Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
-
Gaben92
őstag
válasz
Gaben92
üzenetére
Kifutottam a szerkidőből.

Két kérdés merült fel bennem így hirtelen. Sose volt még olyan felnim amihez kellett tehermentesítő. Berakjam itthon én, vagy tök felesleges mert centírozásnál kiveszik? Másik amin gondolkozom, hogy a kupaknak a tetejét ráragasszam-e most vagy várjak vele míg felkerül az autóra. Amúgy így jött, csavarokat is kaptam hozzá meg a megfelelő tehermentesítő gyűrűket is.
[kép] -
-
Bl@tty
tag
válasz
Gaben92
üzenetére
Köszönöm szépen, én is így gondoltam a hasonlóságot a két doboz között.

Eddig nem találtam meg a cert. doksikat, így már látom a megoldást én is.
Akkor szerintem berendelek egy doboz Volvo-s csavart. Azért meglátom, lehet felhívom őket előtte, hogy mit mondanak, de szerintem hasonló lesz a válasz...
Köszönöm a segítséget.
-
Bl@tty
tag
válasz
Gaben92
üzenetére
Erre már tényleg nem találtam információt a neten.
A pontos típusa Dezent RE Silver 6,5X16" ET50 (TREZHSA50E) (az Alcar oldala szerint... a felnin ha jól emlékszem csak az 50E van beütve). A furatok alapján kúpos anya kell, legalább is ránézésre/tapintásra nem ívelt, csak simán kúpos. Gondoltam hátha valaki ismeri a típust, vagy van tapasztalat vele...
Mert azért nem mindegy, hogy ha én neten megrendelve fizetek a 20 darabért 6-10 ezret, a gumis meg kiszámláz 15-20-at érte...
-
-
válasz
Gaben92
üzenetére
Tippre nem sok minőségbeli különbség lehet az MSW és a Sparco között. Ahogy írod, mindkettő az OZ gyermeke; a Sparco név a motorsportból lehet ismerős.
Azt gondolom, simán vállalható minőséget nyújtanak.A Momo nevét például elég csúnyán elhasználták, Laufenn színvonalú gumik futnak a név alatt.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Gaben92
üzenetére
Az én OZ-imhez ugyanilyen rugós gyűrűket adtak (rendeléskor be kellett írni az autó típusát), de azokon nem volt olyan figyelmeztetés, hogy csak a saját tehermentesítőivel lennének használhatók.
Egyébként kérdezz rá, hogy adják-e a BBS-ek mellé, mert nem kizárt, hogy igen. Vagy csak a felgen-online.de volt ilyen rendes velem?

-
Gaben92
őstag
válasz
Gaben92
üzenetére
Felni a CT-re második kör.
(Mert a BBS amit linkeltem csak a vészmegoldás.)Kinéztem egy Enkei Yamato szettet ami 7J, 16" 5x100, ET40 szóval minden frankó, viszont a papírjai szerint nem jó a CT-re. Ahogy lejött amiatt amiatt mert M14-esek a furatok és nekem pedig M12-es tőcsavarok vannak az autón.
Ahogy utána olvastam az internet egybehangzó véleménye szerint ez így no-go szóval szomorú vagyok.
Szóval jöhetne ajánlás minőségibb felnire ami megáll 200€/db alatt és következő paramétereknek megfelel:
- 16"
- 6 - 7J széles
- 5x100 osztókör
- ET35-45
- M12 furat
- Minimum 10 küllősMásik kérdés: Ha marad a BBS akkor ez a figyelmeztetés mennyire komoly? A BBS tehermentesítő ugye kicsit másmilyen és nem vagyok biztos benne, hogy be tudom szerezni itt.
-
rbalint88
veterán
válasz
Gaben92
üzenetére
nem hiszem, hogy a BBS megengedheti magának, hogy vackot gyártson. Pár utcára van egy mk4 mondeo pont ilyen 17" himalaya felnikkel, jól néz ki élőben. mondjuk 16"-ban nem tudom mennyire lesz mutatós... fel kéne photoshopolni a CT-re 16"-os méretben, úgy mennyire adja ki

Kornel: Nexen sztem is jó budget gumi, de igazából a top kategória se olyan drága ebben a méretben.
kisza25: írtam korábban is, 185/60R15 kanonizált méret, akár télivel, akár négyévszakossal jó és olcsó megoldás.
-
válasz
Gaben92
üzenetére
Akkor hibás az adatbázis, előfordul, lehet jelezni nekik; a gyári méreteket vastagon szedik, ezek szerint rosszul jelölték a gyári 17-et.
18"-ból vélhetően ez lehet az ajánlott méret, ami esetünkben 7,5" széles. Ha nem gyári, akkor nem releváns az ET-jét ennyire szigorúan a gyári felnik ET-jéhez hasonlítani.
(Az 5,5" széles kisautó méret, ezek szerint kényszermegoldás, nem számít ha bután néz ki - jobb ötletem nincs. 🤗)
-
válasz
Gaben92
üzenetére
A vastagon szedett méretek a gyáriak (elvileg, ill. nem vagyok otthon Lexusban).
mi abban a logika, hogy a 7J széles felninek nagyobb az ET-je mint az 5,5J-nek ÉS a 7,5J-nek
Minél kisebb az ET, annál kijjebb jön egy adott szélességű felni. Ezért szélesebb felnihez nagyobb ET társul, így nem lóg ki a kerék a kasztni alól - főleg befelé terjeszkedik. Ez utóbbinak is van határa.Tehermentesítő mérete kb. tök mindegy.
Amennyiben marad a 205/55 r16, úgy 7" széles fölé ne menj. (1x volt téli 205/55r16-om 7,5"-os felnin, kicsit hülyén nézett ki ahogy szétfeszült.)
-
Qru
MODERÁTOR
-
Doki16
addikt
válasz
Gaben92
üzenetére
Nekem tökre bejön
Ez ilyen eco felni. nem tudom, hogy sóálló-e. Annyira meg már ismertek, hogy nálam a fogyasztás mindenekfelett
[kép]
Amúgy meg valóban jobb a 18-as kerék, de többet is eszik tőle a kocsi, meg a gumi is drágább. Ez a 16-os meg lényegesen komfortosabb.De mondom itt most a lényeg azon van, hogy a Nexen gumik árából tudok venni egy nem sokat használt második szettet

Egyik kocsim sincs meg sokáig, de nem cél elhasználni és lelakni. Ha csak egy évig van meg valami akkor is úgy vigyázok rá mintha 20 évre terveznék vele
-
válasz
Gaben92
üzenetére
Hát azért a só akkor is csökkenti a jég olvadáspontját, ami nem hátrány. Bár a só nem tesz jót a kaszninak, de a durva kavics még kevésbé. Oroszoknál is szöges gumik vannak, de szerintem sóznak is, mert az utak tiszták szoktak lenni. Csak ezek a szöges abroncsok nagyon hangosan surrognak az aszfalton.
-
Doki16
addikt
válasz
Gaben92
üzenetére
Köszönöm az oknyomozást. Hétfőn elétárom a dolgokat, hogy ez örüljön ha elmegy 100-ba.
Ugyanott akarja venni megint. Amúgy erre a gumira mondta, hogy bőven jó ez még, adjam el féláron hiszen ez csak két szezont futott
Jah csak abban a két szezonban vagy 40k km-t. Félre van kopva eléggé. -
-
BaLee
addikt
válasz
Gaben92
üzenetére
"Casco eseten a biztosito elöirhat neked azt amit akar es az hacsak nem utközik konkretan a jogszabalyba akkornem felulirja, hanem kiegesziti azt. Ilyen peldaul a teligumi. Magyarorszagon nem kötelezö, de a biztositoja elöirhatja barmikor, hogy köteles vagy november es marcius között teli gumival jarni es ha decemberben 4S-el (tehat nem teljesen telivel) keveredsz balesetbe, megtagadhatja, es meg is fogja tagadni a fizetest. "
Te ezeket honnan veszed? Már elnézést a kérdésért, de ez kb. annyira meredek, mint a 4 évszakos abroncsokkal foglalkozó totalcaros cikk alatt a komment, hogy Horvátországban be vannak tiltva a 4 évszakos abroncsok télen.

-
válasz
Gaben92
üzenetére
Megvan, hol olvastam a szögesgumik bejáratásáról [kép] ; Volvo kezelési útmutatóban.
BTW a Volvomba körben 2,8 bar kell alapból; full terhelésen, 160 felett pedig 3,2 bar körben. Szeretem én is túlfújni a gumikat, főleg a téliket, de ezt hová fújjam még?!
2,85 megy bele, aztán szeva'.
-
Csabroncka
addikt
-
nesa
veterán
válasz
Gaben92
üzenetére
Én évek óta használok X-ice ot csak a szög nélkülit szerintem baromi jó én első kettő helyre a hakkapeliitta és a x-ice ot raknám a végére meg a contit, de szerintem hangyafasznyi lehet a különbség köztük, halottam hogy az örült finnek ezekkel a gumikkal jégen is 130 al mennek.
Én legközelebb csak azért nem fogok x-ice xi3 at venni hogy más valamit is kipróbáljak.
-
rbalint88
veterán
válasz
Gaben92
üzenetére
Szerintem michelin nokian conti. Mivel mindegyik draga, nem biztos, hogy erdemes sporolni 40-50€-t az egesz szetten. Tkp az mar “mindegy”, hogy 320 vagy 370€ egy szett kommersz 16” gumi, akkor legyen tenyleg jo.
Ha tudasban a nokian kevesebb szazalekkal rosszabb, mint ahannyal olcsobb, csak akkor vennem azt. -
Gaben92
őstag
válasz
Gaben92
üzenetére
Na el is vitték 160€-ért az 5 éves téliket.
Viszont mivel eladtam így most már tényleg gumit kell vennem inkább előbb mint utóbb. Hétfőre mondják a havat és beesik az átlaghőmérséklet is 0 alá, szóval ideje ledobni a nyárikat végre így hát gumikeresés vol.2Tudom, hogy azzal ami nekem kell senkinek nincs itt tapasztalata , viszont ha valaki nálam tapasztaltabb csak így minta alapján vagy amiatt mert ő is olyan helyen él ahol a szöges a normális téli gumi és emiatt van tapasztalata tud mondani valami okosat azt szívesen venném.
A következő gumik indulnak a közbeszerzésen (árban csökkenő sorrendben):
- Michelin X-Ice North 4
- Continental IceContact 3
- Nokian Hakkapeliitta 9Az Conti idei fejlesztés, a másik kettő tavalyi. Elvileg ez a három legjobb ami kapható a piacon, illetve van, még egy Hankook ami a teszteken jól szerepelt, de valamiért azzal kapcsolatban azt érzem, hogy csak az ár/érték arány miatt (Michelin majdnem 2x annyit kóstál). Michelin állítólag vizes aszfalton teljesít gyengébben viszont hóba/jégre (utóbbiból van rohadt sok) az a legjobb illetve a Nokian. Conti halkabb a többinél (már amennyire egy ilyen gumi lehet halk), és jobb vizes aszfalton, viszont a Michelin és a Nokian jobb tőle hóban/jégen kicsivel.
Amire nekem kell: Elég sok külváros, havi 1-3 alkalommmal autópálya (110-es korlát télen), rohadt sok hó, még több jég. Az egész ország egy nagy alföld, ami nem város az nyílegyenes autópálya.
-
i-sti
senior tag
válasz
Gaben92
üzenetére
Nekem sem volt ilyen jelzés a gumi/kézikönyvben.
Attól lehet csak én siklottam át fölötte.
Nekem 1x volt fent. Szintén oldalfal szakadt. Lassu defekt volt otthontól 1km-re így haza értem fél lágy kerékkel.
Másnap felraktam a mankót bementem az első gumishoz és megcsinálták. Nem kellett eldobni a 2 éves gumit.
Jobb első volt. Teljesen jól lehet kormányozni.
Igaz nem is erőltettem. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gaben92
üzenetére
Ott is kb 2 évszak van a tavasz/ősz kb 1-2 hét. Viszont nincsenek fix traffik, cserébe a motoros rendőr, autóból, helikopterből kb mindenből mérhetnek. És olyanok a rendőrök, hogy már akkor is besz@rsz ha távolodik, arról nem is beszélve ha közelít.
A 120-ért már 95$-t kell fizetni, a 130 220$ az itthon kellemes 140-es utazó ott már 295$-t ér. Cserébe 1 liter benyó csak 1,1$ körül van.Jó gumi és még fog az picit javulni is, csak be kell koptatni (a formaleválasztó anyag lekopik viszonylag hamar).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gaben92
üzenetére
Éves szinten megvan egy szezonban a 10k akkor már biztos jobban jársz az évszaknak megfelelő dedikált gumikkal. Nekem az egész évi 8k km mellé nem lenne kifizetődő a külön téli/nyári. Főleg, hogy sem az időjárás sem a felhasználási szokásaim nem indokolják.
Szigorú, az északi államok közül csak Kanadában vezettem, ott szintén 110 a limit pályán de a 118 még belefér viszont a 120-ért már lekapcsolnak. Mondjuk ott nem maradsz életben 4S gumival télen de hát az nem vénnek való vidék.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gaben92
üzenetére
Ha sokat mész akkor a Primacy 4, ha nyárit szeretnél akkor az jó választás nagyon. Michelin-eknek amúgy is elég jó a kopásállóságuk és tervezettem kopik, azaz nem eltűnik a barázda mint a többi guminál általában, hanem szétnyílik, így még kopottan is nehezebben futsz fel a vízre ugyanis a mintaárok mélységének csökkenését kompenzálja annak szélesedése.
Ettől a 110-120-as limittől én agyf@szt kapok/kapnék, de muszáj, mert akkora büntetési tételek vannak...
-
rbalint88
veterán
válasz
Gaben92
üzenetére
meg hogy hinta=ár szerint rendezd

ha az autódhoz elég a 91H-s gumi, akkor szóba jöhet ez a kettő is:
[link], [link]
Ha V sebességindexű és/vagy 94 XL-es terhelhetőségű a minimum előírt, akkor ezek lesznek jók:
[link] (15€ felár azért erős), [link], [link], [link]
A kléber és a nexen kicsit téliesebb minta, inkább valódi négyévszakosok, mint a bridgestone és a michelin, viszont a fórumtársak tapasztalatai alapján még a magyar, melegebb nyárban sem elveszettek. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gaben92
üzenetére
Az egyik az All Season a másik a All Weather gumi lesz sztem (bővebben).
Neked oda az All Weather kell az a magyar terminológia szerinti "nyárias négyévszakos", ami alapvetően nyári gumi de korlátosan jó hidegebb időben is. Vagyis az ami tavasztól őszig jó, télen meg kicsit vagy inkább kicsit sem. Ennek klasszikus képviselője a Michelin CC+ (nyárias) vagy a Bridgestone A005 (nagyon nyárias). A Continental AllSeasonContact az már picit kiegyensúlyozottabb az előbbi kettőhöz képest, cserébe sehol nem villant igazán.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Gaben92
üzenetére
Mennyire meleg a nyár? Első ötletem, hogy megpróbálnám két szettel (4S+szöges) kihúzni
Ha hűvösek a nyarak is, akkor valami télies mintát lőnék. Ha külön 3 szettről lenne szó, akkor is talán egy crossclimate vagy hasonló nyárias négyévszakos felé mennék szerintem, amennyiben nem lesz 40 fokban nyüstölve.
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- RTX 5090-es, 5080-as stb... GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia)
- 185 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

van itt a parkoloban egy plugin merci glc, de igenyesek nem mostak le atgumizas utan, ugyhogy a huszmillas auton ott a full fekporos, osszetapcsikolasoknal vilagito felni
Hiaba na, igenyesseget nem lehet penzen venni

2,85 megy bele, aztán szeva'.