- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
Új hozzászólás Aktív témák
-
pali923
aktív tag
Csütörtöktől lehet kapni a Lidlben 20.000-ért ilyen hordozható kompresszort. Már régóta nézegettem valami hasonlót, tulajdonképpen leginkább takarítási célokra (műhelypor, PC, hasonlók). Hogy ezen kívül alkalmas-e másra, nem tudom. Azt sejtem, hogy a marketingesek szerint igen, de a valóságot nem ismerem.
Lehet, hogy egyszerű fújkálásokra luxus egy ilyen, de ha belegondolok, hogy egy sűrített levegős flakon is 2.000 Ft körül van, akkor egy ilyen ezen az áron meg is érheti akár. Ha meg esetleg még szöget is lehetne vele lőni kéthavonta egyszer, az sem túl nagy baj. Sajnos a műhelyembe nagyobbat nehezen tudnék betuszkolni.
Van valakinek tapasztalata az ilyen kategóriás kompresszorokkal? -
kstefan75
újonc
válasz
exlepra #30644 üzenetére
[Itt] nézegess körbe. Emberünk elmondja az alapokat, szépen kategóriákba szedve az eszközöket.
Gyaluból régi, fából készült gyalut vettem és nem igazán sikerült összehaverkodnunk... kaptam egy olyan Stanley-t ajándékba, amit Tibi is linkelt és jól működik. Rókafark fűrész helyett a Bauhausban vettem japán kétoldalas húzófűrészt... imádom
-
thyeby
őstag
válasz
zonusz #30645 üzenetére
Kérdezz csak bátran!
Megoldja a DH330, nyugi.
Csak ott leszel bajban, hogy az egyengetni nem tud. Persze a puding próbája az evés, ezzel még nem gyalultam sose akácot. De szerintem simán fogja vinni a géped. Megpróbálod, ha megy, csinálod, ha nem, fizetsz a bérmunkáért.
Jómagam ezzel a géppel még bükk esetén sem fogok 1mm-nél nagyobbat, noha 3mm-t tud a gép. Bírja is. De a kicsi fogásmélységgel nagyon meg lehet kímélni a kés élét. Mivel az akác híresen nehezen megmunkálható, azt javaslom, Te se állíts 1mm-nél nagyobb fogást neki. És ha 100mm-nél szélesebb az anyag, akkor inkább csak fél mm-enként haladj. Meg akkor is, ha csontszáraz a fád. A száraz akácban szó szerint szikrázik a szerszámél.Amikor kezdő voltam, rendre 2-3 mm fogásmélységgel dolgoztam. Így egy élezéssel nem sikerült 2 m³-nél többet gyalulnom. Amióta visszavettem 1mm-re, meg alá, azóta léptékkel többet tud a kés. Pillanatnyilag 5 m³ fölött járok becslésem szerint, és épp egy fél órája gondoltam, hogy most jött el a késcsere ideje. Tekintve, hogy Neked 20 ezer egy késcsere, tízezer egy pár késél, meggondolandó, hogy a csapágyat kíméljed, vagy inkább a kést.
Meglepődtem, hogy felétek milyen drágán gyalulnak bérbe. Van, hogy bérben gyalultatok, noha van három gépem is. Mert 1 m³ deszka gyalultatása itt tízezerből kijön.
-
zonusz
aktív tag
válasz
Winner_hun #30646 üzenetére
Köszönöm!
-
zonusz
aktív tag
Bocs, hogy megint ugyanazt kérdezem, de szóljatok, ha ilyet nem illik,abból is tanulok. Szóval akác deszkát, lécet érdemes-e otthon gyalulni, vagy túlzottan megerölteti a gépet (Metabo DH330, még "bejáratós"). Négyzetméterenként egy ezresért gyalulnák, kb. 10-15 négyzetmétert kellene gyalulni. Szívesen megcsinálnám, ha a gép gond nélkül bírja.
Ismét köszönöm a segedelmet. -
thyeby
őstag
Úgy vélem, annyiért már megnyerhető az ügynek egy asztalos is egy kifogástalan ágykeret erejéig.
Megmondom őszintén, én bútorboltban húsz éve nem látok minőségi bútort se olcsón, se drágán. Valamikor nagyon régen még érdemesnek tartottam egy jó mustrát a Domus-ban, de ma már idegesít, ha azt mondja a párom, hogy menjünk a jiskberiskbe, nézzük ezt meg, mert jónak tűnik. Tudom, hogy mind csapnivaló. Csak az én párom ezt nem hiszi el nekem sose.
-
thyeby
őstag
válasz
exlepra #30637 üzenetére
Fhú, jó sok típusú és minőségű kézigyalu létezik.
Előbb mazsolázz a használtpiacon occó gyaluk között (2-3 ezer/db körül), aztán amikor már kérdés nélkül is pontosan tudod, hogy mire és milyen gyalura van szükséged, akkor már beinvesztálhatsz jobbakra, mint pölö ez.Ugyanezt elmondhatom a rókafarkú fűrészről is. Kezdésnek vedd meg ezt. Ugyan az ára alapból letiltja a profi jelzőt, de tanulni jó lesz. A jobbakba akkor való befektetned, amikor már bizonyos, hogy maradsz is a hagyományos asztaloskodásnál. Ahogy alakul ki a gyakorlatod, egyre jobban fogod tudni magadtól is, hogy mire van szükséged.
Ám ha abból a megfontolásból vonz ez az irány, hogy a kéziszerszámok olcsóbbak, akkor tévedsz. Egy cseresznyés vésőkészlet, néhány finom gyalu, meg pár japánfűrész, és jól túl is szaladtál százezer forinton, gyalupadod pedig még sehol se lesz.
-
thyeby
őstag
A kérdés nem konkrét.
Általánosságban minél értékesebb fafaj, minél szebb kidolgozásban, annál drágább egy bútor.Reménytelen, hogy az ötvenezer forintos legyen a jobb. Ám semmi garancia, hogy a százezres az jó.
Ennyi pénzért már egy jó asztalos megborzolja a seggén a szőrt, és megcsinálja olyanra, amivel elégedett leszel - csak egyeztetni kell vele a konkrét elképzelésedről. -
exlepra
tag
Sziasztok,
Rákattantam a gépmentes asztaloskodásra, mivel csak magamnak bütykölgetek, így nem gond ha valami lassan készül el (na persze az asszony nem feltétlenül így gondolja
) . Azt már látom, hogy a meglévő szerszámain talán a vésők kivételével nem elegendőek. Milyen gyalut és rókafark fűrészt érdemes mostanában megvenni?
thx.
-
Sleek
senior tag
Bocsánat az lemaradt ,hogy mi a különbség pl a 100ezer fts és az 50 ezer forintos 160*200cm s ágykeret között ?
-
Sleek
senior tag
Sziasztok szép napot.
Szeretnék venni egy ágykeretet de nem tudom mennyire megbízhatóak.
Szokott valaki ágykereteket gyártani ?
Árban mennyibe kerülne ?
Valamint mennyire ajánlott a fenyő ?
Segítségeteket köszi -
ferkoboy
senior tag
Nem kerülte el a figyelmemet!
Csak bántja a szememet, hogy az alsó vízszintes összekötő lóg ott a semmiben.
A te karpántoddal nincs semmi gond. Ellenben amit javasoltam, az főként azért, hogy rögzítse azt a bizonyos vízszintes összekötőt.De igaza an bim-nek. Építsd meg, használjátok, és majd meglátod.
Hajlamos vagyok a túlbiztosításra, de így érzem magam (és gyereket is) biztonságban.
pl. A lányom kiságyába én nyugodtan mellé merek feküdni. Nem egy áruházi/bababoltos tucat nyeklő-nyakló vacak. (tölgyfa, tölgyfa ágyráccsal, csapolva-ragasztva...)- Ferkó
-
oalex
senior tag
válasz
Skynet258 #30627 üzenetére
Én dekorpapírral oldottam meg hasonlót. Egy egyenes (vezető) lécet odafogatsz vízszintesen az ajtó aljára úgy, hogy az vezesse a dekopirt. A vezető lécet nyilván szorítóval rögzítsd (egykezessel a legkönnyebb).
A magasságát meg nyilván úgy lődd be, hogy a dekopirt a megfelelő vágási vonalon vezesse.
A legjobb az lenne, hogy le tudnád venni ehhez az ajtót és valami asztalra fekteted, úgy hogy lelógjon az alja.
Viszont ez a módszer rögzített ajtón is működik (esetembe úgy kellet). Úgy azonban lényegesen nehezebb és behatárolja a vágási méretett a padló és a dekopir talpának a fele közötti távolság.Mondjuk, ha nagyon durván kemény és vastag fából van, akkor ne használja eldobható "tescos" dekopirt.
-
oalex
senior tag
válasz
ferkoboy #30624 üzenetére
Köszönöm, de az a gyanúm, hogy több későn csatlakozóval elbeszélünk egymás mellet.
Gyanítom, hogy a tervet nem láttad a tanácsod előtt! Ez a fénykép amire válaszoltál, csak egy pillant kép volt.Ezt nézd meg: [link]
Azaz szerintem pont olyasmi szerepel benne (lesz benne), amit most te is tanácsolsz. Már eleve így terveztem.
Másik, hogy nem tudom, hogy mennyire kivehető, de az alsó gerenda (az élő képen) az ég világon semmit nem fog tartani. Az igazából csak oldal irányú merevítés. A felső gerenda az ami tartja a hintát, valamit a tetőt, de az teljesen az oszlopon fekszik. Ott csak rögzítés véget van csavar, nem súly tartás.
A középső szinti gerenda a kritikus (amin lépegetni fognak a gyerekek). Az tart sok súlyt (járólapok, csúszda, gyerekek, stb.). Oda mondták többen is a rovást, úgy hogy kérlek ne kezd te is.
Már ki/túl van tárgyalva. Igaza van mindenkinek. Legközelebb úgy tervezem/csinálom, de most marad ez.
Ahogyan már korábban írtam. Úgy lenne a legjobb szakmai szempontból, mit ahogyan többen is javasoltátok? IGEN!
Szerintem össze fog emiatt dőlni?
NEM!
És szerintük? [link] Megint csak azt mondom, hogy akinek van ideje, az számolja össze, hogy hány rovásos rögzítést talál mondjuk az első 50db megoldásban (a rönkösöket leszámítva, bár abból is van bőven olyan). Sőt nem is kell rovást keresni, hanem fordítva kérdezem. Hány nem sima oldal irányú csavar (legyen az M-es) kötéssel oldotta meg a gravitációs teher tartást. Felhívom a figyelmet, hogy óvoda és közterületes is van azok között.Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a bizonyíték arra, hogy így a jó. Egyszerűn, hogy az össze dőléstől messze van. Ráadásul akácról beszélünk.
Igen én kértem tanácsot (hogy hány kg-ot bír egy 6 illetve egy 8 as csavar), de nem számítottam rá, hogy ennyire el sodródunk. Jegyzem meg, hogy konkrét kérdésemre nem kaptam választ senkitől.
Ne értsen senki félre. Határozottan tanultam és meg is köszöntem. A hinta ágy tervezésénél már bizonyosan korrektül (rovással) oldom meg a terhelést (bár ott talán eleve úgy csináltam a kezdetleges rajzoknál, mivel az A oszlop adja magát).
Aki azt írta, hogy 100kg, annak üzenem, hogy én meg 145 vagyok.
Sajnos komolyan. Tegnap az alsó lécekre (egyenként) rá csimpaszkodtam (pedig azokat a kisebb csavarral rögzítettem). Úgy éreztem, hogy 2x is minimum elbírna engem.
-
bim
veterán
válasz
ferkoboy #30628 üzenetére
Jó az ötleted és elkezdtem megírni de visszanéztem a rajzokat és erre már csak a tető jön ha jól értelmezem ami az oszlopok fölé 1-1 pár szarufát jelent. Ott jó is lenne de szakmailag értelmezhetetlen a kettő közötti összekötők. Ezért inkább megvárnám a végeredményt mielőtt bármit hozzáfűznék.
Két dolgot emelnék ki. Az egyik az hogy fával dolgozni és alkotni valamit/létrehozni egy szép és funkcionális produktumot mindig jó érzés. Ha nekitámadunk a kedvét szeghetjük.
A másik az hogy ha elkészül a mű szerintem Ő is el tudja majd dönteni hogy elég erős lesz e az adott feladatra. Ha gyengének minősíti akkor segítünk megerősíteni. Nyilván az épphogy elbírja jelen esetben nagyon kevés. Nem 1xfordult elő hogy gyermekre dőlt kapu agyonvágta. Soha nem baj ha valami 3x túl van biztosítva. Ha gyerekeknek tervezek valamit akkor minimum engem ugrálva is ki kell bírnia moccanás nélkül.100kiló vagyok. -
Skynet258
veterán
Sziasztok,
SOS segítségre lenne szükségem, a feladat marha nagy: le kellene vágni egy ajtó aljából.
Az új lakásban szőnyeget tettünk le, és persze elég magasan van ahhoz, hogy az ajtót ne lehessen becsukni. Látom gyalulni kéne, de semmi szerszámom, csak egy dekopírvágó - azzal meg elég nagy kihívás egyenesen vágni főleg úgy, hogy kb. sosem használtam ilyen eszközt.
Szóval a helyszín a 18. kerület Tölgy utca lenne, minden ötletet/segítséget szívesen fogadok. Ma és holnap ki tudok oda menni, illetve jövő hét hétvége... vagy megbeszéljük inkább priviben kinek mikor lenne jó.
A feladat szerintem tehát nem olyan nagy, viszont nekem perpill megoldhatatlan, és jó lenne a gyerekszobába az az ajtó...Priviben keressetek, köszönöm!
-
ferkoboy
senior tag
Szerintem is elég kétségesen néz ki statikailag.
Ami nem túl nagy vesződség számodra, de sokat javítana a helyzeten, az:
Egy 45 fokos karpántot betenni a függőleges oszlop, és a vízszintes "gerenda" közé (amelyik felfekszik a függőleges tetején), hogy azt a levegőben lógó vízszintest szorítsa fel. A karpántra meg vágjál egy kármit (1/3-a legyen a kármi mérete, mint a karpánt vastagsága(magassága)).
A karpánt hossza meg adja magát - szerintem szemre egy 40cm-es darab már elég lehet.
*kármi= két, az anyag szélétől 45 fokos bevágás, mely egymásra 90 fokot zár be, ezzel fektetik fel a szarufát a szelemenre, megakadályozva azt, hogy lefelé el tudjon csúszni. Csak nálad itt a felszorítást szolgálná a kármi.Persze a karpántot is szerencsésebb lenne csapozva feltenni... egy állványcsavarral (alá nagy fakötésű alátét) rögzítve. (esetleg egy nagy szöggel magakasztva).
Üdv: Ferkó
-
Soká
senior tag
Tulajdonképpen minden az árképzésen bukik el. 20.000Ft-ért kétséges, hogy el lehet adni. Mindenki azokra utazik, akinek a pénz nem számít... Az az elv, hogy kiváltsuk vele a (trópusi) fát, nem nagyon fog működni.
Ráadásul ez sem "örökélet", nem anyagában az, ami, hanem van rajta egy vékony fedőréteg, ami valószínűleg éppen a garancia idején túl kopik le róla.De itt egy másik példa: kitalálták, hogy a régi, elaggott, antik hajóroncsok fáit (teakfa) felszeletelik vékony lemezekre, felragasztják valamilyen hordozóra és máris kész a rusztikus, egyedi dekor falburkolás.
Jól néz ki, jó a történet hozzá, de 60.000Ft/nm áron?
-
bim
veterán
Majdnem pont ilyen. Ebben téglalap alakú lyukak vannak középen. Ez akciósan volt 13500/m2,
Elég macerás rakni. Csak tükörsima egyenes betonnál érdemes vállalni. Úgy tudod könnyen rögzíteni ha egymás mellé teszed egy kicsivel nagyobb réssel amin oldalról becsúsztatod a rögzítő klipszet és utána csavarozol. Mit szívtunk mire rájöttünk. A rögzítése nincs kitalálva rendesen de az anyag maga rendben van. -
mdk01
addikt
Igen és mire mindent megveszel hozzá, úgy ahogy a gyártó ajánlja inkább a 20k felé van m2 ára.Én kértem árat jafholz-tól 40m2-re és közel 1milla jött ki és azt hiszem nettóba. Persze rozsdamentes(RM) csavarokkal és RM szegélylécekkel, végzárókkal.
Körbe kell nézni mert nagy a szórás főleg a garancia téren, mert van aki 5 évet, van aki 20 évet vállal rá és az árban meg nem sok különbség van.
Persze a garanciának is vannak biztos kritériumai mint pl. bizonyítvánnyal rendelkező cégnek kell szerelni, az meg biztos nem olcsó és ott aztán nincs anyagspórolás sem. -
veze
őstag
Nem tudom ki "tervezte" ezt, de én nem dolgoztatnék vele.
Az, hogy nem rakott bele egyetlen csapolast se, nagyon gáz..
Ez minden, csak nem egy masszív szerkezet. Csoda hogy nem nyaklik máris mindefelé.
A fában sokkal nagyobb erők dolgoznak mintsem hogy két-két ilyen csavar vinkliben tudná tartani. -
oalex
senior tag
Már előrébb tartok, csak ezt fotóztam tegnap.
-
bim
veterán
válasz
thyeby #30610 üzenetére
csavarfej kérdésben nem jó a süllyesztett. Két fát próbálj meg összeszorítani egy átmenő csavarral fakötésű alátét nélkül.Eleteted simán. Ezt a szerepet tölti be a telt fejű csavar. Nagyobb területen fog ezért jobban tart.
Az öreg ácsok sokszor be vannak gyöpösödve. De nem is számítógépeznek. A technológia ott jár hogy hőtechnikai szempontok ugyanakkora hangsúlyt kapnak mint maga a tetőszerkezet. Mindkettőnek tökéletesnek kell lennie. Úgy jellemezném hogy az ácsszerkezetet a tapasztalat és a rutin kell hogy készítse (nem megfeledkezve arról hogy komoly előkészítést igényel már a szerkezet kialakításánál a hő és pára elvezetésének dolga is) de amint az alátét héjazathoz érnek az innováció és a naprakészség a fontosabb.
A fiatalok hajlamosak elhanyagolni a fakötéseket amik részét képezik a munkájuknak. Egy sima illesztés és egy nagyobb szeg oszt jóvan. (megjegyzem nem is tudom mikor használtam utoljára szeget szerkezetépítéshez.)
Ha nem mondom magamról hogy tudok a kutya se figyel rám. Természetesen mindent képekkel tudok bizonyítani. Pont az a baj hogy a régi nagy öregek akik valóban tudnak nem vesznek maguk mellé tanulókat.
Tegnap ezt a burkolatot raktuk le amit csak azért vállaltam el mert még nem is láttam hasonlót sem. termék
Miközben lépcsőkészítésnél csak a hagyományos beeresztett lépcsőfokokat vagyok hajlandó készíteni bármi is van kiírva a rajzon. Lépcső . Ide pl. a tervező 40-es szögvasat írt ki alá. Szerintem szebb és tartósabb is ez a megoldás. -
zonusz
aktív tag
Ha már az akác szóba került, kérdezem, hogy érdemes-e gyalultatni, vagy inkább otthon babráljak vele. Értem ez alatt, hogy mennyire eszi a kést? Ezer forint a különbség m2-enként a fűrészelt és a gyalult között. Összeszámlva kb. 10m2 lesz. Virágládákat kellene gyártanom itthonra, meg futtatót a rózsáknak. Azért döntöttem az akác mellett, mert úgy látom ez bírja a kültéren a legjobban, ugyanakkor nem akarok babapopsi simaságot.
Köszönöm a segedelmet. -
oalex
senior tag
válasz
thyeby #30607 üzenetére
thyeby.
Már folynak a munkálatok.
A környékemen sehol (egyik boltban) sem volt kapható hosszú 4mm fúró szál. Interneten kellet rendelnem, ez ma érkezett meg.
Mindent úgy tapasztalak és csinálok már kapásból, ahogyan írtad. kivéve a kétméretű fúrás. Bitang jó 100kg hozó erős egykezes szorítóim vannak és mid-gyárt 4 db
Ami az akác fúrás illeti, magamtól is pont úgy csináltam ahogyan írtad. Iszonyatosan fogja a fúrót. 8cm ez 4x kell kihúznom. Ráadásul még olajozom is. Mind ezt alacsony fordulaton, mert a magason füstól a fúrószár.
Ettől függetlenül a csavarok nem törnének ahogyan tapaszalom, de esélyes a repedés, főleg mivel pont az anyag végén vannak kötések. Ezért is csinálom ilyen alaposan, ahogyan javasoltátok.
Épp ma érkezett meg két ilyen kicsit. Úgy hogy ezzel a munkával szivatom öket
(a 2Ah es aksikkal)Hát 115Nm ide vagy oda (az ütve csavarozóban), a 6-os csavart csak addig tudja vinni (az előfúrt akácba), ameddig oda nem ér a feje. Aztán már csak a kézi megoldás képes süllyeszteni, illetve a kölcsön kapott több kg-os vezetékes Makita. A Makitát viszont semmi sem képes felfogni. Az ha nem állítom le, akkor kitekeri a menetet/át fúrja a fát, még a nyolcas csavart is, előfúrás nélkül átküldte (arról írtam tegnap). Az tuti 200Nm főlőt van. Viszont azzal nem szeretek dolgozni, mert iszonyatosan nehéz, valamint csak egy sebességen megy, akárhogy nyomod a ravaszt. És túl gyors is nekem.
Még annyi slussz poén volt a mai történetben, hogy mivel lázas mind a két gyerek és alig alszunk. Nem vagyok teljesen a toppon. Ezért az egyik kereszt gerendát, azt amelyik a hintának a gerendáját tartja (a torony felőli végen). Azt véletlenül úgy raktam fel, hogy előtte elfelejtettem bele marni a tervemen is látható 2cs mély rovást. Amibe bele fekszik a hinta gerendája.
Ügy döntöttem, hogy nem csavarozom le. Nem akartam szórakozni a csavarok pontos vissza illesztésével. Hanem, hogy ott fent, 2,Xm magason marom ki a rovást
Eltudjátok képzelni milyen jó móka volt.Nyilván nem szerencsétlenkedtem odáig fel a porszívó csövet. A fejem kb. egy szintben volt a maróval.
Hú de megbántam mikor az arcomba kezdtem kapni a 2cm mélyen (azaz jókora adag) friss akácot. Előszór megpróbáltam minden áthúzásnál nem venni levegőt. Hát az nem sokáig ment (folyamatosan egyensúlyozni kellet a billegő műanyag raklapokon). Aztán berohantam a házba egy textil pelenkáért és abból csináltam ideiglenes maszkot. Tetőtől talpig fűrészporos lettem.
Mindig csinálok ilyen hülyeséget. Le kellet volna szednem. Semmibe nem telt volna.
No mindegy, gondoltam elmesélem nektek, esti szórakozásnak. -
thyeby
őstag
Háát..., az élettapasztalat alapján akkor nekem akár már jó nagy arcom is lehetne.
De nem bántó szándékkal írtam, félre ne érts!
Ez az élettapasztalat dolog nekem azt mutatta meg, hogy ha valaki minél jobban tud valamit, az annál kevésbé mondja magáról, hogy tud. Aki pedig hivalkodik a tudásával, az megállt a tanulásban. Ezt nem tudom mivel magyarázni. Talán azzal, hogy minden újabb ismeret még újabb kérdéseket vet fel?
Ezt most ne magadra vonatkoztasd. Talán nem is ökölszabál, inkább elég jól megfigyelhető jelenség.Ma munka közben jó sokat gondolkodtam ennek a csavarfejnek a statikáján. Kerestem, hogy milyen esetben lehet gyengébb a zenkolt csavarfej a kötés ereje, stabilitása szempontjából. Túl sokra nem jutottam, mindössze annyira, hogy nagyobb felületen fog az általad javasolt csavarfej. Ám hogy ez a gyakorlatban mit tehet, azon még bizonyára tovább kell gondolkodnom. (Engem zsigerből érdekelnek a kötésmódok.)
Szóval segítesz rajtam, ha nem viszed a sírba, amit tapasztalsz.
Magam is árgus szemekkel figyelem olykor a szétment dolgokat. Az érdekel, hogy mi mitől megy szét, és mitől nem tud. Találkoztam már törött csavarral, alulméretezett csavarral, rossz minőségű anyagból készült csavarral, berozsdálttal, szétrohadttal, galváni elemként működővel, elnyírt fej miatt oldhatatlannal, cserélhetetlennel, javíthatatlannal. De nem találkoztam még olyannal, amikor úgy ítéltem volna meg, hogy ha nem zenkoltat használt volna az építő, akkor nem gyengült, vagy ment volna tönkre a kötés. Szóval ne kímélj, okosíts!Ja!
Visszakanyarodok az élettapasztalatra:
Tudod, most a tetőfelújításon rezgek - idő híján fél gőzzel csak (és gyűjtöm a levegőt, hogy idővel isméten kikérdezzelek részletekről). Magad tanítottál ki, hogy milyen szemmel figyeljek egy ajánlattevőt, és milyen kérdéseket tegyek fel neki, hogy kiugraszthassam az esetleges nyulat a bokorból. Tudod, eddig mit figyeltem meg? Azt, hogy a fiatalabb mesterek többnyire jól felmondják a leckét maguktól, az öregebbek pedig néha igen nagyon le vannak maradva az új technológiák tekintetében. Nem értik, és ha segítenék nekik megérteni (már amit eddig nekem sikerült valamennyire megértenem) akkor sem akarják érteni. Na, nesze, élettapasztalat!
Egyszer jól befürödtem egy öreg hegesztő szakival egy kényes munka kapcsán. Pedig direkt őt választottam, gondolván, hogy egy öregnek már jobban a kezében/fejében lehet a szakma csínja-bínja. Vittem egy fiatal sráchoz, hogy javítaná ki. (Nem tudta kijavítani.) Na, tőle hallottam egy mondatot, ami nagyon bennem maradt:
A kor nem érdem, hanem állapot.És próbálok úgy öregedni, hátha sikerülne úgy gyarapodnom empíria-ügyileg, hogy ne kevesebb legyek, mint egy fiatal, hanem legalább annyi. Odáig már eljutottam, hogy tisztán beláttam: Ha nem ügyelek erre a dologra kényesen, akkor bizony törvényszerűen kevesebb leszek - tapasztaljak én bármit is.
Uff! Én is csak szólok.Az, hogy törekszel az időtálló építkezésre - akár a túlbiztosítás árán is, ma nagyon megbecsülendő erényed. (Pont ilyen ácsot keresnék, baxxameg.)
-
bim
veterán
válasz
thyeby #30600 üzenetére
Az élettapasztalat növeli az arcomat.
A csavarról alkotott véleményünk nem egyezik és akác ügyben sem venném kisebbre a kötést mivel igencsak repedős/hasadós anyagról van szó hiába bitang erős. Ez persze megint csak az én véleményem. Rengetegféle dolgot építettünk már és ha én valamit megtapasztalok azt nem fogom magammal vinni a sírba. Akit érdekel megosztom vele, legyen akár PH! vagy baráti beszélgetés. Nem szeretek félmunkát végezni amit megépítek az 30év múlva is álljon ha egy disznóól vagy pajta akkor is.
UFF! Én szóltam. -
thyeby
őstag
"Előfúrom amilyen mélyen csak tudom (azzal amim van)."
Figyelj!
Egy hosszú fúró, amivel rendesen elő tudsz fúrni, olcsóbb, mint egyetlen csavar, amit be akarsz ebbe a furatba csavarni.
Keményfába (persze más egyéb fába is, de a kemény fára kitüntetetten igaz) előfúrás nélkül fúrni alapvetően két veszélyt rejt magában a dolog:1 - Eltörik behajtás közben. Átgondoltad, hogy ilyen esetben miként is folytatod tovább a munkát? Fontos megjegyeznem, hogy amit linkeltél, az a minőség nem valószínű, hogy beletörjön. Azért írtam mégis mindezt, mert más is olvassa, mindenki gondolja át, hogy miként oldja meg, ha beletöri a csavart?
2 - Elreped a fa. A bütühöz közel (magyarul a végeknél) kiváltképp nagy ennek a veszélye. Pláne, ha hármat is behajtasz. Pláne, ha a rostokkal párhuzamosan, egy vonalba esik ez a három csavar. Ha így jársz, mit teszel? Van egyébként a repedés elkerülésére ősi, bevált, egyszerű és biztos módszer: Vízben kell áztatni a fát. Akkor előfúrni se kell, és még szegezni is jól lehet. De ez jelen esetben nem igazán járható és érdemes út. Pl a méhészek élnek ezzel a trükkel, amikor sokszáz lépkeretet kell összeállítaniuk. Szegezni szokták, és 1 centi vékony, 2 centi széles keretet szegeznek így készre.Ha nem két mérettel fúrsz elő, ahogyan azt korábban már írtam, könnyen bazinagy nyíróerőnek teszed ki a csavarjaidat az olyan pontokon, ahol javasoltuk, hogy rovással illessz. Mert nagyon nehéz úgy behajtani végig magméretű furatba a csavart úgy, hogy az ne tartson el. Ha jóféle szorítóval jól megszorítod, mielőtt megfúrod és behajtod, akkor javul nagyon az esélyed, hogy jól sikerüljön. Igen ám, de ez sokkal nagyobb macera, mint egyszerűen kitágítani behajtás előtt a külső anyag furatát.
Ilyen hosszú fúrókat én az utcasarki boltban szoktam beszerezni relatíve olcsón. Jó, nekem öt perc elszaladni érte, de elmennék a falu túlvégére is, ha nem lenne közel, és megvenném sokkal drágábban is, mert az még mindig olcsóbb, mint a szarakodás nélküle. Nem tudom, neked milyen messzire kell kimozdulnod érte, de javaslom, gondold át, lehet, hogy miután dolgoztál vele, belátod, érdemes volt. Ráadásul a fúrószár megmarad, nem kér enni, később is jól jöhet majd.
Ha százötvenes fenyőgerendával dolgoznál, nem tépném a számat ennyire az előfúrás miatt. De csak 70-es fáid vannak.Mégvalamit:
Az akác egy igen nehezen megmunkálható, jó kemény fafaj. Fúráskor sem nehéz úgy járni, hogy már a fúró beletörik. Ezt azzal előzheted meg, hogy amikor már nem látsz forgácsot kipotyogni a fúrószár forgácskivetőjén, akkor kihúzod (forgó fúrógéppel), ha rásült a fa, kikaparod, megtisztítod, majd tovább fúrsz. Akácba 120 mélyen belefúrni nekem minimum négy fogás. (Ennyiszer húzom ki.) És persze kell kicsi gyakorlat, kicsit biztos kéz is hozzá. Ezt a harmadik-negyedik fúráskor már érezni és érteni fogod.
Jó munkát!
-
oalex
senior tag
válasz
thyeby #30605 üzenetére
Más:
A témára visszatérve. Vettem 8x120 asokat a pontokra amiről beszéltünk (3db lesz egy ponton). Téma lezárva
Nem lesz semmi további módosítás. Előfúrom amilyen milyen csak tudom (azzal amim van).
Majd teszek fel képeket.Mindenkinek sok köszönet a sok jó tanácsért!!!
Nagyon jó fejek vagytok, hogy ennyit segítettek. -
Soká
senior tag
Sajnos nincs időm végigolvasni mindazt, ami elhangzott, de nézd meg, hogy a játszótéri (profi) játékszereken (ABC-TEAM, KOMPAN, EIBE, stb) milyen csomópontokat alkalmaznak. Azok természetesen túl vannak biztosítva, de szerintem nem érdemes kísérletezni minimális keresztmetszetekkel, ami papíron még kellő szilárdságú. Ha jól olvastam, nem akarsz előfúrni, meg ilyenek... oltári rosszul hangzik. Átmenő furatok kellenének, menetes szár, nagyméretű alátétek, süllyesztés az anyáknak...
Önmetsző csavarokkal legfeljebb a korlát rácsait érdemes rögzíteni. Ha nincsenek alapos fakötések, akkor meg főleg nem árt az erős csavarkötés. Különben mitől lesz állékony a szerkezeted?
A gyerekeknek nincs nagy súlyuk, mégis kimozgatják a merev szerkezeteket is, ha pedig meglódul, akkor hamar vége a jóvilágnak...Jó, hogy jelezted a helyesírási problémák okát, így nézve inkább dicséretet érdemelsz!
-
oalex
senior tag
válasz
#05304832 #30601 üzenetére
Én azóta a nettet bújva keresem a hivatalos adatot, ezekről. Azaz a kőlombozó csavar méretek teher bírásáról. Sajnos a legtöbb helyen a "tensil strenght" van megadva, azaz, hogy milyen erő kell ahhoz hogy kitépje az ember a fából. Nekem viszont a "shear strenght/capacity" kell.
Csak annyit tudtam meg biztosan, hogy ennél a méretnél ilyen anyagból min. 100kg van egy ilyen "vicc" csavarnak a teherbírása (szerinte a 200 hoz közelebb van ez az érték). Ha a falba fúrjuk és rá akasztjuk a súlyt. Sajnos irtó bonyolult a számítás és rengeteg a váltózó: keresztmetszet, pontos anyag tulajdonságok, stb.stb.Mindenesetre annyi megteszek, hogy a 4 tehert tartó alsó gerenda. Azok amik a képen vannak, a szembe és hátul, az alsó és középső szinten. Azaz miken a "járólapok" fekszenek. Azoknak a 8 oszlophoz csatlakozási pontját nem ezzel a 6x120 az rögzítem (eredeti terv 3db. per kötés). Hanem vagy veszek 8x120 vagy (2db per kötés), vagy M10-es hosszú csavart, kifúróm és azzal rögzítem (1db per kötés), aztán teszek rá ilyen műanyag bigyót, hogy ne akadjon bele a gyerekbe.
U.i: Mivel látom, hogy barátok leszünk
Azaz foglak még benneteket fárasztani a hülye kérdéseimmel. Most kérek mindenkitől elnézést a sok helyesírási hibámért. Nem vagyok egy műveletlen paraszt. Egyszerűen annyi az oka, hogy egyrészt angol az eredeti nyelvem. Ezt még továbbá tetőzi az, hogy valami diszgráfia/diszlexia egyedi ötvözetétől szenvedek, ami miatt mindig össze vissza írok.
Erre még az is rá jön, hogy türelmetlen vagyok és emiatt gyorsabban próbálok gépelni, mint amennyire valójában tudok.
Tudom, hogy van akiknek bántja az ilyen a szemét és ezért szerettem volna előre is elnézést kérni. -
oalex
senior tag
válasz
thyeby #30600 üzenetére
Tudom, hogy nem nekem szólt, de annyit hozzá tennék, hogy a hinta része az mind a két végén rovasozva van. Ezt korábban is irtam már. Ez 2 felnőttet is elfog bírni, nem hogy a szomszéd dagad kamasz gyerekét.
12cm vastag akac. Egyik vegen a ket egymasba is rovasozott A oszlop tartja. A másik végén pedig az egyik gerendaba van szintén bele rovasozva (bevalom ez nem biztos, hogy kivehető a kis képről). Ez utóbbi gerenda a 2 középső oszlop tetejére (ismétlem tetejere) van ra uktetve (azaz 100% a fa tartja minden irányból a súlyt). És meg van 2 db. 45" alá tamasztasa ennek a gerendanak is.
Egyszóval az eddig "mit tart a csavar) az lenyegebe csak a tornyoterinti. Annak a középső szinjet, amirebfelmasznak, ha le akarnak csuszni. A hinta részere minden irányból 100% fa támasztja. Csavar sehol. Azok csak rögzítenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nők, nőügyek (18+)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Filmgyűjtés
- Milyen okostelefont vegyek?
- BestBuy topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest