Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#36951) Frawly válasza Redneck (#36945) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, érdemes particionálni. Ha más nem azért, hogy esetleges Win reinstallkor ne kelljen mentegetni a doksikat, adatokat.

Az SSD-t ugyanúgy lehet particionálni, mint a HDD-ket.

(#36942) ubyegon2: így van. Nagyon gyártó és modellfüggő, hogy hány TB írásonként megy le 100-ról 99%-ra a kondíció. A Crucial MX300-amnál 2,2 TB után. A Samsung PM800-amnál valami 4 TB írás után is 100%. A Samsung 860 EVO-n és az Adata SU650-en csak párszáz giga írás van egyelőre, azok 100%-on állnak.

De van olyan SSD, aminél már 1 bájt felírása után lemegy 99%-ra, de ilyenkor a következő százalék szintén messze van. Egyes SSD-knél nem lineáris, tehát nem minden x. TB után esik 1%-ot, hanem eleinte sok TB-onként esik csak egyet, aztán egyre sűrűbben.

Nem minden modellen függ csak az írástól. Egyéb SMART értékek is közrejátszhatnak, nem csak az írásmennyiség. De a leggyakoribb az, hogy csak az összírás alapján csökken.

[ Szerkesztve ]

(#36952) Frawly válasza King Unique (#36938) üzenetére


Frawly
veterán

Nem is az a baj, hogy karanténba teszi, hanem a felhasználó megkérdezése nélkül. A Defender néha még törli is. Félre ne érts, nem a warezt akarom fetisizálni, nálam pl. Linux van opensource progikkal. De ha a felhasználónak warezra van igénye, akkor a MS ne tudja jobban. Az useré a gép, nem a MS-é, valahogy ezt tévesztik el Redmondban.

Abban igazad van, hogy sokan régi SSD-s progikat használnak, de itt jelen példában nem a HDS volt túl öreg, hanem a MS füttyentett egyet, aztán a 1803-as update után abban a szent minutumban máshogy ment a verkli.

Ilyen Linux alatt nincs. Eleve vírusirtó sem kell, nincs az, hogy valami is tévesen riaszt, vagy megkérdezés nélkül karanténozik. Illetve ha valami update változtatni fog valami API-n, rendszerhíváson (ritka, és a régi verzió ilyenkor is visszafelé kompatibilis), az mindig kellő időben reklámozva, dokumentálva van, hogy legyen idejük felkészülni a fejlesztőknek.

(#36950) ubyegon2: egyetértek. Ha csak a felsorolt progikat használja, arra a Linux jobb. Olajozottabban fut, kevesebbet foglal, nem szűnik meg a támogatása pár hónap múlva, nem kell vírusirtót futtatni, sokkal jobban beleférnek a dolgok 2 GB RAM-ba (bővíteni mindenképp ajánlott lenne min. 4 gigára, mindegy milyen OS-ről van szó, a böngészés egymagában sokat elvisz). Nem kell WinRAR se rá, de asztali környezet archívumkezelője ugyanazt tudja, beleértve a .rar állományok kibontását is. VLC, Opera épp úgy elérhető Linuxra is, bár én az mpv-t és Firefoxot jobban ajánlom, kevésbé bloatabbak, kevesebb erőforrással beérik. OpenOffice is van, de ahelyett szinte mindenki átállt már LibreOffice-ra, azt aktívabban fejlesztik, több ember dolgozik rajta.

[ Szerkesztve ]

(#36953) King Unique válasza Frawly (#36952) üzenetére


King Unique
titán

Azért ez így nem éppen reális, mert ha eleve potenciálisan vírusos vackokkal akarja a user teleszemetelni a rendszert, akkor teljesen jogos, ha az antivírus szoftver ugrik rá és karanténozza. És nemcsak a Defender, hanem ez esetben ugyanúgy a többi is fogja, nem véletlenül. Meg nem arról szól, hogy kié a gép, hanem hogy az antivírus szoftver megfelelően ellása a feladatát és közbeavatkozzon, ha szükséges, mert nem dísznek van ott. Akinek annyira nem oké, akkor saját felelősségére hozzáadhatja a kivételekhez, visszaállíthatja, vagy már előtte kikapcsolhatja a védelmet, de attól még nyilván nem ez lesz a javasolt és a helyes. Ezen nagyon nincs mit ragozni...

Azon pedig szintén nincsen, hogy ha szükséges, akkor időben optimalizálni kell a programot a Windows újabb verziójához és szükség esetén a programból is kiadni egy újabb verziót. Ez annál az esetnél az 5.20-asnál nem történt meg, ellenben az 5.20.1-es verziónál és a továbbiaknál már igen, ennyi. Az "RTM" változat pedig rendszerint eleve elérhető szokott lenni már hetekkel, vagy adott esetben akár hónapokkal a hivatalos megjelenés előtt, vagyis adott a tesztelési lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#36954) Frawly válasza King Unique (#36953) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nem jogos. Pont azért nem, mert csak „potenciálisan” vírusos programokról van szó, nem tényleges vírusokról. De még így sem baj, hogy rinyál, de 1) kérje a felhasználó jóváhagyását, 2) tájékoztasson, hogy csak „potenciális” dologról lehet szó, és ne jelentsék ki, hogy Zpevdo-del-Torro-Toledo, mert abból a felhasználó azt a téves következtetést fogja levonni, hogy bizony ez ténylegesen is vírus, és feleslegesen fog bepánikolni.

De pl. az SSD-s progik is felelőtlenek, hogy ha nem szerepel az adatbázisban a meghajtó, akkor sokszor tévesen hibásnak írják. Oda kéne írni, hogy nem szerepel az adatbázisban, és a leközölt adatok ellenőrzésre, gyártói konzultációra szorulnak, nem feltétlenül jelentenek tényleges hibát.

(#36955) King Unique válasza Frawly (#36954) üzenetére


King Unique
titán

Az imént nem a false pozitíve találatokra céloztam, ami itt a topikban volt nemrég téma és amit egyébként nekem, de másnak sem sikerült reprodukálni a WD-vel annál a programnál. A ténylegesen kéretlen, avagy vírusos alkalmazásokra vonatkozott, azoknál pedig jogos, hogy ugrik rájuk az antivírus szoftver. Egy csak kéretlen alkalmazásnál még inkább feldobhat választási lehetőséget, de egy komoly vírusnál eleve nem mindegyik fogja ehhez kérni a user jóváhagyását, kockáztatva a user error lehetőségét, hanem kapásból karanténozza. Szóval ez korántsem Defender only jelenség, hanem adott esetben a többinél is megvan. Viszont az ilyen programokban is rendszerint vannak testreszabási lehetőségek, beállítások, kivételek, karanténból visszaállítás, ideiglenesen a védelem kikapcsolása stb., hogy legyen lehetősége a usernek saját felelősségre utólag, vagy akár előzetesen felülbírálni.

(#36956) Raymond válasza Doky586 (#36923) üzenetére


Raymond
félisten

De nem raghatta be magat honapok alatt. Olvastam a kollega hozzaszolasat, letoltottem a ket zip file-t es mindkettore azonnal irta. Tenyleg nem ertem miert olyan erthetetlen ez. Egyertelmuen false positive Ami valamelyik Defender update utan jott elo, azota mar javithattak is.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36957) Doky586 válasza Raymond (#36956) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nálam szintén friss defender. Nem talált semmit. Miért?

[ Szerkesztve ]

(#36958) Raymond válasza Doky586 (#36957) üzenetére


Raymond
félisten

Mert megse ugyanaz? Nalad eleve W7 megy, nalam pedig W10. King Unique-nal is mas van mint nalam.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36959) Doky586 válasza Raymond (#36958) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nálam (is) win10 van.. [kép]

[ Szerkesztve ]

(#36960) Raymond válasza Doky586 (#36959) üzenetére


Raymond
félisten

Es ugyanaz a Defender verzio mint nalam? Mondjuk ennyi nap elteltevel mar aranylag mindegy.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36961) Doky586 válasza Raymond (#36960) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Mivel nem tudom hol mutatja azon infókat amit te mutattál ezért nem mutattam..

(#36962) Raymond válasza Doky586 (#36961) üzenetére


Raymond
félisten

Settings -> Update & Security -> Windows Defender

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36963) Doky586 válasza Raymond (#36962) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Hogy hol..? [kép] [kép]

(#36964) borix


borix
őstag

A jóembernek az előzőleg letöltött SSDOK-ra bejelzett a (Defender amit a többség ha lehet kerül is) majd az ujjra letöltöttre már nem jeltett.
Miért van ez?
Ki nem sz@rja itt le!
Letöltötted újra a vírustotálra föltetted ott is okés akkor használd.
Ha kérdésed van fáradj át a Vírusirtó topic-ba ott a szakik majd helyrerakják.
Legyen itt egy SSDOK kép az a lényeg.Előtte mit vitázik a másik topikban értetlenkedik ide tartozik?
Ehelyett belefolytok, hogy kéne mint kéne működnie a Defendernek, nekem ez van nem nekem pedig emezt jelzi. :C

[ Szerkesztve ]

(#36965) Frawly válasza Doky586 (#36957) üzenetére


Frawly
veterán

Lehet te korábban a heurisztikus keresés szintjét lejjebb vetted, vagy valamit állítottál, így nálad nem rinyál az SSDOK-ért.

[ Szerkesztve ]

(#36966) Doky586 válasza Frawly (#36965) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Én NEM változtattam semmi beállításon ami a defenderrel kapcsolatos..

Inkább ŐK húzták feljebb a riasztási küszöböt maguknál.. :K

(#36967) Raymond válasza Doky586 (#36966) üzenetére


Raymond
félisten

Default beallitas van nalam, nem nyultam hozza semmihez :)

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36968) suste


suste
veterán

Sziasztok 1 nappal ezelőtt kicseréltem a HDD-t SSD-re. Normálisan el is indult, volt több újraindulás is. Tegnap este hibernáltam, és ma pedig nem indul el.
Nem tudom hogy köze van-e az SSD hez, vagy esetleg az a nem olyan régi hibás Windows frissítési hiba jöhetett elő?
Megnyomom a bekapcsolás gombot, előjön a szokásos "egy pillanat" szöveg és utána semmi. Ráadásul normál indulást sem tudok elérni, hiába nyomogatom az f8-at, egyből indul a rendszer nincsen külön menü ahol megadhatnám a teljes újraindulást.
Mit lehet ilyenkor csinálni?

Win 8.1

[ Szerkesztve ]

(#36969) Zoli-bácsi


Zoli-bácsi
senior tag

Sziasztok,

új SSD, felment rá a rendszer és nem tűnik fel semmi hibam mégis 1/100-as értéket mutat. Ez mitől lehet? Hol a hiba?

(#36970) Laraxior


Laraxior
titán

Ezt így, hogyan tudom egy meghajtóvá varázsolni? Vagy inkább Win10 topikba kellene kérdeznem? :B :R
A lemez1-ről van szó. Nem enged azon 843MB-os részen semmit sem csinálni.

[ Szerkesztve ]

- Konfig 1.0: Z790F, 14700KF, 32GB, RTX4090, Thor 1200W, 7000D, Odyssey G9 49" oled - Konfig 2.0: x299 Dark, 9980XE, 48GB, 1080HoF, EVGA 850W, Z906, S90C 77" oled

(#36971) King Unique válasza Laraxior (#36970) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem, mert az egy védett partíció, amit eleve nem enged törölni a Windows grafikus lemezkezelője. Viszont parancssorban (DiskPart), valamint külső programmal már megoldható (bővebben).

(#36972) Ciccuka válasza ubyegon2 (#36942) üzenetére


Ciccuka
veterán

Crucial BX500 kb. 3 hónap után esett 1%-ot. A Crucial BX100 3 év után is 100%-os.

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#36973) Raymond válasza Ciccuka (#36972) üzenetére


Raymond
félisten

1% harom honap alatt? Akkor csak 25 evig fogja birni, kukaba vele!!

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#36974) Ciccuka válasza Raymond (#36973) üzenetére


Ciccuka
veterán

De úgy hogy alig lett használva.

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#36975) Atomantiii válasza Ciccuka (#36974) üzenetére


Atomantiii
őstag

Nálam kb 1-2 hét után esett 1%-ot, utána felraktam az intel rapidhoz a cuccost és most esett újabb 1%-ot kb 3 hónap után.

(#36976) Zoli-bácsi válasza Zoli-bácsi (#36969) üzenetére


Zoli-bácsi
senior tag

Erre esetleg valaki?

(#36977) Laraxior válasza King Unique (#36971) üzenetére


Laraxior
titán

Szuper, működik, köszönöm! :R

- Konfig 1.0: Z790F, 14700KF, 32GB, RTX4090, Thor 1200W, 7000D, Odyssey G9 49" oled - Konfig 2.0: x299 Dark, 9980XE, 48GB, 1080HoF, EVGA 850W, Z906, S90C 77" oled

(#36978) Frawly válasza Ciccuka (#36974) üzenetére


Frawly
veterán

1% esésnél nem kell aggódni. Nem mindig lineáris. Az alig lett használva kitétel is erősen relatív. SMART értékeket mutass róla.

(#36979) ubyegon2 válasza Ciccuka (#36972) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ez az 1 %-ot esett az SSD-m dolgot akár el is engedhetjük, annyiszor volt szó már erről, hogy mekkora tragédia! Nem is használtad még szinte? Na bumm, az én vadiúj 860 EVO-m 100 %-ot esett, mikor csereberéltem a HP-ban, gondoltam is egyből, hogy rögvest eret vágok a szomszédon, de inkább felvettem a szőnyegről aztán használom. Nem tőzsdei papír ez, hogy mindig azt nézzük mennyit esett éppen. :D

Amúgy jobban teszed, ha használod, ha már úgyis csak zuhan az a %....30 hónap nem használat mellett már 10 %-on lesz! ;)

[ Szerkesztve ]

(#36980) Emperor_ válasza suste (#36968) üzenetére


Emperor_
addikt

Lehet megnyekkent. Másik gépben rá kéne nézni.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#36981) Emperor_ válasza Zoli-bácsi (#36969) üzenetére


Emperor_
addikt

Szerintem téved az ssdok. A smart adatok alapján gondolja ezt az állapotot.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#36982) varmi2 válasza Zoli-bácsi (#36969) üzenetére


varmi2
nagyúr

Nézz rá egy friss ssdok progival.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#36983) suste válasza Emperor_ (#36980) üzenetére


suste
veterán

Nagyon valószínű:

A legnagyobb probléma most az, hogy readonly-ban ragadt, linux alatt elérhető a teljes "C" partíció, de nem törölhető róla semmilyen adat, és a partíciók sem :W :F :W :Y

Van 5 év garancia, sőt még csak pár napja van meg, így elvileg lehet cseréltetni is, de az adatokkal mi lesz???
Ilyenkor mit lehet tenni szerintetek?

Az szinte már csak mellékes most, hogy ilyen lehalás után milyen bizodalmam legyen ezzel a tipussal :F

(#36969) Zoli-bácsi
Az 1% élet nekem most bejött :O
Sajnos ezt a részt nem néztem amikor feltoltam rá az adatokat, így nem tudom mit mutatott akkor :(

(#36984) Emperor_ válasza suste (#36983) üzenetére


Emperor_
addikt

Huh. Ez nem jó :-(.

A wd gyártói progijával is ránéznek win alól. A progit magát nem ismerem, de hátha van benne secure erase.
Ha semmi nem segít, akkor vissza gariba.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#36985) suste válasza Emperor_ (#36984) üzenetére


suste
veterán

win alatt totálisan belassítja a rendszert, és nem lehet elérni a partíciókat, csak a lemezkezelő látja: [link]

(#36986) Emperor_ válasza suste (#36985) üzenetére


Emperor_
addikt

Értem.
Western Digital SSD Dashboard progira gondoltam

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#36987) liszi70 válasza suste (#36985) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Próbáljam törölni a partíciókat és újra klónozni?"

Vagy esetleg próbálj meg egy tiszta telepítést, hátha a klónozáskor történik valami gigszer. (Legalábbis én ezt csinálnám, hogy szűkítsem a kört.)

(#36988) Zoli-bácsi válasza Emperor_ (#36981) üzenetére


Zoli-bácsi
senior tag

és (#36982) varmi2

valószínű tényleg tévedett, megnéztem Sentinellel, ami ilyen értéket mutat:

Mivel teljesen rendben működik, megnyugodhatok? :D

(#36989) Emperor_ válasza Zoli-bácsi (#36988) üzenetére


Emperor_
addikt

Ez rendben van.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#36990) borix válasza suste (#36983) üzenetére


borix
őstag

Az SSD nem tehet arról, hogy te tudatlan vagy. :W. [link]
Még törölni sem vagy képpes.

(#36991) suste válasza borix (#36990) üzenetére


suste
veterán

Örülök, hogy ilyen segítőkész vagy, jól megmondod a semmit, de se win alatt se linux alatt nem lehet törölni a tartalmát. (Mivel tök hülye vagyok hozzá :F , ezért mással is kipróbáltattam, de persze tuti nem olyan okos ő sem mint te...)
Kérlek ne válaszolj!

(#36992) ubyegon2 válasza suste (#36991) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sajnos azt kell mondjam, ha valóban fontos adatok vannak rajta viszont nincs rááldozni való időd, akkor inkább ne is nyúltál volna hozzá!

No de mindegy, amit nem értek, ha fontos adataid vannak, akkor miért törölni akarod őket? Linux alól milyen cli-s root jogosultságú parancsokat használtál?

(#36993) borix válasza suste (#36991) üzenetére


borix
őstag

Pendrive, DVD( telepítés nélkül próba alatt)
Boot pl Linux Mint XFCE erről majd a GPartedet megnyitod jobb egér unmount (leválasztás) mindenre amit létrehoztál és nem tudod törölni.

(#36994) suste válasza ubyegon2 (#36992) üzenetére


suste
veterán

A teljes win rendszer van rajta outlok-kal együtt.
A HDD-n ez mind meg van, így nem az a gond, hogy hogy szerzem meg a tartalmat (bár mint írtam readonly-ban van, vagyis olvasni tudja, de hiába mountolod RW-ként, akkor sem hajlandó törölni), hanem az a gond, hogy másnak nem szeretném átadni az levelezésemet.
Minden más fontos adat a régi HDD-n van, tehát azzal nincsen semmi para.
Ezekután nem értem, hogy miért ne nyúltam volna hozzá? Mégis hogy üzemeljek be egy rendszert, ha nem másolok fel rá semmit :F .
Ha hibás és beszart az SSD, akkor beszarhatott volna win telepítés után is, pont ugyan itt lennék....

(#36995) Frawly válasza suste (#36983) üzenetére


Frawly
veterán

Ez előfordul a legmegbízhatóbb, legdrágább SSD-knél is, gyárilag hibásan érkező selejtet fogtál ki. Mentsd el a SMART-tot fájlba:
sudo smartctl -a /dev/sdb > smart.txt

Ezzel a fájllal küld vissza gariba.

Szerk.: értem a problémád, érzékeny adatok vannak rajta, nem akarod így beadni gariba. Ez tényleg kínos. a WD Dashboard-ban próbálj meg secure erase-t futtatni, ha van ilyen funkció. Ha nem lenne, Linux alatt próbálj futtatni ezt:
sudo blkdiscard /dev/sdb

Fontos!!!!!!!!! Nem véletlenül van mindkét parancs előtt sudo, kell a rendszergazdai jogosultság hozzájuk. Továbbá a két művelet előtt nézd meg lsblk paranccsal, hogy valóban a /dev/sdb azonosítót kapta-e az SSD.

Legközelebb vásárlás után először telepíts rá egy Linuxot, és teszteld azzal 1-2 napig. Ha jó, utána a Windowst is teljes lemezes titkosítással telepítsd rá fel, pl. VeraCrypt, vagy BitLocker.

[ Szerkesztve ]

(#36996) ubyegon2 válasza suste (#36994) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sorry, félreértettelek, amikor írtad, hogy nem játékok vannak rajta! A visszaküldésnél nem akarod, hogy fenn legyenek az adatok. Jogos.

Azért próbálgasd a Frawly által javasolt Linuxos parancssort, hátha......

Nem tudjuk mennyire ismered a Linuxot, azért kérdeztem, miként próbáltad törölni.

[ Szerkesztve ]

(#36997) jamez


jamez
senior tag

Ma vettem egz WD m2 SSD-t. alaplap ASUS Z97-pro

A BIOS látja a drive-ot, de win 10- telepitéskor nem látszik, sem a w10 lemezkezelőjében sem. :F :F
az eszközök között ott van hibátlanul feltelepive.

Mi a hiba? :F

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#36998) jamez


jamez
senior tag

Lehet hogy nem tudja kezelni az SSD-t az alaplap? Egy videoban sokan panaszkodtak ugyanilyen problémára.

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#36999) borix válasza jamez (#36997) üzenetére


borix
őstag

[link] valami ilyesmi bűvészkedés kellhet.
AHCI és az M.2 beállítása + a lemezkezelésnél

[ Szerkesztve ]

(#37000) Emperor_ válasza jamez (#36998) üzenetére


Emperor_
addikt

A leírása alapján mennie kéne. Több m.2 van a lapon? A leírása erre utal.
A BIOS.ban néznék körül. Azt is megnézném, hogy egyedül, hogy viselkedik.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.