- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60199 üzenetére
Eredő ellenállás... Én buta. Szóval egységet alkotnak, hát persze. Így elég érdekes lesz a dolog. Még nem látom át milyen kölcsönhatásban vannak egy kicsit komplexebb áramkörben a dolgok.
Csak érdekességképp, ha a 2k helyett rögtön egy mcu bemenet lenne, akkor annak a portnak melyik tulajdonsága befolyásolná a fenti számokat? Ki kéne néznem a specifikációkból mekkora impedanciája van a portnak és azt az értéket behelyettesíteni a 2k ellenállás helyére?
Köszi! -
válasz
tvamos #60196 üzenetére
A projekt egy kisebb házi gyártmányú szünetmentes tápegység.
Ez az inverter lesz az alapegység, egy 12V 40Ah akkuval. Mivel ennek 20kHz AC a kimenete, ezt valószínűleg nem tolerálják a rácsatlakoztatott mezei kapcsolóüzemű tápok diódái (egy elektronikus BLDC motoros kazán keringetőszivattyú, router+modem, néha egy monitor és egy picike mini PC) ezért gondoltam egyenirányítani.
Mivel az kapcsolóüzemű tápok simán elmennek 200-300V egyenfeszről is, viszont az elején minden tápnak 4 darab mezei dióda van, nem fognak rajongani a 20kHz bemenőért.Valamint egy ismerősömnél hasonló rendszer van kiépítve, csak 24 voltosba, évek óta megy de pár hete megadta magát az invertere, és ő is ilyennel akarja kiváltani. Ugyan lehet elég olcsón venni használt ups-t, de akkor hol marad a barkácsolás öröme?
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #60188 üzenetére
Először tisztázni kéne, hogy a 300V az csúcsérték, vagy rms. (Gondolom szinuszos...)
A másik fontos kérdés, hogy milyen egyenirányítóról lenne szó, híd, egy egy utas, mert az áram csúcs eléggé függ tőle.
A 3. kérdés még az, hogy mi fogja a bekapcsoláskor a tranzienst korlátozni.Úgy látatlanban ez talán jó lehet: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
40kHz 300V, ezt kéne egyenirányítanom 2A terhelhetőséggel.
Nem tudom mennyire sürgős a beszerzése. Annyit hozzáfűznék, hogy az először ajánlott "damper diódákat" nem ajánlanám (nem is erre voltak kitalálva). 40kHz esetén a usec nagyságrendű trr-nek nagyon utána kell számolni. Határozottan a még sokkal gyorsabb Schottky diódák mellett teszem/tenném le a voksomat, ahol ezek az idők 10-20 nsec nagyságrendűek. Ismétlem: forrást nem ismerek Magyarországon, de kiindulási példának például ezt ajánlanám. Gondolom a Mauser-nek ott is van kirendeltsége.
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #60193 üzenetére
Tessék.
De használhatod a korábban linkelt 2A-est is, sebességben azonosak,
árban nincs nagy különbség. -
Másik inverter modult választottam Ebayról, erre 20kHz kimeneti frekvenciát ír a kis kínai.
Valamint levettem mindent sallangot ami nem szükséges a szekunder körbe, így 250-300V mellett 50-60W körül lesz, azaz 200mA max. Elég lenne 400V 1A dióda is.
Erre már csak találok valamit. -
Kernel
nagyúr
válasz
geotigris9 #60190 üzenetére
Ami oda van írva, illetve kettőhöz még dokumentáció is van.
Az optocsatolós változattal mit sem érsz ebben az esetben, mert a relé DC-tápját úgyis a gépből veszed (nem külön tápról), így nem tudsz mit elválasztani egymástól.
A legegyszerűbb modulon egy tranzisztoros kapcsoló van, de azt sem tudod kihasználni:
Ha jó hozzá a rajz. Nekem eBay-modulon PNP-tranzisztor van, a pozitív ágban, GND-re kell zárni a bemenetét, úgy húz meg a relé.
Ez meg pont fordítva. De mindegy, mert neked a tranzisztor nem is kell. Vagy összekötheted az 1-2 pontot.
-
geotigris9
tag
Még nem ment el a rendelés végül is vissza váltottam 5 V relére abból rendelnék mégis.
(Beteszteltem az 5 V molex ágat is, mert nem voltam benne biztos, de le válassza az egészet készenléti és kikapcsolt állapotban is áram alól a gép.)
De mi a különbség mert az oldalon van 3 féle is ami 1 csatornás 5 V relé ? [link]Ez volt igazából az első kérdésem .
(#60185) VIPowER A fenti linkről rendelném meg biztosan mert van még egy két dolog ami kell onnan.
(Ha végül már megrendelem az egyiket is.)
-
Ribi
nagyúr
válasz
Nem ócó, de legalább drága.
-
40kHz 300V, ezt kéne egyenirányítanom 2A terhelhetőséggel.
Illetve a folyamatos terhelés 800mA körüli, de minden indulásnál fel kell töltenie egy 330mikro/350V puffert.
Valami tipp gyors diódára?
Köszi.Geotigris9: nem jó neked az a konnektor (nem tudom a nevét pontosan) amibe van egy fő aljzat, ebbe dugod a fő készüléket, nálad a pc-t, és ha az működik, bekapcsolja a többi aljzatot.
Így minden barkácsolás nélkül megúsznád a 230V kötözgetését.
Nem tudom mennyire komoly a relé sigetelése a kis kínai cuccokba,
nekem még a hőskorba egy átütött relé elvitte a fényorgonám bemenetét, a végfok bemenetet és a keverő kimenetet.Ha szeretsz barkácsolni, ajánlom ezt:
Nálam 5 éve kapcsolja a kazán keringetőszivattyút, 2kV garantált galvanikus leválasztás az optocsatoló által.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vtechun #60182 üzenetére
Ha földhurok okozza a zajt, akkor értelemszerűen segíthet, de azt be lehet határolni általában a leválasztó beszerzése előtt is. A földhurok egyéb útjainak kizárásával például.
Vagy a rendszer átlátásával, aki át tudja látni. Nem mintha olyan bonyolult lenne, de sok tévhit van erről az interneten.
(#60183) darvinya
Standard 20 mA-es LED-ek, cserélhető.
-
VIPowER
őstag
válasz
geotigris9 #60165 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60179 üzenetére
Igen ezt akartam kihozni, csak fárad vagyok s nehez megy már át.
Tehát sok féle variáció van már alaplap/táp kezelésben, ahol 5/12V összevissza működik.
Mivel nem írt konkrét típust, ezért írtam biztos 12V-ot.Amúgy mint írtam nekem régi sz.gépem van, aminek tápjában nincs 5Vsb ág, hanem leválasztot 5/12V része van.
Alaplap csak töltő USB-re engedi kikapcsolt állapotban töltést, de ha lemerül benne az elem, akkor semmi nincs és bekapcsolni sem lehet. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60178 üzenetére
Ez már alaplapfüggő, az enyém is csak egy példa volt. De a tápegység nem tud másképp működni.
Nálad 1 db USB-t engedélyez, mert a kis készenléti táp (5 Vsb) nem bír többet. Enyémnél kimegy az összesre, de azt képtelenség, hogy elbírja, ezért gondoltam valamilyen áramfigyelésre.
(#60177) tvamos
Attól függ, amikor például a laptophoz való programmal ki lehet olvasni, hogy 600 / 300 ciklusnál tart az akku, de már nem tartja a töltést, akkor minden további nélkül lehet és érdemes is akkut cserélni, mert 300 ciklusig még biztosan nem fog "akadékoskodni". (Tapasztalat, működik.)
Ott is arról volt szó gondolom, hogy az alkatrészek sérülése miatt változott meg a viselkedése, előtte még ment a töltés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60170 üzenetére
Nem tudod külön kapcsolni a főtáp 5 és 12 V-ot, amit a nagy trafó állít elő (pirossal jelöltem), nyilván ezek mennek a molex, illetve SATA-tápra.
Itt az 5 és 12 V csak egyszerre működhet.
Ami külön van, az 5 Vsb táp (zöld szín), tehát az él akkor is, amikor a tápventilátor már leállt.
Mellékes, hogy itt a Windows-készenlétről beszélünk, tehát amikor a RAM-ban figyel, amit az 5 Vsb táplál (még mellékesebb most a hibrid alvás kérdése), vagy pedig teljes leállítás történik.
Régen az Abit BH6 még úgy működött, hogy a Windows 98 készenlét (tehát alvás a RAM-ban) nem állította le a főtápot, nem állt le a ventilátor, maradt az 5 és 12 V is. Ilyen ma már nincs.
A mostani alaplapokon viszont FET-kapcsolókkal van megoldva (gondolom), mert az 5 Vsb nem is bírná el az összes USB aljzatot, mégis rajta van a feszültség készenlétben a csatlakozókon. Kivéve, ha UEFI-szinten letiltom. Szerintem, ilyenkor figyelni kell az áramot is, hogy az 5 Vsb tápot ne lehessen túlterhelni
Üzemi állapotban pedig át kell kapcsolni a főtáp 5 V-ra, hogy az összes USB-aljzat bírja a max. terhelést.
-
törölt tag
Smd alu elkóból melyiket készletből válogatva merjek vásárolni inkább 105fokos darabokat?
Fontos lenne, hogy ne follyanak ki 4-5 év alatt.
G-Luxon darabok vagy Jamicon (és egy helyen NIC Components Ltd.) darabok. -
szoke12
őstag
válasz
tvamos #60172 üzenetére
Szia!
Dell E6410. 9cellás akksi. Nem értem miért úgy rakják össze, hogy ne lehessen sértetlenül szétszedni... Hogy vegyek másikat...
Szóval kis apró smd alkartészek vannak rajta. Arra gondoltam, h ami nem lett meg annak a helyére keresek itthon alkatrészt, mert kétféle ellenállás van rajta, és a méretéből látszik, hova mi kerül. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok. Szerintetek az ebayen kapható párszáz forintos, mérőszondás hő-és páratartalom mérő vezetékét meg lehet toldani? Nagyban pontatlanítaná a mérést, vagy annyira nem érzékeny kütyü?
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60167 üzenetére
Készenlétben van rajta, ne keverjük készenlétet kikapcsolt állapottal.(régi jobb fajta gépemen külön van ez, és ha nincs elem be sem lehet kapcsolni kikapcsolt állapotban)
Készenlétben molex 5V üzemel, kikapcsolt állapotban jobb fajta tápnál van külön 1db USB töltő, a többinél ugyanúgy ott van.
12V ami biztosan leáll, még készenlétben is. -
geotigris9
tag
válasz
Kernel #60167 üzenetére
De akkor most melyik a legideálisabb az előzőleg linkelt oldalról ha 5 V gondolkodok továbbra is?
(Esetleg szempont lehet led visszajelzés ha üzemel a relé. Látom van aminél más a csatlakozás is.)
Nincs nagy különbség árban szóval ha valamelyik ezért - azért jobb lehet akkor az a befutó. -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Nagy a bajom
Van egy 9 cellás laptop akkum. Meghalt s gondoltam szétvágom és veszek bele másik cellákat. Ez egészen odáig ment, hogy szétvágtam, csakhogy a noti felőli oldalán az akksinak ott lapult a töltőelekrtonika. A penge pedig ahogy végigvágtam legyalulta a panelre forrasztott ellenállásokat és társait. Összesen 9db valamit. Ebből 6db meg is lett, a többit nem találom.
Ha most visszateszem a felnyitott akksit a gépbe, akkor csak villog az akku jele a gépen és nem tölti. Tudok én ezzel csinálni még valamit? Valaki járt már így? -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60166 üzenetére
Mármint az USB-n van 5V, de azt az 5 Vsb tápról kapja, nem a főtápkörről, ami készenlétben nem működik. Ezáltal annak 5 és 12 V-os ága sem, ami a molexen van.
Az 5 Vsb viszont külön megy az alaplapra, a nagy csatlakozón keresztül. Más téma, hogy az USB teljes inaktiválása is megoldható lehet (alaplapfüggő) a Deep Sleep vagy hasonló opciók beállításával.
A molexnél mindegy, hogy melyik ágra köt relét, 5 vagy 12 V-ra.
(#60165) geotigris9
Lehet a legegyszerűbb modul, vagy relé önmagában (panel nélkül), mindegy.
-
darvinya
titán
válasz
geotigris9 #60165 üzenetére
12V-os jobb lenne, mert 5V-os ágon mindig van feszültség újabb sz.gépeknél töltés céljából.
Tehát 12V-os relével kapcsolnám 230V-os szivattyút, mert csak akkor húzna be mikor üzemel sz.gép.
-
geotigris9
tag
Sziasztok!
Van egy 230 V kis szivattyúm ([link]) amivel számítógép vízhűtését oldottam meg és jelenleg elosztót kapcsolva kapcsol ki és be a szivattyú ill. időkapcsolót használva. (Már jó ideje .. átmenetileg.
)De szeretném, hogy a PC bekapcsolásánál automatikusan egy relé kapcsolja a szívatyaút.
Itt nézegetem relémodulokat az automatizálás érdekében. De több is van ami alkalmas lehet a célra, kérdésem ti melyiket ajánljátok melyik lehet a legalkalmasabb a célnak .?
A pontos bekötés is kellene "szájbarágósan", mert annyira nem vagyok járatos-e téren, tehát laikusnak illusztrálva elmondva. Mit hova, hogyan kellene bekötnöm majd pontosan.
Ugye egy 5 V molex csati ág adná az áramot a relének tervem szerint.
Válaszokat előre is köszönöm.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #60162 üzenetére
Ezt neked kellene tudni, hogy van-e igényed, először is a soros port használatára, utána még annak a galvanikus elválasztására is, valamilyen speciális célból.
Úgy biztosan nincs értelme, ahogy összedrótozták, közös táplálásra. Kivéve, ha csak tesztelte valaki, hogy működik-e.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
csabyka666 #60157 üzenetére
Én használok hasonlót, csak ttl szintre, (5V,) és nem a standard RS232.
Miért? -
Akkor ez gyakorlatilag súlyra ér a legtöbbet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Két soros port összekötésére teljes galvanikus elválasztással. Olyannyira, hogy úgy tűnik még két külön táppal is fel van szerelve. (Más kérdés az: mi a fenéért vannak akkor a tápok összedrótozva?
)
Szerintem senki nem használ már ilyet. Legfenneb ipari zónában lehet belőle valami/valahol remanencia.
-
And
veterán
válasz
A nevéből és a felépítéséből ítélve ez egy egyszerű galvanikus leválasztó RS232 soros porthoz. Mivel a soros modemek (a háztartások környékéről) jó ideje eltűntek, nagy haszna manapság nincs. Védhette például a PC-t a modem / telefonvonal felől érkező feszültségcsúcsok ellen.
-
Üdv mindenki!
Került hozzám egy ilyen:
A NYÁK-on szereplő felirat szerint RS-232 opto interface az eszköz. A kérdésem, hogy ezt mire használhatták, illetve manapság használ-e valaki ilyet?
Köszi a segítséget előre is!
-
Geresics
addikt
válasz
darvinya #60152 üzenetére
Tudom, én írtam, hogy pénz/ékszer nem számít, de azért nem cserélném le a SONY kameráim GoProra, hogy vehessek hozzá egy (erősen túlárazott) kiegészítőt, hogy BT-n keresztül fel tudjam venni a dolgokat! Persze ez volna az ideális, de azért na...
Azt hiszem a klasszikus puding-megoldást alkalmazom, és első evésnek azt csinálom, hogy csinálok két mikrofont, az egyik megy a számhoz, a másik a fülhallgató mellé. Meglátjuk mi sül ki belőle, és ha nem ízlik, még mindig tovább tudok lépni, már gyűlnek az ötletek a kis buksimban!
Alkatrészeket meg... őőő... na, ezen még gondolkodom picit...
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #60154 üzenetére
1,2 V csak a névleges érték, feltöltve még pihentetés után is 1,3 V feletti érték mérhető.
Kb. 1 V --> 0,9 V alatt fogy el az ereje, ezalatt már rohamosan letörik a feszültség a terhelés hatására.
Ebből következően, noha elvileg nem a legszerencsésebb állandó feszültségen tartani, de 1,2 V körüli értéket beállítva elmehet éppen sokáig. Vagy bevállalni, hogy majd valamikor cserélni kell, ameddig bírja, addig megy.
Ez ezért nem ugyanaz (feszültségen tartás), mint amikor például egy cordless telefonban álladó töltőáramot kap, ami folyamatosan húzza felfelé, melegíti. Az emberek pedig mit sem sejtve, állandóan rajta tartják, holott jó lenne néha tartósan levenni, hogy merüljön is.
Még azt sem látom szentségtörésnek, hogy elemet használni, ami 2 x 1,5 V, viszont egy diódán keresztül valamivel kevesebbet tolni rá. Példa kedvéért legyen pontosan 2,8 V beállítva, a dióda után.
Kezdetben az elem táplál. Kicsit merül, 2,8 V-nál átveszi az áramot a külső táp. Ezután az elem már csak "ott van". Nem kap kártékony töltőáramot, de terhelést sem, csak áramszünet esetén.
Másképp fogalmazva, a "rátáplálást" úgy kell beállítani egy diódán keresztül, hogy az elem természetes feszültségét semmivel ne emelje meg, így nem hat rá töltőáram.
-
válasz
Kernel #60153 üzenetére
Én is erre gondoltam, de 2,5V alatt már villog az elem gyenge felirat, és nehezen is kapcsol amikor kéne, 10 másodpercig is filózik a cirko ki-be kapcsolásánál. 2,4V tuti kevés.
Belekukkantottam, érdekesen van megoldva az energiatakarékosság.
Egy polarizált 12V picike relé van benne, és egy csak az átkapcsoláskor működő kis step-up konverter.
Amikor épp nem kapcsol, szinte mérhetetlen az áramfelvétele, a kapcsoláskor 1-2 másodpercre elindul a konverter, a 12V átkattintja a relét, az úgy marad, a konverter leáll, áramfelvétel visszaáll nulla körülire.Én is erre gondoltam, de 2,5V alatt már villog az elem gyenge felirat, és nehezen is kapcsol amikor kéne, 10 másodpercig is filózik a cirko ki-be kapcsolásánál. 2,4V tuti kevés.
Belekukkantottam, érdekesen van megoldva az energiatakarékosság.
Egy polarizált 12V picike relé van benne, és egy csak az átkapcsoláskor működő kis step-up konverter.
Amikor épp nem kapcsol, szinte mérhetetlen az áramfelvétele, a kapcsoláskor 1-2 másodpercre elindul a konverter, a 12V átkattintja a relét, az úgy marad, a konverter leáll, áramfelvétel visszaáll nulla körülire.De, 3 cella, az 3,6V, és egy dióda, kész is van. Pont 3V kösz az ötletet.
A ni-mh szereti a folyamatos felső értéken tartást?, ennek utánanézek, nem tudom, pedig nagy akkububus vagyok. Lám nekem is van hiányosságom. -
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #60151 üzenetére
Elemek sehogy nem tolerálják a töltést. Épp a napokban idős házaspár kért tőlem tanácsot, mert nem tudták használni a Panasonic cordless telefont. Elemet raktak be, amit ki is nyírt a töltés. Miközben AAA akku való bele, amit mondjuk mellékelni is szoktak hozzá, de azt már nem tudni, hová lett.
Az eszköz nem működik Ni-MH akkuról? Attól függ a megoldási lehetőségek tárháza is.
-
darvinya
titán
válasz
Geresics #60150 üzenetére
Akkor tegyük tisztába a dolgokat.
Ez egy BT-s WalkiTalki, amin utóbbin megy nagy hatótávú kapcsolat.
Mivel zárt rendszer, ezért ennél egyszerű felvétel csak a 10S-t egy Sena Bluetooth Audio Packkal felszerelt GoPro-hoz vagy a Sena Prism Bluetooth Action Camera-hoz és máris van egy vezeték nélküli többsávos rendszered HD minségű felvételek készítéséhez, amely magában foglalja a 10S mikrofonját, az intercom kapcsolattal párosított társaid beszélgetéseit és még az út zaját is tud működni. -
Adott egy 3V-ról, 2 ceruzaelemről működő 3 eszköz.
Ezt hogyan tudnám 'szünetmentesíteni', vagyis ha van hálózat, arról menjen, ha nincs az elemekről, és elemcserénél ne kelljen mindhárom eszközt (konkrétan 3 darab Computherm digitális szobatermosztát) újraindítani, és az időt beállítani?
A szokásos két dióda nem jó, a termosztátok már a 0,6V feszültségesésre is dobálják a Tápfeszültség alacsony hibákat.
Mezei elemekkel párhuzamosan egy 3,3V zener, előtéttel, viszont nem tudom, az elemek hogyan tolerálják az ekkor előálló folyamatos töltést. -
Geresics
addikt
válasz
darvinya #60148 üzenetére
SENA 10S gyári adatlap. BlueTooth technológia, 1600 m hatótáv (alföldön, szélcsendben, minden külső zavaró tényező nélkül. Valójában olyan 900-1000m 90 km/h tempónál, személyautók "felett". A falak, sziklák, betonkerítések esetén hamar szakad)
iOS és Android is tiltja a felvételt alapból. Bármikor letölthető hozzá program, illetve Androidon a custom FW (legyen az akár gyártói) tartalmazhat akármit.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #60148 üzenetére
Vanilla Android-ban tiltotta a Google személyiségi jogokra hivatkozva már Gingerbread óta.
Lehet egyes gyártók ezt felülbírálják, kivételek mindig vannak.BT intercom. Nem igazán tárgyalják mivel érik el a nagy hatótávot.
Egyes források szerint a BT technológia van kitolva jelentősen, más források szerint hibrid technika mely vmilyen egyéb frekvenciájú digitális rádióadással üzemel két ilyen készülék között. -
darvinya
titán
válasz
Teasüti #60147 üzenetére
BT adó-vevő Ezt hogy érted, mert BT Headset is ez és BT technológia 10m hatótávú?
Ez csak iOS-re igaz, mert Android-ra nem.
Utóbbi készülék függő, mert nekem van alapból rögzítés készülék fw-jében.Amúgy motoros konvojhoz ezt javasolnám használni.[link]
Mert van WalkiTalki és egyben android telo, stb. egyéb nyalánkságok. -
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #60146 üzenetére
Ő intercom-ról beszél, motorosok közti BT adó-vevő.
Itt nincs lehetőség hagyományos BT headset-re, mert EZ a BT headset is egyben.Amúgy ha telefonhívás alatt sima gsm hívást értesz, akkor azt nem hajlandó rögzíteni egy Android telefon (IOS passz), szoftveresen le van tiltva a bejövő hívás, mint hangforrás.
-
Geresics
addikt
válasz
darvinya #60142 üzenetére
Köszi, de ezt szeretném elkerülni.
Van külön diktafonom, van két mikrofonom, így akkor is tudnám rögzíteni a hangot, ha a kamera máshol van, de most nem ez a lényeg. Itt most arra törekednék, hogy a kamera vegye fel a hangot.
Ráadásul ez a megoldás továbbra sem veszi fel azt, amit a kommunikáción keresztül hallok (beszélgetés).Most épp ott tartok, (mióta begépeltem), hogy első körben két mikrofon lesz: egy a számnál, egy a fülemnél, és a kamera sztereóban rögzíti, így a balance-al tudom még az egymáshoz viszonyított hangerőt is manipulálni...
-
darvinya
titán
válasz
Geresics #60141 üzenetére
Olcsó megoldás, hogy külön veszed fel a képet és BT Headset sisak alá, amit telefonon rögzíti a hangot.
Ezt otthon összefésülni video szerkesztővel (pl: AviDemux). -
Geresics
addikt
Sziasztok,
egyelőre csak tapogatózom a sötétben, tehát ne tessék (teljesen) hülyének nézni!Szóval az a szitu, hogy szeretek motorozni, és közben motovlogolok is időnként. Ezt jelenleg úgy csinálom, hogy a kamerám (SONY AS100) mic-bemenetébe egy hagyományos (König CMP-MIC8) mikrofont dugok. Ezzel egyik bajom, hogy méretét tekintve a jack nagyon kilóg lefelé (ráadásul a vezeték is jó hosszú), másik bajom, hogy a mikrofon elhelyezése sem egyszerű (mert ugye a sisakban kevés a hely), harmadrészt mono a felvett hang, negyedrészt pedig nem tudom rögzíteni azt, ami a sisak-kommunikáción (SENA 10S) hallatszik.
Most kezdek el gondolkodni azon, hogy majd a télen miféle "fejlesztéseket" fogok eszközölni, és ez a hangrögzítés az egyik tervem.
Első ötletem az volt, hogy szerzek egy 90°-os jack dugót, de ötletem sincs merre, mi alapján kell indulnom (pécsi vagyok, de eBay-ezek).
Aztán akkor már gondoltam, hogy a nagy bumszli helyett (ami most van), kellene egy kisebb (mini?) mikrofon. De ha már építek (megkérek valakit, hogy építse meg nekem!), akkor sztereónak kellene lennie, és itt indult meg a fantáziám.
- Először csak simán két mikrofonra gondoltam, pár centire egymás mellett.
- Aztán az merült fel bennem, hogy az egyik mikrofon a számnál, a másik a tarkómnál lenne (a sisakban van egy akku-hely a kommunikációnak, de nem külsőakkusat használok), hogy a kipufogóhang jobb legyen.
- Aztán arra gondoltam, hogy inkább a kommunikáció hangszóróihoz volna jó tenni a mikrofont, és akkor fel tudom venni a beszélgetést is!
- Felmerült az is, hogy akkor már jó volna mindent egyben: 1-2 a számhoz, 1 a tarkómhoz, 1-2 a fülemhez a hangszórókhoz. De ezekhez már tényleg valami kis méretű mikrofon kellene.
- Ráadásul a szájnál lévőt valahogy szivacsozni is kellene, hogy a szélzajt minimalizáljam - bár a bukó fix (nem felnyitható, és nem nyitott) sisak (Shark Explore-R)...Szerintetek egyáltalán lehetséges ez? Ha igen, akkor milyen jack-dugót keressek? Milyen mikrofonokat? Elbírja ezeket egyáltalán a kamera mikrofon bemenete? Mert gondolom ezek tápellátását a kamera adja...
Ja, kiindulásnak vegyük úgy, hogy pénz/ékszer nem számít, aztán ha nagyon elrugaszkodunk a valóságtól, akkor majd jöhet az újratervezés...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #60137 üzenetére
Ezen az oldalon találtam egy pár jó megoldást.
Mindegyik jónak tűnik, mégis egyet kellene választani.
Alul van egy zener diódás verzió is, ami mindenféle bemenetet 5,1V-ra állít be. Az elég bolondbiztos, nem? -
Teasüti
nagyúr
Az osztó közepe menne a TTL bemenetre. Mire kell a dióda? Ez új.
(szerk: így érted?)
Nincs 5V-om, ezért kell a fesz. osztó.Stabilizált 12V és GND van, meg 5V-s bemenet.
De ugyanezen az elven szeretnék majd feszültséget is mérni 0-5V analóg bemenettel. -
PHM
addikt
válasz
Teasüti #60135 üzenetére
Nem így van.
Az adatlapban meg kell nézni, hogy mennyi áramot vesz fel a bemenet
magas szintnél. Ennél valamivel nagyobb áramra kell méretezni az osztót,
oly módon, hogy a bemenet, + az osztó alsó fele annyi áramot kapjon,
amennyinek hatására az osztó felső tagján 7V feszültség esik.
De éppenséggel az 510/360 ohm is jó, csak az osztó közepét egy
4148-as diódával kösd 5V-ra.
Ha a 12V több is lehet, (jármű pl) az osztó felső tagját meg is lehet növelni. -
PHM
addikt
válasz
Teasüti #60133 üzenetére
- Az átfolyó áramot az ellenállások összértéke határozza meg,
beleértve a táp belső ellenállását is.
- Ebből következik, hogy az osztóban használt ellenállásokkal
egyúttal az áramot is beállítod.
Nagy áramoknál figyelembe kell venni a táp belső ellenállását,
nagy ellenállású feszosztónál pedig az osztó terhelését is.
(Már ha jól értelmeztem a kérdést.) -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Feszültségosztónál milyen jelentősége van az egyes ellenállások értékének az áramerősség szempontjából?
A kettő arányából jön a feszültség bármekkora ellenállásokat is alkalmazok, de kell-e külön áramkorlátozó ellenállás vagy be lehet állítani az osztott feszültség ágán az áramot az osztó ellenállásokkal is?
Vagy az "első" (amelyik a tápfeszültséghez közelebb van) ellenállás egyben áramkorlátozó szerepét is betölti?
Köszi! -
válasz
tvamos #60127 üzenetére
Marmint d osztalyu vegfokot?
Fele táp, tized hutoborda, negyed-nyolcad fizikai meret, ugyanennyivel kisebb tomeg.
A osztalynal a fennti szamok kb. kettovel szorozva.
PA hangositasnal nagyon nem mindegy hogy 150 kilo vegfokot vagy 20 kilot cipelsz.
Es hangzasba azert a korrektebb rendszerek mar jol is szolnak. -
-
tvamos
nagyúr
Valaki arulja mar el nekem, hogy minek akarnak az emberek DMOS-t venni?
-
Czimby
addikt
Boost konverter utáni tápszűréshez mit ajánlanál?
Van már egy házibarkács BT hangfalam és eléggé gerjedős hangja van ha nem szól csak be van kapcsolva.Egy ilyen konverter látja el a lejátszó panelt és egy PAM8403-as erősítőt. Kapott egy elkót a fiók mélyéről asszem 330mikrós és 16V, de nem lett így sem az igazi.
-
S-IW
tag
válasz
xxxjjjkkk #60121 üzenetére
Lehetne zárszó, de én még mindig nem tudom eldönteni, hogy cseréljem-e azt a "kondit". Mert ugye ha jól működik, fölösleges. De motoszkál bennem a kisördög, ha rövid időn belül miatta kellene újra szétszednem a készüléket, szétb@szna az ideg. Szóval még egyik érvelés sem győzött meg a helyes javítási metódusról. Fejet hajtva a két szaki szakmai tudása előtt, (élvezettel olvasom a hozzászólásaikat, szinte már csak ezért kattintok ide) epekedve várom a további érveiket, mert biztosan van még a tarsolyukban, eddig bölcsen titkolt, több érdekes megközelítése a "melyik kondenzátort kell kicserélni" témakörnek.
-
Czimby
addikt
Tudnátok ajánlani 5V-ról működö class D erősítőt ami nem a szokásos 2x3W PAM8403 hanem valami fickósabb kb 2x7-8W? SZeretnék építeni egy BT hagfalat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #60119 üzenetére
Ugyanaz viszont. Te is kényszert érzel, hogy neked most magyarázni kell, akkor magyarázz! Ki gátol benne? Igaz, ez már már annyira sem kapcsolódik a kondenzátorok témájához, mint amit én próbáltam átadni, amit láthatóan meg sem értettél.
Kérte valaki, hogy ne nyilvánítsd ki a véleményed?
Igaz, te nem is kérted, csak rosszallóan beszóltál:
Nem unjátok még?
Ez nem azt jelenti áttételesen, hogy azt szeretnéd, fejezzem be? Ezt pedig én úgy értékeltem, hogy te ne akarj engem leállítani, mert nem érzem igazságosnak, másrészt szerintem tök feleslegesen szóltál. De ez csak az én véleményem, attól persze azt írsz, amit akarsz. Ja, akkor én is. Már amíg nem törlik, legalábbis.
Én még annyira sem kértem, hogy ne írj, csak felvázoltam egy ok-okozati láncot, hogy ez történt. Ha nem szólsz bele, akkor másképp alakult volna, szerintem. Ennyit közöltem. De te úgy döntöttél, hogy fontos a szavad, akkor fontoskodj! Ez nem péniszméregetés véletlenül?
Ugyan már, mennyivel képzeled magad különbnek...
-
fero02
nagyúr
válasz
Kernel #60096 üzenetére
Az a baj, hogy amit műveltetek az már több, mint "szakmai vélemények ütköztetése". Sokkal inkább hasonlított a kiafaszábbgyerek, e-penis méregetésnél. Következő lépés a személyeskedés lett volna?
Ráadásul mindezt pár 100 ft-os alkatrészek cseréjéről. A mérés, ellenőrzés részével nem is volt bajom.
Utolsó bekezdésed pedig bullshit. Miért nem reagáltál? Kérte valaki, hogy ne nyilvánítsd ki a véleményed? Az a Te döntésed volt. Az pedig, hogy én írtam reggel az én döntésem volt. Bocsánat, hogy írni mertem. Hogy idézzelek: " Nehogy már a végén itt is nekem kelljen elnézést kérni, hogy használom a fórumot"
-
Kernel
nagyúr
válasz
schumi #60117 üzenetére
Mivel a 9 V (pontosabban 8,4) akku belsejében is 7 darab kis 1,2 V-os cella van, lényegében ugyanaz, csak 10-szeres kapacitás, ami elvileg 10-szer tovább bírja.
Lehet külső tápról is járatni, de vannak stabilizálatlan tápok, aminek terhelés nélkül felugrik a feszültsége, az nem jó ilyen célra.
-
schumi
aktív tag
hali
előljáróba hogy mentsem magam nagyon nem értek az elektrónikától, így bocsánat ha hülyeséget kérdezek:ha van egy 9v 200mah akksival működő villogó LEDem ami 2 napot bír akksiról, és azt átkötném 7db 1,2vos akksira összekötve, ami 2000mah/db, akkor az 10-szer annyi ideig fogja bírni, mint ahogy a logika és az ép ész is diktálja, vagy van bármi más tényező ami ezt változtatja szerintetek ?
- ill. ha veszek egy egyszerű 9volot tápot és azzal kötöm össze a villogót, akkor azzal gond nélkül fog menni ?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Kernel #60115 üzenetére
dehogy sértődöm, tisztában vagyok vele. csak azt hittem van erre egyszerűbb megoldás is. igen félek, hogy az esetemben pontosan erről lesz szó, hogy inkább rontok a helyzeten. a potméterrel megpróbálkozok, mondjuk olyan 50kΩ-el, ha szerinted az működhet. ennyi amit meg tudok tenni, köszönö mszépen neked a segítséged. Úgy hittem laikusként hogy les zerre valami szoftveres megoldás, vagy egy kis könnyen beépíthető kütyü, ami fel-le szabályozza a hangot.
én erre gondoltam:
single 3 pin B50k
-
Kernel
nagyúr
válasz
ZTE_luky #60114 üzenetére
Nem vedd okoskodásnak, de korábbi szavaidból amúgy is érezhető volt, hogy itt gondok lehetnek, ezért eleve fenntartásokkal írtam.
Tehát nehéz ilyenkor jót válaszolni.
Mindamellett az is igaz, hogy ha túl kevés a szint, akkor ez a megoldás nem növel, viszont járulékos terhelésként még csökkenthet is a szinten. Noha egy 22-100 kΩ-os potméter általában nem számít nagy terhelésnek a PC kisimpedanciás vonalkimenetére nézve, illetve a csúszkával paralel jelentkezik még a vezérlő bemeneti impedanciája is.
Ha viszont előerősítőt szeretnél, az is külön feladat. Elektronika topikban építés lenne az alapértelmezett. Vagy nézni valamit eBayen. Kárt okozni elvileg nem egyszerű, a vonalkimenet rövidre is zárható.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Kernel #60113 üzenetére
sajnos egsaltalan nem ertek a temahoz, fogalmam sincs hol es mekkorat kellene vennem. ebben tudnal segiteni? hangvezerlessel csak annyit tudok mondani hogy ugy nez ki sz egesz hogy gepbol audio out, hazimozi aux in, es ez a ket kabel bemegy egy y osztoba amibol egx harmadik bemegy a vezerlesbe 3,5os jack kabelkent. cssk ezzel az egy megoldassal lenne orvosolható a problema? mert hs maxra huzom a zenet meg akkor is halksbb az egesz rendszer, szoval ha az elobb leirt dolog mukodne is se lenne teljes a dolog. es ez a potmeter semmikepp nem tehrt kart se a hazimoziban se a vezerlesben ugye? nem tudok akkorat hibazni a beszerelesnel?
-
Kernel
nagyúr
válasz
ZTE_luky #60111 üzenetére
Osztóként kell bekötni, vezetéket is el lehet vágni. A potméter értékének ilyenkor annyi jelentősége van, hogy illeszkedjen a forráshoz és a terheléshez is nagyjából.
A két követelmény ugyanis ellentmond. Ha nem akarom terhelni a forrást, ahhoz minél nagyobb ellenállás kellene, de ha túl nagy, akkor viszont a terhelés elhúzza, nem fog normálisan szabályozni.
Ezt egy hazai üzletben kapható trimmerrel is ki lehetne próbálni, emiatt nem érdemes kínai csomagra várni.
A LED-vezérlő egyébként sztereó jelet használ, vagy közösíti? Ez egy csatorna:
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60110 üzenetére
Azon csak azért van egy komolyabbnak látszó hűtőbordás step-down, mert 60-80 V bemeneti feszültséget is képes feldolgozni. De az is csak a saját elektronikát, kijelzőt táplálja, nem a töltést adja.
Vagy a másiknál egy hálózati trafó van, ami független táplálást tesz lehetővé.
De mindegyiknél kell egy külső töltő is, amit a relé kapcsol. Nyomógombok azért vannak, mert itt nem trimmert kell tekergetni, mint az egyszerű komparátorosnál, hanem azzal programozható a be-ki kapcsolási feszültség.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Kernel #60107 üzenetére
köszönöm sajnos nincs bontottom, mindenképp ebay-ről rendelném. ez pl jó lenne? vagy inkább vegyek nagyobbat és max kevesebbet csavarok rajta? forrasztani jó ha egy jack hosszabítót kettévágok és középre beforrasztom? tudok úgy kísérletezni hogy ha nem elég rakok bele többet, avgy inkább rendeljek nagyobbat?
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #60108 üzenetére
Ha a fogyasztót akarja lekapcsolni, arra alapesetben nem való, legfeljebb átalakítható.
Azok is csak a töltést kapcsolják be vagy ki. A kijelző a beállítást vagy megfigyelést egyszerűsíti, de ha valaki csak egyszer akarja belőni, ahhoz elég egy multiméter is.
Amellett vannak még a panelokon step-down konverterek, de az csak a kijelző, illetve vezérlés tápját adja, nem játszik szerepet a töltőáram szabályzásában. Mármint a relé kapcsolásától eltekintve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #60104 üzenetére
Azt nem, de van ilyen egyszerű komparátoros modul is:
http://www.ebay.com/itm/201868715527
Csak ez a töltőt kapcsolja, vagyis fordítva működik, merüléskor zár. Panel alját megnézve a relé is csak záróérintkezős, noha valószínűleg be lehetne építeni egy másik relét, amin nyitóérintkező is van.
-
válasz
tordaitibi #60076 üzenetére
Elozo hsz-omba egy olomakku toltesere solar toltot gondoltam,
megneztem a cc-cv toltoket is, de megiscsak maradnak a solar tolto mellett, nevezetesen az akku merulese eseten 10,5 voltnal lekapcsolja a fogyasztot. Ez nagyon kenyelmes lenne az adott szituba, nem kene kulon melykisutes elleni vedelmet beepitenem.
Kerdeznem, jo lenne a solar tolto, a bemenet 36 V max, es nincs mppt kovetese, gyanitom egy mezei step-down modul van benne, allithato cc cv es melykisutes ertekekkel.
Valaki esetleg hasznaltmar ilyen modult? -
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60101 üzenetére
Nem az, amit beleképzelsz, ez már kijelenthető, az előzmények alapján.
Most például nekem tökéletesen megfelelt volna, hogy először korrigáltam tévedésed, utána beraktál egy bugyuta és tolakodó képet, amivel ki tudja, mit akartál kompenzálni.
Ezen a ponton le is zártam volna, ha nem folytatod. Amiben érdekes módon szerepet játszott a másik hozzászóló. Ha ő nem ír, akkor én arra nem válaszolok, akkor talán te sem írtál volna. Jó is lett volna.
-
moha21
veterán
Lehet én értem félre, de az ESR érték az egy olyan érték ami a kondenzátor működési frekvenciájától erőteljesen függ. És ebből kifolyólag mezei kapacitásméréssel erről nem sok információt tudhatunk meg.
Tehát egy mezei elektrolitkondin is mondjuk mérek x kapacitást, ettől még nagyfrekvencián borzalmas viselkedésre képes.Persze nekem ez mind elmélet, elektronika 1-2 meg méréstechnika tárgyakból volt anno, jómagam energetikában utazom.
Bár én is kukázok minden olyan alkatrészt ami ugyan elvileg működőképes mégis gyakorlat alapján nem ajánlott megtartani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 7290 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest