- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
Várjál én most nem ezt írtam?
Te az írod deltába vesz fel nagyobb áramot / én is ezt írtam csak delta helyett háromszöget írtam /. Csillagra meg csillagot írtam én is, a 4 A kisebb, mint a 8 A. Kerekitett érték.
(#56390) Kernel : : Igen nyilvan van egy hatásfoka is a motornak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #56396 üzenetére
Az már önmagában is probléma, ha kb. 0,9 V alá esik a feszültség. Amíg jó az akku, még hosszú tárolás során is képes megőrizni ezt a szintet, amikor ereje már nincs, vagyis áramot gyakorlatilag nem tud leadni, de megáll ezen a kémiai feszültségszinten.
Alatta van a mélykisülés, amit belső átvezetések szoktak okozni, de ilyenkor már hamarabb is lemeríti önmagát.
Nem mondom, találkoztam kivételekkel, amit elhanyagoltak, sokáig nem volt használatban (egy 2,4 V-os csavarhúzó és egy asztali morzsaszívó), de ezek eredeti B&D Ni-Cd akkuval szerelve. Hiába ment mélykisülésbe, töltés után mégis jó lett.
Mélykisülés után viszont ajánlott kíméletesen, kis árammal tölteni először, mert annyira megnőhet a belső ellenállás, hogy nagyobb töltőáramtól rögtön túlszalad a kapocsfeszültség.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #56394 üzenetére
Cellánkénti méréshez nem fontos szétvágni az összekötéseket (ha hozzá lehet férni), az nem az összes.
Még a regeneráló töltő csatlakoztatásához sem vágtam szét, csak ráforrasztottam két szál vezetéket. Persze, így egyszerre csak egy cellát lehet kezelni, egy töltővel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #56389 üzenetére
Igen, tulajdonképpen oda is van írva, noha azzal számolva nagyobb teljesítmény jön ki, de ennek valószínűleg az az oka, hogy a 2,2 kW a tengelyről levehető mechanikai teljesítmény. Ennél nyilván többet vesz fel a hálózatból.
Terhelésfüggő, az természetes, de a maximális teljesítményt tüntetik fel.
(#56388) darvinya
Általában egyszerű feszültségmérésnél már látszik, hogy melyek a gyengébbek, a többihez képest.
Bár lehet rá tenni műterhelést izzót, de nekem soha nem kellett, anélkül is kibukott. Utána azokat lehet külön ellenőrizni, regeneráló töltőt rátenni, kapacitást mérni.
-
darvinya
titán
NiCd akku pakk-ból hogyan szűrhető ki legegyszerűbben melyik rossz?
-
válasz
gyáliSanyi #56382 üzenetére
Semmiképp nem lehet szinkron motor, egyrészt ekkora teljesítményre ritkán gyártanak mezei forgórésszel,
másrészt az 1440 rpm az a szinkrongépnél 1500ford./perc lenne, harmadrészt ha nem látsz külön kivezetett 2 gerjesztő csatlakozást a csúszógyűrűs forgórészhez, akkor tuti aszinkron motor.Fázisáramok, az alapképlet:
P= gyok3 x U x I x cos-fi itt egyszerűség kedvéért a cos.fi maradjon ki.
Átrendezve, I=P/gyok3 x U x I
azaz3000:1,73x400=4,33A fázisonként.
Az rpm-nél látok még egy fordulatszámot, akkor ez egy átkapcsolható Dahlander motor, változtaható póluspárszámmal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyáliSanyi #56382 üzenetére
3 fázisú motor megadott teljesítménye 3 fázisra oszlik el és a 230 V fázisfeszültséggel kell számolni, a többi adja magát.
Szinkronmotor forgórésze gerjesztett vagy permanens mágnes, de ebben a teljesítménykategóriában a kalickás (rövidrezárt forgórészű) aszinkron motorok használatosak.
-
válasz
attiati #56383 üzenetére
Hm...
Ugyanaz a konstrukció a elosztó, és a falba fixen beépített konnektor, két lemezt egy rugó szorít össze, vagy más módon szorítja.
Ebbe a pi...naszerű szerkezetbe megy bele a dugvilla.
Eszerint az okoskodás szerint hősugárzót semmibe nem szabad bedugni.
Akkor hogyan lehet használni..?Ahol melózok, egy 2,5kW olajradiátor van fűtésnek és minden télen "megeszik" 1-2 konnektort, dacára a szabvány 16A terhelhetőségnek. Egy bizonyos érték felett nem az amper hanam a múködési idő a korlátozó tényező, ha nonstop megy, mindenképp melegedni fog. Többek között ezért sem szabad villanyboylert dugaljba kötni, nem a 9-10A miatt, hanem a várható több órás folyamatos üzem miatt.
-
attiati
veterán
Beszeltem ma egy elektronikai bolt tulajaval es azt mondta, hogy hosugarzot nem javasolt semmilyen elosztorol hasznalni, vagy legalabbis atdugni mas foglalatokba az eloszton. Mert hogy nagyobb a villaja es kitagitja a rugot az elosztoban es olvadasra hajlamos lesz. Illetve szerinte a hosugarzok felveszik a eloszto teljes 16A teljesitmenyet es nem marad masnak. Mar amennyire laikuskent jol idezem a gondolatait. Ez igy igaz?
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Egy 3kW-os=3000W-os három fázisú 3x380v villanymotor hány Ampert vesz fel fázisonként?
Ez a villanymotor asszinkron vagy szinkron lehet?:
http://kephost.com/image/vfBB -
Gyula84
veterán
válasz
Speeedfire #56380 üzenetére
itt esetleg? [link]
-
Speeedfire
félisten
Van egy régi távirányítóm, amibe az elemek be vannak forrasztva (így vettem). Lehet venni valami javító készletet, amivel az elemeknél lévő "pólusokat vissza lehet rakni"?
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #56371 üzenetére
TL431-et TV tápegységekben 150 V stabilizálására is alkalmazzák, noha kicsit másképp, a szokásos optocsatolós megoldással kombinálva. De nem is ez a lényeg, a max. A-K feszültség a belső egységek tűrése:
Ha bármilyen nagyobb feszültségből a szokott módon állítasz elő legfeljebb 36V feszültséget:
Akkor maga az input elvileg bármennyi lehet, az áramkör a megfelelő pillanatban bekorlátoz, ahogy emelkedik a feszültség.
Fontos viszont a katódfeszültség és katódáram szorzatát (a maximális disszipációt) betartani, mert hiába bír 100 mA áramot:
28 x 0,1 A = 2,8 W lenne, ennyit nem tud elfűteni az a kis tok.
-
dabadab
titán
válasz
Sokimm #56374 üzenetére
Kiszámolod az akku kapacitását Wh-ban, ha 3,7 V-os az akksi és 1 Ah-s, akkor az 3,7V * 1 Ah = 3,7 Wh. Ezt elosztod a LED teljesítményével és kijön, hogy hány óráig fog menni (kb. mert azért az akksi feszültsége nem független a töltéstől, a LED teljesítménye meg nem lineárisan függ a rajta folyó áramtól).
"előtét ellenállással mondjuk 3.7V-ból csinálok 1.8V-ot"
Akkor számold bele a fogyasztásba az ellenállást is, már csak azért is, mert többet eszik, mint a LED
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #56372 üzenetére
Vannak mennyiséget meghatározó mértékegységek (liter, köbméter, kWh, Ah stb.) vannak pillanatnyi állapotot tükröző egységek (sebesség, teljesítmény, áram, feszültség stb.)
Akku esetében, Ah-kapacitás szempontjából csak a kapcsain felvett áram számít, lényegtelen ilyen szempontból az előtét (ellenállás / áramgenerátor / akármi) vesztesége, magának a LED-nek a teljesítménye is. Mivel maga az egység is csak árammal és idővel kalkulál.
De a merüléssel együtt a feszültség, illetve áram is csökken, ha ellenállással van beállítva, ami nem stabilizál áramot.
Ilyenkor közelítőleg lehet számolni, a névleges feszültségen mért árammal.
-
dabadab
titán
válasz
Sokimm #56372 üzenetére
"az amper mérő műszer, a pillanatnyi áramfelvétel alatt másodpercet ért?"
Nem, pillanatnyit.
Az ampernek nincs "időbeli kiterjedése", az pl az amperórának van.
"Pl: egy led 1.8V-on fogyaszt. 0.02A-t. Akkor az 1 sec alatt zabál annyit ampert?"
Ilyen parameterekkel a LED teljesítménye 1,8 V * 0,02 A = 0,036 W, vagyis egy óra alatt 0,036 Wh-t fogyaszt.
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Ha ki szeretném számolni, hogy mennyit fogyaszt egy led, akkor az amper mérő műszer, a pillanatnyi áramfelvétel alatt másodpercet ért?(nem a watt érdekel, hanem akkumulátorhoz mérten számolni, hogy mennyi ideig menne egy akksiról az adott led...)
Pl: egy led 1.8V-on fogyaszt. 0.02A-t. Akkor az 1 sec alatt zabál annyit ampert? Vagy az ampermérő, az a pillanat alatt mit ért? Tudom láma kérdés, kéretik elnézően tekinteni rá! (rám) -
bandi94
tag
Sziasztok!
TL431 feszültségreferencia IC adatlapjában azt írják, hogy maximális A-K feszültség 36V. Ez a feszültség az a feszültség, amiről, vagy amire le tud szabályozni? Nekem jelen esetben kb 39 voltból kéne 28-at csinálni.
(Van egy olyan érzésem, hogy a kettő valamilyen szinten kézen fogva jár, a bekapcsolásnál pár pillanatig megkapja a maximális feszt)
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #56368 üzenetére
Még egy jó tanács: Szerezz be valamilyen folyasztószert,pl gyantát! Te gyakorlatilag gyanta nélkül forrasztasz!
A szép forrasztás (folyasztószerrel) mindig fényes,és összeugrik az ón gömbölyűre. Inkább kaparom a felesleges gyantát,de tudom hogy tökéletes lesz a forrasztásKevesebb melegítés,kevesebb felvitt anyag.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #56365 üzenetére
Két szál vezeték elég, ha megnézed az alkatrész felőli oldalt, kettő eleve közös. Tehát ennyi erővel elég a két szélső pontra kötni.
A potméternél is két pontot hasonlóan össze lehet kötni. Ha nincs sehol zárlat, emiatt nem mehet tönkre a dióda, valami más oka lehet.
-
válasz
szabifotos #56365 üzenetére
A diodacsere utan ha jo lesz, hagyd igy a poti bekotest.
Ha forditva szabalyoz es neked igy nem tetszik, a potin a ket szelso labra meno drotot csereld meg. -
szabifotos
senior tag
válasz
Barret001 #56362 üzenetére
Valóban kiment az a dióda!
Nem, nem pisztolypákát használtam. Azok a "nyomok" talán a sok próbálkozástól jelentek meg.Épp ezért vagyok itt mert már belezavarodtam, hogy hogyan kössem a potit, annyit próbálkoztam. Persze lehet, most már jól csinálom csak a diódát kell cserélnem.
A kérdés, továbbra is, hogy hogyan kössem be a helyére a potit helyesen? -
válasz
szabifotos #56360 üzenetére
Pisztoly pillanatforrasztot hasznaltal,
ha igen az hajlamos kinyirni erzekenyebb felvezetoket. -
Barret001
addikt
válasz
Minek vetted ki a saját potiját? Az nem kell kivenni,csak eltekerni szélső állásba! Hátuljára kell forrasztani a külsőt.
Ahogy a forrasztásodat elnézem,símán benne van hogy kinyírtál valamit... -
Barret001
addikt
válasz
Az ic felett van egy schottky Barrier dióda! Azt mérd ki,az a védelme!
Én is elküldtem már egyet,szerencsére több panelom van
Egy jóból pótoltam,és nem ment más tönkre,megvédte az áramkört. -
Barret001
addikt
válasz
Én ugyan ezt csináltam,de nekem csak 2 pólust kellett a háromból bekötni.
-
szabifotos
senior tag
-
válasz
tordaitibi #56358 üzenetére
Bekötöttem, szépen megy és elég volt a két vezeték. A szabályzó pedig PWMes.
-
válasz
Flashback #56357 üzenetére
Így ránézésre ez egy teljesen mezei 2 sebességes (lassú-gyors) motor.
Így néz ki belülről, a színek nem pont stimmelnek, de a bekötése ugyanez:A szabályzó elektronikáról kérhetnék egy képet?
Csak + - csatlakozás, az édeskevés, ha intervallum időzítő, akkor legkevesebb 4 vastagabb, és 2 vékonyabb szál kell.Szerk, ha fordulatszámszabályzóról (pwm, analóg) van szó, annak is kell minimum 3 szál+a poti.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56311 üzenetére
Lehet bérelni is szkópot.
Amúgy felesleges lesz mindkettőt rákötni, mert meg fogod látni, hogy a két jel egymás inverze lesz, ha rákötsz egy rendesebb tárolós szkópot. -
attiati
veterán
válasz
xxxjjjkkk #56342 üzenetére
Dehogy akarok kínai vacakot
És vitatkozni sem. Azért is jöttem tanácsot kérni, hogy mi a jó minőség és hogy van e jó, kapcsolós, 5 csatlakozós elosztó.
Pjen ajánlotta a Tracon-t is, azért kérdeztem rá újra.
Az általa javasolt Kopp is jó lenne és a Legrand is.
De mindegyikről hiányzik a kapcsoló. Amelyiken van, azok meg már csilli-villi designos darabok 3x-os áron.Legrand 6-os elosztó kapcsoló nélkül 2000 ft.
Kopp 6-o elosztó kapcsoló nélkül: 1800 ft
Legrand kapcsolós (és designos) változata: 6000 ft !!!Tényleg nincs kapcsolós 5-ös szerelhető elosztó, normális áron? (ami fapados, nem forgatható, nem designos, de stabil minőségű)
Most ott tartok, hogy 1500 a vezeték, +500 a dugalj, +6000 az elosztófej. Mindezt a kapcsoló miatt.
(egyébként mi ellen véd, ha le van kapcsolva? Dugaljon nem jó a kapcsoló, mert szekrény mögött lesz)
.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48 #56347 üzenetére
Szerintem is áramban kell itt gondolkodni, igazság szerint csak a kérdés miatt írtam feszültséget:
Hogyan kell egy bipoláris esetében a bázis-emitter feszültséget megváltoztatni ahhoz...
Ha rajtam múlik, a kérdést sem így teszem fel. Szó szerint nézve persze, összefüggésben van a kettő, csak a kérdező mégis kicsit elszakadt a szakmaiság talajától.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56349 üzenetére
Mint írtam: át lehet szabni. Itt van tanulmányozni: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56346 üzenetére
Nem tudom. Ahogy azt se, hogy mit "szólna" a bemenet a diódával is megmaradó -0.6...-0.7V-os maradék negatív jelhez.
Inkább nézz utána, hogy lehet opampos defferenciális erősítővel egy egyenfeszültségű jeleltolást megvalósítani. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #56344 üzenetére
Tulajdonképpen áramokban kell gondolkozni, mert a bipoláris tranzisztor lényege az IC=h21E*IB egyenlet.
Tehát igaz, amit @Kernel ír, csak azt írta, hogy csökken a VCE, de azt nem tette hozzá, hogy ez az IC növekedésének az eredménye, mert az nő.
Ha egy AB vagy B osztályú erősítőről beszélünk, ott a VBE csökkentése lehetséges, mert van egy "előfeszítése" (polarizálása) a bázisoknak bizonyos áramköri trükkökkel. Ott ez a melegedés-hatás kivédése meg is van oldva. Más kapcsolásban ez már kissé másképp néz ki.Ezért én azt válaszolnám, hogy: csökkenteni kell a bázisáramot.
-
bebe159
aktív tag
Megérkeztek a kapcsolók, de figyelmetlen voltam és nem írtam meg nekik, hogy milyet szeretnék egyértelműen. Erről lenne szó. Olyat kaptam, ami a 3. képen az alsó. "2 db 4,8 mm saru + 2 db 2,8 mm saru " Ezek megfelelők így ki/be kapcsolgatásra? Hogyan kellene a számítógép ventilátor kábelére kötni?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
attiati #56341 üzenetére
pl a hősugárzód, amit rá akarsz dugni
de most tényleg, ajánlott valami jót, ami jó, mert miért ne lenne az, villanyszerelo, napi szinten ilyenekkel foglalkozik, de te minden aron azon kattogsz, hogy hogy lehetne a kinait megvenni, vedd azt, az esetek többségében nincs vele gond, vagy csak egyszer, de akkor többet nem veszel, valószínűleg csak melegedni fog
nagyon sok haztartas megy hitvany minosegu dolgokkal, hogy minel olcsobb legyen, aztan ha baj van, akkor meg megy a csodalkozas, ez van -
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #56339 üzenetére
Ahogy iskolai feladványoknál szokás, ez csak nyakatekert megközelítése annak szerintem, hogy mi történik beavatkozás nélkül?
Ahogy melegszik, csökken a B-E nyitófeszültség, emiatt nő a bázisáram, csökken a C-E feszültség, nő a kollektoráram.
Mit kell tenni, ha ezt kompenzálni szeretnénk? Csökkenteni a B-E feszültséget.
Ha van emitterellenállás, annak van bizonyos csillapító hatása az ingadozásra, változás meredekségére akkor is, ha állandó érték. Vagy pedig növelni kell, attól is csökken a kollektoráram.
-
moha21
veterán
Üdv!
"Hogyan kell egy bipoláris esetében a bázis-emitter feszültséget megváltoztatni ahhoz, hogy a hőmérséklet növekedése esetén a kollektor áram állandó maradjon"
Erre mi a jó válasz vajon? Vagy arra gondol a kérdező, hogy rakjunk egy emitter ellenállást ( és vele párhuzamosan kondit ) a körbe így megnövelve a "belső ellenállást"
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #56335 üzenetére
Természetesen egy alap Schottky-diódának is két lába van. Ha három kivezetéses tokkal találkozol, annak két oka lehet: dupla dióda van benne (anód vagy katód közösített), vagy pedig az egyik elektróda kétszer van kivezetve.
Mod.: további lehetőség, hogy a 3. láb egyszerűen nincs bekötve (pl. TO220 vagy smd SOT23 tok esetén). -
DonThomasino
veterán
Egy Schottky diódának miert van három lába
miért nem csak kettő ? -
attiati
veterán
Mi szamit hatarnak?
Nincs 1-2ezer forintert normalis 5os kapcsolos vezetek nelkuli elosztofej?! Azert az eleg durva. Legrand kapcsolo nelkuli van 2ezerert, akkor egy kapcsolo ennyit dragit?
Egyeb csilli-villi funkcio nem kell.
Vezetekre sincs szuksegem.5 eve egy ezer forintos elosztot hasznalok, vezetekestol, csatlakozostol.
-
attiati
veterán
még egyszer előhoznám az elosztó kérdést:
ez a tracon vezeték nélküli 6-os elosztó vállalható minőség? (1400 ft)
legrand kiesett, mert ha lehet, akkor kapcsolós kellene
EMOS lenne még 700 ft-ért, de arra nem írtatok semmit, hogy milyen minőség
-
Sokimm
senior tag
Mi a véleményetek egy ilyen kütyüről?
Usb Logic16 logic analyzer 400 M 10 G para saleae16A gyári saleae programot kezeli elméletileg. (Vajon meddig? Egy udapte-ig?)
Ki milyen használható logikai analizátort használt eddig? (megfizethető 25.000-es értékhatárig bezárólag)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszayanou #56325 üzenetére
Ez így biztos működik?
Inkább megnézném a kapcsolási rajzot (is)
két pozitív regulátorból (mint az lm1086) csak úgy lehet szimmetrikus tápot csinálni...
Csak úgy, ha két külön szerunderről 2 külön tápot építünk és csak a kimeneteken kötjük össze (szerinted) "sorba". Akkor ellenben a 2 ágnak semmi közös GND-je nem lesz, csak a kimeneten közösített egyetlen ponton.
...az IC rajzán a kettős vonal... a tok fémes hátlapját jelenti, ami amire a bordát szokták rogzíteni.
Ezt a CLC szűrést hifis topikokban dicsérik nagyon...
Őket alapból/elvből nem kommentálom. Ha elég kíváncsi vagy majd csak egy próba erejéig zárd rövidre a tekercseket és nézd meg találsz-/hallasz-e különbséget.
A képen nem látszódik, de most 1mm-s jelutak vannak
Lehet elég, nagyon valószínű. Ugyanakkor ha van hely, akkor nyugodtan lehet azokat szélesebbre hagyni.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
Lompos48 #56280 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ.
1. Ez így biztos működik? Az alapján, amit eddig láttam a neten, két pozitív regulátorból (mint az lm1086) csak úgy lehet szimmetrikus tápot csinálni, ha sorba kötjük őket.
2. Kipróbálom majd ezt is.
3. A piros a silk screen réteg a nyák felső részén, az IC rajzán a kettős vonal nekem (intuitívan) a hátulját jelenti. Nekem jónak tűnik így.
4. Ezt a CLC szűrést hifis topikokban dicsérik nagyon. Egy darabnak a legyártása még nem dönt nyomorba, sorozatban pedig nem fogom gyártani.
5. Fejhallgató erősítő fogja kapni a tápot, szerencsére nem lesz ekkora áramfelvétel. A képen nem látszódik, de most 1mm-s jelutak vannak.
-
lmaresz
aktív tag
Köszönöm az ötletet, de úgy néz ki ez sem működik... Valami más probléma van, most egy végtelen ciklusban írogatok másodpercenként 'A' betűket, de csak a 2. sor 3. karakterénél villog folyamatosan a kurzor, szóval a tegnapi megállapítás, hogy csak üres "karaktereket" ír ki, valószínűleg helytelen.
-
t256
őstag
Sziasztok!
A problémám remélem belefér a témakörbe.
Kiforrasztáshoz szeretnék tanácsot kérni. Gyári ólommentes forrasztóanyagot kéne eltávolítanom.
Egy PS3 kontroller analóg karját szeretném kicserélni. Van egy 60 Wattos forrasztópákám. Sajnos nem olvasztja meg az anyagot. Raktam rá pluszba gyantás forrasztóanyagot, de nem olvasztja ki a gyárit.
Kiforrasztó szalaggal is próbálkoztam.Sajnos nem tudom hány fokon dolgozik a páka. Van valami trükk, vagy egyszerűen gyenge az eszköz?
-
And
veterán
válasz
lmaresz #56299 üzenetére
Azt a lehetőséget még megvizsgálnám, hogy véletlenül nem a read-modify-write probléma-e a jelenség gyökere. Bővebb infó az RMW-ről: [link]. Ilyen jelenséget nem csak a portlábakkal direkt párhuzamosan kötött, hanem akár a jóval kisebb szórt kapacitások is okozhatnak. Különösen igaz ez akkor, ha magas az órajel frekvenciája, pl. HS-oszcillátort használsz 10 MHz nagyságrendű kvarccal, de kisebb órajelen is előfordulhat (kialakulása az órajelen felül a kapacitás függvénye). Én már futottam bele ilyen írási problémába korábban: a kóddal látszólag minden rendben volt, mégsem azt tette, amit elvártam tőle. Minimális késleltetés (akár egy NOP) beszúrása eltüntette ezt. Ami a te esetedben e lehetőség mellett szól, az az, hogy több olyan port írási műveletet látni, amelyek kis időkülönbséggel történnek ugyanazon a 8-bites porton, ami pedig ellene, hogy a jelenség esetleges. Mindenesetre próbálkozhatsz azzal hogy az ilyen jellegű írások közé rövid, µs nagyságrendű késleltetéseket teszel, hasonlóan az E-jel pulzus megoldásához, bár ott nyilván más, a minimális impulzushossz biztosítása volt a célod vele. Ugyanilyen késleltetések beiktatása célszerű lehet az adatirány váltások (TRISx) után is, ha a BF-check marad. Mivel a teljes port - nálad: PortA - egyidejű írása az LCD-vezérlőhöz szükséges minimális időzítések miatt nem járható, azzal is próbálkozhatsz, hogy külön portcsoportokra teszed az RS, RW és E-jeleket. Legalább ideiglenesen, mert amúgy ez nem túl életszerű megoldás.
-
nyogo83
senior tag
válasz
Lompos48 #56314 üzenetére
Emiatt en kerek elnezest DrojDtroll-tol(Bocsi
), mert en ajanlottam, es teljesen el is kerulte a figyelmem hogy ezek 0-5V kozotti TTL/CMOS jelszintet kezelnek csak.
Viszont most hogy utananeztem, meg az eredeti Saleae gyartmanybol is csak a 450USD-s PRO verziok kezelik csak kozvetlen (+10/-10V bemeneti feszultseg), az "olcsobb" (100-250USD) sima szeriaknak is ugyanugy 0-5V a bemeneti feszultseghatar. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56313 üzenetére
Minimális elektronikával a jel eltolható a pozitív polaritásba. A képen látható frekvencia sem olyan magas, hogy ez gond lehetne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56311 üzenetére
A Saleae analizátoroknál azt írja, hogy: "Works with RS-232, 422/3, 485 directly"
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #56309 üzenetére
Akkor valami soros protokollra szavaznék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #56306 üzenetére
A referencia a táp kimenetéhez képest viszonyít, ez így jó.
Még jobb is, mint a kínai tápnál, ahol a sönt előtt mér, így a söntön eső feszültség már nem lesz kiszabályozva. De itt nem áll rendelkezésre külön negatív táp a komparátor részére, ezért kiélezett a helyzet (túl közel van a komparálási szint a negatív táphoz), ezért ezt így lehetett megoldani, egy arra alkalmas műveleti erősítővel.
A komparátor pedig a söntön eső feszültséget figyeli, de annak mindegy, hogy melyik végét tekintjük változónak, vagy mindkettőt. De itt a tápkimenet az elvi viszonyítási pont.
Ehhez megkapja a kimeneti végét egy ellenálláson keresztül az invertáló lábra.
A sönt belső végét pedig a noninvert lábra, de ott adni kell neki egy DC-szinteltolást is, amivel szabályozható áramkorlát nagysága. Az eltoláshoz szintén a referenciát használják, hogy stabilan álljon az áram is.
Amikor az áram hatására, a söntön eső feszültség miatt, az invertáló bemenet szintje eléri a noninvert bemeneten beállított szintet, a komparátor átbillen.
De mindezekhez nincs köze az IC1 negatív tápjának, ahogy előzőleg már részleteztem.
-
bandi94
tag
válasz
Kernel #56298 üzenetére
A referenciát értem, hogy mindig 11,2 lesz, de ezt csak a sönt jobb oldalán meg az opa kimenetén tudom mérni.De a 11,2 a sönt előtti részhez mérve már nem 11,2 lesz, hanem eltolódik a söntön eső feszültséggel.Ezért a komparátor nem egy fix értéket hasonlít össze egy változóval, hanem két változó értéket.Legalábbis, nekem ez jött át a rajzról.
Engem közben megkevert az is, hogy TL431 referencia IC-t akarok használni hozzá műveleti erősítő helyett. Az már úgy egy kicsit más jellegű tészta, de szerintem úgy kapja majd a tápot, ahogy a cseh kolléga kieszelte.
-
Gyula84
veterán
üdv
most vettem észre, hogy a 380as motornál csak 3 kivezetés van nem 6 így nem nagyon tudok váltani csillag vagy delta bekötésél az a kérdésem, hogy 380as módhoz csak csillag lehet a bekötés?
-
nyogo83
senior tag
válasz
DrojDtroll #56301 üzenetére
Ennyire titkos a markaja?
Veletlenul nem hazai fejlesztesu/gyartasu valami?
Csak amiatt kerdezem, mert lett volna egy melom, ahol iPad-re kellett volna a kamera mozgato/slider rendszert leprogramozni, es pl ahhoz megkaptam a teljes kommunikacios protokoll es utasitas dokumentaciot.
Ez egy hazai fejlesztesu, egyelore kis darabszamos gyartasu rendszer. -
Kernel
nagyúr
válasz
Gyb001 #56300 üzenetére
Mint a másik topikban is szóba került, előfordul ilyen, de pontosabban szétszedés / vizsgálat után lehetne ezt megállapítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Házimozi belépő szinten
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- VR topik
- Fujifilm X
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- HP Victus 16 - 16,1"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 - Win11 - 1,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged