Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#37401) King Unique válasza Doky586 (#37400) üzenetére


King Unique
titán

Nem éppen reális, hogy majd pont a Macrium elcseszi, ott vsz eleve nem volt jó az alignálás... Vagy kiterjesztett, illetve logikai partíció van a lemezen, annál szokott még ilyet írni.

(#37402) Doky586 válasza King Unique (#37401) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Természetesen a PATA HDD -n nem volt jó az alignálás..
De azt hittem az átklónozás közben megoldja ezt a Macrium.

A Lemez0 első partícióját klónoztam át a Lemez2-re. [kép] majd a win7-ből kiterjesztettem.

[ Szerkesztve ]

(#37403) King Unique válasza Doky586 (#37402) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis akkor nyilván nem cseszhette el, ha már a forrásmeghajtón is eleve rossz volt az alignálás. Max. az utólagos igazítás nem jött össze, ha a leírás szerint volt beállítva, aminek normál esetben működnie kellett volna. Vagy másik megoldás a célmeghajtó előparticionálása helyes eltolással, majd utána klónozni, illetve drag & drop módszerrel áthúzogatni a partíciókat és akkor a célmeghajtó beállításait fogja használni, amit egy másik leírás is említ.

(#37404) Bodz válasza Raymond (#37399) üzenetére


Bodz
nagyúr

Szóval a B450 chipsetben lévő sata Asmedia lenne? 2 sata a lapon külön AS vezérlővel van, arra bezzeg nem sír a Magician.
Életem nem múlik rajta (rapid mode nem kapcsolható be, na bumm), csak meglepődtem. Hosszú Inteles lét után váltottam AMD-re, aztán eddig mindig azt olvastam, hogy csak a régi lapokkal lehet gond.

[ Szerkesztve ]

(#37405) Doky586 válasza King Unique (#37403) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Áttúrtam a Macriumomat, de ilyen ablakkal nem találkoztam mint amit linkelsz. Valószínűleg azért mert nincs telepített verzióm, csak WinPE pendrivos verzióm..

De megtaláltam mi tévesztett meg, van benne egy SSD állíthatóság, de csak most tűnt fel hogy az nem align hanem trim.. [kép] :DDD

Konvertálgatni nincs kedvem, úgyis nemsokára kiveszem az SSD-t amint kelleni fog és visszairányítom biosban a boot-ot a HDD-re..

Csináltam egy összehasonlító mérést is SSD vs HDD: :)

(#37406) King Unique válasza Doky586 (#37405) üzenetére


King Unique
titán

Azért, mert máshol kerested. A célmeghajtón a partíció tulajdonságainál kell keresni, oda kattintva jön be az az ablak, ami ugyanúgy ott van a telepített és a WinPE, WinRE változatoknál egyaránt.

(#37407) Frawly válasza Bodz (#37398) üzenetére


Frawly
veterán

Nem a lap inkompatibilis, hanem csak a SATA driver nem tetszik neki, amivel járatod. Próbaképp tedd fel a szabványos MS AHCI drivert.

Ryzen-es lapokon már nem szokott gond lenni a SATA SSD-kkel sem. Nekem egy MSI Mortar B450-es lapom van, ezen nem néztem milyen SATA vezérlő van, de szabványos MS AHCI driverrel hajtom, és teljesen jól megy benne az MX300, megy az AHCI, TRIM, nincs belassulás, semmi probléma nincs vele.

(#37408) Bodz válasza Frawly (#37407) üzenetére


Bodz
nagyúr

MS driver van. Tudom, akkor próbáljam az AMD-t! :D
Gond itt sincs éppen, megy szépen, csak a Magician nyávog.

[ Szerkesztve ]

(#37409) Frawly válasza Bodz (#37408) üzenetére


Frawly
veterán

A Samsung Magiciant nem próbáltam, az úgyse menne Crucial SSD-vel. A Magician sajnos válogat driverben. De nem tragédia, használj helyette HD Sentinelt.

(#37410) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Érdemes kikapcsolni az indexelést, vagy maradhat?

Erre gondolok.

(#37411) zizidor


zizidor
senior tag

IDE módban is működik a TRIM? :F

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#37412) varmi2 válasza zizidor (#37411) üzenetére


varmi2
nagyúr

Igen, működik.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#37413) King Unique válasza tothjozsi96 (#37410) üzenetére


King Unique
titán

Mi a célod vele?

Ha csak az SSD kímélése, akkor teljesen felesleges, ahogyan más rendszerszolgáltatások, funkciók erőltetett letiltása, kikapcsolása is. Ha a teljesítmény fokozása, mert egyes régebbi leírásokban azt javasolták, akkor megint nem létszükséglet kikapcsolni. Meg ha kikapcsolod az indexelést, akkor jó eséllyel a helyi keresőszolgáltatás sem fog megfelelően működni, nem véletlenül van alapértelmezetten is bekapcsolva.

(#37414) tothjozsi96 válasza King Unique (#37413) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Tegnap ránéztem nap végén a HD Sentinelre hogy mennyi volt aznap az írásom ez ilyen kb reggel 8-tól este 10-ig, de nem ültem végig gép előtt.

Főleg YT ment, meg böngészés.
28GB-ot írt a Sentinel, azért valami akkor csak pörgeti ott a háttérben a dolgokat, nem?

(#37415) JockeyEwing


JockeyEwing
aktív tag

Sziasztok

Egy olyan feladat áll előttem, hogy szeretnék egy meglévő RAID1 tömbről induló Windows 10-et átklónozni, 1db SSD-re. Mit javasolnátok? A gépet semmiképpen nem szeretném újratelepíteni, csakis a klónozás jöhet szóba. Acronis kezeli a RAID-et? Vagy erre van esetleg egy jobb célszoftver?

Minden segítséget köszönök

(#37416) Zwiebi válasza tothjozsi96 (#37414) üzenetére


Zwiebi
tag

Leginkabb a Chrome tudja porgetni az irast, mert folyamatosan irja a lemezre az aktualis session-t, hogyha valamiert osszeomlana a Chrome / oprendszer / gep, akkor onnan tudd folytatni ahol abbahagytad. Jopofa funkcio, csak folyamatosan porgeti a hattertarat es nem igazan lehet kikapcsolni. Persze ettol fuggetlenul nalad mas is irhat folyamatosan (pl. pagefile).

(#37417) King Unique válasza tothjozsi96 (#37414) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az a 28 GB egyáltalán nem vészes, kb. átlagos napi értéknek mondható. Ha egy 0-val több lenne utána és az lenne rendszeresen a napi átlag, akkor már inkább. Másrészt a feladatkezelőben is meg lehet nézni a részleteknél az I/O írt bájtok száma oszlopot bekapcsolva, hogy melyik folyamat mennyit írt a meghajtóra. Az pedig, hogy csak böngészés volt, nem jelenti azt, hogy az nem írhatott rá egy nagyobb adagot. De amúgy ha csak ennyi a napi írás, vagy más napokon ennél kevesebb, akkor pláne nem kell túldramatizálni ezt, lásd az előző választ. Az meg a másik, hogy bár az SSD pontos típusa nem derült ki, de még 28 GB/nap írásnál is vsz évek kellenének ahhoz, hogy elérje a garanciában foglalt TBW limitet, ami ráadásul nem feltétlen lesz egyenlő azzal, hogy az élettartamára nézve kritikus lenne az az írásmennyiség. Meg addigra jó eséllyel lehet amúgy is másik SSD-t veszel helyette, vagy éppen pont lejár a garancia. Szóval ilyen felállásnál aztán pont sok értelme lesz agyonkímélni...

[ Szerkesztve ]

(#37418) Doky586 válasza King Unique (#37406) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Köszönöm megleltem. Én egér kattintást használok, te pedig egér húzást használsz. Azaz én egér kattintással jelölöm ki a forrás partíció(ka)t és a cél lemezt is (esetleg az X re kattintva törlöm a meglevő partíciót) majd a NEXT re kattintok. Sajnos ekkor azon gomb még szürke. Ha egér húzással teszem mint a képeden látszik a zöld kerestes rész akkor jelenik csak meg klikkelhetően az alignálási ablak.

DE! A kettő drasztikusan különböző eredményt produkál. Az alignálás ugyan jó lett, de nem onnan bootol ahonnan kéne! Az SSD lett a 'Rendszer', de a HDD maradt a 'Rendszerindítás' partíciója.. :O
Pedig látszólag minden OK (aktív lett stb), csak ha letiltom biosban a HDD-t akkor nem bootol be és a lemezkezelő se azt mutatja amit elvárnék. Összehasonlítva ez a registry rész nincs ott a zöldkeretes egérhúzásos módszernél, csak az egérkattintásosnál: [kép]

Úgyhogy nekem a vagy alignált vagy nem bootol verzió közül maradok az alignálatlannál. :((
Ha csak ezt nyújtja a Macrium. Majd keresek Minitool-t ami NX bit nélküli és 32 bites ha van ilyen, átkonvertálom azzal, mert másképp nem megy. De már a lemezkezelő megnyitása is több perc win7 en úgyhogy lehet kénytelen leszek visszarakni az XP-t vagy valamelyik Linuxot..

(#37419) King Unique válasza Doky586 (#37418) üzenetére


King Unique
titán

Nem azt írtam, hogy én úgy csinálom, hanem azt, hogy úgy is lehet, meg csak a példa kedvért volt az felhozva. A partition properties akkor fog megjelenni, ha áthúzással, vagy bejelölés után a copy selected partition opcióval át vannak másolva, illetve megjelennek a célmeghajtón klónozandó partíciók. Ami logikus, mert csak akkor van mit külön kijelölni és beállítani a program kezelőfelületen. Ha az előbbi nélkül csak simán next-next-finish, akkor nem meglepő, ha inaktív az a lehetőség... Ez a "zöldkeretes" valami meg nem tudom mi akar lenni, mert a mellékelt screenshoton csak az látszik, hogy végigment, elkészült a klónozás. Az pedig nyilván nem függ attól, hogy előtte a klónozandó partíció hogyan van kijelölve, át van-e húzva, vagy sem.

A W7 telepítésénél szokott lenni egy 100 MB-os system reserved partíció a rendszer számára, az lesz aktív. A korábbi képen viszont ilyen nem volt, ezért gondolom a C-n van minden, az az aktív. A klónozás után a célmeghajtón normál esetben ugyanúgy meg kellene maradnia annak az állapotnak, ami a forrásmeghajtón volt. Szóval érdekes, ha esetedben nem... De még ilyenkor sincs veszve minden, akár utólag is korrigálható a rendszerindítás, ami ennek a leírásnak a végén is részletezve van. Sőt, a Macrium WinPE változatában is van ilyen lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#37420) Doky586 válasza King Unique (#37419) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Igen. Úgy is lehet.. :((
..csak nem lesz bootolható. (de legalább alignált :W )

(#37421) King Unique válasza Doky586 (#37420) üzenetére


King Unique
titán

Mármint esetedben nem lett állítólag, de amúgy meg normál esetben nem szokta azt befolyásolni. Valamint ha bootolási probléma van, akkor szükség esetén ott van a WinPE változatban a javítási lehetőség.

(#37422) ricsi99 válasza JockeyEwing (#37415) üzenetére


ricsi99
addikt

Paragon Hard Disk Manager... Ha jól tudom van 15-30 napig müködő triál verzió.

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#37423) Doky586 válasza King Unique (#37421) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mármint esetedben állítólag müködik.. Nálam viszont biztos nem bootol.
Mutattam a fotót miért. Ha kattintással csinálom akkor megcsinálja a képen látható registry módosításokat, de ha húzással akkor nem tesz ilyet a másolás végén. Hogy ez csak a 6.1 verzió bugja vagy valami fícsör nem tudom.

(#37424) King Unique válasza Doky586 (#37423) üzenetére


King Unique
titán

Igen, esetedben, ahol külön system reserved partíció sincsen, meg eredetileg az eltolás is rossz... Másoknál meg működik megfelelően, pláne ha a forrásmeghajtón is rendben van az eredeti telepítés. Meg ott van a bootolás javítása is a programban, ha szükséges. A 6.1-es verzió meg eleve régi, jelenleg a 7.2.4325 az aktuális és normál esetben azt kellene használni.

(#37425) Doky586 válasza King Unique (#37424) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

És honnan tudok 7.x verziót letölteni?
32 bites PE3 (win7 kernellel, mert a 8-10 kernelest nem támogatja a gépem, ezt még Fscd készítette)
Neszetoolon is sajna csak w10 kernelesre készítik még a 32 bitest is valamiért.

"Másoknál meg működik megfelelően"
Nem csoda. Keveseknek van pata hdd-jük és keveseknek van XP vel particionálva. Nincs az átalakításra szükségük. Így nem jelentkezik a probléma. Meg ilyen IDE se szokványos: [kép].. Lehet megzavarodik tőle.

(#37426) Frawly válasza tothjozsi96 (#37414) üzenetére


Frawly
veterán

Az a napi 28 GB még teljesen normális kategória, átlag usereknél a szokásos átlag Win10 alatt napi 20-30 GB körül van. Na meg nem egy nap átlagát kell nézni, hanem majd hosszú távon nézni az összírást, és elosztani a napok számával, amióta az SSD-t használod. A legtöbb SSD még napi 50-100 GB-tal is bírja 5 év fölött.

Eleinte még az írási átlag nagyobbnak tűnik, míg új az SSD, de ahogy használod egyre régebb óta, úgy fog a napi írásátlag lemenni. Eleinte magas, mert OS-t húztál fel rá, vagy klónoztál, progikat, játékokat telepítettél, benchmarkoltál, stb., de ilyen nem csinálsz vele minden nap, ezek a magasabb íráscsúcsok meg a hosszú távú statisztikával kisimulnak. Ráadásul nem is fogsz minden nap ennyit böngészni rajta, lesznek majd napok, hogy kevesebbet lesz bekapcsolva a gép, vagy egyáltalán nem, mert mondjuk nem lesz rá időd.

Én pl. pár hete lehúztam ~200 giga torrentet, néhány játék, 720p-s és 1080p-s sorik. Igen, sok. De hónapokig elleszek ezzel az anyaggal, de számoljuk csak 2 hónappal, ami kb. 60 nap, leosztva máris csak napi 3,3 GB-tal több írás, de 2 éves SSD-ről van szó, ilyen hosszú idő alatt még jobban belesimul a nagy átlagba, és napi írásátlag mindössze 0,1 GB-tal nőtt.

(#37410) tothjozsi96: alapvetően nem érdemes kikapcsolni az indexelést. De akár ki is kapcsolhatod, bajt azzal sem csinálsz. Sok írást nem takarítasz meg a kikapcsolásával.

[ Szerkesztve ]

(#37427) Ciccuka


Ciccuka
veterán

(#37428) Raymond válasza Ciccuka (#37427) üzenetére


Raymond
félisten

4D NAND? Ez mar idoben is tarol? Tehat meg azt is megtatalod rajta amit csak ket honap mulva fogsz rairni? Eszem megall az ilyen hulyesegektol :U

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#37429) *Ropi* válasza Raymond (#37428) üzenetére


*Ropi*
félisten

Miért, az Almás Time Machine jobb?:DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37430) King Unique válasza Doky586 (#37425) üzenetére


King Unique
titán

Mint Windows felhasználónak neked is adott a lehetőség, hogy letöltsd innen a program aktuális verzióját, majd telepítsd és azzal olyan WinPE változatot kreálj ISO-fájlba, vagy közvetlenül a pendrive-ra, amilyet akarsz. Valamint ha 32 bites kell, akkor az is megoldható. Ha számodra ez valamiért (?) nem felel meg, hát akkor lehet vadászni egyéb forrásból mások által készített WinPE ISO-t, aztán vagy / vagy.

(#37431) Frawly válasza Raymond (#37428) üzenetére


Frawly
veterán

Értelme így valóban nem sok, de ők szerintem arra céloznak ezzel, hogy 4. genes többrétegű NAND lesz. A legjobb majd az 5D lesz, ott ha nem látszanak rajta az adatok, akkor sem veszik vissza garba, hivatkoznak majd arra, hogy az 5. dimenzióban ott vannak az adataid :DDD

Abban sem vagyok biztos, hogy túl jó ötlet a rétegszám minden határon túl növelése, nem fog az nagyon lassítani?

(#37432) Doky586 válasza King Unique (#37430) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Rendben, köszönöm.

Egyenlőre szüneteltetem a kísérletezést vele a kánikulában, mert a P4 elviselhetetlen hőmérsékletűre fűti a szobát.. :W

(#37433) tothjozsi96 válasza Frawly (#37426) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Szerintem sok, nem 5 évre veszem az SSD-t.
Amúgy egy 860 EVO 500 gigásom van.

Köszönöm a véleményt! :)

(#37434) Raymond válasza tothjozsi96 (#37433) üzenetére


Raymond
félisten

Pedig nem sok. Az atlag felso hataran van ugyan de meg messze van az igazan soktol. Legyen meg 10 evig mondjuk, irsz igy ra 100TB-ot az meg semmi ahhoz kepest amit birnak.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#37435) King Unique válasza tothjozsi96 (#37433) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézzük az adatlapját, akkor egyrészt van rá 5 év gyártói garancia, nem 20 év. Másrészt meg a TBW-nél 300 TB van megadva, amelyet a 0-ról napi 28 GB-os írásmennyiséggel számolva is csaknem kb. 30 év alatt érné el. És akkor az még csak a garancia elvesztését jelenti, nem azt, hogy megadta magát az SSD, ami akár annak a többszörösét is kibírhatja. Tehát valóban roppant sok az a 28 GB és tényleg nagyon megéri ezen agyalni...ja, vagy lehet mégsem... :N

[ Szerkesztve ]

(#37436) Dragon3000 válasza tothjozsi96 (#37433) üzenetére


Dragon3000
veterán

Használni vetted vagy babusgatni? Mert ha 3x többet írnál rá naponta, akkor is 10 év alatt csak a garanciában foglalt 300TB-ot érnéd el, de ahogy fent írták ennek többszörösét bírják az ssd-k. Előbb fogod kukázni nagyobb tárhely miatt, minthogy az írásmennyiséged miatt meghalna.

(#37437) tothjozsi96 válasza King Unique (#37435) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Tök megértem amit mondtok, meg tök egyetértek.
De, itt egy másik példa, random írtam a tesómnak hogy küldjön egy képet a Sentinel-ről.

Neki 850 EVO 120GB-os SSD-je van, érdekes, mert ha megnézitek a számítógépe 05.26-án lett újratelepítve.
Azóta a windows+alap programokat leszámítva 421GB-ot írt, ma van egy hónapja napra pontosan a telepítésnek.

Szóval, elosztva a 421-et 30-al, kijön a napi 14GB írás ami tényleg édes kevés, viszont itt a kép hogy ma is 35GB-ot írt a rendszer az SSD-re.

Itt a kép és tök érdekes hogy tényleg nem "sok" havi lebontásban, illetve sose nézek a Sentinel-re csak nagyon ritkán, de lehet jobb is nem ránézni.

[ Szerkesztve ]

(#37438) King Unique válasza tothjozsi96 (#37437) üzenetére


King Unique
titán

Röviden: és, ez az eddig leírtakon változtat bármit is?

Bővebben: az egyrészt nem meglepő, ha a Windows + a programok telepítése, frissítése után 1x összejön egy, a napi átlagnál nagyobb írásmennyiség. Másrészt pontosan tudod, hogy abban az 1 hónapban mit csinált a tesód a gépén, hogyan használta utána naponta az SSD-t és ahhoz mérten mennyire reális a napi 14 GB - ami amúgy eleve átlagos, sőt kevés - , meg hogy ma mit csinált és hogyan lett 1x 35 GB körüli, ami szintén kb. átlagos és nem olyan sok? Mert szerintem nem és másrészt a hangsúly pont azon van, hogy ezek az írásmennyiségek eleve nem vészesek, ha 3-5x ennyi lenne, vagy inkább egy 0-val több lenne utánuk, akkor már inkább. Meg az megvan, hogy a 120 GB-os 850 EVO esetében a 75 TBW eléréséhez még napi 35 GB-os írással számolva is kb. 6 év, a napi 15 GB-os átlagnál meg kb. 14 év kell, és akkor utána is még csak max. a garancia ugrott, nem feltétlen az SSD ment tönkre a sok írás miatt?

[ Szerkesztve ]

(#37439) ricsi99


ricsi99
addikt

Most mi ez az irási mizéria? Mert ha az lenne a téma ,hogy mittomén én melegszik ,lassu egyébb még oké de egy pc-alkatrésznál élettartamot számolni használati arányban az már a varázslat kategória :D
UI:Most látom samuról van szó.... a bekapcsolások számát is hozzá lehet adni :D

[ Szerkesztve ]

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#37440) Frawly válasza tothjozsi96 (#37437) üzenetére


Frawly
veterán

Tényleg nem értem mit problémázol, ha az adott SSD garilimitjét majd csak 30 év múlva éred el. Továbbá azt is írtam, hogy ne ragadj le a napi 35, meg 28 GB írásnál, hanem az teljes összírást (amit a SMART mutat) osszad le a napok számával, amióta az SSD-t ténylegesen használod, ezt a tesódnál jól vetted már figyelme, de a te SSD-ről még nem tettél közzé ilyen statisztikát.

Továbbá attól, hogy te is és a tesód is szerinted ugyanarra használjátok a gépet, attól még lehetnek különbségek azonos OS mellett is, mert azért kötve hiszem, hogy 100%-ra ugyanazokat a progikat használnátok, 100%-ban azonos időbeli bontásban.

Egyébként megnézheted Feladatkezelő, Részletek fülön, I/O írt bájtok oszlop bekapcsolásával, hogy mi írja a legtöbbet, melyik folyamat, de csak magadat szivatod ezzel a magánnyomozással. Az az 500 gigás SSD már 5 év múlva sem fog semmit érni, nem hogy 30 év múlva, amikor elérnéd a 300 TB-os limitjét. Eleve 10 évet sem fog menni, mert addigra vagy a vezérlő adja be a kulcsot (ez nem függ az írásmennyiségtől, kímélve is előjön), vagy esetleg te cseréled le egy több terás NVMe-re.

Tényleg nem bántani akarlak, aranyos vagy, hogy ennyire aggódsz, nagyon látszik, hogy első SSD-d még, és nem régóta használod. Ha majd eltelik hosszabb idő, netán lesz több SSD-d is, több gépben esetleg, meg követed az SSD-k fejlődését, akkor majd kitisztul a látásod, hogy nem kell ezeket kímélni, lehet ugyanúgy használni, mintha HDD lenne, meg felesleges vele túl sok évre előre tervezni. Az SSD-k egy eléggé dinamikusan fejlődő terület még. Néhány éve még 64-128 GB-os SSD-k voltak.

Az írásszámlálóra nem a kímélés miatt kell néha ránézni (nem kell naponta aggódni miatta, hanem mondjuk 2-4 hetente ránézel), de előfordulhat, hogy egy bugos program írási kergekórt kap, de ilyenkor nem napi 20-30 GB írás történik, hanem napi 500-1000 GB, szóval kirívó, de ilyen ritkán fordul elő. De az ördög sose alszik, itt a topikban is csak 3 embernél fordult elő, de ők megszívták, mert későn vették észre, addigra már 200-300 TB plusz írás felment az SSD-re, szétírva az egészet, igaz ez még kisebb SSD-ken történt.

(#37441) tothjozsi96 válasza Frawly (#37440) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Ez a 3. SSD-m, nem, nem féltem, csak a legjobb megoldás érdekelt.

Velem is megtörtént már ez a napi 500gb írás, 1 hét után sikerült észrevennem.

(#37442) ricsi99 válasza Frawly (#37440) üzenetére


ricsi99
addikt

Mivel lehet megnézni ,hogy mennyit ment? Vagy egy kb 10-éves 30gb-s Kingstonom... már kiváncsi vagyok :D

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#37443) Syz válasza Frawly (#37395) üzenetére


Syz
senior tag

Megy ez úgy ahogy kell és azokkal az értékekkel amit tudnia kell. Eltelt egy pár nap azóta és egy kicsit hamar leírtam ezt az M.2 dolgot,de nem kellett volna.Felraktam külön drivert is (szűz Windows) meg a Samsung programot is,lett rajta FW frissítés csinálva úgyhogy a boot is mint ha jobb lenne azóta, de kijelentkezésnél vagy a számítógép leállításakkor látványosan gyorsabb lett.A program telepítések, illetve az alkalmazás megnyitások is látványosan gyorsabbak.Szóval szerintem valamit nem jól csináltam az első Win telepítéskor (baszkódtam ugye Secure Boot-al meg CSM-mel), a lényeg hogy most már látom az előnyeit :)

"Egy nap 24 órából áll..egy rekeszben 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!

(#37444) Raymond válasza ricsi99 (#37442) üzenetére


Raymond
félisten

Peldaul ezzel: CrystalDiskInfo

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#37445) ricsi99 válasza Raymond (#37444) üzenetére


ricsi99
addikt

Ez hol irja ,hogy mennyi adat lett irva, olvasva?

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#37446) Ribi válasza ricsi99 (#37445) üzenetére


Ribi
nagyúr

(#37447) Raymond válasza ricsi99 (#37445) üzenetére


Raymond
félisten

Jobbra fent az elso ket mezo. De csak akkor ha van ilyen szamlalo az SSD-n, ha nincs akkor nem lesz ott semmi.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#37448) ricsi99


ricsi99
addikt

Eddig nem nyert További ötletek?

[ Szerkesztve ]

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#37449) Raymond válasza ricsi99 (#37448) üzenetére


Raymond
félisten

Nincs ott semmi mert nem szamolja. Egyebkent a kepek alapjan 120GB-os az az SSD nem 30GB ahogy irtad.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#37450) ricsi99 válasza Raymond (#37449) üzenetére


ricsi99
addikt

Párom gépében van most a 30-as de az se mutat többet

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.