Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Biztos jó. Hány százalék a hajtási veszteség?
Gülüszemű WRX érdekel LPG-vel, kék színben. De tényleg.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Tegyük hozzá, qrvára nagy általános szükség van az összkerékhajtásra Magyarországon.
Nekem évente ~2 alkalommal 200 méteren van rá igényem, meredek utcában lakom, és ha leesik a hó, csak másnapra takarítják le. De eddig is megoldottam.
Sőt tavaly inkább BKV-val mentem dolgozni pár napot, hogy ne baszcsizzam össze a sóval a vasat. -
Ugye ez csak hátsókerekes is tud lenni 125 km/h-ig; ha benyomom az AWD gombot, akkor egyből indul a dízel, ami meg elől hajt. Ilyenkor a kerék kiporgésétől függetlenül gyorsításnál és kanyarban hajt elől-hátul. Egyenletes tempónál meg csak az eleje dolgozik AWD-ben.
A bemásolt részlet azonban általános V60 leírás, azt mondja, idézem:
"Hóláncok csak az első kerekeken használhatók (ez az összkerékhajtású autókra is vonatkozik)." A többi AWD változatban van kardántengely.De nincs az a helyzet, hogy én valaha is hóláncot tegyek bármilyen autóra.
Nem tudom a felszerelés mikéntjét, nem cseszem össze vele a felnit, nem megyek olyan helyre ahol szükség van rá.
Télen beteszem azért a csomagtartóba, hogy örüljön neki az (osztrák) zsernyák, méretben sem passzol az autóra. -
$R64
tag
Sziasztok.
205/60 r16os gumikra van szuksege a toyotamnak a telre :-) sok cikket atnyalaztam - sajna az lett a vege h az ember nagyom behuzza magat - dntes keptelem lesz
barum p.5 nexen wg debica gumik voltak talonba. 80k korul. Erdekes hogy nemelyik gumi egyik evben jol teljesit ugyanannal a magazinnal - kovetkezo evben meg szetfikazzak (erre jo pl a toyo de a debica is). Goodyearbe es contiba is gondolkotam bar boven az elkepzelesi keret hatar fele mennek. Lenne vacsi uj 2319 dot hankook 320 evo2 75kba? Ez bestbuy lenne ?kinek van ilyen gumi -esetleg velemeny? Thx -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Akkor az kamu awd. Csak egy sima elektronikusan vezérelt kapcsolható 4wd magyarul.
Kornel: Nagyon lágy a rugózásom, próbáltam XL gumival meg nagyobb guminyomással játszani de sajnos így is puha.
-
Kornel
veterán
Valamelyik reggel, -1 fokban már 2 bar alá ment a jobb hátsóm, tiszta sárgába borult a műszerfal, aztán melegítettem kicsit a gumikat, és visszament felé.
Télen mindig rá kell fújni 1-2 tized bart, tavasszal meg ugyanennyit kiengedni.
Egyébként én a lehető legkisebb engedélyezett nyomáson használom a nagyobb komfort miatt. -
válasz
Gaben92
üzenetére
Megvan, hol olvastam a szögesgumik bejáratásáról [kép] ; Volvo kezelési útmutatóban.
BTW a Volvomba körben 2,8 bar kell alapból; full terhelésen, 160 felett pedig 3,2 bar körben. Szeretem én is túlfújni a gumikat, főleg a téliket, de ezt hová fújjam még?!
2,85 megy bele, aztán szeva'.
-
rbalint88
veterán
válasz
atenza
üzenetére
Nekem avensisen volt gyari meret a 195/60r15, nyarinak 205/55r16 volt rajta. Latvanyosan nagyobb volt a kerek az ivben, de problemat nem okozott. Ki kell probalni, hogy a corollan elfer-e. Volkswagen golf4 es rokonai szinten 5x100, kerj kolcson egy garniturat probara. szerintem egyebkent jobb a gyari meretnel maradni. Nekem is csak azert volt a 16”, mert megmaradt masik autorol a kvazi uj garnitura.
-
Qru
MODERÁTOR
Igazából mindig a külső hőfokhoz kell(ene) igazítani a guminyomást, mert a gázok térfogata változik a hőmérsékeletükkel (ezért szoktak tiszta nitrogént használni a versenysportban, mert annak a térfogata/sűrűsége viszonylag állandó, szemben a körlevegőével).
Egyébként ha maximalista vagy: a guminyomás értéket a gyártó általában pincehőfokra adja meg (tehát olyan kb 16 fokos hőmérsékletre). Ettől eltérő hőfok estén +/-6 fokonként +/-0,1 bar diffivel szokás számolni. Mivel ugye a gázok tárfogata nő ha a hőmérsékletük nő, ezért melegben alacsonyabb nyomásértékre kell állítani, mint hideg esetén. Pl ha a gyár 2,2 bar-t ír (ez +16 fokra vonatkozik) akkor +22 foknál 2,1 bar kell bele, míg +10 foknál meg már 2,3 bar.
Motion_Blur: A tempó is számít, nem csak a tömeg. Nagyobb sebességnél a gumi deflexiója miatt nagyobb nyomás kell. Céhes Fordo Mondeo-kon pl 160+ km/h-ra már más értéket ad meg a gyártó mint az az alatti használat esetére.
Ha jól emlékszem Kormin is 2,5 bar a normál nyomás, a nagytempós vagy teljes terheléses pedig 2.8 bar.mod:
Gaben92: Én kicsit túlfújom, V mintás gumi hajlamos fűrészfogasan kopni (tboldi pl ebbe bele is szaladt), ezt lehet kompenzálni ha egy kicsit túlfújod.
-
Gaben92
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Plakett alapján egyértelmű. Első tengelyen 2.2-2.7 hátsón 2.7-3.2 attól függően mennyire van terhelve. Mondjuk a használati tartományt is érdemes figyelembe venni.
Az enyémen pl nincs megkülönböztetve a terhelés (csak 5 fő + csomagra van megadva) 2.4 van javasolva 160km/h-ig, tartósan 160 felett pedig 2.2 mindenhol. Mivel vagy egyedül vagyok vele, vagy max ketten és max 120 játszik 2.2-n mindenhol nekem.
-
gabor9991
addikt
válasz
atenza
üzenetére
195/55 helyett 195/65-ös gumit felszerelve 39mm-rel lesz nagyobb a kerék átmérője.
Szerintem csúnya is lenne, meg lehet nem is véletlen volt gyárilag alacsonyabb oldalfalú gumival szerelve.
A kérdés elején amúgy leírtad, hogy 195/55 vagy 195/60 kell rá.Azt kell venni ami kell rá. -
-
Motion_Blur
félisten
Szerintem ez a 2.7-2.8 bar a megengedett maximális nyomás.
Nálam úgy van megadva hogy a javasolt maximális nyomás 2.3 és 2.8 bar első-hátsó tengely, a minimális pedig 2-2 bar.
Mivel 95%-ban ketten ülünk benne elöl, így én 2.3 bar-t nyomok mind a négy kerékbe.
Céges Peugeot Expertbe kell 2.9 bar, meg a Renult Trafficba, amik bőven tonna fölötti terhelhetőségűek..
-
kenguru99
senior tag
válasz
atenza
üzenetére
"195/60 r15 vagy 195/55 r15 kell rá."
195/55R15195/55R16 a helyes"A 195/65 r15 mennyire lenne gáz rajta, elvileg egy picit magasabb így az
oldalfal, és nagyobb az átmérő, de van valami hátránya?"Valószínűleg semmi. De legyél tisztában azzal, hogy a gyárilag engedélyezett méretektől eltérni nem ajánlatos és szabálytalan.
-
atenza
senior tag
Sziasztok,
toyota corolla e12 2006-ra vennék új téli gumit, a gyári adat szerint 195/60 r15 vagy 195/55 r15 kell rá.
Conti ts860-at néztem ki, viszont ezek a fenti méretek nem a legnépeszerűbbek és drágábbak is az átlagnál.
A 195/65 r15 mennyire lenne gáz rajta, elvileg egy picit magasabb így az oldalfal, és nagyobb az átmérő, de van valami hátránya? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MPeter87
üzenetére
Akkor ez vmi cuccolós autó lehet ha ekkora a difi az első és a hátsó között. Ha nem pakolod meg felesleges hátra olyan sokat fújni. De nézd meg a matrica mit ír az adott gumimérethez.
mod:
Nem az a tipik cuccolós akkor.
2.7 bar nem sok, nekünk a Passat gyári értéke 2.8 bar. Ami fura, hogy nagy a difi az eslő/hátsó között. Eltérő a kerékméret is? -
MPeter87
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
E46 330ci
-
MPeter87
őstag
Megvettem vegul a Kleber gumikat, mert a tobbit, amit kineztem csak kp eloleggel rendeltek volna meg, amit pestrol nem tudtam/akartam intezni. Kivancsi vagyok milyen lesz.
Szerintetek mennyire kellene fujnom oket?
A gumisok 2.8-2.9-re fujtak. Az auton levo matrica alapjan elvileg elol 2.2, hatul 2.7 kellene. Elol 2.5-re, hatul 2.7-re engedtem oket. A 2.2-t kicsit keveslem, amit a gyar irt elo, bar lehet beneztem vmit. Ranezek majd meg a matricara is. -
troll81
addikt
Sziasztok 18 colos felnihez milyen gumitarolo allvanyt lehet venni, ill ajanlott e valami?
-
Nyári gumi (Hankook VP3) kapott egy kis Koch Chemie Green Star 1:20 és megsikáltam az oldalfalát, kapott egy alapos samponos mosást és öblítést. Pár kavicsot a lamellák közül gyors kiszedem, utána az oldal kap egy Koch-Chemie - PSS Plast Star Silikonfrei ápolást és mehet téli álomra.

Szerk.:
(#36162) bul07: Szokásos Wheel size(katt) -
bul07
nagyúr
Sehogy nem találom hogy HYUNDAI I30 CW (2011) milyen felni lenne jó 15" méretben (185/65/R15)
Hátha van itt valaki aki keresett már ilyen autóra, és tudtok segíteni
-
LógaGéza
veterán
Jövhét hétfőre kaptam időpontot futómű-állításra, viszont addig mennem kéne egy ~500km-es utat. A nyáriak belső oldala eléggé le volt nyalva, nem akarom az új télieket is tönkretenni.
Mennyire tenne be neki ez az út? -
Ma délután felkerültek a téli gumik. Aztán sikerült kicsit menni is vele. A nyárihoz képest kicsit mélyebb morgósabb hangja van. De egyáltalán nem hangos. Csak más. Pályatempónál sem lesz hangos. Eddig kb ennyit tudok elmondani kb 40 km után. A napokban dobok fel képet, ha lesz értékelhető darab.
Ha már lesz tapasztalat hidegebb időben meg esetleg hóban, majd arról is írok pár sort...Egyébként nagyon jól sikerült a felni felújítás. Szép matt fekete szín jól megy hozzá. És a még a kerék anyák is cserélve lettek. Öröm volt ránézni.
#Michelin #Alpin 6 #205/55 #R16
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kenguru99
üzenetére
Jó akkor nem olyan rossz. Volt USA piacos 4évszakossal dolgom (Bridgestone Potenza RE92) az teljesen vállalható volt.

mod:
Igen ez nyárias 4évszakos, az Amcsi terminológia így jelöli:
AllSeason -> nyárias 4S
AllWeather -> télies 4S -
kenguru99
senior tag
Usa piacos négyévszakos. Ott gyakorlatilag a kutya közönséges nyári gumira is ráírják, hogy all season. Miközben semmit sem ér télies útviszonyok között. Ugyan nem tudom csak feltételezem, de szerintem 3PMSF minősítése sincs.
-
Qru
MODERÁTOR
Van valakinek tapasztalata a Goodyear Eagle LS2 4évszakos gumival?
Olcsóbb mint az A005... Kb annyit sikerült kiderítenem róla, hogy gyári szerelésű gumi egyes Audikon. Gondolom annyira rossz akkor nem lehet...
-
válasz
Kornel
üzenetére
A reggeli 4-5 fokos nyálkában egészen másként viselkedik a nyári és a téli gumi. Előbb-utóbb mindkettő megcsúszik, de a nyári tapad, amíg tapad, aztán hirtelen veszti el szinte a teljes tapadását, és relatíve kiszámíthatatlanul indul meg, sokkal nehezebb csúszáshatáron tartani gázfröccsökkel, kormányzással, míg a téli is kb. addig tapad, de utána nagyon szépen, kontrollálhatóan megy át csúszásba, hamarabb visszanyeri a tapadást és így sokkal kiszámíthatóbb. Ezt most konkrétan Michelin Pilot Sport 3 vs Vredestein Wintrac Pro esetében írom.
-
Hachiko95
aktív tag
-
kenguru99
senior tag
-
No.01
addikt
CC es CC+ sem viselte v.mi jol a nyari kanikulat. 2x kellet nagyot fekeznem ebbol az egyik egy veszfekezes volt egy meg nem adott jobb kez vegett. Egyaltalan nem tetszett.
A kanyarodas nem ennyire dramai, de szerintem ott is kiveheto a problema. Ha ezt tetezzuk nagy sebesseggel (autopalay + elnyujtott iv) ott is lehet erezni, de ez pont olyan, mint a szitalo eso es a 0 fok koruli homerseklet: tudsz rola es figyelsz ra szoval ahogy irtem ez a resze annyira (nekem) nem para. -
Hachiko95
aktív tag
válasz
Kornel
üzenetére
Kicsit elnagyolt ez az ábra. 10-15C fokban mit csinál a nyári? Szárazon és vizesen egyértelműen a nyári lenne a legjobb. Mert 10C fokban a nyári vonal kb. 40%-on van, a négyévszakos 100%-on. Akkor a nyári 40%-a jobb teljesítményben, mint a négyévszakos 100%-a?
Ez [link] szerintem reálisabb, bár én a sárga vonalat átnevezném nyárias négyévszakosra, a hiányzó helyre behúznék egy télies négyévszakos vonalat és a keresztpontot kicsit még jobbra eltolnám a 0C fok felé. Persze nem lehet így jellemezni az összeset, hogy egy pontban keresztezik egymást, de nagyjából ilyesmi.
-
Gaben92
őstag
válasz
Kornel
üzenetére
A teli azert mar jobban muködik közel a nullahoz es kiszamithatobb is. Nemreg linkeltem pont egy összehasonlio kepet, (meg valaszoltal is ra). Röviden annyi volt a lenyeg, hogy 80-5-re fekezes +3 fokban, vizes uton.
Gyakorlatilag a közep-europai gumik között alig van kulonbseg. 4S, teli, nyari a sorrend, de 3,2m a kulönbseg csak fekutban (CC+ es Dunlop Sport Bluesresponse).
Viszont az eszaki gumik amikkel mi jarunk azok csunyan hasalnak ebben a tartomanyban mert kb 12m-el több a fekut ilyen körulmenyek között.
Viszont leesett ma reggelre az elso 4-5 centi ho, es szavak nincsenek ra, hogy mennyire behalkult a szöges.
Ahogy erzem fog is rendesen, de azert nem duhalykodtam. Meg kell tisztelni a havat azert, na. -
Kornel
veterán
válasz
Kornel
üzenetére
Persze hogy ne érje szó a ház elejét, az ország egyes részein, például a Zemplénben, Mecsekben, Szécsény környékén ennél 5 fokkal is hidegebb lehet átlagban, tehát ott ajánlott a dedikált téli gumi, ellenben Budapesten és nagyvárosokban már a télies négyévszakos is erős túlzás a fent linkelt időjárási viszonyokhoz.
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Így van.
-
Csabroncka
addikt
Ezt meg tudom erősíteni! A TS 860 lényegesen halkabb, mint a Premium Contact 6. Egyébként a gördülési zaj az útminőségtől is erősen függ. Aki járt az ebből a szempontból etalonnak számító Hollandiában az tudja miről beszélek, ott még a kamion is lábujjhegyen jár (sokkal finomabb szemcséjű és egyenletesebb a bazaltzúzalék az aszfaltban, zéró úthibával).
-
válasz
Hachiko95
üzenetére
Igen, a hiedelmekkel ellentétben a téli gumi simán lehet halkabb, mint a keményebb keverékű nyári. Jó gumi, hóban hasít rendesen.
Kornel: Tényleg esztétikai élmény. A Barum Quartaris 5 se csúnya, pláne az oldalfala. Sőt annak idején a Vredestein Ultrac Sessanta volt a nagy kedvencem ilyen szempontból.
-
-
Saccco
nagyúr
válasz
Zola007
üzenetére
7 of the best all season tyres
Igazából 6+1, van egy kakukktojás...
-
Zola007
veterán
Vredestein Quatrac 5 (64e/garnitúra)
vagy
Apollo Alnac 4G all season (54e / garnitúra)
-
Hachiko95
aktív tag
Első tapasztalatok a 205/55 R16 BFGoodrich G-Force Winter 2-vel elég pozitívak, még csak városi tempóban tudtam kipróbálni (50-60Km/h). Baromi halk, csak a motor hangját lehet hallani és kényelmesebb vele az autó. Tapadási bizonytalanságot nem éreztem, de még nem forszíroztam.
Nem tudom, hogy volt-e tapasztalat már a Fulda SportControl 2-vel (225/45 R17), ez a nyárija az autónak, ami zavaróan hangos. Már 20-30 Km/h-s gurulásnál is erős gördülési zaja van és 50-nél, 100-nál, 120-nál, stb. is. 1 éves a gumi.
Vicces, mert a teszteken pont az olvastam, hogy csendes. Konkrétan ebben a méretben szerepelt az Auto Bild tesztben, ahol a csendes gumik közé tartozott. Bár ugye ez a külső zaj, amit mérnek.
A Kleber HP3 és a BFG Winter 2 is a leghalkabbak közé tartozott a teszten, ez belülről is halk. -
BaLee
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
Igazából olcsóbb volt az XL mint máshol a sima. Rendelésem óta le is vették, már nem rendelhető.
-
válasz
momo2828
üzenetére
Mentem a héten végre egyedül is az AllSeasonContact-okon.
Volt szakadó eső is, száraz út is, dinamikusabb kanyarok is. Tapadásban nem éreztem hol lenne a határ, az 1.6 szívóval nem nagyon tudtam kiautózni, futómű épp nincs a helyzet magaslatán. Autópálya tempónál 130-tól valóban hallani, hogy hangosabb, főleg gyorsításkor és esőben.
Ha ezt tudja hozni 3 évig, akkor semmi panaszom nem lesz rá, de ez majd idővel kiderül. -
kertsa
senior tag
A poszt óta néztem olvasgattam teszteket. Nekem is az jött át, hogy a Nexen a befutó

Pár ezerrel kell csak megtoldani majd a téli szettből befolyt összeget.
A párom aggódot picit, hogy száraz és vizes úton nincs meg az a tapadás, mint egy nyári gumival, de megnyugattam, hogy nem extrém tempóval közlekedünk, így szinte észre sem fogjuk venni.
Itt is elég sokan használják nagy megelégedéssel, és a gumitesz oldalon is elég jó az értékelése.
Ezek meggyőztek, és még Te is válaszoltál.
Köszi!
-
BaLee
addikt
Sokáig gondolkodtam milyen gumit vegyünk a Focus-ra.
4 évszakosból végén Nexen vs. Bridgestone maradt versenyben. Utóbbi augusztus óta 21000 helyett már 24500-ra drágult, Nexen 17000 alatt volt szóval utóbbit pártoltam de végül a kíváncsiság meg a prémiumságából adódó 1-2 plusz szezon reménye miatt a Bridgestone A005 nyert. Másik kocsin Nexen van és maximálisan elégedett vagyok vele eddig.Ahol kinéztem ott csak XL változat volt, ez már megrendelés után tudatosult bennem, be is ugrottak ilyenek, hogy ne vegyünk XL-es gumit olyan kocsira ahova nem indokolt, de ahogy utánaolvastam ennek semmi alapja.
Szóval kíváncsian várom a jövő hetet, kedden rakják fel.
-
tboldi
nagyúr
Én vígan elvagyok a CC+-okkal, remélem, továbbra is ilyen marad az idő.

Apum WagonR-ére viszont fel kellett rakni a télit, nov. 1 óta az osztrákok ellenőrizgetik a meglétét, hiába szól úgy a szabály, hogy csak télies útviszonyok esetén kötelező a megjelölt időintervallumban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Crimson Desert
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Óra topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- Baofeng UV-5R Mini kézi amatőr rádió
- Ryzen 7 9850X3D // Számla // Garancia //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iMac 21,5" 2015 Late / 8GB DDR3 / 1TB HDD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem tudom a felszerelés mikéntjét, nem cseszem össze vele a felnit, nem megyek olyan helyre ahol szükség van rá.

barum p.5 nexen wg debica gumik voltak talonba. 80k korul. Erdekes hogy nemelyik gumi egyik evben jol teljesit ugyanannal a magazinnal - kovetkezo evben meg szetfikazzak (erre jo pl a toyo de a debica is). Goodyearbe es contiba is gondolkotam bar boven az elkepzelesi keret hatar fele mennek. Lenne vacsi uj 2319 dot hankook 320 evo2 75kba? Ez bestbuy lenne ?kinek van ilyen gumi -esetleg velemeny? Thx
2,85 megy bele, aztán szeva'.