Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9401) Sarkadi válasza liksoft (#9400) üzenetére


Sarkadi
tag

Igen, megvan a régi panel! Jobban megnéztem a két panelt is sajnos van köztük eltérés. Egy-egy chip nincs rajta az újon ill. másabb számozások vannak rajta. Az mennyire lehet megoldás, hogy a régin lecserélem a sérült chipet? Azaz átforrasztom az újét. Az egyező, megnéztem.

(#9402) liksoft válasza Sarkadi (#9401) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha az a chip elment, akkor túlfeszes a panel. Vagyis nagy valószínűséggel semmit nem fog segíteni. Amennyiben a fejszerelvényt jól hajtja meg az új panel és kattog, akkor az belül is hibás. Ha meg nem ugyanolyan a panel, akár az is tönkre tehette a belső elektronikát.

Nem véletlenül írtam, ez nem az otthoni kategória. Szerszámok, alkatrész és gyakorlat nélkül szerintem ez nem menthető. Illetve max. 1% lehet az esélye.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9403) turbokappa válasza Sarkadi (#9401) üzenetére


turbokappa
senior tag

Üdv
Mennyire fontos adatok vannak rajt, mert ugye ez határozza meg meddig mész el anyagilag.
Én azt tenném hogy vennék egy ugyan ilyen használt hdd-t vagy ha nincs akkor újat aztán a képen lévő panelt beszerkeszteném. Ha azzal működik akkor a további hibákra koncentrálnék.

A semmiért vállalom a felelősséget!

(#9404) hipernick


hipernick
tag

Sziasztok,
Adott egy 2Tb-os notebookban adat winyonak használt hdd, 3 partícióval. Win 10 alatt nem látszott semmi sem, illetve iszonyat belassult a gép. A winyót kivettem és átrakva egy külső házba egy masik gépre rádugva először láttam a 2. és 3. Partíció tartalmát, majd lehúz vissza pedig csak az 1. és 2. tartalmát, ma pedig már egyik tartalmát sem látom, de a 3 partíció megjelenik win10 alatt de egyik sem olvasható... Még annyi hogy az a gép is belassul mikor rácsatlakoztatom...
Lehet-e kezdeni ezzel valamit házilag? Mi lehet a gond? Előre is köszönöm a választ! :)

(#9405) liksoft válasza hipernick (#9404) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Otthoni lehetőség a türelem a lassú működés mellett.

Egyébként ha nem gond, jó lenne tudni egyáltalán milyen HDD ez? Ugyanis minden szériának más a típushibája........ :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9406) hipernick válasza liksoft (#9405) üzenetére


hipernick
tag

Szia, ST2000LM007 a típusa.

(#9407) liksoft válasza hipernick (#9406) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Valahogy éreztem......
Ez a drive [link] technológiát használ. Így időszakos lassulás betudható nála. Pláne, ha nem 100-as az egyik fej, mert megfőzte magát esetleg. Szakembernél is kisebb a sikeres mentések aránya a technológiából adódóan mint a régi hagyományos HDD-k esetében.

Fontossági sorrendben CSAK olvasva róla mentsd le az adatokat.

U.i.: Teljesen személyes véleményem, hogy ezen drive-ok csak adattárolásra használandóak, rendszernek inkább NE! Tárolásra sem USB-n használva.

U.i.2: A gyártóknak FEL KELLENE TÜNTETNIÜK az SMR technológiát a HDD-n, és az ATA info blokkba IS! Sok helyre az ilyen drive-ok alkalmatlanok.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9408) hipernick válasza liksoft (#9407) üzenetére


hipernick
tag

Köszönöm a válszt! A vicces hogy alap meghajtóként volt beépítve egy viszonylag jobb dell notiba, még jó hogy raktam bele egy ssd-t a rendszernek...a gari meg lejárt szeptemberben...
Szóval a lényeg hogy, próbálkozzak hátha látom újra a partíciók tartalmát, ha látom akkor meg mentsek? Hogy milyen usb-s csatolót használok számít? Vagy asztali gépbe rakjam be?

(#9409) King Unique válasza liksoft (#9407) üzenetére


King Unique
titán

"Tárolásra sem USB-n használva"

Ahhoz képest egy ideje (évek óta) elég sok gyártó használ ilyen (ST2000LM007) belső merevlemezt a gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezeknél. Nekem is van ilyen és évek óta jól működik. Sőt, már a WD-nek és a Toshibának is van 2,5"-os SMR-es, legalábbis a nagyobb adatsűrűség és az 1 TB / platter arra enged következtetni. Azokat pedig szintén használják a maguk gyártotta külső tárolóknál is.

(#9404) hipernick:
Mondjuk az sem mindegy, hogy hol nézed. Ha jellemzően csak a fájlkezelőben, az eleve másodlagos, inkább a lemezkezelő a lényeg. Viszont ha kifagynak tőle a programok, illetve maga a Windows, akkor az eleve abnormális. Ha nem csatlakozási probléma az oka, akkor jellemzően a HDD hibája, viszont annak állapotáról (HDS) nem közöltél információt.
Amúgy meg ja, otthon más egyebet úgysem tehetsz, minthogy próbálkozol, aztán hátha. Mármint hátha megjelenik a partíció és annak tartalma a fájlkezelőben, majd sikerül lementeni az adatokat. Vagy ha nem, akkor másik opcióként adatmentő programmal, feltéve, hogy a Windowsban megjelenik maga a fiziai lemez valós kapacitással és az állapota is megfelelő, nem éppen a végét járja.

[ Szerkesztve ]

(#9410) King Unique válasza hipernick (#9408) üzenetére


King Unique
titán

"Hogy milyen usb-s csatolót használok számít? Vagy asztali gépbe rakjam be?"

Egy 2,5"-os merevlemeznél számít, ha USB-n használod. Ahhoz, hogy stabil legyen a tápellátása USB-n, eleve USB 3.X port használata a javasolt. Valamint megfelelő külső ház / dokkoló / adapter, illetve USB-kábel, hogy ne legyenek adatkapcsolati hibák.

Viszont, ha van lehetőség asztali PC-be tenni és SATA-n csatlakoztatni, akkor elsődlegesen azt kellene megpróbálni, meg ha eredetileg is SATA-n volt használva. A laptopokba utólag beépített HDD caddy-k nem feltétlen mindig a legjobbak, némelyik produkálhat érdekes problémákat, akár adatkapcsolati hibákat is. Sőt, ha jelen esetben a laptopnál nem volt teljesen oké a caddy, akkor akár az is közrejátszhatott a mostani problémánál.

[ Szerkesztve ]

(#9411) Ueda válasza liksoft (#9407) üzenetére


Ueda
senior tag

Na ebbe bele sem gondoltam, pedig kb. olyan "érdekes" lehet, mint az SSD működése. https://www.storagereview.com/methods_of_smr_data_management

"Alapesetben a teljes meghajtót újra kellene írni, persze a valóságban azért erre nincs szükség, mert a Seagate a sávok elrendezését úgy oldotta meg, hogy bizonyos számú, egymást fedő sávot egy normál szélességű sáv is követ, így a kényszeres újraírást itt be lehet fejezni." :DDD https://geeks.hu/hirek/130910_drasztikusan_nohet_a_hdd_k_kapacitasa

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#9412) hipernick


hipernick
tag

Easeus-szal próbálkoztam, először csak quick scan-t csinál utána megszakad a kapcsolat, usb-ből ki majd vissza, megy egy darabig megint megszakad a kapcsolat újra le és vissza és így tovább... nagy nehezen egy óra alatt állítottam így vissza kb. 700Mb-ot. Amíg a winyó rajta van a gépen addig az összes többi usb is szinte halott, tehát hiába dugok rá másik külső winyót... Ezek ismeretében lehet szűkíteni a hiba okát? (persze gondolom ezt már jómagam idehaza nem tudom orvosolni) :R

(#9413) King Unique válasza hipernick (#9412) üzenetére


King Unique
titán

Az már le volt írva az egyik előző válaszban, hogy egyrészt ha Windows alól piszkálod, akkor ránézhetnél az állapotára a HDS programmal, már ha felismeri. Ha tele van szektorhibával a HDD, akkor annyira nem meglepő, ha kiakasztja a programokat, sőt akár magát a rendszert. Másrészt miért nem a PC-be téve, SATA-n álltál neki menteni, ha már volt rá lehetőség? Lehet ugyan akár USB-n is, de akkor stabil adatkapcsolat és tápellátás mellett.

Ha ennyire nyögvenyelősen megy és közben esetleg a merevlemez állapota is egyre vészesebb lesz, akkor lehet nem ártana megfontolni azt, hogy érdemes-e otthon tovább nyúzni, vagy nem-e lenne jobb inkább szakemberre bízni a mentést. Már ha valóban pótolhatatlan adatok vannak rajta és megérnek annyit.

[ Szerkesztve ]

(#9414) hipernick válasza King Unique (#9413) üzenetére


hipernick
tag

Köszi a gyors választ! HDS-sel egyszer sikerült csak beolvastatnom, akkor jelezte a szektor hibákat, de sajna nem csináltam print screen-t így már nem emlékszem, hogy mennyi volt... Szóval akkor ez simán belassíthajta, ok akkor így már világos. PC-be berkani jelenleg nincs lehetőségem, ezért nem próbáltam még, de majd holnap, ha ott is ilyen nyögvenyelősen megy akkor a gazdája dönt, hogy hogyan tovább... mert a haveromé. Köszi mégegyszer! :R

(#9415) liksoft válasza King Unique (#9409) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A gond leginkább nem a technológiával van, hanem az azt kiszolgáló adminisztráció sérülékenységéből. Ugyanis ha nincs semmi gondja a drive-nak, akkor ez olyan mint egy lemezellenőrzés (CHKDSK) Win alatt. Viszont ha íráshibákat vét a drive, akkor egy chkdsk le tudja gyilkolni az adatok nagy részét. Eddigi tapasztalatom, hogy a jelzett drive gyártójánál ha megborul ez az adminisztráció, akkor "elveszíti" az egész felületen tárolt adatokat. Pedig elég lenne, ha olvashatatlan területek keletkeznének csak. Nagyon nem mindegy. Persze ez egy firmware módosítással a gyártó részéről bármikor orvosolható. Kérdés melyik gyártó mennyire figyel erre a részletre, és a későbbiekben profibb módon kezelik-e mint a 7200-10-es széria kapacitásvesztéses firmware bugját. Sajnos a gyakorlati tapasztalatom az, és ez az élet minden területére valamennyire igaz, hogy csak és kizárólag a hibamentes működés esetére optimalizálják az eszközöket.

Az azonosítása meg azért lenne fontos, mert Sentinel említette, hogy megpróbált kamerába tenni egy ilyen típusú drive-ot. Rövid ideig nem volt gond, majd eldobta a háttértárolót, mert az nem jelentkezett. Vagyis a háttérben betelt a cache, és innentől "önkielégítést" végezhetett. Egy több kamerás biztonsági rendszerben ilyen megengedhetetlen! Érdekes módon az AF ott virít szinte minden drive-on, az ATA info blokk meg is mondja, 4k a fizikai szektorméret. Itt miért nem lehet ezt megmondani? :F

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9416) liksoft válasza hipernick (#9412) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Adatmentéses cég ezért kezdi a fizikai másolat készítésével. Azt ha kell, akár részletekben, darabokból rakja össze, és utána a logikai mentés már a másolatról készül. Így az már "gyorsan" meglehet. Persze az addig tartó út akár napokat, heteket is igénybe vehet.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9417) admi99


admi99
csendes tag

Sziasztok!

Igazából nem is törölve lett a mappa, hanem a Win 10 varázslatosan eltüntette nekem! :)
A helyzet pedig ez lenne:

Volt az az asztalomon egy "Minden" nevezetű mappa, amiben szinte mindent tartottam, kivéve az egyetemmel kapcsolatos dolgaimat. (Hála istennek)
A mappában volt rengeteg képem, emlékek, hobbi képek, "munkák", filmek, és stb, lényegében MINDEN, amit a laptopomon tároltam (kivéve alkalmazások).
Ilyen mappák voltak a "Minden" mappában, mint például "programozás", "hobbi", "foci" , "Videók és képek", stb.
Még Jan. 3-án ha minden igaz megvolt a mappám, mivel még szerkesztgettem benne képeket! Tegnap (Jan 4-én) nem is figyeltem, hogy megvan-e, mert nagyon lekötött a tanulás, de szerintem megvolt, mert miért is ne vettem volna észre, ha a legtöbbet használt mappám nincs az asztalon. (Kb. 5 mappám meg 5 ikonom van asztalon). Ezek után ma tanultam a laptopomon(Lenovo Legion y520 hátha segít valamiben) és utána folytattam volna a képeim szerkesztését. Látom, hogy eltűnt a mappa. Programozást tanulok egyetemen, hülye mégsem vagyok, mondom csak nem töröltem ki. Lomtárban természetes nem volt, miért is lett volna. Jan 2-án volt egy Windows frissítés, de az nem törölhette ki, mivel még 3-án megvolt. Olvasgattam róla, és több helyen is előfordult, sőt sokan írták, hogy velük is ezt csinálta a Win 10. Azt írták, próbáljam meg a Recuva nevezetű appot, az elvileg visszahozza a végelegesen törölt dolgokat is. Vagy 1 óráig keresgettem benne, és körülbelül a sok 100 vagy akár 1000 dolgom közül 30 képet találtam meg(nem néztem végig mindent, mert 30 000 fájlt talált a recuva, többsége chrome cache ből törölt lényegtelen dolgok), amikből 3 volt visszaállítható, a többi 27 unrecoverable volt és az ok, amiért törölve lett ELVILEG, overwritten with xyz. Olyan fájlokkal volt ELVILEG felülírva, amiket már régen nem használtam és egy teljesen más mappában voltak, amiket már mint említettem, régen nem nyúltam.

Aki segít, annak nagyon megköszönném, végtelenül fontos lenne, rengeteg emlékem, képem, személyes dolgom stb. volt benne ami igen fontos lenne számomra.

Kérlek segítsetek!

Aki teljes megoldást tud adni, és visszatudom szerezni az egész mappám, azt pénzjutalommal és rengeteg köszönettel ajándékozom meg!

Köszönöm mindenki segítségét!

Kérlek osszátok, írjatok, segítsetek!

KÖSZÖNÖM!

(#9418) King Unique válasza liksoft (#9415) üzenetére


King Unique
titán

Elhiszem és nyilván van realitás abban, amit írsz. :R
Viszont itt egyrészt nem tudom ennél (ST2000LM007) már tapasztál-e ilyet, mert az említett (7200-10) sorozat egy másik. Valamint egy-egy sorozat modelljeinél lehetnek eltérések gyártási idő, revízió, firmware tekintetében is. Másrészt az előző válaszban csak arra akartam utalni, hogy nem feltétlen alkalmatlanok ezek USB-s használatra, adattárolásra. Legalábbis manapság elég sok 2,5"-os külső merevlemezbe raknak ilyen belső HDD-ket, illetve pl. nekem + innen a fórumról másoknak is van ilyen és használjuk évek óta. Az viszont igaz, hogy a(z) (egyes) gyártók sok esetben valóban sumákolnak arról, hogy PMR / SMR eljárást használ-e a HDD-jük. Valószínűleg ezért sem tüntetik fel egyértelműen a címkén, sőt akár a részletes specifikációban sem... Egy korábbi hírnél pont a Seagate 2,5"-os BarraCuda sorozatánál volt ez téma. Példa: [link], [link].

Egyébként engem inkább a korábbi, még Samsung gyártotta Spinpoint M9T sorozat ST2000LM003-as modelljének sípolása aggaszt. Hasonló, mint ami a videóban van, de csak ritkán csinálja, nem ilyen gyakran. Állítólag ilyenkor elveszíti az olvasófej a pozíciót és nem tudja hol van a lemez felett, majd erre a merevlemez egy vészkihúzást végez és a nulláról újból beáll a legutóbbi helyére. Aztán, hogy ez ezeknél valami típushiba, vagy csak egyes félresikerült példányokat érint, azt nem tudom, de többnél is tapasztaltam már. Plusz a SMART-ban néhány attribútum értéke is megnőtt. De mondjuk a screenshot még korábbi, azóta már tovább nőttek ezen értékek és a SMART is cifrább lett, mivel megjelent pár hibaérték a Raw Read Error és Write Error Rate attribútumoknál is... :D A HDS szerint viszont egyelőre 100/100-as, hibás szektorok nincsenek, öntesztek lefutnak gond nélkül, működik a merevlemez rendesen, csak az előbbiek a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#9419) Doky586 válasza admi99 (#9417) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Aki az asztalon tárolja a dokumantumait az számíthat ilyesmire. :K

(#9420) King Unique válasza admi99 (#9417) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki, hogy pontosan mit csináltál akkor, mi lehetett a pontos oka a mappa állítólagos eltűnésének. De vannak ilyen problémánál különféle, a Windows érintő megoldási javaslatok.

Viszont adatmentéses oldalról nézve elkövetted azt a hibát, hogy a probléma észlelése után tovább használtad a rendszert, a mentendő meghajtóra (C) telepítetted az adatmentő programot (Recuva) is és ezáltal azzal is + még ki tudja mivel írtál rá (tilos), meg bizonyára maga a Windows is. Akkor kellett volna (azonnal) felfüggeszteni a használatot, majd másik OS alól read-only módban ránézni a lemezre és onnan megpróbálni az adatmentést. Ha nem így tettél, sőt azóta és éppen most is erről a lemezről fut a Windows, akkor az szép, még tovább csökkent a fájlok visszaállításának esélye, már ha lehetséges ezek után... Otthon ezek után mást nem nagyon tudsz tenni, minthogy pl. másik Windows alól ráengedsz egy adatmentő programot (példák) teljes kereséssel (deep scan) a lemezre. Aztán hogy most ugyanazon a gépen, vagy kiveszed a HDD / SSD (?) meghajtót és másik gépbe rakod, az már a te dolgod. Viszont, ha be van kapcsolva a gyorsindítás (Fast Startup), akkor azt előtte kapcsold ki emiatt, vagy nyomjál restartot! Vagy másik opció az adatmentéses cég, szakember, ha már a pénzjutalmat említed, vagyis hajlandó lennél fizetni az adatok visszaszerzéséért.

Legközelebb meg elég lesz 1 topikban feltenni 1 kérdést, nem kell ugyanazzal egyszerre 3 topikot telespammelni alig pár perces eltéréssel...[link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#9421) gatsby


gatsby
csendes tag

Sziasztok!

Egy 2010-es 1,5 TB-os 3,5"-os Samsung HD154UI/VPE vincseszter kapcsán írok. Karrierje elején külső vincseszeterként funkcionált, aztán bekerült egy Win7-es PC-be, mint "D" meghajtó. Nem nagyon volt használva, leginkább csak a gép indulásakor pörgött föl.

Pénteken kivettem (új került a helyére), és egy USB 2-es konverteren (+táp) keresztül egy másik gépen (Win10) akartam lementeni a tartalmát. Felpörgött, de utána ronda, sűrű kattogó hangot adott ki. :( Nem kínoztam tovább.

Ma megtaláltam egy USB 3-as külső tokomat, és azon keresztül próbáltam beüzemelni. Megörültem, hogy nem hallottam a kattogó hangot, de sajnos a gép csak az USB eszközt ismerte fel, mögötte a vincsesztert már nem.

Végső próbaként visszaraktam az eredeti helyére, közvetlenül a Win7-es gépbe, de semmi. Jobban megfigyelve, közel hajolva, finoman kézbe fogva nagyon úgy tűnik, hogy fel sem pörög. :(

Még egy-egy próba az USB 3-as, majd az USB 2-es konverterrel, de semmi életjel.

"Természetesen" fontos adatok vannak rajta, amik csak részben vannak meg másik gépeken.

Mit rontottam el? Mi tévő legyek, hogy visszaszerezhessem a rajta lévő adatokat, jobb esetben magát a vasat is?

Előre is köszönöm a segítséget!

(#9422) Doky586 válasza gatsby (#9421) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

"Mit rontottam el?"

Azt hogy a baljós előjelek ellenére sem csináltál rendszeres adatmentést róla..
Most viheted adatmenő céghez, otthon esélytelen.

(#9423) liksoft válasza gatsby (#9421) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ez a drve még parkoló pályás. Vagyis minden megállásnál és indulásnál a fejek a felülettel érintkeznek, súrlódnak. Emiatt a drive további használatát eleve érdemes elfelejteni.
Sajnos ha fel sem pörög, akkor ott két dolog lehet. Statikus túlfeszültség vagy hibás tápellátás miatt az elektronika halt meg, illetve egy rossz mozdulat miatt a fejek letapadtak, nem a parkoló pályán vannak, és így fogják a drive lemezeit, nem engedik felpörögni.
Vagy az USB2-es külső táp, vagy szereléskor kisülés, illetve odakoccolás jelenthette a drive halálát.

Alkatrész, szerszám nélkül nem látok szerencsés kimenetelt. Célszerű végiggondolni mit érhetnek meg az adatok......

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9424) gatsby válasza Doky586 (#9422) üzenetére


gatsby
csendes tag

Félreértelmezted. Nem voltak baljós előjelek, tökéletesen működött a drive egészen péntekig, akkor viszont a kiszerelés után rögtön hibát produkált. Nem volt köztes "baljós" állapot. Azért köszönöm szépen a jó tanácsot!

(#9425) gatsby válasza liksoft (#9423) üzenetére


gatsby
csendes tag

Köszönöm szépen a hasznos infót! Budapesti vagyok, a hungarodata.hu-n található elérhetőségen kereshetlek? Telefon vagy Bécsi út? Vagy ebben a sorrendben? :)

(#9426) liksoft válasza gatsby (#9425) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Bármelyiken, de NEM ott dolgozom. :B
Privát megy.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9427) Drenadar válasza liksoft (#9423) üzenetére


Drenadar
veterán

ha nem pörög fel a hdd akkor..... mekkora esély van, hogy a neten fellelhető házi praktikáktól fel fog?

illetve ha valahogy sikerül működésre bírni milyen módon érdemes róla gyorsan tükrözést csinálni?

(#9428) liksoft válasza Drenadar (#9427) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Aha. És miért nem pörög fel? És milyen HDD?

Elektronika vagy mechanika a ludas?
Ha elektronika, akkor gyári számra párosított széria-e?
Ha mechanika, akkor a felület ép-e egyáltalán még? A fejszerelvény ép? Cserélni kell valamit?

Stb, stb, stb....

Nem szokott otthoni praktikás lenni......

U.i.: Meg ne bontsd a mechanikát, és forgatni, rázni, ütögetni sem biztos, hogy jó ötlet.... :B

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9429) Drenadar válasza liksoft (#9428) üzenetére


Drenadar
veterán

hát passz :) laptop hdd, és tápra dugva szaggatottan sípol, mint a bios szokott :( nem szedtem szét szóval nem tudom mi van a fejével

(#9430) liksoft válasza Drenadar (#9429) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Akkor vagy a rámpa alá szorultak a fejek, vagy letapadt. A fejek fogják a lemezt, és nem engedik felpörögni. Ez a drive a fej mellett már eleve felületsérült, és speciális módon célszerű tiszta térben a fejeket a felületről leszedni. Minden hirtelen mozdulat sérüléssel járhat. (Nem otthoni kategória.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9431) Drenadar válasza liksoft (#9430) üzenetére


Drenadar
veterán

köszi :(

(#9432) Yeffy


Yeffy
veterán

Sziasztok,

Ha nem tul OFF, betennem ide id a hsz-em a masik topikbol, kivancsi lennek a szakik velemenyere.

Van barkinek tippje, hogy hogyan lehetseges az, hogy egy "egeszsegesnek" latszo vinyo egyik naprol a masikra 700+ hibas szektor keletkezzen, es a kondicioja 95+ %-osrol leromoljon 12%-ra?
Egyszeruen nem birom megerteni...

Es persze, hogy gari lejarta utan. :(((

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#9433) liksoft válasza Yeffy (#9432) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Szerintem valahol érintkezési hiba.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9434) Yeffy válasza liksoft (#9433) üzenetére


Yeffy
veterán

Szia,

Koszi a valaszt!

En ezt azert nem gondolnam, mert nemreg volt a noti a gyartojanal, szerelni kellett rajta egy-ket dolgot, es akkor kertem oket, hogy csekkoljak mar a portot, elmondasuk szerint ez megtortent, es nem talaltak erintkezesi hibat.
Bar ki tudja... :F

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#9435) aginor


aginor
addikt

Sziasztok!

Elkövettem egy hibát.. SSD esetén törölt partícióról milyen eséllyel nyerhetőek vissza az adatok házi módszerekkel? :R

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#9436) Doky586 válasza aginor (#9435) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ugyanolyan esélyel mint hdd esetén.

(#9437) aginor válasza Doky586 (#9436) üzenetére


aginor
addikt

És mik az ajánlott programok hozzá?

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#9438) liksoft válasza aginor (#9437) üzenetére


liksoft
Topikgazda

OS? Filesystem?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9439) vigyori78


vigyori78
őstag

Sziasztok!

Lenne egy hdd ami nem hibás csak valószínű valami oprendszer lett telepítve rá, azt nem tudom milyen formátumban, egy Windows gépbe berakva nem látszik a vinyó, a rajta lévő mappákat, kép stb mivel tudnám elérni, lementeni?

(#9440) liksoft válasza vigyori78 (#9439) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Get Data Back esetleg? Sok a bizonytalan a kérdésedben, így pontos választ sem lehet adni. Ami viszont biztos, hogy ami felül lett írva, az nem hozható vissza. Így a drive mérete, az előző adatmennyiség, és a felülírás mennyisége is számít. Ráadásul ha a könyvtárat sikerült felülírni, akkor a nevek és katalógusok elvesztek, ilyenkor már csak a tartalomra való mentés lehetséges (jpg, doc, stb...) (RAW recovery).

Volt sok hasonló, olvass vissza, hátha segít. Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9441) Doky586 válasza vigyori78 (#9439) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Mutasd a Lemezkezelőt ! (NEM a filekezelőt)

(#9442) Imy


Imy
veterán

Egy M.2 SATA-s notebookról szeretnék biztonsági mentést csinálni.

Milyen programmal érdemes, amit könnyű használni, illetve ha bármi probléma van az operációs rendszerrel, akkor könnyen vissza lehesen állítani az adatokat. (ODD-m nincs)

A program ingyenes, korlátlanul lehesen használni.

Köszönöm! :R

(#9443) King Unique válasza Imy (#9442) üzenetére


King Unique
titán

Ebbe a topikba akkor szokás írni, ha gond van és adatot kell menteni törölt, formázott, hibás stb. meghajtóról. Ellenben nálad szerencsére nincsen ilyen, hanem a megelőzés lenne a cél. Végül is akár az is elfér itt, még ha nem is szokványos a kérdés.

Viszont az nem teljesen tiszta, hogy most magáról az SSD-ről 1:1-ben akarsz mentést készíteni az operációs rendszerrel és az adatokkal együtt, vagy csak az utóbbiakról. Illetve azt sem írtad, hogy milyen OS-ről van szó, de gondolom Windowsról.

Ha csak az adatokról, akkor felesleges bonyolítani. Fogsz egy másik fizikai meghajtót (pl. belső / külső HDD) és arra a fájlkezelőben átmásolod az adatokat. Ha automatizálni akarod a mentést és később frissíteni a megújult tartalommal, akkor fájlszinkronizáló programokat (példák) is be lehet vetni, illetve van ehhez beépített szolgáltatás pl. a Windows 10-ben is.

Ha az operációs rendszert (Windows) és az adatokat is a C-ről / külön partícióról, akkor meg ott van pl. a Macrium Reflect, plusz számos egyéb, erre alkalmas szoftver. Az előbbi használatához egy másik topik hozzászólásában össze vannak gyűjtve leírások és videók, de találni hasonlókat a többihez is. Egy ilyen programmal kompletten le lehet menteni egy lemezképfájlba a Windowst + az egyéb, pl. adatokat tartalmazó partíciókat is lehetőleg egy másik fizikai meghajtóra. Ha tönkremegy az SSD, akkor pedig 1:1-ben vissza lehet állítani a mentésből mindent, nem kell újratelepíteni a Windowst, újramásolni az adatokat ide-oda stb. Továbbá a Macrium Reflect esetében a lementett lemezképfájl, illetve a benne lévő partíciók felcsatolhatók, vagyis szükség esetén visszaállítás nélkül is hozzá lehet férni a tartalmához pl. a fájlkezelőben.

[ Szerkesztve ]

(#9444) King Unique válasza King Unique (#9443) üzenetére


King Unique
titán

Plusz a 2 megoldást akár kombinálni is lehet, külön lementeni a fontos adatokat az előbbi módon, míg az operációs rendszert az utóbbi szerint. Az OS-t lementeni egyébként nem mindenki szokta, de szvsz roppant hasznos tud lenni, illetve ha valaki nem akarja a 0-ról újratelepíteni, pláne egy már belakott rendszert. De akármelyiket is választod a lényeg az, hogy mindenképpen legyen valamilyen mentés és értelemszerűen másik fizikai meghajtón. Az utóbbi azért fontos, hogy ne történjen adatvesztés, ha az eredeti esetleg tönkremegy.

(#9445) aginor válasza liksoft (#9438) üzenetére


aginor
addikt

Win 10 volt és NTFS, de eddig semmilyen program nem mutatott fel értékelhető eredményt sajna. :(
A sztori annyi volt röviden, hogy a Sata SSD-n volt az oprendszer, de vettem egy MVME SSD-t és amikor telepítettem rá az os-t, akkor win telepítővel ezen megszüntettem a partíciót, hogy ne zavarjon be. Sajna korábban nem vettem észre, hogy az egyik program visszaállt alapértelmezettre és a rendszerpartícióra mentette a backup fájlait, amit nem bántam volna ha nem veszne el. :B

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#9446) prtvlogan


prtvlogan
aktív tag

Sziasztok!

Tudtok esetleg olyan programot ajánlani, amivel egy adott HDD meghajtón egyetlen mappán belül letörölt adatokat tudnék visszanyerni? Lehetőleg mappaszerkezetben, mert amit kipróbáltam, ott talált 16 millió fájl-t, aminek nekem csak a töredékére lenne szükségem...

(#9447) liksoft válasza prtvlogan (#9446) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Esetleg: [link]
Más ingyenesről nem tudok.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9448) liksoft válasza aginor (#9445) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A W10 OK, de milyen programokkal próbálkoztál? Nem lehet, hogy valahol a rendszerben titkosítás be volt állítva? Ha igen, a kulcs nélkül nem fog menni semmi visszaállítás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9449) King Unique válasza prtvlogan (#9446) üzenetére


King Unique
titán

Azt nem írtad, hogy milyen adatmentő programmal próbálkoztál és mi volt a keresés eredménye. De ha az nem jelenítette meg az eredeti mappaszerkezetet és fájlneveket, akkor egy másik sem feltétlen fogja, bár egy próbát megérhet. Az meg egy dolog, hogy sok fájlt talált a program a keresés során, de ezeknél rendszerint ki lehet választani, hogy melyikeket akarjuk menteni. Meg egyes programoknál még olyan lehetőség is van, hogy közvetlenül kilistázzák a nemrég törölt fájlokat és mappákat (példa). Viszont a komolyabb adatmentő szoftverek általában mind fizetősek, ingyen max. 1-2 GB-ot enged menteni némelyik.

(#9450) prtvlogan válasza King Unique (#9449) üzenetére


prtvlogan
aktív tag

Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítséget! A program neve amivel próbáltam EaseUS Data Recovery. Igen,a sok fájl közül ki lehet választani, de mivel ez egy dokumentumok mappa lenne, ezért rengeteg, (és tényleg millió) png, jpg doc stb fájl van, ha jól emlékszem kb 25 gb méretben. Ezek jórészt olyan fájlok, amik megvannak felhőben, így csak azokat szeretném kimenteni, amik eltűntek. Azt tudom, melyik könyvtárak hiányoznak, de a visszanyert adatokat a fenti program ömlesztve állította vissza egy általam megadott könyvtárba. Ha látnám a könyvtárszerkezetet, akkor két kattintással kijelölném, és visszaállítanám, amit sikerül.

A történet röviden annyi, hogy windows telepítés során a dokumentumok mappámat átmásoltam egy hdd-re, majda telepítés során visszahelyeztem az új felhasználók mappába. Így a személyes dolgaim elvileg megmaradtak volna. Azonban a windows automatikus update során egyszercsak behalt a friss rendszer, és nem töltődött be. Ekkor csináltam egy új telepítést, ami során felajánlotta, hogy a régi mappáimat áthelyezi a windows.old mappába. Rendben lezajlott a telepítésem, a windows indulásakor emgvolt a windows.old mappa, benne minden adatommal. Azonban megint elkezdte frissítgetni magát, és fogalmam sincs hogyan, de az egész windows.old mappa eltűnt a meghajtóról! :F

Köszönöm szépen a linkeket, tanácsokat (liksoft -nak is!) ki fogom próbálni a programokat otthon.
Régebben már volt szerencsém olyan adatmentőhöz, amire most szükségem lenne, de sajnos nem emlékszem a nevére!

:R :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.