Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Cserélt már valaki közületek fordulatszám-szabályozó potmétert egy porszívóban (Siemens, háztartási, a címkéje szerint 1000 W-os)?
Történt ugyanis, hogy van egy porszívó, aminek a potija mechanikus sérülés áldozata lett árammentes állapotban. Gyakorlatilag a tekerős része (szabályzó része) nincs meg. Ezt szeretném kicserélni. Egy kis panelon van ráforrasztva, és 534 ohm ellenállást mértem rajta. A panelon van még egy kis porzsák-telítettségjelző is (ez vákuum hatására nyit és zár, vagyis ennek függvényében gyullad ki a kis glimmlámpa, gondolom én) ami egy kis glimmlámpával meg egy 100 ohmos ellenállással van sorba kötve és így megy rá a 230 V váltó. Valamint egy kis zavarszűrő kondi (X2 - ~250V - 15 mikroFarad +/- 10 %) párhuzamosan kötve a ~230 V-ra. A teljes kis panel a potival együtt párhuzamosan van kötve a ~230 V-ra.
A harmadik vezeték a potiról jön le és megy egy másik kis panelra, ami a motoron van. Három db ellenállás, egy zener (talán, ebben nem vagyok biztos) és egy kis kondi meg egy tranzisztor (ez a felirat van rajta: MRC - BTB12 - 600BW - C504A) van rajta. Ez a kis panel a motoron a tranyóval meg sorba van kötve a motorral. A tranyó középső lábára megy a ~ 230 V, a másik lábából (tranyó címkéje felől nézve a bal oldali lábról) kijön és megy a motorba. A poti vezetéke meg a tarnyó jobb oldali lábára megy egy ellenálláson majd a (talán a ) zener-en és megint egy ellenálláson keresztül.
Egy ellenállás párhuzamosan van kötve a tranyó középső lábával és a potiról bejövő vezetékkel. A kis kondi meg a motorba menő vezeték és a tranyóhoz tartozó zener plusz ellenállás sorosa közé (ami a poti vezetékéről jön be) csatlakozik.
A soros kötéshez még tartozik egy kis kapcsoló is, ami ki-be kapcsolja a porszívót.
Lehet, hogy egy kicsit sok lett a rizsa, de a potmétert jó lenne ha ki tudnám cserélni! A feszen és az ellenálláson meg a méreten kívül van még valami, amit figyelembe kell vennem?
Válaszokat előre is köszönöm!
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz sörösló #24539 üzenetére
Köszi szépen!!!
Viszont a potin csak annyi felirat van, hogy 500K (--> 534 kOhm), nagyon egyszerű, még burkolt tokozása sincsen. Ebből kifolyólag saját tengelye sem. A tengely a porszívó háza részét képezi.
Basszus, elírtam a poti ellenállás értékét: nem 534 ohm, hanem 534 kOhm. Csak a műszer 534-et jelzett, de valójában a méréshatára 2000 kOhm-on volt. Ehhh...
Akkor csak arra figyeljek, hogy méretben passzoljon és 500 kOhm-os legyen. Lehet kisebb vagy nagyobb is ellenállás értékben? Valamint gondoskodjak a műanyag tengely (illetve hogy a szigetelés megfelelő legyen) meglétéről. A feszültsége és terhelhetősége sem számít?
-
tornas
őstag
A igazság az, hogy bizonyos esetekben jól jöhet a csökkent szívási teljesítmény!
Viszont átforrasztás helyett egyszerűbb a teljes áramkört eltávolítani és csak a motor marad a két pólusával amire egyből rákötheted a ~230 V-ot. Plusz még a kapcsoló és a zavarszűrő kondi is maradhat még és már mehet is a porszívás maxon. Viszont a gép tulaja (haverom muterja) igényt tart a csökkentett teljesítményre is.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz cashback #24551 üzenetére
"A csökkentet szívási teljesítmény a fogyasztás érdekében vagy csak hogy ne szívjon annyira?"
Ez esetben mind a kettő érvényesül.A csökkentett szívási teljesítmény alatt azt értettem, hogy ne szívjon annyira. Ilyenkor kevesebb a gép fogyasztása is. Kisebb percenkénti fordulat, kisebb nyomaték, ergo kisebb teljesítményfelvétel a hálózatból is. Ha még a porszívó csövön is megtalálható az állítható nyílás(ok) is rajta, akkor ez már eléggé sokoldalúvá teszi a gépet. Levesszük a fordulatot minimumra plusz még a csövön található nyílásokat is kinyitjuk, akkor már a nagyon finom anyagokhoz is jó használható a porszívó. Egy kis fantáziával akár egyéb ésszerű felhasználása is szóba jöhet még.
Igaz, egy picivel több a hiba lehetőség az elektronika miatt. Lásd: a poti hibája (persze nem működés közben ment tönkre, hanem szétszedés közben /alapos puceválás céljából/ sérült meg, nem megfelelő szétszedési technika miatt).
-
tornas
őstag
válasz sörösló #24577 üzenetére
Én még a forrasztókrémet szoktam még használni. Csak úgy fut a forraszanyag tőle... Ha én is eljutok egy piacra, akkor én is mindig veszek egy kevés ólmos forraszanyagot. Ha netalán már nem jutok majd hozzá, akkor marad az autóakksi, illetve a hulladékólom is megteszi, van elég belőle nekem) és az ólommentes forraszanyag megfelelő arányú összeolvasztása kisebb mennyiségben. Persze szabad térben és friss levegőn.
Az ROHS forraszanyagok használatakor egy olyan jelenség lép fel, amit ónbajuszként ismerünk. Itt egy angol nyelvű cikk is róla:
http://www.te.com/customersupport/rohssupportcenter/pdf/tyco_lf_customer_packet_whiskers.pdf
Az ónbajusz miatt az egymáshoz nagyon közel lévő forrasztások között nagyon könnyen rövidzárlat keletkezik. Olyan mintha az ónforraszok beszőrösödnének és egy másik szőrös ónforraszhoz hozzáérnek és kész is zárlat.
Na már most: vagy az ROHS-es termékek mielőbbi ónbajuszos meghibásodása miatt szemeteljük tele a Földet, vagy az ólmos forraszanyaggal készült termékek későbbi elhasználódása miatt kényszerülünk a Földet szennyezni. Szerintem tökmindegy hogy ROHS-es vagy nem ROHS-es egy forrasztás. Az ón is mérgező, csak kisebb mértékben az ólomnál, meg aztán egy elektronikai panelen egyéb más mérgező anyagok is vannak.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #24579 üzenetére
Igen, ismerem a savas tulajdonságát. A sósav a legfőbb savas összetevője, ha jól tudom. Ez ugyan nem támadja meg a rezet, de erősen korrodál.
Leggyakrabban rézvezetékekhez használom én is. De ha a panelon akarok valamit beforrasztani, akkor a beforrasztandó cucc (legyen az egy kondi), lábait kenem be vele. Majd felviszek rá egy kis ónt, lehűl, eltávolítom róla a maradékot. És utána már csak a forraszanyagot használom.
-
tornas
őstag
válasz sörösló #24580 üzenetére
Sajnos, a vadkapitalizmus sosem az ésszerűségéről volt híres! Az embereket szinte rá kényszerítik, hogy szemeteljenek (minél többet vásároljanak) és utána megetessék velük a saját szemetüket. Mi EU-sok demokratikusnak vélt jogainkkal élve nem esszük meg amit kidobunk, csak megvesszük és utána kidobjuk. A hulladék majd jó lesz általad említett kontinensen élőknek. Amiben olvasztják az ólmot az ottaniak, ők ugyanabból az edényből is esznek!
Mindenféle szabványokat kitalálnak az USA-ban és az EU-ban is. De pl. Afrikában nemigazán születnek szabványok... De mit érnek a szabványok, ha ésszerűtlenek azok is és inkább a piachoz illeszkednek, nem pedig a környezethez. Állítom, hogy van olyan EU-s (értelmiséginek vélt) emberke, aki szerint India egy másik bolygón van. És ilyenek is hozhatnak létre szabványokat. Na ne....
Én idegesítő dolognak tartom ezt a mai nagyon komoly bőségzavart az EU-ban. Épelméjű átlagember a legjobbat akarja az adott összegért. Csak győzze türelemmel, mire megtalálja...
A "Föld" alatt az egész bolygót értettem, tehát ha kevesebb szemét keletkezik, akkor kevesebbet kell szemetet égetni.
OFF
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz sörösló #24586 üzenetére
Igen, érdekes dolog a fizika, ezért is szeretem.
//"A csökkentet szívási teljesítmény a fogyasztás érdekében vagy csak hogy ne szívjon annyira?"
Ez esetben mind a kettő érvényesül.A csökkentett szívási teljesítmény alatt azt értettem, hogy ne szívjon annyira. Ilyenkor kevesebb a gép fogyasztása is. Kisebb percenkénti fordulat, kisebb nyomaték, ergo kisebb teljesítményfelvétel a hálózatból is.//
A fenti sorok alatt a TRIAC használata miatt fellépő következményre értettem. Mert a fordulatszám jelen esetben nem a terhelés miatt csökken le. Így megállja a helyét a kijelentésem, szerintem.
Azzal viszont teljesen egyetértek, amikor befogom a csövet, akkor lényegében "vákuum" keletkezik, ergo nincs (van, csak minimális) légellenállás és így tud maxon pörögni a motor. Viszont hűtés hiányában hamar túlmelegszik, ezért kerülendő az amikor elzáródik vagy eldugul a cső!
Háztartási körülmények között elég nehéz vákuumot létrehozni, hogy megtudjak győződni arról, hogy hogyan változnak a teljesítményadatok.
De, ha egyre jobban terhelem a motort (vagyis egyre lassabban forog), akkor egyre nagyobb a felvett teljesítménye a hálózatból. Pl. vastag szőnyeget porszívózok. Üresjáratban kisebb a felvett teljesítménye, mint ha terhelve van. De akkor hogyan csökkenhet le "vákuumban" a felvett teljesítmény, ha felszökik a fordulatszám? Végül is a vastag szőnyeg porszívózásakor is a levegő szívása akadályokba ütközik (a szőnyeg meg a padló miatt is). Ekkor is magasabb egy picit a gép hangja (magasabb fordulaton pörög, mert ugyanazt a légszállítást próbálja produkálni), de teljesítménye (felvett-leadott) inkább nő nem pedig csökken. Nincs itt valami paradoxon? Érdekes....
Egyenáramú soros motornál van még olyan, hogy azt mindig terhelve kell használni (mozdonyok), mert képesek addig gyorsulni, míg szét nem esnek. Ekkor azt hiszem, hogy az áramfelvétel itt is nő.
Egy kisflexre ez mindenképpen igaz, de ott a tengelyt szilárd anyag akadályozza a forgásban. Míg egy porszívó motornál a légnyomás változás másképp van hatással a felvett teljesítményre. Gondolatom szerint...
De ha belegondolok, akkor ha sokáig porszívózok egyhuzamban egy nagy szőnyeget, akkor nem azért melegszik fel annyira a motor, mert a felvett nagyobb teljesítmény miatt több lesz hőveszteség, hanem mert a légszállítás elégtelensége miatt hamarabb fel(túl)melegszik
//"Ha lukat nyitsz a szívócsövön akkor tényleg nem szív annyira, de az energiafelvétel nő."//
Ez csak azért érdekes számomra, mert ha nagyobb a felület, akkor könnyebben tudja a levegőt szívni. vagyis kevesebb energiát kell belefektetni a motornak a levegő szívásába. Hacsak egy orrlukadon lélegzel és úgy kezdesz el futni, hamarabb el fogsz fáradni, mert tudsz elég levegőt beszívni. Ergo több erőt kell kifejtenie a tüdődnek, hogy ugyanazt a levegőmennyiséget egy egységnyi idő alatt akarod belélegezni kisebb felületen (keresztmetszeten). De ha orron-szájon át veszed, akkor már könnyebb a dolgod. Nem?
Arra kíváncsi lennék, hogy tökéletesen vákuumban hogyan alakulna egy ilyen motor teljesítmény felvétele (én is azt feltételezném, hogy alig lenne felvett teljesítménye, a légnyomás /légellenállás/ hiánya miatt) és utána forgás alatt légnyomásos teret hoznék létre körülötte, és akkor hogyan változna meg. Jelen esetben meg a felvett teljesítmény növekedését jósolnám meg.
Tényleg nagyon érdekes dolog a fizika. Öveged Professzort meg nagyon szerettem srác koromban.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz sörösló #24588 üzenetére
Valami már pedig okozza a savasságot. Ez pedig csak a sósav lehet. Apósom is régen bádoglemezből és sósavból készített magának forrasztóvizet és egy kis szalmiáksót (ammónium-klorid) is adott még hozzá. De a krém (TS 570) is savas egy kicsit és itt is a sósav lehet a ludas. Maga a cink-klorid is veszélyes anyag az emberre nézve.
A cink-klorid is korrozív (és a nátrium-klorid is alias konyhasó) nem csak a sósav. A sók inkább elektrokémiai reakciókat indítanak be a fémeknél, míg a savak és lúgok ezenfelül vegyi reakciókat is beindítanak. Ezért kell eltávolítani minden felesleges forraszmaradványt a panelról. A gyárakban is mossák a panelokat.
Ha megnézem a forrasztóvizem (CSEPP-Finomvegyszer Bt.) címkéjét akkor azon is látom, hogy 22,5 % aktivizálható klórt tartalmaz. A szalmiáksó és cink-klorid mellett. A klór forrása pedig a sósav.
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #24589 üzenetére
Az alul méretezés is benne van abban, hogy motor a "vákuumban" jobban felmelegszik az elégtelen hűtés hiányának a hatására. Nyilván megfelelő méretezésnél kevésbé melegszik jobban a motor "vákuumban", mint az amelyik alul méretezett. Ezzel csak arra utaltam, hogy a ugyanaz a motor (legyen az alul vagy felülméretezett) az elégtelen légszállítás miatt jobban felmelegszik, mint ha normális a légáramlás körülötte.
Más:
Hallottam olyat, hogy a ~230 V-os pákákat a műszerészek nemigazán szeretik, illetve nem használják a panelok forrasztásakor, meg egyéb más esetekben is. Mi ennek az oka? Esetleg a ~230 V?"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
Akiket érdekel a híradástechnika, azoknak itt egy kis csokorra való
-
tornas
őstag
"Antik" elektrotechnika kedvelőinek is.
kjani18:Én a helyedben azért lementeném a cikkeket, mert a link nem biztos, hogy örökké élni fog.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Valamint erről van valami véleményetek?[link]
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Erre valaki? [link]
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Ismeri valamelyikőtök az alábbi képeken látható egyenirányítót? Valóban 25 A-os és 700 V-os? Eddig egy 100 VA-os trafó (Pri: 230V, szek: 2x12V) szekunder köréhez volt csatlakoztatva, autóakksi-töltő gyanánt. A töltőáram ellenőrzésére egy 24 V-os izzó szolgált (ami pontosan ugyanúgy nézet ki, mint a hagyományos 230 V-os körteizzó) a Graetz-híd után. Eddig nem mertem 24 V-nál nagyobb feszre kötni. A neten semmiféle infót nem tudtam összevadászni róla, és a dióda-katalógusokat is hiába bújtam.
Eddigi megállapításaim:
-CKD gyártotta (a címkéje szerint) talán 20 vagy 30 éve is akár.
-Látható ez a felirat rajta: D25/700 Typ07. Ebből elsőre arra következtetnék hogy 25 A-os és 700 V-os lehet.Egyéb feliratok rajta: TAKF2 vagy TAHF2 és bekeretezve a 07 (talán).
CKD logo
Képek róla (róluk, mivel 4 db van belőle és Graetz-hídba vannak kötve):
-
tornas
őstag
Ismerem ezt a típust is, és nekem meg a KBPC5010 típusú van 50 A-os és 1000 V-os változatban, azt hiszem 10 db van a fiókomban. Ha ezeket párhuzamosan kötöm be, akkor már egész jó vagyok --> 500 A
Az biztos, nagyot változott világ az elektronika terén.
Lompos48: Amikor először megláttam, én azt hittem hogy ezek tirisztorok akarnak lenni a Gate elektródák miatt. Érdekes... és kösz a választ is.
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Adottak ezek az ellenállás huzalok:
1,46 ohm / folyóméter ellenállású; 0,6 mm átmérő és lakkozott konstantán huzal akar lenni.
A másik 0,35 ohm / folyóméter ellenállású; 0,35 mm átmérőjű, szigeteletlen sötétszürke színű huzal akar lenni. Az eladó nem tudta megmondani, hogy milyen anyagból van a drót. Milyen anyagú huzal lehet ez?
Szerintetek ezekből az ellenálláshuzalokból milyen terhelhetőségű (W) ellenállások tekerhetők? Azt ki tudom számolni, hogy az adott R értéken és adott U értéken mennyi áramerősség keletkezik. Csak az a kérdés, hogy ezek a huzalok mennyi amper-t bírhatnak el látható izzás illetve elégés nélkül?
-
tornas
őstag
válasz Reggie0 #28754 üzenetére
A kisebbik átmérőjűből 10 métert vettem, a másikból meg 35 métert (nagyon olcsó volt, ezért vettem többet is). ATX tápegységhez használnám terhelő-ellenállásnak (3,3 V; 5 V; 12 V és +5 V SB) próbaképpen. Kezdő adagnak szántam az eddig megvett métereket.
Valszeg porcelán csőre fogom feltekerni őket és a két drót között hézagot is hagyok. A hűtését ezzel a ventivel oldanám meg, elsőre. De lehet hogy kell még ventilátor. Egy "alaplapra" raknám fel őket, és fölöttük lesz(nek) a hűtőventi(k).
-
tornas
őstag
válasz darvinya #28759 üzenetére
Köszi szépen, de vannak nekem is ATX tápjaim.
Az ATX tápok címkéjén lévő adatokat (ampereket) szeretném leellenőrizni (a főbb feszek műterhelésével), hogy mennyire felel meg a valóságnak! Vagyis mennyi teljesítmény vehető ki az ATX tápokból ténylegesen.
-
tornas
őstag
válasz darvinya #28772 üzenetére
Az 5 %-ot azt tudom...
Itt van példának, ennek a tápegységnek a címkéje:
A +12 V1-re (17 A a terhelhetősége -->204 W), ráraknék összesen annyi ellenállást (terhelést) amennyit csak elbír. A +12 V2-re szintén és a +3,3 V-ra, a +5 V SB-re és az +5 V-ra is.
Minden feszre először csak kis terhelést rakok, aztán fokozatosan növelem őket az ellenállások rákapcsolgatásával (szimmetrikusan és aszimmetrikusan is, vagyis hol csak az egyik feszre, hol a másik feszre adok csak terhelést --> keresztterhelés). Addig amíg bírja. Az eredmény jobb esetben egyszerűen lekapcsol, rosszabb esetben eldurran és/vagy kigyullad miközben akár a kismegszakítót is lenyomhatja.
Ja, és közben nézem a feszeket is, hogy hogyan viselkedik minél nagyobb terhelés hatására. 5 %-nál nem térhet el egy jobb minőségű cucc esetében. A szkóp sem hiányozhat ilyenkor, de az egyelőre nem áll rendelkezésemre.
Igazából erre használnám fel ezeket a huzalellenállásokat. Ha esetleg nem lenne elég, akkor tudnék még venni. De először még kísérleteznem is kell velük. Ha nem válna be akkor jöhetnek a 12 V-os, 50 W-os spot-izzók (kifejezetten a 12 V-ra, a kisebb feszekre ott vannak a REMIX változtatható ellenállások) vagy gyűjtök rendes teljesítmény-ellenállásokra.
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #28873 üzenetére
Ismerem ezt a fajta tokozott ellenállást, de sajnos csak pár darabom van belőle. 3 db 50 W-os és 0,27 ohmos, valamint 2 db 25 W-os és 0,15 ohmos.
Azt hiszem, most már ideje tekerni egyet...
Van nekem még zöld színű, REMIX márkájú változtatható ellenállásaim (22 db) is. Értéke 5,1 ohm és 10 W.. Gondolom a teljesítménye nem csökken az ellenállás-érték csökkentésével, csak kisebb áramerősséggel terhelhetem ilyenkor (--> kisebb feszültséggel).
Jól tudom?
-
tornas
őstag
Köszönet Mindenkinek az infókért!
-
tornas
őstag
válasz kjani18 #28882 üzenetére
12 V-on 1200 W-ban gondolkozok elsőre. 300 W-os (25 A) egységekre bontanám (már csak a több +12 V-os ágakkal rendelkező ATX tápok miatt is) le és 4 db, 300 W-os, 12 V-os egységet terveznék megépíteni.
1200 W-on, 12 V-os spot- és/vagy autósizzókkal szerintem rettenetes mennyiségű meleg keletkezne. Az alaplap (amin az egész 12 V-os rész el fog helyezkedni) méretét is meg kellene növelnem, hogy ne legyen túl nagy a zsúfoltság és a forróság sem.
Mindenki másnak szánt hsz.:
Itt viszont van egy 12 V-os spotizzós műterhelés, csak minden izzó egy termisztorral (ha minden igaz, akkor egy NTC-vel) van sorba kötve. Szerintetek ez jó megoldás lehet?"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
Az "ónbajusz" nevű jelenség miatt történik ez. Lényegében rövidzárlat keletkezik a két (egymáshoz nagyon közeli) forrasztási pont között.
Bővebben (angol nyelvű):tin whisker
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz vodkaboy22 #29191 üzenetére
Egyszer régebben (tavasszal márciusban) egy normál méretű reklám szatyorba (nem a (tesco-sakra gondolok, hanem a kicsit "komolyabbakra" ) raktam pár holmit és sokáig kint maradt a teraszon. Vele egyidőben szintén csomagoltam el cuccokat ilyen reklámszatyorba, de azokat a sufniba tettem el. Annyi a különbség, hogy a sufniba csak a napfény nem jut be. Magam is meglepődtem 8 hónappal később - amikor november közepén el akartam hordani a teraszról a szatyros cuccokat - mert bár a szatyrok látszatra épek voltak, de ahogy hozzájuk nyúltam, szétporladtak. A sufniban lévő szatyroknak nem volt semmi bajuk.
Én azt gondolom, hogy a műanyagok gyorsabb lebomlásához szükséges a napfény. De ha a föld alá kerülnek, akkor jóval lassabban bomlanak le.
-
tornas
őstag
válasz moha21 #29208 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy az UV kell a műanyagok lebomlásához. Meg aztán ettől fakulnak meg a kirakatban a napon hagyott cuccok (a könyvek borítójától kezdve...stb.) a boltokban évek alatt --> színtelenít is.
[ Szerkesztve ]
-
-
tornas
őstag
válasz moha21 #29241 üzenetére
Én azt tapasztaltam hogy az egyenfeszültséggel (48 x 0,9 V) hajtott porszívómotor jóval gyorsabban forog, mint váltófeszültségnél (48 V).
A négyszög-jel viselkedését így írnám le:
- A kvázi-szinusos UPS által szolgáltatott négyszögjel "úgy néz ki", hogy a két pólusváltás között "hosszabb" idő telik el, így lényegében fix feszültségű egyenfeszültséget ad, csak ütemesen és szaggatva változtatja a polaritását. Nincs fel- és lefutás, csak polaritásváltás. -
A szinusz jel meg ugyebár szépen felfut, lefut és polaritást vált, majd megint "lefut,felfut" és megint polaritást vált, és így tovább. Lényegében a generátor forgómozgása miatt van ez. Három fázisnál a 120 fokos eltolások szintén emiatt vannak, mert a generátorban is a tekercspárok 120 fokos szögben helyezkednek el (3x120 fok).
Lényegében az effektív 230 V váltófeszültség csúcsértéke 320 V. Ha folyamatosan a csúcsérték 320 V-ot kapnánk, akkor a 230 V-ra méretezett cuccok túlterhelődnének. Négyszögjelnél a csúcsérték hosszabb ideig tart és ez okozhatja a túlterhelődést. Elméletem szerint...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Ismer valamelyikőtök elektronikai freeware alkalmazást (egyszerűbb számolgatásoktól a komolyabb áramkörök ellenőrzésére is alkalmasig akár) Android-ra? Létezhet ilyen? Elméletben igen...
-
tornas
őstag
Találtam ezt az oldalt. Elég érdekesnek tűnik...
-
tornas
őstag
válasz moha21 #29753 üzenetére
Az biztos, hogy a leírt kísérletek eredményeit illetően lehet is jóslatokba bocsátkozni.
Mindig is óvatosan kezelem az ilyen a "semmiből is energiát állítok elő" embereket. Tisztán a "semmi" és a "nem kézzel és ésszel fel nem fogható valami" között is van némi különbség.
De azért érdemes néha pillantásokat rájuk vetni, mert végül az ember nem tudhatja, hogy mi az amivel érdemes lehet(ne) foglalkozni, próbálkozni!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz tigerscorpio #29761 üzenetére
Köszi szépen és közben én is nézegettem és az Elektrodroid mellett döntöttem. Talán ez az egyik legjobb app Androidra.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz totya694 #30483 üzenetére
Az inkább egy termisztor akar lenni, amit egyre gyakrabban a primer kondihoz közel helyeznek el, gyakorlatilag vele együtt sorba kötik. Ha ez durrant volna el, akkor nem működött volna tovább a tápegység, mert a termisztort mindig sorba kötik (szakad a teljes primer kör).
A varisztor pedig rögtön a bemenetnél van és egyből a fázisra és a nullára van kötve. Legalább AC 320 V-os varisztor kell oda, de találkoztam már AC 400 V-ossal is tápokban.
Feszültség választós (230/115 V-os) tápokban két kisebb varisztor található párhuzamosan kötve, az egyenirányító után és a két varisztor közé fut be a bemeneti fesz-választó kapcsoló egyik drótja. Legtöbbször ez akkor szokott eldurranni, amikor átkapcsolják (illetve természetesen külső túlfesznél is ) 115 V-ra. Ilyenkor a bizti is elszáll a tápban. Néha a termisztor és a primer pufferkondi is szétrepül (összefröcskölve a táp belsejét). Ha nincs varisztor, akkor komolyabb bajok következnek...
A alábbi képen a varisztort (narancs-sárga színű legtöbbször, de van sötétkék is, esetleg ez is zsugor-csöves) én a ferritgyűrű alatt keresném, amit pirossal be is jelöltem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Diablo IV
- E-roller topik
- Gaming notebook topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs