működött, nem mertem nagyon szórakozni vele.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Próbálom megfejteni hogyan van nagyobb fesz. Li akkuknál, viszont töltést hogy oldják meg cellánként?
Tehát sorosan nagyobb feszültség, cellánkénti töltés párhuzamos. -
Fustfujo
újonc
válasz
ngabor2 #58995 üzenetére
Ó, végre valaki Debrecenből. Ha úgy adódik majd segítesz nekem forrasztani?
Kezd körvonalazódni, hogy miként is lehetne megoldani az én problémám, aztán én még sosem forrasztottam. Akik segítettek a szakértelmükkel a problémámban így írásban, közülük páran személyesen is segítettek volna (de hát ország túlsó végén laknak....)
Persze nem maradok hálatlan -
ngabor2
nagyúr
válasz
VIPowER #58991 üzenetére
Én is annak gondoltam, valószínűleg nem tévedtünk nagyot
Viszont ennek fényében lenne valaki, lehetőleg Debrecen környékén, aki ilyen kis méretekben tud forrasztani? Nekem csak normál forrasztóállomásom van, a ledszalagot még tudja kezelni, de az alatti méreteket már nem.
-
Fustfujo
újonc
Köszönöm szépen mindenkinek, aki hozzászólt a problémámhoz/kérdésemhez, mindegyikből okultam valamit (azokból is amiket fórumon írtatok, és azokból is amik privátban hangzottak el!)
Szóval köszi srácok/lányok (van van ilyen is)!1 dologra viszont még reagálnék:
Ha a készülék legalább 1-2 napig működik elemről, a 400 mA-es táp
bőven elég lesz hozzá.Ha működne 1-2 napig, akkor a fejem se fájna miatta. Kb 2 órahosszát bír folyamatos működés mellett. Erre kaptam egy javaslatot privátban, hogy akkor egy 9V 3A -es csatlakozót érdemes használni hozzá.
Még neten nézelődöm angol nyelvű oldalakat is, mivel az előbb találtam egy ígéretesnek tűnő megoldás lehetőséget.... aztán majd írok ha valamire haladtam vele, vagy ha kérdésem merülne még fel
-
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58985 üzenetére
Sajna nincs vezérlőm hozzá
A 3 kivezetés közül bármelyik kettő között 0-24V sinust kellene vérnem forgatáskor? -
Kernel
nagyúr
válasz
csubuka #58988 üzenetére
Azt hittem, valamilyen univerzális laptoptápról van szó, de mindegy, mert az is stabilizált, csak többféle feszültséget tud. Erre is mehet rá a konverter.
Buck-boost ebben a terhelhetőségi kategóriában nem olyan elterjedt, vagy drága is lenne, nem emlékszem ilyenre. Nem érdemes kombinálni szerintem, ha nem muszáj.
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #58982 üzenetére
Köszönöm szépen!
Ez attól még, hogy "DROK" márkájú ugyanaz, mint a linkelt gondolom, jó cucc az illető leírása alapján
Akkor nem éri meg buck-boostot venni, ami alkalmasint tud le is fel is feszültséget konvertálni? *Csak mert nekem az univerzális egység lehet jobb lenne, ez csak épp most buck-nak kell, de máskor lehet boost kell majd...A táp egy sima HP példány. Hogy érted, hogy átkapcsolható? Levágom róla a végét és ráforrasztom azt, ami nekem kell, meg a feszültség konvertert az a terv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #58983 üzenetére
Ami leggyakoribb, hogy egyszerűen rossz az akku, az állandó töltés kinyírhatta.
(#58984) darvinya
800 mA az eszköz maximális áramfelvétele, tehát annál nagyobb tápegység megfelel hozzá.
Más kérdés, hogy AC trafó lévén némileg terhelésfüggő, tehát 1 A-os trafó leadhat valamivel több feszültséget is, ha nincs annyira leterhelve. De ez még nem olyan nagy különbség, hogy számítana a gyakorlatban.
-
ngabor2
nagyúr
Van egy wifis klíma vezérlő, amibe valahonnan belement valami korrozív anyag. Le lett takarítva, viszont úgy tűnik, pár smd alkatrész is eltávozott róla.
Érdemes ezzel szüttyögni? Vagy másként megfogalmazva: van itt valaki, aki megpróbálná újra ellátni a hiányzó alkatrészekkel? Sajnos semmi leírás vagy kép nincs, csak tippelni lehet, hogy ugyan olyan alkatrészek (ellenállások?) kellenek a hiányzó helyekre. Nem volt olcsó, emiatt gondolkodom a helyreállításon.
-
-
darvinya
titán
Sziasztok
Lenne egy
rosszkérdésem.
Leírásban meghatározták AC 12V/max. 0.8A, de miért határozták meg A-t?
Van AC 12V/1A trafóm, amit használnám hozzá. -
Kernel
nagyúr
válasz
csubuka #58975 üzenetére
DROK 12A / 100W DC-DC Step Down Converter Review (actually 8A)
http://vtube.video/en/play/bnZYS0dva0JUcFU
XL4012 step down konverter.
Ha úgy érted, hogy univerzális (átkapcsolható) laptoptáp, az mindegy.
-
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58979 üzenetére
És a motor 3 kivezetései közt?
-
válasz
vizimento #58964 üzenetére
A hall csati ket szele, fekete piros, oda 5 volt, a fekete a minusz a piros a plusz.
Multimeterrel a fekete, azaz a minusz es a harom kimenet, es kozbe forgatod a kereket. Nulla es majdnem 5 v kozott kell valtakoznia, mindharom kivezetesen.
Ez az atlagos bekotes.
Valahogy igy valtozik a kimenet: -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Nagyon láma kérdés lesz, de én a multimétert csak az akkuk feszültségének a megnézéséhez használom. Szóval a vezeték nélküli telefonnal valami gebasz van, mert nem tölti a telefont. Na most elvileg ha a dokkolónak a 2 érintkezőhöz hozzáérintem a multi 2 vezetékét, akkor ott ki kellene hogy jelezze a tápra ráírt kimenő feszt?
Ha nem jelenik meg ott semmi feszültség akkor valószínű hogy rossz a dokkoló, jól gondolom?És akkor a láma kérdés. Mivel tápról van szó, ezért ha meg akarom mérni a feszt a dokkolónál, akkor a multinak ugyanúgy egyenfesznél kell állnia mint amikor az elembe mérem a feszültséget?
-
Hűha ez mindentől olcsóbb, de kibír majd éveket? 4et 5öt?
Egy másik szünetmentesbe 1-2évente cserélem az akkut, olyasmi ársávban és kinézetben mint amilyet linkeltél... De mivel most a fő és legjobban terhelt szünetmentesről van szó, nem ártana ha "korrekt" akku lenne benne. Mert ha 1év múlva már csak 5percet bír akkor cseszhetem ismét cserélni kell. Azért a gyárival még az elmúlt évben is ment 15-20percet 150w terheléssel, kikapcsolt PC állapotban meg 4-5órát. A még frissen akkuzott másik szünetmentes meg 3óra alatt teljesen kikapcsolt ugyanazon a napon...
-
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #58973 üzenetére
Írtam már, csak követtem ezt a Prohardveres szokást / elvárást (pedig nem vagyok oda érte, a kereshetőséget is rontja), vagyis egybeírtam:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_58930-58930.html
-
Kernel
nagyúr
-
PHM
addikt
válasz
Fustfujo #58948 üzenetére
A következőt javaslom:
Veszel/csináltatsz 2db, kb 48mm hosszú, 12...14mm átmérőjű
műanyag rudat. Ezek egyik végébe fúrsz ízlés szerinti mélységben
M3-as, vagy M4-es menetet. A kifúrt menetekbe behajtasz 1-1 csavart,
amelyeknek a feje alá beszorítod a korábban beszerzett piros,
illetve kék, vagy fekete vezeték megcsupaszított végét.
A kék vezetékhez süllyesztett fejű csavart használj nagy külső
átmérőjű alátéttel.
Így lesz 2db elem helyettesítőd vezetékkel.
Ezeket kell az elemtartó 2 szélső rekeszébe rakni, persze megfelelő
pozícióban. A képeden a bal szélső rekeszben felül legyen a piros,
a jobb szélső rekeszben pedig a kék, szintén felül.
Így lesz egy elem pótlód, s már csak a 2 vezetékvéget kell összehozni
az adapter csatlakozójával. Ehhez nem kell nagy szakértelem,
biztosan találsz olyat a környezetedben, aki meg tudja oldani.
Ha a készülék legalább 1-2 napig működik elemről, a 400 mA-es táp
bőven elég lesz hozzá. -
kezdosql
tag
válasz
gyenesmartin #58864 üzenetére
Koszonom, megnezem.
pjen: Az maris lenyegesen olcsobb, mint IPC-1L.
Kerdes, hogy valoban tudja-e azt, amit irnak ra.Kernel: Ugy latom, jo kis vita volt, jo, hogy kimaradtam abbol a forumbol.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Fustfujo #58963 üzenetére
Sorba vannak kötve. Téged mindössze a fotó szerinti 2 szélső pozíciónak a felső kontaktusa érdekel.
Ha össze tudsz gépészkedni két, az elem méreteinek megfelelő fémhengert, akkor egyszerűen ahhoz szorítod, csavarozod stb (ha nem tudsz 2 forrasztást összehozni) a szálakat. Balfelső a plusz, jobbfelső a mínusz. Kihozod a 2 szálat és ahhoz kötsz egy 9V-os hálózati adaptert, vagy amilyen tápfeszforrást gondoltál.
Fatipliből is elképzelhető, ha a végébe csavart csavarokkal rögzíted a drótokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #58965 üzenetére
Huzalkivezetéses biztosítékok léteznek, lehet rá zsugorcsövet húzni.
Normál biztosítékra vezetéket forrasztani nem olyan jó, mert a hőtől képes megolvadni a szál vége. Szükséghelyzetben megoldottam ugyan, de nem volt egyszerű. (Mármint arra a fajtára gondolok aminek nem ónozott a vége.)
-
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58949 üzenetére
-
Fustfujo
újonc
válasz
Lompos48 #58950 üzenetére
(#58950) Lompos48
. Talán jó lenne egy fotó arról, ahogy az elemek a készülékbe vannak helyezveTermészetesen, csatolok egy fotót ehhez a hozzászólásomhoz
Persze, kilóghat a drót az elemtartóból, sőt az se zavar ha nem tudom visszapattintani az elemtartó fedelet, a lényeg hogy ne kelljen forrasztgatni meg hozzápiszkálni a készülékhez, csak belepattintani mint az elemeket és kész. Az a fontos, hogy úgy működjön mintha 6 db AA elem lenne benne.
Én belepattintom akár egyesével is, meg kilóghat felőlem 100 drót is, csak ne kelljen forrasztgatni meg belepiszkálni. A fő gondom jelenleg az, hogy állandóan elemet kell cserélni és a legváratlanabb pillanatokban merülnek le, ilyenkor megszakad a működése stb stb. Ezt akarom kiküszöbölni folyamatos áramellátással.(#58951) Kernel
Persze, szakemberhez akarok fordulni, azért is írtam ide fórumra hogy ti jobban értetek hozzá, és azért is kezdtem úgy hogy analfabéta vagyok a témához (nem tudok se feszülséget mérni, se forrasztani se kapcsolási rajzokat nézni), de szükségem lenne egy ilyenre, ha van készen akkor úgy, ha nincs akkor ha valaki csinál nekem pénzértAmúgy számomra azért fura ez kicsit, mert amikor a boltban megvettem a 6 db AA elemet akkor se kérdezte meg a boltos a készülék áramfelvételét, meg feszültségét meg hogy sorosan akarom az elemeket vagy párhuzamosan. Én ezért is feltételeztem hogy ha egy az egyben "szimulálva van" az elemek működése, akkor nem kell feszültséget méregetnem meg ilyeneket.
-
Kernel
nagyúr
Mindegy egyébként, ha lenne egy bizonyos áramkorlát a betáp felől, akkor elvileg nem menne zárlatba, csak határolná a feszültséget és fűtene, amíg tud.
De mivel nagyobb áram keletkezik, mint amit elbír, annyit nem tud elfűteni, kiég, zárlat lesz.
(#58961) draco31
Először egy soros izzólámpával célszerű tesztelni, biztosíték helyett. Ilyen kis táphoz egy 40 W-os izzó például megfelel.
-
draco31
veterán
Rendben, viszont vizsgálódom tovább, mert nincs életjel.
Meg is van, a biztosíték is kiment, ilyen van benne, csak fekete és 2.5A 250V-os. Át kell nézzem a cuccaimat, hogy van-e ilyenem, nem nagyon bízok benne. A mérés pedig úgy volt, hogy multiméter szakadásvizsgálóval szakadás van, vagyis nem sipol. -
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #58956 üzenetére
Ha összekötöd a varisztor lábát, azzal pont zárlatot csinálsz.
Ez a 230 V-ra kapcsolódik, így véd a túlfeszültség ellen, hogy önmaga zárlatba megy és kinyomja a biztosítékot.
Vonali zárlatnak nevezik, amikor két fázis összeér, melyek között 400 V mérhető. Emiatt elbillen a fázisegyensúly és a 230 V az egyik fázison feljebb szalad, másikon lejjebb.
-
draco31
veterán
A történet az, hogy a villanyszerelő a 3 fázisból kettőt összekötött egy pár pillanatra.
A nagy kondenzátor is kiment benne, vagyis 400V 47mF-os, de csak 10-et mértem rajta, így azt cseréltem.
Ilyenem sajna nincs kéznél. Akkor ha összekötöm a két lábát a panelen, és nincs más alkatrész gond, akkor működnie kell? Persze idővel lesz bele vásárolva, és beszerelve. -
Ribi
nagyúr
válasz
draco31 #58953 üzenetére
Szerintem az egy varisztor lesz ami morcos túlfeszt kapott és emiatt kimurdált. Ez azt sejteti, hogy más is kapott túlfeszt.
A másik 2 alkatrész ahogy nézem sima kondi.
Nem helyettesíthető vele, teljesen másra szolgálnak. Működik nélküle is, de mint az ábra mutatja nem véletlen volt benne. -
norbert1998
nagyúr
.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Attól még, hogy egymás mellett vannak, lehetne akár vegyes vagy párhuzamos kötésben is. Például egy nagyobb áramot igénylő szerkezetnél. Csak épp valószínűbb a soros.
A biztosra menő meggyőződést én nem úgy gondoltam, hogy egymás mellett van és kész. Lehet szemrevételezni az átkötések lépcsőjét, lehet mérni feszültséget.
...linkelj már be kérlek nekem egy olyat, amit a 6 db AA elemhez te jónak tartasz.
Azt sem lehet tudni, mihez kellene, távolról nem tudom megmérni az áramfelvételét sem. Találgatni lehet legfeljebb, hiszen az AA-elemek sem terhelhetők akármeddig. De az is elképzelhető, hogy épp elég neki a 400 mA és akkor már nem is kell tovább keresni.
Ha rajtam múlna, valószínűleg fognék egy kéznél lévő 12 V / 1A dugasztápot, a feszültségcsökkentéshez való step down modul vagy diódák mehetnek az elemtartó rekeszbe és el van intézve.
Ha nem vagy járatos, akkor valóban célszerű inkább szakemberhez fordulni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Van itt olyan, aki csinálna nekem egy ilyen bepattinthatós változatot?
Több megoldás is lehetséges. Talán jó lenne egy fotó arról, ahogy az elemek a készülékbe vannak helyezve. Az ellenben biztos, hogy legalább 2 szál drótnak ki kell jönnie a készülékből. Ezt a villamosság (fizika) követeli meg.
-
válasz
vizimento #58942 üzenetére
Egy milliohm merovel a foaramkor tesztelheto menetzarlatra, esetleges testzarlat is kimutathato, ha hall egyseg nelkuli, akkor meg is vagy,
a hall egyseg a motorok szinte 100%-aban 5 volt segedtapot igenyel, ha van ilyen lehetoseged, akkor ez is tesztelheto. Elektromos szempontbol mas hibaja nem lehet. -
Fustfujo
újonc
válasz
Kernel #58947 üzenetére
Igen, sorban van, egymás mellé kell 6 db AA-s elem.
Nekem ez a 400mA semmit nem mond igazából, akkor linkelj már be kérlek nekem egy olyat, amit a 6 db AA elemhez te jónak tartasz. Köszi
Közben felhívtam a fenti link (conrad.hu) ügyfélszolgálatát és ott is elmondtam, hogy mit szeretnék. Egy kedves hölgy átkapcsolt egy férfi kollégához, aki 2 szer visszakérdezett, hogy megértse, hogy mit akarok, majd ezt válaszolta:
Értem, hogy mit szeretne, de ilyen eszközt amit Ön keres még nem találtak fel, keressen fel egy elektroműszerészt.Egyébként, ha lehet, nem forrasztgatnám (soha életemben nem is forrasztottam még), meg lehet lesz ez még használva rendes elemmel is, így a készüléket sem szeretném szétberhelni.
Van itt olyan, aki csinálna nekem egy ilyen bepattinthatós változatot? Mennyiért vállalja el valaki?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Fustfujo #58946 üzenetére
Legalábbis jobb híján csak a feszültséget lehet mérni, ami nem valódi töltöttségmérés (vagy normál elem esetén cellaállapot), de mégis valamit jelez.
Feltételeztem, hogy a cellák sorba vannak kötve, mivel általában így szokott lenni, de arról is meg lehet győződni.
400 mA attól függ, hogy mihez kell, a linkelt eszköz 9 V-os elem pótlására lett kitalálva, ami eleve kisebb áramokra használatos, mint az AA méretű elemek.
Bepattintható csatlakozást nem láttam még készen, leggyakoribb házilagos módja ennek a forrasztás. Persze úgy, hogy ne olvadjon meg a műanyag. Vagy például szétszedni és belül ráforrasztani.
-
Fustfujo
újonc
válasz
Kernel #58945 üzenetére
Hmm, köszönöm.
Most már értem hogy működik ez a töltöttségi szint mérés.
Találtam egy ilyet:
https://www.conrad.hu/hu/halozati-adapter-fix-feszueltsegu-dugasztapegyseg-9v-os-elemcsatlakozoval-9-vdc-400-ma-36-w-voltcraft-fpps-9-36w-cl-514229.htmlMost akkor ebből kell vennem 6 db-ot, mivel 6 db AA elemet kellene helyettesíteni?
Továbbá még számomra az sem világos, hogy ennek a végződését hogy csatlakoztatom majd hozzá az elem helyére. Itt amit belinkeltem, látom hogy egymás mellett van két kimenet vagy mi az (gondolom egyik a pozitív, másik a negatív), de ugye bármilyen készülékbe, ahogy az elemet beleteszed egymással szemközti pontokon érintkezik, nem így egymás mellett, szóval nekem ezt még valami dróttal oda kell vezetnem? Bocsi, csak így nem tudom elképzelni.
Nincs valami elem alakú "végződés", amit egyszerűen csak bepattintok, mintha egy elem lenne? -
Kernel
nagyúr
válasz
vizimento #58942 üzenetére
Így van, esetleg áramkorlátos tápegységet lehet hozzáérinteni az egyes fázisokhoz (a közös csillagponthoz képest, ha van), amitől különböző pozíciókba rándul.
Mivel ezek nagyon kis ellenállású tekercsek, áramkorlát nélkül zárlatot képez. De nem olyan könnyű tönkretenni magát a motort, egyszerűsége folytán.
(#58944) Fustfujo
9 V-os tápegységet kellene nézni, de abból is van stabil vagy stabilizálatlan, átkapcsolható is. 12 V-osból is lehetne csökkenteni (akár diódákkal vagy aktív áramkörrel), de az további barkácsmunka.
Mivel cellánként 1-1,5 V a szokásos működési tartomány, tehát 6-9 V között a feszültség detektálásával jelzi az állapotot.
Ha 9 V-ot kötsz rá, elvileg maximumot kellene jelezni. Ha véletlenül fordítva kötöd rá a polaritást, tönkremehet.
-
Fustfujo
újonc
Sziasztok!
Teljesen analfabéta vagyok az elektronika témához, szóval bocsi ha nem tudtom szakszerűen megfogalmazni a kérdést, de megpróbálok érthető lenni.
Van egy eszközöm, amibe kell 6 db AA-s elem és csak így működtethető, tehát nincs hálózati csatlakozója, hogy be tudjam dugni a konnektorba.
Azt szeretném elérni, hogy be lehessen dugni, és ne kelljen állandóan elemet/akkumulátort cserélgetni. Olyan megoldás nem érdekel, hogy vegyél 12 db AA-s tölthető elemet, és amikor az egyik 6os lemerül tedd be a másik hatost, stb. Szeretném, ha folyamatosan tudna működni, megszakítás nélkül.
Magát az eszközt nem akarom szétberhelni, tehát úgy kellene valahogy megoldani, hogy az eszköz azt érzékelje mintha továbbra is elemről menne, de közben meg nem.
Van valami átalakító, ami a konnektor magasfeszültségét átalakítja olyanra, mintha 6 db AA elemből jönne az áram?
Továbbá nem tudom, hogy az nehezíti e a dolgot, de ez a készülék kijelzi az elem töltöttségi szintjét is! Namost ha tudtok megoldást mondani egy ilyen átalakítóra, akkor a készülék hogyan fogja tudni megmérni az elem töltöttségi szintjét ezután? Megméri a konnektoromból a végtelen áramot, és ettől nem megy tönkre?
(Lehet hozzáértők számára ez ilyen nagyon alap kérdés, de bennem felmerült ez a dolog is, és mivel nem értek hozzá, rákérdezek mivel nem akarom tönkretenni vele.)Ha van készen ilyen átalakító készülék(?), akkor mi a neve, hol tudok ilyet venni, ha nincs akkor megfizetem, ha valaki tud ilyet csinálni nekem.
Köszönöm előre is!
-
zka67
őstag
-
vizimento
senior tag
Agymotoros elektromos rollerben BLDC motorokat használnak, ugye!?
Pl ebbe.
Az ilyen motorok nem tesztelhetők sehogy vezérlő elektronika nélkül? Hiába van 24V-om meg a motor, a vezérlő elektronika nélkül nem tesztelhető, hogy maga a motor jó vagy sem? -
csubuka
addikt
Sziasztok! Tudtok ajánlani esetleg egy olyan step down vagy buck-boost konvertert, ami 19V DC-bol tudna 16V DC-t csinalni és rud azért legalább 72W-ot a kimenetén (ennyire specifikált a noti, amit rá akarok kötni)? Van egy feláldozható laptop tápom, ami 90W, csak más feszültség kellene egy másik laptopnak, ez működhet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #58939 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #58934 üzenetére
Az utolsó legalább nullát mutathatna szerintem, érzékelők nélkül is, úgyhogy ez nem a legjobb jel. Mérni kellene feszültségeket, hogy eljut-e odáig.
Autóban az olajnyomás érzékelője inkább testre zár, de manapság már lehet pozitívra kapcsoló is. Az üzemanyag szintjelzője potméterhez hasonló eszköz.
Tehát úgy néz ki, a megfelelő kapcsolófeszültségekkel önmagában is működnie kellene.
-
(jan)
őstag
válasz
SchumiBácsi #58935 üzenetére
http://www.akkumulatoraruhaz.hu/UPS-Power-zseles-akkumulator-12V-12Ah.html
Vagy ilyesmibol ketto
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #58927 üzenetére
-
Üdv all!
Úgy tűnik a szünetmentesben az akku életciklusa véget ért, mivel csak arra van ereje hogy leállítsa/hibernálja a gépet. Szóval kellene egy illetve egy pár új bele.
A szünetmentes ilyen, és a gyártó szerint RBC6 kódjelű akku kell.
Na most két lehetőség is adódott. Egy olcsó, és egy drága.
Melyik volna a praktikusabb? Ha a szünetmentes nem adja meg magát időközben és a drágább egyenlő gyári minőség akkor ismét 5évig mehet gond nélkül. Viszont ha az olcsóbbat ez idő alatt cserélni kell, akkor mindjárt drágább lesz a drágábbtól is
Előköszi!
-
draco31
veterán
Hello!
Egy Gilera Runner KOSO műszerfalát javítom. 2db mikrokapcsoló lett cserélve benne, és egy darab 178M18-as feliratú fesz stabilizátor, nem volt egyszerű az utóbbit beszerezni. El volt füstölve rendesen, de még felismerhető volt.
Motor majd csak jövő hét végén lesz hozzá, így kerestem bekötési rajzot.
A motoron csak annyit csinált, hogy villant kettőt a háttér világíts, aztán semmi. Most a 3-as és 9-es érintkezőre adtam 12v-ot, és stabilan világít a két analóg műszer. Viszont mást nem csinál, és a jobb oldali kijelző sem ad életjelet. Lehetséges lenne az, hogy ehhez már kell neki a motor?
Illetve ha a 3-as érintkezőn hagyom a negatívat, és az 5-ösre a pozitivat, akkor világítani kellene az olaj jelzőnek, és így tovább az 1-2-4-13-as számú esetén is? -
norbert1998
nagyúr
válasz
darvinya #58932 üzenetére
Igen, végállás kapcsoló. Abból 3, és sima gomb is 3. Mind a haton akkor folyik az áram, ha nyomva van.
Azok egyike sem a nyákon van, csak a resistorok és a kondik. Tehát 6 cucc, 12 véggel, és kb ennyi. Illetve azokról megy majd ki a kapcsolókhoz/gombokhoz a zsinyór.IIgen, arra gondoltam, hogy kifurkálom és ahátulján vezetékezek.
-
darvinya
titán
válasz
De képen is végállás kapcsoló van, ami valójában nyomógomb.
Addig van zárva, míg nyomva van, csak magyarban írják kapcsolónak.Van vékony textilbakelit tábla, arra esetleg?
Kifurkálod, és másik oldalon vezetékezed össze, vagy összevezetékezed aztán nyakonötöd ragasztóval s ez lenne rögzítési alap? -
norbert1998
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58929 üzenetére
Úgy van, de kevés és az interferenciák megzavarják, gyenge az alap pull-up.
Az a helyzet hogy próbanyák nélkül kellene megoldani, mert azzal kedd előtt nem jutok semmire, anélkül meg holnap meglesz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ngabor2 #58926 üzenetére
A klasszikus, dupla pufferes, átkapcsolható konstrukció, sok PC-tápnál is előfordult, könnyen lekövethető, azonosítható:
(#58925) kjani18
A - 12V ágat tápláló szekunder nem csak ugyanolyan vastagságú, hanem ugyanaz:
Vagyis a trafón nem fog múlni a terhelhetőség. Ha a negatív ág diódáit nagyobbra cserélted, utána még ellenőrizni kell, hogy milyen gyengébb alkatrészeken halad át az áram (fojtótekercs például).
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Az ellenállásokat akár el is hagyhatod.
elég a programban ezt írni: pinMode (kapcsolo, INPUT_PULLUP);ngabor2
Szerintem kéne működnie 230V-ról is. -
Zoja™
őstag
válasz
Vagy próbanyákra beforrasztod szépen. Gondolom a végálláskapcsolók nem a nyákra kerülnének, hanem a cnc tengelyei végére, úgyhogy az a 3 ellenállás meg kerámia kondi elfér egy kisebb darab próba nyákon.
-
norbert1998
nagyúr
Üdv.
Sosem kopok le rólatok
Szóval ezt kellene megvalósítanom, viszont még három ugyanilyen bekötés, csak kapcsoló helyett gomb lenne rajta.Elég sok forrasztgatás, szóval arra gondoltam, hogy valami táblára kellene rányomatni az egészet. Van valami ötletetek, hogy mire valósítsam meg a dolgot?
Van vékony textilbakelit tábla, arra esetleg?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58920 üzenetére
-
kjani18
őstag
PC táp -12V kimenet 1A terhelhetőségű. A diódák és az elkó cseréjével mennyire lehet? A trafó egyforma vastagságú huzallal lehet tekerve?
Köszi előre is! -
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #58916 üzenetére
& Ribi
Köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
Köszi mindenkinek, szét fogom szedni, és teszek fel fotókat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ngabor2 #58918 üzenetére
Volt nálam egy 110 V feliratú DVD-lejátszó, amit régóta 230 V-ról használtak. Nem is amiatt romlott el, ettől független hibája volt. Belsejében 400 V-os puffer, semmi nem utalt arra, hogy 110 V-ra készült volna.
Egyébként nem csak a pufferen és a trafón múlik. Ha a tervezettől nagyobb feszültséget akar valaki ráengedni, az egész primeroldal szóba jöhető alkatrészeit meg kellene vizsgálni, ilyen szempontból. Beleértve a vezérlő IC tápellátását, vagy a snubber / csillapító áramkört is.
-
válasz
ngabor2 #58918 üzenetére
Rendelj megegyet, a primerek sorba, a szekunderek parhuzamosan.
Amennyiben konkretan ra van irva 110V (az 50-60 Hz meg el is menne) akkor en nem kiserleteznek.
Ha trafos, felejtos (hacsak nem 2 darab 110 V a primer, es ki is van vezetve a trafon) ha meg kapcsolouzemu, akkor is felejtos. Mindenkepp szet kene szedni, neha ez is erdekes, az egesz mua.haz ossze van preselve- olvasztva. Lehet nem er ennyit. -
ngabor2
nagyúr
Rendeltem egy 12 V/10 A tápegységet Írországból. Gonosz módon nem volt leírva, hogy ez bizony 110 V/60 Hz bemenő feszültséget igényel. Itthon csak 230 V/50 Hz van. Mekkora meló és költség lenne átszerelni? Ha nem "csak" egy trafócsere, akkor neki se kezdek, nézek másikat, ahol kiírják, hogy miről működik.
-
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #58914 üzenetére
Na, a telefon életre kelt.
Akkor diódára fel
A Volt szám lényegtelen? Idáig jutottam. -
válasz
HoTaZo #58913 üzenetére
Nem fog mukodni, nem kapcsol be.
De egy 1 amper 5 voltos tolto pozitiv agaban 2 darab barmilyen 2 ampernel tobbet tudo mezei dioda, es az igy kapott 4 volt koruli ertek tokeletes, az akku helyere forrasztott drotokkal. Polaritashelyesen.
Lehet indulasnal kibe kapcsolgat, akkor kicsi az 1 amperes tap, 1,5-2 A kell. -
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy megoldható-e egy telefon (OT918) aksiját kiiktassuk és a mikro usb csatlakozásról közvetlenül legyen táplálva a telefon?
Egy reményeim szerinti utolsó életre keltés után annyi lenne az össz. feladata, hogy mutassa az időt.
Viszont tartok tőle, hogy egyszer csak valami gondja lesz az aksinak, pukkan egyet és lángra kap.
Megoldható ez, vagy úgy hülyeség, ahogy van? -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #58909 üzenetére
A töltés közben mérhető feszültség mindig nagyobb, mert ilyenkor a cella soros belső ellenállásán eső feszültség hozzáadódik. 10 cellánál 10 x 1,55 V is még beleférne elvileg (ha nem emelkedne tovább), viszont az erős forrósodás már nem jó.
A normál C/10 töltés 15 órás (14-16), ami nem igényel további védelmet, mert ha rajta felejtik, az sem vészes.
Ehhez képest egy 3,5 órás töltés már olyan nagy áramot igényel, amit nem illene védelmi elektronika nélkül megengedni.
Azt sem lehet tudni sokszor, hogy mennyire volt lemerülve. Ha van benne maradék töltés, akkor nyilván hamarabb telítődik a kémiai tárolóképesség, a többi már csak a fűtésre megy.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #58906 üzenetére
Az nem jelenti, hogy 18 V-ot kap. Épp azt használják ki, hogy a trafónak van valamennyi belső ellenállása, áramkorlátozó hatása. Kvázi áramgenerátoros jellege, bizonyos határon belül.
Egyébként is puffer nélkül mérve valamilyen átlagot mutat a műszer, kétes pontossággal. Ráteszel egy puffert, még ennél is nagyobb csúcsot jelezhet.
De nem az üresjárási feszültség számít, hanem a kialakuló töltőáram nagysága (hullámzó esetén annak átlaga), ami a cella melegedésében nyilvánul meg.
Tehát végül eljutunk oda, hogy a melegedésen van a hangsúly, ez a kulcsa mindennek. Ha 6 órás gyorstöltésre méretezik, telítődés után a feleslegben bevitt energiát az akku kénytelen elfűteni, ami megemeli a hőfokot.
Ha töltésen felejtik, akkor ez csak kínlódás az akkunak, noha a Ni-Cd strapabíró ilyen szempontból is, de azért mégis megkérdőjelezhető. Emiatt szokott aztán a szelepen kigőzölögni.
Holott egyébként gyorstöltésnél (tehát C/10 áram felett) valamilyen lekapcsoló védelmet illene alkalmazni. Minimum időzítőt és/vagy a többi ismert technikát. De ezeknél az egyszerű megoldásoknál semmi védelem, elintézik annyival, hogy úgyis kibírja, ha meg nem, az is jó (a gyártóknak).
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #58902 üzenetére
Például 1,2 Ah akkukapacitásnál inkább 100-120 mA.
A modul bemenetén van egy kondenzátor, ha nem is túl nagy kapacitású, de a célnak megfelelő, erre a bemenetre rá lehet kötni a diódás dugasztápot, de célszerű ellenőrizni, hogy terhelés nélkül mennyire szalad fel a feszültség a pufferen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #58899 üzenetére
Az akkunak mindegy, hogy sima vagy pulzáló, illetve hullámzó áramot kap, sőt az autós akkuknak még jót is tesz a pulzáló töltés (például egy tirisztoros töltő), mert bonthatja a szulfátosodást.
Az áram átlaga számít, ezért is alkalmazzák széles körben a diódás egyenirányítást.
Azokkal a gyári töltőkkel inkább az szokott lenni a gond, hogy 6 órás gyorstöltésre méretezik, erősen melegíti az akkut. Pláne, ha úgy felejtik. A LED csak a kontaktot jelzi, hogy jól raktad töltőre, többet nem tud.
A linkelt modul csak feszültségszabályzó (CV) hiányzik róla az áramszabályzó trimmer. Ilyenekkel lehet találkozni, nem ért hozzá az eladó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Update 06.11. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged