Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-07-06 07:34:25

LOGOUT.hu

Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz. :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3351) Pulsar válasza szabolcs.sz (#3350) üzenetére


Pulsar
veterán

Sosem koppon van a vegtelen. Egy kicsit előrebb. De a samyangrol olvastam hogy sok obin nincs vegtelen, ezert szet kell szedni valamit rajta es odebb állitani.

(#3352) kovisoft válasza szabolcs.sz (#3350) üzenetére


kovisoft
őstag

A képi tartalmat hordozó fotóból legyen minél több, mert így fog jobban kiátlagolódni a képzaj, plusz egyre halványabb objektumok is előjönnek (a képek számának négyzetgyökével nő a jel/zaj viszony). Ha előteret is tartalmazó képeket akarsz stackelni, akkor le kell maszkolni az előteret, csak az égboltot tartalmazó részeket stackelni, majd az eredményre rámaszkolni az előteret. Az előteret veheted akár egy olyan képből is, ahol direkt az előtérre mentél rá (akár jóval hosszabb expozícióval és alacsony ISO-val, aminél a csillagok már csíkot húznak, de azokat úgyis leszeded róla, vagy akár vakuval/zseblámpával villanthatsz is az előtérre).

(#3353) tvamos válasza szabolcs.sz (#3350) üzenetére


tvamos
nagyúr

Lehet erdemes lenne valami sulyt raheftelni a tripodra. Mint mondjuk ez: [link]
En mondjuk a hatizsakom hasznalom. Van benne ez+az...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3354) zoomon


zoomon
tag

Jupitert nem sikerült fotóznom, fényszennyezés nagy a kertben, így a távcsövet leszerelve felraktam a fix 1.8-as obimat a gépre, ezt rögzítettem fel EQ5-re, 3*60sec, photoshopban egyesítve. Ilyenkor lehet az obit tág rekeszen hagyni? Én beszűkítettem 5.6-ra.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#3355) szabolcs.sz válasza kovisoft (#3352) üzenetére


szabolcs.sz
tag

Ez jó ötlet!
Akkor nyomok pár verzió előteret pl iso 200-zal plusz dark frame-k, az eget meg pl 32 expóval, 32 dark frame-mel iso 1600-on.
Ez az előtér lemaszkolás még feladja a leckét, mivel nem használtam se photoshopot, se gimpet komolyabban. CR2 raw fájlokat meg végképp nem maszkoltam még úgy, hogy cr2 legyen a kimenet is. Erre esetleg egyszerű workflow tipp ? nyilván mint valami batch konverzió az irfanview-ban...

(#3356) Pulsar válasza zoomon (#3354) üzenetére


Pulsar
veterán

5.6 szerintem kicsit sok. 2.8tól mar szerintem erdemes probalkozni.

(#3357) tvamos válasza Pulsar (#3356) üzenetére


tvamos
nagyúr

De igy olyan szepen jonnek a difrakcios vonalak! Nekem nagyon tetszenek!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3358) kovisoft válasza zoomon (#3354) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha nagylátószögű optikád és óragépes mechanikád van, tehát nem gond a hosszú expozíciós felvétel, akkor nyugodtan rekeszelhetsz, így legalább könnyebb lesz élesre állni (nagyobb a mélységélesség), rekeszelve az optikák leképezése is jobb, és ilyen szép diffrakciós tüskéket kapsz (már ha ez tetszik, mert nekem igen). Persze megfelelően növelni kell az expozíciós időt. Tág rekeszen sokkal pontosabban kell belőni az élességet, és az optikai hibák is jobban előjönnek, de óragép híján ez az egyik lehetőség a fénygyűjtésre.

(#3359) tvamos válasza kovisoft (#3358) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azert olyan nagyon nem kell rekeszelni, mert a difrakcio agyon vagja az elesseget egy ido utan. Itt meg tudja nezni, hogy az o gepen mennyi s difrakcios limit: [link]
(En is most tanultam a "masik" totyikban... pl. az en gepemen f/4 :)) )

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3360) grabber válasza szabolcs.sz (#3346) üzenetére


grabber
addikt

Köszi. Szombaton szerintem oda megyünk akkor. De csak este 8-9 re érnénk oda. Sötétben elemlámpával nem nagyon szeretnék helyet keresni a mezőn. Korábban meg nem hiszem,hogy el tudunk indulni oda.
Tudsz mutatni pontokat hova menjünk céltudatosan?

Viszek függőágyat,jó lenne olyan hely ahol van két fa is délre nézve. Meg ne sok turista legyen hogy ne mászkáljanak bele a képbe. Van-e ilyen,mert akkor szuper lenne :D

(#3361) kovisoft válasza tvamos (#3359) üzenetére


kovisoft
őstag

Ez teljesen jogos, minden optika-szenzor kombinációhoz van egy diffrakció limit, aminél szükebb rekeszen már csökkenni kezd a felbontás. De azért normális szenzorméret (pl. APS-C vagy nagyobb) mellett az említett f/5.6 még bőven a határon belül van, talán valahol f/11 körül kezd el észrevehető lenni.

(#3362) tvamos válasza kovisoft (#3361) üzenetére


tvamos
nagyúr

Na-na! Nekem az 1" is normalis meret. Plane amilyen kepeket csinal a gepem ISO6400-on.
Meg regen milyen tuti kepeket csinaltak a kiherelt webkamerakkal is! Szerencsere azert azokat mar tulhaladta a kor...

Amugy tavcsoveknel hogy van ez a difrakcio dolog? A kalkulator szerint egy f/14-es optikan gyakorlatilag csak paca kene legyen minden az en gepemen. Akkor az olyan is lesz? Node a szemunkben a szenzor, az milyen pici mar, oriasi felbontassal... hogy van ez?

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3363) zoomon válasza kovisoft (#3358) üzenetére


zoomon
tag

Szia!

Az EQ5-höz van óragép, az obin végtelenre állítottam a fókuszt. Azt nem írtam de egy fix 50-es 1.8-as canon obi volt, Ami van még: Tokina 10-17, canon 24-105L, canon fix 135L mondjuk utóbbi F2-őn is nagyon éles.
Megpróbálkozok akkor több képpel is 5.6-on, mert tetszik, iso 800 - 1600 körül lehettem, látható bemozdulás ha jól láttam nincs a képen.
Ma voltam Tarján fele, be is ugrottam az ifjúsági parkba, de sajnos nem volt ott senki aki felvilágosítást tudott volna adni, de majd legközelebb - oda mindenképp ki szeretném vinni a cuccokat.

[ Szerkesztve ]

(#3364) kovisoft válasza tvamos (#3362) üzenetére


kovisoft
őstag

Természetesen nem akartam leszólni az 1"-os szenzorokat, de azért itt is érvényesül a "nagyobb jobb" elv. :D

Nézzük a diffrakció kérdését. Egy objektív elméleti optikai szögfelbontását kizárólag az átmérője határozza meg. 12 cm-es átmérő esetén pl. 1 ívmásodperc az elméleti felbontás. Vizuálisan megfelelő okulár választásával olyan nagyitást alkalmazhatunk, amivel még ezen a limiten belül vagyunk. Ilyenkor tehát elméletben csak az átmérő számít, de nekünk kell ehhez okosan megválasztanunk a nagyitást.

Fotózásnál viszont a nagyítást meghatározza az optika és a szenzor. Azonos fényerő és szenzor mellett egy kétszer akkora átmérőjű objektívnek kétszer akkora lesz a nagyítása is, ezért a nagyobb hiába bont fel feleakkora szögtávolságot, de ezt fel is nagyítja kétszeresére, ezért végeredményben ugyanakkora képpontokat állít elő a szenzoron, mint a kisebb objektív. Tehát fotózás esetén egy adott váznál (adott szenzornál) a diffrakció szempontjából a fényerő számít. És ebből a szempontból természetesen mindegy, hogy teleobjektív vagy távcső van a vázon.

(#3365) Balinov válasza 4580693 (#3340) üzenetére


Balinov
félisten

Köszi, ez jó hír, kb 2000m+ a magasság ahol a kocsi út megy, már csak a jó helyeket kellene kigyujteni, hogy nappal meg majd ki tudjam választani a celhelyeket

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3366) 4580693 válasza Balinov (#3365) üzenetére


4580693
senior tag

Ágasvárra szoktak menni fotózni Éder Ivánék. Ha újholdas időszakban mész, akár össze is futhatsz velük, és fotós kérdésben biztosan tud tanácsot adni. Pontosan nem tudom, hogy melyik tanyán vannak, de utána tudok nézni.

[ Szerkesztve ]

(#3367) Matska


Matska
senior tag

Mostanság mikortól látszik a tejút? Lassan aktuális lesz a közelgő újhold miatt, meg lehet ma este kinézek :)

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#3368) föccer válasza Matska (#3367) üzenetére


föccer
nagyúr

Hónap végén már szép lesz. Nézd meg stelláriumon, egyszerű és nagyon hasznos kis program.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3369) Balinov válasza 4580693 (#3366) üzenetére


Balinov
félisten

Koszi a tippet, egyszer talan hasznos lesz, csak sajna nekem az Eszaki Kozephegyseg nem jatszos, inkabb a Teide nemzeti park Tenerifen, ahova nyaralni megyunk. Azert kerdesztem a tszf magassagot, mert expat blogokat olvasva sokszor irja,hogy ugy 1000-1200 m magassagba tornyosulnak a felhok, afelett tiszta az egbolt, es a felhotakaro meg a maradek urbanizacios fenyt is tompitja.

szerk: itt egy blogbejegyzes lehetseges helyszinekrol. Ma du talaltam, majd at kell nyalazni google mapsszen, hogy melyiket tudom a nyeszlett allokepessegemmel konnyen megkozeliteni:)

[ Szerkesztve ]

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3370) tvamos


tvamos
nagyúr

Most voltam kinn, dereng a nap az ég alján... és ez már csak rosszabb lesz.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3371) tvamos válasza kovisoft (#3364) üzenetére


tvamos
nagyúr

Egy objektív elméleti optikai szögfelbontását kizárólag az átmérője határozza meg. 12 cm-es átmérő esetén pl. 1 ívmásodperc
Ezt igy sajnos nem nagyon tudom mihez kotni. Probalok keresni valami abrat, amin vannak objektumok is.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3372) Fotonhámozó válasza föccer (#3323) üzenetére


Fotonhámozó
senior tag

Ez bizony zajos, nem kicsit.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#3373) kovisoft válasza tvamos (#3371) üzenetére


kovisoft
őstag

A diffrakció egy pontszerű fényforrást egy korong alakú elhajlási képre képez le (Airy-korong). Ehhez elegendő az, hogy a fény egy nyíláson haladjon át, nem kell, hogy lencse is legyen a nyílásban. Az egész abból adódik, hogy a diffrakció miatt a nyílás két szélén egy adott szögben belépő fénysugarak pont fél hullámhossznyival eltérő hosszúságú utat tesznek meg, ezért a detektáláskor éppen kioltják egymást. A beesési szögtől függően ugyanis hol gyengítik, hol erősítik egymást, így adódik a hullámforma jellegű elhajlási kép. Ennek az Airy-korongnak a látszó szögmérete kizárólag a nyílás átmérőjétől függ, talán mindez látszik ezen az ábrán. Az ábrán thetával jelölik az Airy-korong szögméretét (a gyakorlatban ez lesz a felbontás). Látszik, hogy csak a hullámhossztól és a nyílás méretétől függ az, hogy mekkora a theta szög. A hullámhossz meg ugyebár adott, legalábbis egy szűk tartományban, ha látható fényben dolgozunk.

Fényképezésnél az Airy-korongnak nem csak a látszó szögmérete, sokkal inkább a szenzorra leképezett fizikai mérete számít. Ha a korong átmérője jóval nagyobb a szenzor pixelméreténél, akkor lecsökken a felbontás az elméleti megapixel-számhoz képest. Ekkor mondjuk azt, hogy az adott rendszer diffrakció limitált.

(#3374) tvamos válasza kovisoft (#3373) üzenetére


tvamos
nagyúr

Koszonom, ertem mar.
Most mar az hianyzik, hogy megis mekkora az a szogmasodperc. Mert az oke, hogy nagyon pici, a hold meg nagy, de a jupiter mar pici, a szaturnusz megkissebb, az iss meg ici-pici... szoval az a kerdes, hogy ez a sok pici dolog hogyan aranylik egymashoz.
Illetve meg az is kerdes, hogy mi a jobb, ha a sznzor kozepen van egy kis potty, es kivagom, vagy ha egy nagy maszat van a szenzoron. Mondjuk, ha elkezdenem stack-elni a kerdeses objektumot. Gondolom, ha nagy a maszat, akkor jobban latszik, ha nincs fokuszban, vagy remeg a kep, vagy ilyesmi, de gondolom, nagyobb nagyitasnal a lencsek optikai hibaja is nagyobb. Van itt valami tapasztalati "keplet"?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3375) tvamos válasza tvamos (#3374) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ezt találtam: Angular diameter [link]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3376) szabolcs.sz válasza grabber (#3360) üzenetére


szabolcs.sz
tag

A Medves-fennsík keleti peremén, a Rónabányáról a tehenesi-tó felé északi irányba tartó úthoz közel vannak ún. hagyásfák. Ezeket azért hagyták, hogy a legelőn adjon árnyékot, menedéket. Többségük nem is villámveszélyes, nem magaspontok.
Rónafalu és Salgóbánya között teljesen sík a terep, ott fákat nem nagyon fogsz találni. Talán a réti kereszt még az, ami komponálásra érdemes, van róla fotó dögivel a facebookon, keresd meg Rónafalu oldalát. A réti kereszttől É felé már magányos fa / csoport.
A fennsíkon az utak gyalogosan járhatóak, sima személyautóval inkább ne menj fel.
Vaddisznókra lehet számítani, turistákra nem.
Rónafalu mellett, a mogyorósi-kilátótól K irányba van a fennsík legmagasabb pontja, rónabánya ki lesz takarva déli irányba a domborzat miatt.
Ennél konkrétabb pontokat nem igen tudok mutatni.
Ha lehet, azért érj oda fél kilencig, akkor van fél órád egy expressz terepszemlére.

[ Szerkesztve ]

(#3377) radi8tor válasza szabolcs.sz (#3376) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Salgóbányánál mi is jártunk sok éve osztálykiránduláson. Gyönyörű volt az ég.

⭐ Stella

(#3378) TKL


TKL
tag

Ma éjjel kimentem a leveleki tóhoz, hogy megpróbálkozok egy olyan vízen visszatükröződős csillagos tejút képpel. Nem úgy sikerült ahogy elképzeltem :)

Az ég nem volt teljesen tiszta, a tejút irányában volt pár lámpa a tó másik oldalán, fújt a szél, ami miatt a kép alján lévő nádast lehetetlen volt összestackelni rendesen (ami egyébként a vizet kitakarta...), ezen felül pedig volt valami állandó por a levegőben, de csak hogy legyen hab is a tortán a tejutat sem sikerül rendesen stackelni 10 képből, és körülötte rengeteg csillag is elveszett valamiért. Ja és zajos is maradt a kép.

A tanulság magamnak: fel kell mérni előre nappal azt a helyet ahol az ember éjjel fotózni akar, és ha az ég a földdel össze is szakad lőni kell a dark/flat/bias frémeket is. Ja és kell végre egy jobb objektív :) Jövő hét végére pedig nézek egy sötétebb helyet.

(#3379) föccer


föccer
nagyúr

Tegnap Bagi László volt az APOD-ban. Grat neki ezúton is. :R
[link]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3380) tvamos válasza kovisoft (#3373) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szóval, ha mondjuk az Uránusz-t szeretném elkapni, ahhoz kéne egy 20"-os cső. De ott meg már nagyon elkapni a légköri problémák.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3381) radi8tor válasza tvamos (#3380) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Leegyszerűsítve igen.

⭐ Stella

(#3382) kovisoft válasza tvamos (#3380) üzenetére


kovisoft
őstag

Attól függ, milyen részletes Uránusz felvételt szeretnél. Ha pl. megfelel egy 2x2 pixel felbontású kép, akkor elég lesz egy 6 cm-es APO is. ;]

Amúgy valóban úgy van, ahogy mondod, a légkör nagymértékben ront az elméleti optikai felbontáson. Még nyugodt légkör esetén is van legalább néhány tized ívmásodpercnyi szcintilláció, nem lehet akármeddig növelni a felbontást, még ha nagyobb távcsövet is használnál. Az óriástávcsöveknél ezért sokszor adaptív optikát használnak, amivel ki lehet a felbontást tolni néhány század ívmásodpercre.

(#3383) tvamos válasza kovisoft (#3382) üzenetére


tvamos
nagyúr

Hat.. a gondolataim egy 127mm-es MAK iranyaban tevelyegnek...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3384) xedos válasza tvamos (#3383) üzenetére


xedos
addikt

Néztem különféle helyeken, a 127mm-essel már elég jó képeket lőnek a kollégák...
Én a 90-essel mini méretben lövőm a Jupiter csíkjait, Szatrurnusz gyűrűjét és a Vénus fázisát...
Holdra OK... Mélyeget még nem próbáltam :-) De megnéztem vele az M57-et, M13-at... hát... a 150-eshez képest csak egy paca :-(

(#3385) 4580693 válasza xedos (#3384) üzenetére


4580693
senior tag

Mak-cassal ne mélyeget akarj fotózni. Ahhoz túlságosan fénygyenge. Ha mélyeget akarsz, ahhoz fényerős távcsövek kellenek, legalább f/5-6, vagy még fényerősebb.

(#3386) tvamos válasza 4580693 (#3385) üzenetére


tvamos
nagyúr

O nem akar, en gondolkodom egy 5"-es MAK beszerzesen.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3387) Balinov válasza föccer (#3379) üzenetére


Balinov
félisten

ma pedig Lórándnak gratulalhatunk! :R :C

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3388) tvamos válasza Balinov (#3387) üzenetére


tvamos
nagyúr

Gratulalok en is Lorantnak is, meg Laszlonak is! Szuper dolog ez...

(#3382) kovisoft válasza tvamos (#3380) üzenetére
Piszok erdekes dolog ez az adaptiv optika.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3389) f.lorand


f.lorand
Topikgazda

Köszönöm.

Talán érdekes lehet: összevetettem a nagyon népszerű, sokunk által használt Kodak KAF8300 CCD szenzorát az egyre inkább a piacra betörő egyik APS-C színes, hűtött csillagászati kamera képminőségével. Ezek a színes CMOS kamerák olcsóbbak, könnyű velük dolgozni a sok szűrő hiánya miatt. És nyilván elvileg ugyanez a hátrányuk is. Gyorsteszt, szubjektív véleményekkel, de kiegyenlített feltételek mellett. A képet is feldolgoztam azért, ha már voltak teszt kockáim persze.

Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu

(#3390) kovisoft válasza f.lorand (#3389) üzenetére


kovisoft
őstag

Rossz a link, helyesen: [link]

Köszönjük a tesztet!

(#3391) föccer válasza f.lorand (#3389) üzenetére


föccer
nagyúr

Természetesen neked is nagy gratuláció a legújabb APOD publicitáshoz. Remel kép lett. :R

üdv föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3392) tvamos válasza f.lorand (#3389) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ez a szenzor van a Nikon D5100-ban is, nem?
2000 EUR egy ZWO ilyen szenzorral?

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3393) tvamos válasza f.lorand (#3389) üzenetére


tvamos
nagyúr

Kosz a tesztet!
A fiamnak is nagyon tetszenek a kepeid, azt mondta, azonnal vegyunk egy olyan kamerat, amivel ilyen kepeket lehet kesziteni! Hat persze...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3394) föccer válasza tvamos (#3393) üzenetére


föccer
nagyúr

"Asszony, add el a házat, a gyerek (haha) asztrofotózni akar." :D

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#3395) tvamos válasza föccer (#3394) üzenetére


tvamos
nagyúr

A haz a banke, a kocsi a mienk, de az arabol meg nem jonne ki egy fasza cucc. Max. egy jo kamera...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3396) hemaka válasza tvamos (#3392) üzenetére


hemaka
nagyúr

De, meg meg jo par gepben.

Nikon D5100
Nikon D7000
Sony NEX-C3
Sony NEX-5N
Fujifilm X-Pro1
Fujifilm X-E1
Fujifilm X-E2
Fujifilm X-T1
Pentax K-5
Pentax K-30

(#3397) tvamos válasza hemaka (#3396) üzenetére


tvamos
nagyúr

Dehat ezek ilyen 3-5 eves konstrukciok... :((( Ezt mar reg tulhaladta a szenzor technologia.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3398) 3YEW válasza föccer (#3338) üzenetére


3YEW
tag

Sziasztok! Megy valaki szombaton este fotozni Pestről? Ha igen, akkor szívesen csatlakoznék ha nem gond.

T

(#3399) f.lorand válasza tvamos (#3397) üzenetére


f.lorand
Topikgazda

Az asztrofotográfiában máshogy mérik az időt :)

Az oka egyébként az, hogy ezek a kamerák kifejezetten céleszközként üzemelnek. A szenzorok sokkal jobban ki vannak facsarva, mint egy DSLR-ben, a hűtéssel, a hatásfokkal játszanak. Ez nem olcsó mulatság, főleg azért, mert szemben a DSLR piac milliárdos tétel eladásaival itt a tételszám sokkal-sokkal kisebb. Tehát a gyártási költség megtérülése egészen más. Ezért olyan szenzorokkal dolgoznak, ami elérhetőbb, hogy a végső költsége a kameráknak ne szálljon el teljesen.

Az olcsó modellek így megállnak 2000EUR körül. A drágábbak jóval drágábbal. Nekem most két kamerám van, mindkettő agyonveri a mai komoly DSLR vonalat is asztrofotóban, pedig az egyik KAF8300 szenzor, a másik meg ez a Sony. A Kodak szenzor kifejezetten ősi, de simán jobb vele dolgozni bármilyen mai modern DSLR-nél. Mert épp optimalizálva vannak erre a műfajra.

Persze ha a mai modern szenzorokat optimalizálnák erre a műfajra (ahogy olyan is van), akkor még jobb lenne, csak megfizethetetlen.

Ez az oka.

Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu

(#3400) föccer válasza f.lorand (#3399) üzenetére


föccer
nagyúr

Ma már levezettem bő 500 km-t, de ki kellene menni az ég alá. Elég fárasztó volt a hetem, kicsit kikapcsolna. Nézem az időkép radarját, eléggé bárányfelhős az ég. :( A felhőképen nézve a Kiskunság felé lehet, hogy kitisztul az ég. Lenne valakinek kedve kijönni velem odáig? 1-1,5 óra kocsikázás, éjfél körükig kint, utána indulnánk vissza.

ps: nem válasz lett volna, bocsánat.

üdv, föccer

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.