- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
darvinya #59798 üzenetére
Oke, hogy te meg tudod csinalni, en is, de olyan sz@rral forraszon az, akinek ket anyja van!
Tanulni kell egy fasza paka.
Most voltam Kinaban, nem tudom... olyan fasza pakak voltak a soron, hogy meg. De nem ilyen fos Fahrenheitek.(#59799) Vanir válasza darvinya (#59798) üzenetére
Szerintem azok a csipeszek nem jok semmire, nekem is van vagy 5 olyan pcb tartom.
Nekem a muszeresz satu valt be, meg a PCB tarto. Mondjuk ez utobbibol van ketto is, az egyik piszok draga volt, a masikat meg magam nyomtattam 3D printerrel.
Ez a PCB tarto: [link] Tudom, hogy draga, de lehet ilyesmi kapni Aliexpressen is. (Csak nekem mar van ez, nem keresgelek ott.)
A satu meg ilyen: [link] Gondolom ilyet is lehet olcsositva kapni. -
darvinya
titán
1. Max tényleg egérbuherátoknál tudják elégetni, mert forrasztás alalismeret hiányában nem tudják hegyet tisztínai is különben nem forraszt csak éget.
2. Cserélhető hegyes
3. Egy állomástól nem lesz csodapáka, amire nem vonatkozik hegy tisztítás, és ez igaz hőfokszabályzósraÉn ezzel pákával SMD(4xx, 6xx, 8xx)-t forrasztottam mégsem éget el semmi.
Ha már állomást szeretnél, akkor inkább ezt [link] választanám.
-
xxxjjjkkk
senior tag
Ja az egérforrassztás híresen nehéz dolog, nem biztos, hogy azzal kéne kezdeni.
Sose tudom, de azthiszem a drágábbik 10k körüli Fahrenheit állomás az jó, az olcsóbbik nem, hobbielektronika.hu forum milyen pákát vegyek topicba megtalálod valahol, de itt is volt már téma.
Ha van rá pénz, akkor weller tcp, de elég méltatlanul drága, én is foghúzva fizettem ki, bár nem bántam meg,
50-100közt, meg már igen jók is vannak -
Vanir
veterán
válasz
darvinya #59780 üzenetére
Azért, mert egy másodperc alatt szétégeti a régebbi Microsoft egerek nyákját az ilyesmi páka, többen is mondták az egérbuherátorok közül, hiszek nekik (főleg úgy, hogy nagyon gyakorlatlan vagyok a témában, és valószínűleg egy normális pákával is sütögetni fogok az elején). Illetve szóltak, hogy lehetőleg cserélhető hegyűt válasszak.
Inkább valami ránézésre igényesebben összerakott állomást szeretnék, szivaccsal, tartóval, mindennel. Egy ilyen pl. mennyire lenne megfelelő a célnak?Sorry, ha okoskodásnak tűnik, nem annak szánom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #59792 üzenetére
Valami nem stimmel...
A komparátor nyitott kollektoros kimenete (ha az?) nem tud csak áramot "szívni" aktív állapotában, mert npn. Ugyanakkor a vezérlő tranzisztornak a nyitásához a bázisába áramot kell "bevinni", mert ő is npn. Tehát fenntartásról nem lehet szó. Itt passzív kimenettel hagyja, hogy a tranzisztor tegye a dolgát, amit az áramkör diktál, aktív állapotban pedig "ellop(hat)ja" a bázisáramot...
-
darvinya
titán
válasz
orion1025 #59786 üzenetére
Nem csak nálad ázhatot be, hanem szabadban tárolták.
Beázás nyomát nem látható, de relékbe/hasonló alkatrészbe megülhet a (kis) víz.
Ilyeneket akciózzák előszeretettel, s leendő tulaj örül neki milyen olcsó, de végén vesz egy 2. gépet javítás címen.kernel fórumtárs javaslatát sem.szabad elvetni, de ehhez tűzetesen kell átnézni.
-
orion1025
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek. Beázás nincs, mindent átvilágítottam, az előlapot leszedtem, ott is minden rendben, az összes csatlakozót átnéztem amit csak tudtam, de a beázást azért is vetném el, mert víz nélkül, csak hálózatra csatlakoztatva is folyamatosan lekapcsol ha nem megy semmi program, akkor is. Próbáltam másik konnektorba dugva, hátha az amper "kevés" neki, de az nem lehet gond, én viszont tanácstalan vagyok, mert elcsesztem egy egész délutánt miatta.
-
orion1025
őstag
válasz
darvinya #59780 üzenetére
Annyi nyűgöm lenne vele, hogy random kikapcsol. Teljesen mindegy, hogy éppen fut egy program, vagy csak hagyom bekapcsolva állni, pár perc után kikapcsol. Minden funkciógomb működik, el is indul a mosás néha, ha eljut odáig kikapcsolás nélkül, majd egyszer csak puff, kattan egy relé, és se kép, se hang, majd cirka egy perc után újra bekapcsolható (ilyenkor is kattan egy relé), majd működik megint normálisan, de nagyon rövid ideig. Így vettem, elviekben hibátlan, hát ezt most benéztem, de mielőtt szerelőt hívnék, inkább érdeklődök, hogy mi is lehet a probléma okozója.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #59776 üzenetére
Lényegében igen, de attól függ, mire kell. A házi barkácsban sok esetben elegendő egy ilyen is, a korlátai ismeretében:
https://www.aliexpress.com/item/-/32229485039.html
Ugyanaz plexitokkal:
http://www.ebay.com/itm/181938062048
Legkisebb beállítható feszültség ennél az 1,25 V belső referenciával egyenlő.
Igényesebb laborcélú alkalmazásnál persze jobb a lineáris, ugyanakkor sajnos veszteséges szabályzó, ahol nincs kapcsolóüzem (zavarhatás kizárva), nincs a kimeneten kondenzátor, ami szikrázhat, netán tönkretehet valamit, szerencsétlen esetben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
schumi #59774 üzenetére
Van ott egy integrált vezérlő, valamelyik alkatrész módosításával vagy változik a villogás, vagy nem, próbálkozni lehet.
Üzemidőt az elemek / akkuk párhuzamosításával lehet növelni, úgy nem nő a feszültség. Három AA helyett jó a Li-ion is, 18650 stb.
A feszültségnövelés hatása az áramkör függvénye. Elvileg lehetne akár áramgenerátor vagy egyszerű ellenállás, semmit nem tudni róla. Legegyszerűbb esetben a feszültséggel nő az áram.
-
Vanir
veterán
Sziasztok!
Minél jobb ár/érték arányú, olcsó, hőfokszabályzós forrasztópákát keresek. A fő profil majd egerek mikrokapcsolóinak a cseréje lesz. Akár külföld (Ali, Banggood) is játszhat. Köszi! -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
schumi #59774 üzenetére
ha elmegy vele akkor elmegy, így ránézésre nehéz megmondtani, de nem hiszem, hogy tovább világítana, ellenben a lednek valószínűleg nem tesz jót
pontos paraméterek nélkül ezt nehéz megsaccolni isegy 12V os ni cd akku, hozzá egy pár dolláros töltő elektronika működtethető szünetmentesen is, és akkor hálózatról menne, áramszünetnél meg akkuról
orion: miért ne tehetnéd? max nem tudjuk
-
orion1025
őstag
Üdvözlet!
Nem tudom, hogy a kérdésem ebbe a kategóriába tartozhat-e, de a kérdés előtt kérdezek. Mosogatógépes nyűgöt itt is fel tudok tenni?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
krisztianAMG #55474 üzenetére
Kis segítséget kérnék, a megválaszolt hsz ben van egy labortáp, ami adta az ötletet, hogy mi lenne, ha lenne nekem is egy. Na azt már most látom, hogy ilyet nem fogok csinálni, mert nem kell. Egy kimenet bőven elég első körben.
[link] logikus , hogy ő kellene nekem
[link] elég jól megvalósítható a dolog, ha jól látom, külön állítható az áram, és a feszültség korlát is, tehát az alapvető követelményeket tudja.
Ha jól látom, a hűtőbordák nem fértek bele az árba, se a ventillátor, sebaj, van itthon bontásra váró.
Ha jól értem, ő szerzett egy trafót, (Input voltage: 24V AC or 30V DC ) amire rárakott 2 ilyen panelt + Van neki külön tápról egy 12 és egy 5 V os ág is, + A hűtő, ami első körben fix lesz, már érzem.A trafót inkább hagyjuk, mert annak utána kell nézzek. Meg attól függ mit találok. Jó lenne ingyen szerezni, csak van valami. Meg, ahogy elnézem, minimum galvanikusan független kéne. [link]
Mivel nem 1,38$ a panel, így inkább rákérdezek.Na már csak a kérdés kell, szóval elméletileg megrendelem a panelt, szerzek addig hozzá trafót amíg megjön, a hűtést megoldom, szerzek valami csatlakozókat, akár még be is dobozolom, és ennyi. Van egy /Output voltage: 0 to 28V adjustable / Output current: 0.01A - 2A adjustable / labortáp félém? Amit alkalom adtán majd bővítek.
-
soldi3r
veterán
válasz
tordaitibi #59764 üzenetére
32A alatti bovites eseten 7550Ft, felette 4500huf/A.
pelda az EON honlapjarol:
Példa: A lakásban 3 fázisa van már, fázisonként 10 Amperrel, és szeretnénk megnövelni. 3 x 16A-re a következőképpen kell számolnunk:
Meglévő 3x10A=30A, ezért már nem kell fizetnünk (összesen 32A-ig ingyenes).
Igényelt 3x16A=48A.
48-32=16, tehát 16 x 3600 Ft, azaz 57600 Ft + ÁFA a fizetendő csatlakozási díj, amely tartalmazza a 3 db kismegszakító cseréjét. -
schumi
aktív tag
sziasztok
nem igazán vágom az elektronikai dolgokat, ezért előre is bocsánat ha nagyon nagy blődség lesz a kérdésem
van egy riasztóhangszóró házam, amiben van egy fel-fel villanó egyszerű LED 3db aa elemmel. Ez a LED tökjó, csak szeretném ha gyorsabban villogna, a mostani csak kb 5-6mp-ként villan fel.
Van egy kiszerelt LEDem ami ha kap tápot akkor villog... Ez 2 dbaa elemmel működik, viszont kb 3-4 hetet bír ki (akksival megy, jó lenne ha egy fél évet ki tudna bírni, esetleg van mód erre hogy a 3-4 hetet növeljem?)...
Kérdésem az lenne ha arra a LEDre ami gyárilag 2 elemmel van járatva, én 3 elemet kötök, akkor mi fog történni:-az addig oké hogy erősebb lesz picit a fénye, ez tökjó, de hátránya a több áramnak van-e
-ami kérdés : gyorsabban fog-e tönkremenni a több áramtól?
-a túláramtól fog-e melegedni, vagy LEDégőnél eleve hülyeség ez a kérdés
-azzal hogy 3 helyett 4,5voltot kap tovább fogja-e bírni mint az eddigi 2 elemmel, vagy ez szintén hülye kérdés
+
valamint ha megtartanám ezt a 3 elemes fel-felvillanó LEDet, plusz mellékötném a másik -alapesetben 2 elemről működő LEDet- és villogna mindkettő akkor mi történik ? - gyorsabb elhasználódás/kiégés / kevesebb ideig fogják birni ketten a 3 db elemről ?sejtem hogy aki ért hozzá annak ezek biztos alapvető kérdések, de részemről nulla tapasztalat e-téren, ezért szeretném a segítségeteket kérni !
köszi
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
darvinya #59772 üzenetére
Figyelj, tényleg hagyjuk, nagyon szépen le van írva az elműnél eonnál, hogy mi a szolgáltatói oldal, meg az is, hogy mi nem.
Ne folytassuk a vitát, ha mégis minden áron vitatkozni akarsz, fb villanyszerelő csoportokban nyugodtan. én is foglalkozom villanyszereléssel, de rokon szakmában, az ilyen lakásfelújítással, bővítéssel csak futólag találkoztam, nem szentírás amit mondok, én csak azokkal a szabványokkal vagyok tisztában, amik engem is érintenek. Nyugodtan vitatkozz regisztrált villanyszerelőkkel erről. Esetleg ajánlanám még a villanyszerelő fórumot, de az keményebb terep. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59771 üzenetére
32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.550 Ft-os szerelési díjat
xxxjjjkkk
Szolgáltató szarát, miért fogyasztó fizesse meg.
-
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59764 üzenetére
Bírom ezek ingyenes szövegeket, mert max. annak ingyenes aki regisztrációval rendelkezik és saját vill.óráján maga végzi a munkát.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #59765 üzenetére
Ahogy terheled, a PWM elkezd rászabályozni, emiatt megemelkedik a feszültség a 12 V-kimeneten.
A negatív visszacsatolás viszont azt is figyeli, emiatt leszabályoz.
Ellenállásosztón keresztül az 5 és 12 V is vissza van vezetve, egy közös pontra. A 12 V ág terheletlensége a kívánt egyensúlyt megzavarja, így nem tud beállni a tervezett feszültség.
Vagy bele kell piszkálni a kimeneti osztóba, a 12 V figyelését kikötni, de attól megváltozik az 5 V. Utána azt pontosan be kell szabályozni, az osztó módosításával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #59765 üzenetére
Ez egy külön álló táp, aminek csak az 5V-ját terheled, vagy bent van egy számítógépben? Azért kérdezem, mert a PC tápokat nem arra tervezik, hogy egy ágon adjanak le teljesítményt, míg a többin nincs terhelés.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Számítógép táp 5V-jára több USB csatit kötöttem. A feszültség nem túl stabil. Hiába a nagy terelhetőség, kb. 1,5A jött ki csak belőle az USB porton, és ekkor a fesz. már 4,2 alatt volt. Ez pl. telefon töltésre feltételezem, nem túl alkalmas. Tudok vele valamit kezdeni, hogy viszonylag nagy terhelésen is 5V körül kapjak?
-
Mit jelent a teljesítménybővítés?
Röviden a villanyóra kismegszakítójának (biztosítékának) cseréjét nagyobb értékűre.
Azokban a társasházakban, ahol a fővezetékek még nem voltak cserélve, nem megfelelő keresztmetszetű, vagy textil szigetelésű vezetékezés található, gyakran nincs lehetőség a teljesítmény bővítésére. Érdemes erről előzetesen tájékozódni a társasház közösképviselőjétől.
Mennyibe kerül a teljesítménybővítés?
32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.550 Ft-os szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató.
32 Amper feletti igény esetén 3.600 Ft+Áfa/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő.
A mérőóra helynek azonban az ELMŰ és a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek felülvizsgálata, dokumentálása, illetve kivitelezése, a műszaki feltételek megteremtése a regisztrált villanyszerelő kompetenciája.A leggyakrabban előforduló kivitelezési díjak az alábbiak:
- mérőhely felülvizsgálata és dokumentáció elkészítése: 20.000 Ft
- ELMŰ ügyintézés (opcionális): 20.000 Ft
- mért és méretlen fővezeték cseréje: 8.000 Ft-tól
- 1 fázisú villanyóra 32 Amperes teljesítménybővítése: 7550-78.000 Ft.
–-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Magyarul, ha megfelel a mostani eloirasnak, akkor 7550Ft.
Ha barmi gixer beesik, pl. a bejovo nem birja, csereje, szabv. merohely kialakitasa, akkot ezek hozzaadodnak.
De az ALAPAR az 7550Ft.
A bovitesi kerelem ELUTASITHATO ha a bejovo meretlen nem alkalmas, nem cserelheto, pl. tarsashaz. -
soldi3r
veterán
válasz
darvinya #59759 üzenetére
Szerintem a plomba bontasnak az EON fele nincs koltsege. Az egy mas kerdes, hogy a regisztralt szerelo mit ker cserebe.
(#59760) xxxjjjkkk, A kb koltsegeket itt megtudtam. Illetve talaltam online kalkulatort is kozben. Ha a ketto kozotti aron kijon, akkor boldog leszek.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
soldi3r #59757 üzenetére
Van fb-n villanyszereles regen es ma csoport
egy szavukat ne hidd el, mert mind kontár, viszont fikázni a másik munkáját azt nagyon tudják.
De van egy két ember aki képbe van elműsök regisztrált szerelők stb, azoknak lehet hinni. Külön kabaré, amikor pl villany bojlert akart az egyik eph ra hozni, már azon vitatkoztak, hogy 25 vag 50es lapos vassal csinálják, amikor az egyik megmondta, hogy igazából azt nem kell eph ra hozni, simán földelésbe bele kell kötni csokival. Na utána már mind tudtaMeg megy a fikázás, aztán kiderül, hogy ők se tunák jobban.
Viszont munkadíjat is megsaccolják neked, ha jól leírod, meg tudják a bővítéseket is.
Mondjuk az oktatás színvonalát mutatja, hogy sokan a fi relével, a kétpólusú kismegszakítóval sincsenek tisztában. Szóval inkább Laikus villanyszerelők önképző csoportja. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59758 üzenetére
És többiek.
Nem tudom mit nem lehet érteni: Nem az én tulajdonom, és nem én akarom bővíteni…
Kiírt ennyi biztosítékot?
Én biztosan nem.
Betáp 16-os réz, mivel már azt felújították épületben, tehát nem 20A-es.soldi3r
Nem engednék plomba bontási költséget, mivel pont erre találták ki.
Ha ennyi kell a gépeknek, akkor meglévő 16A-re kialakított hálózat nem fogja elbírni, jobb esetben állandóan leold a bizti, rossz esetben kigyullad vezeték. -
válasz
darvinya #59754 üzenetére
Egy 20A bejovonel (szerintem) nem sok ertelme van 10-15 darab elmeno kismegszakitot beepiteni, kiveve a vilagitas koroket esetleg.
Beepitesz egy rakas 16-ost, zarlatnal a tranziens viselkedes miatt ugyis lemegy az ora alatti is az esetek 99%-aban.
Villanyora meg mindig nem vilagos szamomra.. -
darvinya
titán
válasz
xxxjjjkkk #59753 üzenetére
Nem akarok megbántani, de nagyon összevissza írsz, vagy nem érted meg mit írtam.
Nem az én tulajdonom lakás, nem akarom bővíteni, mert szedett-vedett hálózat van.
Sima olcsó elosztó táblában nincs rugós sín.
Átnézésem csavar meghúzás volt vill.óra csere után.
Átadáskor rendesen elosztottam biztosítékot, mert b…m összevissza kötötte és 6 biztiből 2 túlterhelte, mert annyit kötött egybe (pl: konyha dugalj, fürdő dugalj és vill. bojler 1 biztosítékon). -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
darvinya #59752 üzenetére
Figyelj, most. leszámítva az alu kekec tulajdonságait, az ugyan úgy átviszi a záramot mint a réz, ha rugós sorkapcsokat használsz szabvanyosan akkor az jó, meg az alu karbamtartást igényel, és pont. Ki kéne b@szni, de valljuk be, hogy a kis terhelésű hálózatokon elmegy.
Wagoval sincs gond, bár pár vill szerelő szerű ember szeret okos lenni, alapvetően ha gond van vele, az abból adódik, hogy nem tudja használni pl nem blankolja megfelelően, és/vagy túlterheli, ilyenkor szokott lenni az, hogy "itt egy szétégett wago". Vannak forrasztó huszárok is, múltkor egy felülvizsgáló írta, hogy ugye nem tilos a. forrasztott kötés(sodrott+forrasztott), de aki a saját f@szával akarja verni a csalánt, az adjon papírt a forrasztásról.A wago pasztázva jó alura is, szabványos, ha mégsem nyert, akkor erre fizet a biztosító, amire szakszerű szerelésnél kicsi az esély. Én van, hogy a wagot is érvéghüvelyezem, de ez az én hülyeségem.
Namost, te azt mondtad, hogy átnézted azt a bizonyos hálózatot. A "nemrégiben" és most közt valahol. Ehhez képest az elfüstölt.
Namost én úgy tudom, hogy ha te bővíteni akarsz akkor az elmű kér egy szakvélemény félét, hogy mi ujság van nálad, ki megy egy vill szerelő, és megállapítja, hogy nálad minden ok-e a bővítéshez, erről ad egy papírt.
Innentől kezdve nem tudom, hogy hogyan lehet érv a bővítés ellen, a te rejtélyes tüzed.*szerk vagy te most attól félsz hogy a madzagod az órától a biztosíték tábláig nem megfelelő, csak 20A ig?, mert akkor megnyugodhatsz, ha látják, hogy kicsi, akkor nem fogják, meg van adva nekikz hogy mekkorára mit tehetnek
-
darvinya
titán
válasz
xxxjjjkkk #59750 üzenetére
[link]
Annyival egészíteném ki, hogy ebben szereplő felújítás 9 évvel ezelőtt volt, mikor beköltöztem.Röviden, van egy '40-es épület, amit utójavítgattak, toldozgattak, felújítás címen.
Mostani eset után, újra toldozgatni akarnak, de többit nem akarják egyben kicserélni. -
PHM
addikt
válasz
gyáliSanyi #59742 üzenetére
Nem.
A 2 szenzor feszültségének átlagát fogja a kijelző megkapni.
Neked kell megadnod a szenzorok érzékenységét és azok
összesített terhelhetőségét. -
quint
aktív tag
válasz
gyáliSanyi #59742 üzenetére
A "kijelzőről" kellene infót szerezned (például az eladótól). Max 4 cellát lehet rákötni, simán elképzelhető, hogy nem csak egyenként lehet lekérdezni az értékeket, hanem a cellák összegét is képes mutatni - mivel nem nagy durranás, nem is különleges igény, ezért nagyon valószínű, hogy megcsinálták.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Lehetséges-e, hogyha van két súlymérő szenzorom link és azokat összekötöm akkor összeadja a mért súlyt és úgy jelzi ki a digitális kijelzőn link?
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59740 üzenetére
2-es neked vastag, akkor nem tudom mi…
Ennél nem volt vastagabb vezető órában.Mint tekercs, a vezető szigetelése már nem 100%-os és emiatt áthúz.
S nem feszültség tekercs megy előbb tönkre, ha nem áram, mert az melegszik.
Trafók sem lassú tönkre menetele a feszültség miatt van, hanem áram miatt.
-
válasz
darvinya #59737 üzenetére
Azokba a villanyórákba volt egy feszültség és egy áramtekercs.
Ez utóbbi vastag vezetőből néhány menet, ellenállása szinte mérhetetlenül kicsi.
Ez hogyan öregszik? Vagy hogyan korlátoz?Az más ha azt állítod, a mérő NEM azt méri ami valóban áfolyik rajta, de ennek ellenére a 20 amper az át fog folyni rajta. Nem fog 17 ampernál elrohanni a szakszervezeti bizalmihoz, és sztrájkba lépni, avagy korlátozni.
-
emitter
őstag
Sziasztok!
Ebayről vett már valaki multimétert? Egy Uni-T UT61C-vel szemezek, harmadával olcsóbb mint a hazai gyártónál, csak nem tudom, mennyire megbízható egy ilyen vétel..
-
darvinya
titán
válasz
xxxjjjkkk #59726 üzenetére
Az a kis korom égő bizt.tábla végterméke.
Az hogy nem gyújtotta ki lakást azt csak időben és könnyen észre vehető tűz miatt volt.
Falban égő vezetéket a legnehezebb észlelni, s mikor már lángol, akkor már nagy a tűz.Egyáltalán nem felújítás után volt, hanem óra csere után.
Kettő nem ugyanaz.Lompos48 és tvamos
Igen elütöttem plomba.
-
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
darvinya #59723 üzenetére
Túlzásokba ne essünk, nem értekeztél, csak felraktál egy képet kis füsttel, de semmi nem derült ki, csak az, hogy felújítás után volt, és te is hozzányúltál.
Legtöbbször a laza kötések, ésvagy az alu az oka ezeknek.*bocs tévedtem alu gondolom sárgaréz sinnel, aminek megint nem kéne
-
darvinya
titán
válasz
soldi3r #59722 üzenetére
Nem arra kell engedély, hogy 25A-re bővítsd a rendszert, hanem blomba bontás kerül sokba.
Persze nem árt tudni, hogy betáp elbírja 25A-t, mert ha 20A-re van kiépítve, akkor az is beleszámít.
Te számításod, csak vill.óra és bizt.tábla közötti szakaszra vonatkozik.
Viszont Te hálózat felújítást írtál, ami összes vezeték lecseréléséről szól.Nemrég értekeztem, hogy miért nem örülök nagyobb A-nak.
Tehát annyira nem egyszerű A növelés betáp részről, mert az kihat mindenre.Tudom olcsó elsőként, de ház/lakás leégés után már nem annyira.
-
soldi3r
veterán
Koszonom. Ennyi info kb eleg, arra lettem volna csak kivancsi, hogy 10000, 100000 vagy tobbre szamoljak. A szereles mindenhol tabu tema, az anyag arat viszont ossze tudom szamolni. Nem problema, akkor igy kalkulalok.
A 25A-re valo bovites nem engedelykoteles, annak mar utana jartam, 32A felett 4500huf/A. Szoval itt (75-32)x4500=193500. -
GZoli7
senior tag
-
$p@rr0w
őstag
Köszönöm a segítségeket, agyalok majd hogy mit kéne még, annyi hogy csak 2A diódát tudtak adni de az elég kell hogy legyen nem?
Megpróbálom majd akkor bekapcsolással együtt mérni is.
Nem tudom, de lehet szétment valami más is benne, mikro rajta volt az akku egyszer bekapcsoltam utána csak a bootlogot dobta fel, de azt mindig, azért gondolom hogy most is fel kéne neki.
-
válasz
$p@rr0w #59706 üzenetére
Esetleg kuka a tablet, valami sokat vesz fel benne.
Ez nyirhatta ki talan az eredeti akkut is.
Nalam egy 7 collos tablet siman ment egy 2 amperos dugasztaprol +a ket dioda sorba.
Gond nelkul bootolt es mukodott.
Valamikor regen csinaltam ismerosnek, nem emlekszem mennyit vett fel, de a 3 A kozelebe nem jart az biztos. -
Kernel
nagyúr
válasz
$p@rr0w #59709 üzenetére
Nem tudom, mennyi van ráírva, de valóban vannak olyan példányok, ami azt sem teljesíti. Mindegy, hogy töltünk vele vagy bármit táplálunk, maga a tápegység nem tud különbséget tenni. Van benne egy túláramvédelem, addig megy. Esetleg még addig sem, amelyiket alulméretezték.
Ez kiütközhet a betáplálási ponton mért feszültségnél is: ha beesik 3 V vagy pláne 2,5 V alá, akkor érthető, hogy nem bír elindulni.
Ettől független, hogy a készülék kiolvashatja az USB-táp terhelhetőségét az adatvezetéken keresztül, annak megfelelően határozza meg a terhelőáramot.
De amikor simán ráterhelsz egy ilyen USB-tápra, akkor ilyen ellenőrzés nem történik, csak a védelem határol be.
(#59710) soldi3r
Egyik irányban hatástalan, másik irányban zárlatot képez, így nem látom értelmét.
-
soldi3r
veterán
válasz
Kernel #59708 üzenetére
Nem jo az, ha az akku helyet 1 diodaval rovidre zarja es a toltot az USB csatlakozoba dugja?
Szovan nincs itt villanyszerelo aki a halozat bovitessel kapcsolatban tudna 1-2 tippet adni?
-
$p@rr0w
őstag
válasz
tordaitibi #59688 üzenetére
-
peestike
senior tag
válasz
Kernel #59702 üzenetére
köszi a választ! mivel, hogy magába a csavarozóba kell csak bedugni a tápot, így gyanítom én is, hogy valami töltés szabályzó elektronika van a csavarozóban.
csak nagyon meglepődtem, hogy 6V 300 mA a kimenete a tápnak, aztán feszültség meg majdnem 12 jön ki...
közben kicseréltem az akkut, megy a szerszám szépen, csak most aggódom, hogy a vadi új akkut is taccsra fogja tenni. egy lg hg2-őt forrasztottam be, gyakorlatilag megdupláztam az értékét.
a benne lévő akku zárlatos volt szerintem, párhuzamba kötöttem, aztán ahogy lett kontakt rögtön melegedni kezdett a kezemben a drót. -
Kernel
nagyúr
válasz
peestike #59699 üzenetére
De ahhoz még szokott tartozni valamilyen szabályzó elektronika is, Li-ion akku esetében. Ni-Cd akkut rákötik akár egy ellenálláson és diódán keresztül.
(#59695) CPT.Pirk
Akár azzal is lehet próbálkozni, esetleg az akkuról táplálni, ilyen kis terhelést még elbírhat egy ideig.
(#59698) mezis
Voltak, illetve lomok között még akadnak régebbi fajta kapcsolóüzemű dugasztápok is, még mielőtt szabványosították az USB-adaptereket, töltés céljára.
Ezek stabilizálatlan, optocsatoló nélküli áramkörök, a trafón lévő tekercs képez benne visszacsatolást, önrezgő oszcillációt. Jellemzőjük a 7-8 V terheletlen feszültség, amellett nyilván a telefonban volt a szabályzó.
Viszont egy normális USB-adapternél nem megengedett a komolyabb eltérés, mivel annak illik követni a szabványt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Házimozi belépő szinten
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged