Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#36551) Raymond válasza fernando9 (#36550) üzenetére


Raymond
félisten

Intel 660p, per pillanat a legjobb GB/Ft arany, foleg 1TB meretben.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36552) dugo_ válasza fernando9 (#36550) üzenetére


dugo_
veterán

Ebben az esetben nem éri meg a felárat a PCIe NVMe, adott összegből kétszer nagyobb SATA modellt kapsz, amin még több játék elfér.

(#36553) Raymond válasza dugo_ (#36552) üzenetére


Raymond
félisten

Az 1TB 660p olcsobb mint a SATA tarsai.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36554) fernando9


fernando9
csendes tag

Nagyon köszönöm a segítséget!

(#36555) horvathpeter


horvathpeter
aktív tag

Sziasztok!

A hűtős topikban nem találtam konkrétan ilyen témát, szóval elnézést ha nem jó helyre írom.
Szóval m.2 ssd-re szeretnék venni hűtőt. (Crucial MX500). Az ilyen egyszerű bordák között szerintem nem sok különbség lehet szerintem. Ti mit gondoltok róla? Kettőt néztem ki.
Alphacool
Thermal Grizzly

Az Alphacoolon igen vékony az a borda, szerintem a Grizzly jobb nem? Vagy ha tudtok mást ajánlani szívesen meghallgatom. 2db ssd-re kellene, szóval a kettő max 10-12k., Pár tesztet az ilyesmi bordákról, azért pár fokkal hűvösebbek az ssd-k. Érdemes valamelyiket venni a kettő közül?

"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

(#36556) dugo_ válasza Raymond (#36553) üzenetére


dugo_
veterán

Valóban, a QLC tesztelést egyelőre meghagyom másnak... :D

(#36557) dugo_ válasza horvathpeter (#36555) üzenetére


dugo_
veterán

Első körben biztos nem költenék ennyit rá.

https://www.ebay.com/itm/Pure-Aluminum-Cooling-Heatsink-Thermal-Pad-For-N80-NVME-M-2-NGFF-2280-PCI-E-SSD/113337119908

https://www.aliexpress.com/item/Copper-Heatsink-Cooler-Heat-sink-Thermal-Conductive-Adhesive-For-M-2-NGFF-2280-PCI-E-NVME/32874741909.html

Az egésznek akkor van értelme, ha szellőzést is kap. Anélkül csak egy hőpuffer, amivel ugyanúgy eléri az adott hőmérsékletet, csak lassabban.

(#36558) horvathpeter válasza dugo_ (#36557) üzenetére


horvathpeter
aktív tag

Közben gondolkodtam és én is azon vagyok, hogy nem költök rá mégsem ennyit. Rendeltem az első linkről, 400 forintért akkor is jó ha 1 fokot hűt. :) Amúgy ilyenkor nem veszik el a garancia ha ráragasztom a thermal padot?

"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

(#36559) Frawly válasza Doky586 (#36544) üzenetére


Frawly
veterán

Ez amit írsz, csak az NCQ TRIM-re igaz. De ki lehet kényszeríteni a vezérlőtől azonnali TRIM-et is, igaz ehhez speciális szoftver kell, hogy meg tudd tenni, mert alapból az OS kernel (speciális eseteket kivéve, pl. ha Linuxon a firmware bug van, vagy a meghajtó nem támogatja az NCQ-t, vagy SATA1-en megy, stb..) nem tesz ilyet. Meg a secure erase is azonnal végrehajtódik, nem ütemezi a vezérlő majd ráérősebb időkre, sőt a secure erase az overprovisioning tárterületet is törli. Ezeknél ténylegesen is azonnal végrehajtódik a TRIM és alapállapotba állnak (törlődnek) a cellák.

Az NCQ TRIM is elég gyorsan végrehajtódik egyébként, ha a rendszer nincs nagy terhelés alatt, tehát nem vár vele a vezérlő órákat, napokat, általában pár mp., 1 perc, és megcsinálja a háttérben a tényleges TRIM-et.

Mint mondtam, zsír új SSD-nél ez felesleges, mert ott szerintem még ha járatják is a gyárban teszteléskor, csak valami random tesztadat lesz rajta fent, de általában megkockázatom, hogy végig TRIM-elve jönnek az új SSD-k a gyártósorról, hogy a felhasználó otthon a friss szerzeménnyel a lehető legjobb gyártói specifikációknak megfelelő sebességet kapja.

De tegyük fel indokolatlanul paranoiásak vagyunk. Ilyenkor sem full formattal kezdjük, hanem minimum teljes lemezes titkosítással. Vagy esetleg ha titkosítás nincs is, először gyorsformázás, majd felmásoljuk a tárolni kívánt tényleges adatokat a meghajtóra, és az üres helyen meghízlalunk egy nagy kamufájlt, ami felemészti a meghajtó szabad tárterületét, majd töröljük. Így legalább a végigírt tárterület egy része hasznos adattal íródik felül, és a haszontalan adatfelírás aránya csökken.

Nem érdemes ilyen netes cikkekre hallgatni, amik varázslási technikákat írnak elő SSD-kre. Ezek jó része régi cikk és babonán, meg technikai részleteket mellőző, HDD-s analógiákat alapul vevő spekulációkon alapul. Be kell szerelni és deafult beállításokon használni kell. Csak az eltolást célszerű ellenőrizni. SATA SSD-n érdemes még meggyőződni, hogy feleslegesen ne IDE módban legyen hajtva, és menjen a TRIM. Más praktika nem kell, ezeknek a dolgoknak is jónak kéne lenniük default, ha nem elavult programokkal vagy OS alatt (pl. XP) csinálja az ember. Igazából ma már a partícióeltolás csak akkor nem jó, ha XP vagy attól régebbi OS alatt csinálja az ember, vagy elszúrja a meglévő rendszer klónozását.

(#36560) dugo_ válasza horvathpeter (#36558) üzenetére


dugo_
veterán

Amíg nem sérül a matrica, addig nincs gond a garival. Normál thermal pad nem ragad el, ott a gumigyűrűk tartják a bordát.

(#36561) Frawly válasza dugo_ (#36560) üzenetére


Frawly
veterán

Nem értem a gyártóknál ezt a garimatrica mániát. M.2 és mSATA meghajtókon csak rontja a hűtési hatásfokot és semmitől nem véd. SSD-t felesleges lematrciázni, hiszen nem lehet buherálni, ha valaki át is próbálja rajta forrasztani a chip-eket, az látszani fog, hogy nem gyári forrasztás, hanem mókoltak vele utólag. Ha meg valaki tapogatja ESR földelés nélkül, akkor is ki lehet nyírni statikus elektromossággal a chipeket, a matrica ezt nem tudja kivédeni.

De SATA meghajtókon is ugyanezért felesleges. Sokszor rosszul is van csinálva, nemrég láttam egy orosz SSD tesztelős videót, valami noname márkát teszteltek, Igor meg simán lehámozta a 2,5 colos műanyag házról a garimatricát, szétszedte az egészet, hogy bemutassa milyen chip-ek vannak rajta, majd szépen összeszerelte, és olyan szépen visszaragadt neki az egyben maradt garimatrica, hogy senki meg nem mondja, hogy le volt szedve, és az is látszott, hogy nem mákja volt vele, hanem rutinja volt már ebben. A fejem fogtam mennyit ér az egész. Tényleg nevetséges, hogy a gyártók milyen felesleges dolgokba ölnek pénzt.

(#36562) PitLee válasza Frawly (#36561) üzenetére


PitLee
őstag

A hátulsó felére is elfért volna a matrica, de akár egy lézer gravír is matrica helyett,
előre meg adhatnák a szipi - szupi rgb gamer bordákat jó pénzért, mindjárt beljebb lenének anyagilag.

(#36563) Frawly válasza PitLee (#36562) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, ez meg a másik, nem is értem, hogy egy 50+k-s SSD-re miért nem lehet jó minőségű hűtőpasztát és normális bordát rátenni gyárilag, ami befér notikba is, tényleg normálisan lehűti a legrosszabbul szellőző helyen is, legfeljebb az ember tesz rá egy ventit, ha desktopba még jobban le akarja hűteni. De már a 30k-s termékkategóriában is bele kéne ennek férnie, pláne, hogy az NVMe-ért általában még mindig felárat kérnek, igaz egyre kevesebbet. Legalább költséghatékonyabb lenne a hűtés, és nem a felhasználónak kéne ezzel kísérleteznie, hogy milyen hűtőpaszta, borda a legjobb rá.

De ezt az Intelnél sem értettem, hogy 100+k forintos procin is kotyvalék hűtőpasztát tesz a hőelosztó kupak és a procimag közé, ami rettenet lerontja a hűtési hatékonyságot. Ez tipikusan az a fillérb4×ás kategória, ami senkinek nem éri meg, mindenki rosszul jön ki belőle.

De ugyanez pepitában, miikor 200 ezres notiba is beteszik az alja TN panelt 1366×768-as felbontásban, 2018-2019-ben is, mikor már a legócskább kínai okostelefon és táblagép is HD/FullHD IPS-sel jön. Szívhatnának inkább gázt, az is olcsó.

[ Szerkesztve ]

(#36564) horvathpeter válasza dugo_ (#36560) üzenetére


horvathpeter
aktív tag

Aha, akkor ha jól értem itt a 2 gumigyűrűvel kell ráfogatni a bordát. Reméljük nem ragad rá úgy, hogy ne lehessen leszedni. Vagyis reméljük, hogy az ssd se szarik be és akkor nem kell gari. :D

"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

(#36565) liszi70


liszi70
nagyúr

Sziasztok!
Ilyen HP laptopba lehet tenni ssd-t? Ha igen, a gari elvesztésével járhat?

(#36566) Graphics válasza liszi70 (#36565) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Ezt inkább laptopos topicba kérdezd meg.

[link]

Ez SSD-vel kapcsolatos topic, a laptop garanciáját itt nem fogjuk tudni megmondani.

( két opció van, vagy szét kell borítani az egészet.... vagy a fenéklemezt kell csak leszedni. )

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#36567) turbokappa


turbokappa
senior tag

Üdv
Az alaplapomban ( asus Z370p) 2 db m.2 foglalat van, most a felsőben m2.1 van egy 256 Gb adata xpg 6000 , azon csak a rendszer van. Az alsó slotba szeretnék egy 512 Gb-at rakni azon lennének a játékok. Így működne a dolog?

A semmiért vállalom a felelősséget!

(#36568) varmi2 válasza turbokappa (#36567) üzenetére


varmi2
nagyúr

Igen.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#36569) turbokappa válasza varmi2 (#36568) üzenetére


turbokappa
senior tag

Köszi.

A semmiért vállalom a felelősséget!

(#36570) #68216320


#68216320
törölt tag

Hogy a fenébe lehet az AData SSD-m ennyire meleg, ha a környezetében lévő eszközök közel sem melegek ennyire? Ráadásul használaton kívül van, mert azon másik OS van.

Update: Volt már 58fok is a Sentinel szerint.

[ Szerkesztve ]

(#36571) #68216320 válasza #68216320 (#36570) üzenetére


#68216320
törölt tag

A másik OS-t indítva, az AData SSD-t rendszerlemezként használva folyamatos 51C-t jelez. Még akkor sem változik, amikor SpeedTest-et indítok az SSD-n folyamatosan írás/olvasás váltogatással.
[kép]

Valami nagyon fura ennél a meghajtónál.

Update:
Minden átmenet nélkül egyszer csak 60C-ra ugrott a hőmérséklet. [kép]

[ Szerkesztve ]

(#36572) Olderg


Olderg
csendes tag

Sziasztok! van egy asus rog 552jx em bele tettem egy samsung 970 evo m2 ssd t és nem történik semmi sehol nem látom :( van e erre megoldás?

(#36573) Frawly válasza liszi70 (#36565) üzenetére


Frawly
veterán

Lehetni biztosan lehet. Pont ilyen gépről nem találtam infót, csak a 20, 22-es végűekről videókat a YouTube-on, ott az látszik, hogy nem lehet a háttértárhoz hozzáférni, csak ha a teljes gépet szétszeded, az meg garivesztéssel szokott járni, ha nem szakszerviz csinálja. Azokon a laptopkon nem, amiknél csak egy oldalsó lemezfakkot vagy alsó szervizlemezt kell a gép aljáról leszerelni és egyszerűen 1-2 csavar után hozzá lehet férni a dolgokhoz.

(#36574) Frawly válasza Olderg (#36572) üzenetére


Frawly
veterán

Írja a gyári oldal, hogy ennél a laptopnál:
* M.2 (2280) SSD slot is SATA3 interface.

Amit beletettél az nem M.2 SATA, hanem M.2 NVMe. Ezért kell vásárlás előtt tájékozódni, annyit nem elég tudni, hogy M.2. Bár azért meglep, mert a GL551 emlékeim szerint tudott NVMe-t, hogy ez a gép miért nem, fogalmam sincs.

(#36570) PeachMan: az 52 fok nem vészes, 70-ig nincs gond. Az Adata SU650-nél előfordulhat, ha hibás darab, akkor melegszik, a nem selejtes darabok viszont kifejezetten hűvösek. De az SU650 egyébként is nagyon megbízhatatlan, időzített bomba, nem a melegedés miatt, hanem szereti magát megadni.

[ Szerkesztve ]

(#36575) Olderg válasza Frawly (#36574) üzenetére


Olderg
csendes tag

az az érdekes hogy be irtam 552jx m2 ssd supp es a samsung 970 evot is ki dobta amit ez mellé lehet venni ezért sem értem -.- arrol nem beszelve hogy ok hogy nvm de 2280 as ez is :)

[ Szerkesztve ]

(#36576) varmi2 válasza Olderg (#36575) üzenetére


varmi2
nagyúr

A 2280 semmit nem jelent, az csak a fizikai mérete.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#36577) Frankie50


Frankie50
tag

Üdv Mindenkinek!

Költözés előtt áll az ssd-m :) AM3-ról költözünk AM4-re. Jelenleg ahci sata 2 porton van a kicsike. A kérdésem az lenne, hogy muszáj / ajánlott legyalulni, és az új lappal particionálni, és telepíteni a rendszert, vagy simán átteszem, és a w10 rendez mindent?

Ez a jelenlegi ssdok szerinti állás.
Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#36578) varmi2 válasza Frankie50 (#36577) üzenetére


varmi2
nagyúr

El fog indulni a win10, de ajánlott az újra telepítése. Rengeteg idegtől megkíméled magad.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#36579) Olderg


Olderg
csendes tag

nem baj akkor be cserélem egy 860 evora xd

(#36580) #68216320 válasza Frawly (#36574) üzenetére


#68216320
törölt tag

De az SU650 egyébként is nagyon megbízhatatlan, időzített bomba, nem a melegedés miatt, hanem szereti magát megadni.

Akkor azt hiszem sűrűn mentegetek majd rendszert... :)
Szerencsére a munkához használt anyagok mind felhőben vannak tárolva.
Remélem, hogy a 3év garancia elég lesz ahhoz, hogy elpusztuljon ez a vacak. Nem is azért a pénzért, csak nehogy már én járjak rosszul. :DDD

(#36581) PitLee válasza #68216320 (#36580) üzenetére


PitLee
őstag

Volt egy ilyen bejegyzés, bár más az ssd, de nem tudom nálad alkalmazható vagy segít-e, rágd át, vesézd ki. :DDD passz
(#34559) chros
link

(#36582) Frankie50 válasza varmi2 (#36578) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Köszi! Sajnos én is erre gondoltam elsőre :W Sok meló :((

(#36583) Fire/SOUL/CD válasza Frawly (#36559) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Legnagyobb tisztelettel, de az NCQ-t meg a TRIM-t honnan szedted, hogy bármi köze van egymáshoz? (Mer' konkrétan semmi)
NCQ már akkor létezett, amikor SSD-k sem.... Semmi köze egymáshoz... :N

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#36584) Frawly válasza Fire/SOUL/CD (#36583) üzenetére


Frawly
veterán

A linuxos kernelfejlteszők hívják úgy azt a TRIM-et (igazából mindenfélének hívják, queued TRIM, NCQ TRIM), amit az SSD vezérlője későbbre ütemez. Valóban nem kell hozzá NCQ, megy anélkül is, akkor azonnal ki van kényszerítve a végrehajtása.

Sajnos néhány népszerű SSD firmware-je bugzik a Linux kernellel, azért a kernel ezeken az SSD-ken azonnal kikényszeríti a TRIM-et. Forrás: Blikk, kernel forráskód a 4227-es sortól kezdődően.

A gyakorlatban ez nem jelent nagy hátrányt tapasztalatom szerint, csak hogy discard TRIM helyett érdemesebb ezeken az SSD-ken fstrim-et használni. Nagy jelentőségét nem érzem a gyakorlatban, így aki emiatt aggódik, ne tegye. Van összehasonlítási alapom, mert a 860 Evo ilyen Linux alatt, míg az MX300 nem.

Windows alatt a kernel szintén NCQ TRIM-et használ, ahol lehet, feltéve, hogy az SSD támogatja, persze szokták a legrégebbiek is (amelyek egyébként a TRIM-et támogatják). Windowsnál nem ismerek ezzel kapcsolatos problémát, de lehet, hogy van, csak a MS nem publikálja, a zárt forráskód miatt meg nem tudunk róla.

De az egészet mondvacsinált problémának érzem, amit itt a kollégát fentebb a zero fill formattal új SSD-n, meg jajj, a TRIM későbbre ütemeződik kérdésével felhoztak. Mert az aztán tényleg baromi nagy érvágás, ha a TRIM nem azonnal, hanem 15 mp. után fut le ténylegesen, pláne egy gyárilag nemrég kijött, vadonat új, szűz SSD-n. Max. akkor számítana, ha valami warez futna róla és közben a rendőrségi kommandó házkutatási paranccsal már töri rá valakire az ajtót, és minden másodperc számít a háttértár megsemmisítésekor, hogy ne találjanak az igazságügyi szakértők a lefoglalt eszközökön bizonyítékot. Az egész onnan indult ki, hogy itt valamelyik kolléga olvasta valami babonás oldalon, hogy az új SSD-t érdemes Windows alatt full (zerofill) formázni. Ezt boncolgattam itt hosszabban, hogy nem érdemes és felesleges is. Lehetséges, baja nem lesz, de megkérdőjelezhető a előnye és írásban felesleges írás a meghajtónak. Ennyi erővel a biztonság kedvéért végig is lehetne defragolni, hátha azt is érdemes (nem).

(#36585) Raymond válasza Frawly (#36584) üzenetére


Raymond
félisten

"A linuxos kernelfejlteszők hívják úgy azt a TRIM-et (igazából mindenfélének hívják, queued TRIM, NCQ TRIM), amit az SSD vezérlője későbbre ütemez."

Nem tudom hogy ez igy van vagy nincs, de ha igen akkor erthetetlen, mivel az NCQ-nak semmi koze a TRIM-hez se az utemezesehez.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36586) #68216320 válasza PitLee (#36581) üzenetére


#68216320
törölt tag

Köszönöm, de nem windows van az ssd-n, úgyhogy ez nem járható út.
Amúgy a kemény 2nap üzemidő után ráeresztettem egy read tesztet. Csak hogy megtudjam meddig megy fel a hőmérséklet. Nos 69foknál leállítottam a tesztet :DDD

(#36587) Frawly válasza #68216320 (#36586) üzenetére


Frawly
veterán

Volt itt egy kolléga, akinek annyira melegedett a selejtes SU650, hogy valami 85 fok fölé is ment. Az enyém kifejezetten hűvös, igaz gépen kívül üzemel, ahol jobb a szellőzés, 20-45 fok tartományban mozog.

(#36588) Itachi82


Itachi82
aktív tag

Csá all!
Egy M.2 PCIe (Kingston A1000) mennyivel dobná meg az alaplap hőmérsékletét (úgy átlagosan) átlag felhasználással?
Gondolom ez a hővezető pad és Alumínium hátlap is fog fel valamit, ha esetleg raknék egy ilyet pl.EKWB EK-M.2 NVMe Heatsink-et.

[ Szerkesztve ]

(#36589) varmi2 válasza Itachi82 (#36588) üzenetére


varmi2
nagyúr

Nincs ráhatással az alaplap hőfokára.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#36590) #68216320


#68216320
törölt tag

Győzött a kíváncsiság :)
Szétkaptam az AData SU650 240GB SSD-t, hogy belenézzek. Nagy meglepetés nem ért, egyedül a vezérlő chip lepett meg. Azt hittem ebben is Maxio vezérlő lesz, mint a 480GB-os verzióban. De nem így lett, még a memory chip-ek sem Adata gyártmányok, mint a nagyobb testvérben.

Amúgy a melegedés a Realtek vezérlő IC bal-alsó sarkában érhető tetten. 1 perc folyamatos olvasás után kezd kellemetlenül égetni...


(#36591) PainKiller13 válasza #68216320 (#36590) üzenetére


PainKiller13
őstag

Nekem 120-asok vannak (3db), kíváncsi lennék abban mi van, de garis úgyhogy nem szedem szét :)

(#36592) #68216320 válasza PainKiller13 (#36591) üzenetére


#68216320
törölt tag

Ez is az volt 2.5 nap üzemidővel :DDD

Amúgy nem kell szétszedned. A tiedben is ugyanez van, annyi különbséggel, hogy 4db helyett 2db NAND van benne.

(#36593) liszi70 válasza liszi70 (#36565) üzenetére


liszi70
nagyúr

Graphics, Frawly, köszi!

(#36594) Graphics válasza #68216320 (#36592) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Jó eséllyel, hacsak nem cserélgeti az Adata a beszállítóknál az alkatrészeket, mert ezt ugye valahol gyártatják az már biztos.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#36595) Ciccuka válasza #68216320 (#36590) üzenetére


Ciccuka
veterán

Realtek vezérlő van rajta: RTS5732DLQ (Adata SU655-ben is ilyen van)
Transcend SSD-n is látható olyan Nand

Mindenkit lenyomna SSD-vezérlőjével a Realtek

[ Szerkesztve ]

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#36596) Itachi82 válasza varmi2 (#36589) üzenetére


Itachi82
aktív tag

Köszönöm a választ varmi2!
Nagyon jó, akkor veszek egyet.

(#36597) PitLee válasza #68216320 (#36590) üzenetére


PitLee
őstag

A fedél az alu ?
Ha igen akkor olyan hűtőborda ragasztó cuccal visszateszed, lehet segít eloszlatni a hőt,
vagy ha már ennyire szétkaptad és nem számít a kinézet akkor valami alu bordát felragasztani rá mindkét felére teljes pcb szélességben, csinálni belőle egy szendvicset.
Lehet ha ketté vágnál egy M2 bordát az pont betakarná alul felül, aztán teszt. :DDD

(#36598) #68216320 válasza PitLee (#36597) üzenetére


#68216320
törölt tag

Már tettem a vezérlőre egy "ramsüni"-t. -10fok rögtön :)
Tovább nem foglakoztat a dolog, szerencsére olcsó cucc (és híg is lett a leve :) )
Klónoztam rá egy windows-t, az alatt nem érdekel ha kirohad az ssd.
A linux rendszert pedig átraktam egy m2 samu ssd-re. Azon amúgy is több a hely (500GB)

Update:
A fedele műanyag, az alja fémlemez, de belülről is festett, tehát a hővezetéshez fel kellene csiszolni és úgy mehetne a gap pad. Amúgy megoldható is lenne, mert a vezérlő pont lefele néz, tehát a fém rész felé.
De nem akarom visszarakni, marad mostmár így.

Amúgy sikerült úgy szétszedni, hogy a garancia matrica sem sérült :)
Szerintem simán elmenne gariba is :)

[ Szerkesztve ]

(#36599) turbokappa válasza #68216320 (#36598) üzenetére


turbokappa
senior tag

Ez egy ipari hulladék, mondom ezt hogy xpg 6000-em van.

A semmiért vállalom a felelősséget!

(#36600) #68216320 válasza turbokappa (#36599) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nem vitatkozom :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.