Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-03-20 09:38:09

LOGOUT.hu

Ha egy termék garanciális ügyintézésével kapcsolatban kérdezel, akkor a könnyebb segítségnyújtás érdekében adj meg minél többet a következő adatokból:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22134) asdf_ válasza chopin42 (#22132) üzenetére


asdf_
veterán

Persze, értem, de ha a bolt egyszer nem áll jogviszonyban a fogyasztóval, akkor milyen kötelessége van a fogyasztó irányába?

Mivel a termék eladásra került, a vásárloskori eredeti vásárlót illető jogok átszálltak a használt terméket vevőre (ezt a PTK írja elő, automatikusan történik, tehát még adásvételi sem kell hozzá). Így felé jótállásra szavatosságra köteleztett az Alza. Punktum. Legalábbis magánszemély eredeti vevő esetén mindenképp, céges eredeti vevőnel lehet szopó, ott csak 24 hónap szavatosságot, és ennek első 6 havában automatikusan feltételezett gyári hibát (lényegében 6 hónap jótállásnak megfelelő jogokat) lehet örökölni automatikusan, az ettől eltérő továbbira tehet kitételt a forgalmazó. Emiatt már sokadszorra nem értem ezt a nincsenek jogviszonyban dolgot. De, vannak, a Gipsz Jakab kezében levő, már az ő tulajdonában levő termékre jótállási és szavatossági kötelezettsége van az Alzának. Szerződésben nem állnak.

Meg amúgy honnan tudhatnák, hogy pl nem lopott?

Jótállási kötelezettség teljesítése szempontjából totálisan idifferens, hogy lopott. Eladta az Alza? Igen. Megkapta érte a pénzt és keresett rajta? Igen. Jótállással szavatossággal tartozik emiatt valaki felé? Igen. Kurvamindegy az Alza szempontjából (hiszen nem ők szerelik meg a terméket a két kis kezükkel, hanem csak eljuttatják a gyártó szakszervizébe meg vissza), hogy ki ez a személy? Igen. Akkormeg?

Mellesleg én alapból baromságnak tartom ezt az egész garancia-jótállás-szavatosság fogalomzavart, főleg azt a részét, ahol kikötik a gyártók, hogy nem átvihető máshoz.

A jótállásból és szavatosságból eredő jogokat NEM érintő kitételeket tehet csak az eladó, a jog által biztosított dolgktól a fogyasztó hátrányára eltérő kitételek automatikusan semmisek. Mivel azonban egy 500e Ft-os fényképezőgépre is -jelenleg- jog szerint egyetlen nyomorult év kötelező jótállás jár, ha a gyártó azt mondja, hogy én további 4 évet adok, de csak az eredeti vevőnekl, a jog szerin megteheti.Ezért nem az értékesítőket, hanem a kedves jogalkotókat kell szapulni (de ez most pont nem jó példa, hiszen januártól már 3 év jár majd rá, önként adott 5 évesnek a Bauhaus ugrik be sok barkácsgépre adnak ilyet, ez nem tudom átszáll-e, majd elolvasom, van tőlük garjegyem).

Mégis mi a szarért számít hogy a legyártott fos kinél döglik be?

Ezt a mondatot akkor most alkalmazd légy szíves a fenti Alzás történetnél is. Mert pont ez a lényege a dolgonak. hogy mindegy kéne legyen, de az Alza kiskirályt játszik.

Nem mindegy, hogy gipsz jakabnál döglött be a híres neves 10 év garis tápjuk 3 hónap után, vagy katlan karcsinál?

3 hónap után mindegy, a fent írtak alapján kötelező jótállás hatálya alatt van a termék, csak annak lejárta utáni időre tehet ilyen kitételt a forgalmazó, tehát 3 hónapos korában még továbbértékesítés esetén is él az 1 év kötelező jótállás, bárkinél is van a termék és bárki is adja le (magánszemélyek esetén természetesen).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.