Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#30950) thyeby válasza oalex (#30946) üzenetére


thyeby
őstag

Ezek a dix dolgok nálam olyan kétesélyesek. Aki vét, mindenkire kimondják, de nem mindenkire igaz. Szerintem akkor beszélhetünk valódi dixről, ha valaki akkor sem képes, ha nagyon igyekszik.

Nem vállalkozok rá, hogy megokoljam Neked, língvisztikailag mi különbség a szerveszetfejlesztés és a munkaerő kölcsönzés közt. Talán a ly kontra j esetén segíthet, hogy elég sokszor igaz, hogy ha egy jé jobban hangzik akkor, ha lj-nek ejted, mint ha nem, akkor az jó eséllyel elipszilon lesz. (pl gólja nem hangzik fülbántóan, de mondjuk a ljaljgatás már nagyon)

Ezen a fórumon az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy általában törekszünk a helyesírásra - legalábbis léptékkel jobban, mint egyéb fórumokon. Olykor szólunk is egymásnak. Nem vagyok rossz helyesíró, de tanultam már itt magam is. Itt sikerült pl levedlenem egyebek között egy rendre visszatérő helyesírási hibámat - azt, hogy egyelőre, zsigerből úgy írtam, hogy egyenlőre. És hálás is vagyok az ilyenekért.
Amikor az ember elütést lát, az nem jelent olyan fizikai fájdalmat, mint amikor alap bakot lő valaki.
Lentebb azt írtad, hogy gondolmodnom. Erről kiabál a sietés jele. A klaviatúrán az m éppen a k alatt van.

Magam is osztom azt a véleményt, hogy bár nem jó a helyesírásod, messze nem az a kategória vagy, ami fizikai fájdalom. Pláne, hogy tudom, nem is az anyanyelveden írsz. Tudod, hogy mi az én számomra a fizikai fájdalom? Az újságírás teljes egésze úgy általában hazánkban. Ebbe beletartozik az újságírás minden alapeleme. Ott nem szabadna beleférni egy elütésnek sem. Kellene korrektúra, helyesírási cenzúra. Régen volt egy rovat a Ludas Matyiban (szatírikus hetilap), aminek az volt a címe, hogy tücsök és bogár. Abban szégyenpadba kerültek a hét elírásai a teljes magyar sajtóból ollózva. Egy tenyérnyi helyen elfért egy hét termése, annyira nem volt jellemző ez a fajta hiba. Ma meg a vastagon szedett főcímek napi terméséből is napilapot lehetne tele idézni. Még olyan - régebben kifejezetten színvonalas lap sem ad már ebben a tekintetben magára, mint mondjuk a HVG.
Nos, ha ezt vennénk kiindulási alapnak, hát a magam részéről támogatnám, hogy vegyen legalább Tőled nyelvtan leckéket minden leendő újságíró.

Az asztalos padod pedig olyannyira jól sikerált, hogy őszinte örömmel szorítanék egy ilyennek helyt a saját műhelyemben. Jobban tetszene, mint egy kifogástalan hagyományos pad. Mert a ma jellemző gyakoribb asztalos fogásokhoz van igazítva. Talán még a mérete is optimálisabb kisebb műhely számára.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.