Hirdetés

2020. május 31., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9451) King Unique válasza prtvlogan (#9450) üzenetére


King Unique
(félisten)

Itt már egyrészt ott el lett cseszve, hogy ha annyira fontosak azok a dokumentumok, akkor miért nem volt róluk biztonsági másolat. Plusz ha már ki lettek mentve a HDD-re, akkor ott is meg kellett volna hagyni őket pont emiatt, nem visszahelyezni és csak a C-n tárolni. Aztán amikor először volt bootolási probléma, már akkor le kellett volna menteni a fontos adatokat pl. egy pendrive-ról futtatott WinPE / Live Linux rendszer alól. Vagy kivenni és betenni a HDD-t egy másik windowsos gépbe, aztán ott. Az újratelepítés eleve destruktív, viszont ha a célpartíción van már egy telepített Windows, akkor arra rátelepítve bekerül a korábbi rendszer a Windows.old mappába. Amikor ez megtörtént és megvoltak még a fájlok, akkor szintén menteni kellett volna, legalább a helyi dokumentumok mappába átmásolni azokat. A Windows.old mappa nem szokott egy havi frissítés után csak úgy törlődni, viszont X nap után a lemezkarbantartó törölheti automatikusan. Pont azért kellett volna menteni a tartalmát...

Az meg a másik, hogy adatmentésnél a mentendő lemezre nem írunk, ha rendszermeghajtó, akkor addig nem használjuk, nem futtatjuk róla az OS-t! Sőt, erre a legtöbb adatmentő program is felhívja a figyelmet már a telepítésnél, illetve hogy ne a mentendő lemezre telepítsük. Ilyenkor másik fizikai meghajtóról futtatott OS alól célszerű elvégezni a mentést. Ellenben ha te azóta is használod az eredetit, arra telepítetted az adatmentő és még más szoftvert is, másoltál rá egyéb fájlokat stb., akkor azzal gyakorlatilag felülírtad a korábbi tartalom egy részét és jelentősen csökkentetted a sikeres mentés esélyét... Valamint lehet emiatt sem volt meg a korábbi mappaszerkezet és a fájlnevek. De mondjuk az sem derült ki, hogy milyen keresést végeztél. Az EaseUS esetében is nyilván mélykeresés (deep scan) szükséges ahhoz, hogy minden fájlt megtaláljon. Ha a C-re van ráeresztve, akkor annak az aktuális mappaszerkezetét pedig eleve mutatnia kellene.

[ Szerkesztve ]

(#9452) prtvlogan válasza King Unique (#9451) üzenetére


prtvlogan
(aktív tag)

Igaz, nem írtam, de semmi nélkülözhetetlen dolog nem veszett el! Amit vissza szeretnék nyerni, az pár steam/raktár képernyőmentés, illetve minden számítógépem teljesítményét le szoktam tesztelni, és menteni az évek során. Jó nosztalgiázni, kb olyan nekem, mint régi pc újságokat böngészni. Ha esetleg semmit nem tudok visszaállítani, akkor sem dől össze a világ!

Egyébként nem használom a meghajtót, ez a rendszer ssd mellett egy hdd, amire azóta írás/olvasás nem történt. mint írtam a deep scan millió 1 fájl megtalált, és mivel nem fontos és (nem sok) fájl-t keresek, egyszerűbb lenne a mappát visszaállítani, ha mappa szerkezetben látnám a letörölt adatokat.
Már rég túl lennék rajta, de van egy hat hetes kislányom, így erősen korlátozott szabadidővel rendelekzem!
:R

(#9453) liksoft válasza prtvlogan (#9452) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

A csemetéhez GRATULA!

Nem a Get Data Back az amire gondolsz esetleg? Ennek ingyenes változatával legalább el tudsz jutni odáig, van-e értelme könyvtár szinten próbálkozni, vagy esetleg a könyvtár bejegyzése már a múlté. Bár csoportosítani akkor is szoktak az adatmentő programok.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9454) prtvlogan válasza liksoft (#9453) üzenetére


prtvlogan
(aktív tag)

Köszi! ;)

Youtubon ránéztem erre a programra, elvileg tudja azt, ami nekem kellene, este ha les zidőm elcsekkolom. Tegnap a recuva-t próbáltam ki, célirányosan azt a könyvtárat adtam meg neki, ahonnan visszahelyeztem az adatokat a rendszerlemezre. Csak a deepscan talált adatokat, az viszont egyből nyeri is vissza egy recuve mappába. 30% után 27GB visszaállított adat.. Csináltam videót róla, hogy mennyi felesleges fájl közül kellene kibogarászni azt a keveset, ami szeretnék viszontlátni, majd este feltöltöm youtubra.

Ezt a Get Data-t még kipróbálom, hátha ér valamit, ha viszont ezzel sem sikerül, akkor elengedem. Régi motoros vagyok jópár windows telepítésen túl, de így még nem jártam, hogy a windows.old mappa egyszercsak eltűnjön. ( Inkább az a jellemző, hogy nem engedi letörölni! :DDD )

(#9455) Pszihonaranc


Pszihonaranc
(senior tag)

Sziasztok

Akinek volt már dolga adatmentő céggel az megosztaná velem, hogy mi a protokoll? Milyen adatok, papírok szükségesek a procedúrához, esetleg szokás valami nyilatkozatot /szerződést írni? Megköszönném, ha valaki leírná, hogy hogy néz ki az adminisztrációs oldala a folyamatnak!

Hirdetéseim || https://bit.ly/2QtRNEq

(#9456) liksoft válasza Pszihonaranc (#9455) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Elméletileg minden cég leírja a honlapján a fontosakat. Vállalási feltételek, árlista, esetleg bevizsgálás és utána árajánlat, stb... Több cég, több változat. Ami mindegyiknél van, hogy a drive nyilvántartásba kerül, gyári számmal is azonosítva, és a Tulaj adataival. Természetes, hogy a Tulajnak vagy leadónak rendelkeznie kell a mentendő cucc és rajta tárolt adatok tulajdonjogával. Ezt a cégek nem vizsgálhatják, de szokták kérni. Gond esetén ennek jelentősége lehet! Ez a nyilvántartásba vétel egyúttal egy szerződés is!

Miért kérdezed?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9457) Pszihonaranc válasza liksoft (#9456) üzenetére


Pszihonaranc
(senior tag)

Szia! Köszi a gyors választ! Előre is elnézést a sok kérdésért

-"a drive nyilvántartásba kerül"
Milyen nyilvántartásba és mennyi időre?

-"rendelkeznie kell a mentendő cucc és rajta tárolt adatok tulajdonjogával." "de szokták kérni"
Ezt mégis hogy tudnám bebizonyítani? Mit szoktak kérni?

- " Gond esetén ennek jelentősége lehet!"
Milyen gondra kell itt gondolni?

Ha eltér a tulajdonos a leadótól abban az esetben mi a helyzet?

Azért kérdezem, mert van egy ssd-m ami elromlott és vannak rajta fontos adatok, amiket nem hagyhatok elveszni... Úgyhogy adhatom le egy adatmentőnek. Viszont nem szeretném akárkire bízni egyrészt szakmai másrészt adatbiztonsági okokból.

Hirdetéseim || https://bit.ly/2QtRNEq

(#9458) liksoft válasza Pszihonaranc (#9457) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Az adatmentéses cég belső nyilvántartásába. Erre a kapcsolattartás, számla készítése miatt van leginkább szükség. De ide kerül, ha speciális jelszó is kell az adatok eléréséhez, valamint mi is a legfontosabb mentendő?

Vagy nyilatkozatot kell aláírni, hogy rendelkezel a jogokkal, vagy a vállalási feltételek tartalmazzák. Hiszen ellophatja bárki a szomszéd cuccát, hogy megnézze mit is tárol. Sőt, létezik ipari kémkedés is. Ezért kérik a jogilag későbbiekben felhozható adatok feletti rendelkezési vagy tulajdonjogot! (Aki leadja, nyilatkozik, legálisan adta le mentésre. - Ennyi.)
Ha sajátot adsz le, akkor ez igazából nem érint.

Az adatmentéses cégek fokozottan vigyáznak, ne kerülhessen ki semmi tőlük. Ennek is szerepelnie kell a vállalási feltételekben. (Akitől kikerülne valami, az azonnal rolót húzhatna....)

Tanács:
SSD esetén mindenképp célszerű előzetesen megkérdezni, az adott típust tudja-e vállalni a cég. Ugyanis több buktató van benne mint a HDD-k esetén.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9459) robi191


robi191
(kezdő)

Üdvözlet, egy hdd raw-vé vált, milyen megoldással tudnék biztonsági másolatot csinálni róla?
hdd raw copy tool csak teljes lemezre hajlandó menteni, partícióra nem.:-(

(#9460) King Unique válasza robi191 (#9459) üzenetére


King Unique
(félisten)

Azért, mert az teljes fizikai másolatot csinál a meghajtóról, mintha klónozná. Ilyenkor pedig a célmeghajtó általában újraparticionálásra, illetve a tartalma törlésre kerül. Ha a másik topikba is beírt hozzászólásod alapján azt a 6 TB-os HDD-t nem tudod átmenetileg szabaddá tenni, akkor az előbbi módszer nem igazán opció, mivel az destruktív. Ha máshova nem tudsz menteni, akkor marad a lemezképfájl készítése, amit egyébként a GetDataBack is tud, illetve az új Simple verzió is.

(#9461) robi191 válasza King Unique (#9460) üzenetére


robi191
(kezdő)

Olyasmire emlékeztem, ami raw kiterjesztésű fájlt csinált, szövegszerkesztővel lehetett benne keresgélni.

Most nem veszek új programot, a régi öreg gdb megvan, abban bízok, de napokig molyol és image fájlt csinál, és korábban nem teszteltem, hogy azt mely más program tudja használni.
A Macrium reflectet azért nem használom, mert arról tudom, hogy egyedi image fájlt csinál.

Az lenne az ideális, ha a 6tb-ot lementeném és után kétfelé szedve egyiken ott az image fájl és abból kimentem a fáljokat a másikra, csak az a hdd dolgozik, de ahho kéne a raw fájlba író progi, csak nem jut eszembe és nem találom az évekkel korábbi listámat. :((

(#9462) King Unique válasza robi191 (#9461) üzenetére


King Unique
(félisten)

A GDB .img kiterjesztésű lemezképfájlba ment, ami azért elég elterjedt formátum. A Macrium Reflect .mrimg formátumot használ, az egyedi. De egyébként nem értem mi a problémád, a lementett .img kiterjesztésű lemezképfájlt be lehet olvastatni a GDB-vel, majd utána folytatni a mentést, abból menteni. Ha korábban megvásároltad a programot és van hozzá licenced, akkor pedig az sem világos, hogy miért kellene másikkal menteni, amikor a GDB amúgy is az egyik legjobb adatmentő szoftver.

Az meg a másik, hogy nem ismert az eredeti HDD állapota. Bár célszerű mentést készíteni ez eredeti lemezről és abból dolgozni, ha különösen akkor indokolt, ha pl. gond van a HDD állapotával. Ha nincsen, akkor viszont akár közvetlenül is lehetne arról menteni. Viszont ha fizikai másolatot / lemezképfájlt készítesz az eredeti HDD-ről, akkor normál esetben + 2 db másik HDD is kell. Vagyis amire az előbbiek elkészülnek, majd amire azokból a tényleges mentés. Ha 6 TB-oson van / lesz elég szabad tárhely, akkor viszont akár 1-gyel is meg lehet oldani a lemezképfájlnál.

[ Szerkesztve ]

(#9463) robi191 válasza King Unique (#9462) üzenetére


robi191
(kezdő)

Korábban volt problémám image fájllal, amit csak a kiíró program tudott olvasni.

Közben weben rákerestem imgc fájlra, hát a kis progi csinálta, ezek szerint volt egy üres pendrájvom, arra mentettem, de ez 3 tb-s méretben sajna nem működő megoldás. :(((

A gdb-vel az a bajom, hogy iszonyat lassú, így jó lenne két gépen párhuzamosan dolgozni, egyiken a gdb, a másikon valami más progi, és akkkor talán szerdára lesz eredmény...

A másik bajom a bizonytalanság, az "ismeretlen hiba", na, az nem tetszik nekem, pláne, hogy a legvégén irta ki és még a gépet is lekapcsolta maga után.

Ja, közben te is hozáírtál, akkor én is. ;)
Pont azt akarom, hogy az egyik gépen a 6tb-s legyen és dolgozzon az image fájlból, és a másik gépen neki tudok állni testdiskkel vagy valami mással kideriteni, mi lehet az "ismeretlen hiba".
Csak az a bajom, hogy webes testdisk leírásoknál ilyen nincsen, mindenki csak arról csinált videot, hogy ott helyben visszaállítja a törölt fájlokat.

Csakhogy raw esetében ez necces, de raw kezeléséről még nem találtam testdiskes példát, hogy merre barangoljak a menüjében.

[ Szerkesztve ]

(#9464) King Unique válasza robi191 (#9463) üzenetére


King Unique
(félisten)

A .img elég elterjedt formátum. Ha másik adatmentő programban van képfájl beolvasása opció és támogatja azt a formátumot, akkor működnie kell. De amúgy megint nem világos, hogy miért kellene X másik program, amikor ott van a GDB, ami tudja kezelni. Sőt, lehetne mondani akár azt is, hogy ha a GDB nem boldogul a közvetlen / lemezképfájlból történő mentéssel, akkor jó eséllyel másik otthoni használatra szánt szoftver sem fog.

Nem mondanám, hogy annyira lassú lenne a GDB. Egyrészt a lemezképfájlt más program sem csinálja meg gyorsabban, illetve attól is függ, hogy milyen gyors a HDD, menyire jól olvasható a felülete stb. Másrészt ahogyan a GDB, úgy a többi program esetében is általában teljes keresés (deep scan) kell ahhoz, hogy minden fájlt megtaláljanak. Ami megint eltart egy ideig + utána a tényleges mentés, ami kb. hasonló idő az ilyen programoknál, + a háttértárak sebességétől is függ.

A TestDisk, vagy inkább egy külső particionáló program (példa) az NTFS partíció közvetlen visszaállításához lehet opció. Vagy egy másik a RAW "javításához" (példa). De ezekkel direktben játszadozni max. akkor szabad, ha már van mentés az eredeti lemezről! Ellenkező esetben viszont nem, mert akár balul is elsülhet és nem véletlenül az adatmentés javasolt inkább, az a biztonságosabb.

[ Szerkesztve ]

(#9465) liksoft válasza robi191 (#9463) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szervusz!

A pánik rossz tanácsadó! A kapkodás is! Hidd el, ha az adatok fontosak, akkor célszerű rászánni az időt! Sőt, ha készítesz egy img file-t, az védelmet ad arra az esetre, ha a drive menet közben meghalna, vagy egyéb hiba lenne.

Adatmentéses cégeknél nem ritka, mikor a mentendő drive kapacitásának akár az ötszörösét is használják munka közben. Ezzel csak úgy lehet spórolni, ha a kockázat közben nő. Mivel a tárhely az "olcsóbb", így nincs alternatíva. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9466) robi191 válasza King Unique (#9464) üzenetére


robi191
(kezdő)

Nem mondanám, hogy annyira lassú lenne a GDB.

Alig három napig molyolt és utána lehúzta az adatokat a wc-n. Lehet, hogy neked 3 nap nem sok, nekem rengeteg, pláne, hogy eredménytelen volt.

külső particionáló program

Ezt a bekezdésedet egyáltalán nem értem. Van ezekkel bármilyen tapasztalatod? A többségnek még a nevét se hallottam.
Nekem csak pár esetben volt dolgom raw esettel, szerencsére, mert mindig időben megszabadultam a pc-től, aminek az usb csatlakozói kezdtek kilazulni, de mindannyiszor azt láttam, hogy ha raw lett egy pendrájv, akkor azt csak menteni lehet és fájlokat visszaállítani, de az adathordozót újra kell formázni.

A második linken lévő söveg végén levő chkdsk opció nevetséges, ha valóban raw eset van, akkor chkdsk el se indul, az valami dilettáns reklámcikk volt, vagy az illető így akart állást találni, ha jól láttam, majdhogynem a cv-jét is csatolta a cikkhez. Agyrém, milyen írások vannak a weben. :(((

(#9467) King Unique válasza robi191 (#9466) üzenetére


King Unique
(félisten)

Azért egy 3 TB-os HDD-nél normál esetben nyilván nem tart 3 napig a teljes keresés + a mentés. Max. akkor, ha pl. szektorhibás a lemez és nehezen olvasható a felülete. De ilyenkor a GDB-hez hasonló más programok is ugyanúgy elszöszölnek vele a szokásosnál hosszabb ideig.

Azért a MiniTool egy elég neves szoftvergyártó, illetve a particionáló- és az adatmentő programjuk is, használom mindkettőt. A törölt, formázott, sérült (RAW) partíció közvetlen visszaállítását pedig próbáltam már vele és nálam működött. Meg ha már a szoftver gyártója leírja ezt egy lehetőségként a weboldalán, akkor nyilván nem mindenféle alap nélkül. De pl. itt a fórumon a külső merevlemezes topikokban, vagy éppen privátban is beszámoltak erről többen, amikor épp nem volt másik szabad belső / külső HDD-jük a mentéshez és nem akartak hosszasan elidőzni a mentéssel + a visszamásolással. A másik módszernél azt én is vágom, hogy RAW esetén a Windowsnál nem használható a CHKDSK, legalábbis normál esetben nem. Viszont arra is volt több működő példa pl. ezen a fórumon is, ahol a linkelt külső program "javítása" végül eredményes volt és újra NTFS lett a kötet, a rajta lévő fájlok is megmaradtak. A javaslat ugyan általánosan az adatmentés volt külső programmal minden esetben, de az előbbi okok miatt ez nem mindenkinek volt opció és ezért próbálkoztak saját felelősségre a közvetlen visszaállítással, ami többeknél sikeres volt. A magam részéről biztos és biztonságos módszerként továbbra is elsődlegesen az adatmentő program használatát preferálom és javaslom, de akár a linkelt egyéb módszerek is működőképesek lehetnek. Viszont az utóbbiak is inkább akkor, ha van mentés az eredeti lemezről. Ha nincsen, akkor inkább az előbbit javasolt megpróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#9468) robi191 válasza King Unique (#9467) üzenetére


robi191
(kezdő)

Nem tudom, mi a normál eset, pár éve talán egy 400GB-ossal volt gondom, annál is másnap reggelre lett meg a fájlista és kezdődhetett a mentés. Arra emlékszem, hogy a testdisket nem tudtam kivárni, rengeteg ideig csak pörgette a szektorok számát és még messze volt a fájlok felismerése.
Most keresgélek testdisk leírásokat, de csak az ismert hármat találom, így majd kénytelen leszek rögtönözni.

arra is volt több működő példa pl. ezen a fórumon is

na, ez nekem új info, eddig mindig azt hallottam, ha raw, akkor "format, mert a csekkdiszk nem műxik".

A minitoolst eddig nem próbáltam, az ingyenes verziója csak partíciókezelésre volt jó, és arra volt megszokott megoldásom.

Azon gondolkodok, hogy kéne egy listát csinálni a hasznos progikról és kitenni valahova, mindig ugyan az a téma, és vannak bevált programok, csak a használattal van gond, elég lenne ránézni a listára, jó segítség lenne.

(#9469) prtvlogan válasza liksoft (#9453) üzenetére


prtvlogan
(aktív tag)

Köszönöm szépen a segítséget! Tegnap tudtam rászánni egy kis időt, és sikerült visszanyerni az adatokat. Végül mégiscsak a Recuva lett a megoldás. Érdekes módon a deep scan 1 órán át futott az adott meghajtón, de nem talált semmit, a gyorskereséssel viszont 3 perc alatt feldobott jópár giga letörölt fájlt.
A letörölt fájlokat a Recuva könyvtárszerkezetben mutatta, így elég volt a könyvtárban lévő fájlokat kijelölni, majd a visszaállításnál egy én általam megadott könyvtárba állított vissza mindent ömlesztve. A szépséghibája a dolognak, hogy némely fájl többször is szerepel, gondolom, ahogy járt a hdd más szektorain is, onnan is visszanyerte. Ezeknek a kiválogatása lesz a következő lépés.
Semmi nélkülözhetetlen nem volt benne, de örülök, hogy meglettek!

:R :R

(#9470) liksoft válasza prtvlogan (#9469) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

3TB 3 napi scan-je nem normális. Kivéve, ha a drive nem tökéletes, vagy régi, lassú a rendszer (Atomos proci, 1-2G RAM....), illetve ha közben mással meghajtod, és ettől az a taszk belassul.

A sok-sok időre meg csak annyit mondanék, hogy aki ebből él, ezeknek sokszorosát áldozta rá, míg a szakmának csak a közelébe került. Mert ez is egy szakma. :B Ja, és utána jön, hogy nap mint nep újba fut bele, és azt a szürkeállománnyal meg kell oldani. :B

Örülök, hogy meglett!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9471) robi191 válasza liksoft (#9470) üzenetére


robi191
(kezdő)

Nálam is így volt gdb alatt, most raw copy-t inditottam el képfájl lementése érdekében, tartósan 11,1MBps-t ír.

(#9472) SpG válasza liksoft (#9470) üzenetére


SpG
(csendes tag)

Hálistennek régen (kb. 3-4 éve) fordult elő RAW kötet... Akkor egy Russinowich-féle program mentett meg egy csomó adat elvesztésétől. Pár hónapig spóroltam egy másik vinyóra és utána mehetett a próba.
A fájlszerkezet felmérése olyan 48-54 óra volt, a másolás 24-30 körül alakult, mert 92-95%-ig volt írva (USB2-n keresztül, mert két külső HDD volt - a gépet megbontani nem mertem).

Nagy kaland volt, rezgett a léc, de meglett minden (nem volt fizikai sérülés, valami belepiszkált a leíróba).

SpG

(#9473) robi191


robi191
(kezdő)

A nagy kérdés most az, hogy mire jó a raw copy?
Az OK, lementi a képfájlt - na de melyik program tudja a képfájlt olvasni, abból fájlokat kimenteni?
Mert különben nem sokat ér a képfájl lementése. :F

(#9474) liksoft válasza robi191 (#9473) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Abban az esetben, ha bit-bit típusú a fizikai másolat, vagyis a program nem ír hozzá semmit, és nem tömörít, akkor van átjárhatóság adatmentő programok között. Mivel megvan nekem az a 2-3 amit más módon használok (fizikai másolat, nem image), így nem tudok felsorolást.

Ami viszont sokkal fontosabb! Az eredeti valami miatt meghibásodott. Ha ezt nyúzod több alkalommal is mire sikerül a mentés, lehet már nem lesz miről menteni. Ugyanis menet közben romolhat az állapota. Erre megoldás egy image, hiszen abban a jelenlegi állapot rögzítve lett. Tehát rosszabb helyzetbe nem kerülsz, csak azt kell megoldani.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9475) robi191 válasza liksoft (#9474) üzenetére


robi191
(kezdő)

Akkor végigcsinálom a teszteket és majd írok egy összefoglalót.
Nekem a raw copy ismertetőjéből az jött le, hogy tömörítést használ, azért van egyedi fájlformátuma, de majd kiderül.

[ Szerkesztve ]

(#9476) liksoft válasza robi191 (#9475) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

RAW-nak jelzi az operációs rendszer, ha sérülés miatt nem tudja azonosítani a partíciót, így az adatokat sem éri el. A RAW copy meg ennek a területnek a másolata.

Ez történhet:
1. Szektor-szektor másolat másik HDD-re.
2. Szektor-szektor másolat file-ba.
3. File (ok)-ba másolva tömörítve, egyéb adminisztrációval.

Az első esetében van programok között átjárási lehetőség, a második már kérdésesebb, viszont a harmadiknál csak az fogja olvasni, aki létrehozta.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9477) robi191 válasza liksoft (#9476) üzenetére


robi191
(kezdő)

Az eddigi tapasztalataim:

1. "ál"-RAW.
A partíció RAW-nak látszik, de nem komoly a probléma, mert nincs hibaüzenet és a meghajtót látja win.
A windows chkdsk parancsa szépen helyreteszi a dolgot.
Akinek ez bonyolult, annak ajánlanak egyéb programokat, mint pl. korábban szereplő linken látható, de talán a partíció kezelő programok többsége képes megoldani, bár jelentps részüknek csak a fizetős verziója jó rá.

2. "valódi" RAW
Jellemzője, hogy win alatt "a meghajtót formázni kell" vagy hasonló hibaüzenet jelenik meg, a meghajtó - vagy csak az adott partíció nem olvasható.
A widowsban a meghajtók között többnyire meg se jelenik a betűjele, vagy ha megjelenik, jelzi, hogy nem elérhető.
A diszk kezelőben viszont látható, jó esetben betőjele is van, vagy adható neki.
Ekkor elvileg többféle megoldás lehet.
Szerencsés esetben - és nagy kockázatot vállalva - gyors megoldások lehetségesek fizetős programok révén, pl. a partíció sikeres helyreállítása, vagy a partíció formázása, és formázás utáni adatok visszzanyerése.
Biztosabb módszer a biztonsági másolat készítése, és abból történő helyreállítás, ennek két feltétele van:
1. mivel ez napokat is igénybe vehet, ha 1TB-nál nagyobb partícióról van szó, kell olyan gép, ami napokig garantáltan folyamatosan tud működni, szünetmentes táp, stb. biztosítása áramszünet esetére, illetve fizikai hozzáférés és rendszeres ellenőrzés (ha pl. otthagyják, hogy majd egy nap múlva megnézik, hogy hol tart, és közben valamilyen hibaüzenet volt, akkor esetleg a win egy idő után lekapcsolja a gépet, és akkor lehet előlröl kezdeni az egész folyamatot.)
2. kell egy üres, és legalább egy picivel nagyobb partícióval rendelkező üres meghajtó, vagy partíció + akkora szabad háttértár, amennyi adatot vissza akarunk nyerni.

Egyenlőre ennyi, de ezek csak azok, amiket én tapasztaltam eddig, nem általános érvényűek.

(#9478) liksoft válasza robi191 (#9477) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

1. Valamiért RAW lett. Sokszor íráshiba miatt. Mivel a CHKDSK írással javítja a hibát amit talál, így újabb hibát is szokott véteni, amit egy következő körös írással próbál megoldani. Rossz esetben pár ciklus alatt a HDD teljes adattartalmának akár a felét is bedarálhatja.

Ez járható út?

2. Igen, ez a valódi RAW. Ugyanakkor opció a formázás és utána az adatok visszanyerése? Legelőször is felülírás történik, ami adatokat semmisít meg. Rossz esetben a megváltozott környezetben az OS particionáló és formázó programja a mentendő partíciót máshová helyezi. Értsd, a legelső szektora NEM oda kerül, ahol az a mentendő állapotban volt! Ilyenkor az adatmentő programok pont ezzel a különbséggel (offset) fogják kimásolni az adatokat, vagyis SEMMI nem lesz használható. Miért? Mert az új formázás szerint fognak dolgozni.

Ez járható út?

Igen, szünetmentesen stabil géppel kell dolgozni, napokat rászánva. Viszont ha már lassú a másolás, akkor további romlás is várható, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy otthon befejezhető. Adatmentéses cégnek sem mindegy, hogy egy kezdődő hibát kap, vagy agyon gyalázott hullát!

Mielőtt bárki otthon elkezd adatot menteni, célszerű végiggondolni, mennyit is ér az adat. Ugyanis olyan nincs, hogy ma egy kávét, holnap tízezreket, egy hónap múlva meg a világ összes pénzét! Az az első pillanattól fontos adat volt. A pár ezres értékűt lehet otthon mókolni, de ami miatt az ember a kardjába dől, célszerű szakihoz vinni. És itt nem a szomszéd ügyes Pistikéjére gondoltam. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9479) robi191 válasza liksoft (#9478) üzenetére


robi191
(kezdő)

Igen, többféle szemlélet és hozzáállás van, amikhez társulnak a különböző szűk keresztmetszetek.
Valamint azt se szabad elfelejteni, hogy a kommunikáció is hamis sokszor, mert az esetek többségében az egyéni próbálkozók nem teszik közé, hogy a próbálkozásaik sikertelenek voltak. A leghangosabbak azok, akiknek sikerült, és diadalérésük van, hogy mennyit spóroltak vele. Szerintem ez a rulettezők egyszeri sikerélménye. Emellett - amiért bossősan reagáltam korábban - jó pár olyan írás is van, aminek a tényleges célja adott kereskedelmi termék eladásának propagálása, és ezt néha hamis érveléssel teszik meg.

(#9480) Doky586 válasza robi191 (#9477) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Tudtommal a RAW partíciót sokszor még jól olvassa egy live Linux rendszer. Ekkor érdemes egy másik fizikai meghajtóra átmásolni linuxal a mentendő fileokat róla.

Ha minden sikerül akkor örülni, ha nem akkor folytatni a bonyolultabb módszerekkel.

[ Szerkesztve ]

(#9481) robi191 válasza Doky586 (#9480) üzenetére


robi191
(kezdő)

sokszor még jól olvassa

Igen, ez is a próba/cseresznye kategória.

(#9482) Doky586 válasza robi191 (#9481) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

De legalább elég hozzá egy <1TB hdd a fontos adatok lementéséhez, nem kell egy másik >3TB vagy nagyobb hdd-t venni a szektor by szektor másolathoz.. ;)

(#9483) robi191 válasza Doky586 (#9482) üzenetére


robi191
(kezdő)

:F

(#9484) tknof1871


tknof1871
(őstag)

Üdv! Érdekel a téma de fordítva közelítem meg. Miből lehetetlen adatot visszanyerni?
Mondjuk van egy titkosított konténerfájlom aminek a megnyitásához a jelszón kívül kulcsfájl is kell. A kulcsfájl legyen egy szöveges fájl, ezt fejben tudom tartani. Amikor megakarom nyitni a konténerfájlt akkor egy adathordozón létre kell hoznom a kulcsfájlt és a használata után visszaállíthatatlanul törölni a kulcsfájlt.
Milyen típusú adathordózót kellene használni? SSD, HDD, pendrive, microSD card? Hogyan kellene törölni a fájlt? High-level formattingot csinálni az adathordozón?
(5kilós kalapáccsal 1000x összetörni, fizikailag megsemmisíteni nem érvényes)

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#9485) robi191 válasza tknof1871 (#9484) üzenetére


robi191
(kezdő)

Miből lehetetlen adatot visszanyerni?

Lehetetlen kérdés, hiszen minden adat, ami létezik, vagy csak van.
Ha az _adott_ adat visszanyerése lehetetlen, akkor az eredmény az, hogy az adatmentés sikertelen volt, ami máris egy adat, tehát az adatmentés után máris van adat. :P

(#9486) Doky586 válasza tknof1871 (#9484) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

A jelszót szokás fejben tartani, a kulcsfile pedig jellemzően egy bineáris állomány, de mindenképp nagyobb annál hogy fejben tartsd. De ez inkább valami titkosításos topikba tartozna..

[ Szerkesztve ]

(#9487) robi191 válasza tknof1871 (#9484) üzenetére


robi191
(kezdő)

Érdekel a téma de fordítva közelítem meg.

Nekem úgy tűnik, egészen másról beszélsz - ha érdekel ez a téma, akkor erről a témáról írj ide. ;)

(#9488) Pazolini


Pazolini
(senior tag)

Sziasztok!
UPC Direct set-top-boxból kiemelt WD lemezről, ami sentinel szerint 100 %-os, Windows rendszerre dugva van esély fájlokat kinyerni?
A Humax beltéri formázandó rawként kezeli (nem látja) a fájlrendszert.

(#9489) liksoft válasza Pazolini (#9488) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

A berendezést nem ismerem, de a legtöbb ilyen Linux alapú. Ezért egy Live Linux lehet a nyerő. Próbálj meg egy ilyen alól ránézni. Írni rá tilos, ne formázd, mert akkor pont az eleje megy a lecsóba, ami a rendszer beazonosításához a legfontosabb.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9490) gerimurr


gerimurr
(újonc)

Sziasztok!

Van egy 500 gigás merevlemezem 2 paticióval c,d .
C.én a rendszer win10. Átméretezés közben lefagyott a laptopom.
A d-én lévő adataim nagyobb részét nem tudom megnyitni,
pedig látszólag minden megvan képek videók egyebek.
A rendszer működik, de azok a programok, amik a d-re lettek telepítve, azok nem.
Kérdésem az, hogy visszalehet-e állítani az eredeti állapotot, ha az reménytelen, akkor mivel lehet lementeni az adataimat?
Köszi a segítséget előre is! :R

[ Szerkesztve ]

(#9491) King Unique válasza gerimurr (#9490) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ha az átméretezés a partíción lévő adatok átmozgatásával járt, ami a művelet közben megszakadt, akkor az szívás... Nálam korábban egy ilyen után a partíció eleve RAW lett, majd úgy kellett róla adatmentő programmal (példák) lementeni a fájlokat. De látszólag hiába volt sikeres a mentés, mivel a fájlok egy része hibás lett és nem lehetett megnyitni őket... Még szerencse, hogy a nagyjáról volt máshol biztonsági másolat. Egy próbát megérhet a mentés, de ha esetedben is hasonló lesz az eredmény a megszakított átmozgatás miatt és nem volt mentés máshol a fájlokról, akkor kb. cseszheted... Vagy el lehet vinni akár adatmentéses céghez is, már ha egy ilyen után tudnak vele mit kezdeni és megér számodra annyit.

[ Szerkesztve ]

(#9492) gerimurr válasza King Unique (#9491) üzenetére


gerimurr
(újonc)

Ashampoo foto recovery-vel a képeket sikerült lementenem, csak egy mappába tette , minden infó nélkül (mikor készült,stb.) Ezért gondolom, hogy nem reménytelen a helyzet, valahol azt olvastam hogy a fájlok címzése nem jó ilyenkor. Tehát a particiók visszaállítására nincs esély? :W

(#9493) King Unique válasza gerimurr (#9492) üzenetére


King Unique
(félisten)

Itt egyrészt az sem derült ki, hogy pontosan mi történt annál az átméretezésnél, milyen programmal, hogyan, melyik partíciót melyikkel stb. Másrészt visszaállítani akkor szokás pl. a TestDisk, vagy más hasonló programmal, ha mondjuk törölve, vagy formázva lett a partíció. De azt sem feltétlen minden esetben, meg egy rendszermeghajtó amúgy is kényesebb lehet az ilyenre, lásd egy korábbi példánál. Továbbá az átméretezési művelet előtt célszerű lett volna mentést készíteni az adatokról, vagy akár egyben a C és a D partícióról pl. a Macrium Reflect programmal egy lemezképfájlba. Aztán akkor utána nyugodtabban lehetett volna játszadozni az átméretezéssel, mivel ha esetleg nem jön össze, akkor ilyenkor a mentésből 1:1-ben vissza lehet állítani a korábbi állapotot.

[ Szerkesztve ]

(#9494) gerimurr válasza King Unique (#9493) üzenetére


gerimurr
(újonc)

A c méretét akartam növelni 50-ről 100 gigára, a d méretét ennyivel csökkentve.
A mentés jogos, de mivel már megtörtént az eset, a megoldásra koncentrálok. :F

(#9495) liksoft válasza gerimurr (#9494) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

[link]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9496) gerimurr válasza liksoft (#9495) üzenetére


gerimurr
(újonc)

Örök hálám, mindig tanul az ember! :R

(#9497) King Unique válasza gerimurr (#9494) üzenetére


King Unique
(félisten)

Akkor azt külső particionáló programmal csinálhattad, mivel ilyenkor a Windows lemezkezelőjével nem tudod megoldani a C közvetlen kiterjesztését a D törlése nélkül, vagy max. csak dinamikus lemezként. De mondjuk a rendszerpartíció utólagos átméretezéséhez ilyenkor a külső programoknál is gyakran PreOS mód kell, vagyis újraindítás után csinálják meg. Ami normál esetben lefut gond nélkül, de lehet példa az ellenkezőjére is. Ha a futó Windowson történik, akkor pedig fontos, hogy közben lehetőleg ne nagyon fusson sok program, meg a lemezt használó egyéb folyamat, nehogy fagyás, vagy egyéb gond legyen. Sőt, éppen ezért van amikor célszerűbb pl. egy pendrive-ról bootolt WinPE környezetben elvégezni egy ilyen utólagos átméretezést. Vagy eleve már a telepítésnél jól megválasztani a rendszerpartíció méretét. Az az 50 GB, pláne egy bruttó 500 GB-os lemezen nem igazán volt jó választás... :N

Ez esetben utólag marad az adatmentés külső programmal, meg a képek információnak visszanyeréséhez az, amit a másik válaszban ajánlottak. Legközelebb pedig egy ilyen átméretezési művelet előtt célszerű lenne majd menteni. Meg amúgy is, nem árt ha van legalább a rendszerről, vagy akár vele együtt az adatpartícióról is egy biztonsági másolat. A már említett Macrium Reflect ideális ilyen célra, de akár a Windowsban is van lehetőség lemezképet készíteni.

[ Szerkesztve ]

(#9498) Jhonny06


Jhonny06
(addikt)

Sziasztok!

A családban tönkrement egy Adata S102 16GB-os USB 3.0-ás pendrive. Kiírt a Windows valami default üzenetet, hogy nem ismerhető fel és javítani kell. Nem voltam ott, amikor történt, de valami általános hibajavítás ment végbe. Azóta nem lehet vele mit csinálni, a szokásos "Please insert a disk into removable disk E:" hibaüzenet jön fel, amikor intézőből megnyitom.

Megpróbáltam az alap dolgokat, mint pl. más betű hozzárendelése, driver check, eszközkezelőből eltávolítani, majd újra hozzáadni, de semmi. Az EaseUS Partition Manager egyáltalán nem ismerte fel, a Data Recovery pedig ugyanazt írja ki, mint a Windows intéző.

Az Adata-nak van egy online recovery tool-ja, ezt lefuttattam. Nem tudom mit csinált vele, de mostmár simán felismeri az intéző, viszont az összes ismertebb recovery tool-t lefuttattam, de semmi adatot nem tudtak visszanyerni (EaseUS, Disk Drill, DMDE). Lehet, hogy ráformázott ez a tool és ezt már cseszhetem? Mert formázással nyilván én is helyre tudtam volna állítani még az intézőből is, ez nálam nem "recovery". Van tapasztalata valakinek ezzel a tool-lal és hogy mit csinál pontosan?

Illetve milyen eljárást érdemes megpróbálni az adatok visszanyerésére? Köszi!

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#9499) Doky586 válasza Jhonny06 (#9498) üzenetére


Doky586
(nagyúr)
LOGOUT blog

Köszönjük az élménybeszámolót, de ez a módszer inkább a <Hogyan semmisítsem meg az adataimat> topikba illett volna.. :DDD ;)

(#9500) Jhonny06 válasza Doky586 (#9499) üzenetére


Jhonny06
(addikt)

Azért, mert lefuttattam az Adata gyári recovery programját, ami erre való? Köszi az értelmes kommentet. :)

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.