- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yézi: 10 év
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Igazából mindig a külső hőfokhoz kell(ene) igazítani a guminyomást, mert a gázok térfogata változik a hőmérsékeletükkel (ezért szoktak tiszta nitrogént használni a versenysportban, mert annak a térfogata/sűrűsége viszonylag állandó, szemben a körlevegőével).
Egyébként ha maximalista vagy: a guminyomás értéket a gyártó általában pincehőfokra adja meg (tehát olyan kb 16 fokos hőmérsékletre). Ettől eltérő hőfok estén +/-6 fokonként +/-0,1 bar diffivel szokás számolni. Mivel ugye a gázok tárfogata nő ha a hőmérsékletük nő, ezért melegben alacsonyabb nyomásértékre kell állítani, mint hideg esetén. Pl ha a gyár 2,2 bar-t ír (ez +16 fokra vonatkozik) akkor +22 foknál 2,1 bar kell bele, míg +10 foknál meg már 2,3 bar.
Motion_Blur: A tempó is számít, nem csak a tömeg. Nagyobb sebességnél a gumi deflexiója miatt nagyobb nyomás kell. Céhes Fordo Mondeo-kon pl 160+ km/h-ra már más értéket ad meg a gyártó mint az az alatti használat esetére.
Ha jól emlékszem Kormin is 2,5 bar a normál nyomás, a nagytempós vagy teljes terheléses pedig 2.8 bar.mod:
Gaben92: Én kicsit túlfújom, V mintás gumi hajlamos fűrészfogasan kopni (tboldi pl ebbe bele is szaladt), ezt lehet kompenzálni ha egy kicsit túlfújod.
-
Gaben92
őstag
válasz
Motion_Blur #36176 üzenetére
Plakett alapján egyértelmű. Első tengelyen 2.2-2.7 hátsón 2.7-3.2 attól függően mennyire van terhelve. Mondjuk a használati tartományt is érdemes figyelembe venni.
Az enyémen pl nincs megkülönböztetve a terhelés (csak 5 fő + csomagra van megadva) 2.4 van javasolva 160km/h-ig, tartósan 160 felett pedig 2.2 mindenhol. Mivel vagy egyedül vagyok vele, vagy max ketten és max 120 játszik 2.2-n mindenhol nekem.
-
gabor9991
őstag
válasz
atenza #36173 üzenetére
195/55 helyett 195/65-ös gumit felszerelve 39mm-rel lesz nagyobb a kerék átmérője.
Szerintem csúnya is lenne, meg lehet nem is véletlen volt gyárilag alacsonyabb oldalfalú gumival szerelve.
A kérdés elején amúgy leírtad, hogy 195/55 vagy 195/60 kell rá.Azt kell venni ami kell rá. -
Motion_Blur
félisten
Szerintem ez a 2.7-2.8 bar a megengedett maximális nyomás.
Nálam úgy van megadva hogy a javasolt maximális nyomás 2.3 és 2.8 bar első-hátsó tengely, a minimális pedig 2-2 bar.
Mivel 95%-ban ketten ülünk benne elöl, így én 2.3 bar-t nyomok mind a négy kerékbe.
Céges Peugeot Expertbe kell 2.9 bar, meg a Renult Trafficba, amik bőven tonna fölötti terhelhetőségűek..
-
kenguru99
senior tag
válasz
atenza #36173 üzenetére
"195/60 r15 vagy 195/55 r15 kell rá."
195/55R15195/55R16 a helyes"A 195/65 r15 mennyire lenne gáz rajta, elvileg egy picit magasabb így az
oldalfal, és nagyobb az átmérő, de van valami hátránya?"Valószínűleg semmi. De legyél tisztában azzal, hogy a gyárilag engedélyezett méretektől eltérni nem ajánlatos és szabálytalan.
-
atenza
senior tag
Sziasztok,
toyota corolla e12 2006-ra vennék új téli gumit, a gyári adat szerint 195/60 r15 vagy 195/55 r15 kell rá.
Conti ts860-at néztem ki, viszont ezek a fenti méretek nem a legnépeszerűbbek és drágábbak is az átlagnál.
A 195/65 r15 mennyire lenne gáz rajta, elvileg egy picit magasabb így az oldalfal, és nagyobb az átmérő, de van valami hátránya? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MPeter87 #36166 üzenetére
Akkor ez vmi cuccolós autó lehet ha ekkora a difi az első és a hátsó között. Ha nem pakolod meg felesleges hátra olyan sokat fújni. De nézd meg a matrica mit ír az adott gumimérethez.
mod:
Nem az a tipik cuccolós akkor.
2.7 bar nem sok, nekünk a Passat gyári értéke 2.8 bar. Ami fura, hogy nagy a difi az eslő/hátsó között. Eltérő a kerékméret is?
-
MPeter87
őstag
válasz
Motion_Blur #36167 üzenetére
E46 330ci
-
MPeter87
őstag
Megvettem vegul a Kleber gumikat, mert a tobbit, amit kineztem csak kp eloleggel rendeltek volna meg, amit pestrol nem tudtam/akartam intezni. Kivancsi vagyok milyen lesz.
Szerintetek mennyire kellene fujnom oket?
A gumisok 2.8-2.9-re fujtak. Az auton levo matrica alapjan elvileg elol 2.2, hatul 2.7 kellene. Elol 2.5-re, hatul 2.7-re engedtem oket. A 2.2-t kicsit keveslem, amit a gyar irt elo, bar lehet beneztem vmit. Ranezek majd meg a matricara is. -
troll81
addikt
Sziasztok 18 colos felnihez milyen gumitarolo allvanyt lehet venni, ill ajanlott e valami?
-
grizlisandor
veterán
Nyári gumi (Hankook VP3) kapott egy kis Koch Chemie Green Star 1:20 és megsikáltam az oldalfalát, kapott egy alapos samponos mosást és öblítést. Pár kavicsot a lamellák közül gyors kiszedem, utána az oldal kap egy Koch-Chemie - PSS Plast Star Silikonfrei ápolást és mehet téli álomra.
Szerk.:
(#36162) bul07: Szokásos Wheel size(katt) -
bul07
nagyúr
Sehogy nem találom hogy HYUNDAI I30 CW (2011) milyen felni lenne jó 15" méretben (185/65/R15)
Hátha van itt valaki aki keresett már ilyen autóra, és tudtok segíteni
-
LógaGéza
veterán
Jövhét hétfőre kaptam időpontot futómű-állításra, viszont addig mennem kéne egy ~500km-es utat. A nyáriak belső oldala eléggé le volt nyalva, nem akarom az új télieket is tönkretenni.
Mennyire tenne be neki ez az út?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Gitáros topic
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged