Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-07-06 07:34:25

LOGOUT.hu

Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz. :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3151) zoomon válasza gilfoyle (#2981) üzenetére


zoomon
tag

Tarjánban hol van jó fotós hely? Csak az öreg favágót ismerem.

Idén még nem nagyon látogattam ezt a topikot idő hiányában, most meg csak ámulok és bámulok a sok kép láttán... :R

(#3152) gilfoyle válasza zoomon (#3151) üzenetére


gilfoyle
őstag

ITT
Najó, ez nem a fotózás Mekkája, de egynek jó.

(#3153) szola91


szola91
újonc

Sziasztok!
Kezdőként kérdeznék tőletek. Beszereztem (végre) egy SW 200/1000-et HEQ5 mechanikán. Érdekelne a fotózás, illetve azt gondolom, hogy hosszabb távon érdemes is elgondolkodni rajta. Fotós alapokkal tisztában vagyok, viszont az asztrozásról nincs fogalmam. Milyen használt dslr vázat érdemes beszerezni kezdésnek? Nézegettem 350d-ket, jó árban vannak, ahogy kivettem innen-onnan meg is felelne a célnak, tanulni ismerkedni, vagy akár még hosszabb távra is átalakítva a célnak. Most éppen van egy ilyen modolt gép, amit hirdetnek, jó ötlet lenne mindjárt azt megérdeklődni? Ennél a típusnál olvastam, hogy bonyoldalmas B záridőzni és nincs élőkép az lcd-n, de végülis szép képeket lehet kihozni belőle. Milyen más típus jöhetne még szóba max. 50.000 Ft körüli ráfordítással, ami esetleg jobb lehet? Köszi! :) Üdv!

(#3154) szecsgeri


szecsgeri
tag

Üdv!

Szeretnék véleményt kérni eme távcsőről:

[link]

Megfigyelés és fotózás lenne a cél, ez lenne az első távcsövem, azelőtt soha nem volt még. Ha jól veszem ki az írást, akkor ehhez tartozik egy EQ2-es óramű is, ami automatikusan követi az égboltot, ami nagy előnyt jelentene mind megfigyeléskor, mind pedig fényképezéskor. Persze nem várok el ettől a technikától olyan fényképeket mint amiket itt láttam, de kezdésnek, gyakorlásnak, saját szórakoztatásra jó lenne.(?) Köszönöm szépen a segítséget! :R

Persze ha valakinek van a tarsolyában jobb műszer ami rendelkezik óraművel, szívesen várom a véleményét, mind itt, mind privátban! Árban nem szeretnék feljebb menni max. 60-75ezer forintot szánnék rá jelenleg.

[ Szerkesztve ]

Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.

(#3155) gilfoyle válasza szecsgeri (#3154) üzenetére


gilfoyle
őstag

Szerintem abban nincs motor, az külön megvásárolható... Fotózni ne ezt vedd, nem igazán arra találták ki a mechanikát. Bááár, attól függ mit fotóznál, egy-egy jól sikerült hold vagy napfóliával!!! nap fotó kisülhet a dologból.

(#3153) szola91 Jó a 350D, ismerőseim is használták, de amikor átálltak az élőképes 450-re vagy 1xxx sorozatra, megváltásnak érezték. Én használom az élőképet élesreállásra, ott is nagy segítség.
Arról nem beszélve, hogy a 350 operációs rendszere egyre inkább nem támogatott a csillagászati szoftverek (melyek fényképezőgépet is vezérelnek) által. A B záridő megoldható többféleképpen is, expokábel, PC, MGEN, stb.

(#3156) 4580693 válasza gilfoyle (#3155) üzenetére


4580693
senior tag

Azzal ne fotózzon semmit sem. Alul van méretezve a teherbírása sajnos. Egy izmosabb okulár is kényelmetlenné teheti a megfigyelést is, ha állandóan arra kell várni, hogy mikor csillapodik le a rezgése, ami a fókuszálással keletkezik. Maga a távcső nem rossz, viszont: hosszabb fókusz kellene Hold és bolygó fotózáshoz.

(#3157) szola91 válasza gilfoyle (#3155) üzenetére


szola91
újonc

Meggyőztél! :D Keresek inkább egy ilyesmit. Köszönöm!

(#3158) szecsgeri válasza 4580693 (#3156) üzenetére


szecsgeri
tag

Akkor ebben az ársávban van valami jó alternatíva? :))

Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.

(#3159) GEIL


GEIL
addikt

Sziasztok !

Nagyon jó a fórum... :Y :C :R :R gyönyörű képeket látni tényleg magánszemélyektől is.

Picit OFF téma:

-Nem értem hogy ennyi évvel az "állitólagos holdraszállás" után valahogy nem erőltetik a holdutazásokat....az akkori holdraszállós technológiához képest már mérföldekkel előrébb tartunk...és mégsem hallani még csak tervet sem hogy kiruccannak vagy akár az úrálllomásról átlibbennek a holdra nézelődni vagy legalább egy tescos sátrat felverni....stb......ez csak nekem furcsa vagy ti is érzitek hogy sántit valami ?

( :O :O :O :o :((( :U )

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070 /// i5 9600k - 16Gb DDR4 - RTX3060 /// i5 4570s - 16Gb DDR3 - GTX1650 -------------------------------------------- PS5 /// Samsung S23 Ultra 5G /// Xbox Series X --------------------------------------------

(#3160) szecsgeri válasza GEIL (#3159) üzenetére


szecsgeri
tag

Szerintem nem ilyen kávésbögrékkel szálltak oda le, mint amiket mutatnak. :DD Állítólag már a nácik is voltak a Holdon. Amúgy olvastam valahol, hogy valamit találtak amitől megijedtek és inkább nem mennek oda. "Túl drága..." De olvastam olyat is, hogy az oroszok bombát robbantottak rajta és kongott mint egy harang, azaz fémből van. Nem tudom, hogy hogy "hallották", csak olvastam. Olyan mint egy "Halálcsillag", egy megfigyelő állomás, amiről figyelik a Földet. Ha belegondolsz szerintem nem akkora hülyeség, mert mekkora annak az esélye, hogy pl. mindig ugyan azt az oldalát látod, vagy Napfogyatkozáskor pl. pont kitakarja a Napot. Ez SZERINTEM nem véletlen. Bocsi az offért! :R

Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.

(#3161) föccer válasza GEIL (#3159) üzenetére


föccer
nagyúr

Leginkabb a hideghaboru miatt mentek oda, presztosbol. Persze ha mar itt voltak elhoztak par kavicsot meg tudoskodtak egy kicsit, de nincs ott semmi amiert erdemes lenne oda menni. Most mar sokkal fontosabn az asztonautak elete mi t hogy feleslegesen kockaztassak oket.

Az uralomasrol nem igazan lehet elindulni a hold fele (sem). A palyakorrekciokra alkalmas hajtomuvuk van ami sok mindenre nem eleg, dr ahhoz hohy belathato idon belul holdra erjenek nem. Nem is vagyok benne biżos hogy kibirnanam egy tobb koros parittyazast

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3162) föccer válasza szecsgeri (#3160) üzenetére


föccer
nagyúr

Jajj.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3163) 4580693 válasza szecsgeri (#3158) üzenetére


4580693
senior tag

Nem nagyon, de a tényen nem változtat, hogy alulméretezett. Ezt a távcsövet min. eq3-al illene használni.

(#3164) 4580693 válasza szecsgeri (#3160) üzenetére


4580693
senior tag

Ezt szépen összeszedted! :W

(#3165) MrChris válasza 4580693 (#3164) üzenetére


MrChris
nagyúr

Úgy hallottam, egy barátom látott olyan embert akinek az ismerőse olvasta hiteles helyen, hogy az egész égbolt egy nagy alfa csatornás green box :D és a születésünkkor a kötelező oltással juttatják a képalkotó részecskéket a retinánkba, hogy egy mesterséges égboltot lássunk csillagokkal. Valójában már rég nincsenek csillagok, hanem az idegenk figyelnek meg minket és kísérleteznek, összeesküdve a háttérhatalommal. Így irányítanak minket. Holdraszállás meg köztudottan megrendezték, hisz a nácik rég berendezkedtek az idegenekkel karöltve. Döbbenetes, hogy az összes asztrofotós meghamisítja, leretusálja a képeit, hogy megtévessze az embereket, ha ez nem így lenne már előkerült volna leleplező fotó. Persze sok pénzt keresnek vele és ebből tudják megvenni az asztrofotós felszerelést. Ez elég ütős bizonyíték a világméretű csalásra. ;]

(#3166) Valzor válasza szecsgeri (#3160) üzenetére


Valzor
aktív tag

Remélem ezt​ a hozzászólást trollkodásnak szántad :DDD

Lenovo ThinkPad E14 G5 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4

(#3167) xedos válasza GEIL (#3159) üzenetére


xedos
addikt

Ezen én is kiakadtam, amíg utána nem olvastam...
Az Apollo óta nincs hosszú távú űrhajó! A hajtóműveik nem elegek... Nincs olyan rakéta amelyik ekkora tömeget távolabb vigyen, mint a föld-körüli pálya :-(

(#3168) szecsgeri válasza Valzor (#3166) üzenetére


szecsgeri
tag

Annak veszed aminek akarod. Nem én találtam ki, olvastam, s leírtam ide. Azt, hogy ki és mit hisz az nem az én tisztem. Én őszintén egyikben sem hiszek, sem ezekben az elméletekben, sem a fehér köpenyes ''tudósokban''. Hiszem, ha látom kategória. Elnézést, utolsó off volt tőlem!

Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.

(#3169) ati3x


ati3x
Topikgazda

Azért szàmomra elég vicces, hogy hàla az internetnek, meg sok egyéb vívmànynak (tàvközlés, szàmtech, müanyagok.... stb stb) Amihez pl az apollo program is rengeteget hozzàtett, jönnek a "félmüvelt" emberek és megmagyaràzzàk... Egy példa: Gravitàció címü film. Csomóan meg voltak örülve, mennyire realisztikus. Megnéztem, fogtam a fejem, akkora hülyeségek voltak benne... Szóval, ez egy szakmai topic lenne! Ne szennyezzük màr hülyeségekkel... Javaslom kipróbàlni a kerbal space program demojàt, és majd kiderül, miért nem lehet a nemzetközi üràllomàsról "elugrani" a holdra..

[ Szerkesztve ]

(#3170) 4580693 válasza ati3x (#3169) üzenetére


4580693
senior tag

Kip Thorne írt az interstellar-hoz egy egész jó könyvet. Külön jelölte, hogy a filmben mi a biztos, a lehet és a fikció.

[ Szerkesztve ]

(#3171) MrChris válasza ati3x (#3169) üzenetére


MrChris
nagyúr

A többihez képest realisztikusabb. Egy vitorlás filmnél ahol esetleg nem vagy szakmabeli meg Fa Nándi fogja a fejét. :D Azért több a Gravitációban a realizmus, mint az Armageddonban :DDD

(#3172) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Van ám csillagászat topik is ilyen témáknak.
Itt inkább a fotózás legyen a fő irány. :R

⭐ Stella

(#3173) ati3x válasza 4580693 (#3170) üzenetére


ati3x
Topikgazda

Az interstellar más téma... Na az valódi, vérbeli sci-fi. Amúgy megvan a könyv.. Azt is ajánlani tudom... A másik kedvencem a kapcsolat. A gravitáció akkor is vér gyenge.. sztori szempontjából is..

(#3174) 4580693 válasza ati3x (#3173) üzenetére


4580693
senior tag

Basszus, összekevertem a gravitációt az interstellárral. :W
A kapcsolat nem véletlenül zseniális is. Sagan bácsi novellájából készült. :)

(#3175) MrChris válasza 4580693 (#3174) üzenetére


MrChris
nagyúr

Hát én meg annak idején a Kapcsolat-on majdnem besírtam, hogy ennyire hülyének néz a rendező. Az első tv adás (próba nem volt?) megfejtése is hihetetlenül nézett ki, ha kikódolsz egy VHF/UHF jelet, miért egy belezoomolt és még el is forgatott :O adás képe lesz? A tervrajz forgatósdi egy jobb horoggal ért fel. Fejhallgatóval sasolja a zajt... szerverpark van a fejében és elemzi :O Meg még ezernyi kisebb nagyobb 'átverés'.

[ Szerkesztve ]

(#3176) 4580693 válasza MrChris (#3175) üzenetére


4580693
senior tag

Sagan leginkább azt akarta lemodellezni, hogy egy ilyen jelnek milyen hatása lenne a tudományos életre, mit csinálnának a tudás birtokába jutott országok, államok.
A többi sci-fi. Úgy is kell nézni. :)

[ Szerkesztve ]

(#3177) tvamos válasza 4580693 (#3174) üzenetére


tvamos
nagyúr

En sem voltam elajulva a Kapcsolat-tol... tobbet vartam az alapjan, ahogy beharangoztak.
Nekem a Gravitacio kifejezetten tetszett. Tudtam, hogy nem kell gondolkodni, csak hatradolni. Direkt 3D csili-vili moziba mentem megnezni, es jo is volt. Nem kell mindig a hibakat keresni, es akkor jo.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3178) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Ontopic: "Ha Messier-nek fényképezőgépe lett volna..."
Éder Iván előadása.

⭐ Stella

(#3179) GEIL válasza xedos (#3167) üzenetére


GEIL
addikt

Pedig annyi év eltelt...és nincs elegendő "erő" hogy elmenjek odáig meg vissza ? :Y :DDD :DDD :DDD

Szóval nagyon kétkedő vagyok abban a holdraszállásban....kb mint a 9/11.ben......van pár dokumentumfilm meg könyv róla.....USA manipuláció és etetés az egész.

[ Szerkesztve ]

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070 /// i5 9600k - 16Gb DDR4 - RTX3060 /// i5 4570s - 16Gb DDR3 - GTX1650 -------------------------------------------- PS5 /// Samsung S23 Ultra 5G /// Xbox Series X --------------------------------------------

(#3180) 4580693 válasza GEIL (#3179) üzenetére


4580693
senior tag

Ha igaz lenne, amit írsz, akkor a szovjetek lettek volna az elsők, akik sikítanak, hogy az egész csak egy átbaszás.

A lézertükrök ott vannak a Hold felszínén, azok hogy kerültek oda?

Illetve, különböző nemzetek holdszondái fényképezték és fényképezik a Hold felszínét, ahol a felvételeken nagyszerűen látszanak a holdjáró nyomai illetve az indítóplatformok.

A conspiracy theorikkal légyszi ne szennyezd ezt a topikot.

(#3181) gilfoyle válasza 4580693 (#3180) üzenetére


gilfoyle
őstag

Milyen lézertükrök?

(#3182) 4580693 válasza gilfoyle (#3181) üzenetére


4580693
senior tag

Amivel a Hold távolságát mérik, illetve a távolodási sebességét a mai napig.

(#3183) gilfoyle válasza 4580693 (#3182) üzenetére


gilfoyle
őstag

jaaa... mindig tanulok valamait :R

(#3184) kovisoft


kovisoft
őstag

Nem tudjátok, merre találom az Asztrofotózás topikot? ;]

(#3185) föccer válasza gilfoyle (#3181) üzenetére


föccer
nagyúr

[link]

Ahogy sokszámos fúrumtárs írja, ezzel mérik a Föld-Hold távolságát, cm pontossággal (lassan, de távolodik a Hold a Földtől). Ha elég stabilan tartható és erőss lézerrel megcélzod, akkor kimérhető, hogy a prizmákról nagyságrendekkel nagyobb albedóval tér vissza az. Persze detektálni is tudni kell, szóval nem egyszerű a dolog, de elvileg bárki meg tudja célozni.

Persze, amíg vannak laposföld hívők, addig erre is lehet valami egészen más abnormális magyarázat. :(

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3186) menin


menin
tag

Egy par honappal ezelotti kep Namibiabol:

A kepen a ket Magellan-felho lathato 160000 es 200000 fenyev tavolsagra tolunk.
Ha nem tevedek akkor a Kis Magellan-felho mellett a 47 Tucanae gombhalmaz lathato.

(#3187) Pulsar válasza menin (#3186) üzenetére


Pulsar
veterán

Gyönyörű kép, gratulálok :R
Technikai részletek tudhatok? Mivel, meddig hányszor? :D

(#3188) Valzor válasza menin (#3186) üzenetére


Valzor
aktív tag

Nem semmi kép, gratula! Gondolom arrafelé ismeretlen fogalom a fényszennyezés :DDD

Lenovo ThinkPad E14 G5 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4

(#3189) 4580693 válasza menin (#3186) üzenetére


4580693
senior tag

Irigyellek! :)

[ Szerkesztve ]

(#3190) menin válasza Pulsar (#3187) üzenetére


menin
tag

Koszi! A reszletek:

- Sigma 35mm f1.4 a kep f2-vel keszult
- ISO 800
- 120 sec
- Sky-Watcher Star Adventurer

Keszult kb. 30-40db expo de amit linkeltem csak egy expobol keszult.
Meg nem volt idom feldolgozni oket.

Valzor: Koszi! Azt hiszem eleg ha annyit mondok hogy a ket Magellan-felho szabad szemmel is lathato...
Mint ket felho pamacs az egen.

(#3191) Pulsar válasza menin (#3190) üzenetére


Pulsar
veterán

Köszönöm, csodás :) :R

Egy ilyen Namibiai tura nagyságrendileg mibe kerül? Jöhet privátba is ha ide nem akarod esetleg leirni.

[ Szerkesztve ]

(#3192) tvamos válasza menin (#3186) üzenetére


tvamos
nagyúr

Gratulálok! Szép kép!
És nappal milyen?

(#3191) Pulsar válasza menin (#3190) üzenetére
Egy ilyen Namibiai tura nagyságrendileg mibe kerül?
Ez engem is érdekel, ha nem titok.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3193) Valzor válasza menin (#3190) üzenetére


Valzor
aktív tag

Szabad szemmel? :DDD Nem tudom el se képzelni, nagyon gyönyörű lehet!

Lenovo ThinkPad E14 G5 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4

(#3194) Pulsar válasza Valzor (#3193) üzenetére


Pulsar
veterán

Hát én a kertből az orion ködöt is látom szabad szemmel. Sok ismerősömnek már ez is elképzelhetetlen :D

(#3195) föccer válasza Pulsar (#3194) üzenetére


föccer
nagyúr

Jo helyen laksz. Itt Pesten mar az is szerencse ha a nagyobb csillagokat, bolygokat latom. Orion kod szabad szemmel eselytelen. :(

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3196) Pulsar válasza föccer (#3195) üzenetére


Pulsar
veterán

Tudom, pestre járok dolgozni, és éjszakás műszakban szoktam is kint fürkészni az eget, de nem sokat látok.
Monoron lakom. A déli, délnyugati ég, szép tiszta, de Pest felé fordulva, szinte semmit sem látok, sokszor még a sarkcsillagot is nehezen lelem meg :D

(#3197) tvamos válasza Pulsar (#3194) üzenetére


tvamos
nagyúr

Amikor gyerek voltam, nálunk is látszott a kertből... milyen szép is volt a tejút!.. Most meg van internet.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3198) Pulsar válasza tvamos (#3197) üzenetére


Pulsar
veterán

igen, a tejút számomra is megdöbbentő volt, mikor ide költöztem. Aztán mikor Lóránd írását olvastam, hogy Namíbiában árnyékot vet a tejút fénye... na az nem lehet semmi

(#3199) TKL


TKL
tag

Sziasztok!

Legelső tejút (és egyben asztro) fotóm: Tejút Boldogkő vára felett

Nikon D5500
AF-P 18-55
@18mm
F3.5
ISO 6400
20 sec expo

Próbáltam nem elszállni a színekkel de ez az obi sajnos nem sokat fogott meg az eredetiből, pedig olyannyira tiszta volt az ég, hogy szabad szemmel is erősen látható volt a tejút.

(#3200) Pulsar válasza TKL (#3199) üzenetére


Pulsar
veterán

Szép kép, gratulálok :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.