Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-23 08:22:23

LOGOUT.hu

Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62601) No.01 válasza BaLee (#62598) üzenetére


No.01
őstag

Előre mondom, hogy nem kötözködni szeretnék, de az ilyen gumistól azért szívesen megkérdezném, hogy szerinte erre az "apróságr" miszerint a motor elől van a mérnökök nem gondolnak mikor megirják azt a fránya guminyomás táblázatot?
Az lenne ám az igazán fura.

[ Szerkesztve ]

(#62602) grabber válasza Qru (#62597) üzenetére


grabber
addikt

Akkor megnyugodtam. Legalabb nem csak én csinálom ezt :D 2. Autón nem zavar,ritkán varosban. Ha veszek új gumit az is csak elöregedne,nem elkopna.

(#62603) grabber válasza No.01 (#62601) üzenetére


grabber
addikt

Plusz nyomás keményebb gumi. Magyar utakon :( nem szoktam maxra fújni,mert itthon elviselhetelen kb.

(#62604) Qru válasza grabber (#62602) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Szinten masodik auto. :K

Mondjuk mar megvan az utod gumi de ezt a nyarat meg lefutom vele. Ugysem megyunk sehova. :DDD

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#62605) den89 válasza Qru (#62597) üzenetére


den89
tag

Én is minimum 7-8 évre számolok az asszony autóján a Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 gumikkal. :D Főleg, hogy (legalábbis jelenleg, aztán ki tudja majd) évi 4-5 ezer km-nél nem megy bele több. Milyen gyakran, vagy kérdezhetem úgy is, hogy hány km-enként érdemes átcserélni az elsőket, hátsókat? Ennyi futott km-nél bőven elég 2, akár 3 évente, nem?
Anyámékat is rábeszéltem a második kocsijukon a 4 évszakosra, ugyanez a gumi. Ők is, mi is elégedettek vagyunk vele.

Másik témához: szerintem sem érdemes túl keményre fújni a gumikat. Azt veszem észre, hogy manapság keményebbre fújják, illetve talán az ajánlások is magasabbak?! Régen 2,2 körülre fújta a gumis (én is), most inkább 2,3-2,4. Anyámék SX4-Crossán fel kell fújni 2,7 körülre, menni vele pár km-t majd vissza lehet engedni, különben nem tűnik el a felirat, hogy ellenőrizze a gumi nyomást.

[ Szerkesztve ]

(#62606) BaLee válasza No.01 (#62601) üzenetére


BaLee
addikt

Nem, nem kérdeztem meg, mivel az ilyen kopásra nincs más magyarázat, mint az alacsony gumi nyomás.

Ill. egy 26 éves kocsiról van szó, simán lehet, hogy változtak annyit a keverékek, hogy már nem igaz amit anno ráírtak. Az utóbbi 3 gumisnál ahol voltam mindenhol 2.5 bar-ra fújják a gumikat kérdés nélkül, ez mondjuk lehet az ő hülyeségük de valamiért ez csak kialakult.

(#62607) Qru válasza den89 (#62605) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

10 ezrenként, az mindegy mennyi idő alatt megy bele.

Igen, az alacsonyabb kibocsátás miatt (a felület nagysága/gördülési ellenállás miatt) vannak már gyárilag ilyen nagy nyomásra fújva.

#nincsbennetarcsi

(#62608) HussarF válasza Qru (#62583) üzenetére


HussarF
addikt

Meg is lett a válasz:

I got confirmation from Pirelli directly that the PZero Corsa 245/35 19 MC, tailored for McLaren, are actually quite different than the AR the Giulia is equipped with, both in terms of compound and construction, therefore not only Alfa Romeo but also Pirelli clearly stated NOT to mount those tyres, mixing sets (MC front, AR rear). Not that it is dangerous but you can't expect the car to handle the same way as with the AR.

(#62609) Qru válasza HussarF (#62608) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Ennyi. :R

#nincsbennetarcsi

(#62610) No.01 válasza HussarF (#62608) üzenetére


No.01
őstag

De jo, h van amikor az embernek igaza van :DDD
En a Porsches dolgokban vagyok inkabb otthon es ott volt aki probalkozott kulonbozo gumikkal (hasonlo vagy meginkabb hefty price tage mellett) es a vegeredmeny (akrarmennyire is szubjektiv) h ha van "gyari" gumi akkor azt azert nehez uberelni.
Nemhiaba dolgoznak mernokok ezen teruleten is. ;)

Kicsit OFF (de a blogpostod utan azert erdekelne, h egy ilyen gumi egy csapatos palyanap utan mennyire amortizalodik le nalad? A nemet markanal siman le lehet nullazni egy hetvege alatt. Ha fullba tolod a kretent akkor egy nap alatt is)

(#62611) HussarF válasza No.01 (#62610) üzenetére


HussarF
addikt

Porsche-s dolgok: pont ezt a tesztet olvastam, mert ebben is van Corsa is meg a Michelin-ek is, amiket ajánlani szoktak a Giulia-ra is. Ez az új Trofeo RS nagyon jónak tűnik, de méret az nincs belőle :DDD

Pályanap: BPC-n volt kb. 8 kör, de ott próbáltam inkább óvatos lenni (legalábbis az elején). Az összesen olyan 35 km volt. De mire hazaértem, már nem látszott a gumin.

Azóta voltam egyszer Kakucson. Bár az azért nem az a sebességtartomány, mint a BPC, de ott beleadtunk mindent. A pályázás végén azért csúnya volt, főleg az első gumik felülete, de mire hazaértem, kb. 150 km múlva autópályán, már lekopott róla a ragya és szép volt, mint előtte.

Ez utóbbi egy délelőtt volt, bár abban volt oktatás, gyakorlás, szünet, stb. Összesen itt is max 50 km-t mentem. De amikor mehettem nagyon hegyesen, abból is elég volt fél óra. Utána már kitapasztalod a határokat, meg a folyamatos oldalerő is kezd fárasztó lenni... Ennyit meg bőven bír a gumi is, az autó is... Sztem mennie kéne egyszer mindenkinek, rengeteg tapasztalatot lehet szerezni. Arról is van blog, csak másik oldalon.

(#62612) No.01 válasza HussarF (#62611) üzenetére


No.01
őstag

Elobbi megvolt, utobbit kesobb elolvasom ;)

Viszont a kerdes tovabbra is adott max kicsit atfogalmaznam. (igaz nem tudom, h a Giulia nalad mennyire napi hasznalos)
Szoval ilyen teljesitmeny mellett mennyit mesz el egy szett gumival? (foleg annak tukreben, h ezek szerint neha meg palyazol is)

(#62613) HussarF válasza No.01 (#62612) üzenetére


HussarF
addikt

Téli gumikat nem vettem rá, szóval alapvetően inkább csak jobb időben használom, kb. márciustól novemberig. Persze, volt idén februárban is már olyan 20+ fokos hétvége, amikor már meg tudtam járatni. Szezonban viszont igyekszek minél többet menni vele. így sem napi használós, de minden hétvégén előveszem, és beleszalad párszáz km. Ezek a Corsa-k ilyen félig pálya keverékek. Olyan 15 ezer km-en túl már nagyon nem ajánlott használni őket. Ez úgy közel meg is szokott lenni egy év alatt. 60-as treadwear-je van, szóval nem is meglepő.

Népszerű még és sokan használják erre a Michelin PS4S-t. Az egy nagyon jó all-around gumi, nem olyan szűk paramétertartományban használható, mint a Corsa. Vízen meg hűvösebb időben is jó teljesítményt nyújt - cserébe száraz melegen jól meghajtva nem tudja azt, amit a gyári. Na az, biztos, hogy elmegy többet is. Nem tudom, talán 25-30 ezret is.

Mondjuk pont ma olvastam valakit, hogy a Corsa-val is elment 40 ezer km-t, mert autópályán ment mindig, kb. 100 km/h-val... Csak felmerül a kérdés, hogy az ilyen minek vesz 510 lovas sportkocsit ;]

(#62614) No.01


No.01
őstag

Köszi, megmondom őszintén én ennél rosszabbra számítottam. PS4S azért más liga.
Ahogy írod is inkább all-rounder.
...na megyek elolvasom a linkelt beszámolót ;)

(#62615) HussarF válasza No.01 (#62614) üzenetére


HussarF
addikt

Nem olyan vészes, ennyi azért kihozható belőle. Ahhoz folyamatosan kell taposni, hogy 10k-t se tudjon.

Gondolkoztam a Trofeo R-eken is, de a Corsa is elég kompromisszumos, melegíteni kell és ha 15 fok alá csökken a hőmérséklet (ami nyári estén is simán lehet), nagyon hirtelen kezd leromlani a teljesítménye. Vízen sem brillírozik. Nem lehet csak úgy bármikor odalépni neki, figyelni kell, hogy már optimálisak legyenek a körülmények. A Trofeo R még ilyenebb lett volna, úgyhogy inkább hagytam a dolgot.

(#62616) svedmalac válasza den89 (#62605) üzenetére


svedmalac
tag

Szia!

Ha 10ezrenként cserélitek, az teljesen jó lesz.
De hogy a kevés km ellenére milyen lesz "minimum" 7-8 év múlva?
Háááát...
Ha mindig garázsban vagy fedett helyen lesz, akkor talán jó lehet, de őszintén szólva nem bízom benne. A természetes öregedése miatt sem.
Szép lehet, de szerintem kemény is 8 év múlva...

HP ProDesk 600 G6, Dell E5450, Panasonic 50GT50, Nokia 930, Xiaomi Mi9 Lite, Citroen 2CV és C5 X7

(#62617) No.01 válasza svedmalac (#62616) üzenetére


No.01
őstag

Szerintem manapsag ott tartunk, h egyik gumi sem bir ki 7-8 evet. Amelyik meg igen az olyan is. Meg a regebbiek kozott is latni mar olyat ami bakelit pedig akkor meg nem volt ennyire sok a szintetikus gumi. En azt latom es tapasztalom, h manapsag 5-6, de realiasan inkabb 4-5ev az ami alatt nem kemenyednek meg. Utanna is hasznalhato, de az ujkori tudasuk max felet hozzak. Mindezt a felsobb polcos gyartoknal latom, igy kicsit aggodom, h pl mi lesz a muterek Nexen 4evszakosaval 2 ev mulva...

HussarF:
Szerintem jol dontottel. Egy ilyen teljesitmenyu es legfokeppen hatsokerekes autonal, de attol kelljen mar felni egy kelemes nyari esten, h lehult e mar nagyon a levego vagy sem mert ha igen akkor egy kanyarbol valo kozepes kigyorsitasnal is erhet meglepetes...
Egyebkent akik a Porsches "tesztet" vegeztek ok is erre jutottak, h van sokkal jobb gumi, mint a gyari, de onanntol nagyon szuk lesz az a hasznalati ablak amikor majd jol teljesit (igaz akkro nagyon) cserebe irtak azt is, h ilyenkor az esot is jobb kerulni :DDD

(#62618) Qru válasza No.01 (#62617) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

A Michelin max 10 évet javasol de az erősen optimista szvsz. Főleg egy 4S gumi esetében...

#nincsbennetarcsi

(#62619) No.01 válasza Qru (#62618) üzenetére


No.01
őstag

Szerintem ez mar par eve elavult. A tapasztalatok alapjan meg foleg... Lehet ez naluk "kicsit" marketing (na meg kornyezetvedelem is)
Igaz a Michelin regota erolteti, h a kopassal nem egyenesen aranyos a hasznalati ertek csorbulasa. Ugyertem vannak mas gyartok ahol egy 50%-ra kopott gumi nem nem az ujkori teljesitmenyenek 50%-at tudja hanem csak 30-at...

(#62620) den89 válasza svedmalac (#62616) üzenetére


den89
tag

Köszi! (Qru neked is)
Garázsban áll az autó, és tényleg nagyon keveset használjuk (jelenleg max 4-5 ezer km/év, ahogy írtam is). Tudom, te azt írod, hogy elöregszik, megkeményszik. De azért ilyen felhasználás mellett szerintem ki kell bírnia 7-8 évet. Aztán ha kicsit kemény az utolsó 1-2 évben, hát annyi baj legyen. Nyilván, ha már kicsit is balesetveszélyes vagy ilyesmi, akkor cserélem, nem szarrágóskodok ezen.

Másik kocsin most fogom kukázni a 7 éves téli gumikat (ugyanez a márka az is), abba mondjuk 1-1 télen 3-5 ezer km ment bele. (Amúgy azért csak ennyi, mert én az a fajta vagyok, aki november közepén cserél télire és március 15-én már rajt van a nyári. :B Sőt idén március elsején már rajt volt.) Kicsit kemény már, picit hangosabb, mint eleinte, de nem volt vele gond hóban, fagyban sem. Tehát előbb öregedett el, keményedett meg, minthogy a futófelülete lekopott volna. Gumis is mondta, hogy mèg bőven jó lenne, ha nem lenne kemény.

[ Szerkesztve ]

(#62621) Qru válasza No.01 (#62619) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Sztem egyiküknél sem lineáris, kivéve ha 1-2 évesen koptatod 50%-ra. De az átlagos felhasználás mellett nem jellemző.
Nekem a CC-nél az első 2 évben nem volt érezhető romlás, a 3. évben már azért forszírozva hőségben és télies körülmények között már érezhető volt kis romlás.

#nincsbennetarcsi

(#62622) No.01 válasza den89 (#62620) üzenetére


No.01
őstag

Ez a baj a gumisokkal (es most megint nem kotekedni szeretnek) de mekkora paradoxon az, h boven jo lenne, ha nem lenne kemeny???
Ha igy van akkor nem jo, nem?

Na befejeztem es kerlek ne vedd magadra nem ellened iranyul csak a kozeli es a kicsit tavolabbi korokbol is hallok olyan dolgokat, h csak nezek. Mindezt "...a helyi gumis mondta aki mar 20+ eve ezt csinalja o biztosan tudja..."
Kevesen vannak akik ezeknek valoban csak egy kicsit is utanna mennek.

Qru:
Volt CC-nk majd CC+ is es most CC2 is lett... Az elso kettonel hatarozottan azt ereztuk amit te is irsz. Felhasznalasban ugyan volt kulonbseg, de az egyik ~35e km utan lett kuka (pedig minta meg volt rajta) a masik meg 57e-nel. (ott mar elerte a kopasjelzot)
Elobbi 4 utobbi 3 evet birt.

[ Szerkesztve ]

(#62623) Nordik


Nordik
őstag

Ti hogyan szoktatok beállítani a nyomást?

Ezek a benzinkutas pumpák sokszor össze-vissza mutatják az értéket, így én először kicsit túl fújom majd vissza engedem értékre. Gondolom nincs jelentősége, de mégis. :DDD

(#62624) den89 válasza No.01 (#62622) üzenetére


den89
tag

Nem veszem magamra. Én kérdeztem rá, hogy mi a véleménye a gumikról. Megnézte. Mondta, hogy a futófelülete miatt még jó is lenne, de kemény, és azért 7-8 éves gumit már nem árt cserélni.
Ennyi. Nyilván rám bízta a döntést. Ő pont nem az a fajta gumis, aki feleslegesen okoskodna, vagy bármit az emberre erőltetne. :)

Egyébként tudod hányan járnak 7-8, vagy akár 10 éves kemény, elöregedett gumikkal, és leszarják, amíg nem szól már rájuk a gumis vagy valaki kicsit hozzáértő, hogy na öreg, ezt azért már illene cserélni...

[ Szerkesztve ]

(#62625) No.01 válasza den89 (#62624) üzenetére


No.01
őstag

;)

Nordik:
Pont nemreg beszeltunk rola, h a benzinkutas pumpak a legtobbszor max iranyado ertekeket tudnak. Tobbe-kevesbbe ertehto is.
En igyekszem hidegen es vizszintes helyen beloni sajat pumpaval.
Ami ha jol tudom ellenjavallot az az amikor lehajtasz a palyarol tankolni majd beallsz a kutra es csekkolod.

(#62626) Qru válasza No.01 (#62622) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Minta még az enyémen is van, nem megyek sokat. Ezért inkább vettem egy olcsóbb 4S-t, azt kevésbé fáj majd kidobni 5 év után. :D

#nincsbennetarcsi

(#62627) Qru válasza Nordik (#62623) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Vettem saját akksis pumpát/kompresszort (Xiaomi 1S), azzal szoktam nézni a mélygarázsban még indulás előtt pár hetente.

Korábban meg olyan benzinkúton néztem ahol hitelesített mérő volt (pl Shell kút).

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#62628) gyenesmartin válasza Nordik (#62623) üzenetére


gyenesmartin
őstag

Én most vettem egy ilyet. Kíváncsi leszek rá.

(#62629) BaLee válasza Qru (#62627) üzenetére


BaLee
addikt

Nézz majd rá a tiedre, nekem is ilyen van és múltkor azt vettem észre, hogy kb. 0.2bar-al keményebbre fújja a gumit, mint amit kiír a kijelzőn. Bár az is lehet, hogy a benzinkutas pumpa mérője mutatta szarul... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#62630) Qru válasza BaLee (#62629) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Oké, összehasonlítom. :K

#nincsbennetarcsi

(#62631) gyenesmartin válasza gyenesmartin (#62628) üzenetére


gyenesmartin
őstag

Meglátták ezt munkában nálam. Most vesznek egy páran ilyet. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#62632) grabber


grabber
addikt

Michelin CC2 3 éves

(#62633) gyenesmartin válasza gyenesmartin (#62631) üzenetére


gyenesmartin
őstag

Meglepően gyorsan képes felfújni a kocsikereket. Viszont egy Extol guminyomásmérőhöz képest 0,2 bar-al kevesebbet mutat.

(#62634) simonjoe válasza gyenesmartin (#62628) üzenetére


simonjoe
őstag

Én anno ezt kerékpárhoz vettem, arra tejesen tökéletes, a nyomásmérője is pontos. Egyszerűbb használni és kisebb helyet is foglal, mint egy műhelypumpa. 8-10 bar-t játszva teljesít. Az autóhoz csak levegőpótlásra elég, pár tized nyomás utántöltésére. Egy teljes abroncs felfújása már fáj neki. Az akkuja sem bírja, szóval nem arra találták ki. Ráaádásul hosszú használat során rohadtul melegszik. Én egy 17"-os gumát 0,5-bar-ról nyomtam fel vele 2,4-re próbából. Sajnos az időt nem mértem, de egy örokkévalóság volt, mire végzett le is merült és mindenhol forró volt. Ha valaki arra alapoz, h ezt egy defektes abroncs felfújására használja, halott ügy! Nagyobb kompresszor kell ahhoz. Én ilyet használok az autóhoz:
[link]
Ennek nem okoz gondot még egy teherautó kerék sem.

Joe

(#62635) Qru válasza grabber (#62632) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Egesz jo kondiban van. Mennyit mentel vele?

#nincsbennetarcsi

(#62636) gyenesmartin válasza simonjoe (#62634) üzenetére


gyenesmartin
őstag

Nekem 13 000ft volt. Nyomástmérni, utántölteni, biciklikereket felfújni vettem. Ennyit megért szerintem.

(#62637) simonjoe válasza gyenesmartin (#62636) üzenetére


simonjoe
őstag

..oké-oké! :R Én csak a tapasztalataim írtam egy kb. féléves használat után. Viszont jó áron vetted, én valami 20+ ra emléxem, h annyiért vettem.

Joe

(#62638) grizlisandor válasza tboldi (#62592) üzenetére


grizlisandor
addikt

Azt mondták, hogy ők egységesen 130 Nm-re húznak mindent, nem igazán akart a helyzettel mit tenni, így eljöttem. :U

(#62639) grabber válasza Qru (#62635) üzenetére


grabber
addikt

25.000 km lehet benne. 2 tonnas autón.
Szerintem is meglepően jó. Ha csak 3-4 évente kell cserélni az teljesen jó. 200k. Csere.
Megspórolok a gumisokon évi 2x20k 4 éven át. Már az 1 majndem egy szett gumi ára.

(#62640) Qru válasza grabber (#62639) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Sima ügy. :K

#nincsbennetarcsi

(#62641) gyenesmartin válasza simonjoe (#62637) üzenetére


gyenesmartin
őstag

Megnéztem mégegyszer. 0,05 bar-al többet mutat mint az extol. Így az extol megy tovább.

(#62642) simonjoe válasza gyenesmartin (#62641) üzenetére


simonjoe
őstag

..na, az a fél tízed bár tudod mennyit jelet!? Nekem van két mérőeszközöm, egy extol az autóban:
[link]
egy pedig a bringához:
[link]
Mindkettővel azonos értéket mutat. A 2-3 bar tartományban, és a 8-10 bar-nal is, századra megegyező. Az Osram nagyobb villanypumpa beállított értékével szintén pariban van. Valszeg szerencsém van, mert négy technika együtt fut.

Joe

(#62643) vzsryl


vzsryl
nagyúr

Tegnap végre felkerültek az új Kumho Ecsta HS52-es gumik.
Garázsmesterről rendeltem, mert ott volt a legolcsóbb, de csak abban az esetben, ha az MPL szállít. GLS-sel guminként +2250Ft (wtf). Amúgy 5 munkanapot írtak, és pontosan úgy érkezett.
0824-es DOT és vajpuha. Kicsit elavult a webshopjuk, de megbízhatóak.
A tapadás eddig nem lett különösebben tesztelve. A hangjától féltem, mert a hangosak közé tartozik, de semmi feltűnő sincs. A Primacy 4 sem volt halkabb semmivel.

megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

(#62644) Vismajor01 válasza Vismajor01 (#62587) üzenetére


Vismajor01
addikt

255/55/18 helyett a felnire rámegy 260/60/18? Vagy szélességben mi a max?

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

(#62645) kenguru99 válasza Vismajor01 (#62644) üzenetére


kenguru99
aktív tag

260 az nem személyautó méret. Egyébként pedig olyan gumit tegyél fel, amit a gyártó engedélyez. Milyen autó?

(#62646) dethroner


dethroner
veterán

Sziasztok!
Van bárhol bármi teszt/leírás arról, hogy egy négyévszakos gumi mondjuk 1-2 év folyamatos használat után hogy viszonyul egy hasonló korú téli-nyári szetthez képest? Mert tök szépen mennek tesztek az új gumikkal, de ugye egy csak télen használt minőségi téligumi biztosan kijelenthető hogy egy téli szezon után jó állapotban van. De hogy mit tudhat egy gumi, ami a téli fagyokat és a nyári 50-60 fokos aszfaltot is nyalta, arról nem találok semmit.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#62647) kenguru99 válasza dethroner (#62646) üzenetére


kenguru99
aktív tag

Évről évre gyengébb lesz. Futásteljesítménytől függően a második-harmadik év után erőteljesen romlani fognak a téli tulajdonságok. Szerencsére a hó-jég nem igazán jellemző már, de számolni kell vele.

[ Szerkesztve ]

(#62648) Qru válasza Vismajor01 (#62644) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Ahhoz tudni kene a felni szelesseget, ezesetben az a mervado. De maradj a gyari mereteknel, az a szabalyos.

#nincsbennetarcsi

(#62649) Qru válasza dethroner (#62646) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Nincs ilyen teszt, pedig kivancsi lennek ra en is. :K

#nincsbennetarcsi

(#62650) dethroner válasza kenguru99 (#62647) üzenetére


dethroner
veterán

Nem is a hó és jég dolog a legfontosabb, hanem ami elég gyakori még mostanában is, a téli időszakban +néhány fokban az esős, nyálkás út.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.